![]() |
#901 | ||
Moderatozaur
|
Dot.: Szydełko - podstawy
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#902 |
Rozeznanie
|
![]() |
#903 |
Zakorzenienie
|
ja tez
![]() tez sadze ze sa tlumaczone przez kogos kto srednio sie zna, gdyby cala reszta byla ok to moznaby moze "sie nauczyc" ale one czesto maja jeszcze inne dziwne okreslenia dzieki ktorym ciezko sie domyslic o co moze chodzic tak jak np w opisie od ktorego zaczela sie dyskusja ![]()
![]() |
#904 |
Raczkowanie
|
Witam serdecznie
na tym forum jeszcze się nie udzielałam ale mama poprosiła mnie o zrobienie torby której zdjęcie załączam ale nie mam ani wzoru ani pomysłu jak się zabrać do tego zadania mam jedynie nici i chęci ![]() Pomóżcie mi proszę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#905 |
Rozeznanie
|
gosiaczek221 - zdjęcie jest trochę za małe, ale mi to wygląda na obrobione kwiatki zrobione z drucików. A wnioskuje to po tym że wzdłuż ściegu jest charakterystyczny "grzbiet" który powstaje podczas obrabiania
![]() Możesz też zrobić własne motywy na szydełku (bez drucików). Jak nie masz własnych, to łatwo je znaleźć - wystarczy w google wpisać motywy szydełkowe ![]() ![]() Robisz kilka takich motywów, łączysz je w trakcie robienia, lub na końcu je ze sobą zszywasz. Do tego robisz dno o jakim chcesz kształcie - polecam robić półsłupkami. Z prostokątem myślę że nie będziesz mieć problemu, a dno owalne robi się tak: na początek robisz łańcuszek, potem robisz półsłupki dookoła łańcuszka, przy czym w pierwszym i ostatnim oczku robisz 4 półsłupki (zakręt) i na końcu zamykasz oczkiem ścisłym lub robisz "na ślimaczka". W każdym kolejnym rzędzie na zakręcie dodajesz równomiernie 4 półsłupki - zrobiłam ci taki byle jaki schemat żebyś wiedziała o co chodzi ![]() No i jak już to wszystko masz to górę wykańczasz kilkoma rzędami półsłupków. Wszywasz wzmocnione "uszy", podszewkę i gotowe ![]() No chyba że chcesz żeby to trzymało kształt, to musisz czymś wzmocnić. Np zrobić druciany szkielet (możesz u mnie podpatrzeć jak zrobiłam szkielet torebki -> tutaj), albo jakąś "deseczkę" zaszyć na dnie ![]()
Zapraszam do: mojego wątku Moje rękodzieła ![]() albumów z moimi pracami szydełkowymi a także do buszowania w moim chomiczku: basia_e Edytowane przez basia_e Czas edycji: 2013-08-12 o 22:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#906 |
Raczkowanie
|
dziękuje Ci za tak szybką odpowiedź
![]() powiedz mi jeszcze czy masz jakiś wzór podobny di tego? Bo za tyle ile umiem to szukałam w google ale nie znalazłam wzoru a jedynie zdjęcia takie jak ten... a bardzo mi się podoba... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#907 |
Rozeznanie
|
gosiaczek221 - akurat takiego schematu nie mam, ale ja bym to na "czuja" robiła. I to też zależy jak grube masz nici, bo przy cieńszych trzeba by zrobić więcej oczek, albo więcej motywów. Możesz spróbować coś takiego: łańcuszek z 14 oczek zamykasz w okrąg, na łańcuszku zrób 24 półsłupki (1 rząd), zamknij oczkiem ścisłym. Drugi rząd: [14 oczek łańcuszka, oczko ścisłe w 3 półsłupek, 8 oczek łańcuszka, oczko ścisłe w 3 (kolejny) półsłupek] - tak powtarzasz 4 razy aż do zamknięcia okręgu. Trzeci rząd: na łańcuszku z 14 oczek robisz 23 półsłupki, na łańcuszku z 8 oczek robisz 15 półsłupków, na końcu oczko ścisłe w pierwszy półsłupek tego rzędu.
Oczywiście ja tą ilość oczek ci tak na "oko" podałam, jak coś ci nie będzie pasować musisz sobie sama przerobić. Tylko pamiętaj: ilość półsłupków na okręgu musi być podzielna przez 8, a w 2 rzędzie jeden łańcuszek ma być krótszy
Zapraszam do: mojego wątku Moje rękodzieła ![]() albumów z moimi pracami szydełkowymi a także do buszowania w moim chomiczku: basia_e Edytowane przez basia_e Czas edycji: 2013-08-14 o 10:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#908 |
Przyczajenie
|
witam chcialabym sie nauczyc robic taka czapke sowe dla moich dzieci ale nie wiem jaka grubosc welny wybrac a moze macie tez jakies schematy>?????
---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- określenie średnio cienka grubość włóczki jakiemu oznaczeniu grubości odpowiada????? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#909 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tu masz watek z filmikiem z instrukcja do takiej czapki: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=689057 tutaj caly watek o czapkach: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=79864 w pierwszych postach sa schematy poszerzania dla slupkow i polslopkow - po uzyskaniu odpowiedniego obwodu kontynujesz bez dodawania oczek w 2159 poscie podanego wyzej watku jest kilka ciekawych linkow z inspiracjami. na czapke sowe spokojnie nada sie wloczka 300m/100g lub grubsza jesli chcialabys cieplejsza - w czapce z 320m/100g robionej slupkami moj synek chodzi teraz w chlodniejsze dni, na zime robilam mu podwojna nitka na drutach z wloczki 260m/100g (gdybym wybrala szydelko robilabym poslupkami) i w zupelnosci starczylo "ciepla", ale dziewczyny robia tez czasem ciensze (np slupkami - slupki maja dziurki troche wieksze) i np daja druga warstwe pod spod, albo podszywaja polarkiem/futerkiem cieplejsze beda wloczki z dodatkiem welny... grubosc wloczki najlepiej porownywac z ilosci m/100g, ale to nie do konca da Ci obraz jak "gruba" bedzie wloczka w robocie (niektore wloczki sa mocno skrecone i przy tej samej ilosci m/gr sa duzo "ciensze" wizualnie - przy tym samym szydelku beda wtedy wieszke dziurki miedzy oczkami) a i jeszcze - moje czapki byly bez aplikacji, sowe zazwyczaj robi sie z duzymi oczami itp - to tez dodaje troche ciepelka na gorze (moja corcia ma taka od Martikaj i mimo podobnej gramatury wloczki co czapka synka wydaje sie cieplejsza ![]()
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2013-10-18 o 11:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#910 |
Przyczajenie
|
pomóżcie ze wzorem :)
niby łatwy, ale zachodzę w głowę jak zacząć... pomóżcie....
![]() |
#911 |
Zakorzenienie
|
Dot.: pomóżcie ze wzorem :)
poszczególne rzędy są ładnie zaznaczone kolorami, pierwszy jest ten siwy środkowy
ja zaczęłabym od 4 oczek łańcuszka (mimo że sa 3 oczka) , następnie słupek i wbić go w pierwsze oczko łańcuszka, następnie 5 oczek łańcuszka i zaczepić je oczkiem zamknietym w słupek, później oczkami zamknietymi przejść do 2 oczka łańcuszka tego początkowego, czyli pierwszego dolnego (na schemacie) , zaczynamy drugi rząd (na schemacie oznaczony czarnym kolorem) wtedy 3 oczka łańcuszka, słupek wbity w te same miejsce co 1 słupek, i dalej łańcuszki wg schematu dalej juz chyba nie będzie problemu, mam nadzieję ze zrozumiale piszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#912 |
Rozeznanie
|
halo halo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#913 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#914 |
Przyczajenie
|
Pomocy
Mam prośbę.
Nie potrafię przeczytać opisu do zrobienia czapki. Opis jest po angielsku. Proszę o pomoc! "Rnd 1) ch3, 11dc in 3rd ch from hook (11dc) sl st to top of first dc (now and through out), Rnd 2) ch2, (does not count as dc now and through out) 2dc in each st around, sl st to top of first dc Rnd 3) ch 2 * 2dc in first st, 1dc in next st around, repeat from * around slip st to join Rnd 4) ch2, *2dc in first st, dc in next 2dc , repeat from * around, join Rnd 5) ch2, * 2dc in first st, dc in next 3dc , repeat from * around, join Rnd 6) ch2, dc in same st and each st around Rnd 7 and 8) Repeat rnd 6 Rnd 9) ch2, dc in same st, dc in next 21 sts, ch10, skip next 9 sts, dc in next st and in each st accross, slip st to join Rnd 10) ch2, dc in same st and in next 21 sts, ch 10, skip 10 chains, dc in next dc and in each remaining dc, slip st to join Rnd 11 and 12) Repeat rnd 10 Rnd 13) ch1, sc in same st and in next 21 sts, ch5, sc over all ch 10's by bunching together and into 5th dc of the 9 skipped dc on row 9, ch5, sc in next dc and in each dc around slip stitch to join, fasten off. I hope you can see in the pic how I did row 13. Please feel free to sell your creations as you like... just maybe link to my pattern or tag with my website. Thanks, and happy hooking." Czapka wygląda tak http://farm4.static.flickr.com/3569/...a65b3a1d9e.jpg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#915 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() https://www.facebook.com/WECCRA Boże Narodzenie: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=292531 https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post23279157 Edytowane przez Malinka_5 Czas edycji: 2013-11-16 o 16:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#917 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#918 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomocy
Cytat:
ch3-3 oczka lancuszka 11dc in 3rd ch from hook - 11 slupkow (dc) w 3 oczko lancuszka (ch) od szydelka sl st (oczko scisle) to top of first dc w szczyt pierwszego slupka (now and through out teraz i dalej tez), okrazenie 2: Rnd 2) ch2 -2o.lancuszka, (does not count as dc now and through out - nie licza sie jako slupek) 2dc in each st around 2 slupki w kazde oczko (st), sl st to top of first dc oczko scisle w pierwszy slupek (powinno byc wg mnie 24 slupki) Rnd 3) ch 2 * 2dc in first st, 1dc in next st around, repeat from * around slip st to join - 2 oczka lancuszka * 2 slupki w pierwsze oczko, 1 slupek w nastepne oczko dookola, powtarzac od * dookola around - dookola each - kazde next - nastepne first - piersze dc - slupek ch-lancuszek sl st - o.scisle st - oczko (jakies - np poprzedniego rzedu) - sts - oczka - liczba mnoga ![]() mysle ze dasz sobie rade z tlumaczeniem reszty, jesli czegos jeszcze nie zrozumiesz daj znac...
![]() |
![]() |
#919 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pomocy
Dziękuję
![]() Będzie piękna czapka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#920 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny.
Do szydełka podchodzę już od dłuzszego czasu jak pies do jeża, ale w końcu postanowiłam spróbować. zaczęłam przeglądać kordonki, szydełka - czarna magia. pierwsza sprawa - jakie szydełko? chciałabym jakieś wygodne, z rączką i żeby cieszyło oko jaki kordonek??? wiem już ze polskiego nie chce. Jaki kordonek jest najlepszy. Potrzebuje czegoś do nauki, a później cieniutkiego ![]() chciałabym od razu zainwestować w porządny sprzęt i porządne materiały, żeby sie nie zniechęcać gdzie kupić, gdzie najtaniej, gdzie najwiekszy wybór
![]() |
#921 |
Zadomowienie
|
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- Emila...witaj ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#922 |
Zakorzenienie
|
chyba na początek śnieżynki mi się marzą, jakieś drobne rzeczy typu kwiatuszki.
a w przyszłości serwetki ogólnie delikatniutkie rzeczy ![]() wygrzebałam z szuflady szydełko metalowe, złapałam jakiś kordonek. I tragedia. Szydełko mi sie obraca w palcach, nie da się nic tym zrobić. Muszę mieć coś z porządną rączką.
![]() |
#923 |
Zadomowienie
|
Ja mam szydełko z rączką Clover i bardzo dobrze mi się nim robi.
Wcześniej robiłam szydełkami tulip i pony. Szydełkować uczyłam się na serwetkach, kordonkiem Maxi Altin Basak. Teraz robię czapki, szaliki włóczkami. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#924 |
Zakorzenienie
|
z tego co widzę ten kordonek jest na szydełko 1,5. Dam radę na początek z takim rozmiarem? bo chyba grubość w miarę będzie do moich śnieżynek
Jak jest z tymi rozmiarami, Czy standardem przy markowych szydełkach jest podawanie ich rozmiaru w mm czy można sie naciąć na zwykłą numeracje? Nie wiem czy mało szukałam ale większość numeracji fajnych szydełek zaczyna sie od 2.0 Ogólnie im bardziej szukam i czytam tym mam większy mętlik w głowie. ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- w pasmanterii gdzie kupuję materiały do haftu jest kordonek dmc traditions - znacie go? i do niego szydełko clover 1,5 -1,75 - w cudnym kolorze sraczki ![]() ![]() mam dość tych poszukiwań ![]()
zapraszam na moj blog ![]() Moje kąciki na forum ![]() Moje decoupage Moje haftowanie Zakątek Kreatywnych Kobiet "Turkusowy Hamak" Edytowane przez Emila3000 Czas edycji: 2013-12-03 o 19:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#925 |
Zakorzenienie
|
Emilko ja robię zwykłym szydełkiem bez żadnej rączki i z polskiego kordonka i jeste zadowolona, tu nie ma takeij róznicy jak przy mulinach, najważniejsza jest technika, a tym powinnaś sobie poradzić ze swoim zaparciem
![]()
![]() |
#926 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#927 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zastanawia mnie dlaczego nie chcesz robić z polskiego kordonka? Polskie nici (Ariadna) są bardzo dobre. Choć akurat kordonek ma zbyt luźny splot do tego typu robótek, więc lepiej używać nici (wg mojego nazewnictwa kordonek teraz nazywa się Karat). Do białych robótek (serwetki, aniołki itp.) używam Muzy. Jest ona mocno skręcona i bardzo dobrze się nią robi. Kolorowe rzeczy robię z nici Kaja. Też są lepiej skręcone niż zwykły kordonek, choć grubością się dużo nie różnią. Do tych nici używam szydełka 1,3mm. Czasem robię też nićmi Maxi, Snehurka, metalizowane Altin Basak. A te nici o których piszesz DMC Traditions są bardzo podobne do Muzy i do Maxi, choć te polskie są ciut tańsze. Ogólnie nie ma znaczenia jakie nici wybierzesz, nie ma że któreś są lepsze od innych, one mają się Tobie podobać. A co do zakupów polecam allegro. Dużo taniej niż w pasmanteriach, często większy wybór, tylko trzeba znaleźć dobrze zaopatrzonego sprzedawcę ![]() ![]()
Zapraszam do: mojego wątku Moje rękodzieła ![]() albumów z moimi pracami szydełkowymi a także do buszowania w moim chomiczku: basia_e Edytowane przez basia_e Czas edycji: 2013-12-04 o 11:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#928 |
Zakorzenienie
|
- Polska bawełna jest słabo macerowana, używają bardzo kiepskiej jakości barwników. Zresztą mam taki kordonek w domu i bardzo mi się nie podoba
tak samo jak metalowe szydełka, które są za cienkie jak dla mnie, obracają sie nie kontrolowanie w palcach, co uniemożliwia zahaczenie o nitkę i przeciągniecie jej do końca przez kilka pętelek. Ale sie zaparłam i mam już prawie skończoną pierwszą śnieżynkę, zrobioną tym co miałam w domu ![]() ![]() ![]() Ale jej za skarby nikomu nie pokaże, bo jest baaardzo fantazyjna ![]() ![]() ![]()
zapraszam na moj blog ![]() Moje kąciki na forum ![]() Moje decoupage Moje haftowanie Zakątek Kreatywnych Kobiet "Turkusowy Hamak" Edytowane przez Emila3000 Czas edycji: 2013-12-04 o 23:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#929 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2. Ja też mam w domu jakiś stary kordonek co nie nadaję się do niczego (chyba że do nauki a podobno do tego chciałaś), ale to nie znaczy że reszta produktów jest taka sama. Z resztą jak pisałam wcześniej - każdy robi z tego co mu się podoba. 3. Skoro tak dobrze się znasz na kordonkach to po co pytasz o radę? 4. A to że ci się szydełko obraca w palcach to raczej nie wina szydełka....
![]() |
![]() |
#930 |
Zakorzenienie
|
kordonek mam nowy - kupiony kilka miesięcy temu, no chyba, że może być nowszy
zapraszam na moj blog ![]() Moje kąciki na forum ![]() Moje decoupage Moje haftowanie Zakątek Kreatywnych Kobiet "Turkusowy Hamak" Edytowane przez Emila3000 Czas edycji: 2013-12-05 o 00:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.