Jeśli nie chcesz ślubnej zguby, nie sprzeciwiaj mi się Luby! PM2014 cz.16 - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-30, 11:46   #2581
missmalezji
Wtajemniczenie

Odp: Jeśli nie chcesz ślubnej zguby, nie sprzeciwiaj mi się Luby! PM2014 cz.16

hej dziewczyny,babel dopiero usnal,dzisiaj taki marudny ze czekam zeby isc odpoczac do domku swoje menu napisze jak wroce do domu,poprosze o ocene bo zaczynam watpic ze nam starczy
misiu musisz przestac patrzec na innych i robic tak,zebyscie wy jako najwazniejsi w tym dniu byli zadowoleni. mam tu na mysli zarowno menu,sale jak i suknie
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 11:48   #2582
czekooczekolada
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Jeśli nie chcesz ślubnej zguby, nie sprzeciwiaj mi się Luby! PM2014 cz.16

Cytat:
Napisane przez Verunka Pokaż wiadomość
Wiem ze są wśród nas nianie jeśli możecie to napiszcie ile zarabiacie za ile godzin pracy? Bo chyba dorosłam do tego żeby poprosić o podwyżkę. Zarabiam 1500 na cały etat, ale często jest tak ze jestem dłużej, gotuje małemu prawie codziennie dwu dniowy obiad, prasuje. Jestem u nich od roku, maluch się świetnie rozwija, ma 1.5 roku a mówi już zdaniami i zdaje sobie sprawę z tego ze w dużej mierze to moja zasługa. Jak się u nich zatrudnialam to obowiązków miałam mniej, nie gotowana, mały dużo spal i miałam więcej czasu na wyrobienie się ze wszystkim. Chciałabym 100 zł podwyżki. Co myślicie zapytać ich? Wiem że jak pojadą na wakacje na dwa tygodnie to mi normalnie. Za to zapłacą i poza tym raz w miesiącu mogę wziąć płatny wolny dzień, nie będzie przegieciem jak poproszę o podwyżkę?

pewnie że zapytaj !
kto pyta nie błądzi, a jeśli już jestes u nich od roku z jedna stawką to pasowaloby coś podciagnać .. jeszcze jak nie tylko zajmujesz sie małym ale takze gotowaniem itp . ja radzę żebyś zapytała

---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Cytat:
Napisane przez nasturcja1308 Pokaż wiadomość
też nie słyszałam
nie wiem skąd ona to wydarła

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2013-07-30, 11:53   #2583
misia880
Zakorzenienie

Dot.: Jeśli nie chcesz ślubnej zguby, nie sprzeciwiaj mi się Luby! PM2014 cz.16

wiem dziewczyny mówie ze gdzies tam w głebi serducha mogloby mnie ukłuc
ja tam sie ciesze ze beda miala taka sukienke za moje 1300 zł wiem ze bede wygladala ladnie

tylko tak mowie, takie wewnetrze przemyslenie :P

martwi mnie to menu - u mnie mowia ze to straczy, a ja bym chciala zeby goscie byli zadowoleni.

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------

menu na tamtej starej sali mam duzo bogatsze - 3 porcje mieska na osobe - ale menu 210 zl od osoby plus te koszty napoii (musimy brak od nich) plus koszt transportu gosci, no i cena menu w 2014 może skoczyć do góry o inflacje do około 5-8 zł

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 11:55   #2584
niulka_1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
apropo, kuzynka sie mnie osttanio pytała, czy to prawda że tydzien przed slubem panstwo mlodzi nie moga sie widziec
słyszał ktos cos takiego ? bo ja pierwszy raz
Ja słyszałam, że noc przed ślubem powinni spędzić każdy w swoim domu ale nie widzieć się cały tydzień, to nie.... Przecież jest tyle spraw do załatwienia, a to wspólna impreza.
niulka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 11:56   #2585
alloffkowa
Zakorzenienie

Dziewczyny co za piękny dzień !
Kuzynka tż na której bardzo nam zależało obecności, a wcześniej powiedziała że prawdopodobnie nie będzie mogła być na naszym weselu dziś napisała że jednak się jej uda !!
A dwa to mama z bratem dziś kazali nam wypłacić sobie pierwszą część prezentu ślubnego
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 11:58   #2586
dodaja
Zakorzenienie

GG do dodaja

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość

moja mama pracuje w banku od początku swojej zawodowej kariery i strasznie ją męczą psychicznie te plany sprzedażowe... obsługuje klientów "vip", czyli tych bogatszych, każą jej wciskać milionowe kredyty w małym miasteczku ;/
Tak myślałam...

Cytat:
Napisane przez anka1897 Pokaż wiadomość
Wiadomo dlaczego nas opuszczają?
Ja przez jakiś czas nie zaglądałam na forum,a być może wtedy sie usprawiedliwiały, ale wątpię... Pewnie nie nadążają.

Cytat:
Napisane przez ana909 Pokaż wiadomość
u mnie wszyscy się denerwują ze tak się "ekscytuję" weselem, bo juz kupilam sukienke, bo juz szukam tanszego alkoholu. A to jeszcze ROK
Po pierwsze nie cały rok, a po drugie nie musisz wszystkim sie chwalić. Ja się już nauczyłam, że wesele i sprawy z tym związane omawiam z tż. Oczywiście jak ktoś o coś zapyta, to odpowiem, ale bez większych szczegółów.

Cytat:
Napisane przez niulka_1985 Pokaż wiadomość
Ja pracowałam 6 lat w banku i dziękuję, to nie jest na moje nerwy..... Od miesiąca pracuję w ubezpieczeniach - może kasa mniejsza, ale święty spokój i zdobywał doświadczenie pod własne biuro.

---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ----------

Ciężka psychicznie, non stop plany i tylko to się liczy. Codziennie tłumaczenia, groźby i generalnie opr..... Cieszę się, że odeszłam
Utwierdzacie mnie w moich odczuciach.

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
zimna płyta bez szynki i sera ?? to z czym ten chleb jesc :P ??
Jadasz kanapki na weselu ?
Jest tyle sałatek i innych pyszności, że o chlebie w ogóle nie myślę. Sera się nie podaje, bo szybko wysycha i nie wygląda estetycznie. Wędliny są, ale suche, typu kabanosy czy pieczone.

Cytat:
Napisane przez aniuska18032 Pokaż wiadomość
Myślałam, że na asystentkę będzie łatwiej bo wymaganiem była obsługa worda, excela oraz ksero akurat to wszystko umiem no ale brak doświadczenia robi swoje niestety
A powiedzcie mi dziewczyny czy Wy wysyłacie CV tylko w odpowiedzi na ogłoszenia czy wysyłacie nawet jak nie ma żadnego ogłoszenia ? Bo u mnie w Rossmanie nie widzę żeby szukali kogoś do pracy ale chętnie bym wysłała CV tylko nie wiem na jakie stanowisko ;-/ nie za bardzo chciałabym być sprzedawcą no ale na wyższe stanowisko bez doświadczenia to raczej nie ma co liczyć a chciałabym coś zacząć robić...rwe się do pracy ale praca do mnie nie ;-/

To tak jak ja, chcę iść natychmiast do pracy, ale nikt się nie odzywa

Cytat:
Napisane przez KasiaK_080290 Pokaż wiadomość
na stanowisku doradcy klienta są plany na każdy miesiąc (konkretna liczba kont do sprzedaży, suma kredytu, ale co do ilości i kwot to różnie w bankach) trzeba po prostu być dobrym sprzedawcą na takim stanowisku, ale też pensje są dobre przy realizacji plany, bez realizacji to ok 2-4 tys. podstawy, też zależy, ja pracowałam w sprzedaży właśnie przez rok ale stwierdziłam, że to nie dla mnie chociaż nie szło mi źle
teraz pracuję w bankowości nadal ale na back offie (nie mam osobistego kontaktu z klientem)
Jakie stanowiska powiązane są z back office?

Cytat:
menu 190 zł od osoby

obiad:
Rosół z makaronem

rolada schabowa z sosem borowikowym
kotlet schabowy
(1.5 porcji na osobe)
kluski ślaskie, ziemniaki i dwa rodzaje surowek

zimna płyta :
piec rodzajów wedlin
roladki szynkowe
tyblaiki drobiowe
jaja faszerowane
jaja w majonezie
przekaska szlachecka w sosie tzatyki
slone francuskie buleczki
dwa rodzaje sledzi
dwa rodzje salatek
frankfuterki
marynaty

gril "
swojska kaszanka, karczki, smalec z chlebem

kolacja : (3 gorace kolacje)

1.
Potrawa CHili (podawana w zeliwnym kociolku z goraca buleczka, potrawa robiona uwzgledniajac polskie smaki)
2.
Piersc po hawajsku z ananasem
3. żurek w chlebku lub bogracz lub bigos

swoje trzeba mieć : owoce, napoje, alkohol, ciasta.

nie maja agreatu pradotworczego. Sala jest nowa oddana w maju tego roku - klimatyzacja ma byc zrobiona w tym roku. Wrzucalam juz foto ale wrzuce jeszcze raz :

jak myslicie ??

obok jest druga sala tego samego wlascicela ale starsza z innym menagerem. sale maja ogrod pol na pol - przedzielony drewnianym plotem i roslinami.
maja osobne wjazdy wejscia kuchnie parkingi itp.

pomozcie mi bo juz sama nie wiem dzownilam do sal w okolicy termin maja zajety albo jeszcze drozsze menu. Drogo ale u nas sa takie ceny i sama nie wiem - w tamtej sali mialam np. 3 kawalki miesa na osobe na obiad i wiecej zimnej plyty jednak dojazd 50 km od kosciola ;|
i transport gosci doliczyc by trzeba. Ta sala jest jakies 8 km od kosciola...

ładna jest mnie sie podoba ale martwi mnie ten agregat.
Dla mnie za drogo, bez napojów, alko, ciast i owoców. Ja bez tego płacę 145+- 10% i liczę z napojami, ciastami i owocami 200 pln od osoby- w zaokrągleniu.

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
Misia880, zdecydowanie za mało porcji mięsa na osobę! Ja mam 3,5 porcji, a moja mama stwierdziła, że powinny być 4. Moim zdaniem takie minimum to 3 porcje.
Dodatkowy minus, który dyskwalifikuje tą salę to brak agregatu.

Nie popadajmy w paranoję. Zjadłaś kiedyś 4 porcje mięsa na weselu ? Albo 3?
dodaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 12:01   #2587
misia880
Zakorzenienie

dodaja a jaka masz sale ?
bo ja w naszym regionie tanie nie znalazlam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-30, 12:01   #2588
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka1897 Pokaż wiadomość
doczytałam 3 tygodnie to i tak bliżej niż mój, który z początku września przesunął się na połowę
aaaa, ok
Cytat:
Napisane przez dodaja Pokaż wiadomość
Tak myślałam...

Ja przez jakiś czas nie zaglądałam na forum,a być może wtedy sie usprawiedliwiały, ale wątpię... Pewnie nie nadążają.

Po pierwsze nie cały rok, a po drugie nie musisz wszystkim sie chwalić. Ja się już nauczyłam, że wesele i sprawy z tym związane omawiam z tż. Oczywiście jak ktoś o coś zapyta, to odpowiem, ale bez większych szczegółów.

Utwierdzacie mnie w moich odczuciach.

Jadasz kanapki na weselu ?
Jest tyle sałatek i innych pyszności, że o chlebie w ogóle nie myślę. Sera się nie podaje, bo szybko wysycha i nie wygląda estetycznie. Wędliny są, ale suche, typu kabanosy czy pieczone.

To tak jak ja, chcę iść natychmiast do pracy, ale nikt się nie odzywa

Jakie stanowiska powiązane są z back office?

Dla mnie za drogo, bez napojów, alko, ciast i owoców. Ja bez tego płacę 145+- 10% i liczę z napojami, ciastami i owocami 200 pln od osoby- w zaokrągleniu.

też tak myślę, po pierwsze to tylko obiad !! rozumiem że goście są przeważnie głodni, ale najpierw jest jakaś zupa,a potem jeszcze sto innych rzeeczy, zresztą jeśli ktoś ma trochę wychowania to nie nałoży sobie 3 porcji mięsa, chyba nie będziesz miała napisane w menu: po 3 porcje na osobę i nikt nie będzie wiedział ile może zjeść, moim zdaniem to nawet niegrzeczne zjeść 3/4 porcje
Oliwka 21.07.2016

Edytowane przez alloffkowa
Czas edycji: 2013-07-30 o 12:03
Stary 2013-07-30, 12:02   #2589
poznanianka1990
Zakorzenienie

Nie zjadlam, ale myślę, że niejeden facet zjadlby 3 porcje

Verunka, ja jestem opiekunka w żłobku i zarabiam niecałe 1300... Pracuje na umowę zlecenie, za godzinę płacą 8zł... Chciałabym te Twoje 1500

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 12:04   #2590
misia880
Zakorzenienie

tak jem kanapki bo nie lubie wiekszosci skladnikow w salatkach, nie jem jajek itp. sledzi. galaretek...
wiec szynka i serek sa dla mnie ratunkiem

Stary 2013-07-30, 12:06   #2591
poznanianka1990
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o grill to moim zdaniem na wesele nie pasuje. Na poprawiny tak, ale nie na wesele
Z takich dodatkowych atrakcji to pieczona szynka lub prosiak może być, ale my tego nie będziemy mieć.

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-30, 12:08   #2592
misia880
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Jeśli nie chcesz ślubnej zguby, nie sprzeciwiaj mi się Luby! PM2014 cz.16

Cytat:
Jeśli chodzi o grill to moim zdaniem na wesele nie pasuje. Na poprawiny tak, ale nie na wesele
Z takich dodatkowych atrakcji to pieczona szynka lub prosiak może być, ale my tego nie będziemy mieć.

ale nie mam takiej mozliwosci -mam grila. a poprawin nie robie
nie bedzie to bajkowe wesele itp. tylko normalne troche nie chce mi sie zastanawiac czy wypada podac ser czy grila. Jest to w ofercie to bedzie.. kto bedzie chcial to zje karczek kto nie to nie

Stary 2013-07-30, 12:09   #2593
hihihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ana909 Pokaż wiadomość
>>*333*<<
dni do ślubu
super
Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Razem pójdziemy
ok! tylko będziesz musiała mi szczerze doradzać
Cytat:
Napisane przez tinyheart Pokaż wiadomość
A ja nadal nie kumam o co chodzi z ciastem na wynos dla gości możecie mnie i pokroić ale trudno mi za tymi polskimi tradycjami nadążyć. Ledwo co ogarnęłam witanie chlebem i solą... to ciasto to poza prezentami dla gości czy jako prezent dla gości?
u mnie się daje w pudełku kilka kawałków ciasta dla gości, gdy oni wychodzą z wesela już, jako taki mały słodki prezent
Cytat:
Napisane przez aniuska18032 Pokaż wiadomość
Moja siostra miała stanik silikonowy tzn nadal ma, nosi go latem pod różne bluzki i mówi, że jej wygodnie jest
ooo to super ja się zastanawiam, czy nie spłaszczy mojego małego biustu

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 12:10   #2594
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:

a do tego nie wlicza się poprawin? u nas są chyba 4 porcje, ale to co zostanie z wesela będzie podane na poprawinach
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 12:11   #2595
Aasikk
Zadomowienie

Hej, rzadko tu bywam, bo tak pędzicie, że nie sposób was nadrobić... no ale po łebkach przeczytałam większość. Misia dobrze będzie, przede wszystkim nie przejmuj się wyglądem. Na 100% będziesz pięknie wyglądać! No ale kurcze drogawe u ciebie są te sale, nie powiem. ale jak się taniej nie da to trzeba brać, tym bardziej, że mówisz, że ludzie od was chwalą sobie sale to chyba musi być ok. Co do tych dwóch wesel, to będziecie mieć jedno wejście czy dwa osobne? Bo z jednym to rzeczywiści może być trochę zamieszania, goście mogą się "wymieniać". A co narzeczony i rodzice na to?
Aasikk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 12:12   #2596
niulka_1985
Zadomowienie

Cytat:

My w cenie mamy właśnie pieczoną szynkę, ale ja chce dodatkowo prosiaczka, bo mój K. uwielbia
Stary 2013-07-30, 12:13   #2597
little_zosh
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Verunka Pokaż wiadomość
Wiem ze są wśród nas nianie jeśli możecie to napiszcie ile zarabiacie za ile godzin pracy? Bo chyba dorosłam do tego żeby poprosić o podwyżkę. Zarabiam 1500 na cały etat, ale często jest tak ze jestem dłużej, gotuje małemu prawie codziennie dwu dniowy obiad, prasuje. Jestem u nich od roku, maluch się świetnie rozwija, ma 1.5 roku a mówi już zdaniami i zdaje sobie sprawę z tego ze w dużej mierze to moja zasługa. Jak się u nich zatrudnialam to obowiązków miałam mniej, nie gotowana, mały dużo spal i miałam więcej czasu na wyrobienie się ze wszystkim. Chciałabym 100 zł podwyżki. Co myślicie zapytać ich? Wiem że jak pojadą na wakacje na dwa tygodnie to mi normalnie. Za to zapłacą i poza tym raz w miesiącu mogę wziąć płatny wolny dzień, nie będzie przegieciem jak poproszę o podwyżkę?

W żadnym wypadku nie będzie

Razem od 05.03.2010
Narzeczeni od 02.05.2012
Ślub 24.05.2014
little_zosh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 12:13   #2598
missmalezji
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Odp: Jeśli nie chcesz ślubnej zguby, nie sprzeciwiaj mi się Luby! PM2014

Cytat:

Verunka, ja jestem opiekunka w żłobku i zarabiam niecałe 1300... Pracuje na umowę zlecenie, za godzinę płacą 8zł... Chciałabym te Twoje 1500

verunka, ja tez pracuje jako opiekunka ale dorywczo. u 1 rodziny do ktorej chodze popoludniami mam 10zl/h, a u tej teraz gdzie jestem tylko tak z doskoku donkonca tego tyg mam 6na h,ale to znajoma,mialam wyrzuty zawolac wiecej
ja na twoim miejscu poprosilabym o podwyzke,masz bardzo duzo obowiazkow.ja ograniczam sie do podgrzania i podania jedzenia,zmycia naczyn po obiadku,sprzatniecia zabawek.

missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 12:14   #2599
misia880
Zakorzenienie

TZ sie sala podoba. Mojej mamie tez bo z nami tak byla.
tesciowa narzeka ze jedzienia malo...

dwa osobne wejscia, dwa osobne parkingi i dwa osobne wjazdy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-30, 12:16   #2600
poznanianka1990
Zakorzenienie

My poprawin na sali nie robimy. Może takie na działce lub w domu.
U nas musi być trochę wiecej bo to co zostanie z wesela będzie podane na śniadanie dla nocujacych w hotelu gości

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2013-07-30, 12:18   #2601
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
kanapki na ślubie? pierwszy raz słyszę

u nas zimna płyta to są takie przekąski - jakieś mięska, pieczenie, ryby, sałatki, galaretki i co tam się jeszcze wymyśli. są wędliny, ale to raczej podawane w formie mięska, które nakładasz na talerzyk i jesz jak np. pieczeń. sera nigdy nie widziałam na weselu.

jednak co region i rodzina, to obyczaj
Cytat:
zimna płyta bez szynki i sera ?? to z czym ten chleb jesc :P ??
U mnie wlasnie tak jest:salatki, sledzie, pieczenie itp.

Naprawde podajesz kanapki na weselu???

Edytowane przez Opiumalfa
Czas edycji: 2013-07-30 o 12:19
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 12:19   #2602
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:

ja nie sądzę, u mnie się nie gotuje obiadu z dwóch dań, a często jak są ziemniaczki, czy frytki ze schabowym, czy z piersią z kurczaka, P nie może zjeść, nie wspominając o mnie... a na weselu są dwa dania...
nie wiem, to moje zdanie

Cytat:
ale nie mam takiej mozliwosci -mam grila. a poprawin nie robie
nie bedzie to bajkowe wesele itp. tylko normalne troche nie chce mi sie zastanawiac czy wypada podac ser czy grila. Jest to w ofercie to bedzie.. kto bedzie chcial to zje karczek kto nie to nie
nie przejmuj się, tak macie i już, mnie osobiście taka atrakcja na weselu by ucieszyła, mojego P też, uwielbiamy grile
Oliwka 21.07.2016
Stary 2013-07-30, 12:20   #2603
Tycikata
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
apropo, kuzynka sie mnie osttanio pytała, czy to prawda że tydzien przed slubem panstwo mlodzi nie moga sie widziec
słyszał ktos cos takiego ? bo ja pierwszy raz
chyba się jej kraje i zwyczaje pomyliły

Cytat:
o dżizas
a ja chcę mieć tylko 2 porcje mięsa chyba za mało

- Loesje
Tycikata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 12:20   #2604
misia880
Zakorzenienie

jezusie uparłyscie sie na te kanapki. ak podaje sie chleb, i na stole eza wedliny i sery i rozne inne rzeczy,

ja nie jem pieczonych miesc, salatek wiekszosc odpada ze wzgledu na zawartosx skladnikow ktorych nie jem.Ludzie jedza co chca, ja chetnie zjem kanapke... to chyba nie zbrodnia ????

Stary 2013-07-30, 12:21   #2605
niulka_1985
Zadomowienie

Cytat:
TZ sie sala podoba. Mojej mamie tez bo z nami tak byla.
tesciowa narzeka ze jedzienia malo...

dwa osobne wejscia, dwa osobne parkingi i dwa osobne wjazdy
No widzisz, same plusy -za wyjątkiem agregatu. W sumie, to ja też o agregat nie zapytałam u siebie Kwiatuszek, może Ty wiesz czy na tej naszej sali mają agregat prądotwórczy?????
Stary 2013-07-30, 12:24   #2606
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
U mnie wlasnie tak jest:salatki, sledzie, pieczenie itp.

Naprawde podajesz kanapki na weselu???
u nas jest tak że może nie dosłownie kanapki, ale podaje się sery, mięska, jajka faszerowane jako taką przekąskę, no i na stołach stoi chlebek, bo dużo ludzi te przekąski je z chlebem właśnie, starsi ludzie są chlebożerni, ja np w ogole mogłabym nie jeść chleba, bardzo rzadko jem, ale moja babcia nie wyobraża sobie śniadania i kolacji bez chleba...

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Tycikata Pokaż wiadomość
chyba się jej kraje i zwyczaje pomyliły

o dżizas
chyba, przecież ostatni tydzień przed weselem jest bardzo gorący, tyle spraw do załatwiania, itp
Oliwka 21.07.2016
Stary 2013-07-30, 12:29   #2607
niulka_1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość
u nas jest tak że może nie dosłownie kanapki, ale podaje się sery, mięska, jajka faszerowane jako taką przekąskę, no i na stołach stoi chlebek, bo dużo ludzi te przekąski je z chlebem właśnie, starsi ludzie są chlebożerni, ja np w ogole mogłabym nie jeść chleba, bardzo rzadko jem, ale moja babcia nie wyobraża sobie śniadania i kolacji bez chleba...

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

chyba, przecież ostatni tydzień przed weselem jest bardzo gorący, tyle spraw do załatwiania, itp
Ja, tak jak Twoja Babcia chleb jem do wszystkiego, nawet do obiadu (nie jem ziemniaków, a nie zawsze mamie chce się dla mnie gotować kaszę ). Niektórzy się ze mnie śmieją, że powinnam jeść więcej mięcha, a nie tyle chleba
Żeby nie było - na weselach chleba nie jem, tylko w domku

Edytowane przez niulka_1985
Czas edycji: 2013-07-30 o 12:30
Stary 2013-07-30, 12:31   #2608
hihihi
Zakorzenienie

u mnie w regionie normalnie podaje się różne wędliny, sałatki, ryby itd. i wiadomo stoi też chleb, kto chce może do tego sobie wziąć chleb a wiadomo, że szczególnie faceci lubią sałatkę czy innego śledzia zjeść z chlebem

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 12:46   #2609
dodaja
Zakorzenienie

GG do dodaja

Cytat:
dodaja a jaka masz sale ?
bo ja w naszym regionie tanie nie znalazlam
W okolicach Rybnika.

Cytat:

też tak myślę, po pierwsze to tylko obiad !! rozumiem że goście są przeważnie głodni, ale najpierw jest jakaś zupa,a potem jeszcze sto innych rzeeczy, zresztą jeśli ktoś ma trochę wychowania to nie nałoży sobie 3 porcji mięsa, chyba nie będziesz miała napisane w menu: po 3 porcje na osobę i nikt nie będzie wiedział ile może zjeść, moim zdaniem to nawet niegrzeczne zjeść 3/4 porcje

Cytat:
Być może znajdą się takie osoby, ale będą to pojedyncze przypadki. Mniemam, że żadna kobieta nie zje 2 kawałków mięsa, a 1, a wtedy ktoś kto ma ochotę na 3 kawałki, spokojnie może je zjeść.

U mnie na Śląsku są kluski, które większość uwielbia, będą ziemniaki z wody z koperkiem, do tego surówki. Uważam, że jak ktoś zje 2 porcje mięsa to już jest full.

Ja zwykle biorę porcję mięsa i surówki i tak nie zjadam wszystkiego. A gdzie rosół, zaraz kawka i ciacho.

Cytat:
a do tego nie wlicza się poprawin? u nas są chyba 4 porcje, ale to co zostanie z wesela będzie podane na poprawinach
Hmm nie wiem. U mnie jako takich poprawin nie będzie. Zamawiamy tylko obiad, zimną płytę i kawkę dla osób przyjezdnych i dla gości moich rodziców- będą mieć wtedy 40 lat po ślubie, więc wszystko będzie świeże.

Cytat:
ja nie sądzę, u mnie się nie gotuje obiadu z dwóch dań, a często jak są ziemniaczki, czy frytki ze schabowym, czy z piersią z kurczaka, P nie może zjeść, nie wspominając o mnie... a na weselu są dwa dania...
nie wiem, to moje zdanie
Otóż to

Cytat:
Napisane przez Tycikata Pokaż wiadomość
o dżizas
Ja mam 2,5 porcji na osobę i szef sali powiedział, że da sobie rękę uciąć, że mnóstwo mięsa zostanie Ufam mu
dodaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 12:50   #2610
anka1897
Wtajemniczenie

W Madonnie na Wilczej mają awarię telefonu, na maile odpisują.
Umówiłam się na mierzenie 24.08.
Stolico witaj

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------

Cytat:
u nas się nie wlicza. Na poprawinach podawane będzie świeże jedzenie.

Cytat:
kanapki na ślubie? pierwszy raz słyszę

u nas zimna płyta to są takie przekąski - jakieś mięska, pieczenie, ryby, sałatki, galaretki i co tam się jeszcze wymyśli. są wędliny, ale to raczej podawane w formie mięska, które nakładasz na talerzyk i jesz jak np. pieczeń. sera nigdy nie widziałam na weselu.

jednak co region i rodzina, to obyczaj
u nas też tak jest chleb oczywiście tez jest na stole, jeśli ktoś będzie miał ochotę zjeść kanapkę, ale raczej się z tym nie spotkałam.

jak sytuacja u Was? Wyjaśniło się wszystko, jakieś lepsze wieści?

Aniołek 10 tc [*] 22.11.2019 r.

anka1897 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości