Szydełko - podstawy - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-08, 15:25   #901
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in
Dot.: Szydełko - podstawy

Cytat:
Napisane przez Malinka_5 Pokaż wiadomość
nie chciałam uczyć księdza pacierza

pewnie jest tak jak mówisz, wprawdzie kupuję gazety...
ale na ten szczegół nie zwróciłam uwagi
Nie chciałam zabrzmieć wrogo Pisałam szybko bo mnie maluch za rękaw ciągnął

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------

Cytat:
Napisane przez basia_e Pokaż wiadomość
Ja mam to samo i się zastanawiam co ci wydawcy sobie myślą!! Nasz półsłupek to ich oczko ścisłe, a ich półsłupek to nasz półsłupek z narzutem. Wprowadzają tylko zamieszanie Przecież my wiemy lepiej
Gazetki są tłumaczone (pewnie z rosyjskiego albo niemieckiego) i pewnie przez kogoś, kto się słabo zna na szydełkowaniu. Tak myślę, bo innej przyczyny nie widzę. Myślałam nawet, czy by do nich nie napisać, żeby zaczęli tłumaczyć normalnie. Może petycję wystosować jakąś?

Zapraszam serdecznie do oglądania moich wyczynów szydełkowych i nie tylko... o tu

To już ...
Just-in jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-08, 16:47   #902
basia_e
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Just-in Pokaż wiadomość
Może petycję wystosować jakąś?
Ja już dziś się pod nią podpiszę
a także do buszowania w moim chomiczku: basia_e
basia_e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-08, 17:42   #903
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basia_e Pokaż wiadomość
Ja już dziś się pod nią podpiszę
ja tez
tez sadze ze sa tlumaczone przez kogos kto srednio sie zna, gdyby cala reszta byla ok to moznaby moze "sie nauczyc" ale one czesto maja jeszcze inne dziwne okreslenia dzieki ktorym ciezko sie domyslic o co moze chodzic tak jak np w opisie od ktorego zaczela sie dyskusja
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-12, 20:12   #904
gosiaczek221
Raczkowanie

Witam serdecznie
na tym forum jeszcze się nie udzielałam ale mama poprosiła mnie o zrobienie torby której zdjęcie załączam ale nie mam ani wzoru ani pomysłu jak się zabrać do tego zadania mam jedynie nici i chęci
Pomóżcie mi proszę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg koszyczek-wykonany-na-szydelku.jpg (12,5 KB, 39 załadowań)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3ky0rofqha.png
gosiaczek221 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-12, 21:40   #905
basia_e
Rozeznanie

gosiaczek221 - zdjęcie jest trochę za małe, ale mi to wygląda na obrobione kwiatki zrobione z drucików. A wnioskuje to po tym że wzdłuż ściegu jest charakterystyczny "grzbiet" który powstaje podczas obrabiania Oczywiście mogą to być też zwykłe łańcuszki obrobione półsłupkami - w takim wypadku na pewno są one usztywnione (wykrochmalone na sztywno nierozcieńczoną ługą, lub ługą z dodatkiem wikolu)
Możesz też zrobić własne motywy na szydełku (bez drucików). Jak nie masz własnych, to łatwo je znaleźć - wystarczy w google wpisać motywy szydełkowe Mogą być jak na tym zdjęciu kwiatowe. I wybierasz takie jakie ci się podobają
Robisz kilka takich motywów, łączysz je w trakcie robienia, lub na końcu je ze sobą zszywasz. Do tego robisz dno o jakim chcesz kształcie - polecam robić półsłupkami. Z prostokątem myślę że nie będziesz mieć problemu, a dno owalne robi się tak: na początek robisz łańcuszek, potem robisz półsłupki dookoła łańcuszka, przy czym w pierwszym i ostatnim oczku robisz 4 półsłupki (zakręt) i na końcu zamykasz oczkiem ścisłym lub robisz "na ślimaczka". W każdym kolejnym rzędzie na zakręcie dodajesz równomiernie 4 półsłupki - zrobiłam ci taki byle jaki schemat żebyś wiedziała o co chodzi
No i jak już to wszystko masz to górę wykańczasz kilkoma rzędami półsłupków. Wszywasz wzmocnione "uszy", podszewkę i gotowe
No chyba że chcesz żeby to trzymało kształt, to musisz czymś wzmocnić. Np zrobić druciany szkielet (możesz u mnie podpatrzeć jak zrobiłam szkielet torebki -> tutaj), albo jakąś "deseczkę" zaszyć na dnie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg owal.jpg (30,4 KB, 6 załadowań)

Edytowane przez basia_e
Czas edycji: 2013-08-12 o 22:50
Stary 2013-08-14, 06:41   #906
gosiaczek221
Raczkowanie

dziękuje Ci za tak szybką odpowiedź
powiedz mi jeszcze czy masz jakiś wzór podobny di tego? Bo za tyle ile umiem to szukałam w google ale nie znalazłam wzoru a jedynie zdjęcia takie jak ten... a bardzo mi się podoba...

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w33e3ky0rofqha.png
gosiaczek221 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 10:29   #907
basia_e
Rozeznanie

gosiaczek221 - akurat takiego schematu nie mam, ale ja bym to na "czuja" robiła. I to też zależy jak grube masz nici, bo przy cieńszych trzeba by zrobić więcej oczek, albo więcej motywów. Możesz spróbować coś takiego: łańcuszek z 14 oczek zamykasz w okrąg, na łańcuszku zrób 24 półsłupki (1 rząd), zamknij oczkiem ścisłym. Drugi rząd: [14 oczek łańcuszka, oczko ścisłe w 3 półsłupek, 8 oczek łańcuszka, oczko ścisłe w 3 (kolejny) półsłupek] - tak powtarzasz 4 razy aż do zamknięcia okręgu. Trzeci rząd: na łańcuszku z 14 oczek robisz 23 półsłupki, na łańcuszku z 8 oczek robisz 15 półsłupków, na końcu oczko ścisłe w pierwszy półsłupek tego rzędu.
Oczywiście ja tą ilość oczek ci tak na "oko" podałam, jak coś ci nie będzie pasować musisz sobie sama przerobić. Tylko pamiętaj: ilość półsłupków na okręgu musi być podzielna przez 8, a w 2 rzędzie jeden łańcuszek ma być krótszy

Edytowane przez basia_e
Czas edycji: 2013-08-14 o 10:30

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-17, 12:41   #908
amaretto83
Przyczajenie

witam chcialabym sie nauczyc robic taka czapke sowe dla moich dzieci ale nie wiem jaka grubosc welny wybrac a moze macie tez jakies schematy>?????

---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ----------

określenie średnio cienka grubość włóczki jakiemu oznaczeniu grubości odpowiada?????
amaretto83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-18, 11:01   #909
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amaretto83 Pokaż wiadomość
witam chcialabym sie nauczyc robic taka czapke sowe dla moich dzieci ale nie wiem jaka grubosc welny wybrac a moze macie tez jakies schematy>?????

---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ----------

określenie średnio cienka grubość włóczki jakiemu oznaczeniu grubości odpowiada?????
a skąd wzięłaś taką informację? : średnio cienka grubość?

tu masz watek z filmikiem z instrukcja do takiej czapki:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=689057
tutaj caly watek o czapkach:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=79864
w pierwszych postach sa schematy poszerzania dla slupkow i polslopkow - po uzyskaniu odpowiedniego obwodu kontynujesz bez dodawania oczek
w 2159 poscie podanego wyzej watku jest kilka ciekawych linkow z inspiracjami.

na czapke sowe spokojnie nada sie wloczka 300m/100g lub grubsza
jesli chcialabys cieplejsza - w czapce z 320m/100g robionej slupkami moj synek chodzi teraz w chlodniejsze dni, na zime robilam mu podwojna nitka na drutach z wloczki 260m/100g (gdybym wybrala szydelko robilabym poslupkami) i w zupelnosci starczylo "ciepla", ale dziewczyny robia tez czasem ciensze (np slupkami - slupki maja dziurki troche wieksze) i np daja druga warstwe pod spod, albo podszywaja polarkiem/futerkiem
cieplejsze beda wloczki z dodatkiem welny...
grubosc wloczki najlepiej porownywac z ilosci m/100g, ale to nie do konca da Ci obraz jak "gruba" bedzie wloczka w robocie (niektore wloczki sa mocno skrecone i przy tej samej ilosci m/gr sa duzo "ciensze" wizualnie - przy tym samym szydelku beda wtedy wieszke dziurki miedzy oczkami)
a i jeszcze - moje czapki byly bez aplikacji, sowe zazwyczaj robi sie z duzymi oczami itp - to tez dodaje troche ciepelka na gorze (moja corcia ma taka od Martikaj i mimo podobnej gramatury wloczki co czapka synka wydaje sie cieplejsza )

Edytowane przez aga__tka
Czas edycji: 2013-10-18 o 11:26
Stary 2013-11-11, 16:34   #910
annasooo
Przyczajenie

pomóżcie ze wzorem :)

niby łatwy, ale zachodzę w głowę jak zacząć... pomóżcie....
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg stylowi_pl_hobby_chusta_5343134.jpg (228,3 KB, 57 załadowań)
annasooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-11, 17:35   #911
agusia2410
Zakorzenienie

Dot.: pomóżcie ze wzorem :)

poszczególne rzędy są ładnie zaznaczone kolorami, pierwszy jest ten siwy środkowy

ja zaczęłabym od 4 oczek łańcuszka (mimo że sa 3 oczka) , następnie słupek i wbić go w pierwsze oczko łańcuszka, następnie 5 oczek łańcuszka i zaczepić je oczkiem zamknietym w słupek,
później oczkami zamknietymi przejść do 2 oczka łańcuszka tego początkowego, czyli pierwszego dolnego (na schemacie) , zaczynamy drugi rząd (na schemacie oznaczony czarnym kolorem) wtedy 3 oczka łańcuszka, słupek wbity w te same miejsce co 1 słupek, i dalej łańcuszki wg schematu

dalej juz chyba nie będzie problemu, mam nadzieję ze zrozumiale piszę
agusia2410 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-16, 07:57   #912
shestiger
Rozeznanie

halo halo udziela się ktoś tu jeszcze??Ja zaczęłam ale szybko ta nauka mi idzie. Pytanie czy któraś potrafi wyjaśnić, albo obrazkowo jak się dodaje kolory?? Przeszukuje też neta czy jest jakaś fajnie poukładana baza schematów ale póki co nic z tego :/ albo schematy które ściągne są tak małe że nie da się ich odczytać :/
shestiger jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-16, 09:44   #913
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shestiger Pokaż wiadomość
halo halo udziela się ktoś tu jeszcze??Ja zaczęłam ale szybko ta nauka mi idzie. Pytanie czy któraś potrafi wyjaśnić, albo obrazkowo jak się dodaje kolory?? Przeszukuje też neta czy jest jakaś fajnie poukładana baza schematów ale póki co nic z tego :/ albo schematy które ściągne są tak małe że nie da się ich odczytać :/
jaki chcesz rozkminić schemat ? wrzuć nawet mały... umiem znaleźć większy
Malinka_5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-16, 13:00   #914
skurynka
Przyczajenie

Pomocy

Mam prośbę.
Nie potrafię przeczytać opisu do zrobienia czapki. Opis jest po angielsku.
Proszę o pomoc!

"Rnd 1) ch3, 11dc in 3rd ch from hook (11dc) sl st to top of first dc (now and through out),
Rnd 2) ch2, (does not count as dc now and through out) 2dc in each st around, sl st to top of first dc
Rnd 3) ch 2 * 2dc in first st, 1dc in next st around, repeat from * around slip st to join
Rnd 4) ch2, *2dc in first st, dc in next 2dc , repeat from * around, join
Rnd 5) ch2, * 2dc in first st, dc in next 3dc , repeat from * around, join
Rnd 6) ch2, dc in same st and each st around
Rnd 7 and 8) Repeat rnd 6
Rnd 9) ch2, dc in same st, dc in next 21 sts, ch10, skip next 9 sts, dc in next st and in each st accross, slip st to join
Rnd 10) ch2, dc in same st and in next 21 sts, ch 10, skip 10 chains, dc in next dc and in each remaining dc, slip st to join
Rnd 11 and 12) Repeat rnd 10
Rnd 13) ch1, sc in same st and in next 21 sts, ch5, sc over all ch 10's by bunching together and into 5th dc of the 9 skipped dc on row 9, ch5, sc in next dc and in each dc around slip stitch to join, fasten off. I hope you can see in the pic how I did row 13.
Please feel free to sell your creations as you like... just maybe link to my pattern or tag with my website. Thanks, and happy hooking."

Czapka wygląda tak
http://farm4.static.flickr.com/3569/...a65b3a1d9e.jpg
skurynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-16, 16:04   #915
shestiger
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malinka_5 Pokaż wiadomość
jaki chcesz rozkminić schemat ? wrzuć nawet mały... umiem znaleźć większy
Ogólnie się rozglądam, jak masz coś dla początkującego to możesz podesłać albo jakieś świąteczne ozdoby lub coś seksownego do ubioru
Stary 2013-11-16, 16:37   #916
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shestiger Pokaż wiadomość
Ogólnie się rozglądam, jak masz coś dla początkującego to możesz podesłać albo jakieś świąteczne ozdoby lub coś seksownego do ubioru
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=98024 widzę,że do seksownego tematu sama trafiłaś

https://www.facebook.com/WECCRA

Boże Narodzenie:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=292531

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post23279157

Edytowane przez Malinka_5
Czas edycji: 2013-11-16 o 16:43
Malinka_5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-16, 19:44   #917
shestiger
Rozeznanie

Dziękuje kochana
Stary 2013-11-18, 16:49   #918
aga__tka
Zakorzenienie

Dot.: Pomocy

Cytat:
Napisane przez skurynka Pokaż wiadomość
Mam prośbę.
Nie potrafię przeczytać opisu do zrobienia czapki. Opis jest po angielsku.
Proszę o pomoc!

"Rnd 1) ch3, 11dc in 3rd ch from hook (11dc) sl st to top of first dc (now and through out),
Rnd 2) ch2, (does not count as dc now and through out) 2dc in each st around, sl st to top of first dc
Rnd 3) ch 2 * 2dc in first st, 1dc in next st around, repeat from * around slip st to join
Rnd 4) ch2, *2dc in first st, dc in next 2dc , repeat from * around, join
Rnd 5) ch2, * 2dc in first st, dc in next 3dc , repeat from * around, join
Rnd 6) ch2, dc in same st and each st around
Rnd 7 and 8) Repeat rnd 6
Rnd 9) ch2, dc in same st, dc in next 21 sts, ch10, skip next 9 sts, dc in next st and in each st accross, slip st to join
Rnd 10) ch2, dc in same st and in next 21 sts, ch 10, skip 10 chains, dc in next dc and in each remaining dc, slip st to join
Rnd 11 and 12) Repeat rnd 10
Rnd 13) ch1, sc in same st and in next 21 sts, ch5, sc over all ch 10's by bunching together and into 5th dc of the 9 skipped dc on row 9, ch5, sc in next dc and in each dc around slip stitch to join, fasten off. I hope you can see in the pic how I did row 13.
Please feel free to sell your creations as you like... just maybe link to my pattern or tag with my website. Thanks, and happy hooking."

Czapka wygląda tak
http://farm4.static.flickr.com/3569/...a65b3a1d9e.jpg
okrazenie pierwsze:
ch3-3 oczka lancuszka
11dc in 3rd ch from hook - 11 slupkow (dc) w 3 oczko lancuszka (ch) od szydelka
sl st (oczko scisle) to top of first dc w szczyt pierwszego slupka (now and through out teraz i dalej tez),
okrazenie 2:
Rnd 2) ch2 -2o.lancuszka, (does not count as dc now and through out - nie licza sie jako slupek) 2dc in each st around 2 slupki w kazde oczko (st), sl st to top of first dc oczko scisle w pierwszy slupek (powinno byc wg mnie 24 slupki)
Rnd 3) ch 2 * 2dc in first st, 1dc in next st around, repeat from * around slip st to join - 2 oczka lancuszka * 2 slupki w pierwsze oczko, 1 slupek w nastepne oczko dookola, powtarzac od * dookola
around - dookola
each - kazde
next - nastepne
first - piersze
dc - slupek
ch-lancuszek
sl st - o.scisle
st - oczko (jakies - np poprzedniego rzedu) - sts - oczka - liczba mnoga
mysle ze dasz sobie rade z tlumaczeniem reszty, jesli czegos jeszcze nie zrozumiesz daj znac...
Stary 2013-11-27, 17:48   #919
skurynka
Przyczajenie

Dot.: Pomocy

Dziękuję
Będzie piękna czapka
skurynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-03, 13:35   #920
Emila3000
Zakorzenienie

Hej dziewczyny.

Do szydełka podchodzę już od dłuzszego czasu jak pies do jeża, ale w końcu postanowiłam spróbować. zaczęłam przeglądać kordonki, szydełka - czarna magia.

pierwsza sprawa - jakie szydełko? chciałabym jakieś wygodne, z rączką i żeby cieszyło oko

jaki kordonek??? wiem już ze polskiego nie chce. Jaki kordonek jest najlepszy. Potrzebuje czegoś do nauki, a później cieniutkiego

chciałabym od razu zainwestować w porządny sprzęt i porządne materiały, żeby sie nie zniechęcać

gdzie kupić, gdzie najtaniej, gdzie najwiekszy wybór
Emila3000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 18:04   #921
asia_73
Zadomowienie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ----------

Emila...witaj a co chcesz szydełkować?

asia_73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 18:10   #922
Emila3000
Zakorzenienie

chyba na początek śnieżynki mi się marzą, jakieś drobne rzeczy typu kwiatuszki.

a w przyszłości serwetki

ogólnie delikatniutkie rzeczy

wygrzebałam z szuflady szydełko metalowe, złapałam jakiś kordonek. I tragedia. Szydełko mi sie obraca w palcach, nie da się nic tym zrobić. Muszę mieć coś z porządną rączką.
Stary 2013-12-03, 18:13   #923
asia_73
Zadomowienie

Ja mam szydełko z rączką Clover i bardzo dobrze mi się nim robi.
Wcześniej robiłam szydełkami tulip i pony.
Szydełkować uczyłam się na serwetkach, kordonkiem Maxi Altin Basak. Teraz robię czapki, szaliki włóczkami.

Stary 2013-12-03, 19:21   #924
Emila3000
Zakorzenienie

z tego co widzę ten kordonek jest na szydełko 1,5. Dam radę na początek z takim rozmiarem? bo chyba grubość w miarę będzie do moich śnieżynek

Jak jest z tymi rozmiarami, Czy standardem przy markowych szydełkach jest podawanie ich rozmiaru w mm czy można sie naciąć na zwykłą numeracje?

Nie wiem czy mało szukałam ale większość numeracji fajnych szydełek zaczyna sie od 2.0

Ogólnie im bardziej szukam i czytam tym mam większy mętlik w głowie.

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

w pasmanterii gdzie kupuję materiały do haftu jest kordonek dmc traditions - znacie go? i do niego szydełko clover 1,5 -1,75 - w cudnym kolorze sraczki ale wygląda na bardzo wygodne

mam dość tych poszukiwań

Edytowane przez Emila3000
Czas edycji: 2013-12-03 o 19:10
Stary 2013-12-03, 19:44   #925
lexor
Zakorzenienie

GG do lexor

Emilko ja robię zwykłym szydełkiem bez żadnej rączki i z polskiego kordonka i jeste zadowolona, tu nie ma takeij róznicy jak przy mulinach, najważniejsza jest technika, a tym powinnaś sobie poradzić ze swoim zaparciem
Papierowe różności
Rodzinne dłubanki
Decoupage
lexor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 20:51   #926
asia_73
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Emila3000 Pokaż wiadomość
z tego co widzę ten kordonek jest na szydełko 1,5. Dam radę na początek z takim rozmiarem? bo chyba grubość w miarę będzie do moich śnieżynek

Jak jest z tymi rozmiarami, Czy standardem przy markowych szydełkach jest podawanie ich rozmiaru w mm czy można sie naciąć na zwykłą numeracje?

Nie wiem czy mało szukałam ale większość numeracji fajnych szydełek zaczyna sie od 2.0

Ogólnie im bardziej szukam i czytam tym mam większy mętlik w głowie.

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

w pasmanterii gdzie kupuję materiały do haftu jest kordonek dmc traditions - znacie go? i do niego szydełko clover 1,5 -1,75 - w cudnym kolorze sraczki ale wygląda na bardzo wygodne

mam dość tych poszukiwań
Kordonka nie znam a szydełko mam właśnie to sraczkowate i jest fajne. ..mam numer 3, robiłam nim chustę z włóczki kaszmirowej.

Stary 2013-12-04, 10:55   #927
basia_e
Rozeznanie

Cytat:
pierwsza sprawa - jakie szydełko? chciałabym jakieś wygodne, z rączką i żeby cieszyło oko
jaki kordonek??? wiem już ze polskiego nie chce. Jaki kordonek jest najlepszy. Potrzebuje czegoś do nauki, a później cieniutkiego
(...)gdzie kupić, gdzie najtaniej, gdzie najwiekszy wybór
Szydełko dobierasz zawsze do grubości nici jakimi robisz. Ja osobiście do nici używam szydełek Tulip - to te metalowe. Uczyłam się robić na starym, trochę grubszym szydełku które miało zatyczkę więc robiła się taka rączka i też nie byłam przekonana czy to metalowe będzie wygodne, ale byłam mile zaskoczona. Oczywiście to Tobie ma być wygodnie więc kombinuj metodą prób i błędów. Ja zanim dorwałam się idealnego szydełka to dorobiłam się pudełka szydełek
Zastanawia mnie dlaczego nie chcesz robić z polskiego kordonka? Polskie nici (Ariadna) są bardzo dobre. Choć akurat kordonek ma zbyt luźny splot do tego typu robótek, więc lepiej używać nici (wg mojego nazewnictwa kordonek teraz nazywa się Karat).
Do białych robótek (serwetki, aniołki itp.) używam Muzy. Jest ona mocno skręcona i bardzo dobrze się nią robi. Kolorowe rzeczy robię z nici Kaja. Też są lepiej skręcone niż zwykły kordonek, choć grubością się dużo nie różnią. Do tych nici używam szydełka 1,3mm. Czasem robię też nićmi Maxi, Snehurka, metalizowane Altin Basak. A te nici o których piszesz DMC Traditions są bardzo podobne do Muzy i do Maxi, choć te polskie są ciut tańsze. Ogólnie nie ma znaczenia jakie nici wybierzesz, nie ma że któreś są lepsze od innych, one mają się Tobie podobać.
A co do zakupów polecam allegro. Dużo taniej niż w pasmanteriach, często większy wybór, tylko trzeba znaleźć dobrze zaopatrzonego sprzedawcę W pasmanterii kupuję jak mi czegoś braknie

Edytowane przez basia_e
Czas edycji: 2013-12-04 o 11:00
Stary 2013-12-04, 21:04   #928
Emila3000
Zakorzenienie

- Polska bawełna jest słabo macerowana, używają bardzo kiepskiej jakości barwników. Zresztą mam taki kordonek w domu i bardzo mi się nie podoba

tak samo jak metalowe szydełka, które są za cienkie jak dla mnie, obracają sie nie kontrolowanie w palcach, co uniemożliwia zahaczenie o nitkę i przeciągniecie jej do końca przez kilka pętelek.

Ale sie zaparłam i mam już prawie skończoną pierwszą śnieżynkę, zrobioną tym co miałam w domu nawet udało mi sie często nie przeklnąć

Ale jej za skarby nikomu nie pokaże, bo jest baaardzo fantazyjna ale wszystkie ściegi załapałam Teraz tylko ćwiczyć

Czas edycji: 2013-12-04 o 23:25
Stary 2013-12-04, 23:46   #929
basia_e
Rozeznanie

Cytat:
Polska bawełna jest słabo macerowana, używają bardzo kiepskiej jakości barwników. Zresztą mam taki kordonek w domu i bardzo mi się nie podoba
tak samo jak metalowe szydełka, które są za cienkie jak dla mnie, obracają sie nie kontrolowanie w palcach, co uniemożliwia zahaczenie o nitkę i przeciągniecie jej do końca przez kilka pętelek.
1. Jeśli już to bawełna jest merceryzowana.
2. Ja też mam w domu jakiś stary kordonek co nie nadaję się do niczego (chyba że do nauki a podobno do tego chciałaś), ale to nie znaczy że reszta produktów jest taka sama. Z resztą jak pisałam wcześniej - każdy robi z tego co mu się podoba.
3. Skoro tak dobrze się znasz na kordonkach to po co pytasz o radę?
4. A to że ci się szydełko obraca w palcach to raczej nie wina szydełka....
Stary 2013-12-05, 00:11   #930
Emila3000
Zakorzenienie

kordonek mam nowy - kupiony kilka miesięcy temu, no chyba, że może być nowszy

Czas edycji: 2013-12-05 o 00:16
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości