![]() |
#901 |
Zadomowienie
|
Dot.: Zawód księgowa/księgowy
Drogie Panie!
Błagam Was o pomoc! Mam dzwonić po 10 sierpnia do pewnego biura rachunkowego, aby rozmawiać z szefem nad możliwością przyuczenia mnie w księgowości. Wielka prośba - polećcie mi jakąś literaturę, abym zrobiła na nim dobre wrażenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#902 |
Rozeznanie
|
Przede wszystkim "Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych" i "Ustawa o podatku dochodowym od osób prawnych". To podstawa. Czasu dużo nie masz więc zacznij od pdof bo pewnie pracę w biurze zaczniesz od książek przychodów i rozchodów. Potem możesz jeszcze zapoznać się z ustawą o VAT i ustawą o rachunkowości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#903 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#904 |
Rozeznanie
|
A miałaś już do czynienia z rachunkowością? Np w szkole? Czy zamierzasz się uczyć od zera?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#905 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#906 |
Zakorzenienie
|
szczerze to wszystkiego Cię nauczą, a tak jak pisały dziewczyny - zapoznać się z ustawami, najlepiej opracowanymi, są pewno na chomiczku czy gdzieś indziej w internecie
![]() Takie małe biura rachunkowe raczej prowadzą małą ksiegowośc, czyli ksiażka przychodów i rozchodów, czyli polegające na wklepywaniu do komputera netto brutto vat... Także nie ma filozofii ![]() ![]() ![]()
![]() |
#907 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#908 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#909 |
Zakorzenienie
|
ale w umowie mają wpisane księgowa
![]()
![]() |
#910 |
Zakorzenienie
|
Właśnie to są uroki biur rachunkowych wklepują z klapkami na oczach jak konie ja do tej pory w sp. z o.o. męczę się z wyprostowaniem większości dokumentów jakie zostały po ich prowadzeniu, rozliczanie rozrachunków nieprzyporządkowane do odpowiednich faktur, kontrahenci i salda z kosmosu masakra być może nie jest to regułą ale na chwilę obecną jestem strasznie zrażona do BR
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#911 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#912 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#913 |
Rozeznanie
|
Właśnie widziałam, chyba będę musiała sobie tam założyć konto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#914 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#915 |
Rozeznanie
|
A co tam dokładnie jest? Są jakoś przejrzyście wytłumaczone zasady dekretowania, kiedy po stronie dt a kiedy ct, co wpisywać do bilansu itp.?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#916 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#917 |
Rozeznanie
|
A dlaczego Tobie ona nie odpowiada?
Znalazłam też książkę "Podręcznik samodzielnej nauki księgowania", podobno to jest jeden z najczęściej wybieranych podręczników do nauki księgowości, ciekawa jestem czy ktoś mógłby się na jej temat wypowiedzieć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#918 |
Raczkowanie
|
Witajcie, też jestem księgową, teraz już starszą i wg mnie bez sensu dla osoby, która nigdy nie miała do czynienia z rachunkowością, studiować ustaw, bo zwykłemu śmiertelnikowi to wszystko mało mówi. zresztą chyba w biurze wszystkiego nauczą i zdają sobie sprawę, że jak ktoś nie miał do czynienia z księgowością w PRAKTYCE to trzeba mu wszystko pokazać, a i przepisy bez sensu na blache wykuwać, jak ktoś nigdy tego nie robił praktycznie.
---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- posiadam podręcznik do samodzielnej nauki księgowania, ale wg mnie jego studiowanie ma sens, jesli ktoś posiada podstawy księgowości, a przynajmniej miał w szkole przedmiot rachunkowość. Jako podręcznik jest dość dobry, aczkolwiek przyznam, że mi się nigdy nie chcialo go za bardzo samej przeglądać i samej się uczyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#919 |
Zakorzenienie
|
ja mogę polecić podstawy rachunkowości prof. Messnera
![]()
![]() |
#920 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No widzisz. Co księgowa to inne zdanie ![]() Ja zgadzam się z Tobą co do drugiej części wypowiedzi. Co do pierwszej to sama uczennice i stażystki zawsze odsyłam do ustaw. Księgowania uczę cierpliwie i tłumaczę, bo sama wiem jak ciężko to zrozumieć szczególnie komuś kto nie miał rachunkowości. Natomiast nie mam zamiaru nikomu wykładać przepisów. Im wcześniej zaczną zaznajamiać się z przepisami tym lepiej. Łatwiej będzie im później bo jak zaczną samodzielną pracę to nikt za nich nie będzie szukał w ustawach. U mnie to wygląda tak, że jak mają problem to najpierw same szukają, potem przychodzą do mnie, pokazują co znalazły i mówią jakie jest rozwiązanie ich zdaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#921 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mam jeszcze takie małe pytanie: Jak traktuje się praktykantów/stażystów w biurach rachunkowych? Chcę wiedzieć, na co mniej więcej mam się przygotować... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#922 |
Raczkowanie
|
ok, przepisy przepisami i każda księgowa będzie musiała nie raz i nie dwa do nich zaglądać, szukać, interpretować, ale jeśli ktoś jest zielony z rachunkowości to nie sądzę, żeby po przeczytaniu ustawy mógł czymkolwiek zabłysnąć na rozmowie o pracę, trzeba mieć solidne podstawy, wiedzieć jak to wszystko w księgowości działa, a nie z pamięci powiedzieć regułkę z ustawy, ok no chyba, że ktoś nas będzie pytal na zasadzie: jakie mamy stawki vat np. Ale chodzi mi bardziej o to jak to wszystko działa, a nie o suche fakty. Ja idąc do pracy w dziale księgowości nie wiedziałam co to jest debet i kredyt ani bilans czy rachunek zysków i strat, a czytając wtedy ustawy to tak jakbym czytała o budowie rakiet kosmicznych (nie miałam wcześniej nawet rachunkowości w szkole, nic zero). Na pamięć przecież całych ustaw nie wykuje. Księgowości nikt się sam nie nauczy w domu. Bo jak pójdzie do pracy to i tak nie będzie wiedział, co ma robić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#923 |
Rozeznanie
|
Może to zależy od biura rachunkowego. Ja np wolę żeby nowa osoba nie wiedziała co to bilans (bo i tak nikt jej nie da na początku bilansu do zrobienia), ale za to wiedziała co może być zaksięgowane w kup a co nie. Potem jak się najprostszą książkę po niektórych sprawdza to się człowiek za głowę łapie. I nie mówię tu o pierwszych dniach stażu bo wtedy jeszcze się wiele wybacza i dużo tłumaczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#924 |
Raczkowanie
|
Nie wiem, ja nigdy nie pracowałam w biurze rachunkowym i nie brałam tego nawet pod uwagę. A księgowość bezpośrednio w firmie to trochę inna bajka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#925 |
Zakorzenienie
|
Moje drogie wszystko zależy też o jakie stanowisko się ubiegamy, wiadomym jest, że jeżeli aplikujemy na stanowisko głównej czy samodzielnej księgowej to musimy się znać na rzeczy bo stanowisko wymaga odpowiedzialności i wiedzy, inną sprawą jest, że większość firm zatrudnia referenta ds. księgowości w celu minimalizacji kosztów i wymaga od niego cudów, a on przecież ma współpracować z księgowością i nieść pomoc tj. dekretować, uzgadniać rozrachunki, a nie tworzyć sprawozdania finansowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#926 |
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny
![]() Ja również upatrzyłam sobie ten zawód. Kończę studia na kierunku finanse i rachunkowość, robię staż w dziale księgowości w firmie produkcyjnej. Wiem, że podobałaby mi się ta praca, szkoda tylko, że ofert tak mało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#927 |
Raczkowanie
|
Samarbi - z pracą wcale nie jest tak źle, jeśli np. tam gdzie mieszkasz w księgowości jest mało ofert, to pewnie w innych branżach jeszcze mniej. Teraz podobno wszędzie nie jest kolorowo, ale i tak wg mnie księgowość jakoś daje radę, u mnie np. w sierpniu przyjdzie nowa księgowa do pracy, do pomocy dla mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#928 |
Raczkowanie
|
Moja mama jest glowna ksiegowa w Polsce I strasznie napiera zebym robila to co ona. W sumie nie jest to zly pomysl, bo jak nie bede czegos rozumiala to zawsze moge sie jej poradzic. Problem polega na tym, ze jestem w stanach. Czy ksiegowosc wszedzie jest w zasadzie taka sama czy bardzo sie rozni w zaleznosci od kraju?
![]() |
#929 |
Zakorzenienie
|
makrelina jeżeli Cię to interesuje to nie widzę problemu, ale jeżeli miałabyś robić to tylko ze względu na mamę to mówię kategoryczne NOŁ
![]() Nic tak nie unieszczęśliwia człowieka jak robienie tego czego się nie lubi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#930 |
Zadomowienie
|
Czy któraś z Was jest może księgową w Niemczech?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:08.