|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dziwne spanie, a odżywianie :)
Hej!
![]() Ostatnio mam problem - pracuję w dość nietypowych godzinach - mianowicie od 3 do 8 nad ranem i z racji tego mam dość zaburzony tryb odżywiania się. Śpię przed pracą ok. 3-5 godzin. Rano jak wstanę, to jem śniadanie, zazwyczaj jogurt z musli, potem już nic nie jem i jak wrócę do domu, to jeszcze idę spać na ok. 3-4 godziny (w zależności od tego ile śpię w nocy) Ćwiczę 3-6 razy w tygodniu, zazwyczaj co 2-3 dni cardio (Chodakowska <3) a w pozostałe dni treningi siłowe, czasami wypadam na 20 km na rower. ![]() Mam wrażenie, że zaczęłam sobie przybierać troszkę - mianowicie nie mam już płaskiego brzucha, jaki mi się kiedyś udało osiągnąć przez treningi i w ogóle, że mi metabolizm znacznie zwolnił.. ![]() Czy myślicie, że w trakcie pracy, po 3 godzinach od śniadania i w sumie 3 godziny przed ponownym położeniem się powinnam coś jeść? A po wstaniu - trzecie (?!) śniadanie, czy obiad? ![]() Będę wdzięczna za wszelką pomoc osób bardziej doświadczonych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Dziwne spanie, a odżywianie :)
Cytat:
![]() Na pewno powinnaś zwracać większą uwagę na to, co jesz, może dodać więcej produktów białkowych dla rozkręcenia metabolizmu? No i błonnik się przyda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jedz normalnie tyle posiłków co przy dziennej pracy i rozkładaj je sobie tak, jak jesteś głodna.
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
No niby jak się zsumuje, to śpię po 7-8 godzin
![]() Kiedyś spotkałam się z taką teorią, że się powinno jeść co 3 godziny, żeby zapewnić organizmowi stały dopływ glukozy do organizmu i żeby ciało się nie wrzucało na tryb głodówki oraz żeby jeść min. 3 godziny przed snem.. Czyli by wychodziło na to, że powinnam jeść w trakcie pracy, tylko co? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ludzie maja różne tempo opróżniania się żołądka i różne tempo metabolizmu. Do tego zależy, co jesz - po niektórych rzeczach szybko wzrasta cukier we krwi i równie szybko spada, możesz czuć osłabienie, pogorszenie nastroju albo senność.
Wg mnie powinnaś jeść tak, żeby nie czuć głodu czy osłabienia. Szczególnie jak do tego trenujesz to powinnaś pamiętać o jedzeniu.
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
może napisz co jesz? bedzie łatwiej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Noo generalnie z jedzeniem u mnie bywa różnie
![]() Dzisiaj np. na śniadanie zjadłam tosta - fuuul wersja z serem, szynką, pomidorem, masełkiem, majonezem i keczupem. Potem w pracy już nic. Jak wstałam po popołudniowej drzemce (btw czuję się jak przedszkolak przez te drzemki ![]() ![]() Ale wczoraj np. na śniadanie zjadłam ciemny chleb z szynką, w pracy tak samo, potem po wstaniu coś zjadłam, ale nie pamiętam co (chyba zacznę zapisywać), na obiad też 2 naleśniki ze szpinakiem, ale lżejsza wersja - z białym serkiem, jajkiem i plasterkiem szynki, potem kawa mrożona z 3 łyżeczkami kakao, trening chodakowskiej - killer i po treningu 70 g jogurtu z 60 g banana. Generalnie jeść lubię i jak sobie zabraniam czegoś, to od razu wpadam w zły humor, więc myślę sobie, że nie warto, ostatnio po prostu zaczęłam się starać zastępować sobie pewne rzeczy innymi, lżejszymi i zdrowszymi.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
3 godziny przed snem nie powinno się nic jeść. Myślę że to może być tą przyczyną. Musisz również pamiętać że sen jest bardzo ważnym elementem, nie możemy się kłaść sapać z pełnym brzuchem ani też głodni. Musisz pamiętać też o tym co jesz. Np owoców nie powinno się jeść po południu bo trawienie ich zajmuje organizmowi dużo czasu. Osobiście polecam jogurty naturalne, świetnie wpływają na kondycje brzucha.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Może niekorzystne jest rozbijanie snu, tylko lepiej jest spać te 8h pod rząd? Sen głęboki i te sprawy, nie znam się ale chyba lepiej organizm wypoczywa przy długim śnie niż 2 razy dziennie po 4h. Wiem że ciężko to zorganizować, ale może spróbuj chodzić spać na tyle wcześnie żeby o tej 2 w nocy być już po 8h snu? Czyli o 18, no trudna sprawa ale potem od 8 rano do 18 masz już czas wolny dla siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.