Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013, cz. 19! - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-19, 09:28   #4921
Neni1984
Zakorzenienie

Dot.: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013, cz

[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;41863149]Wychodzimy!!!
Czekam na wypisy na obu pietrach, potem robimy niespodzianke Ignackowi i odbieram go z przedszkola i do DOMU !!!![/QUOTE]

Dobry dzień dziś
Może i porodziki dopiszą

Lachryma- nie wiem, czy Ty wiesz, ale choćby się waliło i paliło- to jest nasz ostatni wolny weekend Jakieś plany masz szczególne?
Neni1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 09:29   #4922
malaczarnakejt
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpniowe 201

Cytat:
Napisane przez Rockyyy Pokaż wiadomość
Siemka z rana

Kobity ale jestem happy.Tesc przywiozł wozek....
BEBETTO SOLARIS czerwony z czarnym
Tz w szoku ze jego rodzice kupili taki fajny sprzęcior,nie spodziewalismy sie a oni juz nam powoli wkręcali ze jakis tam kupili.....no i pisałam jakie emocje mną tagrały.
Wozek jest superancki Jestem mega zadowolona i dumna z tesciow Nie nadają na mojej fali ale sa naprawde w porządku i duzo nam pomogli....

Moje dziecko spi,Tz pojechał do pracy ,tesc zalatwiac swoje sprawy i mam chwilke luzu
Jupii! nasze kciuki zadziałały

Cytat:
Napisane przez skylie Pokaż wiadomość
Schudlam 1kg
Szykuj kape

Cytat:
Napisane przez aremalgos Pokaż wiadomość
Witam się porannie
kawą i jagodzianką
lecę was nadrabiać, bo wczoraj caly dzien nie wchodziłam.
W środe po południu załapałam takiego doła że maskra. Najpierw chodziłam i szukałam zaczepki, ale małż sie nie dał a potem poszedł ryk, że jeszcze jeden dzień na kanapie i skocze z balkonu mam dosyć siedzenia w domu, oszaleć można
Na szczęście przyjechały do mnie wczoraj koleżanki i humor mi sie poprawił
Upiekłam rogaliki i zrobilam gofry z bitą, anansem i czekoladą , dziewczyny tez przyniosly serniczek więc miałyśmy imprezkę i dostałam piłke do skakania, żeby Fifcia szybciej wykurzyc
Mam już dość brzucha, chce zeby mój syncio był już na zewnątrz.
Plan na dziś:
skakać, skakać, skakać, aż urodzę ale jestem zdesperowana

Lece ponadrabiać miłego dnia

też mam plan pilkowy ;-) pokażemy razem?

Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość
A myślałyście już o antykoncepcji po? Ja po Małgosi stosowałam przez rok tabletki (Azalia chyba) a potem odpuściłam bo połączyłam ją z moimi bólami głowy. Teraz nie chcę tabletek, ale nie wiem co w zamian. Przed ciążą odkąd rzuciłam tabletki nie zabezpieczaliśmy się w ogóle, po prostu uważaliśmy. Ale w momencie wpadki nie byłoby tragedii, ale teraz już wystarczy. Na trzecie dziecko nas nie stać.

ja ze względu na zakrzepice nie mogę hormonalnej antykoncepcji... Spirali się boję więc gumki...
Kiepsko bo przy nieregularnych cyklach i braku objawów owu może być cienko... No i karmienie do tego... Zobaczymy.

Cytat:
Napisane przez fiazo Pokaż wiadomość
Strasznie sie ciesze.tylko nie wiem o ktorej wypis.i tak tz bedzie po 14.przy pierwszej chwili opisze wam moja historie szpitalna
Wracaj szybko

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Idzia, to co? bierzemy się za rodzenie?

witam się w 39 tc! dziabnieta, pomiziana po cyckach bez skurczy :-P

Filipiśko

malaczarnakejt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 09:29   #4923
katarzynkajg
Zadomowienie

Dot.: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013, cz

Hej dziewczyny ja wpadłam tylko po poradę za co z góry przepraszam , czy to normalne że Szymus za każdym razem jak dostanie cyca bądz odciągnięte mleko laktatorem to ulewa a po sztucznym raczej mu sie to nie zdarza.Zaczynam sie martwić ze coś jest nie tak, a i uczulił mi sie na coś ale nie jestem w stanie wyłapać od czego, ma bardzo suchą skóre aż mu płatami schodzi i kazali smarować maścią z witaminą A i wczoraj tak zrobiłam po kąpieli a le tez posmarowałam mleczkiem Nivea i nie wiem od czego się uczulił

10.07.2013
Szymuś

Razem od 2003 roku
katarzynkajg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 09:29   #4924
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Cytat:
Napisane przez lachryma Pokaż wiadomość
apropos czkawki czy to u noworodka czy jeszcze w brzuszku- to zdrowy objaw i mile widziany u dzieci. swiadczy o tym, ze organizm cwiczy dzialanie ukladu pokarmowego i ze sie rozwija.
.
a to fajnie, bo moja ma srednio raz dziennie czkawkę, mimo, że nie przepadam za tym uczuciem.
ale skoro to dobry znam to przeżyję!

Cytat:
wlasnie Domi, a nie lepiej zebys rodzila z ksiezna? ona tez mieszka w Anglii, bedziecie mogly razem potem chodzic na spacery z dziecmi wez napisz jej czy nie chce zostac Twoja para do porodu
.
o tak, to by była fajna para))
no i monetę bym dostała)
ale ja to wierna skylie jestem, takze juz nie bede teraz na koniec pary zmieniac!

Cytat:
Jestem U mnie cisza w eterze. Boli bardzo ale jak mi Mala gmera w szyjce a tak to nic :/
Nie zmartwilabym sie gdyby pojawily sie skurcze
u mnie cisza tez.
cos nad nadem czulam cos jak na okres, ale niewielki bol, tylko takie uczucie.
takze dupa, nic sie nie dzieje u mnie.

cos czuje sie sie to u mnie cesarka skonczy 27 lipca! i dupa

Cytat:
Napisane przez Oliath Pokaż wiadomość
A sie pozale przd snem... tak bardzo mam
Podla jestem, ale nie daje rady juz.
ojejku współczucia.
nie wiem jak doradzić,
no ale pomyśl, że ona nie będzie u Was na zawsze, że kiedyś to się skończy co nie??

Cytat:
Napisane przez Rockyyy Pokaż wiadomość
Kobity ale jestem happy.Tesc przywiozł wozek....
BEBETTO SOLARIS czerwony z czarnym
Tz w szoku ze jego rodzice kupili taki fajny sprzęcior,nie spodziewalismy sie a oni juz nam powoli wkręcali ze jakis tam kupili.....no i pisałam jakie emocje mną tagrały.
Wozek jest superancki Jestem mega zadowolona i dumna z tesciow Nie nadają na mojej fali ale sa naprawde w porządku i duzo nam pomogli....
o kurcze, no to super sie sprawdzili tesciowie.
ja juz myslalam, ze jakiegos grata dostaniesz, ale tu widze ladny wozek!
fajnie fajnie
brawa dla teściów!!!

Cytat:
Domcia- i jak? Urodziłaś
Ja jeszcze nie, ba nawet ta noc była rewelacyjna! Nic a nic mnie brzuch nie bolała przy przekręcaniu się na boki
Wybaczcie że się nie odnoszę do postów. Nadrobię później. Teraz lecę zawieść Wojtka do przedszkola i na KTG do szpitala
NIE ((((((((((((((((((((((( (((((
nic(((((((((((((((((((( (((
dupa((((((((((((((((((( ((((((((((((((

Cytat:
Schudlam 1kg
o to może być znak!! może urodzisz niedługo!!!!

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 09:32   #4925
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Neni1984 Pokaż wiadomość
Lachryma- nie wiem, czy Ty wiesz, ale choćby się waliło i paliło- to jest nasz ostatni wolny weekend Jakieś plany masz szczególne?
no właśnie nie
może dziś w nocy coś się zacznie i weekend będzie w szpitalu
Stary 2013-07-19, 09:36   #4926
aremalgos
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iwona335 Pokaż wiadomość
dziewczyny pomocy!!!!

do jutra mam oddac podanie o macierzynskie, prosze dajcie mi gotowaca ale razem z iloscią tygodni itd bo ja sie w tym pogubiłam. chce mieć ten roczny macierzyski ile to tygodni??? no nie wiem od 11.07
najlepiej jakbysie mi to wyslaly na prywatna wiadomosc bo nie wiem czy zdaze nadrobic
podaj mi maila to ci podeśle gotowca
Stary 2013-07-19, 09:37   #4927
lachryma
Zakorzenienie

Neni, a Ty masz jakieś szalone plany?
Stary 2013-07-19, 09:39   #4928
jakierka
Zadomowienie

[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;41863149]Wychodzimy!!!
Czekam na wypisy na obu pietrach, potem robimy niespodzianke Ignackowi i odbieram go z przedszkola i do DOMU !!!![/QUOTE]

Ale super
Stary 2013-07-19, 09:39   #4929
dzoan
Zakorzenienie

lachrymia
jakierka mnie też męczą tak wysokie temp...z rana prysznic brałam dla schłodzenia organizmu
teso fajnie, że wychodzicie starszak będzie miał wspaniałą niespodziankę
mela ja miałam taki właśnie bardziej brunatny..cały równo zabarwiony.. więc spokojnie.. no i tak w ogóle
iwona oj kurcze ja sama nie wiem jak powinno wyglądać i jeszcze z dopiskiem, że po 80% na każde półrocze.. może któraś z rozpakowanych mamusiek już coś takiego pisała do pracy?? chętnie się podepnę...

dzoan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 09:40   #4930
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny pomocy!!!!

do jutra mam oddac podanie o macierzynskie, prosze dajcie mi gotowaca ale razem z iloscią tygodni itd bo ja sie w tym pogubiłam. chce mieć ten roczny macierzyski ile to tygodni??? no nie wiem od 11.07
najlepiej jakbysie mi to wyslaly na prywatna wiadomosc bo nie wiem czy zdaze nadrobic
Nie pomogę, bo mi w kadrach powiedzieli, że podyktują mi całe podanie przez telefon jak już będzie czas. Może zadzwoń do siebie i też poproś
Cytat:
Napisane przez katarzynkajg Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny ja wpadłam tylko po poradę za co z góry przepraszam , czy to normalne że Szymus za każdym razem jak dostanie cyca bądz odciągnięte mleko laktatorem to ulewa a po sztucznym raczej mu sie to nie zdarza.Zaczynam sie martwić ze coś jest nie tak, a i uczulił mi sie na coś ale nie jestem w stanie wyłapać od czego, ma bardzo suchą skóre aż mu płatami schodzi i kazali smarować maścią z witaminą A i wczoraj tak zrobiłam po kąpieli a le tez posmarowałam mleczkiem Nivea i nie wiem od czego się uczulił
Myślę, że problem ulewania tkwi w tym, że Twoje mleko jest rzadsze niż MM. Spróbuj może małego po jedzeniu, odbijaniu połóżyć na chwilkę na podwyższeniu (klin, plaska nalesnikowata poduszka, kocyk).
A położnej mówiłaś o tym?

A co do suchej skóry - z tego, co mi wiadomo - każdemu noworodkowi łuszczy się skórka i jest sucha na początku. To jest taki etap. Dużo osób poleca na początku kąpać dziecko w Oilatum. Albo spróbuj kąpieli w krochmalu może? . Trochę mąki ziemniaczanej rozprowadzasz z niewielką ilością zimnej wody i do tego dolewasz gorącą. Jak się zrobi "glut" wlewasz go do wanienki i dobrze rozprowadzasz. Woda ma być śliska.

Aaa i jeszcze na SR mówili (), że można nasmarować Maluszka oliwą z oliwek pół godziny przed kąpielą.

Edytowane przez Neni1984
Czas edycji: 2013-07-19 o 09:46
Stary 2013-07-19, 09:41   #4931
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

skylie
patrze na liste na pierwszej stronie i fajnie by bylo gdyby teraz nasze dla laseczki sie urodzily i do listy dołączyły, nie sądzisz??
a jak Twoja będzie miała na imie??

Stary 2013-07-19, 09:42   #4932
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
Neni, a Ty masz jakieś szalone plany?
Ta. Jutro wycieczka do Pepco z mężem autem. Oczywiście będzie szybko, szybko, bo co tu oglądasz

Tyle
Stary 2013-07-19, 09:43   #4933
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

jakierka ile macie stopni dziś?
u nas nadal upał i to od rana!! masakra!!

---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

katarzynka
a może odbijaj Szymusia częściej, w sensie podczas karmienia kilka razy. co kilka minut??
no sama nie wiem,
albo ten klin

Stary 2013-07-19, 09:44   #4934
surka
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpniowe 201

Ale super zazdroszczę

My na pewno siedzimy do wtorku , bo wtedy będzie miała konsultacje laryngologiczną. Ją normalnie mam już dość
surka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 09:44   #4935
iwona335
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aremalgos Pokaż wiadomość
podaj mi maila to ci podeśle gotowca
wysłałam ci naPW

Cytat:
Nie pomogę, bo mi w kadrach powiedzieli, że podyktują mi całe podanie przez telefon jak już będzie czas. Może zadzwoń do siebie i też poproś

Myślę, że problem ulewania tkwi w tym, że Twoje mleko jest rzadsze niż MM. Spróbuj może małego po jedzeniu, odbijaniu połóżyć na chwilkę na podwyższeniu (klin, plaska nalesnikowata poduszka, kocyk).
A położnej mówiłaś o tym?

A co do suchej skóry - z tego, co mi wiadomo - każdemu noworodkowi łuszczy się skórka i jest sucha na początku. To jest taki etap. Dużo osób poleca na początku kąpać dziecko w Oilatum. Albo spróbuj kąpieli w krochmalu może? . Trochę mąki ziemniaczanej rozprowadzasz z niewielką ilością zimnej wody i do tego dolewasz gorącą. Jak się zrobi "glut" wlewasz go do wanienki i dobrze rozprowadzasz. Woda ma być śliska.
wlasnie do mnie dyrektorka dzwonila ze mam dostarczyc akturodzeniai podanie i mam sie sama zorientować jak ma to wygladac bo ona sie nie orientuje (u nas kadry są troszke skomplikowane)
iwona335 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-19, 09:48   #4936
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
wlasnie do mnie dyrektorka dzwonila ze mam dostarczyc akturodzeniai podanie i mam sie sama zorientować jak ma to wygladac bo ona sie nie orientuje (u nas kadry są troszke skomplikowane)
AHA

A ona od czego jest?
Stary 2013-07-19, 09:48   #4937
katarzynkajg
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
ano o 09:42 ----------

katarzynka
a może odbijaj Szymusia częściej, w sensie podczas karmienia kilka razy. co kilka minut??
no sama nie wiem,
albo ten klin
Neni staram się go kłaść tak by miał główkę wyżej ale i tak mu się ulewa, co zje z cyca to od razu mu sie uleje.
Butelkę odbijam właśnie kilka razy ale nawet gdy zje odciągnięte mleko z butelki to i tak uleje a jak zje sztuczne z butelki to raczej mu się to nie zdarzy no nie wiem co jest.

10.07.2013
Szymuś

Razem od 2003 roku
katarzynkajg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 09:49   #4938
dzoan
Zakorzenienie

Położyłam sobie lusterko na brzuchu, taką fajną półeczkę teraz mam.. i tak sobie twarz oglądam, a Lol mi je przestawiać zaczął i tak mi skakało przed oczami.. nie chciał robić za podstawkę

dzoan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 09:50   #4939
jakierka
Zadomowienie

Cytat:
jakierka ile macie stopni dziś?
u nas nadal upał i to od rana!! masakra!![COLOR="Silver"]
Jest prawie 10.00 i na dworze jest 22C, zapowiadaja 29C, a w domku juz 25C
Stary 2013-07-19, 09:56   #4940
lachryma
Zakorzenienie

Cytat:
Ta. Jutro wycieczka do Pepco z mężem autem. Oczywiście będzie szybko, szybko, bo co tu oglądasz

Tyle
no to ładnie
wycieczkę zakupową ja mam dziś, nawet niedługo. więc nie pozostaje nic innego jak rodzić

---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

Cytat:
A ona od czego jest?
od pierdzenia w stołek
Stary 2013-07-19, 09:58   #4941
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
no to ładnie
wycieczkę zakupową ja mam dziś, nawet niedługo. więc nie pozostaje nic innego jak rodzić
Też miałam mieć dziś-cieszyłam się cały tydzień na wyjście z domu
Ale TŻ jutro ma wyjątkowo wolne, a dziś na 14 do pracy-no i przełożył zakupy na jutro
Stary 2013-07-19, 10:01   #4942
roxi1980
Zakorzenienie

Hej

Udało się, dotarłam do domu (3km prawie pieszo ze szpitala ), komp działa - rano nie chciał odpalić, chyba niewyspany był

Cytat:
Napisane przez tweedledee Pokaż wiadomość
Mam info od Roxi (która na razie jest w terenie):

Była u lekarza, szyjka zgładzona, rozwarcie na 1cm. Lekarz stwierdził, że skoro to jej druga ciąża, a Norbert zaczął się wykluwać w 38tc, to trzeba być w stałej gotowości, bo poród może się zacząć lada chwila i do planowanej cesarki na pewno nie dociągnie
Także i Roxi wciska się w kolejkę
Dziękuję Ci bardzo za przekazanie wieści

Cytat:
No jak musi-niech się wciska
ja nie muszę, ale mała pogania i wierci dziurę w dziurze

Cytat:
Napisane przez dzoan Pokaż wiadomość
ja nie wiem, ze tutaj żadne kolejki nie obowiązują
Roxi
obowiązują, ale wiesz... ja "prawie" służba zdrowia, to poza kolejnością

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 10:05   #4943
AgataGalaktyczka
Raczkowanie

Cześć cześć,
mamy obecne i przyszłe

Cytat:
Napisane przez cynamon_owa Pokaż wiadomość
Dziewczyny- potrzebuję rady
Jak ratować ropiejące oczko? Próbuję od wczoraj przemywać jałowym opatrunkiem zmoczonym w przegotowanej wodzie ale nic to nie daje
Jak Młody płacze to oczko jeszcze gorzej wygląda...
Byliśmy dzisiaj u lekarza i mamy czekać kilka dni na wyniki posiewu.
Widzę, że Młody się bardzo męczy - macie jakieś sprawdzone sposoby?
Ja w ogóle szukam jakiegoś poradnika albo leksykonu-medycznego
na wszystkie sytuacje z niemowlakiem.
Jeśli któraś ma, w pdf-ie najlepiej lub wordzie, to ja oczywiście bardzo chetnie otrzymam:
agata.newborn@gmail.com
AgataGalaktyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 10:08   #4944
skylie
Wtajemniczenie

Cytat:
skylie
patrze na liste na pierwszej stronie i fajnie by bylo gdyby teraz nasze dla laseczki sie urodzily i do listy dołączyły, nie sądzisz??
a jak Twoja będzie miała na imie??
Fajnie by bylo, ale u mnie nic nie rusza. Rozwarcie dalej na 0.5 cm, szyjka dluga

Czekam jeszcze na KTG. Jak tak dalej pojdzie to urodze w listopadzie

WOJTUŚ
skylie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 10:09   #4945
Neni1984
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgataGalaktyczka Pokaż wiadomość
Cześć cześć,
mamy obecne i przyszłe

Ja w ogóle szukam jakiegoś poradnika albo leksykonu-medycznego
na wszystkie sytuacje z niemowlakiem.
Jeśli któraś ma, w pdf-ie najlepiej lub wordzie, to ja oczywiście bardzo chetnie otrzymam:
agata.newborn@gmail.com
Hehe - to jak znajdziesz takie cudo to i mi prześlij
Ale mogę Ci podesłać swoje skromne notatki

Edytowane przez Neni1984
Czas edycji: 2013-07-19 o 10:11
Stary 2013-07-19, 10:09   #4946
lachryma
Zakorzenienie

no i u mnie się zaczęło; od rana już były 3 telefony z dwuznacznym pytaniem "co tam u Ciebie/ jak się czujesz/ I NIC?"
Stary 2013-07-19, 10:11   #4947
Neni1984
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpnio

Cytat:
Fajnie by bylo, ale u mnie nic nie rusza. Rozwarcie dalej na 0.5 cm, szyjka dluga

Czekam jeszcze na KTG. Jak tak dalej pojdzie to urodze w listopadzie
Ale nie zostawią Cię w szpitalu tak czy siak?
Przecież to już poważny wiek ciążowy-powinni zacząć wywoływać
Stary 2013-07-19, 10:13   #4948
lachryma
Zakorzenienie

a co u KAthe i magdalenne? one już sporo po terminie
Stary 2013-07-19, 10:15   #4949
skylie
Wtajemniczenie

Odp: Raz, dwa, trzy- dzisiaj rodzić będziesz Ty! Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013, cz.

Zobaczymy po KTG. Jesli w porzadku to nie. Bede musiala przyjechac jutro na OTC- badanie wydolnosci lozyska, bo dzisiaj dosc oblozona jest porodowka. Zreszta zapytam co dalej po badaniach.

WOJTUŚ
skylie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-19, 10:21   #4950
idzia111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez surka Pokaż wiadomość
Ale super zazdroszczę

My na pewno siedzimy do wtorku , bo wtedy będzie miała konsultacje laryngologiczną. Ją normalnie mam już dość
wytrzymacie
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości