|
|
#2161 |
|
MBZ♥
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
Monika ja zaczynałam od jabłuszka-pierwsza łyżeczka czy jakoś tak
potem marchewka i reszta warzyw od tego tygodnia. Robię ak Dziewczyny, po 3 łyżeczki i obserwuję przekładałam marchewkę do pudełeczka na mleko z tt i to do podgrzewacza![]() Maria, u nas też noc z pobudkami alechwila głaskania po główce i znów spanko ![]() Strippi mi się wydaje, że u was to raczej czysty przypadek ze szczepionką i oskrzelami:/wczoraj lekarz zapewniał, że powikłania następują do 2 tygodni po podaniu felernej szczepionki-poza tym pielęgniarka widzi, że coś jest nie tak z nią bo jest mętna, nieklarowna, gęsta i tkaiej nie poda. Zgłoszenia były z malopolski. Mogło to mieć związek ze złym przechowywaniem leku. My po sesji zdjęciowej było fajnie, Roszpunka współpracowała także pani fotograf nacykała 400 zdjęć teraz musiy poczekać do 3 tygodni na efekty
|
|
|
|
|
#2162 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy pediatra może coś przepisać na kolki prócz tych specyfików dostępnych w aptece bez recepty? Moja Malutka ma już 3,5 miesiąca, a kolki zamiast ustać to się nasiliły. Nie mogę już patrzeć jak cierpi, do tego mając kolkę w okolicach południa, potrafi przez wiele godzin nic nie jeść, co mnie też martwi, bo i tak jest drobnym dzieckiem.
|
|
|
|
|
#2163 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
O matko! Cytat:
Mnie też się nic nie chce, a już najmniej mi się chce siedzieć całymi dniami z dzieckiem. Taki los. Pojechałabym gdzieś.
|
|
|
#2164 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie wiązałabym tego ze szczepionką
|
|
|
#2165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a nabiał jesz? |
|
|
|
|
|
#2166 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
w nocy zlapala mnie migrena, wiec maz zajal sie maluchem dzis rano, i dospalam do 12 z przerwa na karmienie - maluch tez spal przed poludniem ze mna ![]() Cytat:
U nas najczesciej powielany jest jeden glowny plan zywienia (zalecany przez instytut ds. zywienia dzieci). Zaczynamy wprowadzanie najwczesniej w 5 miesiacu zycia, najpozniej w skonczonym 6 (podobno mozna tez odrobine pozniej, ale mysle, ze to trzeba juz ustalic z lekarzem). W pierwszym miesiacu wprowadzamy jeden dodatkowy posilek dziennie (najlepiej w poludnie) : warzywa - ziemniaki - mieso (raz w tygodniu jeden nowy skladnik, spotkalam sie tez z informacja, ze nie powinno ich byc wiecej niz dwa - najpierw trzeba zobaczyc reakcje organizmu, czy dziecka cos nie uczula, czyli najpierw np. marchewka, pozniej marchewka ziemniak, marchewka ziemniak mieso, mieso 2-3 razy w tygodniu, pozniej wprowadzamy kolejne warzywa), w kolejnym miesiacu dochodzi drugi posilek na dzien - kaszka na mleku (posilek wieczorny, wielu specjalistow radzi tez, by u dzieci narazonych na alergie mleko wprowadzic pozniej, a kaszke gotowac na wodzie), w trzecim miesiacu dopiero wprowadzamy owoce zmieszane z platkami zbozowymi (bez mleka) jako posilek popoludniowy. Jeszcze skrotowo z jednej ksiazki: (miesiace moga sie zmieniac, zaleznie kiedy rozpoczynamy wprowadzanie zywnosci stalej) 5.miesiac 1 krok. 2-3 rodzaje zmiksowanych warzyw np. marchewka, pasternak, dynia, cukinia, podawane samodzielnie, lyzeczka, tak by dziecko zapoznalo sie z przelykaniem, jeden rodzaj na tydzien 6. miesiac 2 krok.wprowadzamy ziemniaka do warzyw (oprocz tego dziecko potrzebuje zelaza, mozemy dolaczyc platki owsiane lub mieso (np. wolowina, indyk, baranina) 6-7- miesiac 3 krok. wprowadzamy kolejne 1-2 rodzaje warzyw np. kalafior, brokul, slodki ziemniak. Alternatywnie do ziemniaka mozna wprowadzic ryz. 4 krok. Mozna wprowadzic deser dla dziecka np. zmiksowane jablko. 5 krok. Wprowadzamy drugi posilek - kaszka na mleku np. ryzowa, orkiszowa, jaglana. 6 krok. Przekaska do reki - kawalek chleba, bulki, wafel ryzowy, kawalek banana, kawalek ugotowanego ziemniaka czy marchewki, kawalek gruszki, melona, ogorka. 8. miesiac 7 krok. wprowadzamy posilek zboza-owoce np. jablko, gruszka, banan 9. miesiac rozszerzamy o kolejne skladniki np. nektarynka, brzoskwinia, borowki, gotowana sliwka, kalarepka, brukiew 10. miesiac 8 krok. Jezeli dziecko chetnie gryzie wprowadzamy posilek z chlebem. Mysle, ze takie schematy sa dobre jako baza wyjsciowa, jak zaczac, i dostosowujemy je do naszego dziecka.
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2013-07-25 o 14:53 |
|
|
|
|
|
#2167 |
|
Raczkowanie
|
Jem, mleka tylko nie piję. Wątpię czy to problem nabiału, bo kolki pojawiły się około 4 tygodnia, potem była dłuższa przerwa i jakieś dwa tygodnie temu powróciły i to sporo silniejsze i częstsze, a przez cały ten czas nabiał jadłam.
Stosowałaś ten debridat? pomaga coś? |
|
|
|
|
#2168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poczytajcie sobie o trybie TSH1 i TSH2 - i jakie dzialanie na system immunologiczny dziecka maja/moga miec szczepienia. Znalazlam w jezyku polskim dosc dobrze opisane: ( w jezyku niemeickim dobrze pisze o tym rowniez doktor Martin Hirte) http://bioregenerativecoaching.pl/sz...mmunologiczna/ oprocz tego bradzo mocno kwestionowana jest obecnosc aluminum w szczepionkach . Dlatego ja szczepienia dziecka rozpoczynam dopiero po ukonczeniu pierwszego roku zycia - owszem ryzyko jest, bo choroby jak np. krztusiec wracaja - ale ryzyko podejmuje
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2013-07-25 o 14:52 |
|
|
|
|
|
#2169 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hmm, ale przecież zadnej emoty nie wrzucałam przy tym co napisałam,aż się zaraz cofnę Corka_rosy- ja nie wstawiałam emotek, przy tym poście !!!!!!!!!!!!! Cytat:
Oliwka -01.07.2001 http://www.suwaczki.com/tickers/atdcgu1rztnwqwft.png Emilka -26.03.2013 http://www.suwaczek.pl/cache/da9d9f9ea7.png Edytowane przez despa Czas edycji: 2013-07-25 o 15:29 Powód: emotka |
||
|
|
|
|
#2170 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Prędzej Tobie zabraknie składników ( dlatego zbliansowana dieta jest taka ważna !! - bo w pierwszej kolejności idzie na mleko wszystko) ,. Alergie nie biorą się z tego że czegoś nie jemy. W każdym bądź razie to nie działa tak, że jesz nabiał w mleku jest nabiał, jest fasolę jest fasola... to dużo bardziej skomplikowane w skrócie gruczoły sutkowe stymulowane przez prolaktynę wyłapują z krwi cukier, białko i tłuszcz i robi się mleko. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dla mnie ogólnie niezła ciekawostką jest to, że np w UK nie stosuje się mleka modyfikowanego dla dzieci powyżej 1 roku życia - nie ma tam ogólnie takiego produktu. Po prostu dzieci takie jedzą normalny nabiał. Ja właśnie czytałam, że powyżej roku już można więc ja na pewno powyżej roku będę dawać zwykłe produkty mleczne a nie mm.
|
|
|
#2171 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Heja, my po szczepieniu-Kacpus był bardzo dzielny i pieknie zniósł 3 ukłucia. Ważymy 9600g i mierzymy 71cm. I jesteśmy na diecie odchudzajacej;p Karmienia co 3,5 godziny (nie wiem jak to wytzrymamy, bo on je co 2,5 godziny ) i marchewka zamaist jednego posilku w poludnie....dzis dalam pierwszy raz 3 lyzeczki i jadl z wieeeelkim apetytem docelowo ma zjesc caly sloiczek zamiast jednego posiłku. Wazy 2,5kg wieccej jak na swoj wiek i o 1kg za duzo w stosybku do wzrostu....w ostsrnim miesiacu przybral 1kg to i tak lepiej niz pstatnio 1600g
|
||
|
|
|
|
#2172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale za wagę dla Kacperka
|
|
|
|
|
|
#2173 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam
Zasuwacie z postami... Cytat:
Każda miała gorszy dzień ---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- Cytat:
Mam nadzieję, że wszystko ok. Tylko, czy w sierpniu szczepić?? Bo mam znów tą szczepionkę, a z nią co jakiś czas są jaja ![]()
|
|
|
#2174 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Witam!
Nie wiem co się dzieje z Kubusiem ryczy straaasznie, tylko na rękach by chciał od wczoraj. Sąsiedzi już się pytają czemu tak płacze :/ W sobotę kończy 3 miesiące, może skok Zęby mu jeszcze nie idą, bo pediatra ostatnio oglądała buzię i nic nie mówila. Cytat:
![]() Cytat:
Zacznę też karmić co 3h bo wydaje się to bardzo dobrą opcją w moim prypadku. I szczerze ja mam już dosyć kp, nie wiem czy wytrzymam te pół roku, mam nadzieję że się uda, bylebym tylko miała mleko przy dokarmianiu mm W chwilach zwątpienia mówiłam podobnie jak Ty - do 3 miesiąca i koniec, ale powalczę jeszcze.A co do Ani Piechowiak to jakby mocno zmrużyć oczy ![]() Cytat:
za szczepienie!A co do wymiarów to wow! |
|||
|
|
|
|
#2175 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() za szczepienie. Piękny wzrost, to i waga duża ![]() ---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ---------- Cytat:
![]() Ja kp, powtarzałam sobie, jeszcze 2 dni, i tak już 5 m-cy. Może i tobie się uda
|
|
|
#2176 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#2177 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
piekna waga trzymam kciuki za dietę
|
|
|
#2178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), i kaszki, ktore zawieraja tylko zboza, czyste - te mozna przygotowac na zwyklym mleku krowim lub na modyfikowanym, podobno mozna je jeszcze kombinowac z mlekiem matki.W okolo 12. miesiacu zycia kaszke na mleku zastapic posilkiem z chlebem i szklanka mleka (mleko pasteryzowane) - nie wczesniej niz po 10 miesiacu zycia. My pewnie znajdziemy zloty srodek (jest zbyt sporo roznych zalecen) i bede gotowac kaszke czysta na wodzie z dodatkiem zwyklego mleka (ale jeszcze zobaczymy jak to sie wszystko ulozy).Niektorzy zalecaja zaczac od najlepiej przyswajalnej kaszki czyli ryzowej, i kolejno rozszerzac: jaglana, orkiszowa, owsiana, na koncu pszenica (grysik). Jak zaczelam czytac o rozszerzaniu diety to jest tyle roznych dokumentow, zalecen, jedni stosuja tak, inni inaczej - ciezko znalezc jakis jeden punkt odniesienia - ale damy rade, baze mniej wiecej mam i bedziemy dostosowywac juz indywidualnie do potrzeb (chcialam tez karmic wedlug BLW )
|
|
|
#2179 | ||
|
Zadomowienie
|
hej hej!
co za dzień.. kamagg- mam to samo.. jestem jakaś w smutku dziś więc nie jesteś samaCytat:
nie wiem dlaczego ale na razie te kaszki, słoiczki i warzywka z owocami to jakaś czarna magia ;/ chyba póki mnie to nie dotyczy.. muszę jakoś sobie tą wiedzę uzbierać bo przyjdzie taki czas i to szybciej niż mi się wydaje ![]() Cytat:
także nie jesteś sama może to zabrzmi niedorzecznie ale mam jeszcze motywację w osobie teściowej.. bo jak pojadę na urlop to muszę jeszcze karmić cyckiem, żeby w razie jak mi będzie bokiem wychodzić uciec z dzieckiem pod pretekstem karmienia i mieć święty spokój kasia dziecko mi się dziś obudziło znowu o 3 rano! kosmici jak nic
|
||
|
|
|
|
#2180 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Zakupiłam dziś pieluszki Dada za 22,99 w nowo otwartej bierdonce Po za tym mały zrobił dziś solidna kupę wiec wszystko w kolo do prania poszło a on do kąpieli Kasia dobrze żeś nadal z nami a nie w poczekalni Brawa za miesiące i za pierwsze Łyżki marchewki ![]() ![]() klask i:Klementynka spory ten twój Kacperek
|
|
#2181 | |
|
Zakorzenienie
|
Ahhh i mojemu Marcelkowi chyba powoli zmienia sie kolor oczu, wokol zrenicy ma inny kolor, taki zielonkawy, a reszte niebieska. Wczesniej tego chyba nie mial, wiec mysle, ze to wlasnie to
![]() ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ---------- Kmagg, JolanT a cos sie stalo, ze jestescie smutne czy po prostu taki dzien? ---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- Cytat:
|
|
|
#2182 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To nie jest uwaga do Ciebie Cytat:
![]() ojoj dieta! Tak się zastanawiam nad słusznością diety dzieci kp, bo ostatnio czytałam, że w pierwszym roku życia nie ma sensu mówić o nadwadze, coś takiego nie istnieje. No ale lekarz wie lepiej. Cytat:
![]() Cytat:
A, i fajnie opisałaś ten schemat żywienia. Póki co jeszcze za bardzo o tym nie czytam, ale sobie zapisałam Twojego posta.
zgodnie z planem, zgodnie z logika, zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami, zgodnie z Biblią, Koranem, Torą i komiksami 21.04.2013. Edytowane przez corka_rosy Czas edycji: 2013-07-25 o 18:25 |
||||
|
|
|
|
#2183 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak by nie było, i tak mam cholernego stracha przed wtorkowym szczepieniem, że znowu będzie jakiś problem... Cytat:
![]() Czyli jesz podobnie, jak ja A na kanapki? Ja mam rotacyjnie: tuńczyk, drobiowa wędlina i dżemy, które polubiłam nagle (bo musiałam ). No i warzywa ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Czyli nie martwić się, że czegoś Mały nie dostaje, jeśli mam takie ogranicznia? (szczególnie, że one i tak są ze względu na Niego ) I przypomniałaś mi - po czekoladzie to co może być dzieciaczkom? Wysypka, ból brzuszka czy coś innego? Mamy kp, jadłyście czekoladę? I kiedy? ![]() Cytat:
Będę Was dopytywać znów za 3 miesiące ![]() A pogrubione: Krzyś dziś powiedział coś nowego: "drrryń, drrrryń" No autentycznie!, denerwował się i tak zagadał kilka razy, myślałam, że się posikam ze śmiechu
|
|
|
#2184 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Głównie warzywa i dżemy( akurat moja babcia narobiła, to mam raj ), czasem miód, jakaś wedlina czy rybka. Staram sobie jakoś urozmaicać pastami rybnymi, oliwkami czy ogórkami kiszonymi
|
|
|
#2185 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() czyli ze słoikami zaczynamy od 3 lyżeczk i zwiększamy aż zje cały słoik 125g ?? oj nie pamietam od kiedy. ale długo chyba nie wytrzymałam bez
|
|
|
#2186 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Maciek 12-08-1997Edytowane przez bmma Czas edycji: 2013-07-25 o 19:05 |
|
|
|
|
|
#2187 | |||
|
Kniaginia
|
Witamy!!
Cytat:
Jesteście jako rodzice oboje wysocy?Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#2188 |
|
Raczkowanie
|
No nie wiem czy aż tak wysocy. Bo ja mam 172cm, a mąż 185cm. W ogólne jak się urodziła to byłam w szoku, że taka duża
a teraz przybiera średnio 250g tygodniowo i ani myśli zwolnić...
|
|
#2189 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
są bardzo fajne, cieńsze, pachną i chyba trochę więcej mieszczą niż zielone pampery. Jedyna wada to nie są rozciągliwe w pasie
|
|
|
|
|
|
#2190 | ||
|
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ile przebiorek?dla mnie to rozsadne. najpierw wytrawne, potem slodkie w kapieli wodnej jade Cytat:
, i ![]() ![]() Cytat:
gdzies od 2 miesiaca
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:21.

potem marchewka i reszta warzyw od tego tygodnia. Robię ak Dziewczyny, po 3 łyżeczki i obserwuję
przekładałam marchewkę do pudełeczka na mleko z tt i to do podgrzewacza
teraz musiy poczekać do 3 tygodni na efekty

mam dość wszytskiego, ręce mi opadają i sił ani weny na nic 

) i marchewka zamaist jednego posilku w poludnie....dzis dalam pierwszy raz 3 lyzeczki i jadl z wieeeelkim apetytem

za wagę dla Kacperka
milion myśli czy te wszystkie problemy po porodzie to nie przez to... niewiadomo czy jeszcze teraz mogą wystąpić jakieś powikłania?
Zęby mu jeszcze nie idą, bo pediatra ostatnio oglądała buzię i nic nie mówila.
W chwilach zwątpienia mówiłam podobnie jak Ty - do 3 miesiąca i koniec, ale powalczę jeszcze.
05.07.2008
klask i:
). No i warzywa