Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2013, część IV - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-09, 14:26   #3211
Leine
Zakorzenienie

Dot.: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2013, część

Cytat:
Napisane przez Carmenaa_88 Pokaż wiadomość
Na "porodówce" dają dziewczynom znieczulenie i normalnie cisną. lekarz im mówi kiedy mają skurcz, same czują lekki ucisk jak to zawsze opisują (bez krzyków, bez bólów)

to z tym, że nigdy więcej dzieci to chyba 99% kobiet mówi po porodzie
No to ja nie wiem- może coś pokręciłam W każdym bądź razie ja dostałam zastrzyk jakoś 2h przed urodzeniem córki Zaczęło opuszczać i znów czułam tragiczne skurcze.
Jak wrócę do domu to zobaczę na kartce co ja mam napisane tam z przebiegu porodu- chyba powinno coś być coś napisane hm?

---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Cytat:
Napisane przez God Of War 20 Pokaż wiadomość
Ale to nie zrobili do tego czasu badania nasienia? Ja nie rozumiem tego...
też wydaje mi się to dziwne... ja bym robiła badanie nasienia już po pół roku starań
Leine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 14:31   #3212
201606201204
Konto usunięte

Dot.: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2013, część

Cytat:
Napisane przez Elfka86 Pokaż wiadomość
Opłacam cały czas chorobowe, czyli dobrze kombinuję jak mi umowę przedłużą - a prawdopodobnie przedłużą na rok, to będę pracować ile będę w stanie i nawet jakbym na ostatnie 3 miesiące przed porodem poszła na l4 to zasiłek dostanę, bo mogę być na l4 90 dni zanim mnie zwolnią
Nie ważne kiedy pójdziesz na L4 to dostaniesz.
Masz tu fajny artykuł. http://www.ofeminin.pl/kariera/zwoln...ie-f83687.html
Tylko w artykule jest 180 dni, a teraz jest to 90 dni.

---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

Cytat:
co nie znaczy, że nie znajdą haczyka żeby zwolnić mnie wcześniej i d#pa
Ale przecież możesz ciągnąć L4 do porodu i do porodu masz zasiłek chorobowy w wysokości 80% średniego wynagrodenia z ostatnich 12 m-cy. Oczywiście zasiłek macierzyński Cię ominie, jesli Cię zwolnią, ale chorobowy masz.

Edytowane przez 201606201204
Czas edycji: 2013-08-09 o 14:40
201606201204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 14:42   #3213
Elfka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Isabelle_ Pokaż wiadomość
Nie ważne kiedy pójdziesz na L4 to dostaniesz.
Masz tu fajny artykuł. http://www.ofeminin.pl/kariera/zwoln...ie-f83687.html
Tylko w artykule jest 180 dni, a teraz jest to 90 dni.

---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

Ale przecież możesz ciągnąć L4 do porodu i do porodu masz zasiłek chorobowy w wysokości 80% średniego wynagrodenia z ostatnich 12 m-cy. Oczywiście zasiłek macierzyński Cię ominie, jesli Cię zwolnią, ale chorobowy masz.
Wiem wiem tylko ja bym jeszcze ten macierzyński zasiłek chciała wysępić no nic zobaczymy jak to się wszystko poskłada, bo póki co to coś nie zachodzę

Aha no i u mnie jest kłopot z wynagrodzeniem, bo jest prowizyjne i co miesiąc inne, czyli sobie z 12 miesięcy obliczą średnią z nich tak??

Edytowane przez Elfka86
Czas edycji: 2013-08-09 o 14:48
Elfka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 14:44   #3214
Carmenaa_88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leine Pokaż wiadomość
No to ja nie wiem- może coś pokręciłam W każdym bądź razie ja dostałam zastrzyk jakoś 2h przed urodzeniem córki Zaczęło opuszczać i znów czułam tragiczne skurcze.
Jak wrócę do domu to zobaczę na kartce co ja mam napisane tam z przebiegu porodu- chyba powinno coś być coś napisane hm?

no tam dają zewnątrz-oponowe do kręgosłupa i takie też chcę sprawdź, bo dziwne by to było trochę.

Igorek ur.4.09.2010

Maja 16.04.2014- 26.04.2014
(na zawsze w moim sercu Aniołku)

Carmenaa_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 14:45   #3215
fifi88osw
Raczkowanie

Odp: Dot.: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2013, c

Cytat:

a nie jest czasem 100%?
Bo koleżanka z firmy dostaje 100% średniego z 12 mc.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

1cs
fifi88osw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 15:00   #3216
Leine
Zakorzenienie

No pięknie, śluz się pojawił, a my dziś wyjeżdżamy najszybsze przytulanko jutro wieczór, bo rano to padnięci będziemy A i tak rano będę robić ciasta, bo w niedzielę wyprawiamy urodziny teściówki Już widzę ten zabiegany dzień a gdzie tu do rodziny pojechać? We wtorek wyjeżdżamy ehh.

Wilgotno od rańca, myślałam, że żołnierzyki wylatują, ale jak sprawdziłam szyjkę teraz to się przeraziłam szyjka na maxa się jutro otworzy, teraz mogłam włożyć opuszek palca, ale to jeszcze nie takie rozwarcie co powinno być ( w zeszłym cyklu miałam bardziejszą dziurkę )

Edytowane przez Leine
Czas edycji: 2013-08-09 o 15:06
Stary 2013-08-09, 15:00   #3217
201606201204
Konto usunięte

Cytat:
Wiem wiem tylko ja bym jeszcze ten macierzyński zasiłek chciała wysępić no nic zobaczymy jak to się wszystko poskłada, bo póki co to coś nie zachodzę

Aha no i u mnie jest kłopot z wynagrodzeniem, bo jest prowizyjne i co miesiąc inne, czyli sobie z 12 miesięcy obliczą średnią z nich tak??
Do zasiłku wyliczą z ostatnich 12 m-cy średnią z tego co miałas na umowie.

"Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu.

Do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku przysługującego pracownikowi przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe lub wypadkowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne."

Edytowane przez 201606201204
Czas edycji: 2013-08-09 o 15:02
Stary 2013-08-09, 15:03   #3218
Elfka86
Zakorzenienie

Cytat:
Do zasiłku wyliczą z ostatnich 12 m-cy średnią z tego co miałas na umowie.
Problem właśnie w tym, że na umowie nie mam żadnej kwoty wynagordzenia podanej napisane tylko, że wynagrodzenie jest prowizyjne i wynosi ileś tam procent od utargu...

I w każdym miesiącu wygląda to inaczej

Edytowane przez Elfka86
Czas edycji: 2013-08-09 o 15:04
Elfka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 15:03   #3219
201606201204
Konto usunięte

Dot.: Odp: Dot.: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2

Cytat:
Napisane przez fifi88osw Pokaż wiadomość
a nie jest czasem 100%?
Bo koleżanka z firmy dostaje 100% średniego z 12 mc.

Zależy za co i co ona dostaje.

"Wysokość zasiłku chorobowego wynosi 80% wynagrodzenia lub przychodu stanowiącego podstawę jego wymiaru.

Zasiłek chorobowy za okres pobytu w szpitalu przysługuje w wysokości 70% podstawy wymiaru. Od 1 stycznia 2011 r. w przypadku pracownika, który ukończył 50 rok życia, począwszy od następnego roku kalendarzowego po roku, w którym ukończył 50 rok życia, miesięczny zasiłek chorobowy za okres pobytu w szpitalu od 15 do 33 dnia niezdolności do pracy w roku kalendarzowym wynosi 80% podstawy wymiaru zasiłku. Prawo do zasiłku chorobowego w wysokości 80% podstawy wymiaru w związku z pobytem w szpitalu mają także osoby ubezpieczone niebędące pracownikami, do których ma zastosowanie art. 92 Kodeksu pracy, tj. osoby wykonujące pracę nakładczą oraz osoby odbywające służbę zastępczą.

Jeżeli przyczyną niezdolności do pracy jest wypadek przy pracy, w drodze do pracy lub z pracy albo choroba zawodowa lub też przypada na okres ciąży, a także jeżeli niezdolność do pracy powstała wskutek poddania się niezbędnym badaniom lekarskim przewidzianym dla kandydatów na dawców komórek, tkanek i narządów albo zabiegowi pobrania komórek, tkanek i narządów - zasiłek chorobowy przysługuje w wysokości 100% podstawy wymiaru (także za okres pobytu w szpitalu)."
Stary 2013-08-09, 15:06   #3220
Elfka86
Zakorzenienie

Cytat:
No pięknie, śluz się pojawił, a my dziś wyjeżdżamy najszybsze przytulanko jutro wieczór, bo rano to padnięci będziemy

Wilgotno od rańca, myślałam, że żołnierzyki wylatują, ale jak sprawdziłam szyjkę teraz to się przeraziłam szyjka na maxa się jutro otworzy, teraz mogłam włożyć opuszek palca, ale to jeszcze nie takie rozwarcie co powinno być ( w zeszłym cyklu miałam bardziejszą dziurkę )
musisz coś wymyśleć jakoś się wdrap na Tż jutro czy coś
Stary 2013-08-09, 15:06   #3221
201606201204
Konto usunięte

Cytat:
Problem właśnie w tym, że na umowie nie mam żadnej kwoty wynagordzenia podanej napisane tylko, że wynagrodzenie jest prowizyjne i wynosi ileś tam procent od utargu...

I w każdym miesiącu wygląda to inaczej
No to wezmą Ci z podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe pewnie.
Stary 2013-08-09, 15:08   #3222
Leine
Zakorzenienie

Cytat:
musisz coś wymyśleć jakoś się wdrap na Tż jutro czy coś
hahaha nie wiem czy zdołam, wrócimy o 3-4 rano - a on większość drogi prowadzi, bo jego tata nie lubi w nocy

ale mam kłucia dziś od rana w macicy aaa

idę do sklepu oł jee

co ten śluz ze mną robi...
Stary 2013-08-09, 15:08   #3223
201606201204
Konto usunięte

Cytat:
No pięknie, śluz się pojawił, a my dziś wyjeżdżamy najszybsze przytulanko jutro wieczór, bo rano to padnięci będziemy A i tak rano będę robić ciasta, bo w niedzielę wyprawiamy urodziny teściówki Już widzę ten zabiegany dzień a gdzie tu do rodziny pojechać? We wtorek wyjeżdżamy ehh.

U mnie wczoraj to był tak ciągliwy śluz, że przerwać go nie szło.
Stary 2013-08-09, 15:11   #3224
Elfka86
Zakorzenienie

Cytat:
No to wezmą Ci z podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe pewnie.
Aha dzięki ja to się nie mogę połapać w tych przepisach wszystkich. Jeszcze jakbym miała normalną umowę to co innego a to zlecenie jakieś takie dziwne

---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ----------

Cytat:
hahaha nie wiem czy zdołam, wrócimy o 3-4 rano - a on większość drogi prowadzi, bo jego tata nie lubi w nocy

idę do sklepu oł jee

musi się poświęcić dla dobra ogółu przefikaj go
Stary 2013-08-09, 15:16   #3225
Lea_ny
Zakorzenienie

POWRÓCIŁAM!!!
Urlop był super, ale już się za Wami stęskniłam Teraz tylko jakiś wirus mnie dopadł - prawie całą noc spędziłam w kibelku i teraz padam

Jak tam u Was, co nowego? Na OvuFriend widziałam zielony wykresik u Kamel - jak beta? Można gratulować? (nie dam rady nadrobić poprzednich postów)
U kogoś jeszcze zielono?
Stary 2013-08-09, 15:17   #3226
fifi88osw
Raczkowanie

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Starac

Cytat:
Zależy za co i co ona dostaje.

"Wysokość zasiłku chorobowego wynosi 80% wynagrodzenia lub przychodu stanowiącego podstawę jego wymiaru.

Zasiłek chorobowy za okres pobytu w szpitalu przysługuje w wysokości 70% podstawy wymiaru. Od 1 stycznia 2011 r. w przypadku pracownika, który ukończył 50 rok życia, począwszy od następnego roku kalendarzowego po roku, w którym ukończył 50 rok życia, miesięczny zasiłek chorobowy za okres pobytu w szpitalu od 15 do 33 dnia niezdolności do pracy w roku kalendarzowym wynosi 80% podstawy wymiaru zasiłku. Prawo do zasiłku chorobowego w wysokości 80% podstawy wymiaru w związku z pobytem w szpitalu mają także osoby ubezpieczone niebędące pracownikami, do których ma zastosowanie art. 92 Kodeksu pracy, tj. osoby wykonujące pracę nakładczą oraz osoby odbywające służbę zastępczą.

Jeżeli przyczyną niezdolności do pracy jest wypadek przy pracy, w drodze do pracy lub z pracy albo choroba zawodowa lub też przypada na okres ciąży, a także jeżeli niezdolność do pracy powstała wskutek poddania się niezbędnym badaniom lekarskim przewidzianym dla kandydatów na dawców komórek, tkanek i narządów albo zabiegowi pobrania komórek, tkanek i narządów - zasiłek chorobowy przysługuje w wysokości 100% podstawy wymiaru (także za okres pobytu w szpitalu)."
O wlasnie ona jest w ciąży. Ale fajnie ze to wkleilas bo przyda sie napewno. Ogarnac wszystkie te przepisy to dla mnie jakas masakra jest.
Dobrze ze malzon w tych tematach troche bardziej ogarniety jest

1cs
fifi88osw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 15:21   #3227
Elfka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
POWRÓCIŁAM!!!
Urlop był super, ale już się za Wami stęskniłam Teraz tylko jakiś wirus mnie dopadł - prawie całą noc spędziłam w kibelku i teraz padam

Jak tam u Was, co nowego? Na OvuFriend widziałam zielony wykresik u Kamel - jak beta? Można gratulować? (nie dam rady nadrobić poprzednich postów)
U kogoś jeszcze zielono?
Heloł jak było???
Stary 2013-08-09, 15:26   #3228
Carmenaa_88
Zakorzenienie

Cytat:

idę do sklepu oł jee

upij i zgwałć albo powiedz mu, ty sobie smacznie śpij a ja się zabawię

Cytat:
POWRÓCIŁAM!!!

U kogoś jeszcze zielono?
witaj jestem Monika, jedna z nowszych, nie znamy się zresztą pełno nowych przywędrowało tu na ten wątek razem ze mną

a ja zjadłam z młodym naleśniki z nutellą. teraz fuuj za słodko mi. małżonek nie będzie zachwycony, ale cóż, to niech nie je i siedzi głodny

Igorek ur.4.09.2010

Maja 16.04.2014- 26.04.2014
(na zawsze w moim sercu Aniołku)

Carmenaa_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 15:30   #3229
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Heloł jak było???
Bardzo fajnie Mężul odkrył swoją nową pasję: wędrówki górskie - i teraz ma jakąś dziwną wizję chodzenia z plecakami od schroniska do schroniska A ja to póki co ledwo szłam sama ze sobą, a co dopiero z plecakiem

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Carmenaa_88 Pokaż wiadomość
witaj jestem Monika, jedna z nowszych, nie znamy się zresztą pełno nowych przywędrowało tu na ten wątek razem ze mną
No właśnie widziałam, że pojawiły się nowe staraczki - fajnie Witam!
Stary 2013-08-09, 15:43   #3230
Elfka86
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo fajnie Mężul odkrył swoją nową pasję: wędrówki górskie - i teraz ma jakąś dziwną wizję chodzenia z plecakami od schroniska do schroniska A ja to póki co ledwo szłam sama ze sobą, a co dopiero z plecakiem
Ooo mój małż miał taką pasję przed ślubem - nie szło nadążyć dobrze, że po ślubie mu przeszło
Stary 2013-08-09, 15:43   #3231
manieczka1
Zakorzenienie

Odp: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2013, część I

A ja nagle wpadłam na pomysł, że skoro mój mąż wraca dopiero w pn to pojadę na weekend do rodziców. Zjadłam obiad, szybko się pakuję i zmykam na autobus!

23.06.2011
01.06.2013
manieczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 15:47   #3232
201606201204
Konto usunięte

Dot.: Odp: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2013, c

Cytat:
Napisane przez manieczka1 Pokaż wiadomość
A ja nagle wpadłam na pomysł, że skoro mój mąż wraca dopiero w pn to pojadę na weekend do rodziców. Zjadłam obiad, szybko się pakuję i zmykam na autobus!

Udanego weekendu.
Stary 2013-08-09, 16:12   #3233
agnieszkaK
Zadomowienie

Dot.: Odp: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2013, c

a ja się pakuję i trochę ogarniam dom i regularnie was odświeżam, nie wiem jak to do końca jest z tym l4 i świadczeniami w ciąży w związku z umowami, więc się nie udzielałam

witaj Lea_ny ty wróciłaś, a ja dziś wieczorem wyjeżdżam, taka wymiana
agnieszkaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 16:21   #3234
Elfka86
Zakorzenienie

Szczęściary a ja nie mam w tym roku urlopu, bo za krótko pracuję i muszę całe wakacje spędzić w pracy
Stary 2013-08-09, 16:33   #3235
manieczka1
Zakorzenienie

Odp: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2013, część I

Uff... Ledwo zdażyłam na autobus
też życzę wszystkim udanego weekendu, urlopu, a tym, które muszą pracować, aby szybko zleciało
23.06.2011
01.06.2013
Stary 2013-08-09, 16:50   #3236
agnieszkaK
Zadomowienie

dziękujemy, Tobie też miłego weekendu manieczka
agnieszkaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 16:53   #3237
God Of War 20
Zakorzenienie

gdzie jest Kamel i beta?
Stary 2013-08-09, 16:55   #3238
skubana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vioris Pokaż wiadomość
w edytorze wiadomości masz taki znaczek spinacza
ładuję i d...a przesłanie pliku nie powiodło się

czesc Lea my chyba tez sie nie znamy.jestem tu ponad tydzień
skubana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-09, 17:11   #3239
manieczka1
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2013, c

Cytat:
Napisane przez skubana Pokaż wiadomość

czesc Lea my chyba tez sie nie znamy.jestem tu ponad tydzień
Tydzień, a już z II
Normalnie szybki Bill
23.06.2011
01.06.2013
Stary 2013-08-09, 17:32   #3240
Kamel
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Dot.: Wiosna przeszła, teraz lato, niech nasz TŻ bedzie tatą - Staraczki 2

Cześć Dziewczyny
Przepraszam, że dopiero teraz piszę, dopiero wróciłam do domu od rodziców, nawet nie miałam czasu przeczytać co napisałyście.
Więc sprawa wygląda tak, bete zrobiłam ale wyników nie znam do tej pory
Zgubiłam kartę stałego klienta z laboratorium i dziś przy badaniu dostałam nową i dopiero po powrocie do domu chciałam sprawdzić na necie wyniki i coś nie chce pójść
A żeby zadzwonić do laboratorium to jest już za późno
Pisałam do nich, spróbuję jeszcze, może mi się uda.

11.12.2013
16.08.2013
Synuś- 2011
Córeczka- 2015

Killer 1x
Kamel jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości