Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2. - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-27, 23:42   #2461
despa
Zakorzenienie

GG do despa
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.

Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy Waszym pociechom też pocą się stópki
Krzysiowi, jak jest upał, to bardziej, ale nawet jak nie ma upału. Normalnie tak jest?

Jutro idę z Mamą i Krzysiem do Biedronki, coś polecacie? Na pewno pieluchy Dady kupimy i trochę żywnościowych mamy na liście. Ale może jeszcze coś fajnego biedronkowego? A, tylko w tej naszej nie ma tych "różnych różności", jest mała

kolorowe noże....
http://www.gazetkapromocyjna.com.pl/biedronka/index.php
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 08:40   #2462
Moderna
Zakorzenienie

Hej hej!

Ale u nas wczoraj pod wieczor byla ulewa z gradobiciem kulki lodowe wielkosci sliwek.. samochody wszystkie maja wgniecenia - nasze na szczescie tylko trzy widoczne warsztaty samochodowe beda mialy zlecen na kolejne kilka miesiecy

Wiecie co, fajne sa te nasze maluszki po trzech miesiacach - juz takie kontaktowe - usmiechaja sie, okazuja powoli wyraznie emocje, juz nie placza tak histerycznie teraz u nas jak zbliza sie drzemka, to Marcel najpierw daje znac marudzeniem eeeee yyymmm, a jak sie polozymy to zamiast placzu dziecko zawodzac do mnie guga, pokazuajac smutne minki, modulujac glosem mammm uuuummmm, patrzac na mnie, zaciska usteczka w dol, a bedzie jeszcze dobranocka? jakie to fajne a ja sie go pytam co jest skarbie, a on ammammm nammm uumm
a mama glaszczac po policzku chichra sie straszecznie

---------- Dopisano o 08:40 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ----------

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
eeeeeeeeee no faktycznie SOBOTA
ah ten moj Kalafior haha

kasiu a dzisiaj jaki jest dzien?
Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
A tak w ogóle to od poniedziałku bede miec remont klatki schodowej już sie ciesze tż ma od wczoraj urlop do 10 września wiec jeszcze kuchnia - malowanie, nowy stół, krzesła. och! jak ja tego potrzebowałam nie cierpie jedynie sprzatania po remontach u
tez nie lubie sprzatania po

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Padliśmy na łóżko we trojkę i tu...TŻ dostąpił zaszczytu: zaczął się bawić z Różą, a ona się zaczęła śmiać głośno. Pierwszy raz. Taki fajny regularny, długi śmiech
ale fajnie
Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
: a w parku stada komarów
komary dzisiaj rano byla burza wiec podciagnelam rolety zewnetrzne do gory, zeby troche wpuscic rzeskiego powietrza.. wstajemy o 6, patrze a na scianach chmara komarow urzadzilam poranne polowanie i masowy pogrzeb

Cytat:
poca sie, ale o dziwo teraz kiedy sa upaly to mniej - jak bylo chlodniej ok. 20 stopni to mial chlodne stopki i cale mokre - teraz ma cieple i poca sie naprawde niewiele.
Stary 2013-07-28, 09:20   #2463
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
w sumie Ci się dziwię że w ogóle masz z nim kontakt po takich tekstach. co na to Tż? teściowa? nie reagują
oni z teściową są już dawno po rozwodzie ( ciekawe, czemu ). Tż w sumie ma taki sam stosunek do niego jak ja. Zwracał mu uwagę, ale chyba raczej to nic nie dało. Na szczęście jak tż nie ma, to długo u nas nie siedzi, a jak jest, to on się nim zajmuje w końcu to jego ojciec
Cytat:
Krzysiowi, jak jest upał, to bardziej, ale nawet jak nie ma upału. Normalnie tak jest?
Nikosiowi też się pocą
Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość

Wiecie co, fajne sa te nasze maluszki po trzech miesiacach - juz takie kontaktowe - usmiechaja sie, okazuja powoli wyraznie emocje, juz nie placza tak histerycznie teraz u nas jak zbliza sie drzemka, to Marcel najpierw daje znac marudzeniem eeeee yyymmm,
u nas tak samo. A najśmieszniejsze jest to,że np. bawi się na macie czy tam w wózku, gada sobie i się śmieje, a nagle totalna zmiana i już zaczyna krzyczeć i marudzić. Od razu wiem, źe chce spać. Albo jest senny, leży i gada, gada, gada i nagle bum i już śpi

Nic, trzeba się brać za sprzątanie. Tż wczoraj wieczorem gotował sobie kiełbasę i zostawił rondelek z wodą na kuchence i dzisiaj potrąciłam go i wszystko się wylało na podłogę Daje kiełbasą jak nie wiem

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 09:31   #2464
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Bry...

aaale gorąco - upał w mieście z malutkim dzieckiem jest jednak totalnie bez sensu. / bez dziecka, też ale z dzieckiem to już totalnie/ ..dziś chyba pojedziemy na jeden dzień do domku, do Mammy choć i tak bez sensu bo wszędzie patelnia więc się człowiek nie ruszy..no ale może pod drzewami się posiedzi przynajmniej....

Cytat:
OC, w którym miejscu na Mokotowie kupowaliście bondolino?
Tu, fajny sklepik dużo ładnych rzeczy mają

http://www.tublu.pl/mod/5/pID/1/t/cP

Cytat:
mleko dziala jak emulgator, ale nie jest konieczne.

troche przegladnelam strony i przede wszystkim pojawia sie info, ze zalecenia w stosowaniu diety dla niemowlat caly czas sie zmieniaja.

I tak glownym aspektem za wprowadzeniem mleka do diety jest teza, ze odrzucenie z diety produktow z grupy ryzyka (chodzi o alergie: np. mleko, jaja, ryby, orzechy, cytrusy) nie ma wplywu na ochrone przed wystapieniem alergii pokarmowej. I tak produkty jak kiedys twierdzono alergizujace mozna juz wprowadzac wczesniej (tak samo jest z "dieta" kobiety w ciazy - ona rowniez nie powinna unikac tych produktow).
Inna sprawa, jak dziecko ma jakas nietolerancje - wtedy trzeba tych produktow unikac.

I tak mleko najwczesniej od 7. miesiaca (niektorzy pisza o 6 miesiacu), ale tylko przegotowane do przygotowania kaszki wieczornej (nie wiecej niz 200g). Mleko surowe i przetwory nie wczesniej niz po 10. miesiacu (przy przejsciu na posilki ze stolu rodzicow) - optymalnie po skonczonym pierwszym roku zycia - i calosciowo optymalnie byloby to 300g na dzien (mleko, ser, jogurt itp. ).
Wada mleka krowiego jest duza zawartosc bialka w porownaniu do mleka matki czy mleka modyfikowanego, ktora obciaza nerki.
I tu tez pojawiaja sie glosy przeciw, ze mleko nie jest tak zdrowe jak sie twierdzi - wchlanianie wapnia (podobno lepszy jest wapn ze skladnikow roslinnych niz z mleka), zakwaszanie organizmu itp.

Jak we wszystkim zdrowy rozsadek przede wszystkim :P gdzies trzeba znalezc ten zloty srodek

Jak pisalam niektore mamy w ogole nie wprowadzaja kaszki na mleku, inne gotuja pol na pol mleko-woda, inne na MM, czy na mleku matki czy kupuja gotowe..

Dla mnie jest tutaj kilka ciekawych zagadnien: wprowadzanie glutenu do diety, mleko, jaja i ryby, zapotrzebowanie na zelazo, wapn. Szkoda, ze nie ma jednej grubej ksiazki o wszystkim
No ciekawe co z tymi nerkami...hmm akurat tradycyjnie mleko krowie dostawało się chyba dość szybko a w sumie jakoś nie słyszy się o epidemii chorób nerek u osób wiekowych... no ale jak są badania że obciąża... ja na pewno poczekam do tego 10 miesiąca... a gdzieś mi się obiło o uszy że mleko kozie/owcze bardziej przyswajalne dla człowieka. Ale masz rację to wszystko dla mnie też ciekawe zagadnienia bardzo... sama dużo o tym ostatnio myślę, też pod kątem BLW no i jak to rozszerzyć żeby młodemu nie zaszkodzić...

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
I do tego właśnie jest sunrise ,więc chłop zostanie z dziećmi a ja w tango....
Żartuje oczywiście. No może pójdę na afterparty...
Też żartuje ......

Cytat:
Kasia nie wiem czy umiałabym zaufać temu człowiekowi. Zawiódł Was w najważniejszym momencie życia. Pokazałaś wszystkim, że potrafisz dać sobie radę bez niego. Zrobisz jak będziesz uważać ale nie daj się zwieść
Popieram !

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
Ale skwar
drugi raz w życiu usypiałam Torresa...
Ale bo tata miała wychodne, czy tak dawał do wiwatu ??

a despa odnośnie nosidła - jeśli chodzi o sposób mocowania, nie mamy żadnych zastrzeżeń - mega intuicyjny, łapiesz po jednym razie... jest świetny, natomiast do czego można mieć zastrzeżenia - ale to wina ogólnie tego typu produktu i ja i tak kupowałam do użytku na jesień - w lato wd mnie to jest nie do użycia pomimo, że my mamy ten najlżejszy materiał - po prostu moje dziecko się poci, jest mu gorąco i nie chce w tym być - no jednak ciało do ciała i się grzeje...ale Twoja córa mówiłaś lubi saunę i upały to może ją wciśniesz w ciepło... dla mnie to jednak tak na max 22 stopnie i chmurki lekkie.
Stary 2013-07-28, 09:50   #2465
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Hejka

Co wy robicie przy komputerach ?? Taka piękna pogoda ??
My z maulutką ciągle coś i gdzieś nie ma czasu , wczoraj pojechałyśmy znowu do moich rodziców dziś wracamy jutro nad jeziorko w zeszły tygodniu odwiedzałyśmy wszystkich znajomych i w końcu od przeszło 3 miesięcy przeczytałam książkę Nie wiem jakim cudem mi się udało ale zrobiłam to heh bo nigdy czasu nie miałam

Staram się was nadrabiać jestem jakieś 20 stron do tyłu ale najczęściej czytam Was teraz około 3 nad ranem jak małą karmię

Tak czytałam o tym wprowadzaniu przez was słoiczków i moje pytanie może głupie ale nie wiem czemu kupujecie słoiczki ? ja myślałam że początkowe typu jabłko marchewka brokuły dynia itp. można samemu ugotować i zmiksować po co przepłacać? Chyba że boicie się że marchewka będzie pryskana itp.? o to chodzi tak ? no tak jakoś się zaczęłam zastanawiać

Tasia34 mojej małej wczoraj na stópce pojawiły się potówki ale jakim cudem to pojęcia nie mam a dzisiejsza noc to tragedia co chwilę się budziła i cycka chciała popsuło mi się dziecko po przekroczeniu tych magicznych 3 miesięcy.
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 10:57   #2466
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Bry...

aaale gorąco - upał w mieście z malutkim dzieckiem jest jednak totalnie bez sensu. / bez dziecka, też ale z dzieckiem to już totalnie/ ..dziś chyba pojedziemy na jeden dzień do domku, do Mammy choć i tak bez sensu bo wszędzie patelnia więc się człowiek nie ruszy..no ale może pod drzewami się posiedzi przynajmniej....

Tu, fajny sklepik dużo ładnych rzeczy mają

http://www.tublu.pl/mod/5/pID/1/t/cP

No ciekawe co z tymi nerkami...hmm akurat tradycyjnie mleko krowie dostawało się chyba dość szybko a w sumie jakoś nie słyszy się o epidemii chorób nerek u osób wiekowych... no ale jak są badania że obciąża... ja na pewno poczekam do tego 10 miesiąca... a gdzieś mi się obiło o uszy że mleko kozie/owcze bardziej przyswajalne dla człowieka. Ale masz rację to wszystko dla mnie też ciekawe zagadnienia bardzo... sama dużo o tym ostatnio myślę, też pod kątem BLW no i jak to rozszerzyć żeby młodemu nie zaszkodzić...

Popieram !

a despa odnośnie nosidła - jeśli chodzi o sposób mocowania, nie mamy żadnych zastrzeżeń - mega intuicyjny, łapiesz po jednym razie... jest świetny, natomiast do czego można mieć zastrzeżenia - ale to wina ogólnie tego typu produktu i ja i tak kupowałam do użytku na jesień - w lato wd mnie to jest nie do użycia pomimo, że my mamy ten najlżejszy materiał - po prostu moje dziecko się poci, jest mu gorąco i nie chce w tym być - no jednak ciało do ciała i się grzeje...ale Twoja córa mówiłaś lubi saunę i upały to może ją wciśniesz w ciepło... dla mnie to jednak tak na max 22 stopnie i chmurki lekkie.

Dziękuję Ci bardzo ja myslę o nosidle w sensie wakacji, bo sie nad morze wybieramy, to raz że tam chłodniej a dwa że głównie byłoby mi potrzebne do spacerów. Natomiast tu dorażnie tylko ewentualnie jak przychodzi wyskoczyć po coś do sklepu, bo wnoszenie dziecka (o ile mam miejsce żeby zostawić wózek)/gondoli i jakichkolwiek zakupów to kosmos

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Hejka

My z maulutką ciągle coś i gdzieś nie ma czasu , wczoraj pojechałyśmy znowu do moich rodziców dziś wracamy jutro nad jeziorko w zeszły tygodniu odwiedzałyśmy wszystkich znajomych i w końcu od przeszło 3 miesięcy przeczytałam książkę Nie wiem jakim cudem mi się udało ale zrobiłam to heh bo nigdy czasu nie miałam

Staram się was nadrabiać jestem jakieś 20 stron do tyłu ale najczęściej czytam Was teraz około 3 nad ranem jak małą karmię

Tak czytałam o tym wprowadzaniu przez was słoiczków i moje pytanie może głupie ale nie wiem czemu kupujecie słoiczki ? ja myślałam że początkowe typu jabłko marchewka brokuły dynia itp. można samemu ugotować i zmiksować po co przepłacać? Chyba że boicie się że marchewka będzie pryskana itp.? o to chodzi tak ? no tak jakoś się zaczęłam zastanawiać
y.

za piękna, przy ponad 30 stopniach to się mozg gotuje

ja nie mam skąd wziąć warzyw jak na razie więc zaczynam słoiczkiem
Stary 2013-07-28, 11:04   #2467
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Wiecie co, fajne sa te nasze maluszki po trzech miesiacach - juz takie kontaktowe - usmiechaja sie, okazuja powoli wyraznie emocje, juz nie placza tak histerycznie
no mój jakiś inny teraz bardzo histerycznie okazuje swoje emocje

Cytat:
Napisane przez Nyaa Pokaż wiadomość
Albo jest senny, leży i gada, gada, gada i nagle bum i już śpi
marzę o tym...

Cytat:

nie, on wieczorem/w nocy nie krzyczy :conf used:. ale od jakiegoś czasu zasypiał po kąpielowym cycu i nie ma w ogóle usypiania. a wczoraj i przedwczoraj - nic z tych rzeczy, tylko: "bawmy się i sprawdzajmy na ile mamy giętkie ciało". ( i napięcie... )
no i z tatą Torresa siedzimy nad nim i się gapimy

Cytat:
i moje pytanie może głupie ale nie wiem czemu kupujecie słoiczki ?
nie mam pewnych źródeł w Krk. jak będzie starszy, to będę gotować, póki co bezpieczniejsze wydają mi się słoiczki.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg nie chce spać....jpg (53,9 KB, 55 załadowań)

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 11:13   #2468
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:

Jutro idę z Mamą i Krzysiem do Biedronki, coś polecacie? Na pewno pieluchy Dady kupimy i trochę żywnościowych mamy na liście. Ale może jeszcze coś fajnego biedronkowego? A, tylko w tej naszej nie ma tych "różnych różności", jest mała
pocą się. często są zimne i spocone. w mieszkaniu gorąco, na dworze nie da się żyć a ja co słyszę? daj mu skarpetki bo ma zimne stopy(!!!)

pieluchy dady są bardzo fajne. inne biedronkowe to zależnie od oferty/promocji bo w stałej ofercie niewiele fajnych rzeczy jest.

Cytat:
wszyscy mówią, żeby sklepowych warzyw/owoców tak małemu dziecku nie dawać. jeśli nie mamy swoich/100% pewnych produktów to dużo bezpieczniej podać przebadany słoiczek niż samemu gotować z niepewnych warzyw/owoców. a skąd teraz wezmę swoje produkty? na jesieni pewnie znajdzie się coś na wsi (zrobi się wycieczkę po sąsiadach bo u nas wszystko zalało) albo ktoś z rodziny gdzieś od siebie da i moja mama będzie gotować a teraz? przywiozła mi ze wsi od sąsiadów jabłka, ale nawet dla mnie za kwaśne dałam Jakubowi liznąć to się skrzywił.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 11:45   #2469
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:

będzie miał 6 m-cy, ale to będzie jego pierwsza kaszka, więc powinien dostać tą od 4 m-cy. dzieci kp dostają wszystko 2 m-ce później. nestelle chyba pisała, że zaczyna po 6 m-cu produktami dla dzieci po 4 m-cu
tak tak, ja tylko pytałam
ale nie ma już pytania, postanowiłam nie dawać za szybko
Na pewno po 6 miesiącu będę próbować coś podać, ale nic na siłę.
Jak będzie gotowy to wtedy

Uciekamy do moich rodziców na obiad, a potem na działkę siedzieć w basenie, dziś u nas +38' więc pewnie będzie 40'
wczoraj przy +37' ledwo dało się żyć i prawie z basenu nie wychodziliśmy

Edytowane przez strippi
Czas edycji: 2013-07-28 o 11:46
strippi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 11:51   #2470
BYou
MBZ♥

Pani chłodek bo rolety zaciągnięte, 2 wiatraki chodzą nonstop.
SLiczności
Ale się wygiął na zdjęciu

Oliwko słoiczkujemy z tego samego powodu co Paninie mam pewnego źródła owoców i warzyw:/no i póki Roszpunka próbuje to narazie mija się z celem gotowanie

Moderna bo wkraczamy w ten złoty okres niemowlęcychoć to zbieżne z tym skokiem rozwojowym bardzo długim od 14tż do 19:/ więc nic nie jest constance

Tasiu, Roszpunce też się pocąprzecieram mokrą pieluszką, wycieram i pudruję

Despa używam nosidełka jak muszę wyskoczyć na małe zakupy do sklepu na dół albo wyjść z piechem na chwilę tylko podobnie jak u OC przy takich temp jak teraz staram się unikać tego bo Mała się denerwuje, poci, a i ja jestem mokra:/
Jednak na wyjście plażingowe będziemy używać na wczasach

Agateczko lepiej dziś?

Nyaa

Dziś znów upał więc spaceros zostaje przesunięty na wieczórnarazie Roszpunka ucina sobie drzemkę, a ja czekam na rosół

BYou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 11:53   #2471
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
a ja co słyszę? daj mu skarpetki bo ma zimne stopy(!!!)
czapeczkę i cieplejszy kaftanik

Cytat:
to dużo bezpieczniej podać przebadany słoiczek

mój dziadek miał sady owocowe. to jak Gerber podchodził do skupu owoców 25 lat temu - to mi w głowie zostało...

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 11:56   #2472
BYou
MBZ♥

Cytat:
czapeczkę i cieplejszy kaftanik
Niektóre panie komentujące wyjście Dżordża Kejtowego ze szpitala już oburzone, że dziecię bez czapki

Stary 2013-07-28, 12:01   #2473
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
pamiętam, że z Julą nie przywiązywałam tak wagi do tego kiedy zje gluten i czy regularnie go je, to samo było z żółtkiem

ta jest bez cukru
https://www.bobovita .pl/home/produk...aczna-kolacja/

i ta

http://www.dziecko.nestle.pl/produkt...uctid/286.aspx
ta pierwsza tez od 6 mc.
a obied i tak maja ukryty cukier maltocos tam... ale z tych dwoch to ta nestlle wg mnie lepsza.

ktoś pytał ile takich kaszek. 3 pudełko moim zdaniem bo pudło moze być 3 tyg otwarte a 2mc trzeba dawac to 2 pudla to mało.

Cytat:
Padliśmy na łóżko we trojkę i tu...TŻ dostąpił zaszczytu: zaczął się bawić z Różą, a ona się zaczęła śmiać głośno. Pierwszy raz. Taki fajny regularny, długi śmiech

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
ale jak mnie ''udusisz'' to co bedzie z Milusiem <3
chciała ci go podkraść

Cytat:
będzie miał 6 m-cy, ale to będzie jego pierwsza kaszka, więc powinien dostać tą od 4 m-cy. dzieci kp dostają wszystko 2 m-ce później. nestelle chyba pisała, że zaczyna po 6 m-cu produktami dla dzieci po 4 m-cu
ja tez tak czytałam
jeszcze strona do tyłu

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 12:05   #2474
BYou
MBZ♥

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
chciała ci go podkraść

Stary 2013-07-28, 12:10   #2475
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Cytat:

no nie wiem czy taka piękna. Gorąc i taka duchota, że wytrzymać się nie da, nawet w cieniu
Co do słoiczków, ja też przez całą ciążę się zarzekałam, że nie będę kupować. Póki co soczek z marchewki robię swój,bo tylko w sumie marchewkę na razie mam, a na próbę kupiłam kilka słoiczków, potem będę coś sama przygotowywać. Jak na razie wszystko jest na zasadzie wprowadzenia czegoś nowego w małych ilościach, jeden słoiczek mam na 3 dni, więc nie wydaje mi się, że te 3 zł na trzy dni to aż taka rozrzutność

pani jaka pozycja mój tak robi w wózku, zawsze powyginany. Oczywiście mówię, o "stacjonarnym" leżeniu w wózku, bo spacery nadal nie wchodzą w grę, zresztą przy tym upale to męczarnia
by była

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 12:18   #2476
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Hejo!
Dzieki za info w sprawie potówek

Cytat:
Hej hej!
Ale u nas wczoraj pod wieczor byla ulewa z gradobiciem

Wiecie co, fajne sa te nasze maluszki po trzech miesiacach - juz takie kontaktowe - usmiechaja sie, okazuja powoli wyraznie emocje, juz nie placza tak histerycznie teraz u nas jak zbliza sie drzemka, to Marcel najpierw daje znac marudzeniem eeeee yyymmm, a jak sie polozymy to zamiast placzu dziecko zawodzac do mnie guga, pokazuajac smutne minki, modulujac glosem mammm uuuummmm, patrzac na mnie, zaciska usteczka w dol, a bedzie jeszcze dobranocka? jakie to fajne a ja sie go pytam co jest skarbie, a on ammammm nammm uumm
a mama glaszczac po policzku chichra sie straszecznie
U nas też mają być ulewy i burza, chyba dojdzie to do nas...
Co do maluszków po 3 miesiącach to prawda, są takie kontaktowe i ciekawe świata. Kubuś dużo się uśmiecha, kopie rączkami i nóżkami jak go coś ekscytuje, piszczy głośno, krzyczy. Jak jestesmy na spacerze to musi oglądac swiat wiec mu budę dajemy na doł, a on sie rozgląda naokoło

Cytat:
Hejka

No hej!
Czekamy aż słonko trochę będzie mniej prażyło
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 12:19   #2477
OtTakaJa
Zakorzenienie

Wpadam po poradę. My jesteśmy tylko na cycu, ale od dwóch dni jest masakra, mały chce pic non stop, z tym, że pije, nie je. Dałam mu troszkę wody w butli, pierwszy raz miał butelkę w buzi, ale tak się na nią rzucił i wypił momentalnie tę wodę. To dawać mu pic? Niby na cycu nie trzeba, ale u nas ponad 30stopni, więc może dawac?

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 12:24   #2478
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:

Despa używam nosidełka jak muszę wyskoczyć na małe zakupy do sklepu na dół albo wyjść z piechem na chwilę tylko podobnie jak u OC przy takich temp jak teraz staram się unikać tego bo Mała się denerwuje, poci, a i ja jestem mokra:/
Jednak na wyjście plażingowe będziemy używać na wczasach
No o to mi chodzi- czasem musze wyskoczyć tylko do piekarni, czy chociażby po jedną mineralkę jak braknie wracam a sąsiad swoimi gadżetami (wózek, rowerek, zabawki) tak zastawi klatkę ze nie ma miejsca, żeby wózek zostawić- i tacham na trzecie piętro gondola, zakupy-masakra...

No i plaża- ... kiedy jedziecie?
Stary 2013-07-28, 12:43   #2479
BYou
MBZ♥

Despa, za 13 dni

OTJ, Nestelle pisała kiedyś, ze Roszkowi i Nince nawet podczas upałów w Chorwacji chyba wystarczyło samo kp. Nie przepajała nie wiem co bym zrobiła w takiej sytuacji:/ chybabym podała-ale ja nawet rosół popijam także bez wody ani rusz:/

Stary 2013-07-28, 12:51   #2480
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Despa, za 13 dni

OTJ, Nestelle pisała kiedyś, ze Roszkowi i Nince nawet podczas upałów w Chorwacji chyba wystarczyło samo kp. Nie przepajała nie wiem co bym zrobiła w takiej sytuacji:/ chybabym podała-ale ja nawet rosół popijam także bez wody ani rusz:/
Tak wlasnie wszedzie pisza, ze KP wystarcza.. ale upaly czy goraczka to wyjatek i podanie nie zaszkodzi (mysle, ze to zalezy od dziecka, jak sie czuje, czy wystarczajaco pije - to tez trzeba juz indywidualnie samemu ocenic).
Ja na razie nie przepajalam, Marcel jest zywy, usmiechniety - ale jak zauwazylabym cos niepokojacego to nie zawahałabym sie podac wode
Stary 2013-07-28, 12:54   #2481
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Wpadam po poradę. My jesteśmy tylko na cycu, ale od dwóch dni jest masakra, mały chce pic non stop, z tym, że pije, nie je. Dałam mu troszkę wody w butli, pierwszy raz miał butelkę w buzi, ale tak się na nią rzucił i wypił momentalnie tę wodę. To dawać mu pic? Niby na cycu nie trzeba, ale u nas ponad 30stopni, więc może dawac?
Ja ostatnio zaczęłam dopajać, ale ja dokarmiam.
Na herbatce pisze, że "mleko matki zapewnia dostateczną ilosc płynów" i "herbatkę w ciągu pierwszych 4 miesięcy należy podawać okazjonalnie, gdy zajdzie potrzeba pokrycia zwiększonego zapotrzebowania na płyny, np. w okresie upałów, przebywania w suchym pomieszczeniu lub podczas gorączki".
Więc ja bym podała
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 12:57   #2482
BYou
MBZ♥

Moderna masz rację
Roszpunka pije sporo. Ale to akurat dobrze bo na mm latwiej Jej potem kupkę zrobićA jak słodko mruczy pijąc wodę

Stary 2013-07-28, 12:58   #2483
OtTakaJa
Zakorzenienie

Jemu chyba cyc nie wystarcza do picia, bo płakał strasznie nawet po przystawieniu, a jak wypil wodę to się momentalnie uspokoił.

Stary 2013-07-28, 13:03   #2484
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
"bawmy się i sprawdzajmy na ile mamy giętkie ciało". ( i napięcie... )
ale powyginany
Stary 2013-07-28, 13:13   #2485
corka_rosy
Wtajemniczenie

Hejka!

Cytat:
Jakoś ostatnio wszystkiego mam dość. Ciągle się kłócimy z tż, wszystko mnie w nim wkurza. Jak jest w pracy, to smutno mi tak bez niego, a jak tylko przyjedzie, to zaraz się kłócimy. Jakoś ostatnio wszystko, dosłownie wszystko mnie w nim irytuje i drażni.
Może po prostu jestem tym wszystkim przemęczona - ciągle tylko dom, dziecko, dom, dziecko i nic więcej. Sama nie wiem, ale jak tak dalej pójdzie, to nie wiem jak to się skończy
Jakbym o sobie czytała...
Cytat:

Cytat:
a gdzieś mi się obiło o uszy że mleko kozie/owcze bardziej przyswajalne dla człowieka.
Też gdzieś tak czytałam, ale nic więcej nie pamiętam.

Cytat:
Tasia34 mojej małej wczoraj na stópce pojawiły się potówki ale jakim cudem to pojęcia nie mam a dzisiejsza noc to tragedia co chwilę się budziła i cycka chciała popsuło mi się dziecko po przekroczeniu tych magicznych 3 miesięcy.
Moje też.
za książkę!
Siedzimy na dworze... z komputerem

Cytat:
a wczoraj i przedwczoraj - nic z tych rzeczy, tylko: "bawmy się i sprawdzajmy na ile mamy giętkie ciało". ( i napięcie... )
Śliczny jest!

Cytat:
mój dziadek miał sady owocowe. to jak Gerber podchodził do skupu owoców 25 lat temu - to mi w głowie zostało...
A jak podchodził?
Mój TŻ na studiach pracował w sadach, gdzie sprzedawali dla Gerbera i powiedział, że dla Wojtka na pewno ich słoiczków kupować nie będzie...

Cytat:
Tylko kp. Ale mój chyba jakoś wybitnie spragniony nie jest, normalnie je co 2,5-3 godz., w upały czasem chce co 2, nie częściej.
A wiesz, że brałyśmy ślub w tym samym kościele? Podejrzałam Cię na fejsie i jesteśmy z tych samych okolic. W życiu bym Cię nie poznałą, ale panieńskie nazwisko kojarzę.

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
Jemu chyba cyc nie wystarcza do picia, bo płakał strasznie nawet po przystawieniu, a jak wypil wodę to się momentalnie uspokoił.
Doczytałam. Jak tak, to podałabym wodę.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 13:27   #2486
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
mleko matki ma bialka na 100g 1,13 a mleko krowie cos ok. 3 - to chodzilo o to, ze wieksze ilosci bialka moga nerki malego dziecka obciazac

Mysle, ze to chodzi bardziej o to, by czasem rodzice nagle nie zaczeli karmic dziecka zwyklym mlekiem zamiast modyfikowanym - rano, popoludniu, wieczorem i w nocy dlatego to ograniczenie na poczatku tylko 200g do przygotowania kaszki, i pozniej ok. 300g.
a kozie mleko czy owcze tez czytalam, ze jest fajna alternatywa dla krowiego, ale nie pamietam od czego to zalezalo - jak kiedys natrafie znowu na artykul to napisze o tym

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2013-07-28 o 13:32
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 14:34   #2487
bmma
Zadomowienie

Witam

Cytat:
nie, on wieczorem/w nocy nie krzyczy :conf used:. ale od jakiegoś czasu zasypiał po kąpielowym cycu i nie ma w ogóle usypiania. a wczoraj i przedwczoraj - nic z tych rzeczy, tylko: "bawmy się i sprawdzajmy na ile mamy giętkie ciało". ( i napięcie... )

nie mam pewnych źródeł w Krk. jak będzie starszy, to będę gotować, póki co bezpieczniejsze wydają mi się słoiczki.

Łózeczko, już niedługo będzie małe

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

Cytat:
w upały, jeszcze jak chce

Kinga 22-02-2013

Maciek 12-08-1997

Edytowane przez bmma
Czas edycji: 2013-07-28 o 14:36
bmma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 15:08   #2488
OtTakaJa
Zakorzenienie

Corka_rosy - oblukałam Cię na fb i fakt, znam Cię! Jaki ten świat mały Moje dziecko już było takie fajne, samo zasypiało, bawiło się, a od 3 dni maruda, koncerty przed spaniem, a najlepsze są ataki śmiechu przechodzące w ryk.

Stary 2013-07-28, 15:37   #2489
Agateczka*
Zakorzenienie

Cytat:
Nic, trzeba się brać za sprzątanie. Tż wczoraj wieczorem gotował sobie kiełbasę i zostawił rondelek z wodą na kuchence i dzisiaj potrąciłam go i wszystko się wylało na podłogę Daje kiełbasą jak nie wiem
Uuu to śliska podłoga

Cytat:
Agateczko lepiej dziś?

Dziś znów upał więc spaceros zostaje przesunięty na wieczórnarazie Roszpunka ucina sobie drzemkę, a ja czekam na rosół
Dzięki że pytasz no ale qrka nie jest dobrze dopiero jak siostra w końcu pojedzie do domu to wszystko wróci do "normy" powiedzmy bo nawet z mamą się teraz dogadać nie idzie...

A my byliśmy z Małym w kościele w ten upał bo babcia jakieś fochy stroi(wiem czemu) i nie chciała zostać z nim w domu... Ale daliśmy radę, syncio też grzeczny

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
Hejka!

A jak podchodził?
Mój TŻ na studiach pracował w sadach, gdzie sprzedawali dla Gerbera i powiedział, że dla Wojtka na pewno ich słoiczków kupować nie będzie...
.
No coś mi się obiło o uszy o tym Gerberze

Ale macie fajnie jak mieszkacie niedaleko to możecie spotkanko aranżować

Dzień dobry Niedzielnie
Stary 2013-07-28, 16:04   #2490
maria28
Kniaginia

Witam

pani, moja też się tak wygina, ale mówili mi, że to niedobrze No nic, w środę zapytam lekarza.

Cytat:
dużo bezpieczniej podać przebadany słoiczek niż samemu gotować z niepewnych warzyw/owoców.
Z tymi przebadanymi sloiczkami też różnie bywa

Cytat:
Jak?

Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
No wlaśnie, kojarzę aferę z Gerberem, jakieś 2 lata temu chyba, albo 3? Przebadali słoiczki i okazało się, że mom (mięso oddzielone mechanicznie) dodają do nich. A potem pamiętam kampanię reklamową Gerbera, jakie to oni wyselekcjonowane warzywa dodają itp. Musieli sie odkuć, bo im pewnie mocno sprzedaż spadła.
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości