Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2. - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-18, 14:03   #1321
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.

wczoraj bylysmy na usg glowki. slady po wylewie dalej sa ale torbielki zanikaja. mozg sie rozwija prawidlowo tyle wiem reszte ma mi lekarz przekazac
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 14:32   #1322
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
coś Wam powiem, tylko żeby mi żadna dziecka nie podmieniała....mala spi od 20- o 5 jedzenie, spanie do 7,30 godzinka gadania i śpi dalej
No i super
Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Filip właśnie się przekręcił 5 razy pod rząd z pleców na brzuszek! To chyb nie przypadek tak nagle i od razu tyle razy jestem w szoku

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
wczoraj bylysmy na usg glowki. slady po wylewie dalej sa ale torbielki zanikaja. mozg sie rozwija prawidlowo tyle wiem reszte ma mi lekarz przekazac
To świetnie!

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 14:37   #1323
BYou
MBZ♥

Despa Roszpunka podobnieod 20 do 6-7 spanko, jedzonko chwila gadania i spanie do 10

Monia

Ptaszysko oby tak dalej

BYou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 15:01   #1324
klementyna1
Zakorzenienie

WItam, znów Was gonię;p
Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
co
Dzieki dziewczyny za kciuki No i liczę, że nadal będziecie je trzymać Buziaki od Leośka dla ciotek wizażowych
kciuki sa cały cas!!
Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
ok zaraz sprawdze. działa!!!!!

Kochane proszę pomóżcie!!! czas do 11:59!!!!
nie zdazyłam->głosowanie zakończone mi wyskoczyło;/
Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
Roszek sie obudził ,szok ze tak wczesnie ....
pozarły go komary , 9 razy w samą główke nawet nie wiedziałam ze mamy komary w domu .
biedny chłopak!
Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
D
Ja bardzo monotematycznie czyli walczymy z butlą i chyba wpadam w depresje bo nic lepiej nie jest...
najgorsze że z cycem robi podobne przeboje.. i tu wrzask i tu. Przy cycu nikt nie może się odezwać, nawet szeptem, a jak już czymś stuknie to afera taka że szok jestem wykończona tymi karmieniami, jednym i drugim.
Jeszcze dochodzą zęby które naprawdę dają w kość.. już widać jak się białe kropki przebijają.. mam ten żel dentinox i jest super ale działa chwilowo i można smarować max 3 razy dziennie

Zazdr
Klementynka mój też je co 2 h i weź tu mu zabroń heh

i tyle co pamiętam
Kochana u nas z cycem było tak samo-ze 3 tygodnie sie awanturował, wrzask i krzyk po 2 min ssania...napocieche Ci powiem, ze przeszło samo Teraz znów za cyca splrzedałby cała rodzinę! Co do zebów to u nas tez ida chyba....wszystko idzie do buzi, i smyra rekami, gryzakami, zabawkami po tych dziąsłach, slini sie jak buldog i czasem tak nagle przeraziwie wrzasnie... My mamy na dziąsła żel "CALGEL"- można stosować 6 razy na dober, jest bez cukru i cena w miare bo ok 15zł.
Moj jadł o 12.00 i na razie spi, ciekawe czy wytrzyma do 15.00 czyli 3 godz bez jedzenia;pDObrze, ze w nocy budzi sie tylko 2 razy
Cytat:
a
po 4 miesiącu- jak np. wprowadzisz jabłko, sprawdzisz że nie uczula to potem możesz do siateczki
Bony o jakich siateczkach WY mówicie??!!
CZytam dalej....

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
Aaaa...o takich
Cytat:
Filip właśnie się przekręcił 5 razy pod rząd z pleców na brzuszek! To chyb nie przypadek tak nagle i od razu tyle razy jestem w szoku
Może mój tez jak załapie to będzie się turlał jak nalesnik Na razie mu pokazuje co trzeba zrobic, zeby sie przewrócic i z brzucha na plecy juz mu PRAWIE wychodzi...głowa idzie, ramionka idą, ale tyłek za ciężki i spowrotem sajd na brzuch
Cytat:
brawa!!
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 15:02   #1325
Agateczka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
my juz po szczepieniu, florek przybral 120g wiec juz normalnie i wazy 8,68kg

Cytat:
Witajcie Mamuśki

po wczorajszym szczepieniu Oliwii jest OK! była mega dzielna i troszkę tylko zakwękała w miejscu ukłucia ma czerwone i lekko twarde ale to chyba ok waży 5380 i dł. 65cm

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
a to moja mała metamorfoza
tutaj fotki z mojej przemiany
no kochana, to jest mega przemiana i jak dalej tak pójdzie to to cię mało co zostanie bo już super wyglądasz

Cytat:

A! już wiem o co chciałam zapytać:
czy któraś z Was ma taki specjalny kosz na pampersy? taki co je zwija pojedynczo? warto? bo jak wrzucam do zwykłego to mi muszki lataja w łazience i mnie to mega wkurza! codziennie wyrzucam a i tak latają
ja wrzucam do normalnego, ale pieluchy z niespodzianką najpierw pakuję w pachnący woreczek i jest ok.

