Mam pytanie o przetwory-robicie? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2013-06-17, 07:47   #121
Kucharka2013
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

O dżemie z arbuza to nie słyszałam, ale ogólnie coś do słoiczków zawsze robię zwłaszcza sok z malin i kompoty z papierówek.
Kucharka2013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 08:23   #122
La Monica
La Moderatoiure
 
Avatar La Monica
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Dżem z arbuza ponoć pyszny.

Ja po raz kolejny truskawka+rabarbar ale tym razem konfitura, nie dżem. Wyszła boska
Planuję jeszcze dżem brzoskwiniowy z pomarańczą, ale muszą dojrzeć owoce na drzewie. I to chyba na tyle w tym roku, bo zostało mi przetworów z poprzedniego, trzeba je zjeść
__________________
Often people who criticize your life are the same people that don't know the price you paid to get to where you are today.
LC 66/100/2015
Instagram

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 08:33   #123
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez romka30 Pokaż wiadomość
Jak w tytule? Czy ktoś jeszcze "bawi się" w zamykanie smaku truskawek wiśni, czereśni w słoiku?
U mnie w domu mama robi wszystko - od ogórków po różnego rodzaju dżemy, nalewki, konfitury, przecier pomidorowy itp
A mi się wydaje, ze takie przetwory to pomału taka kulinarna prehistoria ( chyba przede wszystkim ze względu na brak czasu, troszkę na wygodnictwo i szeroką gamę produktów w sklepach ). Niemniej postanowiłam te przepisy na przetwory (mamine i nie tylko) spisać, zatrzymać stąd między innymi to pytanie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Nie, nie robie zadnych przetworow, a moja mama tak jak twoja robi wszystko... Kiedys robilam tylko ogorki kiszone i kiszona kapuste, ale dawno juz ich nie robilam...
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 15:34   #124
iceflower
Przyjaciółka KWC
 
Avatar iceflower
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Południe
Wiadomości: 16 278
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Ja dżemów i konfitur nie robiłam, i chyba nie będę, bo za małe na to wzięcie u mnie w domu. Za to zamierzam się na pomidory (ale to dopiero sierpień-wrzesień), w zeszłym roku zrobiłam kilka słoików i żałowałam, że tak mało, oraz na leczo do słoików, bakłażany w pomidorach, paprykę po grecku, ogórki kiszone. Z owoców może jakiś kompot, wiśniówkę i w tym roku koniecznie śliwki i gruszki w occie.
__________________
nie musimy się katować
nienormalną sytuacją
nauczymy się kochać
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 16:15   #125
pavett
Zadomowienie
 
Avatar pavett
 
Zarejestrowany: 2008-12
Lokalizacja: Okolice Lbl
Wiadomości: 1 324
GG do pavett
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez minka-80 Pokaż wiadomość
A jak robisz truskawki z miętą chętnie by się skusiła


50 dag cukru żelującego 3 :1
1,5 kg truskawek
pęczek mięty
1 łyżeczka białego pieprzu

50 dag cukru żelującego 3 :1 wymieszaj z 1,5 kg przebranych truskawek. Doprowadź do wrzenia i na wolnym ogniu gotuj 3 minuty. Dodaj posiekaną miętę i łyżeczkę białego pieprzu.

Gorące nakładaj do słoików, można też zmiksować wcześniej truskawki ale my wolimy takie z kawałkami owoców.
__________________
Każdemu zdarza się być głupcem
Przynajmniej przez pięć minut dziennie.Mądrość polega na tym, by nie przekroczyć tego limitu.
pavett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 17:58   #126
minka-80
...po prostu być.
 
Avatar minka-80
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z kanapy ;)
Wiadomości: 4 161
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez pavett Pokaż wiadomość
50 dag cukru żelującego 3 :1
1,5 kg truskawek
pęczek mięty
1 łyżeczka białego pieprzu

50 dag cukru żelującego 3 :1 wymieszaj z 1,5 kg przebranych truskawek. Doprowadź do wrzenia i na wolnym ogniu gotuj 3 minuty. Dodaj posiekaną miętę i łyżeczkę białego pieprzu.

Gorące nakładaj do słoików, można też zmiksować wcześniej truskawki ale my wolimy takie z kawałkami owoców.
Mięty w pęczku to nie mam, ale znalazłam jakiś przepis na taką zaparzaną zobaczymy.
Dodam tego pieprzu trochę, my też nie miksujemy bo te kawałki najlepsze

Ja tez zamierzam powtórzyć z zeszłego roku powidła śliwkowe z cynamonem i imbirem rewelacja.
Polecam też powidła śliwkowe z dodatkiem malin super połączenie
minka-80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 18:06   #127
śliweńka
Zakorzenienie
 
Avatar śliweńka
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: w poduchowie:)
Wiadomości: 12 503
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

jakoś mnie nie ciągnie do truskawek w tym roku bo mało słodkie
__________________
12.09.2009



09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-17, 19:08   #128
pavett
Zadomowienie
 
Avatar pavett
 
Zarejestrowany: 2008-12
Lokalizacja: Okolice Lbl
Wiadomości: 1 324
GG do pavett
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez minka-80 Pokaż wiadomość
Mięty w pęczku to nie mam, ale znalazłam jakiś przepis na taką zaparzaną zobaczymy.
Dodam tego pieprzu trochę, my też nie miksujemy bo te kawałki najlepsze

Ja tez zamierzam powtórzyć z zeszłego roku powidła śliwkowe z cynamonem i imbirem rewelacja.
Polecam też powidła śliwkowe z dodatkiem malin super połączenie

Aby mieć pęczek to możesz kupić taką w doniczce z supermarketu, całą zetniesz i spokojnie wystarczy;-)
__________________
Każdemu zdarza się być głupcem
Przynajmniej przez pięć minut dziennie.Mądrość polega na tym, by nie przekroczyć tego limitu.
pavett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-06, 10:26   #129
cebulki
Zakorzenienie
 
Avatar cebulki
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 3 900
GG do cebulki
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

szukam sprawdzonych przepisów na buraczki do słoików oraz na przecier pomidorowy - możecie coś polecić?
__________________
SZUKAM
ANASTASIA BEVERLY HILLS Loose Setting Powder
cebulki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-06, 16:39   #130
bleuclair
Zakorzenienie
 
Avatar bleuclair
 
Zarejestrowany: 2012-06
Wiadomości: 6 202
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

U mnie w domu robimy dzęmy wiśniowe, czasem powidła śliwkowe i zawsze co roku ogórki kiszone. Często robimy też sałatkę z papryki i cebuli. Parę lat temu mama zasmażała jeszcze jabłka, ale jakoś nie chcą się ładnie przechować a i w zasadzie jabłka są dostępne cały rok. W tym roku zrobione już 20 słoiczków wiśni i 15 słoików ogórków. Czy będzie coś jeszcze, nie wiem. Dla mnie domowe dżemy smakują nieporównywalnie lepiej niż sklepowe,a i skład jest o wiele, o wiele lepszy. Praktycznie same wiśnie i cukier (na 5 kg poszło jakieś 0.7 kg cukru, nie dodajemy żelatyny)
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-06, 20:47   #131
libra777
Zakorzenienie
 
Avatar libra777
 
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 6 589
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

U mnie dżemów już grubo ponad setka najwięcej z truskawek oprócz tego z jabłek, i mieszane jabłkowo porzeczkowe ,a będą jeszcze z brzoskwiń i śliwek ,ogórków na razie 40 nie wiem ile jeszcze uda mi sie zrobić bo coś moje ogórki już chyba zakańczają wegetację
Jeszcze dojdą sałatki na jesień.

Cebulki wejdź na pierwszą stronę tego wątku tam podawałam przepis na buraczki do słoika
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-06, 20:57   #132
minka-80
...po prostu być.
 
Avatar minka-80
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z kanapy ;)
Wiadomości: 4 161
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez cebulki Pokaż wiadomość
szukam sprawdzonych przepisów na buraczki do słoików oraz na przecier pomidorowy - możecie coś polecić?
Jeśli chodzi przecier to robie sporo i samego przecieru i pomidorów w soku.
Najlepsze są pomidory czerwone podłużne polne, czekać jeszcze trzeba najlepsze są pod koniec sierpnia i cena wtedy nawet 1,5 zł za kg.
Pomidory kroimy na kawałki gotujemy, trochę miksujemy blenderem
i odparowywujemy.
Potem trzeba niestety przetrzeć przez sito i odparowywać, aż będzie gęsty.
Ja dodaje tylko sól i pieprz i nie robię bardzo gęstego.
Same pomidory w taki mniej gęstym soku można dodać na pizzę lub spaghetti.
Wtedy taki sok mniej odparowujemy, a pomidory sparzamy wrzątkiem obieramy ze skórki do słoików i zalewamy sokiem.
W jednym i drugim sposobie pasteryzujemy koło 20 minut.
minka-80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-06, 21:29   #133
śliweńka
Zakorzenienie
 
Avatar śliweńka
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: w poduchowie:)
Wiadomości: 12 503
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
U mnie dżemów już grubo ponad setka najwięcej z truskawek oprócz tego z jabłek, i mieszane jabłkowo porzeczkowe ,a będą jeszcze z brzoskwiń i śliwek ,ogórków na razie 40 nie wiem ile jeszcze uda mi sie zrobić bo coś moje ogórki już chyba zakańczają wegetację
Jeszcze dojdą sałatki na jesień.

Cebulki wejdź na pierwszą stronę tego wątku tam podawałam przepis na buraczki do słoika

szaleństwo z dżemami
__________________
12.09.2009



09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-06, 21:34   #134
minka-80
...po prostu być.
 
Avatar minka-80
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z kanapy ;)
Wiadomości: 4 161
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
szaleństwo z dżemami
Ja mogę nie robić kiszonek itp. ale marmolada to mój żywioł, uwielbiam je robić.
Ciągle obiecuję sobie że to już koniec, że starczy potem kupuję kolejne kg owoców i znów robię.
Robiłam w tym roku marmoladę morelową z lawendą niezła, ale za dużo lawendy.
W przyszłym roku dam mniej
Odkryłam czar marmolady z rabarbaru i to będzie mój nr 1 w przyszłym roku.
minka-80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-07, 08:20   #135
cebulki
Zakorzenienie
 
Avatar cebulki
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 3 900
GG do cebulki
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość

Cebulki wejdź na pierwszą stronę tego wątku tam podawałam przepis na buraczki do słoika
zarza poszukam
Cytat:
Napisane przez minka-80 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi przecier to robie sporo i samego przecieru i pomidorów w soku.
Najlepsze są pomidory czerwone podłużne polne, czekać jeszcze trzeba najlepsze są pod koniec sierpnia i cena wtedy nawet 1,5 zł za kg.
Pomidory kroimy na kawałki gotujemy, trochę miksujemy blenderem
i odparowywujemy.
Potem trzeba niestety przetrzeć przez sito i odparowywać, aż będzie gęsty.
Ja dodaje tylko sól i pieprz i nie robię bardzo gęstego.
Same pomidory w taki mniej gęstym soku można dodać na pizzę lub spaghetti.
Wtedy taki sok mniej odparowujemy, a pomidory sparzamy wrzątkiem obieramy ze skórki do słoików i zalewamy sokiem.
W jednym i drugim sposobie pasteryzujemy koło 20 minut.
dziękuje za przepis, czy w pierwszym przypadku pomidory obieramy ze skórki czy dopiero oddzieli sie skórka przy przecieraniu?
odparowanie - tz. trzymamy na malym ogniu żeby woda odparowała?
__________________
SZUKAM
ANASTASIA BEVERLY HILLS Loose Setting Powder
cebulki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-07, 09:15   #136
minka-80
...po prostu być.
 
Avatar minka-80
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z kanapy ;)
Wiadomości: 4 161
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

W pierwszym przypadku nie obieramy ja kroje na ćwiartki, i pamiętaj najlepsze pomidory są podłużne na przeciery.

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

Cytat:
Napisane przez cebulki Pokaż wiadomość
zarza poszukam

dziękuje za przepis, czy w pierwszym przypadku pomidory obieramy ze skórki czy dopiero oddzieli sie skórka przy przecieraniu?
odparowanie - tz. trzymamy na malym ogniu żeby woda odparowała?
Tak na małym ogniu żeby lekko bulgotało niestety trochę przy tym roboty, ale dla mnie to sprawdzony przepis.
minka-80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-07, 13:04   #137
iceflower
Przyjaciółka KWC
 
Avatar iceflower
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Południe
Wiadomości: 16 278
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

A ja szukam fajnego przepisu na coś z papryki, bo mam lekki nadmiar po ostatnich zakupach. Macie jakieś propozycje co mozna zrobić poza papryką marynowaną?
__________________
nie musimy się katować
nienormalną sytuacją
nauczymy się kochać
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-08, 20:36   #138
śliweńka
Zakorzenienie
 
Avatar śliweńka
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: w poduchowie:)
Wiadomości: 12 503
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

ja paprykę też kroiłam i mroziłam, potem w zimę dodaję do pizzy czy warzyw na patelni

przetwory są fajne ale ceny niektórych owoców zabójcze dziś robiłam dżemy ze śliwek
__________________
12.09.2009



09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-08, 20:49   #139
marsi11
Zakorzenienie
 
Avatar marsi11
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 982
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

jeśli chodzi o pomidory to ja podpatrzyłam znakomity przepis u starej chorwatki
pomidory sparzone bez skóry kroję ale mniej więcej z 70% owocow wycinam miąższ
duszę z dużą ilością lisci selera(!) ,standardowo czosnek i na sam koniec dodaję oliwę
oczywiście zielsko i czosnek wyjmuje na sam koniec z gara

te pomidory krolują u mnie od lat, a najcześciej używam je do makaronow i do risotto

Edytowane przez marsi11
Czas edycji: 2013-08-08 o 20:50
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-10, 21:15   #140
pinaplesss
Zadomowienie
 
Avatar pinaplesss
 
Zarejestrowany: 2008-09
Lokalizacja: z domu;)
Wiadomości: 1 306
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Pomozcie, jutro dostane wiadro sliwek, co warto z nimi zrobic? Planuje czekosliwke. I co dalej?
Jak robicie buraczki do sloikow na zupe?
__________________
 21.04.2001
 21.12.2010
 29.01.2011
 07.06.2012
pinaplesss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-11, 08:19   #141
minka-80
...po prostu być.
 
Avatar minka-80
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z kanapy ;)
Wiadomości: 4 161
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez pinaplesss Pokaż wiadomość
Pomozcie, jutro dostane wiadro sliwek, co warto z nimi zrobic? Planuje czekosliwke. I co dalej?
Jak robicie buraczki do sloikow na zupe?
Wiadro śliwek mhm.
Jeśli chodzi o czekośliwkę nie robiłam, mam zamiar.
Natomiast ja robię z imbirem i cynamonem, połączenie ekstra.
Smażysz śliwki kilka dni jak na marmoladę zwykłą, podczas ostatniego smażenia dodajesz cynamon i imbir mielony wedle uznania.
Jeśli dodasz za dużo imbiru będą lekko ostrawe powidła.

Ja jeszcze kiedyś tak przypadkiem dodałam do jednej partii maliny bo nie chciałam żeby się zmarnowały i malina ze śliwką to też bardzo dobre połączenie.
minka-80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-11, 11:50   #142
Ashira
Wtajemniczenie
 
Avatar Ashira
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 521
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

ja robię od kilku lat czekośliwkę i polecam. W ubiegłym roku zrobiłam też kilka słoików z przyprawą piernikową i świeżym imbirem - poezja. Po prostu na koniec do gotowych powideł (no może trochę rzadszych) dodałam przyprawę do piernika i zmiażdżony imbir.
Śliwki są też smaczne, gdy do powideł doda się troche brandy albo amaretto. Prawie nic, a aromat zupełnie inny
__________________

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeń i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wziąść a wziąć! chyba, że ktoś musi coś zabraść...
bynajmniej ≠ przynajmniej!
Ashira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-11, 19:10   #143
śliweńka
Zakorzenienie
 
Avatar śliweńka
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: w poduchowie:)
Wiadomości: 12 503
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

ja ze śliwek robię dżemy albo kompoty
__________________
12.09.2009



09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 21:01   #144
Chelsea91
Rozeznanie
 
Avatar Chelsea91
 
Zarejestrowany: 2009-07
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 921
GG do Chelsea91
Odp: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Ja zrobilam w tym roku
Dzem z truskawek, wisni, sliwek, czekowisnie.
Papryke konserwowa, ogorki kiszone, buraczki do obiadu. Czekam jeszcze na mirabelki. Z nich chce zrobic dzem z ananasem.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
__________________
Juluś 20.07.11


Kornelia 04.02.2016

Będę powtarzać zawsze: bieda to stan umysłu.
Chelsea91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 10:22   #145
minka-80
...po prostu być.
 
Avatar minka-80
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z kanapy ;)
Wiadomości: 4 161
Dot.: Odp: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Ja stwierdzam, że jestem uzależniona od wszelkich marmolad itp.
Zrobiłam śliwki z imbirem i cynamonem, będę robić z chili i chyba czekoladą.
Zaraz dokończę powidła do których wrzucę trochę malin (w zeszłym roku tak zrobiłam pierwszy raz i wyszły super)
No i zwykłe powidła.
Tylko słoików mi wciąż braknie.

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

A wcześniej wiśnie, morele i śliweczki i truskaweczki i rabarbar.
Zamienię się sama w marmoladę, ale nie mogę przestać
minka-80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 17:53   #146
Chelsea91
Rozeznanie
 
Avatar Chelsea91
 
Zarejestrowany: 2009-07
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 921
GG do Chelsea91
Odp: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Ja dzis dorwalam kilka kilo mirabelek. Bedzie dzem z ananasem

Maz juz marudzi ze nastepny dzem ...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
__________________
Juluś 20.07.11


Kornelia 04.02.2016

Będę powtarzać zawsze: bieda to stan umysłu.
Chelsea91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 10:14   #147
cebulki
Zakorzenienie
 
Avatar cebulki
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 3 900
GG do cebulki
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

potrzebuje pilnie przespisu na sok z malin - własnie jada do mnie maliny a ja nie przygotowana i nigdy nie robiłam! poratujcie mnie spradzonym przepisem
__________________
SZUKAM
ANASTASIA BEVERLY HILLS Loose Setting Powder
cebulki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 23:58   #148
czojsi
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 22
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Jeśli chodzi o paprykę to mam sprawdzony przepis na sos paprykowy, który nadaje się do makaronu, ryżu, kurczaka, pizzy, kanapek, grzanek, studenckiego gospodarstwa i stu innych rzeczy http://www.okruszkiwspomnien.pl/sos-...wy-do-sloikow/
__________________
http://www.okruszkiwspomnien.pl/ -> mój blog o gotowaniu i podróżach. Serdecznie zapraszam
czojsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-27, 20:53   #149
pinaplesss
Zadomowienie
 
Avatar pinaplesss
 
Zarejestrowany: 2008-09
Lokalizacja: z domu;)
Wiadomości: 1 306
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

Cytat:
Napisane przez cebulki Pokaż wiadomość
potrzebuje pilnie przespisu na sok z malin - własnie jada do mnie maliny a ja nie przygotowana i nigdy nie robiłam! poratujcie mnie spradzonym przepisem
Ja robie bardzo banalnie. Zalewam maliny odrobina wody i gotuje ok. 30-40 min. Potem przecedzam przez sitko, zeby pozbyc sie pestek (dodatkowo przez drobniejsze sitko, bo lubie czysty sok), nastepnie dodaje cukier i zagotowuje. Taki goracy sok przelewam do wypazonych sloikow i stawiam do gory dnem do ostygniecia. Nie trzeba juz go pasteryzowac.
__________________
 21.04.2001
 21.12.2010
 29.01.2011
 07.06.2012
pinaplesss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-29, 18:43   #150
śliweńka
Zakorzenienie
 
Avatar śliweńka
 
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: w poduchowie:)
Wiadomości: 12 503
Dot.: Mam pytanie o przetwory-robicie?

macie dobry przepis na sałatki do słoików?
__________________
12.09.2009



09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2017-10-19 12:01:38


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:14.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.