![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
jak przenieść sie na inną uczelnie???
Z powodu często pojawiających się w ostatnim czasie wątków dotyczących przeniesienia, na które najczęściej jest jedna odpowiedź niezależnie od uczelni, która wyjaśnia sprawę w początkowym jej etapie, zakładam wątek zbiorczy w tym temacie. Może znajdą się osoby, które będą chciały podzielić się swoimi doświadczeniami odnośnie zmiany uczelni i będą potrafiły pomóc w szczegółach.
Jednocześnie proszę, żeby o te szczegóły pytać dopiero po odnalezieniu tej podstawowej odpowiedzi na ogólne pytanie "Co zrobić, aby przenieść się z uczelni X na uczelnię Y?", która zawarta jest w regulaminie docelowej uczelni. Pozdrawiam, viva91 _________________________ _________________________ __ witam ![]() Obecnie studjuję biologię na UŁ jednak moim marzeniem było i w sumie nadal jest SGGW... dlatego chciałabym sie tam przenieść od przyszłego roku akademickiego ![]() z góry dziekuję za odpowiedzi ![]() Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2016-07-10 o 14:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Władca Wizażu
|
Dot.: jak przenieść sie na inną uczelnie???
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej sprawdzić bezpośrednio na wydziale który Cię interesuje i zrobić to oficjalnie.
Albo druga droga, startować na I rok w rekrutacji i jak się dostaniesz to idziesz na spotkanie z dziekanem ds. studenckich i on Cie przepisuje na odpowiedni rok studiów po zapoznaniu ze zrealizowanym przez Ciebie programem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
.
|
skontaktuj sie z SSGW.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja się przenosiłam na UWr po pierwszym roku, najpierw zorietowałam się czy są miejsca i jakie kryteria trzeba spełnić. Potem wystąpiłam o pisemną zgodę do rektora UWr i rektora mojej uczelni, a potem już było z górki.
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Żeby się przenieść, musisz przede wszytkim zaliczyć wszystkie przedmioty, braki i warunki nie wchodzą w gre. Ja chcę się przenieść najszybciej jak się da, dlatego zadzwoniłam do dziekanatu wydziału przyjmujęcego, czy istnieje możliwość przeniesienia już po pierwszym semestrze. Usłyszałam, że tak, i że jakiś miesiąc przed rozpoczęciem semestru muszę zebrać wszystkie potrzebne papiery: najpierw od dziekana macierzystej uczelni zgodę na przeniesienie i potwierdzenie, że wszystko się zaliczyło, potem idziesz z tym do dziekana przyjmującego i on wydaje ostateczną decyzję, potem uczelnia macierzysta wysyła do uczelni przyjmującej Twoje dokumenty. Dziekan przyjmujący określa też różnice programowe, listę przedmiotów do uzupełnienia i okres, w którym musisz je nadrobić. Najlepiej przejdź się do swojego dziekanatu i dopytaj o szczegóły, a najnajlepiej;-) zadzwoń na Wydział Rolnictwa i Biologii SGGW i tam się wszystkiego dowiesz. tu masz regulamin studiów, rozdział IV, Przeniesienia, wznowienia http://www.sggw.pl/2011/08/05/regula...iego-20112012/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Czytałam już ten regulamin
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Również semestralne. Dziękuję Ci baaaaaaardzo za odpowiedź!
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
przeniesienie na inną uczelnie
Cześć!
Mam pytanie do osób, które przenosiły się na inną uczelnie, ale na ten sam kierunek. Jak myślicie, czy da radę się jeszcze przenieść w pierwszym tygodniu października? Bo pani z dziekanatu mi powiedziała : "No... niech pani spróbuje..." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
na przekór do celu
|
Dot.: przeniesienie na inną uczelnie
To zależy co mówi regulamin uczelni, nie ma co myśleć, trzeba przeczytać.
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Przeczytaj regulamin uczelni, do której chcesz się przenieść. Zazwyczaj trzeba mieć zaliczony pierwszy semestr/rok, inaczej nie ma mowy o przenoszeniu się.
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem jak w Twoim wypadku, ale moja znajoma żeby móc się przenieść, musiała mieć zaliczone wszystkie przedmioty w pierwszym terminie, średnią minimum 4,5 + zgodę dziekana dotychczasowej uczelni. Wydaje mi się, że raczej na początku października z przeniesieniem się nie będzie problemu, o ile inne warunki będą spełnione. ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
Przecież na każdej uczelni może to wyglądać inaczej, ogólnopolskich zasad przenoszenia się nie ma. Przecież nie podałaś nawet o jaką uczelnię chodzi, więc nawet z doświadczenia nie możemy Ci pomóc.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
"ogólnopolskich zasad przenoszenia się nie ma" - to więc dlatego się pytam, czy jest moze osoba, która się na przykład w październiku przenosiła w pierwszym tygodniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
na przekór do celu
|
a co Ci da, że taką znajdziesz, jeśli przenosiła się z innych uczelni i na innych warunkach niż wygląda to u Ciebie?
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Zastanawiam się nad tym samym. Z tym że na średnią 4,5 nie ma szans, bo u mnie na kierunku nawet najlepsza osoba takiej nie ma...
Edytowane przez 201706121151 Czas edycji: 2013-08-12 o 00:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka się przenosiła, pisała podanie i czekała na decyzję. Czemu z przeniesieniem czekasz do pierwszego tygodnia października, a nie załatwiasz już teraz? U mnie na uczelni decyzja dziekana o zgodzie na przeniesienie zależy od wyników matury. Było sporo osób, które się nie dostały, a próbowały się przenosić już po rozpoczęciu roku.
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
swego czasu interesowałam się warunkami przeniesienia i z tego co mi wiadomo, trzeba dopełnić formalności PRZED rozpoczęciem nowego semestru. w dziekanatach informowali, że to jest przepis odgórny. no i oczywiście kryterium średniej + zgoda dziekana.
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
No i nie na każdej uczelni wymagają minimalnej średniej.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Przeniesienie na inną uczelnię w innym mieście.
Cześć! Jako, że nieubłagalnie zbliża się zimowa sesja egzaminacyjna i kończymy kolejne semestry mam mały mętlik w głowie i mam nadzieję, że ktoś tutaj mi pomoże
![]() Zacznę od początku. Jestem studentką 2 roku, jestem w trakcie 3 semestru i w moim życiu pojawiły się nowe możliwości, praca i w związku z tym będę mieszkała w nowym mieście. Nie chciałabym przerywać studiów, a przenieść się na uczelnię w innym mieście na ten sam kierunek. Stąd moje pytania: czy możliwe jest przeniesienie się po 3 semestrze czy trzeba czekać do zakończenia roku? czy są jakieś konkretne warunki? Wiem, że najlepiej dowiadywać się u konkretnego źródła które mnie interesuje, a;e najpierw chciałabym zasięgnąć wiedzy 'praktycznej', może ktoś z Was miał podobną sytuację i wie jak to wszystko wygląda? Aha i jeszcze jedno, chodzi mi o przeniesienie się na Uniwesytet Łódzki, lub którąś z uczelni w Łodzi na studia dzienne. Edytowane przez red_tights Czas edycji: 2014-01-01 o 19:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Dot.: Przeniesienie na inną uczelnię w innym mieście.
To zależy od uczelni, bo np. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu masz możliwość zmiany kierunku po semstrze ale warunkiem jest zaliczenie sesji. To samo Uniwersytet Wrocławski. Jeśli chodzi o przeniesienie między uczelniami to warunki pewnie te same lub bardzo zbliżone
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Da się przenieść, ale będziesz zaliczać różnice programowe i może Cię to dużo stresu kosztować... Jednak jednej uniwersalnej metody nie ma. Dzwonić i pytać u źródła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;44422403]Co do UŁ - jak sama załatwiałam przeniesienie na UŁ, to w regulaminie przeczytałam, że można przenieść się mając zaliczony min. semestr/rok studiów. Mnie interesował EkSoc i tam można się przenieść już po pierwszym semestrze, nie było potrzeb skończenia całego pierwszego roku, więc myślę, że Ty tym bardziej nie musisz czekać do skończenia pełnego roku i możesz przenieść się teraz. Lepiej przenieść się szybciej, będziesz mieć mniej różnic programowych do zaliczenia. Tylko te sprawy należy zacząć ogarniać jeszcze przed sesją
![]() ![]() o to świetnie! bardzo mnie podbudowała Twoja odpowiedź , dziękuję ![]() ![]() ![]() we wtorek zacznę dzwonić. Apropo tych róźnic programowych, bardzo ciężko było? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
moja sytuacja jest bardzo podobna do Twojej z tym że ja jestem na 1 roku, chcę z wielu powodów (głównie ze względu na odległość i stan zdrowia bliskiej mi osoby) przenieść się na inną uczelnię na ten sam kierunek (wiem że uczelnia docelowa mnie przyjmie, ale nie mam pojęcia czy macierzysta wyrazi zgodę) - w każdym razie mam trochę różnic programowych (nie miałam w tym semestrze 3 przedmiotów tzw.zapychaczy, oby nie robili mi z tego powodu problemów). Jakoś tak nie mam odwagi zadzwonić do dziekanatu, a wiem że trzeba już zacząć załatwiać, ale po prostu boję się usłyszeć "nie"
Edytowane przez micraneska Czas edycji: 2014-01-04 o 16:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:17.