Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2 - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-02, 11:30   #3811
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

ajakasia gratuluję chłopaka
Stary 2013-08-02, 11:31   #3812
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Jak dobrze, ze Wy tez tak macie z alkoholem. Juz myślałam, ze jestem jakaś alkoholiczka czy cos Ja marze o malibu albo prawdziwym mojito

ja też myślałąm że do AA powinnam zadzwonić bo jakaś nienormalna jestem
malibu... mojito
Stary 2013-08-02, 11:36   #3813
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez ajakasia Pokaż wiadomość
Kolejną wizytę miałam 26 lipca, to był koniec 16 tc, podczas której potwierdziły się moje przypuszczenia co do płci: CHŁOPIEC!!!!!
Widziałam, jak mu dyndał między nogami

Gratuluję!
Kolejny chłopiec

Cytat:
Napisane przez _Kluska_ Pokaż wiadomość
osobiście nie piłam jeszcze, ale koleżanki które już piły twierdzą, że naprawdę smakuje identycznie. jedna twierdzi, że zadziałało jak placebo i miała humor jak po winie
Nie próbowałam. W Anglii chyba takich nie ma. Kiedyś piłam coś co niby miało być bezalkoholowym winem musującym. Zwykła oranżada według mnie.

Wczoraj tak liczyłam,że jakaś praca mi wypali,byłam w kilku miejscach,wykonałam też kilka telefonów i d.upa. W jednym miejscu mi tylko powiedzieli,że mam dzwonić w przyszłym tygodniu.
Stary 2013-08-02, 11:40   #3814
perfuzja
Zakorzenienie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Gratuluję!
Kolejny chłopiec

Nie próbowałam. W Anglii chyba takich nie ma. Kiedyś piłam coś co niby miało być bezalkoholowym winem musującym. Zwykła oranżada według mnie.

Wczoraj tak liczyłam,że jakaś praca mi wypali,byłam w kilku miejscach,wykonałam też kilka telefonów i d.upa. W jednym miejscu mi tylko powiedzieli,że mam dzwonić w przyszłym tygodniu.
Przynajmniej odpoczniesz sobie spokojnie.
Ja szczerze mówiąc każdego tygodnia odliczam czas do piątku...
Stary 2013-08-02, 11:43   #3815
magnusia
Zakorzenienie

ajakasia- powiększasz grono facetów super
Stary 2013-08-02, 11:50   #3816
senira666
Zakorzenienie

dziewczyny byłam przed chwilą na małych zakupach i myślałam że do domu nie wróce i że po drodze zemdleje ... dość że oddychać nie mogłam to było mi słabo i mroczki przed oczami ... do sklepu mam 5 minut a wracałam 30 przez przerwy po drodze,,, przestraszyłam się strasznie. Ale położyłam się i powoli robi mi się lepiej...
Stary 2013-08-02, 11:55   #3817
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
dziewczyny byłam przed chwilą na małych zakupach i myślałam że do domu nie wróce i że po drodze zemdleje ... dość że oddychać nie mogłam to było mi słabo i mroczki przed oczami ... do sklepu mam 5 minut a wracałam 30 przez przerwy po drodze,,, przestraszyłam się strasznie. Ale położyłam się i powoli robi mi się lepiej...

ojej może to przez pogodę, wypoczywaj
Stary 2013-08-02, 11:58   #3818
ajakasia
Raczkowanie

Dziękuję i również gratuluję mamom, które znają już płeć
Perfuzja oczywiście wpisuj
Gosia nie łam się, odpoczywaj, póki możesz. I tak Cię podziwiam, że przy dwójce dzieci i trzecim w drodze jesteś w stanie szukać pracy

Co do alkoholu, jak dla mnie Lech bezalkoholowy może być, du..y nie rozrywa ale lepsze to niż nic, zwłaszcza w taki upał.
ajakasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 11:59   #3819
krolowa_nilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
em ma nikt nie wymagał ode mnie tej książeczki więc tak po prostu się zastanawiam co wziąć w razie czego ale w sumie jest ten system eWUŚ więc w razie czego to będę w systemie . Czyli tylko wezmę kartę ciąży i wyniki
W okresie ciąży, porodu i połogu KAŻDA kobieta objęta jest świadczeniami zdrowotnymi. Nawet jeśli nie ma ubezpieczenia, to każdy szpital czy lekarz mający umowę z NFZ ma obowiązek ją "obsłużyć" jak każdą inną pacjentkę posiadającą ubezpieczenie. Nawet jeśli system się zawiesi, a ty nie będziesz miała dowodu ubezpieczenia przyjmą cię i nie obciążą kosztami leczenia.
krolowa_nilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 12:16   #3820
upadly_aniol00
Zakorzenienie

senira w takie pogody trzeba uważać mnie też czasem coś takiego łapie .
krolowa_nilu dzięki za info

Dziewczyny czy któraś z Was może była w kołobrzegu ?
Ja wybieram się w przyszłym tygodniu i zastanawiam się czy dobre miejsce zarezerwowałam bo noclega mamy na ulucy wczasowej . A na mapie widzę , że wszystkie atrakcje raczej są po drugiej stronie rzeki gdzie mamy tam ponad 3 km a gdzie żeby jeszcze tam pochodzić . Czy może po mojej stronie rzeki też coś będzie jakaś parada ze stoiskami , dobre jedzenie czy raczej trzeba będzie jakoś przetransportować się na drugą strone rzeki ?
Niby będziemy samochodem ale z tego co widzę parkingi też są kosztowne a wiadomo , że nie będzie szło się tam na godzinę czy dwie tylko dłużej .... i tak się zastanawiam czy może jednak po naszej stronie jest jakiś deptak czy dobre restauracje ?
Stary 2013-08-02, 12:21   #3821
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny czy któraś z Was może była w kołobrzegu ?
Ja wybieram się w przyszłym tygodniu i zastanawiam się czy dobre miejsce zarezerwowałam bo noclega mamy na ulucy wczasowej . A na mapie widzę , że wszystkie atrakcje raczej są po drugiej stronie rzeki gdzie mamy tam ponad 3 km a gdzie żeby jeszcze tam pochodzić . Czy może po mojej stronie rzeki też coś będzie jakaś parada ze stoiskami , dobre jedzenie czy raczej trzeba będzie jakoś przetransportować się na drugą strone rzeki ?
Niby będziemy samochodem ale z tego co widzę parkingi też są kosztowne a wiadomo , że nie będzie szło się tam na godzinę czy dwie tylko dłużej .... i tak się zastanawiam czy może jednak po naszej stronie jest jakiś deptak czy dobre restauracje ?
byłam wiele razy w Kołobrzegu bo małż ma tam rodzinę- na całym pomorzu Dla mnie wakacje w Kołogrzegu odpadają bo w końcu to jest miasto. Ceny dość wysokie bo nastawione głównie na Niemców których jest tam pełno. Plaża ładna, samo miasto też warte pozwiedzania. Na rybę polecam iść do Rewińskiego (nad morzem na końcu deptaku są takie pawilony i tam jest ta smażalnia)
Osobiście wolę mniejsze mieściny nad morzem- Karwia (kocham ją taki spokój i wszędzie blisko), Władysławowo, Chłapowo itp- te rejony Zresztą mam przyjaciół prowadzących pensjonat we Władku i to nie w centrum tylko dalej pod lasem
Stary 2013-08-02, 12:41   #3822
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Magnusia my wybraliśmy kołobrzeg ze względu na to , że nie wiedziliśmy jaka będzie pogoda i żeby w razie czego można było coś zwiedzić . A do tego w kołobrzegu nigdy nie byliśmy . Co do cen to są pewnie takie jak wszędzie teraz nad morzem my płacimy 70zł/os ale mamy lepszy pokój moglismy mieć w tym samym budynku 50zł/os ale po co mamy sobie żałować skoro ostatni raz na wakacjach razem byliśmy 3 lata temu Tylko zastanawiam się czy po naszej stronie rzeki będzie coś się działo ? będziemu tu http://www.nocowanie.pl/noclegi/kolo...www,70176.html
Stary 2013-08-02, 12:54   #3823
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Magnusia my wybraliśmy kołobrzeg ze względu na to , że nie wiedziliśmy jaka będzie pogoda i żeby w razie czego można było coś zwiedzić . A do tego w kołobrzegu nigdy nie byliśmy . Co do cen to są pewnie takie jak wszędzie teraz nad morzem my płacimy 70zł/os ale mamy lepszy pokój moglismy mieć w tym samym budynku 50zł/os ale po co mamy sobie żałować skoro ostatni raz na wakacjach razem byliśmy 3 lata temu Tylko zastanawiam się czy po naszej stronie rzeki będzie coś się działo ? będziemu tu http://www.nocowanie.pl/noclegi/kolo...www,70176.html

no chyba ża tak- w razie czego zawsze można pozwiedzać samochodem okoliczne miasteczka
Stary 2013-08-02, 12:57   #3824
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Jak nam się znudzi to pewnie tak zrobimy
Stary 2013-08-02, 12:57   #3825
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Uwielbiam Kołobrzeg, może dlatego, że za dziecka jeździłam tan na kolonie.
Do centrum mieliśmy kawałek, ale za to nad morze bliziutko (ul. Bałtycka), byliśmy tez raz na kempingu Wega na Fredry, ale nie pamiętam jak tam było z odległościami.

Potem, po I roku studiów byłam z rodzicami, tym razem w Bałtyku zaraz przy plaży.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 13:10   #3826
forester
Zadomowienie

Och.. jak ja bym gdzieś Cię pojechała. Już miałam ostro molestować Małża, ale przez ten mój jajnik do du... pojadę i kupę będę widzieć. Mam nadzieję, że może we wrześniu pogoda dopisze i wyskoczymy sobie gdzieś na weekend

Katarzyniak 3maj się tam w tym szpitalu.

Dziś Tż wywnioskował, że skoro tyle chłopców się ukazuje, to zwiększa się u nas prawdopodobieństwo na dziewczynkę: "no bo przecież nie mogą się tylko chłopcy rodzić"
forester jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 13:21   #3827
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Przynajmniej odpoczniesz sobie spokojnie.
Ja szczerze mówiąc każdego tygodnia odliczam czas do piątku...
Wiesz jak pracowałam to też tak miałam. Jednak teraz poszłabym do pracy na trzy dni w tyg,więc szybko by zleciało. A nam i kasa się przyda i mi wyszłoby to na dobre. Zawsze dużo pracowałam. Byłam w ciągłym biegu. Pierwszy raz tyle czasu jestem w domu ( półtora roku). Niektórym kobietom to pasuje,każdy jest inny. Ja lubię być między ludźmi,lubię też nie być na utrzymaniu męża,zarabiać jakieś pieniądze. Zawsze zarabiałam. Męczy mnie to.

Cytat:
Napisane przez forester Pokaż wiadomość

Dziś Tż wywnioskował, że skoro tyle chłopców się ukazuje, to zwiększa się u nas prawdopodobieństwo na dziewczynkę: "no bo przecież nie mogą się tylko chłopcy rodzić"
Też o tym pomyślałam I też tak jakoś wydaje mi się,że i u mnie może być dziewczynka.
Stary 2013-08-02, 13:22   #3828
23Paula23
BAN stały

Juz po wizycie i nie dość że nie poznałam płci uparty lekarz stwierdził że powie mi za miesiąc bo nie chce mnie wprowadzać w błąd a sam nie jest do końca pewny... To na dodatek znowu mam brać duphaston raz dziennie, no-spe forte 2 razy dziennie bo mam znowu problemy z za twardą macicą i jeszcze przepisał mi pimafucin bo niby że śluzu w pochwie za dużo ale ja mam tak całą ciąże i co najlepsze wcześniej go to nie niepokoiło a nie chce się niepotrzebnie faszerować tą chemią i zastanawiam się czy to wziąć czy odpuścić...
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 13:28   #3829
isia4891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ajakasia Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny
Długo mnie nie było, ale czytam na bieżąco, więc jestem w temacie co u Was, a teraz w skrócie co u mnie:

Jeśli chodzi o badania genetyczne, u nas robią PAPPA z automatu, tak więc najpierw miałam USG a później czekałam a wyniki z krwi 3 tyg...
Ryzyko obliczone: Trisomia 21 - 1:3957
Trisomia 18 - 1: 39972
Trisomia 13 - 1:124929

W międzyczasie byłam nad morzem, jeśli chodzi o kąpiele, to owszem, były, codziennie w zimnej wodzie - nic nie złapałam i nie wydaje mi się, aby maluszkowi coś się przez to stało. Słońca raczej unikałam, siedziałam pod parasolem + krem z filtrem, ale i tak mnie trochę złapało, bo słoneczko w tym roku daje popalić...

Kolejną wizytę miałam 26 lipca, to był koniec 16 tc, podczas której potwierdziły się moje przypuszczenia co do płci: CHŁOPIEC!!!!!
Widziałam, jak mu dyndał między nogami

Ruchów jeszcze nie czuję, mam nadzieję, że wkrótce się pojawią

Pozdrawiam Was ciepło
Gratulacje a wyniki rewelacyne!!!
isia4891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 13:40   #3830
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
Juz po wizycie i nie dość że nie poznałam płci uparty lekarz stwierdził że powie mi za miesiąc bo nie chce mnie wprowadzać w błąd a sam nie jest do końca pewny... To na dodatek znowu mam brać duphaston raz dziennie, no-spe forte 2 razy dziennie bo mam znowu problemy z za twardą macicą i jeszcze przepisał mi pimafucin bo niby że śluzu w pochwie za dużo ale ja mam tak całą ciąże i co najlepsze wcześniej go to nie niepokoiło a nie chce się niepotrzebnie faszerować tą chemią i zastanawiam się czy to wziąć czy odpuścić...

szkoda że nie wiesz jaka płeć ale co się odwlecze to nie uciecze
a pobrał wymaz tego śluzu? Może taka Twoja uroda po prostu.
Stary 2013-08-02, 13:41   #3831
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez krolowa_nilu Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak mi się chce alkoholu! Na dodatek mam świadomość, że normalnie teraz wylegiwałabym się przed namiotem na woodstockowym polu i popijała zimne piwo. Tak, tak, o 8 rano! A co! Przy pierwszych promieniach słońca, na zroszonej karimacie, bez żadnego pośpiechu, niczego do zrobienia. Kocham ten stan i teraz, po raz pierwszy w ciąży czuję, że coś mi zabrano. Że coś mnie omija, że muszę coś poświęcić. Zrezygnowałam z wielu rzeczy z racji malucha, musiałam przeorganizować trochę życie i myślenie, ale nigdy nie czułam z tego powodu żalu. A teraz... Zrobiłam sobie rachunek "strat" i okazało się, że (uwaga, zabrzmi patetycznie!) nic już nigdy nie będzie takie samo. Jakiś egzystencjalizm mnie ☠☠☠☠☠☠☠nął To pewnie te hormony. Chyba muszę wybrać się na zakupy
Cytat:
Witam
Katarzynka trzymam kciuki za szew myślę , że trzeba zaufać lekarzowi . Będzie dobrze .

Powoli zaczynam robić porządki przed wyjazdem już pranie się robi torbe jedną znalazłam jeszcze muszę drugiej poszukać
Teraz zastanawiam się co powinnam zabrać ze sobą nad morze na pewno kartę ciąży i wszytskie wyniki ale tą książeczkę rumowską też ? Czy jeszcze coś ważnego powinnam mieć ? Nie wiem może jakieś zaświadczenie , że jestem ubezpieczona czy nie muszę mieć tego ?
eWUŚ działa sprawnie, więc papierologia ubezpieczeniowa zbędna.

Cytat:
Jak dobrze, ze Wy tez tak macie z alkoholem. Juz myślałam, ze jestem jakaś alkoholiczka czy cos Ja marze o malibu albo prawdziwym mojito
Mi się marzy ballantines z colą męski alkohol, ale zawsze takie lubiłam. I do tego papierosek djarum mentolowy... aj jaj jaj...

a matki karmiące mogą popalać? nie mówię nałogowo, ale powiedzmy papieroska na 3 - 4 dni?

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 13:52   #3832
lidkaa82
Zadomowienie

Ja palenie akurat rzuciłam jeszcze przed pierwszą ciążą i mnie nie ciagnie w ogóle a wprost drażni. Za to uwielbiam wino, chociaż mi go teraz nie brakuje. Za to jak skończyłam pierwszy trymestr to czasem z mężem wypije na pół radlera. On ma 2 % alkoholu ale nie sądze zeby szklanka zaszkodziła dzidziusiowi. W pierwszej ciąży nie tknęłam nawet czekoladki z rumem
A tak jak pisałam straszne mam pragnienie w tej ciąży mimo ze cukier mam dobry. I właśnie udaje mi sie je ugasic tym radlerem.
Tylko nie krzyczcie
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 14:03   #3833
senira666
Zakorzenienie

ja rzuciłam palenie tydzień przed pozytywnym testem i co jakiś czas czuję chęć na dymka ale wtedy jem coś dobrego i przechodzi Z alkoholem nie mam problemu bo jedyne co pijam (i to bardzo sporadycznie) to whisky z colą - ale tego akurat mi w ciąży nie brakuje
Stary 2013-08-02, 14:03   #3834
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
szkoda że nie wiesz jaka płeć ale co się odwlecze to nie uciecze
a pobrał wymaz tego śluzu? Może taka Twoja uroda po prostu.
No właśnie wymazu nie brał od początku ciąży nie miałam żadnych takich badan ani ph ani nic.... a mam tak od początku ciąży a i przed ciążą w okresie płodnych mnie zalewało... a z tego co czytam to jest na grzybice a ja nie mam żadnych objawów typu ból, pieczenie,swędzenie...
Stary 2013-08-02, 14:08   #3835
lidkaa82
Zadomowienie

W ogóle dostaje palpitacji serca jak ide zwłaszcza z dzieckiem a przede mną kroczy jakis palacz i całe chmury dymu lecą nam w twarz. Dziś właśnie wracałam z przychodni i jakiś babsztyl nas tak podtruwał a nie było jak uciec.
Tak samo kiedys poszłam z siostrą na pokaz filmów który na dworzu się odbywał i rząd przed nami też 3 osoby sie odpalały. My zielone na twarzach normalnie, siostra nie wytrzymała i zwróciła grzecznie uwagę to oburzenie że przecież są na dworzu i mogą palic

---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

Cytat:
No właśnie wymazu nie brał od początku ciąży nie miałam żadnych takich badan ani ph ani nic.... a mam tak od początku ciąży a i przed ciążą w okresie płodnych mnie zalewało... a z tego co czytam to jest na grzybice a ja nie mam żadnych objawów typu ból, pieczenie,swędzenie...
Bez sensu dawać leki przeciwgrzybiczne tylko na podstawie ilości sluzu. Jakby ciężko mu było wymaz najpierw zrobić. A tak jak mówiły dziewczyny, niektórej taki urok. No ale może ja się nie znam
Stary 2013-08-02, 14:25   #3836
Negrid
Rozeznanie

Cytat:
Mój gin też nam powiedział coś w tym stylu ostatnio. Że już ma pewne domysły, ale nie chce nam namieszać i dowiemy się na połówkowym. A teraz dopiero 13 tc, więc sobie poczekam do końcówki września.

Będzie dobrze
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-02, 14:39   #3837
lidkaa82
Zadomowienie

Mamy wstępne typy imion dla maluszka. Dziewczynka - Liwia a chłopiec Szymon.
Oczywiscie rodzice i teściowie kręcą nosem na imię dziewczynki, ale to nie im się ma podobać W sumie mogli swoje uwagi zachować dla siebie. Nie każda dziewczynka musi być Julką czy Natalią
Stary 2013-08-02, 14:46   #3838
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Mamy wstępne typy imion dla maluszka. Dziewczynka - Liwia a chłopiec Szymon.
Oczywiscie rodzice i teściowie kręcą nosem na imię dziewczynki, ale to nie im się ma podobać W sumie mogli swoje uwagi zachować dla siebie. Nie każda dziewczynka musi być Julką czy Natalią

Ja też chce Liwia rodzicom się podoba ale Tż strasznie negatywnie na to nastawiony syn będzie Filip tu akurat jesteśmy zgodni.

Myślę że chyba sobie odpuszczę branie tych globulek wydaje mi się że mi to nie zaszkodzi co najwyżej wystąpi swędzenie czy coś to wtedy wezmę?? co o tym myślicie?
Stary 2013-08-02, 14:52   #3839
lidkaa82
Zadomowienie

Cytat:
Ja też chce Liwia rodzicom się podoba ale Tż strasznie negatywnie na to nastawiony syn będzie Filip tu akurat jesteśmy zgodni.

Myślę że chyba sobie odpuszczę branie tych globulek wydaje mi się że mi to nie zaszkodzi co najwyżej wystąpi swędzenie czy coś to wtedy wezmę?? co o tym myślicie?
Moja mama szczera do bólu jak zwykle stwierdziła żebysmy cos innego wymyślili bo takiego imienia to nawet w kalendarzu nie ma A teściowie trzy razy dopytywali "jak??" jakbyśmy nagle przestali po Polsku mówić po czym zamilkli wymownie.
Żałuje ze im cokolwiek powiedzieliśmy. A akurat to imie podoba nam sie od dawna i było wybrane jeszcze jak nie planowalismy drugiego dzieciatka Wiekszy problem był z chłopcem bo każde z nas miało inne typy. Ja chciałam Adasia albo Maksymiliana, a mąż Adriana albo Michała
Stary 2013-08-02, 14:57   #3840
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:

hmm ja od początku mam dużo upławów i raz nawet czułam swędzenie.Od razu pomyslalam,ze to moze zapalenie, ale wizyte u gina mialam za tydzien, więc stwierdziłam, że poczekam. Kupiłam globulki vitagyn C w aptece bez recepty, to coś jak priobiotyk, przywraca naturalną flore bakteryjną i sprawdził sie super, bo swędzenie minęło i u gina wszystko juz bylo ok.
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości