Ślub z alkoholikiem! Wątpliwości - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-05-31, 09:16   #31
gusia2120
Raczkowanie

Dot.: Slub z alkoholikiem!!!

Dziewczyny jestescie ochane ze tyle z Was poswiecilo tyle czasu na zeby mi odpisac!!!Musze powiedziec ze on jest bardzo odpowiedzialnym czlowiekiem, sam wychowywal swoje rodzenstwo od malenkosci (mama pracowala), nie znam lepszego kandydata na mojego faceta.
To do niego ucieklam z domu przed mamą, wiec nawet nie mialbym dokad pojsc na jakis czas zeby sie ocknal.
Nie jest maminsynkiem wrecz przeciwnie zawsze to on jest od zalatwienia wszystkiego, bo wszystko potrafi zalatwic.
Ja zawsze moge na nim polegac, jeszcze nigdy sie nie zawiodlam, tak samo jego rodzina.
Pracuje i studiuje jednoczesnie, radzi sobie ze wszystkim na raz, wszystko zdaje. W pracy choc ma dopiero 23 lata to ma takie doswiadczenie ze nie znam nikogo kto by sie tak dzieki sobie w tym wieku wybijał (zostal sprzedawca w branzy ".." roku 2004, do tego konkurencja przyszla do niego zeby go wykupic!). A zapracowal na to sam bez "znajomosci".
Jest na serio bardzo dobry we wszystkim co robi i nie mam mu nic do zarzucenia oprocz tych piwek codziennie no i tych powrotow ze mna zawsze po zbyt duzej ilosci alkoholu we krwii.
Dodam ze on nie chodzi z zadnymi kumplami, bo wiem ze czas bardzo lubi spedzac ze mna, jak juz idzie do kolegi to zawsze chce mnie ze soba zabrac. Z tym nie ma problemu.
Chodzi glownie o to, ze przekracza granice trzezwosci zbyt czesto (przy kazdej okazji)
Nie chce go zostawiac on jest naprawde wspanialy i zawsze rodzina jest na pierwszym miejscu, nawet jak jest podpity.
No ale ja po prostu nie chce zeby on tyle pil.

Macie racje, postawie mu jeszcze raz ultimatum "albo piwsko albo ja". Na razie jestesmy po jednej takiej rozmowie (przedwczoraj) i zobaczymy jak to dalej bedzie!

Pozdrawiam was dziewczyny, jestescie kochane, dzieki za rady!!!
Czuje sie troche lepiej
gusia2120 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-31, 14:09   #32
rzyrafka
Zakorzenienie

no to zupelnie zmienia postac rzeczy. to w takim razie sprobuj znajdowac jakies rozsadne wymowki zeby rzadziej z nim wychodzic i jak sie zapyta dlaczego nie chcesz to powiedz ze sie bardzo boisz o niego i wasz zwiazek. Postaraj sie przygotowac do powaznej rozmowy, nie strasz go AA tylko powiedz ze mu pomozesz to przezwyciezyc. Jesli juz jestescie na takiej fajnej drodze to naprawde alkoholizm to wielkie nieszczescie. B on bedzie poprostu znikal stopniowo z Twojego zycia. Moze wsród jakichs znajomych macie podobny przyklad to staraj mu sie go przyblizyc i pokaz jakie to nieszczescie. Ale stopniowo, zeby sie nie zamknal w sobie. a czy jego koledzy tez w takim samym stanie koncza kazde wasze wspolne spotkanie?? moze trzeba zmienic tez srodowisko. albo z ich dziewczymani pogadac zeby to jakos zgrane bylo. czasami mezczyzni maja takie dziwne wyobrazenia, ze np. jak odmowi picia przy kolegach to to juz znaczy ze jest alkoholikiem. albo mieczakiem, i tym podobne bzdury. Dobrze przemysl taktyke jaka obierzesz. Zycze szczescia z calego serduszka
rzyrafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-02, 10:37   #33
gusia2120
Raczkowanie

Dzieki rzyrafka za cieple slowo Na razie jestesmy po kolejnej klotni , tym razem ja pokazalam ze mam kompletnie dosc i jestem calkiem zdolowana, nie bylo konkretnych obietnic ale mysle ze teraz bedzie lepiej.
gusia2120 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-02, 11:30   #34
Tati
Raczkowanie

GG do Tati

A jak sobie to dalej wyobrażasz? On się może i wyleczy ale pamietaj że całe życie będziecie zyli z tym piętnem. Np przykład wystarczy że bedziecie gdzieś na imieninach czy weselu i juz pokusa. I ty musisz go wspierać wówczas i najlepiej również nie pić, chociaz to przyjete towarzysko w naszym kraju i beda was namawiać. Wątpie aby do przyjecia dla niego była sytuacja kiedy Ty pijesz - nawet tylko piwko a on soczek. A jak nawet trzeźwy alkoholik wypije trochę syropu czy zje ciastko na alkoholu to juz moze "popłynąć" Tak jest bardzo często. A jezeli narazie nic do niego nie dociera, ciagle sie sytuacja powtarza to prawdopodobnie zacznie sie to coraz bardziej bo do uzaleznienia psychicznego dochodzi równiez uzależnienie fizyczne czyli organizm sie domaga alkoholu. Pozatym pamietaj że z alkoholikami jest to iż dochodzi tu syndrom zaprzeczania czyli twierdzenia ze on wcale tak duzo nie pije i ma nad tym kontrolę. A potem juz najczęściej dochodzi do osiagania dna czyli upijania sie coraz bardziej i przy byle okazji. A pracowałam z alkoholikami i wiem ze niektórzy z tego dna nie wracają. Nie ma zadnych hamulców i nie potrafi wyczuć momentu kiedy juz ma dość i mu szumi w głowie.
Wiesz kiedy mój kolega rzucił picie i poszedł sie leczyc? Jakzadzwonił dzwonek , otworzył drzwi i zobaczył śmierć z kosą. Moze i śmieszne ale on wyskoczył przez okno ( naszczęśćie I piętro) i dopiero poszedł sie leczyć
ALKOHOLU NIE WOLNO ALKOHOLIKOWI TAK JAK CUKRZYKOWI CUKRU-
pamietaj o tym ! i zastasnów sie czy jesteś na tyle mocna aby funkcjonowac tak i wspierać go całe zycie czyli kilkadziesiąt lat i podczas imprez i w sylwestra i w weckendy itp.. ? . ja bym narazie odłozyła wszelkie zobowiązania na kilka lat, aż sytuacja sie rozwinie,aż ten alkoholizm dojrzeje w dobra lub zła stronę.
Piszesz że sie jeszcze na nim nie zawiodlaś. Jak to nie, skoro ciagle są awantury o upijanie sie. Jakby było tak OK to by nie upijał sie zeby nie było ci przykro. Oj wydaje mi sie że - sorry za szczerość- Ty już jesteś wspóuzalezniona w tym zwiazku. Dziewczyno otwórz oczy i przestań sie oszukiwać, bo po ślubie wszelkie bariery i opory pękają i wpakujesz sie w to g...o! Pozdrawiam i życze dobrego rozwiazania spraw

PS. Powinnaś sie udac do klubu AA i porozmawiać z terapeutąką lub do punktu konsultacyjnego gdzie nauczą cie jak postepowac w takich sytuacjach i jak rozmawiac, argumentować z alkoholikiem aby miało to jakieś efekty

Edytowane przez Tati
Czas edycji: 2005-06-02 o 11:44
Tati jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-02, 13:44   #35
*NEA*
Raczkowanie

Ha....Gusia to teraz mnie zaskoczyłaś....jakbym czytała wypowiedzi dwóch różnych osób w pierwszej wypowiedzi piszesz o psychicznym koszmarze, z wypowiedzi wynika że masz dość. Natomiast teraz wychwalasz go jakby był on najwspanialszym człowiekiem pomimo tego że pieje. Sorry ale teraz Ciebie nierozumiem...Albo przesadne opisałaś sytuację w pierwszym poście albo teraz zabardzo ukoloryzowałaś jego postać. W Twojej wypowiedzi jest wiele sprzeczności, piszesz, że nigdy się na nim nie zawiodłaś, z pierwszej wypowiedzi wynika zupełnie coś innego, skoro prosiłaś go żeby nie pił, posunęłaś się nawet do szantażu i nic to nie dało to uważam że zawiódł Cię na całej linii, jeżeli wiesz, że wychodząc do kina czy na pizze on wórci pijany, że jest to juz pewnien schemat - to powinien byc już dla Ciebie sygnał, że napewno nie możesz na nim polegać.

Nie wiem nawet czego Ci życzyć bo jestem jeszcze lekko zdziwiona tak dwoma różnymi wypowiedziami, no cóż życzę szczęścia....

Edytowane przez *NEA*
Czas edycji: 2005-06-02 o 14:01
*NEA* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-02, 16:52   #36
rzyrafka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gusia2120
Dzieki rzyrafka za cieple slowo Na razie jestesmy po kolejnej klotni , tym razem ja pokazalam ze mam kompletnie dosc i jestem calkiem zdolowana, nie bylo konkretnych obietnic ale mysle ze teraz bedzie lepiej.
ciesze sie ze sie moglam przydac. mam troszeczke doswiadczenia bo alkoholikiem jest moj chrzestny a mojego taty brat . poprostu widze co sie z nim dzieje. staralam sie takie raczej ogolne obserwacje napisac. i naprawde wierze ze moze sie wam udac ! roznie to bywa dzisiaj ze znalezieniem drugiej polowki, ale jak sie ja juz odnalazlo to uwazam ze warto walczyc o nia. ale granica niech bedzie postawiona w miejscu gdzie alkohol jest z nim czesciej niz Ty. jeszcze raz cieplutko pozdrawiam
rzyrafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-02, 17:55   #37
Amberif
Przyczajenie

Chciałabym Cię przestrzec przed składanymi obietnicami Twojego chłopaka. Alkoholicy zazwyczaj wiele obiecują lecz nie są w stanie dotrzymać danego słowa. Jełśi bardzo Ci na nim zależy i wiesz, że starczy Ci sił by dalej w to brnąć skontaktuj się ze mną na gg: 7619553, służę pomocą. Na szczęście z Twoim chłopakiem nie jest aż tak źle, ale obawiam się że do czasu....
Pozdrawiam Agnieszka.
Amberif jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-06-05, 11:02   #38
Kincia
Raczkowanie

GG do Kincia Wyślij wiadomość przez MSN do Kincia Send a message via Skype™ to Kincia

Ja Ci powiem tyle,bo mam pewne doświadczenie!
Nie dośc ze zwali Tobie całe życie, to Twoim dzieciom i ludziom wokół
Nie ma na alkoholizm leku, terapie NIE POMAGAJĄ, ucieknie z nich albo powie ze juz wszystko spoko no i na nowo sie zacznie.
Oprocz tego ze całe Twoje zycie zamieni sie w koszmar. to dziecko Wasze, do końca zycia będzie miało z tym problemy.
Ja jestem DD-owcem. (taka choroba dziecko dorosłego człowieka), przez mego ojca mam:
nerwice
psychicznie wyczerpana
choroby zwiazane z sercem
stres pociąga za soba kolejne choroby
.............
moja mama babcia prababcia....wszystkie wpakowały sie w to g.....o
ja tego nie zrobie........
ja bym uwazała na faceta co sobie raz na tydzien wypije co dopiero jak przy każdej okazji
Bedzie obiecywał ze juz nie i takie tam *****oły.............
PRZEZ MOJEGO OJCA MOJA MAM NIE ZYJE!!!!!!!!!!!!!
Zastanów sie.
Kincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-05, 22:52   #39
Amberif
Przyczajenie

Terapia pomaga pod warunkiem, że alkoholik tego chce! Nie wszyscy wracajądo nałogu.... Jako DDA powinnaś to wiedzieć. Czy chodzisz na terapię?
Stary 2005-06-05, 23:03   #40
charlotta1
Raczkowanie

DDA TO NIE CHOROBA, a poza tym skrót oznacza Dorosłe Dziecko Alkoholika nie zaś 'dziecko dorosłego człowieka'. Z Twojej pełnej goryczy wypowiedzi wynika, że jeszcze nie przerobiłaś, nie uporałaś się z problemem. Zastanów się nad terapią (nie mądrzę się-też mam to za sobą i życzę Ci jak najlepiej)

pozdrawiam
lotta
charlotta1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-05, 23:43   #41
Marilyn
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kincia
Ja Ci powiem tyle,bo mam pewne doświadczenie!
Nie dośc ze zwali Tobie całe życie, to Twoim dzieciom i ludziom wokół
Nie ma na alkoholizm leku, terapie NIE POMAGAJĄ, ucieknie z nich albo powie ze juz wszystko spoko no i na nowo sie zacznie.
Oprocz tego ze całe Twoje zycie zamieni sie w koszmar. to dziecko Wasze, do końca zycia będzie miało z tym problemy.
Ja jestem DD-owcem. (taka choroba dziecko dorosłego człowieka), przez mego ojca mam:
nerwice
psychicznie wyczerpana
choroby zwiazane z sercem
stres pociąga za soba kolejne choroby
.............
moja mama babcia prababcia....wszystkie wpakowały sie w to g.....o
ja tego nie zrobie........
ja bym uwazała na faceta co sobie raz na tydzien wypije co dopiero jak przy każdej okazji
Bedzie obiecywał ze juz nie i takie tam *****oły.............
PRZEZ MOJEGO OJCA MOJA MAM NIE ZYJE!!!!!!!!!!!!!
Zastanów sie.
Jestes zbyt mocno zaangazowana w problem alkoholowy, zeby radzic. Przykro mi, ale taka jest praawda.
Nie pisz, ze terapia nie pomaga bo to bzdura.
Marilyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-06, 07:56   #42
Qava
Raczkowanie

ej misia, nie chce byc zlosliwa ani nic z tych rzeczy ale powinnas isc do psychologa. naprawde, bo nie widzisz dlaczego chesz barac slub z tym chlopakiem. z tego co napisalas wynika ze jestes moze nie "nieporadna" ale ze totalnie idealizujesz swojego faceta, wydaje mi sie ze nie bedziesz potrafila sobie poradzic bez niego, a wiazesz sie z nim bo masz inne problemy ( nie chcesz mieszkac z mama) imponuje ci jego zaradnosc ( moze sama jej nie masz), radze ci jedna rzecz, pomysl czy napewno jest alkoholikiem czy to nie jest rodzaj faceta ktory pije piwo przed telweizorem i dla rozrywki bo nic innego fajnego w jego zyciu sie nie dzieje. jesli
A. klamie ze nie byl na piwie a byl + to co opisalas, jest alkoholikiem,
B. pije sam, jak wyzej
C. wydaje kase ktorej nie macie, stawia piwo kolesiom za swoja wyplate za ktora mieliscie cos razem kupic
D. klamie o czym kolwiek

to serio daj sobie spkoj bo koles jest alkoholikiem a ty jestes masochistka, czy myslisz ze po slubie sie zmieni?????????????????? to wierz mi ze nie.

wiem ze ktos mnie tu zaraz opieprzy za brak taktu i ostre slowa, ale nie mowie tego zeby cie zranic ale zeby ci pomoc. OTWORZ OCZY, to ze on jest taki super nie zakryje faktu ze CHLA. to ze jest taki zdolny i zaradny nie jest wytlumaczeniem alkoholizmu!!!! wiec nie rozumiem wypowiedzi dziewczyn ktore mowia "ze twoja druga wypowiedz zmienia postac rzeczy".
Qava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-06, 09:32   #43
syyyylwia
Raczkowanie

Przyszło mi do głowy, że ten problem alkoholowy twojego chłopaka może wynikac z tego , że pomimo, że ma wiele na głowie i wszystkim się zajmuje, to tak naprawdę sobie z tym nie radzi psychicznie. Ale żeby to stwierdzić musisz z nim porozmawiać.Może się przecież okazać że ma jakiś poważny problem, np. boi się , że nie da rady wszystkim nałożonym na niego obowiazkom. Kłócenie się niczego nie załatwi. Wydaje mi się , że ty bardziej skupiasz się na skutkach niz na przyczynach, a to nie ułatwia ci podjecia decyzji. Chociaz moim zdaniem ty decyzję juz podjęłaś, a w naszysz postach szukasz jej potwiedzenia i usprawiedliwienia. To by w moim mniemaniu tłumaczyło dwie różne twoje wypowiedzi. Wydaje mi się, ze ten drugi post napisałaś w ten sposób, abyśmy posypały głowę popiołem i powiedziały, jaki to twój chłopak jest cudowny i powinnas za niego wyjść, a problem alkoholowy sam się rozwiąże.
Otóż nie. Ja uważam tak samo jak na początku.Jeżeli naprawdę go kochasz to jedyne co możesz dla niego zrobić i dla siebie oczywoście to poszukać przyczyn jego picia i wspólnie się zastanowić co zrobić dalej. Jesli on nie będzie widział problemu, albo nie będzie chciał nic z tym zrobić to masz tylko jedno wyjście - ZOSTAW GO.
syyyylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-06, 17:47   #44
Amberif
Przyczajenie

może to już jest współuzależnienie.....jeś li tak to terapia by się przydała bo później może być tragicznie, dziewczyna zacznie się obwiniać za to, że on jest alkoholikiem itd. itp.
Stary 2005-06-06, 17:49   #45
Amberif
Przyczajenie

[QUOTE=charlotta1]DDA TO NIE CHOROBA, ......nie????więc czym są następujące objawy u DDA:
mają trudności z przeprowadzeniem swoich zamiarów do końca,

kłamią, gdy równie dobrze mogłyby powiedzieć prawdę,

osądzają siebie bezlitośnie,

mają kłopoty z przeżywaniem radości i z zabawą,

traktują siebie bardzo poważnie,

mają trudności z nawiązywaniem bliskich kontaktów i okazywaniem uczuć,

przesadnie reagują na zmiany, na które nie mają wpływu,

bezustannie poszukują potwierdzenia i uznania,

myślą, że różnią się od wszystkich,

są nadmiernie odpowiedzialne albo całkowicie nieodpowiedzialne,

są lojalne, nawet gdy druga strona na to nie zasługuje, są impulsywne,

czują się winne, stając w obronie własnych potrzeb, i często ustępują innym,

boją się ludzi, zwłaszcza przedstawicieli wszelkiego rodzaju władzy i zwierzchników,

boją się cudzego gniewu i awantur,

lubią zachowywać się jak ofiary,

bardzo boją się porzucenia i utraty,

łatwo popadają w uzależnienia albo znajdują uzależnionych partnerów
Stary 2005-06-06, 19:47   #46
Kincia
Raczkowanie

GG do Kincia Wyślij wiadomość przez MSN do Kincia Send a message via Skype™ to Kincia

Moze i sie nie uporałam z tym........
taka choroba dziecko dorosłego człowieka), Sorka -troszke przekręciłam
Pewnie z nerwów
Może i nie moge radzic w tej kwestii...aLE uwierzcie.....nikomu nie uwierze ze z alkoholizmu sie wyjdzie....bywaja wyjątki ale zadko
Ja bynajmniej takich nie spotkałam.
A mój ojciec chciał terapie dla mnie chciał to zrobic i co???
UCIEKŁ
dziadek
UCIEKŁ
Nie wiem co mam o tym myśleć ale wiem jedno........kto juz zacznie to bardzo ale bardzo trudno przestac...nawet jak sie kocha!
Ale zycze powodzenia...ja bym sie w to nie pakowała........
ze względu na dzieci... i tyle
Pa pozdrawiam
Kincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-06, 19:58   #47
Amberif
Przyczajenie

Alkoholik nie może poddawać się terapi dla kogoś tylko DLA SIEBIE. Do momentu, w którym tego nie zrozumie terapia na nic się nie zda.
Stary 2005-06-06, 20:24   #48
madie
Zakorzenienie

MOim zdaniem warto najpierw wspólnie nad problemem popracować. Jeśli oboje się kochają i dziewczyna czuje się kochana to po co od razu niszczyć wszystko.
Jestem pewna że stawianie ultimatum "albo piwo albo ja" moze wzbudzić u niego frustracje. Bo to jest właśnie takie stawianie sprawy na ostrzu noża.
Jeśli chłopak nie mydli Ci oczu, jeśli traktuje Cię dobrze i nie jesteś zaślepiona miłością np.z wdzięczności, czyli zbudowaliście normalny szczęśliwy związek to warto podejść do sprawy poważnie. Zaproponuj mu terapię i swoją pomoc, ale oczekuj od niego zaangażowania w tej sprawie. Nie błagaj tylko porozmawiaj jak z dorosłym człowiekiem i Twoim partnerem. Oczekuj od niego szacunku. Nie można pozwolić by kłamstwa i obiecanki ze strony Twojego chłopaka weszły mu w nawyk bo to dziecinada. Jesteście dwojgiem dorosłych ludzi. Jeśli nie potraktuje sprawy poważnie wtedy się zastanów nad sensem trwania w tym związku.Musisz przede wszystkim patrzeć w przyszłość, a nie w przeszłość. To dobrze że już tyle lat jesteś przy nim szczęśliwa. Od teraz to może się zmienić. Z czasem Twój chłopak może stać się innym człowiekiem. Alkohol naprawdę niszczy ludzi. Możesz sobie zmarnować życie.
Tak więc jeśli Twój mężczyzna nie podejmie leczenia, dla mnie byłby to znak że nie mogę mu pomóc bo sam nie chce. Wtedy odeszłabym.
Możesz zostać przy alkoholiku, lub też żyć normalnie sama albo stworzyć nowy lepszy związek.
Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez madie
Czas edycji: 2005-06-06 o 20:27
madie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 19:07   #49
Nadin
Zakorzenienie

Wink Dot.: Slub z alkoholikiem!!!

Gusia piszesz ze kochasz swojego chopaka i chcesz żeby przestal pić, wspominasz równiesz, że mieszkasz z rodzicami swojego chopaka, a jego mama ma do Ciebie żal, że nie potrafisz zapanować nad jego upijaniem się, myśle sobie że zostaaś odpowiedzialna za niego. Oszczedzasz na kosmetykach , szukasz pomocy, a to przeciesz nie Ty nie kontrolujesz swojego picia tlko on. Myśle że potrzebujesz wsparcia bo bycie z osobą uależnioną wymaga rownież pomocy mówie tu o Al-Anone.Wiem jak kobieta potrafi zapomnieć o sobie dla ukochnego i wiem, że taka kobietka ptrzebuje pomocy bo życie obok uzaleznionego to wspouzaleznienie. Napewno jesli bedziesz chciala to zanjdziesz taką grupe (Al- Anone), gdzie wspóluzaleznione dzielą sie swoimi smutkami rozterkami, radościami, uczą się jak zająć się sobą a nie alkoholikiem. Jeszcze mnie martwi postawa mamy Twojego chopaka która robi Ci wyrzuty ze on pije, powinnaś wiedzieć, że alkoholikiem nie staje się nikt z dnia na dzień, a więc to napewno nie Twoja wina! Życze Ci powodzenia i trzymam kciuki, może powinnaś byc egoistką i pomyślec o swoim życiu i sobie! Moze jest coś co zawsze chciaś robić, a może obok Ciebie jest ktoś Kogo nie mialaś okazji jeszcze poznać?
Nadin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 19:34   #50
Nadin
Zakorzenienie

Wink Dot.: Slub z alkoholikiem!!!

ps chodzilo mi o Alanon a nie o Alalone mala pomylka i nie to znaczenie.
Nadin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 20:39   #51
Amberif
Przyczajenie

http://www.ipz.edu.pl/index.php?dz=s...id=167&lang=pl a tu są adresy
Stary 2005-06-07, 20:41   #52
Amberif
Przyczajenie

http://dda.bhd.pl/ może Ci się przyda
Stary 2005-06-07, 20:41   #53
madie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nadin
Napewno jesli bedziesz chciala to zanjdziesz taką grupe (Al- Anone), gdzie wspóluzaleznione dzielą sie swoimi smutkami rozterkami, radościami, uczą się jak zająć się sobą a nie alkoholikiem.
Jak dla mnie to najsmutniejsze rozwiązanie i nie bardzo mi się podoba. Mi się takie miejsce kojarzy z ostatecznością. Nie wiem jak to ująć ale po prostu Gusia w końcu ma jeszcze życie przed sobą i może wybierać! Dzielenie smutkami i rozterkami, żyjąc u boku alkoholika... To bardzo smutne gdy kobiety to wybierają. Ale fakt, niektóre mając dzieci nie chcą odchodzić od mężów- dla dzieci. Ale w tym przypadku takiemu rozwiązaniu mówię NIE!
Bardziej mi się podoba poniższa opcja, wspomniałam o tym również w swojej wypowiedzi:

Cytat:
Napisane przez Nadin
może powinnaś byc egoistką i pomyślec o swoim życiu i sobie! Moze jest coś co zawsze chciaś robić, a może obok Ciebie jest ktoś Kogo nie mialaś okazji jeszcze poznać?
To byłby odważny krok, który daje nadzieję na lepsze życie. Trzeba odwagi, ale czasami warto zastanowić się nad sobą. Jeśli chłopak ostatecznie wybierze alkohol- warto wtedy zatroszczyć się o własne dobro.
madie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-06-07, 20:42   #54
Amberif
Przyczajenie

To był link dla Kinci
Stary 2005-06-10, 20:15   #55
asix78
Przyczajenie

milosc jest najwazniejsza... jesli sie kocha to naprawde warto walczyc o drugiego (tym bardziej chorego) czlowieka i mu pomoc... nawet czasem kosztem siebie samego... (to sie nazywa czlowieczenstwo)... nie mozna myslec TYLKO i wylacznie o sobie
asix78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-10, 20:39   #56
koculek
Zakorzenienie

Post Dot.: Slub z alkoholikiem!!!

Cytat:
Napisane przez Meariel
Gusia, pierwsze co pomyslałam po przeczytaniu Twojej wypowiedzi to: "dziewczyno, nie pakuj się w to!"
Stoje z boku i mówię obiektywnie - nie pakuj się w to. Masz dopiero 22 lata, i tylko 5 lat z nim (5 lat to naprawdę niedużo w stosunku do życia, które Cię czeka). Daję marne szanse na to, że on się wyleczy. Moj sąsiad jest alkoholikiem i wysarczy mu jedno piwko żeby zaskoczył i upijał się po katach, żebrał na alkohol. Jego żona wtedy jest bezsilna i płacze. Chcesz takiego zycia? Wiem, że zostawienie kogoś kogo się kocha jest trudne, ale czas leczy rany. Czas i nowa miłośc Trzymaj się

PS Ja rozstałam się z chłopakiem po 6 latach (ale nie z powodu picia).
Stary 2005-06-11, 12:47   #57
Agoosia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Agoosia

Cytat:
Napisane przez gusia2120
od roku to jest dla mnie psychiczny koszmar!
Nie przeczytałam całego wątku, jedynie Twoją wypowiedź. Być może ktoś już na to zwrócił uwagę. Przeczytaj jeszcze raz to, co piszesz. Wiem co to znaczy psychiczny koszmar, u mnie nie miało to związku z %, ale z chorą głową faceta. musisz chronić siebie, myśleć o sobie, żyć tak, abyś była szczęśliwa i spokojna. Sama wiesz, czy zrobiłaś już "wszystko", co mogłaś, aby mu pomóc i naprawić chorą sytuację. Walczyć - zgadzam się. Ale nie za wszelką cenę, nie kosztem swojego szczęścia i nie z wiatrakami.
Nie chcę nikogo osądzać - chłopaka również. To nie w tym rzecz. Po prostu piszę, tak jak inne Wizażanki, z boku, to co myślę. I chociaż Cię nie znamy, to życzymy wszystkie jak najlepiej. powodzenia
Agoosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-11, 20:07   #58
Amberif
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez asix78
milosc jest najwazniejsza... jesli sie kocha to naprawde warto walczyc o drugiego (tym bardziej chorego) czlowieka i mu pomoc... nawet czasem kosztem siebie samego... (to sie nazywa czlowieczenstwo)... nie mozna myslec TYLKO i wylacznie o sobie
Chyba nie wiesz co piszesz!!!! Miałaś kiedyś "przyjemność" żyć z alkoholikiem???????????? Nigdy kosztem siebie, nie warto znosić tych ciągłych upokorzeń z strony alkoholika.Pomóc można, oczywiście pod warunkiem, że alkoholik TEGO CHE!!!!!!! W INNYM PRZYPADKU TAKA WALKA NIE MA SENSU!!!!! KAŻDY ALKOHOLIK MA SWOJE DNO, I MUSI JE OSIĄGNĄĆ BY Z TEGO WYJŚĆ!!!!! Alkoholik potrafi kochać tylko swoją flaszkę, to przykre, ale prawdziwe. Nawet jeśli zapewnia nas, że nigdy więcej nie będzie pić i robi to dla nas bo nas kocha to tak naprawdę jedne wielkie kłamstwo.
Stary 2005-06-11, 21:18   #59
Agoosia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Agoosia

Cytat:
Napisane przez Amberif
Pomóc można, oczywiście pod warunkiem, że alkoholik TEGO CHE!!!!!!! W INNYM PRZYPADKU TAKA WALKA NIE MA SENSU!!!!!
Dokładnie. Sprawdzało się to też w kwestii "zdrowia głowy" u mojego byłego "narzeczonego". Nic dodać nic ująć. Na siłę nie zmienisz człowieka.
Agoosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-25, 10:35   #60
Fazaaa
Przyczajenie

No to moge Ci powiedziec ze Ty jeszcze prawdziwego alkoholizmu niee widzialas... Twoj facet ma prace.. macie dom.. pieniadze... a na dodatek on jesczez cie kocha.. ale to i tak bez znaczenia... po pierwsze to niee szantazuj go i niee kaz wybierac miedzy toba a alkoholem jak niee masz zamiaru dotrzymac obietnicy ze np odejdziesz.. teraz on napewno niee potraktuje twoich slow powaznie.. i uwazam ze powinnas odejsc.. chociaz i tak pewnie tego niee zrobisz,, bo wiem jak bardo mozna kochac takiego czlowieka.. wiem ze sama napewno sobie z nim nie poradzisz.. najlepiej jak poszukasz pomocy w jakis osrodkach... powinnas jak najwiecej wiedziec o nim tzn o alkoholiku.. o tym jak z nim ozmawiac itd... mozesz mu pomoc i wyciagnac go z tego.. ale napenwo niee tak jak robilas to do tej pory.. tu trzeba czegos wiecej... W kazdym razie jak zdecydujesz sie mu pomagac to musisz okazac mu bardzo dyuzo milosci i zrozumienia. facet musi wiedziec po co zyje... kochaj go ale niee daj soba pomiatac.. ps. bardzo ci wspolczuje ale to co przezywasz niee jest nawet czescia koszmaru... tak ci sie tylko wydaje ale to jeszcze nic... I ZYCZE CI SPOKOJNYCH DNI....
Fazaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości