|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
|
|
|
#4562 |
|
Zadomowienie
|
Mój brzuszek rano jest mniejszy
ale o tej porze tak wyglądam
Edytowane przez isia4891 Czas edycji: 2013-08-09 o 18:17 |
|
|
|
#4563 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A w super więzi po porodzie sn z dzieckiem i brak więzi po cesarce - nie wierzę. Codziennie spotykam mamusie i po sn i po cesarce i nie widzę żadnej różnicy pomiedzy ich więziami z maluszkami. Ehhh.. codziennie mam co innego we łbie Isia - wooow marzy mi się już taki Piękny!
Edytowane przez Akkma Czas edycji: 2013-08-09 o 18:20 |
|
|
|
|
#4564 |
|
Zadomowienie
|
ooo, Ty już masz super brzuszek!
|
#4565 |
|
Zakorzenienie
|
o kurczę spory ale taki dzieciowy właśnie . Masz TP 17 dni wcześniej niż ja i masz taki piłeczkowy a ja taki flakowy i tłusty
|
|
#4566 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4567 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Szczególnie jak patrzę na niego z góry, albo jak siedzę zgarbiona to zamiast jednej ślicznej piłeczki widzę 2 schody :|. Przed ciążą niby tego nie miałam, ale ten też nie wygląda w 100% na ciążowy
|
|
|
#4568 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a ja nie pisałam o więzi, bo więź można mieć i z adoptowanym dzieckiem, tylko o łatwiejszym "wskoczeniu" w obowiązki mamy i bycie mamą ja bym chciała rodzić naturalnie, ale nie za wszelką cenę (co do tych oczu okaże się w 3 trymestrze)- niedopuszczalne dla mnie jest przetrzymywanie dziecka, bo może się uda itp.
|
|
#4569 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
- a ich mamy wcale nie miały wskazań do cesarki. Naoglądałam się tych dzieci i dlatego właśnie zaczęłam się zastanawiać nad cesarką. A do tego wszystkiego dochodzi właśnie ten cholerny ból, ta popękana szyjka, te hemoroidy :P Ponoć taki strach o wszystko są tylko przy 1 dzieciaczku :P Mi już zaczyna odbijać. Jeszce tydzień temu byłam pewna, że będę rodzić sn, ale tak mi te babki nagadały o tych wszystkich powikłaniach, że stąd moje dylematy :|
Edytowane przez Akkma Czas edycji: 2013-08-09 o 18:43 |
|
|
|
|
#4570 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co do nadawania psom imion ludzkich jestem zdecydowaną przeciwniczką (szczególnie po tym jak sąsiedzi mojej babci mieli psa z moim imieniem jak byłam dzieckiem:/ zawsze jak na niego wołali miałam wrażenie, że się ze mnie naśmiewają- choć znając ich tak mogło być) Jeszcze jakieś zagraniczne (sama miałam psa Dżeka w dzieciństwie) czy raczej niespotykane u nas, to ujdzie, ale nie takie swojskie Moja koleżanka ma psa Kubusia, co dla mnie jest trochę chore (szczególnie że imię to mi się bardzo podoba, mam same dobre skojarzenia z nim i mogłabym tak nazwać drugiego syna, a tu bach- gruby spasły i śmierdzący pies). dla mnie pieskie imiona to ciapek, pikuś,psota, brutus... albo coś podobnego! pies to najlepszy przyjaciel człowieka, ale nie człowiek!
|
|
#4571 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Ja się nastawiam raczej na cesarke bo u nas w rodzinie mama i siostra tak rodziły (za mały rozstaw bioder był na rodzenie naturalne).
Nie chciałam cesarki bo mama strasznie narzekała, ze tydzień musiała potem leżeć i zazdrościla babkom po naturalnych porodach ze na 2 dzień już chodzić mogą. Tylko wtedy jak ona rodziła to cieli od pępka w dół (do tej pory ma okropna blizne). Teraz tną tak, ze praktycznie schowa się wszystko pod majtkami. Na wyjeździe rozmawiałam z koleżanka. Miała cesarkę i mówi, ze nie jest to straszny ból jak mówią, na 2 dzień od razu każą ci chodzić no i podają środki przeciwbólowe. Ostatnio sobie kupiłam m jak mama i tam opisują właśnie wszystko dobę po cesarce. |
|
|
|
#4572 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mi najgorsze, co usłyszałam, że nikt nie uprzedził, że będzie bolało karmienie i gojące się krocze... ale to już wiedziałam sama z internetu
|
|
#4573 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Ja się boję czytać o porodach w sieci. Kiedyś o tym kroczu trafiłam na artykuł i czytałam komentarze. Na 2 lata mi się odechciało dziecka.
jeszcze wcześniej widziałam poród mojej siostry i to też mnie mega zablokowało. Teraz wiem, ze to wszystko wymaga przygotowań. Kuzynka chodziła do szkoły rodzenia i bardzo sobie chwali. Mówi, ze dzięki temu szybciej urodziła, mniej bolało, bo wiedziała jak oddychać, jak się ustawić. Stres mniejszy bo teoretycznie była przygotowana. Kwestia też ćwiczeń przed porodem i rozciągania krocza (okazuje się, ze kilka tygodni przed porodem trzeba je samemu masować właśnie po to żeby było elastyczne i nie trzeba wtedy nacinac). Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4574 |
|
Raczkowanie
|
Tak o imionach rozmawiacie bardzo mi się podoba Pola któraś z was podała takie
u mnie jak chłopiec miał być Dorian albo Alex dziewczynka Julia albo Inga na 80% dziewczynka i Tż już mówi Julia ale ja jeszcze nie jestem przekonana
|
|
|
|
#4575 | |
|
Zadomowienie
|
śliczny, mam już podobną piłeczkę
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#4576 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ja mam to samo :p Nie wiem skąd. Leoś jest też fajne hmmmm Teraz oglądam jakiś program na tlc, gdzie kobieta od razu po porodzie oddaje dziecko. Widziałam poród poleciały mi łzy. Nie wyobrażam sobie tego. Kiedy dostała małą na ręce trzęsła się małej dolna warga z płaczu tak bardzo... nie mogłam wytrzymać. A z innych -- kupiłam 2 spodnie ciążowe czarne w HM za 40 zł ![]() Dumnam!
|
|
#4578 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny!
Podczytuuję czasem Wasz wątek, gdyż sama czekam na dzidziusia (tp: 27.01), ale nie za bardzo mam kiedy się udzielac (ba, nie mam kiedy czytac nawet calego wątku...), bo mam już 18-miesięczną córeczkę (będzie dokładnie 2 lata i 2 tyg rożnicy między rodzeństwem). Widzę, że ostatnio dyskutujecie o porodach, ja miałam 5 dni po terminie wywołanie wspomagane oksytocyną, byly przeciwskazania, więc nie mogłam miec znieczulenia, a gdy po 12 h rozwierania doszliśmy wreszcie do 10 cm i bolów partyc, okazało się, że Młoda jest owinięta pepowina wokół szyi, więc skończylo się na cesarce. I tak z perspektywy to stwierdzam, że cyba wolałabym naturalnie, ból był okropny, ale do przezycia, a po cc przez 2 tygodnie docodziłam do siebie, bałam się podnosic dzidzię, żeby przypadkiem szwy się nie rozeszły, no i generalnie byłam nie do życia. A koleżanki po sn owszem, narzekały na krocze, ale generalnie już tuz po porodzei normalnie funkcjonowały. Poza tym cesarka ogranicza, po dwoch cesarkach jest ban na kolejne dzieciaki, a sama nie wiem, czy kiedyśtam nie bedę chciała mieć trzeciego... Tak więc pewna nie jestem, ale chyba będę probowac urodzic sn. dużo zdrowia dla Was wszystkich, pozdrawiam!
|
|
|
|
#4579 |
|
Zakorzenienie
|
witamy nową mamusię
![]() Co do imion to my mamy wstepnie obgadane ale jak będzie to się jeszcze okaże :P
|
|
#4580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4581 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny nie taki diabeł straszny. Rodziłam naturalnie bez znieczulenia 20 godzin. Dałam rade i ciesze się że będzie drugie, oby też urodziło sie naturalnie. Oczywiście każdy poród niesie ze sobą pewne konsekwencje ale wszystko jest do przeżycia.
Moja mama sie ze mnie śmieje że po hard corowym porodzie ja nadal najbardziej boje się wbijania wenflonu ![]() Będzie bolalo...nie ma co ukrywać ale pomyślcie że to tylko kilka godzin cierpienia trzeba wytrzymać a potem wiele lat radosci was czeka wiec chyba warto co ? ) stwierdzicie że to było najsłodsze cierpienie jakiego w zyciu doswiadczyłyscie
|
|
|
|
#4582 |
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
To ja juz po wizycie. Generalnie wszystko w porzadku, jedynie hemoglobina została skomentawana jako "tragiczna" dostałam żelazo i mam sie pokazać za 3 tygodnie.
|
#4583 |
|
Raczkowanie
|
Jak dla mnie Borys ładniejsze
Leona obrzydziła mi moja mama - czasem jak chce nazwać kogoś głupkiem mówi "ty Leonie" Nie wiem skąd jej się to wzięło ![]() Ale w mojej rodzinie ogólnie używa się różnych imion jako przezwisk, np Cela - niechluj (od tej Celi z elementarza - Cela je jajko), Kuśmierzowa Kaśka- osoba niemądra (najwyraźniej od jakiejś Kaśki, która mieszkała w tej samej wsi co babcia). Większość z tych durnych przezwisk wymyśla moja mama, która uwielbia słowotwórstwo, przysłowia, zapamiętuje różne hasła z filmów i potem powtarza, jakieś frazy z języków obcych, czym doprowadza mnie - anglistkę - do szału
|
#4584 | |
|
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
|
|
#4585 | |
|
Wtajemniczenie
|
Takie okrągłe brzuszki w większości już macie a ja 15 tc i nadal płaski brzuch jak deska hmmmmm....
P.S. Słyszałyście w TV o tej babce z Hiszpani co urodziła NATURALNIE 6kg dziecko? !!!!!! ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Cytat:
Pewnie każdą z nas to czeka. Żelazo wskazane w ciąży.
|
|
#4586 |
|
Rozeznanie
|
Czaderski
))Ja chcę już ruchy... Moja poranna miłość zamieniła się w wieczorną ciepłą kluchę... poszłam do tż pożalić się, że jego syn mógłby już łaskawie zacząć kopać, a nie tak cicho siedzi. Usłyszałam "bo to dobry chłopak jest, najadł się i poszedł spać". Oby sobie spał...
|
#4587 | |
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.2
Cytat:
|
|
#4588 | ||||
|
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zrobisz jak uwazasz,ja mysle ze nie powinno sie robic cesarki na zyczenie. To przeciez operacja. Dla matki i dziecka lepszy jest porod sn,oczywiscie gdy jest taka mozliwosc. Nie lepiej poprosic o znieczulenie? Ja jestem po dwoch porodach sn,bylo naprawde dobrze. Przy drugim wrecz super,bo mialam ZZO i nie czulam wcale bolu. O jaki pokazny! Sliczny! Cytat:
Witaj! I udzielaj sie w miare mozliwosci Cytat:
Hemoglobina to czesty problem w ciazy,powcinasz zelazo i bedzie OK.
|
|
#4589 |
|
Zadomowienie
|
podczytywałam Was sumiennie, ale zajęta byłam przeglądaniem wózków przez ostatnie dni
w końcu i mnie naszło.trafiłam gdzieś na coś takiego jak roan marita (wersja bez fotelika) i póki co zaprzestałam poszukiwań. i tak mnie naszło- ile wcześniej dobrze mieć przygotowaną wyprawkę? bo kurcze, wiadomo różne rzeczy się dzieją. a jak dzidziuś pospieszy sie na ten świat? i tak sobie liczę, że w zasadzie wcale tak dużo tego czasu nie ma. teraz lato, jesień. a zimą z brzucholami w te zaspy (bo mniemam, że jak lato gorące tak zima upierdliwa :P )w niedopinających się kurtkach. brrr nie widzi mi się. no i jutro zaczynamy 17tc. już się nie mogę doczekać kiedy coś tam się zacznie wiercić ![]() Wy tu dzisiaj o porodach, a mi się śniło podczas przedobiedniej drzemki, że poród miałam tak łatwy i nudny, że aż usnęłam. A potem kazałam mężowi dzieciaka przewijać, żeby zajrzał i powiedział czy chłopak czy dziewczynka oczywiście chłopak. od kiedy zaszłam kilka razy sniło mi się już nasze dziecko, ale nigdy nie było płci żeńskiej zobaczymy co pokaże się 30 sierpnia (też już się nie mogę doczekać tak jak i tych ruchów )
|
#4590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie-do jakiego rozmiaru robicie wyprawke na początku?Ja kupuje do 68 i tak się zastanawiam czy na pierszych pare miesięcy wystarczy?Czy kupować też już 74?
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.

Piękny!
16.06.2012
Szczególnie jak patrzę na niego z góry, albo jak siedzę zgarbiona to zamiast jednej ślicznej piłeczki widzę 2 schody :|. Przed ciążą niby tego nie miałam, ale ten też nie wygląda w 100% na ciążowy

- a ich mamy wcale nie miały wskazań do cesarki. Naoglądałam się tych dzieci i dlatego właśnie zaczęłam się zastanawiać nad cesarką. A do tego wszystkiego dochodzi właśnie ten cholerny ból, ta popękana szyjka, te hemoroidy :P 

Ja z natury mam bardzo niski próg bólu, przed pobraniem krwi lecą mi łzy, dzisiaj na wyciąganiu kleszcza nawet się poryczałam bo została mi nóżka i pani musiała wbić igłę