Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2 - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-07-30, 20:16   #3541
AgatkaL
Wtajemniczenie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
nie rozumiem po co Ci PAPPA przy takich wynikach...
Też nie wiem...lekarz powiedział, że teraz się robi kompleksowo usg i PAPPE niezależnie od wyników USG, ale już podjęłam decyzję, że nie zrobię jednak tego testu.

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 20:18   #3542
perfuzja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lejdi_aga13 Pokaż wiadomość
ja w 1 ciąży miałam takie w 37tyg mnie położyli i 38 wywołali..dziecko miało miec ok 3600 a ponad 4 kg(4050) to co by było jakby jeszcze te 2 tyg siedziało we mnie

a juz kompletujecie wyprawkę? widziałam mowę o wozkaach. Ja miałam z synkiem Tako Jumper X czy jakos tak-bardzo fajny ale dosc duzo miejsca zajmował

a kiedy najlepiej zrobic usg 3d/4d? kiedy Wy dziewczyny robiliscie(macie zamiar)?
U mnie ewidentnie jest syndrom białego fartucha

Jakieś drobiazgi juz kupiłam, ale na poważnie to pewnie koło października.

U mnie włączają na chwile na genetycznym i polowkowym. Na pewno nie placilabym za to specjalnie, bo efekty sa dla mnie mocno mizerne.
Stary 2013-07-30, 20:39   #3543
selena85
Wtajemniczenie

Ale czad. Zobaczcie jak dziewczyna wygląda w 27 tc. http://tosiatosia.wrzuta.pl/obraz/1R...7_tydzie_ci_y_

albo tutaj w 23 tc : http://tosiatosia.wrzuta.pl/obraz/aj...tydzien#header

patrze i przecieram oczy aż
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 20:48   #3544
katarzyniak
Rozeznanie

Jestem po prenatalnych wszystko oki, nie bylo co do czego sie przyczepic... Lekarz pfzemily i kompetentny. Dzidzius ma 5,8cm i wychodzi 12t2d wg usg.
Agatka a ktory tydzien wyliczyl ci lekarz??? I na kiedy porod?
02 czerwiec - pierwszy test,
08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739.
26 czerwiec - beta 51800 i serduszko

Wymiana kosmetyczna:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700
katarzyniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 21:10   #3545
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
Faktycznie wyglądają bardzo dobrze te wyniki.

Może faktycznie z tym pappa przy dobrych wynikach usg chodzi o kasę jak ktos powyżej napisał...
Cholera wie co myślec...

Ale słyszałam od mojej siostry, że np. w Anglii robią usg+pappa automatycznie i OBOWIĄZKOWO każdej kobiecie w ciąży i to za darmo na kase chorych !

Nie będzie za późno. USG p.karkowej robi się do 13 tygodnia i 6 dni ciąży.
Za darmo tak, ale nie obowiązkowo. Żadnych badań nie musiałabym tu robić, jeśli nie chciałabym, nawet USG można odmówić. Położna pytała choćby, czy na podstawowe badania krwi się zgadzam.

Katarzyniak, gratuluję udanych badań.
Stary 2013-07-30, 21:17   #3546
Lusso
Raczkowanie

mi ginekolog powiedziała ze USG 4D najfajniej jest zrobić w 21 tygodniu
te co jest robione zawsze to 3d
mam taka fajną lekarkę że powiedziała że jak nie zobaczymy twarzyczki to mnie nie skasuję

Edytowane przez Lusso
Czas edycji: 2013-07-30 o 21:18
Lusso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 21:20   #3547
senira666
Zakorzenienie

a u mnie jak już dostane skierowanie na USG to tylko @d i to w nie okłamujmy się kiepskiej jakości dlatego chcemy na połówkowe zafundowaćsobie prywatne USG 2D ale dobrej jakości.
Stary 2013-07-30, 21:26   #3548
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
Jestem po prenatalnych wszystko oki, nie bylo co do czego sie przyczepic... Lekarz pfzemily i kompetentny. Dzidzius ma 5,8cm i wychodzi 12t2d wg usg.
Stary 2013-07-30, 21:34   #3549
em ma
Zadomowienie

Mnie to usg 4d jakoś nie kręci. Nie mam na nie szans państwowo a prywatnie jakoś mi szkoda tyle płacić (u mnie to 100 zł więcej).

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Cytat:
Super że wszystko ok
Stary 2013-07-30, 21:35   #3550
Lusso
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
a u mnie jak już dostane skierowanie na USG to tylko @d i to w nie okłamujmy się kiepskiej jakości dlatego chcemy na połówkowe zafundowaćsobie prywatne USG 2D ale dobrej jakości.

Moja gin przyjmuję też w szpitalu wiec usg mają tam dobre na połówkowe idę 3 września ale i tak mnie korci aby jeszcze gdzieś w połowie września iść na 4d fajna pamiątka takie wyraźne zdjęcie i jeszcze film się dostaję
u mnie usg 4d 150zł zdjęcia i film na płytce
Lusso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 21:49   #3551
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Hej Mamuśki

Ostatnio mało udzielam się na wątku, ale to przez ten wyjazd. Jesteśmy już z TŻ na miejscu. Mieszkamy u mojej siostry jak na razie. Czekamy aż TŻ znajdzie jakąś konkretną pracę. Dziś byłam w przychodni się zapisać, ale niestety potrzebuje potwierdzenia adresu, dlatego w poniedziałek mamy umówioną rozmowę ws. konta bankowego gdzie otrzymamy dokumenty z naszym miejscem zamieszkania, wtedy zapiszą mnie do przychodni i automatycznie dadzą namiar na położną, która umówi mnie na USG.

Jak na obecną chwilę, wyjazd nie napawa mnie optymizmem, stresuję się czy TŻ znajdzie odpowiednią pracę, ewentualnie czy ta "załatwiana" wypali.

Mam nadzieje, że Wasze dzieciaczki w porządku. Rozmyślam o swoim i mam nadzieję, zę wszystko u niego dobrze
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 22:44   #3552
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Super!

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Hej Mamuśki

Ostatnio mało udzielam się na wątku, ale to przez ten wyjazd. Jesteśmy już z TŻ na miejscu. Mieszkamy u mojej siostry jak na razie. Czekamy aż TŻ znajdzie jakąś konkretną pracę. Dziś byłam w przychodni się zapisać, ale niestety potrzebuje potwierdzenia adresu, dlatego w poniedziałek mamy umówioną rozmowę ws. konta bankowego gdzie otrzymamy dokumenty z naszym miejscem zamieszkania, wtedy zapiszą mnie do przychodni i automatycznie dadzą namiar na położną, która umówi mnie na USG.

Jak na obecną chwilę, wyjazd nie napawa mnie optymizmem, stresuję się czy TŻ znajdzie odpowiednią pracę, ewentualnie czy ta "załatwiana" wypali.

Mam nadzieje, że Wasze dzieciaczki w porządku. Rozmyślam o swoim i mam nadzieję, zę wszystko u niego dobrze
Powodzenia z pracą dla tż!
Stary 2013-07-30, 22:48   #3553
_Kluska_
Zakorzenienie

Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Shiloh trzymam za Was kciuki! Początki są trudniejsze, ale ani się obejrzysz jak już tż pójdzie do pracy, przeprowadzicie się na swoje i zaaklimatyzujecie się

Dziewczyny, a jakie w dotyku są Wasze brzuchy? bo mój jest bardzo napięty i aż się zastanawiam czy tak powinno być. Koleżanka w 14 tc miała brzuch za twardy, lekarz mówił że to często od stresu czy coś i dał luteinę na rozluźnienie.

W ogóle to nie wiem dlaczego ja mam taki duży. Absolutnie nie jestem drobnej budowy, biodra mam sporawe, w ostatnich miesiącach do superszczupłych nie należałam. Sądziłam, że długo brzucha nie zobaczę a jak już to będzie niewyraźny - tymczasem mega szybko mi wyskoczył i jest duuży <w szoku>

któraś z Was wrzuciła linka do zdjęć jakiejś dziewczyny w 27tc, mi się w głowie nie mieści gdzie ona podziała to dzieciątko nie ma wątroby, żołądka czy co?

II kreski - 09.05.2013

23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania

Pyza dorasta
_Kluska_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 22:58   #3554
AgatkaL
Wtajemniczenie

Cytat:
Patrzyłam teraz na ten wynik i nie mam wpisanego wieku wg USG tylko z OM 12t3d i termin na 8 lutego. Jakoś inaczej ten lekarz wpisywał. W każdym razie na ostatnich 2 usg dzidziuś był starszy wg USG o 3 dni niż by to wynikało z OM.

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 23:08   #3555
Negrid
Rozeznanie

Cytat:
Mamy identycznego dzidziusia w brzuchu. Mój też miał dziś 58 mm. Termin porodu mam na 9 lutego.
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 23:11   #3556
selena85
Wtajemniczenie

W 14 tc można dowiedzieć się już o płci malucha?

Jutro ide do gina i myślę czy poprosić żeby sprawdziła hmmm
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-30, 23:49   #3557
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez _Kluska_ Pokaż wiadomość

Dziewczyny, a jakie w dotyku są Wasze brzuchy? bo mój jest bardzo napięty i aż się zastanawiam czy tak powinno być. Koleżanka w 14 tc miała brzuch za twardy, lekarz mówił że to często od stresu czy coś i dał luteinę na rozluźnienie.

Mój brzuch teraz też jest dosyć twardy,ale czy jest to OK to w sumie nie wiem,dopiero za jakieś trzy tyg idę do położnej.
Stary 2013-07-31, 00:02   #3558
ejani
Zadomowienie

Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Hej dziewczyny, jakoś na wyjeździe czas płynie dużo szybciej, mimo że nie ma niemal żadnych obowiązków... Podczytywałam Was w wolnej chwili, ale na pisanie czasu braknie.

Gratuluję dobrych wyników,widziałam, że pojawiły się nowe-dobrze, niech dzieciaczki zdrowo rosną!

Ja mam wizytę 2.08, cieszę się że to tuż po przyjeździe, bo martwię się, czy nie zaszkodziłam czymś dzieciakowi (przemęczenie po drodze i brak snu, jedzenie po knajpach, zimna woda w morzu itp).

A miałyście (nie wiem, czy po słonej wodzie czy po zmarznięciu albo tym i tym) bardzo bolesne sutki? Nie wiem, co z tym zrobić. Posmarowałam je kremem do twarzy, ale średnio pomogło...

No i też miałam chwilę twardszy, bolesny brzuch, zgłoszę to też lekarce, ciekawe co mi powie (magnezu nie powinno mi brakować, bo biorę)
Stary 2013-07-31, 06:43   #3559
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lusso Pokaż wiadomość
Moja gin przyjmuję też w szpitalu wiec usg mają tam dobre na połówkowe idę 3 września ale i tak mnie korci aby jeszcze gdzieś w połowie września iść na 4d fajna pamiątka takie wyraźne zdjęcie i jeszcze film się dostaję
u mnie usg 4d 150zł zdjęcia i film na płytce
za taką cene to może bym się skusiła u mnie 3D to około 250 zł.
Stary 2013-07-31, 08:11   #3560
perfuzja
Zakorzenienie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:

Ja sie dowiedziałam w 13t0d (wg usg), ale to było na bardzo dobrym sprzęcie i na 80%. Na usg u mojej gin nic nie byłoby widac.

Co do brzucha: mój tam gdzie jest macicą jest twardszy niz gdzie indziej. W dotyku przypomina wypelniony balon.
Stary 2013-07-31, 08:36   #3561
katarzyniak
Rozeznanie

Ja wczoraj dowiedziałam sie o płci dziecka, a to był 12t3d z tymże że sprzet byl b. Dobry , lekarz dobry specjalista no i ma 80% pewności
02 czerwiec - pierwszy test,
08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739.
26 czerwiec - beta 51800 i serduszko

Wymiana kosmetyczna:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700
katarzyniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 08:48   #3562
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agoola83 Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki Migotko))To piękne miejsce, to osiedle rodziny oswaldów, jakbyś z krzyżowej jechała w prawo przy kościele, za osiedlem jest taka równina, wszyscy mówią na to "maryna"...a za równiną już piaśniki Uwielbiam to miejsce, piechotką po lody do tesco (do dziś robię tam zakupy, mimo, że mam tu bliżej też...no i mieszka tam moje cudowna część rodzny, ta ze strony mojej Mamy. Dobrzy, ciepli ludzie Jeśli lubisz ryby, to na mielęckiego jest taki mały sklepik rybny, zawsze wszystko świeże i pyszne Obecnie mają remont,ale już za niedługo kończą To właśne siostra mojej mamy i jej mąż i moja kuzynka prowadzą))To tak, w skrócie Trzymam kciuki mocno))
Koniecznie muszę tam zajrzeć, da się kąpać (w naszym stanie raczej stopę zamoczyć... czy to taki dziki zbiornik??
Znam ten sklep oj znam często mama tam chodzi po rybki, są rewelacyjne! Wiem wiem, że mają remont bo ja mam targ i ul. Wolności mam dość blisko więc czasem tam chadzam, świat jest jednak mały

Bardzo się cieszę, że jest tu ktoś z Chorzowa

Cytat:
Napisane przez Negrid Pokaż wiadomość
Witam,
właśnie wróciliśmy z mężem od lekarza.
Kość nosowa obecna, przepływy prawidłowe, przezierność 1,3.
Nawet udało się policzyć paluszki u rączek i jest ich 5

Strasznie się denerwowałam na tym usg, ale mój tż był ze mną i cały czas mnie trzymał za nogę bo siedział z tyłu przy leżance. W ogóle to dawno nie widziałam go tak poruszonego, chyba ostatnio na naszym ślubie ( a było to 7 m-cy temu)

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
Hehe ja jeszcze sporo od babci dostaję, więc też za dużo nie robię. Sama robię sobie np przecier pomidorowy i sos słodko-kwaśny.

Gratuluję chłopaczka

Cytat:
Napisane przez isia4891 Pokaż wiadomość
Mala migotka i agatka super!!! Gratulacje. A co do konsultacji to3 lekarzy ze mną rozmawialo. Badań się powtórzyć nie da. Można nie robić ale czy lepiej się martwić do końca ciąży??? Wierze ze amnipunkcja wyjdzie dobrze.

Zrób co Ci serducho podpowiada

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Gratuluje chłopaka

Ja szczerze mówiąc wole 2d od 3d, na 3d widzę zawsze tylko jakiegoś pomarszczonego kosmite
hahahaha, coś w tym jest, 3d lepiej wygląda w trakcie badania, a nie na zdjęciu.
Mój lekarz najlpierw robi 2d i przełącza na 3 d widzę i tak i tak.

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Super,ze wszystko OK.
Tez mysle,ze ta pappa chyba nie potrzebna skoro jest wszystko dobrze...

MalaMigotka gratuluje chlopca!

Ja tez wole 2d.

A i mialam wam pisac,ze niestety zakonczyli juz rekrutacje,ale jeszcze jutro bede dzwonic w inne miejsce do pracy. Musze troche wyjsc z domu do ludzi i nie miec tyle czasu na myslenie,bo jakas deprecha mnie bierze.
żadnych deprech, nie zezwalamy!

Cytat:
Shiloh trzymam za Was kciuki! Początki są trudniejsze, ale ani się obejrzysz jak już tż pójdzie do pracy, przeprowadzicie się na swoje i zaaklimatyzujecie się

W ogóle to nie wiem dlaczego ja mam taki duży. Absolutnie nie jestem drobnej budowy, biodra mam sporawe, w ostatnich miesiącach do superszczupłych nie należałam. Sądziłam, że długo brzucha nie zobaczę a jak już to będzie niewyraźny - tymczasem mega szybko mi wyskoczył i jest duuży <w szoku>

któraś z Was wrzuciła linka do zdjęć jakiejś dziewczyny w 27tc, mi się w głowie nie mieści gdzie ona podziała to dzieciątko nie ma wątroby, żołądka czy co?

Mój jest taki właśnie jak balon jak perfuzja napisała jak bardzo dobrej jakości balon taki twardszy z wodą
Co do brzuszka, nie ma reguły, taka Twoja natura moj brzuszek rośnie etapami, cisza cisza i nagle bam! i znów jakaś cisza cisza i znów bam... tak przynajmniej mi się wydaje Może być tak, że zwolni za niedługo trochę i wtedy będziesz się martwić,że nie rośnie

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

Mam do was pytanie, jak to jest z tymi miesiącami i tygodniami?

Jeśli teraz mam 17t2dc to jestem w 17 czy 18 tyg? (zaokrągając)

i 18t1dc to już 5 msc? tak podaje większość źródeł

Licząc na mój chłopski rozum
OM-31.03, więc
kwiecień 1 miesiąc
maj 2 miesiąc
czerwiec 3 miesiąc
lipiec 4 miesiąc
sierpień 5 miesiąc
wrzesień 6 miesiąc
październik 7 miesiąc
listopad 8 miesiąc
grudzień 9 miesiąc

gdzie początek każdego okresu przypada w pierwszej części miesiąca, co oznacza, że grudzień/styczeń to 9 miesiąc.
(fakt, że miałam długie miesiączki dodaje mi kilka dni do owulacji, stąd termin na początek stycznia)

EDIT znalazłam coś takiego (z forum babyboom)

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tydzień,
2 miesiąc - 5-8 tydzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

Edytowane przez malaMigotkAaa
Czas edycji: 2013-07-31 o 08:51
malaMigotkAaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 08:51   #3563
em ma
Zadomowienie

Witajcie!
Ja od 6 rano zostałam zbombardowana wierzganiem malucha, więc o spaniu mowy nie było Musiałam wstać i zjeść
Cytat:
Napisane przez AgatkaL Pokaż wiadomość
Też nie wiem...lekarz powiedział, że teraz się robi kompleksowo usg i PAPPE niezależnie od wyników USG, ale już podjęłam decyzję, że nie zrobię jednak tego testu.
Myślę, że dobra decyzja
Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Hej Mamuśki

Trzymam kciuki, żeby z pracą się udało i optymizm wrócił
Cytat:
Mój jest napięty jak chodzę, stoję, ale jak leżę to raczej jest luźny.
Jeśli brzuch za bardzo i za często twardnieje to mogą być lekkie skurcze macicy spowodowane niedoborem magnezu. Uczucie napięcia to mogą być też niestety nieszczęsne wzdęcia. Myślę, że w tej sprawie najlepiej poradzić się swojego lekarza
Cytat:

Można, ale ja np wtedy jeszcze nie chciałam wiedzieć mam nadzieję, że dowiem się na połówkowym

Katarzyniak a Ty się chwaliłaś jaka płeć malucha? czy ja to przeoczyłam
Stary 2013-07-31, 08:57   #3564
perfuzja
Zakorzenienie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Ja wczoraj dowiedziałam sie o płci dziecka, a to był 12t3d z tymże że sprzet byl b. Dobry , lekarz dobry specjalista no i ma 80% pewności
Super I kto tam siedzi?

---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ----------

Migotka

17t2d to skończony 17 tydzien i jestes w trakcie 18 tygodnia, czyli generalnie jestes w 18 tygodniu, ale lekarzy obchodzą tygodnie skończone, wiec mija lekarka wpisalaby 17.

Ja liczę tak jak jest opisane w "Oczekiwaniu na dziecko" czyli 17t2d to juz 5 miesiac.
Stary 2013-07-31, 08:59   #3565
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość

Mam do was pytanie, jak to jest z tymi miesiącami i tygodniami?

Jeśli teraz mam 17t2dc to jestem w 17 czy 18 tyg? (zaokrągając)

i 18t1dc to już 5 msc? tak podaje większość źródeł

Licząc na mój chłopski rozum
OM-31.03, więc
kwiecień 1 miesiąc
maj 2 miesiąc
czerwiec 3 miesiąc
lipiec 4 miesiąc
sierpień 5 miesiąc
wrzesień 6 miesiąc
październik 7 miesiąc
listopad 8 miesiąc
grudzień 9 miesiąc

gdzie początek każdego okresu przypada w pierwszej części miesiąca, co oznacza, że grudzień/styczeń to 9 miesiąc.
(fakt, że miałam długie miesiączki dodaje mi kilka dni do owulacji, stąd termin na początek stycznia)

EDIT znalazłam coś takiego (z forum babyboom)

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tydzień,
2 miesiąc - 5-8 tydzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz
Co do tygodni lekarz tłumaczył mi tak: 17t2dz oznacza, że skończyłaś pełne 17 tygodni i rozpoczęłaś 18 tydzień.

A co miesięcy ciąży to zależy, którą systematykę przyjmiesz tak na prawdę każda jest dobra. Generalnie miesiące ciąży to nie są pełne miesiące kalendarzowe tylko księżycowe, dlatego bywają różnice w liczeniu. Tylko cludia podaje tygodnie wg zapłodnienia a nie OM.

Edytowane przez em ma
Czas edycji: 2013-07-31 o 09:02
em ma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-07-31, 08:59   #3566
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Super I kto tam siedzi?

---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ----------

Migotka

17t2d to skończony 17 tydzien i jestes w trakcie 18 tygodnia, czyli generalnie jestes w 18 tygodniu, ale lekarzy obchodzą tygodnie skończone, wiec mija lekarka wpisalaby 17.

Ja liczę tak jak jest opisane w "Oczekiwaniu na dziecko" czyli 17t2d to juz 5 miesiac.
Czyli mogę wymóżdżenia są słuszne jestem w piątym miesiącu! Właśnie będę mogła pożyczyć tę książkę od koleżanki, która urodziła dwa tygodnie temu, podobno bardzo fajna.
Stary 2013-07-31, 09:02   #3567
gosia261282
Gang Iren

Hej.
Z mojego brzucha jakos nic nie dobiega od wczoraj,no ale niby nie musza byc jakies czeste ruchy wyczuwalne na tym etapie. Mimo wszystko troche sie niepokoje...
Stary 2013-07-31, 09:03   #3568
senira666
Zakorzenienie

Ja też się gubię w tych tygodniach i miesiącach ... zwłaszcza że co książka/strona www to inaczej...
Stary 2013-07-31, 09:03   #3569
malaMigotkAaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez em ma Pokaż wiadomość
Co do tygodni lekarz tłumaczył mi tak: 17t2dz oznacza, że skończyłaś pełne 17 tygodni i rozpoczęłaś 18 tydzień.

A co miesięcy ciąży to zależy, którą systematykę przyjmiesz tak na prawdę każda jest dobra. Generalnie miesiące ciąży to nie są pełne miesiące kalendarzowe tylko księżycowe, dlatego bywają różnice w liczeniu. Tylko cludia podaje tygodnie wg zapłodnienia a nie OM.
Zawsze myślałam, że ciąże najłatwiej na miesiące policzyć, a tu się okazuje, że to jest wyższa matematyka
Stary 2013-07-31, 09:04   #3570
em ma
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Hej.
Z mojego brzucha jakos nic nie dobiega od wczoraj,no ale niby nie musza byc jakies czeste ruchy wyczuwalne na tym etapie. Mimo wszystko troche sie niepokoje...
Pewnie małe smacznie śpi po prostu ale rozumiem Twój niepokój. Też miałam taki dzień totalnie bez żadnych ruchów i źle się z tym czułam.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości