|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Filologia hiszpańska/włoska
Jak myślicie czy warto jest studiować filologię hiszpańską i włoską ?
Na jakich Uniwersytetach można rozpocząć naukę od podstaw? Co należy zdawać? Czy mam szansę dostać się z rozsz. polskim i podstawą niemieckiego i angielskiego. Jest mało chętnych na niektórych uczelniach i te kierunki nie są otwierane Jak myślcie? |
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Filologia hiszpańska/włoska
w sensie obie filologie od podstaw jednocześnie?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Nie, nie. to jest albo albo.. w znaczeniu albo filologia hiszpańska albo filologia włoska. Rozumiesz?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
W tym roku na UP w Krakowie dolny próg na filologię włoską stacjonarną po 1 turze wyniósł 74% matury R z języka obcego
Moim zdaniem, jeśli chcesz startować na dzienne, to warto by się zastanowić nad zdaniem rozszerzenia z któregoś języka, ale na zaoczne (wieczorowe) zwykle jest mniejsza konkurencja. Nie wiem niestety jak jest na innych uczelniach |
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Aha. Dzięki
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Ogólnie według mnie bardzo ciekawe studia o ile interesujesz się kulturą odpowiednio Włoch albo Hiszpanii i Ameryki Południowej. Studia filologiczne to nie tylko nauka języka ale także historii, geografii, literatury i sztuki danego obszaru językowego i podnadto w przypadku wymienionych przez Ciebie języków także łaciny. Sama studiuję jedno i częściowo drugie i mogę Ci powiedzieć, że tych wszystkich dodatkowych przedmiotów teoretycznych (językoznawstwo, literaturoznawstwo itp) jest na prawdę sporo.
|
|
#7 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
żeby dostać się na którąś z tych filologii
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Ja wybrałam prywatną uczelnię. Nie było presji jeżeli chodzi o wyniki z matur, wykładowcy są naprawdę bardzo sympatyczni, babeczki w sekretariacie są świetne, wszyscy są bardzo pozytywnie nastawieni do studentów
Moja znajoma, która kończy Iberystykę na UW bardzo narzekała na klimat i wykładowców.Jeżeli chodzi o sam filologię to wydaje mi się, że jest to kierunek dla pasjonatów poza samą nauką języka trzeba nastawić się na inne przedmioty, jak pisały osoby wyżej Trzeba bardzo się przykładać jeżeli chce się iść na tak wymagający kierunek ![]() Pozdrawiam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:53.