|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 2 wątku na odchowalni ? ![]() |
|||
Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
3 | 9,09% |
Przemuś ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Problemy brzuszkowe czasem mamy, ale uśmiechem to nadrabiamy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
0 | 0% |
W roli mamy się sprawdzamy i w problemach się wspieramy. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
4 | 12,12% |
W maluszkach zakochane, zabiegane, zakrzątane - Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
1 | 3,03% |
Szczepienia i kolki za nami, niedługo pochwalimy się pierwszymi ząbkami. V-VI 2013 |
2 | 6,06% |
Na naszym wątku już same niemowlaki i stają się za małe wszystkie bodziaki. V-VI 2013 |
0 | 0% |
Dziwne dźwięki wydajemy gdy rozbawić dzieci chcemy. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
2 | 6,06% |
Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. Mamy V-VI 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
4 | 12,12% |
Śmieszne zabawy wymyślamy, by maluchy dobrze się rozwijały. Mamusie V-VI 2013, cz.2 |
0 | 0% |
Mata, gryzak czy też smok daj mi mamo wszystko to. Mamusie V-VI 2013, cz.2 |
1 | 3,03% |
Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 |
14 | 42,42% |
Jedno cyckę wcina drugie butlą zapija inne papką pluje a co ja dziś ugotuję. |
2 | 6,06% |
Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3601 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.
Cytat:
jak kupujesz szczepionkę to w aptece trzeba poprosić o torbę termiczną i w niej godzinę można trzymać, a w domu trzymać w lodówce. Ja zamawiam w aptece obok przychodni i odbieram przed samym szczepieniem Edytowane przez barwineczek Czas edycji: 2013-07-24 o 10:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3602 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.
Cytat:
![]() a i ![]() którym szczepiłas infanrix czy pentaxim? Cytat:
![]() Cytat:
a jak jest ten kalendarz szczepien to które szczepienia można trochę przesunąć?? bo ja jestem już trochę po terminie - 9 tygdzien i nie wiem które powiedzieć zeby szczepili a które przesunąć? Co do tej szczepionki to ona właśnie zawiera ten lepszy ksztusiec- acellularny.. i to jest tak jakby lepsza alternatywa od tej na NFZ, która ma komórkowy ksztusiec.. a nazwa 3w1 chyba dotyczy tej szczepionki po 1 roku.. ni ewiem co tam jest.. tu co prawda też są 3 szczepionki ale chyba na nią się nie mówi 3w1.. Tą szczepionkę "podrzuciła" mi koleżanka.. ona nie chciała skojarzonych, tylko chciała mieć na NFZ. Pediatra jej poleciła, żeby niektóre zamieniła na lepsze odpowiedniki i tak właśnie zamieniła zółtaczke z Euvaxa na Engerix, oraz właśnie tą Infanrix coś tam zamiast nie wiem jak się nazywa ta na NFZ... Hibb szczepiła Act-Hibb ale nie wiem czy to już jest na NFZ czy też jakaś wymieniana... tylko mi pediatra powiedziiała ze jak już chce wymieniać to lepiej wziąśc skojarzona bo są lepsze niż nawet te wymieniane.. tylko kurcze każdy gada co innego.. Cytat:
![]() a i jak każdy lekarz mi gadał, że nadzerka to się naczytalam jak to faktycznie powinni sprawdzać, bo wiele ginekologów robi to na "oko" a powinni jakieś badanie robić.. kurcze teraz nie pamiętam jak sie to nazywało.. i bylam u kilku ginekologów i żaden nie robił tego badania.. a jeden mówił, że jest nadżęrka wielka.. drugi ze mala a trzecie ze w ogole nie ma.. jeden chciał wypalac, inny zamrażać jeszcze inny w koncu jakieś leki chciał podawać i w koncu na te leki i któregoś z kolei się zgodziłam i faktyczni mi pomogły... to zapuszczał jakoś dopochwowo.. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
właśnie co do bioderek co wy miałyście napisane na skierowaniu??? BO ja dostałam ze szpitala takie wytyczne ze trzeba skontrolować bioderka.. i potem w przychodni dostałam skierowanie... potem jak trafiliśmy do szpitala to mi to skierowanie zgubili ![]() ![]() ![]() ![]() więc musiałam zapylać do przychodni znowu.. tam lekarka powiedziała, że nie moze mi wypisać skierowania na USG bioderek bo to ortopeda wypisuje tylko na kontrolę stawów biodrowych.. a ja kurcze nie pamiętam co ja miałam tam napisane... |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3603 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny używała któraś pieluch z huggisa?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3604 |
Zadomowienie
|
hej
sorki ze nie pisze wcale, ale wierzcie mi niemma czasu a jak już mam to sił brak..... Natalka nadal taka marudna, płacze, chce ciągłej uwagi....tydzień temu byliśmy u kolejnego już pediatry, tym razem z polecenia u lekarza majacego bardzo dobre komentarze choćby na zanylekarz.pl........... stwierdził ze niewie czego mała np. śpi tylko 5 h w ciagu doby, ze to dziwne bardzo u takiego maluszka...kazał zrobić nam usg bioderek, brzuszka i mózgu by móc wykłuczyć jakieś choroby o których niechciał nam mówić.......na usg wyszło nam np.,że płat watroby jest w górnej granicy normy wielkości, ze jest bardzo zagazowana w jelitach i żołądku pomomo ze tyle leków bierze..........no i czekamy na kolejna wizyte u niego by mu wyniki usg pokazać i co powie....leków mi już mała przyjmowac niechce, musze sie nameczyc by je zaaplikować Motylek no i jednak Natalka pije mm, tylko pije bebilon complex, (bo pediatra u któego ostatnio bylismy odradził nam narazie pepti, bo chce zobaczyć jak mała bedzie reagowała na to mleko, i by przyzwyczajałą brzuszek do laktozy by póxniej niebyło wiekszych problemów niz sa teraz, a jak bedzie żle reagowała to zminimy) czasem tylko moje mleko sciagniete i już widać poprawe chociażby w wadze małąej, bo przytyła w tydzień tyle co wczesniej prawie w 3 tyg....waży teraz ponad 5300, a jeszcze 2 tyg temu 4940.... co do kupek to narazie niemoge nic bardzo powiedzieć, bo od momentu kiedy zaczeła pić mleko (w sobote tydzień mineło) zrobiła 3 razy kupe i to taka wielka , wodnista , ale przynajmniej niestrzelajaca i pieniaca jak wczensiej czyli ta obnizona zawartosc laktozy w mleko jej pomaga..... dziś bylismy wkońcu na szczepieniu, szczepiłąm na nfz, na rota nieszczepie, bo bedac z natalka na zakaźnym w szpitalu były dzieci chorujace na rotawizrusa pomimo wczesniejszego szczepienia....... Natalka ma już 2 mc, wydaje mi sei ze skok rozwojowy przechodzi, bo wczorej cały dzień marudziła, płakałą, i tylko na rekach chciałą byc...... Ustaliliśmy date chrzcin na 18 sierpnia, po chrzcinach bedzie tylko obiad u nas w domu dla chrzesnych i naszych rodziców, nierobimy zadnej "imprezy" . To chyba tyle skrócie co u nas słychać, właśnie Natka śpi wiec ja lece wstawić obiad póki mam chwilke czasu. Buźki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3605 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do pokarmu - nawet jak ma sie wrazenie, ze jest sie opanowanym i stres nie az taki, to jednak moze sie to odbic na pokarmie. mnie sie zdawalo, ze juz calkiem niezle sobie radze w szpitalu i jestem wyluzowana, a mleko nie chcialo leciec. dopiero w domu po jakims czasie, jak juz wyluzowalam i olalam pompe i pomiary, powoli zaczely plynac sensowne ilosci. a wystarczy znow jakis maly nerw o zdrowie malego i mleko nie chce leciec. to chyba tak jest, ze adrenalina blokuje wydzielanie oksytocyny, a bez oksytocyny mleko nie poplynie. cale szczescie wszystko wraca do normy, jak adrenalina spadnie ![]() Cytat:
![]() ![]() no ale Kejt naprawde slicznie wyglada, i to ze juz tak sobie chodzi ... rispekt! ja jednak potrzebowalam troche czasu, do kliniki do malego chodzilam zolwim tempem i troche tak pingwinowato. w sumie to troche glupio, ze ona tak sie trzyma. mezowie beda teraz od zon wymagac, zeby tez wygladaly promiennie po porodzie i od razu byly takie "zdrowe". jak ktoras pomarudzi, ze ja krocze boli i nie moze zmyc podlogi, to maz zaraz sie przyczepi: "a Kejt to na drugi dzien juz pozowala do zdjec, i byla usmiechnieta! na pewno by dala rade zmyc podlogi w calym palacu, a ty marnych 30tu metrow nie ogarniesz..." |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3606 |
Zakorzenienie
|
haloo
znów mnie nie było. Kompletnie nie mam na nic czasu. Mała pochłania mnie całkowicie. Przechodzimy na jedzenie 150ml 6 razy dziennie a nie 120ml 7 razy dziennie. Wróciłam już do siebie (niestety ![]() Przechodzimy z małą stopniowo na inne mleczko. Nauka spania na łóżku a nie na rękach odniosła sukces ![]() vil studiujesz już zupki dla małego czy będziesz gotowe kupować? bo ja czytam o tym i czytam. Chyba w końcu ekspertem zostanę ![]() za tydzień 4 sierpnia mamy chrzciny. Robimy w lokalu bo w domu nie pomieścimy 30 osób. postaram się trochę poczytać ![]() aaa i mam pytanko. Moja mała czasami robi takie zielone kupki z grudkami (miekkie są). Nie wiem od czego to. Zdaża się to raz na parę dni. Czasami raz dziennie. I to juz było przed zmianą mleka i miarki. Bratowa mówi że mała zaczyna trawić i dlatego takie kupki. coś jeszcze miałam pytać ale już nie pamiętam. Lecę do małej bo już woła Edytowane przez sharpnowaja Czas edycji: 2013-07-24 o 10:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#3607 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 2013
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3608 |
Wtajemniczenie
|
Atena to faktycznie nieciekawie jak spi tylko 5 godzin, trzymam kciuki żeby badania wyszły ok, może to taki jej urok?
mały w końcu zasnął, zrobił sie strasznie przylepny, co chwile się rozbudza i jak mnie nie ma obok to płacze, zrobił sobie z cycka smoczek do zasypiania - no i znów się rozbudził - całe 5 min snu ![]() chyba od 3 miesiąca zacznę wprowadzać rytuał zasypiania z tej książki :uśnij wreszcie tracy hogg - trochę drastyczna metoda ale spróbować można |
![]() ![]() |
![]() |
#3609 |
BAN stały
|
Byliśmy na szczepieniu. Mały dostał drugą dawkę Infanrix i Rotarix. Pielęgniarka mówiła, że wszystkie szczepionki co ostatnio zostały wycofane, znowu wróciły do szpitali
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3610 |
Wtajemniczenie
|
widziałam Kejt, nieźle wygląda po porodzie, heh ja po cesarce przez 3 dni chodziłam jak staruszka, powolutku i ugięta
![]() uff mały śpi |
![]() ![]() |
![]() |
#3611 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3612 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3613 | ||
BAN stały
|
Dot.: Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3614 |
Zadomowienie
|
powiem wam ze jestem przerażona tymi szczepionkami i co tu robić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3615 |
BAN stały
|
a co do tematu mat to dostaliśmy http://www.smyk.com/canpol-klaun-mat...y-dla-dzieci-p od dziadków w rzeczywistości jest bardzo kolorowa ale ma mało zawieszek, ale można te poduszki po bokach postawić i wygląda jak mini kojec
![]() ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- koleżanka kupiła 1 paczkę, mówiła że są sztywne i wróciła do pampersów |
![]() ![]() |
![]() |
#3616 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3617 | |||
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Pierwszy uśmiech, duża kupa - nasze dzieci wyszły z brzucha. Mamy V-VI 201
Cytat:
![]() Cytat:
napewno muala sledzia miedzy nogami tylko ze od niej wymaga sie ... Pewnie pojechali do palacu i odrazu mogla byc soba pewnie polozyla sie wziela tabsa przeciwbolowego...u ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
![]() |
#3618 | |
Raczkowanie
|
Vil to jakieś jaja są. Takie rzeczy to tylko w Polsce. Niech se te 77zł wcisną!
Antoinette ale Cię naszprycowali. Współczuję, ale zazdroszczę, że dałaś radę naturalnie ![]() Cytat:
![]() Co do Kate tez tak sobie pomyslalam, ze zaraz posypia sie komentarze, ze jak sie chce, to mozna, ale do mnie prywatny fryzjer nie przyszedl ![]() Cloche ![]() ![]() Magiusa jak tam zdrówko? ![]() Aha, wiaderko polecam, niezły zaciesz dla malucha. Jest bezpieczne i proste w obsludze ![]()
![]() |
#3619 |
Zakorzenienie
|
My po szczepieniu
![]() Kluska odsypia, ale był bardzo dzielny ![]() ![]() wkurzyłam się w przychodni bo przychodzimy a oni, że skończył się infanrix hexa ![]() ![]() jak macie apteki hygieia u siebie w mieście, chyba, że one są tylko w Krakowie? ![]() infanrix hexa 192 zł rotarix 283 w przychodni cena 220 i 330 więc całe zamieszanie się opłaciło ![]() salviae co do ulewania to mój więcej ulewa jak częściej wisi na cycku ![]() ![]() o dziwo rotarixa nie ulał ![]()
![]() |
#3620 | |
BAN stały
|
Cytat:
ja kupuję w przychodni infarnix 190 a rotarix 310 ![]() ![]() Adi waży równo 6 kg, a za tydzień będzie miał 3 miesiące ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3621 |
Zakorzenienie
|
ech, z tymi szczepionkami... i co z tego, ze ja bym mogla nie szczepic? (w niemczech nie ma obowiazku) - jakakolwiek choroba z tych, na ktore sa szczepionki, to dla mojego Florka znacznie wieksze ryzyko niz to przy szczepieniu... i problem sie rozwiazuje sam, powinnam szczepic. ba, nawet przeciwko grypie i jakims tam wirusom drog oddechowych bede musiala go co roku kluc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3622 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tylko że kleszcza wbitego nie miałam a sam by się raczej nie odczepił ![]() Cytat:
My po szczepieniu. Mała była dzielna i chyba lepiej to zniosła niż ja. Bez urazy ale w życiu nie pozwoliłbym jej kłuć 4 razy tymi szepionkami na nfz. Choćbym miała nie jeść przez tydzień. Nie mogę patrzeć jak ona cierpi. Trafiłyśmy na fajna pielęgniarkę. Po drugim kłuciu powiedziała zebym sobie usiadła w 2 pokoju i nakarmiła małą bo podobno wtedy dziecko szybciej zapomina. Wiec mała już się uspokoiła, zasnęła w wózku i teraz sobie w nim w domu śpi ale dość nie spokojnie. Uwielbiam naszego lekarza ale dziś mnie wyprowadził z równowagi. Wiem że on jest pro szepieniom ale mój Tż nie. Doszliśmy do wniosku że na rota nie szczepimy, a na pneumokoki dopiero jak mała pójdzie do przedszkola. On cały czas próbował mnie przekonać że najlepiej szczepić, że on wie że to kosztuje, że pierwsze powinno się barać pod uwagę czy jest kasa a jak jest to szczepić a nie patrzeć na swoje widzimisie ( oczywiście mówił to łagodniej ale taki sens ). Apogeum tego wszytskiego osiągnął mówiąć coś w stylu że pieniądze poszły na coś innego ( nie wiem czy o beciokowe mu chodziło którego jeszcze nie mamy czy o kasę z chrzcin) ale tak na prawdę gówno powinno go to obchodzić. Patrzyłam pielęgniarce co wpisuje w książeczkę i co bierze do strzykawki i mamy Euwax 12006 . A skojarzoną kupiłam za 110zł 5w1 Pentaxim czy jakoś tak. w przychodni kupowalam.Jutro badanie usg bioderek choć nasz mówi że wszytsko ok to chcę sprawdzić.
![]() |
#3623 |
Zakorzenienie
|
Marchewka ja na bioderka też miałam skierowanie do poradni preluksacyjnej bo jak miałam do ortopedycznej na pierwszym to mi nie przyjęli
![]() Dużo z Was szczepi chyba na te rotawirusy prawda? A co Was przekonało? Bo z tego co czytam to i tak dzieci po szczepieniach chorują i w szpitalu lądują. Do pneumokoków jestem już przekonana a tu jakoś nie do końca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3624 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3625 |
Zadomowienie
|
justyna_g4 ja tez karmie małego po wyjsciu od lekarza jak placze bo wtedy sie uspokaja i tak jak mowila ta twoja lekarka ze chyba szybciej zapomina po badaniu u okulisty tak zrobilam i on dawno o tym zapomnial tylko ja przezywalam cala noc
czy wasze dzieci dzisiaj tez tak spia??? no moj zje i zasypia i tak od 5 rano i w nocy ciagiem przespal 5 godzin pierwszy raz uwielbiam takie dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3626 | |
BAN stały
|
Cytat:
mój od wczoraj ma tak, że przsypia prawie całe dnie, ale to wina pogody i ciśnienia, od jutra ocieplenie to i pewnie mało snu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3627 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3628 | |
Zadomowienie
|
Po bioderkach, wszystyko ok, oczywiscie nie obyło sie bez komentarzy co do wielkosci bobasa
![]() ![]() potterka my mamy huggisy, sa podobne do dady, ale takie suche i sztywne, wole pampersy Cytat:
![]()
![]() Edytowane przez salviae Czas edycji: 2013-07-24 o 12:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3629 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
też dziś słyszałam że mam kluchę ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3630 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No nic wychodzi na to, że trzeba tą decyzję podjąć samemu, ale spróbuję jeszcze wypytać moją lekarkę co o tym sądzi. A ile jest dawek tego rota? I które pampki dwójki są większe: dada czy oryginalne pampersy? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:47.