|
|
#1711 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
Cytat:
---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- Dziewczyny, mam na zbyciu prawie całą puszkę mleka Babilon 1 HA, bo nam nie podszedł. Nie obiło mi się o uszy (oczy), żeby któraś z Was takim karmiła, ale gdyby ktoś chciał to piszcie. |
|
|
|
|
|
#1712 |
|
Zakorzenienie
|
dragusia - no to szalejesz
hihdoczytalam takie cos - w sumie najsensowniej wytlumaczone Jak dostać obywatelstwo norweskie?
Jeżeli legitymujesz się polskim paszportem musisz: mieć więcej niż 12 lat z wyłączeniem dzieci, których rodzice występują o obywatelstwo mieszkać w Norwegii i mieć zamiar dalszego zamieszkania mieć łącznie 7 lat pobytu w norwegii w ciągu ostatnich 10 lat - tutaj ważne są pozwolenia pobytu, gdzie każde musi wydane być na przynajmniej jeden rok mieć udokumentowane 300 godzin nauki języka norweskiego lub udokumentowaną znajomość norweskiego czy lapońskiego być wolny od kar w sprawach karnych być nie wskazanym na przymusowe leczenie psychiatryczne Istnieją wyjątki od punktu zamieszkania przez siedem lat. Możesz starać się o obywatelstwo norweskie w przypadku gdy: miałeś mniej niż 18 lat w chwili przybycia do Norwegii - możesz starać się po 5 latach. masz 7 letni staż małżeński, konkubinat z obywatelem norweskim, który przynajmniej 3 lata spędził w Norwegii. Tutaj panuje wymóg zamieszkania razem w momencie starania się o obywatelstwo. Co, jeśli chcesz zachować polski paszport i otrzymać norweski? W myśl przepisów jeśli przyjmujesz obywatelstwo norweskie powinieneś zrzec się dotychczasowego. Tutaj są jednak wyjątki, które mogą mieć miejsce jeśli jesteś Polakiem. Nie musisz zrzekać się paszportu jeśli wiąże się to z czasochłonną procedurą. Polska procedura to koszmar biurokracyjny i niewielu ją zakańcza. Rocznie około 200 osób zrzeka się polskich paszportów. Związane jet to z opłatą początkową 100 pln oraz wymogiem wielu dokumentów. Czy trzeba zrzekać się polskiego obywatelstwa? Zapytany Urząd Imigracyjny poinformował nas: “ 25 września tego roku otrzymaliśmy odpowiedź od przedstawiciela prasowego Norweskiego Urzędu Imigracyjnego, Åsmunda Eide. Nie ma jednoznacznej reguły dotyczącej Polaków. Podobnie jak inni cudzoziemcy, powinni się zrzec swojego pierwotnego obywatelstwa, jednak zamiast tego, mogą przedstawić dowód, iż jest to dla nich procedura zbyt droga lub zbyt czasochłonna. Każdy tego rodzaju wniosek jest rozpatrywany indywidualnie. “ Urząd Imigracyjny podaje, że tylko w 2010 roku 35 wniosków o nadanie norweskiego obywatelstwa złożonych przez Polaków rozpatrzono pozytywnie, a 80 negatywnie. Połowa odmów związana była z faktem posiadania wciąż polskiego obywatelstwa. Natomiast już od sierpnia 2011, 47 wniosków rozpatrzono pozytywnia, a 19 negatywnie. Wynika to prawdopodobnie z uproszczenia procedury zrzeczenia się obywatelstwa polskiego przez urzędy polskie. Norweskie czy polskie obywatelstwo? Prawa i obowiązki związane z posiadaniem paszportu norweskiego niewiele zmieniają. Najczęściej zatem decydują kwestie związane z sentymentem. Jeśli chcesz uzyskać obywatelstwo norweskie musisz liczyć się z czasochłonnością i kosztownością tego procesu. Na wstępie należy zapłacić 2500 koron za rozpatrzenie wniosku. Należy dołączyć również dokumenty takie jak odpis aktu urdzenia, świadectwo ślubu w przypadku pozostających w związku małżeńskim z obywatelem norweskim, potwierdzenie ze szkoły o dopełnianiu obowiązku szkolnego w przypadku dzieci. |
|
|
|
|
#1713 | |
|
Wtajemniczenie
|
Hejjjjj!!!
![]() zdrówka wszystkim solenizantom!!! ![]() Cytat:
Zapisy były w czerwcu, przegapiłam... Może znacie jakiś basen w Wawie, gdzie można się jeszcze zapisać??
|
|
|
#1714 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
nestelle udanych wakacji ![]() za wszystkie skończone miesiące |
||
|
|
|
|
#1715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe no jakos musialam dac rade usnac - w sumie zmeczona bylam, ale strachu sie troche najadlam co do kaszi je - od tygodnia - wpierw byla z 1 miarki - pozniej z 2 - a teraz Je z 4 miarek - wszytsko ![]() czasmi usypia po takim czyms czasmi nie ide go lulac |
|
|
|
|
|
#1716 | |
|
Zakorzenienie
|
burza przeszła bokiem
to dobrze ze ok Cytat:
![]() wpisz sie na liste rezerwową chociaz -bo zawsze jakis dzieciaczek "odpadnie "z kursu .....
|
|
|
#1717 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1718 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
noi dupa nie wiem czy bedzie basen bylismy w kosciele zjedlismy obiad mielismy isc a chlopy spia
|
|
|
#1719 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też tak myślałam... a jednak. Miłych wakacji! Cytat:
Cytat:
Matko i córko jaki upał!
|
|
|
#1720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to Jaśka jakie ma w końcu?
|
|
|
#1721 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dalam mu tez raz na sprobowanie sloiczka - bana, jakblo - gruszka - bardzo mu smakowalo reszte rozszerzenia diety bd wprowadzala jak bd w PL - mama musi mnie nauczyc hahaCytat:
Cytat:
![]() u mnie tez cieplo ok 25 teraz - ale jednak wieje wiatrr. mialam dzis isc chocby na ogrodek . ale Emilan ma dzien placzka obudzil sie o 7 - polozylam go o 12.15 pospal ze mna godzine - i dop teraz mi padl, zaliczajac wczesniej 30 minut Placzu ze az mi sie serce krajalo - bo nie wiedzialam jak mu pomoc - no nic nie pomagala, w kocu dalam do wozka noga bujam - i jakos usnol. ale chyba ze zmeczenia
|
|||
|
|
|
|
#1722 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pytam bo słyszałam że niektórzy na mm mieszają ![]() mam kukurydziany to też se namieszamy ![]() a co do płaczka to nasza maruda od kilku dni szybko się nudzi zabawkami, najlepiej ma się na rękach i robi dziwną minkę a mianowicie tak jakby przygryza dolne usto nie wiem czy to już dziąsło może swędzi czy jak? trochę szybko by było chyba... we wtorek mamy wizytę u lekarza zapytam. A dziś zrobiłam numer... spał sobie w wózeczku i się przebudził więc chciałam mu dać herbatkę ( zazwyczaj napije się i sobie jeszcze zaśnie) no to nachyliłam sie nad nim w tym wózku i pijemy. Drugą ręką chciałam wyciągnąć mu spod policzka smoczek i wzięłam go i upuściłam mu na oko dosłownie z kilku centymetrów ale chyba się przestraszył i włączył syrenę na całego na rękach przez 5 minut płakał ... |
|
|
|
|
|
#1723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mieszam z woda ... on i tak mm popija - haha, no przepiaj kaszke - musi, wtedy robie mu 30-wody i ciupke mleka, bo moj jak czuje sama wode, to pluje nia na odleglosc ![]() oj tak czami sie zdarza ... ja ost chcialam odejsc spokojnie bo ''meczylam'' sie z zasypianiem praiw 1,5h i co cofam i jak nie przyje.ba.l.alm w dzwi - momento emilan sie obudzil i powtorka z rozrywki
|
|
|
|
|
|
#1724 |
|
Zadomowienie
|
Ja się zrzekłam bo mi nadali holenderskie, nie urodziłam się z holenderskim i jeszcze jakimś więc musiałam. Jaśka ma holenderskie i niemieckie i oba może zachować bo ma je od urodzenia (;
|
|
#1725 |
|
Zadomowienie
|
hej mamusie!
dziękuję w imieniu Ewuni za wszystkie życzenia z okazji 3go miesiąca!! dla wszystkich dzisiejszych solenizantów życzymy także zdrówka, uśmiechu i zabawy moc ![]() ale tu pustki.. ciekawe czy to tak przy weekendzie czy wszystkie siedzą na fb
|
|
|
|
|
#1726 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hihi.i to niemiecka ma po tobie - ale ty juz go nie masz - zagmatwane heheale wazne ze paszpotr bedzie - to kiedy wpadacie w odwedziny ... Cytat:
co do pogrubionego - mysle ze po polowie skoro ladna pogoda w PL to pewnie korzystaja z oakzji na zlapanie promieni ![]() . |
||
|
|
|
|
#1727 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Melduję, że tfu tfu z naszym karmieniem jest lepiej. Zaczęłam robić mu dłuższe przerwy między posiłkami i troszkę dawać mniej w nocy i chwilowo już się tak nie pręży przy jedzeniu tylko ładnie wsuwa Jakąś wysypkę tylko ma na buźce, mam nadzieję, że to nie od tego mleka. Dziś wybraliśmy się do restauracji z Pitulkiem i wszystko byłoby super, gdyby jedna mała dziewczynka nie postanowiła nam zajrzeć do wózka i krzyczeć. Młody tak się przeraził i taką syrenę włączył biedak, że go w te pędy wypinałam z pasów. Moja przerażona myszka. W ogóle to nie spodziewałam się, że będą same rodziny z dziećmi - myślałam że tylko my
|
|
|
|
#1728 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1729 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Ale dzisiaj pogoda - masakra. Gorąco, duszno, zero wiatru. Mały też cały dzień marudny. Raz tak fajnie przysnął, to se myśle też się zdrzemnę. I co? Już tak fajnie mi się przysypiało i syrena na całego i trzeba butle szykować. A teraz zrobiłam krem do tortu i czekam, aż wystygnie i będę dekorować
|
|
|
|
|
#1730 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() to kawałek tortu do wrocka my po basenie znowu florek 30 min w wodzie ![]() ale ludzi o ja pierdziele jak mrówków
|
|
|
#1731 |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
Marcel padl - teraz tylko pewnie jeszcze ze 2-3 pobudki co 15 minut na dokarmienie i mam wolne - do nastepnego karmienia Chyba mamy kryzys trzeciego miesiaca - nagla totalna zmiana dziecka - wszystko go interesuje, nie chce spac, kopie nozkami jak oszalaly, wierci sie, robi dziwne miny, memla jezykiem na wszystkie mozliwe strony.. ![]() jestem wyczerpana
|
|
#1732 |
|
Raczkowanie
|
oooo jak tu spokojnie przy niedzieli
![]() Maksiu wykąpany zajada własne rączki (nie to żebymd ziecku jeśc nie dała )a ja z herbatka detox - idę Was nadrobić
|
|
|
|
|
#1733 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a zes nie pomyslala ze - cieplo ze weekend i bankowo beda ludzie z dzieciarnia ![]() no ale moze nast razem spotkacie na drodze mniej '''wrzeszczace dziecko'' ![]() Cytat:
ja dzis sie zdrzelam z Mlodym ok 45 minut ... - dobre i to hihi. Cytat:
zazdroszcze Basenu - ja musze czekac ok Tygodnia - na razie brak kasy - no i # sie zbliza -i trza kupic kosium bo w sumie nie wiem czy sie zmieszcze w ten co kupowlaam ost - oczywiscie 1czesciwoy jest gdzie ja bym tam moje rozstepy i celiut pokazala haha Cytat:
moj tez dzis od raz dzien placzak - butla nie, rece nie, bujak i wozek nie - ogolnie wybitnie dzis byl od razna nie humorze - mial 3 drzemki po 30 min !!! od 7 rano - padl mi po kapieli o 19.30 ale o 20.10 musialam znowu isc bo cos sie snilo Cytat:
![]() hihi - no ale weeeeekend qrde wpadlam na pomysl by za rok se dzialke kupic u nas na teranach ''ogrodkowych'' musze sie mamy wypytac ile taka przyjemnosc kosztuje. w okolcy mojego osiedla sa 3 - ogrodki dzialkowe - tam cudow nie chce, byle byl prad woda - cien - by Mlody mial gdzie szalec, a ja swe cialko wystawic bez krepacji ze ktos sie bedzia smial
|
|||||
|
|
|
|
#1734 |
|
Rozeznanie
|
NOm, straszne pustki dziś
Siedzą laski na FB pewnie )Nestelle jak tam pakowanko? Ogarnąć pakowanie trójki dzieci to dla mnie nie lada wyczyn
|
|
#1735 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też planuję od września. Cytat:
Mój też tak samo. Dla mnie to po prostu nowa mina, nie łączę tego z zębami.
|
|
|
#1736 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej laseczki...
chwilowo I'm back ![]() za tygodnie i miesiące i udanych wakacji wszystkim. nadrobiłam, choć trochę podczytywałam zza krzaka na tel
|
|
#1737 |
|
MBZ♥
|
Spamiary
![]() Idę Was nadrobić I jeszcze na fb tyle ![]() my już u Rodziców-moich droga minęła spokojnie ale gorąco, ze szok. Zrobiliśmy kilka przystanków i jakoś minęło![]() za miesiące |
|
|
|
|
#1738 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1739 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kasia, co zrobiłas z pająkiem? Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
2. biedny Miluś ![]() 3. super pomysł. Kasia ty musisz zostac w tej Norwegii bo ja koniecznie musze cie tam odwiedzić ![]() Cytat:
wypad udany?Ciekawe co u Kwiatuszka ![]() My po weekendzie na wsi. Janek dotleniony, tylko kurcze jakiś lekki rumien na twarzy mu się przyplatał. Możliwe że to po szczepionce (mial w piatek). Tak poza tym to z nim ok, humor mu dopisuje, goraczki nie miał, sama nie wiem od czego to może być
|
||||||
|
|
|
|
#1740 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale czy to możliwe, że dopiero po ciązy ??? ehh bo mi się coś wydaje, że znowu anemia mnie dopada Cytat:
![]() Cytat:
![]() o byłam w Kołobrzegu już dwa razy na wakacjach Nestelle dużo odpoczynku, naładuj porządnie akumulatory, tż- ta ustaw do pionu ![]() opodczywaj i udanych i slonecznych wakacji Cytat:
za karmienieCytat:
|
|||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.

hih
zdrówka wszystkim solenizantom!!!
Zapisy były w czerwcu, przegapiłam...

za wszystkie skończone miesiące

nie wiem czy to już dziąsło może swędzi czy jak? trochę szybko by było chyba... we wtorek mamy wizytę u lekarza zapytam.
na rękach przez 5 minut płakał ...