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Powód edycji
aż się cofnęłam zobaczyć i

Cytat:
A my dziś po zdjęciu ostatniego gipsu (tego co Leo zaraz po operacji miał załozony na 3 tygodnie). Tak więc młody cały dzień w szoku, że obie nózki wolne a do tego ta jedna taka lekka nagle No a teraz szyna i rehabilitacja... Mam nadzieję, że najgorsze już za nami Teraz za to trzeba uzbroić się w cierpliwość
za zdjęcie gipsu i na dalszą rechabilitację

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Wrócilismy od babci marysi i dziadka MARIANA I znow musze Was nadrabiać.... jestem na 37 str;/

konkrety prosze, waga, wzrost?centyl?;p
JA dzis spotkałam kuzynke tżta w sklepie...jej syn ma 10 miesiecy i wazy 10kg i oglądałyśmy razem ubranka w tym samym rozmiarze (80) tyle, ze ja dla swojego....grzyba;p

Cytat:

Dzieki dziewczyny za kciuki No i liczę, że nadal będziecie je trzymać Buziaki od Leośka dla ciotek wizażowych
słodki zaokrąglił się ładnie

Cytat:
Napisane przez kmagg81 Pokaż wiadomość
A teraz my się chwalimy po świętujemy dzisiaj:
MAKSIU KOŃCZY 3 MIESIĄCE
zapraszamy na

Cytat:
Dzień dobry! w koncu was nadrobiłam i jestem na bierząco (pewnie chwilowo )
Mamy dziś 4 miesiące
(a matka ma doły że ten czas tak szybko leci.. na pół roczku będę mieć depresje, a na roczek wsadza mnie do psychiatryka )
No cóż taka kolej rzeczy, trzeba się cieszyć że zdrowo rosną nam pociechy a potem będą kolejne
Kamilek uroczy, mamusia też niczego sobie

cdn...
Stary 2013-07-18, 15:20   #1326
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki dziewczyny, faktycznie po położeniu na łóżku po chwili było dużo lepiej, pomasowałam, położyłam też na brzuchu to nawet się uśmiechnął, wykąpaliśmy go i leży w łóżeczku spokojnie i zasypia. Mam nadzieję, że już będzie dobrze, bo tak strasznie się wymęczył, nie mówiąc o mnie o mały włos sama się nie poryczałam, chyba tylko obecność mamy mnie pohamowała.
dobrze ze mineło

Cytat:
i jesteśmy po szczepieniu
Maksio był bardzo dzielny
Zaczął w końcu pieknie przybierać, wazymy już 5800
:

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
Z cyklu dziwnych rzeczy...Miska zasnęła dziś jak siedziała u mnie na kolanach i jadła zupę z łyżeczki dzieci zasypiają przy butli lub cycku to ja rozumiem...ale że jedząc zupę? bardzo śmiesznie to wyglądało

Cytat:
Wit
po wczorajszym szczepieniu Oliwii jest OK! była mega dzielna i troszkę tylko zakwękała w miejscu ukłucia ma czerwone i lekko twarde ale to chyba ok waży 5380 i dł. 65cm

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość

my juz po szczepieniu, florek przybral 120g wiec juz normalnie i wazy 8,68kg

Cytat:
:
]A! już wiem o co chciałam zapytać:
czy któraś z Was ma taki specjalny kosz na pampersy? taki co je zwija pojedynczo? warto? bo jak wrzucam do zwykłego to mi muszki lataja w łazience i mnie to mega wkurza! codziennie wyrzucam a i tak latają
ja też w paklanki wrzucam

Cytat:
:

A my dziś po zdjęciu ostatniego gipsu (tego co Leo zaraz po operacji miał załozony na 3 tygodnie). Tak więc młody cały dzień w szoku, że obie nózki wolne a do tego ta jedna taka lekka nagle No a teraz szyna i rehabilitacja... Mam nadzieję, że najgorsze już za nami Teraz za to trzeba uzbroić się w cierpliwość
oby juz tylko lepiej było

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
No niestety na ćwiczenia brzuchola to czekam do ok 6 miesięcy po cc.
Na razie tylko stepper i rower praktykuję. A brzuch mi został wyjątkowo duży niestety.
a czemu az tyle czekasz? ja też po cc a juz dawno z chodakowską ćwiczę

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość

a od czego zacząć? włączyłam kiedyś na you tubie jakiś trening, ale dla mnie to masakra, nawet połowy nie jestem w stanie zrobić.
).
ja na początku z chodakowską skalpel po 10 minutach wysiadałam ale po odpoczęciiu robiłam dalej i coraz lepiej było teraz już zrobie nawet cały program tak wiec pomału nabiera się wprawy

Cytat:
nie . tescie mają mieszkanie nad morzem. tam zostawilismy. w innych miejscach kombinujemy .
..
fajnie ze macie bazę nad morzem
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 15:24   #1327
Agateczka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Dowcip na dzien dobry

Cytat:

co do wyjazdu to chodziło o ten wczorajszy na wiez -tam pojechałam bez tzta bo na ploty a poza tym tzt w pracy . nad morze jedziemy razem-wszyscy .
Moja sis też jedzie z rodzinką nad może w sobotę

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
ale nam KArol dzis niespodziewajke zrobił budze sie rano słyszę gra karuzela zaglądam ten na plecach lezy i do niej gada to ja spowrotem na łózko i pytam tżta czy mu włączył karuzelę, a ten mówi ze pewnie sam sobie właczył (czasami nogą naciska i mu sie włacza) a ja mowie ale on przeciez na brzuchu spał a teraz lezy na plecach
A to spryciarz
Przypomniałaś mi, ja się raz obudziłam o 4 nad ranem a właściwie obudziła mnie karuzela, ale co dziwne Mały nie mógł jej włączyć bo włącznik z drugiej strony jest no i do tej pory nie wiem jak to się stało chyba jakiś duch tu był

Cytat:

Cytat:
świetne wieści

małpka poleciały głosy

No dobra dogoniłam was ale dałyście czadu gaduły jedne...
idę coś ogarnąć póki dzieciątko śpi
Stary 2013-07-18, 15:25   #1328
jolanT
Zadomowienie

HEJ!

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Moderna jak tylko pogoda dopisze to w plenerze
za aukcję

Nestelle masz rację, że takie mysie ogonki to smętnie wyglądają. Ale ja mam busz na głowie, Mąż też ma gęste także nadzieja jest
Cena 250zł za 60 ujęć jest chyba ok prawda?
ja ostatnio się zastanawiałam nad zdj na chrzciny ale jak mi babka zaśpiewała 400zł za 60 zdj to padłam! ;/
zrobię sobie sama i szwagierka też robi zdjęcia więc pasuję..

Cytat:
kurcze nie pamietam czy sie juz witałam tak wiec hej wiem ze rano was zaczełam czytać ale ok 9 wyszlismny i dopiero wróciliśmy i nie pamietam

ale nam KArol dzis niespodziewajke zrobił budze sie rano słyszę gra karuzela zaglądam ten na plecach lezy i do niej gada to ja spowrotem na łózko i pytam tżta czy mu włączył karuzelę, a ten mówi ze pewnie sam sobie właczył (czasami nogą naciska i mu sie włacza) a ja mowie ale on przeciez na brzuchu spał a teraz lezy na plecach

podwojne

---------
zapraszam do głosowania
zagłosowane

Cytat:

Cytat:
wspaniałe wieści!

Strippi
podziwiam! dokonałaś niesamowitej przemiany!

Moderna
oglądałam Twoje zdjęcia chyba z pół godziny; gdzie masz fotobloga?

Kasia
przesyłam słońce! u nas patelnia! na termometrze mi skali brakuje ;/
niestety karmienie 3-4 nie wypaliło.. karmiłam o 5.30

bzinka
widziałam na blogu, że kupiłaś samoopalacz..
stosujesz?? przy karmieniu piersia?/
chętnie poznam Wasze opinie..

kmagg

dziewczyny..
co myślicie o tym aby założyć "klub"; jeszcze jeden ale taki gdzie byłybyśmy wszystkie i gdzie wrzucałybyśmy zdjęcia naszych dzieci??
codziennie są tu nowe zdjęcia a jakby nie było każdy może wejść i sobie oglądać..
co sądzicie o tym pomyśle?

29.04.2015
OLAF !

http://fajnamama.pl/suwaczki/yvpga7q.png
jolanT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 15:33   #1329
bzinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
bzinka
widziałam na blogu, że kupiłaś samoopalacz..
stosujesz?? przy karmieniu piersia?/
chętnie poznam Wasze opinie..
Stosowałam tylko na nogi, jakoś 4 razy chyba, zależało mi żeby do sukienki na ślubie kolegi trochę je przyciemnić. Teraz już jestem opalona więc nie stosuję. Czy jest w jakiś sposób szkodliwy? Ponoć działa tylko na naskórek i nie przenika głębiej.

Mój BLOG, zapraszam http://blogagimamy.blogspot.com/
bzinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 15:40   #1330
jolanT
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość
Stosowałam tylko na nogi, jakoś 4 razy chyba, zależało mi żeby do sukienki na ślubie kolegi trochę je przyciemnić. Teraz już jestem opalona więc nie stosuję. Czy jest w jakiś sposób szkodliwy? Ponoć działa tylko na naskórek i nie przenika głębiej.
ja się zastanawiałam ostatnio, bo też chciałam się przyciemnić trochę ale myślę, że już sam "zapach" nie będzie przyjemny dla dziecka, które tak kocha naturalną woń matki..
i tu:
W czasie ciąży i podczas karmienia należy unikać również kosmetyków, które mają składniki silnie przenikające przez skórę do układu krwionośnego w głąb organizmu w tym i łożyska. Do nich zaliczyć można przede wszystkim kosmetyki typu antycellulit, samoopalacze (także z uwagi na specyficzny zapach), maseczki z alg, środki do farbowania i ondulacji włosów (tzw. trwała). Gdy dziecko się urodzi łatwiej jest monitorować sytuację, dlatego bądź otwarta na takie sygnały jak niechęć dziecka do ssania piersi po zastosowaniu jakiegoś kosmetyku lub wysypki na skórze. Niestety, czynników które mogą mieć wpływ na takie rzeczy jest więcej i dotyczą np. jedzenia. Alternatywą dla kremów i żelów nawilżających czy broniących przed rozstępami może być zwykła oliwka. Brak opalenizny trzeba przetrzymać - nie wolno również wspomagać się solarium i to najlepiej przed, w trakcie i po ciąży.

więc chyba też postawie na same nogi

29.04.2015
OLAF !

Stary 2013-07-18, 16:01   #1331
karolka280888
Przyczajenie

Hej wszystkim mamuśkom i dzieciaczkom! Podczytuję regularnie ale jakoś nie miałam weny pisać. Proszę o radę może któraś miała podobnie. Po kolkowym problemie mojego synka pojawił się problem gówniany a w zasadzie brak kupy. Od jakiś 3 tyg maleńki robi kupe 2 razy w tygodniu i w większości z moją pomocą tzn. używam czopków glicerynowych. czytałam ze to normalne ze pokarm matki trawi się bezresztkowo (karmie piersią tylko i wyłącznie) ale od ciotek mamusiek dobra rada słysze że to nienormalne że trzeba do lekarza iść itd. Dodam że próbowałąm herbatek koperkowych jak i samego kopru naturalnego z ogródka zaparzonego, wodę przegotowaną. No wszystko co mi podpowiedziano i nic... malutki generalnie czuje sie ok, czasami troche marudzi, nie zauwazylam twardego brzuszka, jedynie co puszcza śmierdzące baki. Martwie się że coś niedobrego się dzieje i czy rzeczywiście warto by pójść z tym do lekarza... Pozdrawiam serdecznie\
karolka280888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 16:13   #1332
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
słodziak jeju ile on sie musiał nameczyć z tą nóżką bidulek, taki słodziaczek mały mam nadzieje ze juz teraz tylko lepiej

Cytat:
Napisane przez Nyaa Pokaż wiadomość
Nikoś bawił się na naszym łóżku gryzaczkiem i zasnął sobie
A ja siedzę na kompie i słyszę jakieś dziwne dźwięki, lecę zobaczyć, co się dzieje, a on się śmieje tak głośno przez sen ciekawe, co mu się śniło

Cytat:
a ja wiem czy Ona taka szczuplutka ?
ale słodka
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 16:14   #1333
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolka280888 Pokaż wiadomość
Hej wszystkim mamuśkom i dzieciaczkom! Podczytuję regularnie ale jakoś nie miałam weny pisać. Proszę o radę może któraś miała podobnie. Po kolkowym problemie mojego synka pojawił się problem gówniany a w zasadzie brak kupy. Od jakiś 3 tyg maleńki robi kupe 2 razy w tygodniu i w większości z moją pomocą tzn. używam czopków glicerynowych. czytałam ze to normalne ze pokarm matki trawi się bezresztkowo (karmie piersią tylko i wyłącznie) ale od ciotek mamusiek dobra rada słysze że to nienormalne że trzeba do lekarza iść itd. Dodam że próbowałąm herbatek koperkowych jak i samego kopru naturalnego z ogródka zaparzonego, wodę przegotowaną. No wszystko co mi podpowiedziano i nic... malutki generalnie czuje sie ok, czasami troche marudzi, nie zauwazylam twardego brzuszka, jedynie co puszcza śmierdzące baki. Martwie się że coś niedobrego się dzieje i czy rzeczywiście warto by pójść z tym do lekarza... Pozdrawiam serdecznie\
ja bym poszla.... czopki glicerynowe nie sa lekarstwem moga co najwyzej pomoc a 3 tyg to dosc dlugo. moze to norma a moze nie. lepiej isc.
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 16:19   #1334
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Moderna
oglądałam Twoje zdjęcia chyba z pół godziny; gdzie masz fotobloga?

dziewczyny..
co myślicie o tym aby założyć "klub"; jeszcze jeden ale taki gdzie byłybyśmy wszystkie i gdzie wrzucałybyśmy zdjęcia naszych dzieci??
codziennie są tu nowe zdjęcia a jakby nie było każdy może wejść i sobie oglądać..
co sądzicie o tym pomyśle?
a widzisz, mialam odpisac i zapomnialam
Nie mam fotobloga, a dlaczego pytasz?

Wieczorem, jak maly pojdzie spac to na spokojnie przegladne tez i Twoje zdjecia

O klubie pisalam juz Kasi, na FB mozna zalozyc tajny klub z dostepem tylko na zaproszenie tylko jakos jej chyba umknelo
Stary 2013-07-18, 16:22   #1335
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
Despa chodzilo mi o Gre slow
Nestelle - a Nestle (te pkatki) w zborzu hahaha. Taka madroscia polecialam, wiedzialam ze tylko, ze tylko ja zajarze. Ale w sumie Nestlle w zborzu z Tz tez moze byc - w koncu Antosie jakos trzeba zrobic.
.
pokrecona jestes haha
ale gre słów tez zrozumiałam choc mój nick nie od płatków -wymysliłam własną gre słów ..
Cytat:
zapraszam do głosowania
poszło .
mi sie wydaje ze sie juz witałas . ale lepiej 2 razy niz w ogóle
Cytat:
coś Wam powiem, tylko żeby mi żadna dziecka nie podmieniała....mala spi od 20- o 5 jedzenie, spanie do 7,30 godzinka gadania i śpi dalej
oby tak zostało
Cytat:
zawsze sie zaczyna od przypadku a potem ...

Cytat:
to dobrze .
wybacz ale ja nie kumata -po jakim wylewie ?
Cytat:

Może mój tez jak załapie to będzie się turlał jak nalesnik Na razie mu pokazuje co trzeba zrobic, zeby sie przewrócic i z brzucha na plecy juz mu PRAWIE wychodzi...głowa idzie, ramionka idą, ale tyłek za ciężki i spowrotem sajd na brzuch

!!
juz oczyma wyobrazni widze jak mu pokazujesz -klementyna sie przewraca z brzucha na plecy,z brzucha na plecy

Cytat:
ja ostatnio się zastanawiałam nad zdj na chrzciny ale jak mi babka zaśpiewała 400zł za 60 zdj to padłam! ;/
zrobię sobie sama i szwagierka też robi zdjęcia więc pasuję..
ale wiesz jesli są to profesjonalisci ,tacy prawdziwi a nie po byle kursach to sobie liczą . u nas 20 albo 25 zdjec w tym kilka stylizacji tylko i 750 zł .(sesja noworodkowa)

co do klubu - to ok.

Cytat:
ja się zastanawiałam ostatnio, bo też chciałam się przyciemnić trochę ale myślę, że już sam "zapach" nie będzie przyjemny dla dziecka, które tak kocha naturalną woń matki..
i tu:
W czasie ciąży i podczas karmienia należy unikać również kosmetyków, które mają składniki silnie przenikające przez skórę do układu krwionośnego w głąb organizmu w tym i łożyska. Do nich zaliczyć można przede wszystkim kosmetyki typu antycellulit, samoopalacze (także z uwagi na specyficzny zapach), maseczki z alg, środki do farbowania i ondulacji włosów (tzw. trwała). Gdy dziecko się urodzi łatwiej jest monitorować sytuację, dlatego bądź otwarta na takie sygnały jak niechęć dziecka do ssania piersi po zastosowaniu jakiegoś kosmetyku lub wysypki na skórze. Niestety, czynników które mogą mieć wpływ na takie rzeczy jest więcej i dotyczą np. jedzenia. Alternatywą dla kremów i żelów nawilżających czy broniących przed rozstępami może być zwykła oliwka. Brak opalenizny trzeba przetrzymać - nie wolno również wspomagać się solarium i to najlepiej przed, w trakcie i po ciąży.

więc chyba też postawie na same nogi
ja czasem stosowałam na twarz,dekolt ,nogi.....

wydaje mi sie ze nie ma co przesadzac .... wiekszym zagrozeniem jest cola,jakies syfne zarcie .....
Cytat:
jak masz watpliwosci to idz do lekarza .z tego co pisza dziewczyny to dzieciaki są rózne -jedne raz na pare dni robią kupe a mój Roszek codziennie ok.8 i jest tylko na cycu . OC znalazła nawet info ze raz na 2 tyg.chyba moze byc i tez jest ok -pod warunkiem ze nic nie dolega ....
A czopek regularnie to niedobry pomysł .
Stary 2013-07-18, 16:23   #1336
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Mialam podobny problem... Marcel wczesniej robil codziennie kilka razy kupke, i nagle przez 6 dni nie bylo zadnej - poszla sama bez wspomagaczy czopkowych (dziewczyny juz pisaly, ze to normalne i moze nawet i trwac do 2 tygodni ) .. i teraz robi co 2 doby - karmie tylko piersia, dziecko wyglada na zdrowe i zadowolone. Nie dawaj mu czopkow, bo one powinny byc stosowane tylko, jak cos sie dzieje, w wyjatkowych sytuacjach.
Stary 2013-07-18, 16:37   #1337
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
byle do przodu

Cytat:
O klubie pisalam juz Kasi, na FB mozna zalozyc tajny klub z dostepem tylko na zaproszenie tylko jakos jej chyba umknelo
jak dla wszystkich to FB odpada

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 17:24   #1338
jolanT
Zadomowienie

Cytat:
a widzisz, mialam odpisac i zapomnialam
Nie mam fotobloga, a dlaczego pytasz?

Wieczorem, jak maly pojdzie spac to na spokojnie przegladne tez i Twoje zdjecia

pytam bo masz piękne zdjęcia! warte pokazania
a z tym klubem to fb odpada bo tak jak dragusia pisze nie każdy ma..

Cytat:
pokrecona jestes haha
ale gre słów tez zrozumiałam choc mój nick nie od płatków -wymysliłam własną gre słów ..

poszło .
mi sie wydaje ze sie juz witałas . ale lepiej 2 razy niz w ogóle

oby tak zostało

zawsze sie zaczyna od przypadku a potem ...

to dobrze .
wybacz ale ja nie kumata -po jakim wylewie ?

juz oczyma wyobrazni widze jak mu pokazujesz -klementyna sie przewraca z brzucha na plecy,z brzucha na plecy

ale wiesz jesli są to profesjonalisci ,tacy prawdziwi a nie po byle kursach to sobie liczą . u nas 20 albo 25 zdjec w tym kilka stylizacji tylko i 750 zł .(sesja noworodkowa)

co do klubu - to ok.

ja czasem stosowałam na twarz,dekolt ,nogi.....

wydaje mi sie ze nie ma co przesadzac .... wiekszym zagrozeniem jest cola,jakies syfne zarcie .....

jak masz watpliwosci to idz do lekarza .z tego co pisza dziewczyny to dzieciaki są rózne -jedne raz na pare dni robią kupe a mój Roszek codziennie ok.8 i jest tylko na cycu . OC znalazła nawet info ze raz na 2 tyg.chyba moze byc i tez jest ok -pod warunkiem ze nic nie dolega ....
A czopek regularnie to niedobry pomysł .
ja jak posmaruje tylko nogi to będę wyglądała przynajmniej komicznie muszę wykonać próbę czy nie będzie zbytniej róznicy..
a cola, syfne żarcie to swoją drogą..
ten filmik w sieci jak wygląda cola po 20min gotowania mnie przeraził!

mokka
Leoś tak się zmienił od urodzenia!
trzymamy dalej kciuki będzie ok

29.04.2015
OLAF !

Stary 2013-07-18, 17:26   #1339
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:

łooooooo nie taka mała ta metamorfoza !!! Super wyglądasz naprawde śliczna z Ciebie dziewczyna

chlebek znam -faktycznie fajny ...
Twój jadłospis tez ok ,no moze bym wywaliła jogurt 0 % bo bezwartosciowy na jakis chudy ale z % aby sie wit.wchłonęły(do tego potrzebny jest tłuszcz jednak) . a te batony mozna karmiąc??? kurcze nie wiem ,ja je jadłam takie dla sportowców ale one jednak mają skład .... średni bo chemia ,ale jesli mozna to polecam jeszcze koktajle białkowe -rózne smaki-pyszne,odzywcze i idzie cos poczuc w żołądku .(jesli byłabys zainteresowana to wrzuce Ci linka)
no i jeszcze raz za całokształt !!!!
no mała na razie, bo jeszcze trochę do celu )

kurcze, nie znalazłam odpowiedniego jogurtu, wszystkie naładowane cukrem :/ ten akurat ma 0% cukru i tłuszczu

co do batonów białkowych to kupuję u nas na siłowni w Pure, koleżanka tam pracuje i mówiła że mogą być jak się karmi. Ja też jem je raz na jakiś czas jak mocno ćwiczę, np 2 treningi i 10km rower.
Tak to wystarczy mi serek wiejski, czy jakieś jajka.

Pokaż tą odżywkę białkową, chętnie zobaczę
ostatnio widziałam dla siebie fajną, 2kg kosztowała ponad 200zł
drogo trochę

Cytat:

Słodziak z niego!
i oczywiście dalej są

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
następna seksi mama, rewelacja

Cytat:
ja proponuję skalpel - jest statyczny i dosyć łatwy choć na początku z 45min treningu robiłam jakieś 20min. także z każdym następnym razem jest lepiej
dokładnie tak
ja dziś sobie zrobiłam i piekły mnie pośladki i brzuch
Stary 2013-07-18, 17:40   #1340
Agnjeska
Zadomowienie

Cytat:

hmmmm ale to chyba taka forma przedszkola -jak zwał tak zwał ,bo w przedszkolu dzieci takze sie uczą ....
Wieszz pewnie tak, nauka przez zabawę ale obowiązek jest i jak zrobisz dziecku bez poważnego powodu wolne to mogą Ci taką karę dołożyć że ho.. ho...

Cytat:
co do pogrubionego... Jakoś u nas sie to nie sprawdza Ja z dwóch metrów czuję, że coś tam jest w pieluszce... i wcale to nie jest miły zapach

Śliczny Leoś! I dobrze że gips już zdjęty!

Cytat:

u ns Julka powiedziała mama a jest brat
Sprawdza się jak większość przesądów

Cytat:
Śliczna!

Cytat:
zagłosowane

Małpka - nasze głosy dla Ciebei również poszły

MAKSIU KOŃCZY 3 MIESIĄCE
zapraszamy na
Gratulacje!
Cytat:
pozarły go komary , 9 razy w samą główke nawet nie wiedziałam ze mamy komary w domu .
Biedaczek
A u mnie w domu komary żrą tylko mnie -.-"
Tż i Jaśka ani śladu...

Cytat:
Super że prawidłowo sie rozwija!
A jak Natalka zniosła usg? Bo my też robiliśmy jak Jaśka młodsza była i strasznie przy tym płakała

Moderna i JolanT podglądnełam Was przez facebooka Kasi

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 17:44   #1341
corka_rosy
Wtajemniczenie

Chłopy śpią, a ja zamiast nas pakować i ogarniać dom, zalegam na kanapie...

Cytat:
Tyłek za ciężki? Może pełny pampers?
A poważnie - niedługo załapie i będzie się turlać!

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 17:47   #1342
BYou
MBZ♥

Strippi, a nie boisz się efektu jojo potem jak już przestniesz być na tej diecie? Wg mnie trochę mało dostarczasz kalorii patrząc na intensywność Twoich ćwiczeń. Konsultowałaś się z jakimś dietetykiem?Oczywiście to tylko moje gdybanie, nie chciałabym żebyś pomyślala, że się narzucam i wtrącam, to z troski
Na wizażu fitnesowym są dziewczyny które się znają na trenigach i diecie, może tam podpytasz?

Jolan co do klubu jestem na tak

Anika

Nestelle to Wasi fotografowie się cenią ta moja ma niską cenę i to bardzo ale widziałam Jej prace także mam nadzieję, że będzie ok

Karolka czopki nie stosuje się ot tak. Możesz tylko sprawić, że dziecko bez wspomagacza w jego postaci nie zrobi tej kupki wcale:/ co do koperku i herbatek to też nie można jej pić za często bo mże powodować zaparcia.

BYou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 17:47   #1343
alliw
Zadomowienie

Hej laski!
Miałam wczoraj pisać, ale wieczorem za długo wybierałam kocyk lamillou i potem już padłam nieźle natrzaskałyście. Z tego co pamiętam:
Brawa za wszystkie wizyty, dodatkowe gramy, szczepienia, i nowe umiejętności
Fotki dzieciaczków widziałam - wszystkie cudne, a dziewczynki w szczególności
Corka_rosy - laska jesteś że hoho, buty ładne
Moderna - dzięki za link do parowaru
Strippi - szacun za metamorfozę
Monicca - dobrze że udało sie opanować akcję z bolącym brzuszkiem Filipka. Co do leżenia na brzuchu i podparcia, ja myślę, zresztą Ptaszysko już pisała że na wyprostowanych rękach to chyba jeszcze trochę czasu, ja przynajmniej się nie mam zamiaru stresować że Janek się nie podpiera. Na razie odkąd nauczył się sam przewracać na brzuch to leży na nim non-stop więc myślę że i na kolejny krok przyjdzie czas. Doczytałam że Filip też zaczął się sam przewracać więc może teraz łatwiej wam pójdzie a ci lekarze to czasem niepotrzebnie stresują.

Dzięki wam za odpowiedzi odnośnie wanienki na wyjazdach. Chodziło mi bardziej o taki wyjazd nie do mamy/tesciowej i koleżanka mi doradziła żebym kupiła dmuchany basenik ogrodowy. I tak tez zrobiłam, dałam całe 17 zł a dla porównania dmuchane wanienki turystyczne w smyku chyba po 100 zł są. Powariowali chyba.

Malpka, głosy poszły

A, jeszcze było pytanie chyba aniki_s o kosz na pampersy - ja mam angelcare i bardzo sobie chwalę. Stoi w sypialni i nic nie czuć

To idę dalej was poczytać

No wiedziłam ze zapomnę - Mokka dla Leośka i kciuki za dalszą rehabilitację

Edytowane przez alliw
Czas edycji: 2013-07-18 o 17:49
alliw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 17:56   #1344
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Super!!!

Cytat:

Cytat:
ja proponuję skalpel - jest statyczny i dosyć łatwy choć na początku z 45min treningu robiłam jakieś 20min. także z każdym następnym razem jest lepiej
Ja zrobiłam 10 minut I mi się odechciało (nie to, że zmęczyłam, tylko jakoś motywacji nie mam )

Cytat:
Eeee, wcale nie za szczupła W sam raz dziopa!

Cytat:
jesli chodzi o to podparcie to wg. monachijskiej funkcjonalnej diagnostyki rozwojowej:
jak polozysz dziecko na brzuszku to
pod koniec 1 miesiaca glowe unosi na ok 3 sek.
pod koniec 2
podnosi glowe przez 10 sekund do kata ok 45 stopni
Głowa jest już podnoszona także z pozycji środkowej. Dziecko może ją utrzymać przez ponad 10 sekund, przy tym chwieje się ona jeszcze wyraźnie na boki.Twarz i podłoże tworzą kąt około 45°, co odpowiada odległości podbródek—podłoże, mniej więcej 5 cm. Ramiona wyciągnięte są dalej do przodu, górna część klatki piersiowej jest lekko uniesiona. Przez zmniejszone zgięcie bioder miednica zbliża się do podłoża. Obserwowane często w pierwszych tygodniach życia szczególne upodobanie trzymania głowy w jedną stronę, powinno teraz zniknąć
koniec 3 miesiaca
Dziecko pewnie trzyma głowę przynajmniej przez 1 minutę, twarz i podłoże tworzą kąt do 90°.
Wyprostowanie kręgosłupa szyjnego i piersiowego umożliwia niemowlęciu wyciągnięcie ramion do przodu do 90° w stosunku do podłoża i oparcie się na przedramionach.
Miednica spoczywa prawie płasko na podłożu, tzn. kąt pomiędzy tułowiem a udami przekracza 150°. (90% naszych niemowląt po trafiło w 12. tygodniu utrzymać głowę przez 1 minutę, podpierając się równocześnie na przedramionach).
koniec 4 miesiaca
pewne podparcie na ramionach
Ramiona wyciągnięte są dalej do przodu tak, że kąt między nimi a przedramionami wynosi ponad 90°. Przez lekkie odwiedzenie ramion zwiększyła się odległość między przedramionami. Dłonie są lekko otwar-te. Głowa utrzymywana pionowo w stosunku do podłoża ponad 1 minutę

jakby co do tego sa rysunki (moge pdfa wyslac), z tego co widzialam to wyprostowane ramiona to koniec 6 miesiaca. podkreslam wszedzie tam pisze koniec miesiaca!
Podeślę Ci maila z prośbą o ten PDF, bo nie czaję różnicy między 3 a 4...

I chyba mi nie pocytowało części, a nie pamiętam, bo on wczoraj Was czytam

Ale: co do kosza - my mamy w pokoju, przy przewijaku, zwykły kosz z przykrywką i tam wrzucamy - opróżniamy po zapełnieniu (czyli średnio co 2 dni) i nie śmierdzi I żadnych much!

Nestelle - racja, jakoś słodko pachną te kupki

W temacie przesyłek z gratisami - dostałam dziś 2 próbki Pampersów 3 (Active Baby i Premium). Te zielone Active sprawdzają się? Nie odparzyły żadnego dzieciaczka? Bo jest promocja w Tesco i nie wiem, czy zamowić... Białe Premium Krzysia odparzały...:/

Dziś fajna pogoda, ciepełko bez upału, połaziliśmy 2,5h po Łazienkach I codziennie chodzę pod górę do Chopina w ramach ćwiczeń (wolę to, niż takie statyczne ćwiczenia Chodakowskiej )
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 18:01   #1345
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Dowcip na dzien dobry

Cytat:
super

Cytat:
wyobraziłam to sobie
Stary 2013-07-18, 18:02   #1346
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
to za tych tesciów cudownych ... nie mozna miec wszystkiego nie ?
tak serio to jednak współczuje bo 6 razy ...to Ty pewnie "pijana"chodzisz ..... no moze niedługo Miska jednak sama sie tym zmeczy i zacznie przesypiac dłuzszy czas ....
Nie wyobrazam sobie jak to jest wstawac ,usypiac ....
czekam na te noce i nie moge sie doczekac. Zamiast poprawy jest coraz gorzej...

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
A my wieczorem na wieś wybywamy, ja znów na 2 tyg all inclusive
uuuuuuuu to miłego

Cytat:
W SUMIE nic szczegolnego - ograniczylam jedzenie - i przenisolam sie na inny chleb
aaaaaaaa i w tym TYG az 2 razy cwiczylam po 10 minut tylko na tyle mi sil starczylo haha

no to ładnie spadło jak nic szczególnego nie robisz...no chyba ze miłoscia zyjesz teraz i nie musisz jesc

Cytat:
ojaaaaaaa ja nie mam komarow a okna otwarte caly dzien.

Cytat:
Dowcip na dzien dobry

Luna- za 4 miesiace no i Kamilek słodki a Ty sliczna. Tak mlodziutko wygladasz
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 18:36   #1347
Luna0
Zakorzenienie

Dziękujemy za komplementy

dzis przyszła moja mama spróbować Kamilka nakarmić. ja odsunęlam wszystko ze stolika (bo potrafi mi skopać szklanki, piloty itp.) i mówie walcz! a ta na to pośpiewała (tak jak ja), polulała i jak w butli było 40 ml tak nie została ani kropla
czyli mały gad sobie poprostu ze mną igra!

a spacer był dziś okropny... młody się budził, ręka do buzi i tylko szturchnął dziąsło i krzyk na całą ulice/sklep.. eh miałam dość i poszłam do domu... jak sobie gryzie paluszki to guga słodko a jak gdzieś sobie draśnie tak w sekunde jest wrzask

ale ja narzekam

Cytat:
za miesiace i Slicznosci <3 oboje - choc zdaje mi sie ze bardziej do taty podobny
Nie zdaje Ci się

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
powinno cię cieszyć, że synek rośnie i czas leci

kciuki za cyca i ząbki. Nie ma nic zastępczego za ten żel?

śliczne fotki
Podobno ten dentinox najlepszy

Cytat:
za miesiące
a co do butli to może mleko mu nie podchodzi ?? mojego nie szło nakarmić, a jak zmieniłam mleko z Hippa na NAN to wcinał az mu sie uszy trzęsły i o dziwo okazało sie że umie ssać z butelki. Przy hippie było krztuszenie, dlawienie, preżenie, plucie itp. dosłownie nie szło dziecko nakarmić.
Mleko bez znaczenia bo przy odciąganym taka sama afera a jak dziś u mamy załapał to jadł ze smakiem-bebilon pepti (swoją drogą śmierdzi jak psia karma i smakuje tak samo)-jak to powiedziałam TŻ to zapytał skąd moge wiedzieć jak smakuje karma, a ja na to "no jak to jak? Próbowałam kiedyś jak każdy " okazuje się że nie każdy

Cytat:
wow

Cytat:
Oby zniknęły do konca!

Cytat:
Kochana u nas z cycem było tak samo-ze 3 tygodnie sie awanturował, wrzask i krzyk po 2 min ssania...napocieche Ci powiem, ze przeszło samo Teraz znów za cyca splrzedałby cała rodzinę! Co do zebów to u nas tez ida chyba....wszystko idzie do buzi, i smyra rekami, gryzakami, zabawkami po tych dziąsłach, slini sie jak buldog i czasem tak nagle przeraziwie wrzasnie... My mamy na dziąsła żel "CALGEL"- można stosować 6 razy na dober, jest bez cukru i cena w miare bo ok 15zł.
Moj jadł o 12.00 i na razie spi, ciekawe czy wytrzyma do 15.00 czyli 3 godz bez jedzenia;pDObrze, ze w nocy budzi sie tylko 2 razy
u nas tez już były cyrki na początku 3 miesiąca ale przeszlo i teraz jest jeszcze gorzej tak się zastanawiam czy ten calgel można stosować z dentinoxem, musze zapytać w aptece dzięki

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 19:18   #1348
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
super!

---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

KURDE!!!!!!!!!!!!zauważył am u Oliwii ciemieniuche
jak się pozbyć tego cholerstwa

---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ----------

no to tak ją wyoglądałam że znalazłam jeszcze suche czerwone plamki na obydwu łokciach posmarowałam bepanthenem ciekawe czy pomoże
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 19:40   #1349
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
was przeleciec zawsze - gorzej ze na meza sil nie starczylo :P
zboczuch!!!!!! aty aty!

Cytat:

a to spryciarz mały no!

Cytat:
http://promobaby.pl/promocja-14871.html

o szkoda, że nie mam tesco u siebie. Kupiłabym drugi bo swój oddałam do mamy.

a co spania to kolejna mnie zdołowała! chyba się wypisze z tego forum na jakiś czas i wrócę jak Miska będzie ładnie spała!!!! czyli pewnie za jakiś rok...

Cytat:
cudnie! brawo!!!

Cytat:
Dobre wieści super!

Cytat:
super!

---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

KURDE!!!!!!!!!!!!zauważył am u Oliwii ciemieniuche
jak się pozbyć tego cholerstwa

---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ----------

no to tak ją wyoglądałam że znalazłam jeszcze suche czerwone plamki na obydwu łokciach posmarowałam bepanthenem ciekawe czy pomoże
oliwkuj i wyczesuj!

--------------------
co do klubu to spoko, zakładajcie i zapraszajcie
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

Edytowane przez LiwkaO
Czas edycji: 2013-07-18 o 19:43
LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-18, 19:40   #1350
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
MAKSIU KOŃCZY 3 MIESIĄCE
zapraszamy na

Cytat:

Liwka co do mówienia to u nas jest bardzo dziwna sytuacja... To że mówi "mama" lub "nie" to już od dawna, ale potrafi też odpowiadać
mówie mu np. "idziemy na pole, idziemy?" a on mi na to "idziemy", wiadomo że to przypadek ale kiedyś jak mi tak coś odpowiedział to stałam nad nim 5 minut i aż się przestraszyłam czy to ja jestem nienormalna czy mam troche "inne" dziecko bardzo często mi odpowiada i każdy się z tego śmieje, a mnie to zaczyna coraz bardziej dziwić.
Ale bym się zdziwiła...
Śliczni oboje jesteście!!!

Dziewczyny, w przyszłym tyg. zaczynają się te największe wyprzedaże w Smyku!!!
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości