|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4111 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Fiku miku , fiku miku skacze Pukacz po jajniku. Mamusie XI-XII 2013. cz.V
|
![]() ![]() |
![]() |
#4112 |
Zakorzenienie
|
ale mi się nie chce...
piję własnie kawę.. dostałam od brata za opiekę nad jego córą ptasie mleczko ![]() Trele ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4113 |
Zakorzenienie
|
Fiku miku , fiku miku skacze Pukacz po jajniku. Mamusie XI-XII 2013. cz.V
No to relacja z mojej wizyty.
![]() Chyba jak sie umawialam na wizyte przez tel to juz wyczuli zeby mnie z baba nie umawiac kolejny raz bo ja zjem , takze przyszlam dzis I o dziwo najlepszy lekarz jakiego tam maja ( pomogl mi po poronieniu z badaniami, choc to nie wg ich zalecen) czeka na mnie I od razu daje mi pojemniczek na siku. Mierzy I wazy , bada brzuch (I tak nie wiem czy dobrze) wszystko niby ok. I najwazniejsze- pytam go o ulozenie dziecka - teraz jest mu ciezko jeszcze stwierdzic ale w 36tc ostatecznie sie to sprawdza. Jesli nie bedzie powiem lub bedzie zdania ze ulozenie jest zle - wysyla na usg. Jesli na usg sie potwierdzi zle ulozenie - zwykly w ciagu 48h wykonuje sie cesarskie ciecie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4114 |
Zakorzenienie
|
wszystkie
ja muszę przytachać torbę z rzeczami dla córy, poprzeglądać to na za chwile a co na jeszcze później... |
![]() ![]() |
![]() |
#4115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Super, że wszystko ok ![]() Czyli jeszcze w 36tc będziesz miała wizytę?? Ja chyba będę wszysrtki ciuszki prała jakie mam, te większe też od razu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4117 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4118 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4119 |
Wtajemniczenie
|
Miałam Wam napisać tym kąciku maluszka o którym było wczoraj na SR. No więc ogarnęłam się, posprzątane, ciasto upieczone tak więc zabieram się za relację.
KĄCIK MALUSZKA *Zaczynając od tego że nie ważne jest czy dzieciątko będzie miało swój pokój czy będzie z nami w pokoju, ważne jest żeby miało swoje miejsce do spania. *Położna radziła aby po karmieniu odkładać dziecko do łóżeczka, wie że wygodnie jest zostawić ale ona sama też zostawiła i później długo "walczyła" żeby córka spała w swoim łóżku. *Ważne aby łóżeczko nie było zbyt blisko TV i komputera *Jeżeli chodzi o dobór materaca, powiedziała że każdy jest przetestowany, zatwierdzony i jeżeli kupujemy zestaw łóżeczko z jakimś tam materacem to żeby nie wydziwiać, jeżeli wybieramy i nas stać to ponoć jakiś z trawy morskiej *fajnie jak łóżeczko ma możliwość regulacji takiej wysokości, żeby główka była wyżej (tak 30-40 stopni), bo 80% dzieci ulewa. Jak łóżeczko nie ma takiej regulacji to czymś unieść górę materaca *poleca ochraniacz na łóżeczko bo dzieciątko szybko zacznie się obracać i żeby się nie uderzało to warto mieć *pościel bawełniana, ponieważ kora lubi uczulać *położna mówiła że dzieci lubią na początku mieć ciasno, dlatego poleca rożki ( była tutaj już kiedyś dyskusja na ten temat, wiadomo każde dziecko jest inne, jedne faktycznie lubią ciasno jak u mamy w brzuchu inne od początku wolą mieć luz) *maluszkowi nie dajemy poduszki, jeżeli kupujemy kołderkę i jest też podusia to taka żeby była maksymalnie na 2 cm, taka płaściutka *pod prześcieradło warto dać podkład, w razie przesikania materac nie przesiąknie *temperatura taka optymalna to 21-22 stopnie *warto aby blisko łóżeczka była lampa, bo na początku dzidziolek nie rozróżnia dnia od nocy, wiadomo jak wstanie w dzień i będzie jasno będziemy do niego rozmawiać, zabawiać itd, a w nocy żeby mu nie robić wrażenia dnia świecąc górne światło warto mieć lampkę żeby był tylko półmrok *przewijak musi być stabilny, blisko niego pieluchy, ubranka na przebranie, dobrze jakby był na naszej wysokości żeby nie trzeba było się schylać bo kręgosłup będzie bolał, ponieważ po porodzie powoli będzie wracał na swoje miejsce - tzn kręgi będą się spowrotem ściskać (nie wiem jak Wam to inaczej opisać) KOSMETYKI *starać się aby wszystkie były z jednej firmy ( w razie gdyby dzieciątko było uczulone to będzie łatwiej wycofać) *do kąpania polecane emolienty Oilatum, Emolium- ale to jest polecane, jeżeli będziemy kąpać w czymś innym to nie będzie tragedii *położna ze swojego doświadczenia doradziła że jeżeli pojawiają się jakieś zmiany skórne to do kąpieli dodać krochmal *kikut pępowinowy oczyszczać octeniseptem- to jest polecane, jeżeli ktoś będzie używał spirytusu to nic się nie stanie *do pupy warto zacząć od kremu LINOMAG, na odparzenia SUDOCREM ale też jeżeli są to smarować 2-3 razy dziennie nie więcej, nie używać raczej do codziennej pielęgnacji bo skóra się przesuszy *na łuszczenie skóry warto mieć ALANTAN PLUS * no i oczywiście obowiązkowo na zimę kremik ochronny i na lato krem z filtrem PIELUCHY *powiedziała żeby po prostu próbować które dzieciątka nie będą uczulały, bo to że np Pampers będzie uczulał, nie oznacza że Huggies będą uczulały UBRANKA: *na początek najlepiej mieć po 5 kompletów (body- najlepiej rozpinane z boku, pajace, śpiochy i jakieś kaftaniki ale nie koniecznie) z każdego rozmiaru *jakieś cieplejsze ciuszki na chłodniejsze dni *ubranka trzeba prasować do pół roku- podczas prasowania zabija się najwięcej zarazków PIELĘGNACJA: *przez ok 3 tygodnie po porodzie nie obcinamy maluszkowi paznokci, dopiero kiedy te pierwsze same się wykruszą to wolno *nawet jeżeli dzieciątko nie ma włosków to trzeba wyczesywać główkę żeby nie było ciemieniuchy *gdyby zdarzyła się ciemieniucha to na 10 minut przed kąpielą posmarować dziecku główkę ciepłą oliwką, założyć czapeczkę i po 10 minutach ściągnąć, wykąpać maluszka i wyczesać *kąpać co najmniej co 2 dni *wybrać jedną porę kąpieli ( najlepiej między 18-21) *dziecko przed kąpielą dobrze trochę nakarmić, "oszukać", wykąpać i później dokarmić *temperatura wody powinna mieć 37 stopni, warto sprawdzać łokciem a nie tylko termometrem bo termometr może się zepsuć *jeżeli dzieciątko płacze w wannie to można spróbować otulić je pieluchą tetrową No to by było na tyle, się rozpisała. Większość z tych rzeczy jest wiadoma ale jakby ktoś chciał to będzie w skondensowanej wiadomości
#4120 |
Zakorzenienie
|
Ja nad tym myslalam wlasnie I piore jednak wszystko
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#4121 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Fiku miku , fiku miku skacze Pukacz po jajniku. Mamusie XI-XII 2013. cz.V
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4122 |
Wtajemniczenie
|
Ja piorę wszystkie ciuszki teraz w zwykłym proszku a później nie wiem czy będę prała te dużo za duże czy do jakiegoś rozmiaru
Trele szybko Ci ta wizyta poszła, no ale dobrze że trafiłaś na takiego lekarza tym razem. A tak w ogóle to musisz być gotowa w takim razie już w 36 tygodniu?? O mamusiu
#4123 |
Zakorzenienie
|
Tak do pół roku około
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4124 |
Wtajemniczenie
|
Rybko proszę o dopisanie mi wizyty 19.08 godzina 12:10
#4125 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4126 |
Rozeznanie
|
Już wróciłam od lekarza, powiem wam że ledwo do niego doszlam i ledwo wróciłam do domu taka goracz
![]() ![]() Maomami dzięki za opis jak będę na kompie to musze sobie go skopiować, przyda się ![]() Eh źle się czuje po tej wyprawie do lekarza, coś mnie podbrzusze boli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zjadłabym sobie jakieś dobre ciacho, ale robić mi się nie chce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4129 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja piore wszystko do rozmiaru 74 ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4130 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobry pomysł ![]() Cytat:
![]() odpocznij teraz i pewni będzie lepiej ![]() ---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- Cytat:
![]() Nie wiem jak to będzie na późniejszym etapie, ale znajoma mówiła, ze pod koniec wizyty są częściej ![]() Ja mam za 3 tygodnie dopiero drugą wizytę w szpitalu ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4131 |
Wtajemniczenie
|
Cieszę się że mogłam Wam trochę pomóc, żaden problem podzielić się usłyszaną wiedzą, a akurat ta położna mówiła też ze swojego doświadczenia jako mamy i położną jest od 25 lat i nie mówi że poród to takie cudowne przeżycie i w ogóle że wszystko jest piękne
#4132 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() oj przyda się, przyda ![]() wiem i cieszę sią bardzo ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wrzuce w nowym wątku ok ? ![]() ---------- Dopisano o 18:00 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- trele jak oni Ci badają ten brzuch ? co z niego wychodzi? czy duży czy mały świadczy o tym czy z maluchem wszystko ok? bo z chęcią bym se pomierzyła ![]() ![]()
![]() |
#4134 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4135 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
"Nikt mnie nie ostrzegał, że urodzenie dziecka przypomina zakochanie, tyle że w kimś, kto jest znacznie młodszy od mojego męża i ładniej pachnie. Nikt mi nie powiedział, że praktycznie rzecz biorąc, macierzyństwo jest niebezpiecznie podobne do romansu". Nela 5/11/13 ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4136 |
Wtajemniczenie
|
No bo w sumie to Wam powiem że na tej SR to w sumie mówią takie rzeczy które człowiek już wie, bo wiadomo że jak się zachodzi w ciąże to się czyta to tu to tam.
Jeżeli chcecie i wydaje się Wam przydatne to nie mam żadnego sprzeciwu żeby było gdzieś na pierwszej stronie w nowym wątku A i powiem Wam że ciasto wyszło bardzo dobre, nie jest suche, takie mmmmm mam nadzieję że mężulowi będzie smakowało ![]()
Nasze małe cudo Edytowane przez maomami Czas edycji: 2013-08-02 o 17:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#4137 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4139 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() A jesli o ubranka chodzi to tam sa po 5 kompletow, to rozmiar 62 moze byc czy 56? ![]() Reszta 62 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4140 |
Wtajemniczenie
|
No chodzi o to żeby mieć max 5 body z rozmiaru 56, pajaców i śpiochów, 5 z rozmiaru 62 itd
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:03.