![]() |
#1171 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: wymarzony pierścionek cz. XXIV - czyli nie tylko o pierścionkach ;)
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co więcej, każdorazowo bardzo mocno popieram świadome wybieranie i kupowanie psa. Poznanie rasy, zasięgnięcie języka itp przed kupnem ![]() Pisałam tylko o niewątpliwych wadach tych psów ![]() ![]() Jesli mieszkacie/będziecie mieszkać w bloku, to faktycznie łatwiej zabezpieczyć się przed uciekaniem psa. Jak pies siedzi w ogrodzie, to sobie znajdzie drogę ucieczki, choćbyś stawała na uszach. Mam sąsiadów na równoległej ulicy, mają huskę. 2 razy odprowadzałam ją do domu, jak spotkałam ją w parku jeżdżąc na rowerze, gadałam z tą babką, powiedziała, że zabezpieczyli ogród od każdej strony, nie maja pojęcia jak ona ucieka. Podglądali ją, zauważyli,że robi podkopy i wyłazi, pozakopywali, zabezpieczyli siatką, a ona dalej, inną drogą. 3 razy znalazłam ją u nas na ogrodzie, jak przyszła w odwiedziny do naszego psa, a raz (śmieciarze mówili, bo akurat przy tym byli) przybiegła do naszego, wywabiła go z ogrodu (nie mam zielonego pojęcia jak) i uciekły oba - powsinogi ![]() Co do pogrubionego, to nie mogę się zgodzić. Ogród daje Ci tę możliwość, że jak nie masz czasu/siły itp. to wywalasz drania i sobie lata. Choć to też zależy od psa. Mój poprzedni pies wypuszczony na dwór, załatwiał potrzeby i stał pod drzwiami. Obecny wypuszczony biega po ogrodzie aż go nie ściągniesz do domu, biega non stop. To mu nie wystarcza generalnie, jeśli chodzi o użytkowanie energii, ale jednak daję ruch, który nie zawsze jesteśmy w stanie mu zapewnić. Z tym że wydaje mi się, że on potrzebuje więcej ruchu niż husky ![]() Boncz uwielbia dzieciaki, ale my się boimy, że zrobi im krzywdę przez to, że taki z niego dzikus, wali ogonem jak batem. A jego poprzednik nienawidził wręcz dzieci. Strach był go zostawić z moja siostrzenicą, bo jego wzrok wtedy mówił 'weź ją stąd, bo nie wytrzymam i cos jej zrobię'. No ale Ty chcesz malamuta, a ja się tu o wyzłach rozpisuje ![]() Jak weźmiecie, na pewno będzie to wielka radość, jak każdy kochany, wychowany i zadbany pies, który był świadomym wyborem! ![]() Cieszę się, że podeszłaś do sprawy odpowiedzialnie i pogadałaś z ludźmi, sprawdziłaś co i jak. A nie jak duża część ludzi 'ładna/modna rasa, weźmiemy'. Stąd biorą się mity o amstafach, dobermanach. Podobnie z bokserami, które swego czasu, z 15 lat temu były szalenie modne - urocze psinki. A to wcale nie łatwa rasa. Podobnie jamniki - modne właściwie od zawsze. Ludzie biorą jako kanapowca. A mało kto bierze pod uwagę, że jamnik to pies myśliwski, który potrzebuje ruchu. Stąd pełno spasionych parów na ulicy ciągnie brzuch po ziemi. Podobnie ma sie sprawa yorków, które są terierami, niełatwymi do ułożenia - ale słodziak, maskoteczka, a potem ten pluszaczek kąsa domowników, obgryza gości po kostkach, gryzie dzieci i kończy w schronisku, albo nie daj Boże, w lesie, przy drzewie. Wolelibyście psa czy sukę? Edytowane przez ButterBear Czas edycji: 2013-07-25 o 16:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1172 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Domu wolnostojącego z ogrodem raczej nie będziemy mieć. Szukamy czegoś. Może segment, niby kawałek działki, ale do wybiegania nie wystarczy. Właśnie to zależy od psa. Czarnuch z którym aktualnie mieszkam wymaga 100% uwagi. Miałam okazję spędzić z nim trochę czasu w domu z dużym ogrodem. Pomyślalam sobie, że się wybiega. Haha naiwna. Robiła siku i siadała przed człowiekiem i czekała aż się nią zajmie. Jakby się wróciło do domu, to "wyjście" niezaliczone i trzeba wrócić i się bawić. Usiedliśmy na trawie z myślą, że sobie poleżymy, a ta małpka cały czas domagała się zabawa. Może to kwestia przyzwyczajenia? Pies z bloku na dworzu cały czas jest z człowiekiem i sam sobą nie umie się zająć? W mieszkaniu nie ma problemów z samodzielną zabawą. Pisz o wyżłach, dodatkowa wiedza zawsze się przyda ![]() Z dojrzewaniem u psa różnie bywa. Znałam owczarka niemieckiego, kilku letniego i cały czas zachowywał się jak szczeniak. Czytałam bloga na którym wypowiadają się właściciele malamutów oraz tacy dający im domy tymczasowe. I w domach tymczasowych pojawiają się różne psy, po przejściach, nieodpowiednio socjalizowane. Współczuję takim psom bardzo ![]() Yorki są przykładem najgorzej wybieranego psa (no może poza huskymi). Mają je wszyscy od przedszkolaków po emerytki. I całe życie z kokardkę na łebku. Wydaje mi się, że moda na nie na szczęście się skończyła. Teraz modne są Westy. Chociaż albo mi się wydaje albo coraz więcej widuję huskaczy... Mam jeszcze plan B. Jakby się okazało, że jednak nie zdecydujemy się na malamuta, to są skye terriery ![]() Ad płci. Mnie się zawsze marzył samiec. Jeszcze będę podpytywać, gdyż u moich rodziców zostaje sunia (nie chcą mi jej oddać ![]() Wysłałam tż-towi zdjęcie mężczyzny i stojącego na dwóch łapach malamuta opierającego przednie łapy na klatce pana. byli równego wzrostu. Dodałam podpis: "to już niedługo Ty i nasz pies". Dostałam odpowiedź: "ale jak on będzie spał z nami w łóżku?" ![]() Edytowane przez biia Czas edycji: 2013-07-25 o 22:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1173 | |||
Wtajemniczenie
|
Cześć
Butter, ta mikrodermabrazja była fajnym peelingiem i tyle, porownywalna z innymi, tańszymi... Z pielęgnacji nic więcej nie miałam, nie zachwyciła mnie ta firma jakoś szczególnie. Za to róż jest piękny i trwały ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nie pomyślałam, ze prosiakowi będzie smakować mieta, ale jak przeczytałam co napisałaś to dałam swojemu ![]() Cytat:
![]() ![]() Butter, ja miałam jamnika (trochę pomieszanego) i na sile go zabieralam na długie spacery ![]() ![]() ![]() Ja planuje w przyszłym roku nabyć psa i kota ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1174 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skye terriery mi się nie podobają zbytnio, takie szczoty ![]() Mój poprzedni pies też był wyżłem ![]() ![]() Moja wiedza na temat psów mocno się skurczyła, ale gdybyś chciała pogadać o tym, czy coś spytać, to ja zawsze chętnie ![]() Cytat:
![]() ![]() Co do jamnika, to wiesz, pies psu nie równy ![]() ![]() ![]() cześć...ostatni dzień przed urlopem ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1175 |
Zakorzenienie
|
Cześć
dobrze, że już piątek |
![]() ![]() |
![]() |
#1176 |
Zakorzenienie
|
Oj tak, ja mam pracy po dziurki w nosie!!! Szczególnie, że muszę dziś wszystko pozamykać przed urlopem! Oby już była 16
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1177 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W temacie domowym: muszę kupić piekarnik i płytę. Jestem prawie zdecydowana na Gorenje. A Wy jaki macie sprzęt w kuchni?
![]() |
#1178 |
Zakorzenienie
|
Ja mam lodówkę i okap Gorenje właśnie, a piekarnik i płytę Bosch.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1179 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1180 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1181 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1182 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wizualnie jest super, ma biały front, jest wysuwany, mam do niego pilot (choć rzadko korzystam) i ma dobre światło (załatwiam tym samym doświetlenie jednej części kuchni). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1184 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ciwcze srednio 4 razy w tyg. Cytat:
to aktywnosci to mi jesze bardzo daleko! Cytat:
Jeszcze bede nad nim pracowac´poki co do 4 sierpnia jestem wyjeta z normalnego zycia. sorry za brak polskich znako- pisze z niemieckiego laptopa: edit. weszlam na bloga-dwa dni go nie widziam i stwierdzam ze jego wyglad do mnie mega pasuje ![]()
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2013-07-26 o 12:22 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1185 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Boję się buldogów francuskich. Sąsiad ma i to bydle się na wszystko rzuca. Już mam zakodowane, że buldog to omijam z 5 metrów. Cytat:
Mnie się podobają szczoty ![]() ![]() a przy okazji. nadal mieszkam z czarnuszkiem i zauważyłam w nocy, że podgryza sobie poduszeczki, obie, symetrycznie. Nie te w "stopach" tylko te wyżej na przednich łapach. Ma poździerane (powygryzane?) do krwi. Spotkałaś się z tym może? Długi masz teraz urlop? Cały na praktykach, czy planujesz odpocząć? Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1186 |
Wtajemniczenie
|
Hej
My mamy lodówkę LG, płytę i piekarnik chciałam tej samej firmy ![]() ![]() ![]() Biia, bazylii nie mam, tylko miętę w sumie ![]() ![]() ![]() ------------ Jejku, jest 8.20 i juz jest 28st ![]() ![]()
#1187 | |
Zakorzenienie
|
cześć
Cytat:
![]() źle się dziś spało z tego gorąca. Okna były pootwierane ale na dworze było tak samo ciepło jak w domu Coś mi w samochodzie stuka. Mam nadzieję, że uda mi się dziś gdzieś dostać i że to nie będzie nic poważnego, bo nie miałabym jak i czym do pracy dojeżdżać |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1188 |
Zakorzenienie
|
Cześć!
Już po weekendzie. Było fajnie, tylko że teraz czuję się jeszcze gorzej, niż przed wyjazdem, więc pomysł poprawienia mi humoru nie powiódł się kompletnie. Dziś chyba będę siedzieć do 20 w robocie, bo jednak nie pokończyli tego projektu, jak mnie nie było ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1189 |
Zakorzenienie
|
Hej!
U mnie po weekendzie też fajnie, pojeździłam rowerem i zastanawiam się nad kupnem. Dietkuję sobie, ale tydzień bez spadku, co mnie trochę demotywuje i zastanawiam się, czy to normalne i dalej działać sobie tak, jak działam, czy też coś robię nie tak i powinnam wprowadzić modyfikacje. Po namyślę stwierdzam jednak, że raczej jem ładnie, więc uzbrajam się w cierpliwość. |
![]() ![]() |
![]() |
#1190 |
Zakorzenienie
|
cześć
Mam dziś dzień masakrę ![]() 1. W nocy lało, dach w jednym miejscu nadal przecieka (deweloper poprawiał to dwa razy) - teraz już farba w tym miejscu się zniszczyła i odchodzi. Zakładam, że do wymiany są też płyty, które są pod farbą, bo takie nasiąknięte wodą to raczej nie wróżą nic dobrego 2. Zepsuł mi się samochód, oddałam do naprawy i okazało się, że to grubsza awaria skrzyni biegów, do piątku będzie stał w warsztacie, a ja nie mam jak do pracy dojeżdżać 3. dostałam wezwanie do wyjaśnienia zeznań ze skarbówki i muszę złożyć kilkanaście dodatkowych dokumentów dobijcie mnie |
![]() ![]() |
![]() |
#1191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1192 | |
Zakorzenienie
|
Sisterka moja przyleciała do Polski...więc w domu bywam tylko na noc, w pracy bywam na 3 godz..resztę czasu urlopuję..cop niestety przekłada się na brak ćwiczeń i marną dietę z piwkiem w tle.
Cytat:
![]()
![]() |
#1193 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bym dalej cierpliwie trzymała dietę. Brak spadków może wynikać z wielu czynników, np. nagromadzenia wody. Ja kontroluję się tylko po @ i kiedy mam płaski brzuch. Inaczej nie ma u mnie sensu - potrafię strasznie nabierać wodę - np. rano brzuch jest płaski, a wieczorem mam mega boczki, na wadze nawet 2kg więcej się pojawia. Ja w niedzielę wyciągnęłam z szafy rolki. Chyba ze dwa lata nie jeździłam, przez pierwsze km sztywno mi się jechało, bałam się prędkości i musiałam kontrolować pozycję. Za to wracało mi się mega swobodnie, rozpędzałam się, nie musiałam już myśleć o pozycji. Spodobało mi się, może dzisiaj też się wybiorę na jazdę. butter, mam pytanie odnośnie odżywiania psów wczoraj chwilę szperałam w necie i każde źródło inaczej podaje. Golden waży mniej więcej 30kg. Na jednym kalkulatorze wyszło mi, że pies, niekastrowany powinien jeść ok. 1650kcal na dobę. Za to kiedy czytałam o proporcjach (4-5g białka na kg masy ciała, 1-1,5g tłuszczy na kg masy ciała, 10-15g węgli na kg masy ciała) to już wychodzi dużo więcej kalorii. Uśredniając wiadomości z różnych źródeł wyszłoby mniej więcej 120g białka, 30g tłuszczy i 300g węgli czyli 1950kcal. To w miarę poprawne założenie? Wychodzi na to, że piesek jadłby tyle co ja ![]() ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1194 |
Zakorzenienie
|
Cześć!
Miśku, ![]() Wczoraj byłam w pracy do godziny... 21:40 ![]() Szef mnie odwiózł do chaty, na szczęście, ale byłam wykończona straszliwie, nawet nie miałam sił gadać z T. Przymierzam się do tego detoksu dla osób z problemami tarczycowymi i do dalszego ulepszania menu, tylko nie mogę tak długo siedzieć w robocie, bo nie dam rady tego ogarnąć ![]() Zrobiłam sobie listę z suplementami, które powinnam kupić. Napary ziołowe nie bardzo mnie zachęcają, nad tym się zastanowię. Generalnie muszę skupić się na diecie i ćwiczeniach, żeby zająć czymś głowę, bo zwariuję. A teściowa raczy mnie i TŻ złotymi radami, że jedyną opcją jest zasada MŻ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1195 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rower - miejsko-szosowy, z bagażnikiem. Podoba mi się Cossack Pata Negra. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1196 |
Zakorzenienie
|
Muszę, bo mam głupie pomysły.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1197 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1198 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to do dzieła! treningi naprawdę pomagają w tym, żeby nie zwariować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Współczuję ![]() U mnie cd użerania się ze służbą zdrowia, napisałam w k. ![]()
![]() |
#1200 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
a czemu napary ziołowe nie? podpowiedz co fajnego do detoksu znalazłaś. też bym się chciała odtruć ale nie wiem jak. zgadnijcie kto za 4 dni zmienia stan cywilny ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:38.