Zawód księgowa/księgowy - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-07-24, 09:30   #901
fallenart91
Zadomowienie

Dot.: Zawód księgowa/księgowy

Drogie Panie!

Błagam Was o pomoc!

Mam dzwonić po 10 sierpnia do pewnego biura rachunkowego, aby rozmawiać z szefem nad możliwością przyuczenia mnie w księgowości. Wielka prośba - polećcie mi jakąś literaturę, abym zrobiła na nim dobre wrażenie Wiem, że polecałyście "Rachunkowość od podstaw" oraz "Rachunkowość można zrozumieć". Czy polecacie coś oprócz tego? Błagam o pomoc. Naprawdę zależy mi na świetnym występie i zdobyciu możliwości łapania doświadczenia.
fallenart91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-24, 17:19   #902
Agnieszka Gie
Rozeznanie

Przede wszystkim "Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych" i "Ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych". To podstawa. Czasu dużo nie masz więc zacznij od pdof bo pewnie pracę w biurze zaczniesz od książek przychodów i rozchodów. Potem możesz jeszcze zapoznać się z ustawą o VAT i ustawą o rachunkowości.
Agnieszka Gie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-24, 17:40   #903
fallenart91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Agnieszka Gie Pokaż wiadomość
Przede wszystkim "Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych" i "Ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych". To podstawa. Czasu dużo nie masz więc zacznij od pdof bo pewnie pracę w biurze zaczniesz od książek przychodów i rozchodów. Potem możesz jeszcze zapoznać się z ustawą o VAT i ustawą o rachunkowości.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czy powinnam się zapoznać z czymś jeszcze? Tak naprawdę niewiele jeszcze wiem o księgowości. Liczę, że utrzymam się trochę czasu w tym biurze i zdobędę tam doświadczenie
Stary 2013-07-24, 18:07   #904
Agnieszka Gie
Rozeznanie

A miałaś już do czynienia z rachunkowością? Np w szkole? Czy zamierzasz się uczyć od zera?
Stary 2013-07-24, 18:11   #905
fallenart91
Zadomowienie

Cytat:
A miałaś już do czynienia z rachunkowością? Np w szkole? Czy zamierzasz się uczyć od zera?
Zaczynam od kompletnego zera. Niby w LO chodziłam na profil ekonomiczny, ale tak naprawdę nic to nie znaczyło.
Stary 2013-07-24, 18:42   #906
Haylee
Zakorzenienie

szczerze to wszystkiego Cię nauczą, a tak jak pisały dziewczyny - zapoznać się z ustawami, najlepiej opracowanymi, są pewno na chomiczku czy gdzieś indziej w internecie
Takie małe biura rachunkowe raczej prowadzą małą ksiegowośc, czyli ksiażka przychodów i rozchodów, czyli polegające na wklepywaniu do komputera netto brutto vat... Także nie ma filozofii Na dane faktury w większosci firm jest opracowany system, który będziesz się musiała nauczyc Niektóre "księgowe" w biurach rachunkowych nawet nie wiedzą co sobie ksiegują, albo jak to faktycznie wyglada - tylko wklepują "suche" dane, niezastanawiając się nad tym...
Stary 2013-07-24, 19:36   #907
fallenart91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Haylee Pokaż wiadomość
szczerze to wszystkiego Cię nauczą, a tak jak pisały dziewczyny - zapoznać się z ustawami, najlepiej opracowanymi, są pewno na chomiczku czy gdzieś indziej w internecie
Takie małe biura rachunkowe raczej prowadzą małą ksiegowośc, czyli ksiażka przychodów i rozchodów, czyli polegające na wklepywaniu do komputera netto brutto vat... Także nie ma filozofii Na dane faktury w większosci firm jest opracowany system, który będziesz się musiała nauczyc Niektóre "księgowe" w biurach rachunkowych nawet nie wiedzą co sobie ksiegują, albo jak to faktycznie wyglada - tylko wklepują "suche" dane, niezastanawiając się nad tym...
Jestem trochę przerażona ilością materiałów, ale muszę zagryźć zęby i dać sobie z tym radę Dziękuję za podpowiedź odnośnie komentarzy do ustaw
Stary 2013-07-24, 19:56   #908
Agnieszka Gie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Haylee Pokaż wiadomość
Niektóre "księgowe" w biurach rachunkowych nawet nie wiedzą co sobie ksiegują, albo jak to faktycznie wyglada - tylko wklepują "suche" dane, niezastanawiając się nad tym...
To nie księgowe, to wklepywaczki
Stary 2013-07-24, 20:00   #909
Haylee
Zakorzenienie

Cytat:
To nie księgowe, to wklepywaczki
ale w umowie mają wpisane księgowa
Stary 2013-07-26, 04:55   #910
anex_1989
Zakorzenienie

Właśnie to są uroki biur rachunkowych wklepują z klapkami na oczach jak konie ja do tej pory w sp. z o.o. męczę się z wyprostowaniem większości dokumentów jakie zostały po ich prowadzeniu, rozliczanie rozrachunków nieprzyporządkowane do odpowiednich faktur, kontrahenci i salda z kosmosu masakra być może nie jest to regułą ale na chwilę obecną jestem strasznie zrażona do BR
anex_1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-28, 16:25   #911
Ofca w Wielkim Miescie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fallenart91 Pokaż wiadomość
Drogie Panie!

Błagam Was o pomoc!

Mam dzwonić po 10 sierpnia do pewnego biura rachunkowego, aby rozmawiać z szefem nad możliwością przyuczenia mnie w księgowości. Wielka prośba - polećcie mi jakąś literaturę, abym zrobiła na nim dobre wrażenie Wiem, że polecałyście "Rachunkowość od podstaw" oraz "Rachunkowość można zrozumieć". Czy polecacie coś oprócz tego? Błagam o pomoc. Naprawdę zależy mi na świetnym występie i zdobyciu możliwości łapania doświadczenia.
Wiecie może gdzie można kupić tę książkę? Nigdzie nie mogę jej znaleźć, wszędzie niedostępna.
Ofca w Wielkim Miescie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-28, 16:32   #912
fallenart91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ofca w Wielkim Miescie Pokaż wiadomość
Wiecie może gdzie można kupić tę książkę? Nigdzie nie mogę jej znaleźć, wszędzie niedostępna.
Znalazłam ją na chomiku, w formie zdjęć tylko.
Stary 2013-07-28, 18:54   #913
Ofca w Wielkim Miescie
Rozeznanie

Właśnie widziałam, chyba będę musiała sobie tam założyć konto
Stary 2013-07-28, 19:09   #914
fallenart91
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie widziałam, chyba będę musiała sobie tam założyć konto
Prawdę mówiąc książka nie przypadła mi jakoś mocno do gustu - przeczytałam kilka stron i zamknęłam. Ale może Tobie się spodoba
Stary 2013-07-29, 13:42   #915
Ofca w Wielkim Miescie
Rozeznanie

A co tam dokładnie jest? Są jakoś przejrzyście wytłumaczone zasady dekretowania, kiedy po stronie dt a kiedy ct, co wpisywać do bilansu itp.? Bo ja właśnie potrzebuję wytłumaczenia takich podstaw rachunkowości... Miałam przedmiot "podstawy rachunkowości" ale jakoś nie mogłam zrozumieć co i jak... Potrzebuję książki, która tłumaczy to "jak krowie na rowie"

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-07-29, 13:53   #916
fallenart91
Zadomowienie

Cytat:
A co tam dokładnie jest? Są jakoś przejrzyście wytłumaczone zasady dekretowania, kiedy po stronie dt a kiedy ct, co wpisywać do bilansu itp.? Bo ja właśnie potrzebuję wytłumaczenia takich podstaw rachunkowości... Miałam przedmiot "podstawy rachunkowości" ale jakoś nie mogłam zrozumieć co i jak... Potrzebuję książki, która tłumaczy to "jak krowie na rowie"
To raczej będzie dla Ciebie ok Książka jest opisywana w formie historyjki: przychodzi pani do pana... I faktycznie jest to wyłożone "łopatologicznie"
Stary 2013-07-29, 14:00   #917
Ofca w Wielkim Miescie
Rozeznanie

A dlaczego Tobie ona nie odpowiada?
Znalazłam też książkę "Podręcznik samodzielnej nauki księgowania", podobno to jest jeden z najczęściej wybieranych podręczników do nauki księgowości, ciekawa jestem czy ktoś mógłby się na jej temat wypowiedzieć.
Stary 2013-07-29, 14:09   #918
viosna82
Raczkowanie

Witajcie, też jestem księgową, teraz już starszą i wg mnie bez sensu dla osoby, która nigdy nie miała do czynienia z rachunkowością, studiować ustaw, bo zwykłemu śmiertelnikowi to wszystko mało mówi. zresztą chyba w biurze wszystkiego nauczą i zdają sobie sprawę, że jak ktoś nie miał do czynienia z księgowością w PRAKTYCE to trzeba mu wszystko pokazać, a i przepisy bez sensu na blache wykuwać, jak ktoś nigdy tego nie robił praktycznie.

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

posiadam podręcznik do samodzielnej nauki księgowania, ale wg mnie jego studiowanie ma sens, jesli ktoś posiada podstawy księgowości, a przynajmniej miał w szkole przedmiot rachunkowość. Jako podręcznik jest dość dobry, aczkolwiek przyznam, że mi się nigdy nie chcialo go za bardzo samej przeglądać i samej się uczyć Musiał mi ktoś nakłaść do głowy, głównie w praktyce w pracy i na studiach podyplomowych.
viosna82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-29, 20:01   #919
Haylee
Zakorzenienie

ja mogę polecić podstawy rachunkowości prof. Messnera na chomiczku na pewno znajdziecie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-07-30, 15:45   #920
Agnieszka Gie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez viosna82 Pokaż wiadomość
Witajcie, też jestem księgową, teraz już starszą i wg mnie bez sensu dla osoby, która nigdy nie miała do czynienia z rachunkowością, studiować ustaw, bo zwykłemu śmiertelnikowi to wszystko mało mówi. zresztą chyba w biurze wszystkiego nauczą i zdają sobie sprawę, że jak ktoś nie miał do czynienia z księgowością w PRAKTYCE to trzeba mu wszystko pokazać, a i przepisy bez sensu na blache wykuwać, jak ktoś nigdy tego nie robił praktycznie.

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

posiadam podręcznik do samodzielnej nauki księgowania, ale wg mnie jego studiowanie ma sens, jesli ktoś posiada podstawy księgowości, a przynajmniej miał w szkole przedmiot rachunkowość. Jako podręcznik jest dość dobry, aczkolwiek przyznam, że mi się nigdy nie chcialo go za bardzo samej przeglądać i samej się uczyć Musiał mi ktoś nakłaść do głowy, głównie w praktyce w pracy i na studiach podyplomowych.

No widzisz. Co księgowa to inne zdanie
Ja zgadzam się z Tobą co do drugiej części wypowiedzi.
Co do pierwszej to sama uczennice i stażystki zawsze odsyłam do ustaw.
Księgowania uczę cierpliwie i tłumaczę, bo sama wiem jak ciężko to zrozumieć szczególnie komuś kto nie miał rachunkowości. Natomiast nie mam zamiaru nikomu wykładać przepisów. Im wcześniej zaczną zaznajamiać się z przepisami tym lepiej. Łatwiej będzie im później bo jak zaczną samodzielną pracę to nikt za nich nie będzie szukał w ustawach. U mnie to wygląda tak, że jak mają problem to najpierw same szukają, potem przychodzą do mnie, pokazują co znalazły i mówią jakie jest rozwiązanie ich zdaniem.
Stary 2013-07-30, 20:55   #921
fallenart91
Zadomowienie

Cytat:
No widzisz. Co księgowa to inne zdanie
Ja zgadzam się z Tobą co do drugiej części wypowiedzi.
Co do pierwszej to sama uczennice i stażystki zawsze odsyłam do ustaw.
Księgowania uczę cierpliwie i tłumaczę, bo sama wiem jak ciężko to zrozumieć szczególnie komuś kto nie miał rachunkowości. Natomiast nie mam zamiaru nikomu wykładać przepisów. Im wcześniej zaczną zaznajamiać się z przepisami tym lepiej. Łatwiej będzie im później bo jak zaczną samodzielną pracę to nikt za nich nie będzie szukał w ustawach. U mnie to wygląda tak, że jak mają problem to najpierw same szukają, potem przychodzą do mnie, pokazują co znalazły i mówią jakie jest rozwiązanie ich zdaniem.
Ja wyszłam z założenia, że na początku przyswoje sobie książkę "Rachunkowość od podstaw" - odpowiem na pytania kontrolne umieszczone na końcu każdego z rozdziałów. Potem chce się zabrać za przepisy z komentarzem. Mam nadzieję, że taka kolejność ułatwi mi przyswajanie ustaw

Mam jeszcze takie małe pytanie: Jak traktuje się praktykantów/stażystów w biurach rachunkowych? Chcę wiedzieć, na co mniej więcej mam się przygotować...
Stary 2013-07-30, 22:39   #922
viosna82
Raczkowanie

ok, przepisy przepisami i każda księgowa będzie musiała nie raz i nie dwa do nich zaglądać, szukać, interpretować, ale jeśli ktoś jest zielony z rachunkowości to nie sądzę, żeby po przeczytaniu ustawy mógł czymkolwiek zabłysnąć na rozmowie o pracę, trzeba mieć solidne podstawy, wiedzieć jak to wszystko w księgowości działa, a nie z pamięci powiedzieć regułkę z ustawy, ok no chyba, że ktoś nas będzie pytal na zasadzie: jakie mamy stawki vat np. Ale chodzi mi bardziej o to jak to wszystko działa, a nie o suche fakty. Ja idąc do pracy w dziale księgowości nie wiedziałam co to jest debet i kredyt ani bilans czy rachunek zysków i strat, a czytając wtedy ustawy to tak jakbym czytała o budowie rakiet kosmicznych (nie miałam wcześniej nawet rachunkowości w szkole, nic zero). Na pamięć przecież całych ustaw nie wykuje. Księgowości nikt się sam nie nauczy w domu. Bo jak pójdzie do pracy to i tak nie będzie wiedział, co ma robić.
Stary 2013-08-01, 13:33   #923
Agnieszka Gie
Rozeznanie

Może to zależy od biura rachunkowego. Ja np wolę żeby nowa osoba nie wiedziała co to bilans (bo i tak nikt jej nie da na początku bilansu do zrobienia), ale za to wiedziała co może być zaksięgowane w kup a co nie. Potem jak się najprostszą książkę po niektórych sprawdza to się człowiek za głowę łapie. I nie mówię tu o pierwszych dniach stażu bo wtedy jeszcze się wiele wybacza i dużo tłumaczy.
Stary 2013-08-01, 17:19   #924
viosna82
Raczkowanie

Nie wiem, ja nigdy nie pracowałam w biurze rachunkowym i nie brałam tego nawet pod uwagę. A księgowość bezpośrednio w firmie to trochę inna bajka.
Stary 2013-08-02, 06:51   #925
anex_1989
Zakorzenienie

Moje drogie wszystko zależy też o jakie stanowisko się ubiegamy, wiadomym jest, że jeżeli aplikujemy na stanowisko głównej czy samodzielnej księgowej to musimy się znać na rzeczy bo stanowisko wymaga odpowiedzialności i wiedzy, inną sprawą jest, że większość firm zatrudnia referenta ds. księgowości w celu minimalizacji kosztów i wymaga od niego cudów, a on przecież ma współpracować z księgowością i nieść pomoc tj. dekretować, uzgadniać rozrachunki, a nie tworzyć sprawozdania finansowe
Stary 2013-08-02, 20:26   #926
Samarbi
Raczkowanie

Hej Dziewczyny
Ja również upatrzyłam sobie ten zawód. Kończę studia na kierunku finanse i rachunkowość, robię staż w dziale księgowości w firmie produkcyjnej. Wiem, że podobałaby mi się ta praca, szkoda tylko, że ofert tak mało
Samarbi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-03, 16:24   #927
viosna82
Raczkowanie

Samarbi - z pracą wcale nie jest tak źle, jeśli np. tam gdzie mieszkasz w księgowości jest mało ofert, to pewnie w innych branżach jeszcze mniej. Teraz podobno wszędzie nie jest kolorowo, ale i tak wg mnie księgowość jakoś daje radę, u mnie np. w sierpniu przyjdzie nowa księgowa do pracy, do pomocy dla mnie bo byłam sama przez ostatni rok.
Stary 2013-08-03, 21:40   #928
makrelina
Raczkowanie

Moja mama jest glowna ksiegowa w Polsce I strasznie napiera zebym robila to co ona. W sumie nie jest to zly pomysl, bo jak nie bede czegos rozumiala to zawsze moge sie jej poradzic. Problem polega na tym, ze jestem w stanach. Czy ksiegowosc wszedzie jest w zasadzie taka sama czy bardzo sie rozni w zaleznosci od kraju?
Stary 2013-08-06, 07:22   #929
anex_1989
Zakorzenienie

makrelina jeżeli Cię to interesuje to nie widzę problemu, ale jeżeli miałabyś robić to tylko ze względu na mamę to mówię kategoryczne NOŁ

Nic tak nie unieszczęśliwia człowieka jak robienie tego czego się nie lubi
Stary 2013-09-11, 17:24   #930
fallenart91
Zadomowienie

Czy któraś z Was jest może księgową w Niemczech?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości