Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2012 Ma - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-09, 08:48   #1171
kala__20
Wtajemniczenie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez dorcia2120 Pokaż wiadomość
u nas bardzo ciężka noc. przez pół nocy był płacz... nie wiem od czego może z gorąca. w nocy było 25 stopni.... widze że rozmawiałyście o jedzeniu... u mojej to totalny chaos... mleka ostatnio nie chce . normalnie zje do spania i w nocy a tak to nic mleka... więc wpycham jej do dzioba co sie da...
dzis podczas zabawy z nia zauważyłam dwa bardzo odznaczające sie ząbki
my mamy noce w miarę spokojne (mam nadzieję, że nie zapeszę). Ale młoda śpi z nami i tylko co jakiś czas szuka cycusia i dalej śpi. Nieraz szuka 2 razy, a nieraz milion, to fakt. Ale nie wybudza się z płaczem chociaż i nie muszę wstawać. Inną rzeczą jest to, że ona w nocy je może z raz, góra dwa, a cycka szuka zdecydowanie częściej po to, żeby sobie pociamkać i dalej zasnąć I to jest kolejny powód, dla którego boję się momentu odstawienia. Jak te noce będą wyglądały jak nie dam cycusia do ponownego zaśnięcia? Co wtedy z takim dzieckiem zrobić jak się obudzi - brać na ręce? Bo butli młoda
Stary 2013-08-09, 09:33   #1172
jagnna
Zakorzenienie

Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2

Cytat:
Napisane przez kala__20 Pokaż wiadomość
W sumie muszę sobie zapisać kilka dni obserwacji
to chyba będzie najlepsze rozwiązanie, bo może już jakis zarys schematu macie

Cytat:
dzis podczas zabawy z nia zauważyłam dwa bardzo odznaczające sie ząbki
brawo

Cytat:
my mamy noce w miarę spokojne (mam nadzieję, że nie zapeszę). Ale młoda śpi z nami i tylko co jakiś czas szuka cycusia i dalej śpi. Nieraz szuka 2 razy, a nieraz milion, to fakt. Ale nie wybudza się z płaczem chociaż i nie muszę wstawać. Inną rzeczą jest to, że ona w nocy je może z raz, góra dwa, a cycka szuka zdecydowanie częściej po to, żeby sobie pociamkać i dalej zasnąć I to jest kolejny powód, dla którego boję się momentu odstawienia. Jak te noce będą wyglądały jak nie dam cycusia do ponownego zaśnięcia? Co wtedy z takim dzieckiem zrobić jak się obudzi - brać na ręce? Bo butli młoda
tutaj to niestety działa tak, że jak pochwalisz to sie szybko odwraca

A dajesz małej smoczka? Może to by załatwiło sprawę?

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 09:38   #1173
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
A dajesz małej smoczka? Może to by załatwiło sprawę?
smoczka też nieeee bawi się nim i gryzie sobie
Stary 2013-08-09, 10:20   #1174
jagnna
Zakorzenienie

Cytat:
smoczka też nieeee bawi się nim i gryzie sobie
więc może nie ma aż takiej potrzeby ssania, i może nie będzie problemu z odstawieniem

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 10:32   #1175
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
więc może nie ma aż takiej potrzeby ssania, i może nie będzie problemu z odstawieniem
zobaczymy do roku chcę karmić, więc pewnie jeszcze milion rzeczy się zmieni

moje dziecko zasnęło 10 min temu. Od 7 do 10.10 było bez cyca Ok. 9 chciałam dać kaszkę z bananem - szału nie było, z łaską może z 2 łyżeczki. O 10.10 był cyc jakieś może (może!) 5 minut i zasnęło mi dziecko
Stary 2013-08-09, 10:59   #1176
dzika_kaka
Zakorzenienie

Melduję się w ostatnim pełnym dniu urlopu. Pogoda chyba ładna ale nie wiem bo mam zasłony zaciągnięte Co by nie było idziemy na plażę się dojodowywać. Młoda drzemie a M się do mnie nie odzywa, bo znowu ja jestem ta zła, oziębła i nieprzystępna. No i ch.uj. Nie będę się zmuszać. Także urlop nam się miło kończy Jezzzu jak jak bym chciała mieć takiego wyrozumiałego męża jak Goba I tak w ogóle to gdzie jest Goba?

Co do "schematów" odżywiania - u nas wolna amerykanka ale się biorę za młodą po powrocie. Najpierw usystematyzujemy pory posiłków, włączę wreszcie kaszkę na drugie śniadanie albo podwieczorek albo zamiennie, bo jak na razie jadła tylko raz (Jagnna ile dajesz kaszki Ulce?), obiadki jako tako mamy więc tu tylko trzeba będzie jakoś godzinę bardziej dostosować, żeby mi dziecko później zdążyło jakiś owocek zjeść. A jak to wszystko ogarniemy to zawalczymy o przesypianie nocek metodą Tarcy Hogg & Sola A potem odstawimy cycusia. Ciekawe ile nam się z tym wszystkim zejdzie

Jagnna co do gofrów to może wypróbuję nutella + bita śmietana dla złagodzenia smaku Połączenie krówka i bita śmietana było dobre to może i to zagra. Ja pitole wrócę szersza jak wyższa

Uciekam!

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 11:00   #1177
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
aaaa widzisz.. sprytnie
Ja zawsze gotuję w garnuszku 500ml, dopełniam do połowy wodą, kawałek mięska, warzywka na kosteczkę (ziemniak, marchew, pietruszka, a do tego np. burak, albo kalafior, albo brokuły) no i koperek i natka pietruszki.
Ale nie wymyśliłabym żeby tak to zorganizować. Może spróbuję dziś wieczorem
chciałam mieć z bani obiady na kilka dni ale żeby były różne
dzisiaj lub jutro znów zabieram się za produkcję

Cytat:
Aaa i tej mojej zupki starcza Uli na 2 dni.
Ta'i, a wywar z warzyw wykorzystujesz do tych obiadków czy idzie w zlew?
wywar warzywny wykorzystuję

Cytat:
i co to z tego wychodzi? jak to żółtko wygląda?
A Wasze dzieci jedzą o jakichś stałych porach? Bo moja to istny chaos, raz o tej, raz o tamtej. Bym musiała ponotować kilka dni, może jakiś schemat by się ujawnił...
hehe obiad z tego wychodzi
robi się bardziej gęste i ma żółty kolor po prostu
mniej więcej o stałych ale sporo to czasu zajęło obserwowałam dziecko i dostosowywałam do niego, tak jak dziewczyny
5/6 mleko
8.30/9 kaszka lub kleik na mleku
12 obiad
i tu różnie, czasem obiad starczy na godzinkę bo mało zje, czasem na dwie
więc później są dwie lub 3 butle mniej więcej co 3h
w międzyczasie, zazwyczaj po obiedzie owoce

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
obgadałyśmy Was wszystkie z góry na dół czkawka była
musiałyście mnie pominąć bo nie miałam

ale dziś super rano sobie troszkę popadało i mamy 24 stopnie
Jasiek zje obiad i lecimy w miasto
chcę mu kupić jakieś zabawki do kąpieli
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 11:15   #1178
karolinabergius
Przyczajenie

Odp: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 20

Huuurraaa!!!! I ruszyła do przodu pierwsze 3 metry mamy za sobą;-)

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
karolinabergius jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 11:17   #1179
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
ale dziś super rano sobie troszkę popadało i mamy 24 stopnie
Jasiek zje obiad i lecimy w miasto
chcę mu kupić jakieś zabawki do kąpieli
moja właśnie jak nie śpi to mi w wózku nie poleży za długo, nawet na spacerze dlatego staram się wychodzić z nią jak zbliża się pora spania, bo inaczej mi się wkurza w wózku i muszę ją na ręce brać...ona z tym noszeniem... jak tak dalej pójdzie to się w ogóle nie nauczy chodzić, siedzieć, raczkować - nic
Stary 2013-08-09, 11:25   #1180
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinabergius Pokaż wiadomość

Cytat:
moja właśnie jak nie śpi to mi w wózku nie poleży za długo, nawet na spacerze dlatego staram się wychodzić z nią jak zbliża się pora spania, bo inaczej mi się wkurza w wózku i muszę ją na ręce brać...ona z tym noszeniem... jak tak dalej pójdzie to się w ogóle nie nauczy chodzić, siedzieć, raczkować - nic
póki co tylko raz się zdarzyło że Jana niosłam przez miasto
tak to poleży spokojnie 2-3h nawet jak nie śpi
oczywiście bywa marudny i stęka czasem pół drogi ale nie wyciągam go z wózka dopóki się konkretnie nie rozryczy (co zdarzyło się raz)
Stary 2013-08-09, 11:55   #1181
natallkaa
Wtajemniczenie

hej Kochane
wpadam i wypadam odmeldowuję się na weekend. Wyjeżdżamy do teściów i nad morze i po nowy pojazd dla malucha

miłego weekendu
natallkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 12:35   #1182
kala__20
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-

Cytat:

Brawo

a tak trochę z innej beczki - ostatnio spotkałam znajomą, jej córa ma 7 miesięcy i już siedzi i raczkuje normalnie zapyla na czterech po zabawki jak rakieta! A moja - leży, jak jej się chce to się przewróci na brzuch, z brzucha na plecy i koniec - leń jeden

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Obudziła się księżniczka z Fordonu... tzn. zaczęła płakać w wózku o 11.50, a jak jej dałam cycka to pociągnęła i jeszcze przysnęła na 20 min na rękach przy UU. Obiadku teraz nie mam co jej dawać, bo jak z cyca pojadła to głodna pewnie nie jest...

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
hej Kochane
wpadam i wypadam odmeldowuję się na weekend. Wyjeżdżamy do teściów i nad morze i po nowy pojazd dla malucha

miłego weekendu
też bym sobie pojechała nad morze chociaż na weekend, ale mamy samochód bez klimy (!) mąż kupił przed ślubem i mam ochotę go teraz planowany zakup opel insignia na początku roku dopiero

baw się dobrze i odpocznij
Stary 2013-08-09, 12:59   #1183
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Brawo

a tak trochę z innej beczki - ostatnio spotkałam znajomą, jej córa ma 7 miesięcy i już siedzi i raczkuje normalnie zapyla na czterech po zabawki jak rakieta! A moja - leży, jak jej się chce to się przewróci na brzuch, z brzucha na plecy i koniec - leń jeden
Moja też tyle miała jak to robiła także to nic nadzwyczajnego
Z tym, że moja praktycznie od początku leżała dużo na brzuchu na dywanie. Bardzo mało ją nosiłam.
Ale każde dziecko jest inne i każde ma swoje tempo. Z tym, że czasem warto skonultować się z lekarzem jak są wątpliwości.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 13:03   #1184
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Moja też tyle miała jak to robiła także to nic nadzwyczajnego
Z tym, że moja praktycznie od początku leżała dużo na brzuchu na dywanie. Bardzo mało ją nosiłam.
Ale każde dziecko jest inne i każde ma swoje tempo. Z tym, że czasem warto skonultować się z lekarzem jak są wątpliwości.
a widzisz...moja od początku nie lubiła na brzuchu, mimo że starałam sie ją często kłaść. Teraz też ją kładę jak tylko jest w nastroju i nie piszczy. Wokół własnej osi się obraca, trochę w przód, trochę w tył, dups.ko podnosi, ale gdzie tu do raczkowania (jeżeli w ogóle będzie raczkować, jak przyzwyczaiła się, że jest noszona...)

a jak się wkurza, jak nie może dosięgnąć zabawki...

Edytowane przez kala__20
Czas edycji: 2013-08-09 o 13:11
kala__20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 13:34   #1185
dzinek
Wtajemniczenie

Bry
Dzika przynudzasz z tym przynudzaniem, fajnie tam macie, na nastepny zlot sie pisze

Tez mam pare rzeczy fisherka i mala jest bardzo z nich zadowolona jak i ja.
Moonia rozwalilas mnie, nie lubisz plastikowych... nocnikow?
You made my day:hahah a:
Miejmy nadzieje ze syn tego nie odziedziczyl

U nas nie ma planu, cycki kroluja, je kaszke i owocki, objadkami plujemy na odleglosc no ale cos tam czasem przelknie.
U nas kiedy jemy wyznaczaja takze witaminki w pieluchach, po mega bombce max 30-40 minut i trzeba cos dac.

Chyba sie przeprowadzamy kciuki prosze:pros i:

Zapomnialam; Klucha ruszyla do przodu jak jej polozylam kawalek chleba na podlodze( wczesniej jadla wiec wiedziala co to) mozna jablko etc. Jedzenie to b dobry stymulator
Paluszki sie podgoja i przyzwyczaja

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

Edytowane przez dzinek
Czas edycji: 2013-08-09 o 13:38
dzinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 13:36   #1186
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
a widzisz...moja od początku nie lubiła na brzuchu, mimo że starałam sie ją często kłaść. Teraz też ją kładę jak tylko jest w nastroju i nie piszczy. Wokół własnej osi się obraca, trochę w przód, trochę w tył, dups.ko podnosi, ale gdzie tu do raczkowania (jeżeli w ogóle będzie raczkować, jak przyzwyczaiła się, że jest noszona...)

a jak się wkurza, jak nie może dosięgnąć zabawki...
Moja też nie lubiła. Na początku kładłam ją dosłownie na minutkę po kilka - kilkanaście razy dziennie, stopniowo jej cierpliwość się wydłużała aż polubiła. Ortopeda powiedziała, żeby kłaść na długi okres czasu i nie przejmować się, że płacze, ale to nie na moje nerwy. Zresztą nie lubię robić nic na siłę. To tak jakbym ja nie ćwiczyła a ktoś kazał mi zrobić od razu 100 brzuszków. Mięśnie są słabe dlatego dzieci protestują.

Ale na pocieszenie napiszę Ci, że są dzieci, które siadają czy chodzą bez leżenia na brzuszku. Z tym, że jeśli Ty swoją dużo nosisz to ona nie ma za bardzo motywacji do pionizacji dlatego to może trwać dłużej.

Jak się wkurza, że nie może dosięgnąc zabawki to nie podawaj jej odrazu - poczekaj chwilę. Moja bardzo chciała dotknąć psa, który ją toleruje, przylatuje jak coś się dzieje, ale generalnie ma ją w zadku i to ją motywowało to przemieszczania się

Dobra wymądrzyłam się i idę na swoje miejsce czyli do mycia okna

Ale wrócę
Stary 2013-08-09, 13:41   #1187
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość
Bry
Dzika przynudzasz z tym przynudzaniem, fajnie tam macie, na nastepny zlot sie pisze

U nas nie ma planu, cycki kroluja, je kaszke i owocki, objadkami plujemy na odleglosc no ale cos tam czasem przelknie.
U nas kiedy jemy wyznaczaja takze witaminki w pieluchach, po mega bombce max 30-40 minut i trzeba cos dac.

pierwsza!

---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Cytat:
Moja też nie lubiła. Na początku kładłam ją dosłownie na minutkę po kilka - kilkanaście razy dziennie, stopniowo jej cierpliwość się wydłużała aż polubiła. Ortopeda powiedziała, żeby kłaść na długi okres czasu i nie przejmować się, że płacze, ale to nie na moje nerwy. Zresztą nie lubię robić nic na siłę. To tak jakbym ja nie ćwiczyła a ktoś kazał mi zrobić od razu 100 brzuszków. Mięśnie są słabe dlatego dzieci protestują.

Ale na pocieszenie napiszę Ci, że są dzieci, które siadają czy chodzą bez leżenia na brzuszku. Z tym, że jeśli Ty swoją dużo nosisz to ona nie ma za bardzo motywacji do pionizacji dlatego to może trwać dłużej.

Jak się wkurza, że nie może dosięgnąc zabawki to nie podawaj jej odrazu - poczekaj chwilę. Moja bardzo chciała dotknąć psa, który ją toleruje, przylatuje jak coś się dzieje, ale generalnie ma ją w zadku i to ją motywowało to przemieszczania się

Dobra wymądrzyłam się i idę na swoje miejsce czyli do mycia okna

Ale wrócę
noszę, bo też nie lubię nic na siłę robić skoro nic innego nie pomaga to nosimy ( chociaż teraz, o dziwo już długo leży na macie, raz na brzuchu, raz na plecach, ale nie piszczy. Na tv się trochę gapi).

My nie mamy zwierząt żadnych, a jak psa u TŻta babci na wsi zobaczyła to wpadła w taki ryk, że heeeeejaaa

też bym z chęcią się spotkała osobiście z Wami. Nad morze nie mam daleko jakoś
Stary 2013-08-09, 13:43   #1188
dzinek
Wtajemniczenie

Cytat:
pierwsza!

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

dzinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 14:07   #1189
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
:
noszę, bo też nie lubię nic na siłę robić skoro nic innego nie pomaga to nosimy ( chociaż teraz, o dziwo już długo leży na macie, raz na brzuchu, raz na plecach, ale nie piszczy. Na tv się trochę gapi).

My nie mamy zwierząt żadnych, a jak psa u TŻta babci na wsi zobaczyła to wpadła w taki ryk, że heeeeejaaa

też bym z chęcią się spotkała osobiście z Wami. Nad morze nie mam daleko jakoś
To znaczy może trochę źle się wyraziłam Jestem za uczeniem dziecka nowych rzeczy, ale nie za robieniem tego na siłę tylko małymi kroczkami.
Odnośnie samego noszenia to mnie przestrzegano, żebym z tym uważała, bo o ile fajnie się nosi 4 kg bąbla to już 10 kg może być trudno. A dzieci bardzo szybko się do tego przyzwyczajają. W ciągu dnia jestem sama i nie dałabym sobie rady. Zresztą dla mnie to nawet 4 kg to było za dużo na dłuzsze noszenie, bo mam słabe ręce. Ja jak już to raczej trzymałam na kolanach - najpierw na leżąco a teraz sobie siedzi
Stary 2013-08-09, 14:20   #1190
dorcia2120
Zadomowienie

GG do dorcia2120
Dot.: Odp: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-

Cytat:

gdzie scisagnełas taką aplikacje

moja to juz chodzi przy meblach a tez ma 7 miesiecy
zaręczeni od sylwestra 2011
małżeństwo od 12 maja 2012

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png

Edytowane przez dorcia2120
Czas edycji: 2013-08-09 o 14:21
dorcia2120 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 14:40   #1191
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
To znaczy może trochę źle się wyraziłam Jestem za uczeniem dziecka nowych rzeczy, ale nie za robieniem tego na siłę tylko małymi kroczkami.
Odnośnie samego noszenia to mnie przestrzegano, żebym z tym uważała, bo o ile fajnie się nosi 4 kg bąbla to już 10 kg może być trudno. A dzieci bardzo szybko się do tego przyzwyczajają. W ciągu dnia jestem sama i nie dałabym sobie rady. Zresztą dla mnie to nawet 4 kg to było za dużo na dłuzsze noszenie, bo mam słabe ręce. Ja jak już to raczej trzymałam na kolanach - najpierw na leżąco a teraz sobie siedzi
no u nas nawet nie wiem jak to sie stało,ale jak była malutka i płakała, a była przewinięta i najedzona i nic nie pomagało to mieliśmy zostawić płaczącą? to sie brało na ręce i kurde tak ją targam do teraz głównie ja bo mąż codziennie do pracy. Jak wraca to jestem padnięta. A nie wiem jak teraz tego oduczyć, jak ona tak ryczy jak się jej nie weźmie
Cytat:
gdzie scisagnełas taką aplikacje

moja to juz chodzi przy meblach a tez ma 7 miesiecy
no widzisz, to tylko moja taka leniwa ona mocno stoi na nogach trzymana pod paszki, ale czy skuma, że można samemu się podciągnąć

Edytowane przez kala__20
Czas edycji: 2013-08-09 o 14:45
kala__20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 14:46   #1192
dorcia2120
Zadomowienie

GG do dorcia2120

Cytat:
no u nas nawet nie wiem jak to sie stało,ale jak była malutka i płakała, a była przewinięta i najedzona i nic nie pomagało to mieliśmy zostawić płaczącą? to sie brało na ręce i kurde tak ją targam do teraz głównie ja bo mąż codziennie do pracy. Jak wraca to jestem padnięta. A nie wiem jak teraz tego oduczyć, jak ona tak ryczy jak się jej nie weźmie

no widzisz, to tylko moja taka leniwa
z nam to kochana.. tż to przechodziłam . mója potrafiła wiekszość dnia i mocy przepłakać... mój pracował a ja po porodzie przez kilka miesięcy choidzić nie dałam rady... dziki Bogu ze mieszkamy z tesciami9 bo bym sie za☠☠☠ała
zaręczeni od sylwestra 2011
małżeństwo od 12 maja 2012

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png
dorcia2120 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 15:04   #1193
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
Że czego nie odziedziczył?
"Plastikowy" w sensie tandetny. Najlepiej grający i migający i oczo☠☠☠.ny, w tłoczone księżniczki albo inne puchatki. To miałam na myśli.
moonie_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 15:26   #1194
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:

no widzisz, to tylko moja taka leniwa ona mocno stoi na nogach trzymana pod paszki, ale czy skuma, że można samemu się podciągnąć
To znaczy wiesz - ja nie jestem specjalistką od wszystkich dzieci Absolutnie Ciebie nie krytykuję.
Ale jeśli chodzi o moją to ja brałam ją na ręce jak siedziałam i przytulałam aż się uspokoi i potem odkładałam.
Poza tym dziecko płacze z jakiegoś powodu i trzeba dojść co to jest. Podejrzewam, że potrzebowała bodźców i była znudzona. Czasem dziecko płacze też z przebodźcowania, a czasem chce się przytulić. Jak była mniejsza to robiłam tak, że przekładałam - łóżeczko, przytulanie na kolanach, leżaczek, podłoga i tak wkółko. W międzyczasie różne zabawki.
Teraz może być trudno ją oduczyć, bo się przyzwyczaiła. Ale bym próbowała. No chyba, że Ci to odpowiada. Zaczęłabym chyba od tego, że trzymam ją na ręku i nie chodzę.
Ale tak jak mówię specjalistką w tym temacie nie jestem
Stary 2013-08-09, 15:28   #1195
Swarovska
Zadomowienie

o matko niech się skończą te upały!!!

córcia mi nie chce spać męczy się biedna, wczoraj po południu spała tylko 30 min...
Swarovska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 15:53   #1196
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
To znaczy wiesz - ja nie jestem specjalistką od wszystkich dzieci Absolutnie Ciebie nie krytykuję.
Ale jeśli chodzi o moją to ja brałam ją na ręce jak siedziałam i przytulałam aż się uspokoi i potem odkładałam.
Poza tym dziecko płacze z jakiegoś powodu i trzeba dojść co to jest. Podejrzewam, że potrzebowała bodźców i była znudzona. Czasem dziecko płacze też z przebodźcowania, a czasem chce się przytulić. Jak była mniejsza to robiłam tak, że przekładałam - łóżeczko, przytulanie na kolanach, leżaczek, podłoga i tak wkółko. W międzyczasie różne zabawki.
Teraz może być trudno ją oduczyć, bo się przyzwyczaiła. Ale bym próbowała. No chyba, że Ci to odpowiada. Zaczęłabym chyba od tego, że trzymam ją na ręku i nie chodzę.
Ale tak jak mówię specjalistką w tym temacie nie jestem
no ona raczej z nudów, bo na leżąco jej zabawki nie interesowały, a jak się zwiedzało mieszkanie to się rozglądała z ciekawością. A teraz np. jak na balkon z nią wyjdę to aż piszczy taka szczęśliwa, buzia otwarta, jakby pierwszy raz widziała. Ale np. w wózku jeździć po mieszkaniu nie chce, na rekach tak
Stary 2013-08-09, 16:03   #1197
moonie_85
Wtajemniczenie

Cytat:
no ona raczej z nudów, bo na leżąco jej zabawki nie interesowały, a jak się zwiedzało mieszkanie to się rozglądała z ciekawością. A teraz np. jak na balkon z nią wyjdę to aż piszczy taka szczęśliwa, buzia otwarta, jakby pierwszy raz widziała. Ale np. w wózku jeździć po mieszkaniu nie chce, na rekach tak
Hej
Wiesz co, tak sobie myślę, że może i nie jest to rozwiązanie problemu, ale jakiś sposób żeby Twój kręgosłup i ręce aż tak nie cierpiały - myślałaś o chuście albo nosidle? Ręce odpoczną, kręgosłup też, a Mała będzie blisko. Polecam
moonie_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 16:37   #1198
kala__20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moonie_85 Pokaż wiadomość
Hej
Wiesz co, tak sobie myślę, że może i nie jest to rozwiązanie problemu, ale jakiś sposób żeby Twój kręgosłup i ręce aż tak nie cierpiały - myślałaś o chuście albo nosidle? Ręce odpoczną, kręgosłup też, a Mała będzie blisko. Polecam
no właśnie myślałam o czymś takim, ale czy ona tak by chciała...a szkoda mi kasy trochę, jak później okaże się, że to i tak nic nie da..

no i nie zmotywuję jej tym do raczkowania czy chodzenia, ona noszona nie ma możliwości próbować. Owszem leży na podłodze, nieraz nawet długo, staram się jak najczęściej ją kłaść. Mam nadzieję, że w swoim czasie się nauczy siadać, wstawać itp.
Stary 2013-08-09, 16:47   #1199
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:

Jan ma koleżankę z 27 grudnia to siedziała dużo szybciej
a Jan raczkować nie umie, ale czołga się przez cały pokój spokojnie się przeczołga albo jak zobaczy coś ciekawego to musi podejść

co do tego noszenia to przekichane ja się strasznie wzbraniałam już od urodzenia, tak jak Sola raczej siadałam na kanapie i trzymałam na rękach a teraz jak marudny dzień to robię wszystko co tylko możliwe byle nie na ręce (najzwyczajniej w świecie nie mam tyle siły)
bywa że i co 15 min nową zabawę wymyślam
ostatnio hit - rzucić koc na pałąki od maty i robi się taki "namiot"

byliśmy na spacerku, mamy też nocnik
właśnie Jan siedzi i się oswaja
Stary 2013-08-09, 16:58   #1200
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
ostatnio hit - rzucić koc na pałąki od maty i robi się taki "namiot"

Mój z kolei dzisiejszy hit - wpatrywała się w chodzącą pralkę Poza tym wyciąganie skarpetek z szuflady.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości