Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-05, 16:24   #631
pani22ka
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;42117519]Pani daje rumianek [/QUOTE]nie uczula? tyle się naczytałam, że nie daję.
jeśli już to koper właśnie (ale mój jak wypije 20 ml to sukces... i tak musi, bo żelazo tak podaję).

Cytat:
Napisane przez iza243 Pokaż wiadomość
Ehh po obiedzie cukier 132Zjadłam sporą porcje buraków,karkówke z piekarnika i 2 ziemniaki.
dokładnie. po burakach. moje ukochane buraczki musiałam odstawić (bo nie umiem ich zjeść troszkę )
Dobrze, że idziesz do lakarza i tak szybko masz wizytę

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-05, 17:16   #632
Hosenka*
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX

Te wizyty o 16 mnie wykończą psychicznie, ale od tej godziny przyjmuje.

Wszystko ok

Najpierw mnie wystraszył, bo powiedział, że macica jest coś za nisko (a na poprzedniej wizycie powiedział, że jak jest ciąża obumarła, to od razu macica "siada"), nie mógł wyczuć dna. Wiec ja już panika. Ale wszystko ok Dziecko bardzo ruchliwe, drapało się po buźce
Wymierzył główkę, kość udową (wg. tych pomiarów dokładnie 15tc0d, a wg. OM dopiero w czwartek skończę 15tc), posprawdzał komory serca, czy brzuch zamknięty. Łożysko mam za nisko - jak w poprzedniej ciąży.
Szyjka zamknięta.

Mogę już wychodzić na spacer Ale krótki i późnym wieczorem, jak już jest chłodniej.
O pracy absolutnie nie ma mowy, na te upały mnie nie puszcza, więc zwolnienie do końca sierpnia, z przkazem chłodzenia mieszkania, zasłaniania okien itp. Może we wrześniu/październiku wrócę jak nic się nie będzie działo.

Przez 3 tyg waga poszła o 0,5 kg w górę, gin zaczął się śmiać, że powinnam już trochę przytyć, a nawet nie nadrobiłam wagi z początku ciąży

Następna wizyta 29.08.

Wizyty u niego to niebo a ziemia w porównaniu z lekarzem, do którego chodziłam rok temu. Nic nie mówił przy USG, wizyta może 10 min trwała. A teraz 30-40 minut to standard.

A no i mam zażywać rutinoscorbin na zakwaszenie moczu, bo wyszło mi pH 7,5.
Duphaston mam zażyć do końca co mam (czyli do jutra) i potem zużyć luteinę, która mi została z początku ciąży (najpierw tą podjęzykową 3x dziennie, a otem dopochwową 2x dziennie).

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2013-08-05 o 17:24
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-05, 17:42   #633
agatkaa1
Zakorzenienie

Hosenka cudownie ale przecież i tak wiedziałam że będzie OK!!

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
agatkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-05, 17:45   #634
Kubek29
Zadomowienie

U mnie tez wszystko ok.
Następna pełna wizyta 19 sierpnia.

Ta dzisiejsza była ekspresowa, właściwie tylko pomiar szyjki a pozniej chwila USG przez brzuch, ale to tylko celem zobaczenia i zmierzenia FHR. Popatrzył tez na główkę, w środku wszytsko cacy.

Pozniej byłam na mini zakupach owocowo ( ) - sandalkowych.
Maksi mi ochoty na buty narobila a Pani na młode jabłka.
Kubek29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-05, 18:04   #635
iza243
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Te wizyty o 16 mnie wykończą psychicznie, ale od tej godziny przyjmuje.

Wszystko ok

Najpierw mnie wystraszył, bo powiedział, że macica jest coś za nisko (a na poprzedniej wizycie powiedział, że jak jest ciąża obumarła, to od razu macica "siada"), nie mógł wyczuć dna. Wiec ja już panika. Ale wszystko ok Dziecko bardzo ruchliwe, drapało się po buźce
Wymierzył główkę, kość udową (wg. tych pomiarów dokładnie 15tc0d, a wg. OM dopiero w czwartek skończę 15tc), posprawdzał komory serca, czy brzuch zamknięty. Łożysko mam za nisko - jak w poprzedniej ciąży.
Szyjka zamknięta.

Mogę już wychodzić na spacer Ale krótki i późnym wieczorem, jak już jest chłodniej.
O pracy absolutnie nie ma mowy, na te upały mnie nie puszcza, więc zwolnienie do końca sierpnia, z przkazem chłodzenia mieszkania, zasłaniania okien itp. Może we wrześniu/październiku wrócę jak nic się nie będzie działo.

Przez 3 tyg waga poszła o 0,5 kg w górę, gin zaczął się śmiać, że powinnam już trochę przytyć, a nawet nie nadrobiłam wagi z początku ciąży

Następna wizyta 29.08.

Wizyty u niego to niebo a ziemia w porównaniu z lekarzem, do którego chodziłam rok temu. Nic nie mówił przy USG, wizyta może 10 min trwała. A teraz 30-40 minut to standard.

A no i mam zażywać rutinoscorbin na zakwaszenie moczu, bo wyszło mi pH 7,5.
Duphaston mam zażyć do końca co mam (czyli do jutra) i potem zużyć luteinę, która mi została z początku ciąży (najpierw tą podjęzykową 3x dziennie, a otem dopochwową 2x dziennie).
Cytat:
Napisane przez Kubek29 Pokaż wiadomość
U mnie tez wszystko ok.
Następna pełna wizyta 19 sierpnia.

Ta dzisiejsza była ekspresowa, właściwie tylko pomiar szyjki a pozniej chwila USG przez brzuch, ale to tylko celem zobaczenia i zmierzenia FHR. Popatrzył tez na główkę, w środku wszytsko cacy.

Pozniej byłam na mini zakupach owocowo ( ) - sandalkowych.
Maksi mi ochoty na buty narobila a Pani na młode jabłka.
Dziewczyny bardzo się ciesze że wszystko ok

Domiś-30.12.13 godz 11:05

Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek
iza243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-05, 18:09   #636
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Może we wrześniu/październiku wrócę jak nic się nie będzie działo.
będziesz chciała?

Cytat:
Maksi mi ochoty na buty narobila
poka, poka!

Lachonki, ale się cieszę, że wszystko gra!!!!
Jak sobie przypomnę ten stres. ale też stres z wizyt starankowych... heh...

Stary 2013-08-05, 18:27   #637
BERBIE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maksikola Pokaż wiadomość
garderoba, kuchnia, łazienka, drzewo zawiozłam do stolarza będzie robił sypialnię. przeprowadzka, hmm... mówię, tż-towi, że ja się przeprowadzam jak będzie gotowa sypialnia

kupuję dużo, ale nudzą mi się i oddaję do domu samotnej matki
to przeprowadzka już tuż, tuż.
fajnie, że oddajesz rzeczy do domu samotnej matki. świetny pomysł.

cieszę się, ze wszystkich wizyt!

ja pałętam się po domu, trochę porządkuje, pojechałam na zakupy na spokojnie (po pracy to zwykle są zakupy na wariata), odwiedziłam dziadka i cmentarz i dzień zleciał. jutro już nie wychylam głowy z podwórka, muszę posprzątać kuchnię, garderobę i schowek.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-05, 18:36   #638
201704210903
Konto usunięte

super, że u Was ok
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-05, 18:56   #639
rena5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iza243 Pokaż wiadomość
Bawcie się dobrze
dzięki
Hosenka, Kubek - super, że wszystko dobrze
_________________________ ____________
jak cudnie jest dziś nad morzem - nie pali słońce, ale wieje fajny wiatr - jestem w siódmym niebie
Pozdrawiam z Dziwnówka

Mateuszek -> cuda się zdarzają
rena5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-05, 19:19   #640
adunia89
Zadomowienie

Dobry wieczór wszystkim!

Kubek, Hosenka, gratuluję wizyt!

Perse, zazdroszczę ogromnie, że udaje Ci się ściągnąć tyle pokarmu na jeden raz! Jakiego laktatora używasz? Moje piersi nie chcą z żadnym współpracować... Mleko jest a nie leci Na szczęście Kaja chętnie pije z piersi, ale jak mam ją z kimś zostawić to pół dnia odciągam, masakra

agatko, niedawno doczytałam co u Ciebie... Przytulam mocno, mam nadzieję, że jednak mimo wszystko się uda, za dużo tych wizażowych kciuków żeby się nie udało!

fiol, trzymam kciuki za wizytę u neurologa

rena, zazdroszczę morza!

A my chwalimy się, bo wczoraj skończyłyśmy już 8 tygodni I załączamy wczorajsze foto (babci trochę musiałam wyciąć, bo chyba nie chce być na łizażu)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0152 (2).jpg (66,8 KB, 78 załadowań)

Najbardziej gorzka w naszym dzisiejszym smutku
jest pamięć o wczorajszej radości...

Amelia
adunia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-05, 19:37   #641
Kubek29
Zadomowienie

Pani, buty żaden szał i sex. Wręcz przeciwnie ale chciałam czegoś juz i teraz i zeby wygodne i płaskie było. Takie ciężarne
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image.jpg (134,1 KB, 47 załadowań)

Edytowane przez Kubek29
Czas edycji: 2013-08-05 o 19:44

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-05, 19:41   #642
Kubek29
Zadomowienie

Adunia!!!!! Kaja jest piękna!
Takie dziecko do schrupania

---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ----------

A jakie ma stopy
I w ogole jak Ona urosła. Pamiętam to pierwsze zdjęcie.. I to.... Różnica wielka!
Stary 2013-08-05, 19:44   #643
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez adunia89 Pokaż wiadomość
Dobry wieczór wszystkim!

Kubek, Hosenka, gratuluję wizyt!

Perse, zazdroszczę ogromnie, że udaje Ci się ściągnąć tyle pokarmu na jeden raz! Jakiego laktatora używasz? Moje piersi nie chcą z żadnym współpracować... Mleko jest a nie leci Na szczęście Kaja chętnie pije z piersi, ale jak mam ją z kimś zostawić to pół dnia odciągam, masakra

agatko, niedawno doczytałam co u Ciebie... Przytulam mocno, mam nadzieję, że jednak mimo wszystko się uda, za dużo tych wizażowych kciuków żeby się nie udało!

fiol, trzymam kciuki za wizytę u neurologa

rena, zazdroszczę morza!

A my chwalimy się, bo wczoraj skończyłyśmy już 8 tygodni I załączamy wczorajsze foto (babci trochę musiałam wyciąć, bo chyba nie chce być na łizażu)
słodka jest jak ten czas leci
Stary 2013-08-05, 19:45   #644
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BERBIE Pokaż wiadomość
jutro już nie wychylam głowy z podwórka, muszę posprzątać kuchnię, garderobę i schowek.
dużo rzeczy do ogarnięcia. u Was też tak gorąco?
aż się spociłam jak przeczytałam

Cytat:
Napisane przez rena5 Pokaż wiadomość
jestem w siódmym niebie
i właściwe miejsce

Cytat:
bo wczoraj skończyłyśmy już 8 tygodni

masz prześliczną córunię. jakie ma oczyska

Cytat:
Takie ciężarne
hasło dobre, ale wcale nie takie ciężarne na nodze na bank dobrze wyglądają

Stary 2013-08-05, 19:51   #645
maksikola
Wtajemniczenie

Cytat:
T
Wszystko ok
super
Cytat:
U mnie tez wszystko ok.
cieszę się ogromnie
Cytat:
A my chwalimy się, bo wczoraj skończyłyśmy już 8 tygodni I załączamy wczorajsze foto
ależ Ci pannica rosnie, śliczna jest, cudowne ma oczka
Cytat:
Pani, buty żaden szał i sex. Wręcz przeciwnie ale chciałam czegoś juz i teraz i zeby wygodne i płaskie było. Takie ciężarne
Teraz dla Ciebie najważniejsza jest wygoda. Firmowe

wykąpałam chłopców, zjedli kolacje, próbuję ich uspać, jak narazie ja leżę oni klockami się bawią
maksikola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-05, 19:54   #646
adunia89
Zadomowienie

Cytat:
Adunia!!!!! Kaja jest piękna!
Takie dziecko do schrupania

---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ----------

A jakie ma stopy
I w ogole jak Ona urosła. Pamiętam to pierwsze zdjęcie.. I to.... Różnica wielka!
Fajne te sandałki, przydałyby mi się takie

Ano, zmienia się z dnia na dzień, a ja zakochana po uszy coraz bardziej... Mój TŻ śmieje się, że wykręca stopy tak jak i ja
Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
słodka jest jak ten czas leci
dziękujemy!
Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
masz prześliczną córunię. jakie ma oczyska
oczyska chyba będą brązowe, po mamie jejeje!
Cytat:
Napisane przez maksikola Pokaż wiadomość
ależ Ci pannica rosnie, śliczna jest, cudowne ma oczka
dziękujemy maksi, całusy dla chłopaków!

Najbardziej gorzka w naszym dzisiejszym smutku
jest pamięć o wczorajszej radości...

Amelia
adunia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-05, 20:04   #647
BERBIE
Zakorzenienie

Cytat:
dużo rzeczy do ogarnięcia. u Was też tak gorąco?
aż się spociłam jak przeczytałam
niestety tak, moim jutrzejszym towarzyszem będzie wentylator
Stary 2013-08-05, 20:12   #648
wadera4
Wtajemniczenie

Dziewczyny fajnie, że u Was wszystko w porządku Hosenko dobrze, że jesteś zadowolona z nowego lekarza

A ja jutro chyba umrę... Zresztą już dzisiaj nie mogę się na niczym skupić, z tych nerwów dostałam biegunki i żołądek mnie boli
A jak mój mąż wspomni o jutrzejszej wizycie to zaczynam ryczeć. Czemu ja się ostatnio taka beksa zrobiłam. Jutro też na bank się poryczę. Czy będzie dobrze czy źle, poryczę się w gabinecie

Są groby uwiecznione tylko wspomnieniem, na których wciąż tli się płomień rozpaczy.
wadera4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-05, 20:12   #649
iza243
Zakorzenienie

Cytat:

Jakie ma piękne oczy

Domiś-30.12.13 godz 11:05

Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek
iza243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-05, 20:30   #650
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
będziesz chciała?

poka, poka!

Lachonki, ale się cieszę, że wszystko gra!!!!
Jak sobie przypomnę ten stres. ale też stres z wizyt starankowych... heh...
Sama go pytałam jak widzi mój powrót do pracy. Powiedziałam mu, że mniej by mi czas dłużył i miałabym mniej czasu na zamartwianie się.

Choć ze względów finansowych to mi się nie będzie opłacało wracać (żeby dostać tyle ile mi wyszło chorobowego muszę się porządnie napracować i nakombinować).

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2013-08-05 o 20:32
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-05, 20:35   #651
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;42116567]Kocur mój robi ti samo codziennie. Ma klin w lozeczku, poza tym kupiłam mu espumisan na to powietrze w żołądku, a jak chce,żeby zasnął w lozeczku, to za rada dziewczyn przytrzymuje mu rączki i nóżki, żeby go nie wybudzaly, gdyby było chłodniej to wsadzilabym go w otulaczek. I zwiniety ręcznik też ma. I dopajam go herbatkami w upały. Wszystko niezgodnie z zaleceniami, ale co robić, jak sie dziecko męczy..

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE]

ale co niezgodne z zaleceniami? jakimi?

Cytat:
Moje piersi nie chcą z żadnym współpracować... Mleko jest a nie leci Na szczęście Kaja chętnie pije z piersi, ale jak mam ją z kimś zostawić to pół dnia odciągam, masakra

ten sam problem miałam. ściągnięcie czegokolwiek to była masakra.

piękna jest
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-05, 20:36   #652
BYou
MBZ♥

Kubku, Hosenko bardzo się cieszę z pomyślnych wieści wizytowych

Aduniu, Córeczka prześliczna oczy cudne

BYou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-05, 21:03   #653
Kubek29
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BERBIE Pokaż wiadomość
niestety tak, moim jutrzejszym towarzyszem będzie wentylator
Moim codziennym jest
Jeden mam ja, jeden ma pies i tak sobie siedzimy. Każde wyłączenie psiego wentylatora bardzo niepokoi psa
Cytat:
Napisane przez wadera4 Pokaż wiadomość
Dziewczyny fajnie, że u Was wszystko w porządku Hosenko dobrze, że jesteś zadowolona z nowego lekarza

A ja jutro chyba umrę... Zresztą już dzisiaj nie mogę się na niczym skupić, z tych nerwów dostałam biegunki i żołądek mnie boli
A jak mój mąż wspomni o jutrzejszej wizycie to zaczynam ryczeć. Czemu ja się ostatnio taka beksa zrobiłam. Jutro też na bank się poryczę. Czy będzie dobrze czy źle, poryczę się w gabinecie
Wadera. Normalne to...
Trzymam kciuki za jutrzejsza wizytę. Trzymaj sie!
Stary 2013-08-05, 21:19   #654
Wika28
Zakorzenienie

Kubek, Hosenko, super wieści

adunia, śliczna ta Twoja córeczka i rzeczywiście, różnica wielka między tym zdjęciem a tym poporodowym - po dzieciach widać uciekający czas

wadera, trzymam kciuki za jutrzejszą wizytę

Dziewczynki a ja chcę sobie kupić jakieś sandałki na wyjazd w góry - do chodzenia po górach mam oczywiście swoje buciory, asicsy, ale myślę o takich na wyprawy w dolinki i nie wiem co wybrać zazwyczaj chodziłam w dolinki i z dolinek zaraz w góry, więc zawsze w jakichś sportowych, ale teraz będą głownie wycieczki po dolinkach, bo Mąż po górach nie chodzi i nie wiem co tam zabrać
Wika28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-05, 21:21   #655
BERBIE
Zakorzenienie

Cytat:
Moim codziennym jest
Jeden mam ja, jeden ma pies i tak sobie siedzimy. Każde wyłączenie psiego wentylatora bardzo niepokoi psa
jakiego masz pieska? pokaż nam go
moje futrzaki zawsze zwiewały od wentylatorów, suszrek itp.

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ----------

elizabeth co u Ciebie?
Stary 2013-08-05, 22:06   #656
Kubek29
Zadomowienie

Berbie, moj pies jest w Klubie AM, w "zdjęciach naszych pociech".
Jutro moge jakies aktualne z upałów wrzucić mam dzisiejsze jak leży kołami do góry.

Rena, zazdroszczę morza. Babcie sie dobrze!
Stary 2013-08-06, 00:17   #657
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Odp: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XIX

Pani na razie odpukać nie obserwuje u Młodego żadnych alergii. Za to dzisiaj była masakra, Artur od 17 do 20 płakał z przerwami na butle... Potem zasnął zmęczony i wstał o 24.

Gratuluję udanych wizyt!!!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 01:17 ---------- Poprzedni post napisano o 01:08 ----------

Adunia mam Avent ręczny, taki zwyklak, kosztował 130 zł w aptece niedaleko szpitala, musiałam kupować na szybko i w ciemno, tzn. ja zadzwoniłam ze szpitala do apteki i go obczailam, a mój tata jechał kupić bo tylko on wtedy mógł. Ale sprawuje sie nienajgorzej, choć czasami siedzę przy nim godzinę.

Monika np. herbatki- dzieci piersiowych sie pobić nie dopaja. Ten ręcznik za pleckami to też gdzieś czytałam, że niezbyt...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-06, 05:30   #658
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wadera4 Pokaż wiadomość

dawaj znać co u Ciebie, bo mi ręcę odpadną od trzymania kciuków
Stary 2013-08-06, 06:04   #659
pani22ka
Zakorzenienie

Wadera, placz ile wlezie. ze szczescia oczywiscie. to oczyszczajacy placz. na wizycie serduszkowej zaswinilam doktorkowi caly kitel moim tuszem do rzes
bedzie dobrze, wierze w to mocno i sciskam palce!

Cytat:
Jeden mam ja, jeden ma pies i tak sobie siedzimy.
cudny obrazek rodzajowy
(Torres ma taka ksiazeczke, w ktorej jest pan i kotek. i tekst "pan podlewa, kotek je", u Ciebie jest "pani sie chlodzi, piesek sie chlodzi" )

Cytat:
Napisane przez Wika28 Pokaż wiadomość
Dziewczynki a ja chcę sobie kupić jakieś sandałki na wyjazd w góry
hm. miałam takie z dobra amortyzacja z Ecco wlasnie i ze starego poczciwego Alpinusa...
dlaczego maz nie gorzysty? moze na jakies male gorki da sie namowic?

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;42125451]Za to dzisiaj była masakra, Artur od 17 do 20 płakał z przerwami na butle... [/QUOTE]Perse, przeklejam swój post z 20 IV (nasi kawalerowie w tym samym wieku ):

dzis doczytałam w ksiażce "Dzieciozmagania" R. Cooke (str. 186), że jest coś takiego jak "arszenikowa godzina". To czas - pi razy oko - miedzy 16 a 19stą.
U nas się sprawdza, choć Mlody jakos specjalnie placzliwy nie jest (bo tylko w zakresie czasu: 16:30 - 21:00), kolek chyba raczej tez nie ma, bo kupiszony robi prawie co pielucha.... ale w tym czasie ani sucha pielucha, ani nakarmienie, ani utulenie nie pomagają... kapiel wycisza, potem troche placzu po cycu i śpi...

Porady R. Cooke na płacz (nic odkrywczego):
- jedzenie (ale dziecko moze tez byc przejedzone na co pomagaja tylko czas i bliskosc rodzicow. trudno odroznic glod - potrzebe dokladki od przejedzenia, pozostaje metoda prob i bledow a to trwa)
- sen
- przewijanie
- bezpieczenstwo (motanie, zawijanie dziecka)
- uspokajanie (poklepanie po leckach, pupie, przytulenie, podanie smoczka)
- noszenie (slucha bicia serca)
- pora na wyciszenie (wyeliminowac nadmiar bodzcow)
- ktos inny (mozliwe ze utkneliscie w zakletym kregu spiecia - ty i dziecko, mozliwe ze ktos inny uspokoi je od razu --> nie trac rezonu kazda z nas to spotkalo)
- porzadne odbicie
- badanie medyczne
- delikatny masaz oliwa z oliwek
- kolysanka
- cicha muzyka
- wycieczka wozkiem
- ciepla kapiel
- kolysanie (przejazdzka autem, kolyska, hamaczek)
- przyjemna temperatura
- mniej ubranek
- ustalony rytm dnia
- gdy dziecko starsze: odwracanie uwagi

ale obok jest tabelka pt. KTORE DZIECI PLACZA?
  • dzieci z domow gdzie rzadzi stres placza
  • dzieci ze spokojnych domow placza
  • dzieci, ktore maja dobre mamy placza
  • dzieci, ktore maja dobrych ojcow placza
  • samotne dzieci placza
  • dzieci, ktore nigdy nie sa same placza
  • madre dzieci placza
  • chore dzieci placza
  • zdrowe dzieci tez placza
  • dzieci w wieku okolo 6 tygodni placza (nawet 1,5 godziny non stop)
  • dzieci w malych afrykanskich wioskach, noszone przez caly dzien przez mamy w chustach placza
  • dzieci, ktore maja poczucie bezpieczenstwa placza
  • dzieci pewnych siebie rodzicow placza
  • dzieci nerwowych rodzicow placza
  • dzieci ekspertow od placzu u dzieci placza takze
--> nie probuj tez walczyc z placzem w pojedynke: tradycyjnie dziecmi zajmowali sie czlonkowie bardzo licznych rodzin, gdzie zawsze mozna bylo liczyc na pomoc. (...) trudny okres zawsze mija.

Stary 2013-08-06, 07:26   #660
edytte
Zadomowienie

GG do edytte

Witam już jestem w domu. Trochę was podczytywałam na telefonie, więc jestem na bieżąco z informacjami. Nie miałam jednak jak odpisać.
Agatka bardzo mi przykro .
Hosenka, Kubek
Wadera za wizytę.
Adunia piękna córa .
Rena odpoczywaj.

Tracimy coś by zrobić miejsce dla czegoś lepszego....
edytte jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości