Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17 - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-11, 11:06   #1921
anannke
Zakorzenienie

Dot.: Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17

Cytat:
Napisane przez ana909 Pokaż wiadomość
tyle ze nie przypominam sobie zeby w Bibli czy Nowym/Starym Testamencie bylo tylko nakazów i zakazów jakie teraz ma kosciol (jak sama nazwa wskazuje przykazania koscielne wymyslił Kosciol, a ja respektuje przykazania Boże). Ale nie poruszajmy tematu bo to temat rzeka. Dla mnie slub kościelny to ślub przed Bogiem koniec kropka. A papierek mam w urzedzie. W Boga wierze a w Kosciol nie.
A widzisz kościół jakoś argumentuje swoje stanowisko Pismem Świętym. Poza tym w Piśmie nie piszę wprost że nie można stosować in vitro czy antykoncepcji bo w czasach kiedy Pismo powstawało nie było czegoś takiego. Dlatego zawarte tam są jak powinnaś wiedzieć prawy uniwersalne i na podstawie tego się ocenia czy coś co działa tak i tak jest zgodne z tą nauką czy nie.

Ja też nie wierzę w Kościół a ślubów kościelnych udzielają nie tylko w kościołach katolików ale też w prawosławnych, ewangelickich, synagogach i meczetach itd. Więc dlaczego nie weźmiesz ślubu tam skoro z prawdami kościoła katolickiego ci nie po drodze? rozumiem że można mieć wątpliwości do pewnych kwestii nie ze wszystkim się zgadzać. Ale wypadałoby to szanować i uznawać skoro się pod czymś podpinasz. To nie jest ślub kościelny - to jest sakrament w kościele katolickim a skoro ktoś wyznaje swoją własną wiarę (trochę z katolickiej, trochę z protestantyzmu trochę swoich upodobań) to nie powinien go przyjmować

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość
odpowiedziałam na poprzedniej stronie nówka 2800, z wystawy 2000
a to widziałam miałam na myśli tę której nie wybrałaś a podobała ci się od dawna i ogólnie jaki przedział cen tych sukien

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 11:07   #1922
velika
Winter is coming

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość

a to widziałam miałam na myśli tę której nie wybrałaś a podobała ci się od dawna i ogólnie jaki przedział cen tych sukien
aa inne to nie wiem nie pytałam

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 11:09   #1923
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
szkoda ale piękną suknię wybrałaś ten dół wydaje się być taki lekki i fajny materiał - powinien się super układać podczas ruchu

Stary 2013-08-11, 11:19   #1924
KasiaK_080290
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aniuska18032 Pokaż wiadomość
Dziewczyny!
Znalazłam moją suknię!!!
Jednak nie będę szyła bo w podobnej cenie mam salonową suknię, będzie dopasowana na mnie. W poniedziałek dzwonię i ją rezerwuję a w sobotę podpiszę umowę miała być trochę inna ale....czułam WOW, byłam wzruszona i bardzo się sobie podobałam, w żadnej innej tego nie było, a to za cięzko a to za dużo wszystkiego...a w tej czułam się wyjątkowa. Wrzucam fotki, oczywiście suknia za duża bo to rozmiar 38
Pani, która mnie obsługiwała była świetna a suknia praktycznie wygląda jak nowiutka, będzie czyszczona i prasowana i oczywiście dopasują ją do mnie
Mam nadzieję, że Wam się spodobam w tej sukni . Będę robiła pewne modyfikacje z trenem
Znalazłam też buty, który raczej kupię, firmy La Boda

PS: Na zdjęciach tego nie widac ale bardzo ładnie podkreślała moją talię, będę miała do niej różową wstążkę związaną w kokardę, to co jest na zdjęciach było tylko do sprawdzenia czy kokarda i pasek będą pasowały

śliczna suknia!
będziesz wyglądać cudnie !

witam w niedzielny poranek

300 dni do ślubu !
od jutra 2 z przodu

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

Cytat:
śliczna suknia, gratulacje!
Ja też dziś kupiłam
Firma Agnes, model 11410. Na zdjęciach bym nie zwróciła na nią uwagi, a na żywo miałam łzy w oczach a jak mi kobitka założyła welon to już w ogóle, ale będę piękna
http://twojasuknia.pl/suknia-slubna,...item,3500.html
Rodzice robili mi fotki, jutro sprawdzę co tam wyszło i wrzucę

aaa też ładna
GRATULACJE
czekamy na foty na Tobie

7.06.2014
KasiaK_080290 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 11:21   #1925
aniuska18032
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
Hej

My wczoraj byliśmy cały dzień poza domem. Rano poszłam z koleżanką na giełdę odzieżową, bo chciała sobie coś kupić. Potem przyjechał do mnie tata, wypił kawkę i pojechaliśmy na zakupy na targ razem z jego partnerką. A potem stwierdzili, że poczekamy, aż C. wróci z pracy i zaprosili nas do siebie. Stamtąd mamy blisko do babci, więc się przeszliśmy do niej i potem znów wróciliśmy do nich, wypiliśmy drinki - miętówka ze spritem, pycha
Wróciliśmy do domu po 23, więc nie miałam już sił na wizaż.

aniuska, ślicznie wyglądasz w tej sukni! Piękna jest
Dzięki

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
annanke, pysiu - wyślę wam te zdjęcia w poniedziałek, bo dzisiaj mam straszne problemy z internetem...
Ja też poprosze te zdjęcia

Cytat:
Napisane przez Verunka Pokaż wiadomość
ojej ! Przepiekna Gratuluje
Dzięki

Cytat:
aniuska, w jakim salonie znalazłaś swoją suknię?
Warchalewska obsługa perfekcyjna! Czułam się tam jak księżniczka, widać, że panie są przygotowane do tego co robią, doradzają i odradzają, słuchają i szukają tego co będzie pasowało do Twoich oczekiwań
Ja jestem zadowolona! Wyszłam szczęśliwa
W Cameoo babeczka wyglądała na zmęczoną tym co robi, nie zachęcała mnie w żaden sposób do kupna, obok była druga dziewczyna, która też prowadziła przymiarki i była rozgadana, doradzała ..mi się trafiła Pani, która chyba mało mówi i chce skończyć jak najszybciej pracę
W Agnes mierzyłam buty i mimo natłoku ludzi babeczka dawała radę, biegała jak szalona ale była miła i uśmiechnięta, umówiła mnie na przymiarki za tydzień ale muszę zadzwonić i odmówić tzn. pojadę tam jeszcze raz obejrzeć buty i może znajdę stanik na siebie, ponoć zajmują się brafittingiem

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

Cytat:
Napisane przez KasiaK_080290 Pokaż wiadomość
śliczna suknia!
będziesz wyglądać cudnie !
Dzięki

Zaręczczeni od listopada 2011

Nasz Wielki Dzień - 30.08.2014

Fotografia Anna Kolebuk
aniuska18032 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 11:33   #1926
poznanianka1990
Zakorzenienie

anisuka, w Cameoo na Głogowskiej czy na Ogrodowej? Ja byłam na Głogowksiej i mnie obsługiwała taka chudziutka, starsza babka, solara, w rudych włosach, ma na imię Gosia (dała mi wizytówkę z imieniem na koniec). Zakręcona jak nie wiem co, sama nie wiedziała czy ma te modele czy nie, pokazała mi katalogi, jedna suknia mi się w katalogu spodobała, ale w końcu dała mi inną do przymierzenia - w ogóle nie mój typ. Zaprosiła mnie w październiku, jak będzie nowa kolekcja.
Nie dziękuję - nie stać mnie na suknie powyżej 5 tys.

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 11:35   #1927
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alucior Pokaż wiadomość
cześć

przez te upały w ogóle nie chciało mi się lapka włączać, 100 stron jak nie więcej nie nadrobię
chciałam Wam pokazać jak ważne dopasowanie kolorowych dodatków idealnie pod względem odcienia, patrzcie jak PMka zepsuła sobie look

http://allegro.pl/suknia-slubna-gors...432631849.html
zauważyłam tylko czerwone buty z czarnym obcasem
Cytat:
Napisane przez magdalenka_w_86 Pokaż wiadomość
A ja nawet papierosa w życiu nie zapaliłam
ja też
Cytat:
Napisane przez swiat_katarzyny Pokaż wiadomość
ja też nie mam z kim w Poznaniu przymierzac sukien - wszystkie koleżanki wyjechały/pracują, a mamy nie będę tu ciągla 130 km.... zastanawiam sie czy sama nie zaczne chodzic po salonach

Dziewczyny wrociliśmy z Ikei i jestem przerazona ilościa kasy jaką wydam tuż po ślubie
byliśmy też przymierzac garnitury i powiem nieskromnie że w granatowym/niebieski z delikatnie różową koszulą mój tż wygląda najpiękniej na świecie
Ikea za 13 dni i zakuppy na wolę nie myśleć jaką kwotę ;S
Cytat:
Napisane przez kroooliczek89 Pokaż wiadomość
No nie dam rady nadrobić bo jestemy właśnie z TŻ u mnie na dzialeczce on sobie gra w fife, a ja łapie słońce na leżaku
byliśmy dziś w Ikei kupiliśmy 12 szklanek do zimnych napoi, kieliszki do wódki , dzbanek, miseczki, plastikowe pojemniki na jedzonko będą leżały i czekały na nasze mieszkanko w drodze powrotnej zahaczyliśmy jeszcze o maka i mamy 2 szklanki cocacoli też będą czekały
a na wieczór czeka STOCK już się chłodzi
pokaż jakie szklanki
Cytat:
Napisane przez tinyheart Pokaż wiadomość
haha wiem :P z kolejnych hitow TZta.. poniewaz w pon podpisujemy umowe z foto a w srode spotykamy sie z DJem a moj grafik peka w tygodniu w szwach, chcialam z nim dzis omowic czego chcemy od foto i dja.. ten sie na mnie patrzy "Ale jak to?"
"No wiesz musimy okreslic co od nich chcemy a czego nie"
TZ z bardzo zadowolana mina
"Fotografowie maja foty strzelac a DJ djejowac"

Cytat:
były już fotki?? Przegapiłam??
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 11:37   #1928
ana909
Erudycja

Cytat:
jutro wyślę

mam nadzieję, że jeśli dołożę inne kwiaty (na fotkach są słoneczniki) i będzie ich więcej, do tego jakies światełka i te bibiułkowe kule, to może będzie lepiej
na początek polecam skalpel, jest najprostszy
szkoda ze tego nie przeczytalam zanim zaczelam... zrobilam 20 minut turbo i poszlam sie wykąpac bo nie mialam juz sily a lało sie ze mnie jak cholera... To istny dowod ze z moją kondycją jest bardzo kiepsko.
Stary 2013-08-11, 11:39   #1929
velika
Winter is coming

Cytat:
Napisane przez alloffkowa Pokaż wiadomość

były już fotki?? Przegapiłam??
nie było bo telefon nie chce współpracować z kompami w moim domu u chłopa mam jeszcze 3 kompy, może na którymś pójdą

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 11:43   #1930
czekooczekolada
Zakorzenienie

Odp: Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17

Dzień dobry , Właśnie wróciliśmy z Kościoła z tz

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2013-08-11, 11:46   #1931
ana909
Erudycja

Cytat:
A widzisz kościół jakoś argumentuje swoje stanowisko Pismem Świętym. Poza tym w Piśmie nie piszę wprost że nie można stosować in vitro czy antykoncepcji bo w czasach kiedy Pismo powstawało nie było czegoś takiego. Dlatego zawarte tam są jak powinnaś wiedzieć prawy uniwersalne i na podstawie tego się ocenia czy coś co działa tak i tak jest zgodne z tą nauką czy nie.

Ja też nie wierzę w Kościół a ślubów kościelnych udzielają nie tylko w kościołach katolików ale też w prawosławnych, ewangelickich, synagogach i meczetach itd. Więc dlaczego nie weźmiesz ślubu tam skoro z prawdami kościoła katolickiego ci nie po drodze? rozumiem że można mieć wątpliwości do pewnych kwestii nie ze wszystkim się zgadzać. Ale wypadałoby to szanować i uznawać skoro się pod czymś podpinasz. To nie jest ślub kościelny - to jest sakrament w kościele katolickim a skoro ktoś wyznaje swoją własną wiarę (trochę z katolickiej, trochę z protestantyzmu trochę swoich upodobań) to nie powinien go przyjmować

idąc tym tropem myslenia wyznawcy islamu nie powinni zabijac w imie wiary a robią to w imie swojego kościoła... Wszystkie wyznania sa popiep*rzone w mniej lub wiekszym stopniu, zadna nie jest idealna. Biore slub w kosciele katolickim bo w takim zostalam wychowana i moj Tż takze. Nie bede ukrywac ze nasze rodziny by nam nogi z du*py powyrywaly jakbysmy wymyslili ze chcemy cos innego. Tak, dla mnie to w połowie dla świętego spokoju. Nie mniej jednak wierze w Boga i chce slubu przed Bogiem. A czy to ksiadz katolicki czy protestancki? Mi to rybka. Gdybym jednak zdecydowala sie na slub na przyklad prawoslawny ukochani ksieza mogliby nam kiedys robic problemy z ochrzszczeniem dziecka, z komunią, w ogole z uczęszczaniem na religie. Swoją drogą wolę być troche w niezgodzie ze sobą, ale darowac swojemu dziecku w dziecinstwie wytykania palcami. Jak bedzie dorosle samo zdecyduje.

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

Swoją drogą... jak mam wierzyc w ksiezy jak wiara katolicka zabrania im posiadania rodzin i dzieci a nasz proboszcz ma utrzymanke i 3 dzieci za ktore alimenty placi kosciol?

edit: dołączmy do tego jeszcze zakaz wspolzycia przedmalzenskiego i zabranianie antykoncepcji... a przynajmniej 3/4 z nas bierze slub koscielny a łamie te zasady wspolzyjąc, stosujac prezerwatywy albo tabletki.

Edytowane przez ana909
Czas edycji: 2013-08-11 o 11:57
ana909 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 12:02   #1932
alloffkowa
Zakorzenienie

wrrr, ale paskudna pogoda. byłam rano w kościele i normalnie przemarzłam jest mi ciągle bardzo zimno. brrrr. leje deszcz
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 12:03   #1933
morellova
Raczkowanie

Cytat:
ale darowac swojemu dziecku w dziecinstwie wytykania palcami. Jak bedzie dorosle samo zdecyduje.
Akurat co do tej kwestii to sądzę, że za 10 lat, kiedy nasze dzieci pójdą do szkoły, to wytykane i wyśmiewane będą te z katolickich rodzin... niestety. Przy utrzymującej się tendencji do szydzenia z wiary, z "katoli-baranków" itd. oraz z prostego faktu, że większość naszych rówieśników jest niewierząca, jestem tego niemal pewna.

To tak trochę abstrahując od tematu
morellova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 12:04   #1934
czekooczekolada
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17

Cytat:
idąc tym tropem myslenia wyznawcy islamu nie powinni zabijac w imie wiary a robią to w imie swojego kościoła... Wszystkie wyznania sa popiep*rzone w mniej lub wiekszym stopniu, zadna nie jest idealna. Biore slub w kosciele katolickim bo w takim zostalam wychowana i moj Tż takze. Nie bede ukrywac ze nasze rodziny by nam nogi z du*py powyrywaly jakbysmy wymyslili ze chcemy cos innego. Tak, dla mnie to w połowie dla świętego spokoju. Nie mniej jednak wierze w Boga i chce slubu przed Bogiem. A czy to ksiadz katolicki czy protestancki? Mi to rybka. Gdybym jednak zdecydowala sie na slub na przyklad prawoslawny ukochani ksieza mogliby nam kiedys robic problemy z ochrzszczeniem dziecka, z komunią, w ogole z uczęszczaniem na religie. Swoją drogą wolę być troche w niezgodzie ze sobą, ale darowac swojemu dziecku w dziecinstwie wytykania palcami. Jak bedzie dorosle samo zdecyduje.

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

Swoją drogą... jak mam wierzyc w ksiezy jak wiara katolicka zabrania im posiadania rodzin i dzieci a nasz proboszcz ma utrzymanke i 3 dzieci za ktore alimenty placi kosciol?

edit: dołączmy do tego jeszcze zakaz wspolzycia przedmalzenskiego i zabranianie antykoncepcji... a przynajmniej 3/4 z nas bierze slub koscielny a łamie te zasady wspolzyjąc, stosujac prezerwatywy albo tabletki.
Nie chce tu nikogo obrazić jakby co to z góry przepraszam, ale
Dla mnie to branie ślubu na siłę, bo co ludzie powiedza, bo nie wypada inaczej. Ja na siłę do Kościoła nie chodzę, nikt mnie nie zmusza. A jakbym miała tak chodzic czy brać ślub, to bym nie chodziła ani nie wzięła. Ja to robię dla siebie, a nie dla ludzi i świętego spokoju. Czuje potrzebę więc idę. Oczywiście każdy inaczej na to wszystko patrzy ja swoje dziecko zamierzam wychować tak jak i mnie wychowano, z szacunkiem do Kościoła i innych ludzi (KSIEZY) CHOCIAZ niektórzy nie zasluguja. Ale cóż.

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2013-08-11, 12:05   #1935
pysia1987
Zakorzenienie

GG do pysia1987

Cytat:
2800 nówka, z wystawy 2000. ja biorę nówkę.
Walczę ze zdjęciami, nie chcą mi się zgrać głupie sprzęty elektroniczne!!!!
A i opowiem wam co odwalił mój chłop na wychodnym w piątek Był w miejscowości 30 km od naszej i umówiliśmy się, że po niego pojadę. Tylko że inteligentowi rozładowały się oba telefony, ktore zabrał A ja nie wiedziałam w jakiej jest knajpie, bo on sam nie wiedział, gdzie pójdą ani o której mam po niego pojechać, bo mieliśmy to uzgodnić telefonicznie. Tępak jeden nie wpadł też na to, że zna mój nr na pamięć i mógł od kogoś do mnie przedzownić no ale nic, wsiadłam do samochodu kolo dwunastej i pojechałam licząc na to, że jak zabawa się skończy to wizja spania na dworcu go trochę otrzeźwieje i zadzwoni. Postałam pół godziny na parkingu i się nie pomyliłam, zadzwonił :Zgarnęłam go i wróciliśmy.
Ale dostał z☠☠☠kę za brak mózgu ojjj dostał.
Ah, Ci faceci

Cytat:
Tylko nie wiem czy nie będę w nich wyższa od TŻ
No i w sklepie nie było rozmiaru 38 z cielistych, 37 było ciasne dosyć natomiast 38 mierzyłam z granatowych i było takie lekko luźne...a nie ma połówek

Dzięki :
Oni mogą ściągnąć rozmiar z innego sklepu (mam kolezanke w tym sklepie) a jeśli chodzi o rozmiar to ja właśnie ostatnio kupiłam lekko za duze buty, mam tak samo jak Ty, 37 troche za małe, a 38 już wyskakuja więc kupiłam te większe i sobie włożyłam wkładkę i zapiętke (czasami sama zapiętka wystarczy) i naprawdę fajnie noge trzymają

Cytat:
Hej

My wczoraj byliśmy cały dzień poza domem. Rano poszłam z koleżanką na giełdę odzieżową, bo chciała sobie coś kupić. Potem przyjechał do mnie tata, wypił kawkę i pojechaliśmy na zakupy na targ razem z jego partnerką. A potem stwierdzili, że poczekamy, aż C. wróci z pracy i zaprosili nas do siebie. Stamtąd mamy blisko do babci, więc się przeszliśmy do niej i potem znów wróciliśmy do nich, wypiliśmy drinki - miętówka ze spritem, pycha
Wróciliśmy do domu po 23, więc nie miałam już sił na wizaż.

Rano obudziłam się z mega katarem, głowa mnie trochę boli, więc się przeziębiłam chyba...

velika, gratuluję wyboru sukni! Tak samo miałam z moją - nie chciałam jej ściągać, w ogóle bym na nią w katalogu nie spojrzała! Czekam na Twoje zdjęcia w niej

aniuska, ślicznie wyglądasz w tej sukni! Piękna jest

Ta suknia, w której się zakochałam, nie daje mi spokoju. Chyba się na nią zadecyduję Mimo, że jest powyżej mojego budżetu (kosztuje 2500, a ja miałam na suknię wydać 2000), to ją kupię, bo mama chce mi chociaż częściowo dać na nią kasę.
A no to jasne, kupuj skoro to ta

Cytat:
annanke, pysiu - wyślę wam te zdjęcia w poniedziałek, bo dzisiaj mam straszne problemy z internetem...
Oki

Cytat:
Napisane przez Verunka Pokaż wiadomość
ojej ! Przepiekna Gratuluje

Woow, absolutnie cudna a swoją drogą zaskoczyłaś mnie, ze chcesz księżniczkę - Ty taki hardcorowy koksu

a co myslicie o tych kwiatkach we włosach?? to jest opaska, mam ją w domu, bo wygrałam w jakims konkursie na fb, ale mysle zeby zrobic z nich grzebyk i tylko chyba jednego, bo są za duże... ?? i wtedy podpiąć do koka.

Chciałabym jeszcze tylko wtrącić, ze nadrabiając lekko mi szczena do podłogi opadła, nie bede cytowac, ale jestem w szoku, ze rozmowy o in vitro, czy ćpaniu odbywają sie miedzy kobietami, które powszechnie deklarują, ze biorą ślub w kościele katolickim. Stanowisko KK w powyższych sprawach jest jasne. Dla mnie to okropna hipokryzja, wiec moze dziewczyny czas sie zastanowic nad tym w co wierzycie i czy chcecie brać ślub w kościele tylko dla samej uroczystości, bo jest to któraś juz dyskusja podkreslajaca, ze chyba właśnie tylko o to chodzi.

BTW. miłej niedzieli
Temat wiary, to temat rzeka, wiele razy było to już poruszane na tym wątku ale idąc tym tropem, którym Ty napisałaś dziewczyny, które współżyją ze swoimi TŻtami też by nie mogły brać slubu kościelnego więc jakies 95% ktore biorą slub koscielny nie powinny Go brać bo to hipokryzja, nawet się spowiadając z tego, i mowiac, ze załujemy, a tak raczej nie jest jesli chodzi o to, to tak jestem hipokrytką wierzę w Boga, ale twierdze, że seks przedmałżeński (dla mnie) nie jest niczym złym, jeśli oboje ludzi się kocha i planuje załozyć rodzine i wziąć ślub. Tak samo in vitro. Mało tego, mówiłam, że mam kuzynkę, ktora ma syna dzięki metodzie in vitro. Dokładała się do tego Jej mama, bardzo wierząca osoba, ktora rozmawiała z księdzem na ten temat. Mówili o tym oficjalnie, powiedzieli jaka jest sytuacja i ta rodzina normalnie chodzi do kościoła, przyjmuje komunie św itp. Dziecko jest oczywiście ochrzczone i w przyszlym roku będzie szlo do komunii. Może trafili na wyrozumiałego księdza, ale oni zrobili to w dobrej wierze, kochają swoje dziecko ponad wszystko w świecie i to, ze maja dziecko dzieki metodzie in vitro nie czyni ich jak widać nawet w oczach kościoła złymi ludźmi. Z antykoncepcją też jestem hopikrotką i jej używam, Bo kościół nie zapewni mi środków na wychowanie dzieci to tak w skrocie. Dodam, ze sie spowiadam z tego. A na co dzien staram sie byc po prostu dobrym czlowiekiem i szanować inńych ludzi dla mńie to jest najwazniejsze

Cytat:
nawiązując do in vitro, ja jestem za mimo tego co sobie wymysla kościół, ja biore slub kościelny dla Boga i przed Bogiem a nie dla kościoła i księży. Wielu ksiezy to fałszywi pedofile ktorzy maja wiecej na sumieniu niz kobieta i mezczyzna ktorzy sie kochaja i pragną dziecka z pomocą medycyny.P
Zgadzam się. I myslę jednak, ze duzo częśc zakazów w kosciele katolicki jest wymyslona przez kościół , a nie przez Boga

Cytat:
tyle ze nie przypominam sobie zeby w Bibli czy Nowym/Starym Testamencie bylo tylko nakazów i zakazów jakie teraz ma kosciol (jak sama nazwa wskazuje przykazania koscielne wymyslił Kosciol, a ja respektuje przykazania Boże). Ale nie poruszajmy tematu bo to temat rzeka. Dla mnie slub kościelny to ślub przed Bogiem koniec kropka. A papierek mam w urzedzie. W Boga wierze a w Kosciol nie.

Cytat:

Ja też nie wierzę w Kościół a ślubów kościelnych udzielają nie tylko w kościołach katolików ale też w prawosławnych, ewangelickich, synagogach i meczetach itd. Więc dlaczego nie weźmiesz ślubu tam skoro z prawdami kościoła katolickiego ci nie po drodze rozumiem że można mieć wątpliwości do pewnych kwestii nie ze wszystkim się zgadzać. Ale wypadałoby to szanować i uznawać skoro się pod czymś podpinasz. To nie jest ślub kościelny - to jest sakrament w kościele katolickim a skoro ktoś wyznaje swoją własną wiarę (trochę z katolickiej, trochę z protestantyzmu trochę swoich upodobań) to nie powinien go przyjmować

Oj dziewczyny, to jest sprawa kazdego indywidualnie. Naprawde nie znam nikogo chyba, ktorzy w tych czasach zyja w 100% w zgodzie z kościołem katolickim kazdy ma własne sumienie. Ja mam je spokojne i nie czuje wyrzutów sumienia mimo, ze z niektorymi rzeczami sie nie zgadzam

będę mamą

kierowca od 7.02.2012
pysia1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 12:08   #1936
missmalezji
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez morellova Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny Kurczę, parę dni miałam urwanie głowy i mnie nie było, tyyyle zaległości

Wczoraj zaklepaliśmy fotografa, uf A jutro jesteśmy umówieni na spotkanie wstępne z DJem...
Dziewczyny, z iloma DJami / fotografami / zespołami spotykaliście się, zanim podjęliście decyzję?
Chyba kogoś od oprawy muzycznej najtrudniej jest wybrać...
my foto upatrzylismu w necie i jak pojechalismy na spotkanie to od razu podpisalismy umowe a wodzireja znalismy z imprezy karnawalowej,nawet sie nie spotykalismy tylko, od razu dzwonilam i rezerwowalam termin

co do kwestii wiary, nie ma co za duzo dyskutowac bo kazdy zostal inaczej wychowany mimo ze wiekszosc z nas w rodzinach katolickich. a poza tym to temat rzeka ja jestem wierzaca,codzien sie modle, ale z racji zawodu jestem za in vitro bo wiem jak wyglada koszmar malzenstwa starajacego sie. a kosciol przeciez podaje ze malzenstwo jest m in po to aby posiadac potomstwo,a jego brak i nieplodnosc jest podstawa do rozwodu koscielnego. w wielu kwestiach ksieza rowniez roznia sie zdaniami i to takze na temat in vitro. kwestia pogladow i troche naginania slow pisma. zreszta,kazde z nas i tak kiedys bedzie sie samo rozliczalo z pogladow i uczynkow

Edytowane przez missmalezji
Czas edycji: 2013-08-11 o 12:09
missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 12:08   #1937
ana909
Erudycja

Cytat:
Akurat co do tej kwestii to sądzę, że za 10 lat, kiedy nasze dzieci pójdą do szkoły, to wytykane i wyśmiewane będą te z katolickich rodzin... niestety. Przy utrzymującej się tendencji do szydzenia z wiary, z "katoli-baranków" itd. oraz z prostego faktu, że większość naszych rówieśników jest niewierząca, jestem tego niemal pewna.

To tak trochę abstrahując od tematu
czy ja wiem? Ja w szkole mialam zaledwie dwie dziewczyny innej wiary, z tym ze jedna swoją przestrzegala tak jak katolicy swoją, a druga była 100% wierzącą... i był bardzo wyszydzana za poglądy i wychowanie. Cale 4 lata przepłakała i marzyla tylko o tym zeby szkola wreszcie sie skonczyla. To samo tyczy sie nadawania imion. Dzieci nie maja takiego poczucia krzywdy wiec nie wiedza ze wysmiewanie sie z innego dziecka moze sprawiac taka przykrosc. Bo jakis rodzic dał dziecku na imię Bazyl, bo taka mial akurat ochotę.
Stary 2013-08-11, 12:22   #1938
morellova
Raczkowanie

Cytat:
czy ja wiem? Ja w szkole mialam zaledwie dwie dziewczyny innej wiary, z tym ze jedna swoją przestrzegala tak jak katolicy swoją, a druga była 100% wierzącą... i był bardzo wyszydzana za poglądy i wychowanie. Cale 4 lata przepłakała i marzyla tylko o tym zeby szkola wreszcie sie skonczyla. To samo tyczy sie nadawania imion. Dzieci nie maja takiego poczucia krzywdy wiec nie wiedza ze wysmiewanie sie z innego dziecka moze sprawiac taka przykrosc. Bo jakis rodzic dał dziecku na imię Bazyl, bo taka mial akurat ochotę.
Kiedyś owszem, tak było, w szkole niby wszyscy na religię chodzili, ale po bierzmowaniu jakieś 90% moich znajomych przestało w ogóle zaglądać do kościoła i zaczęli na mnie patrzeć jak na kosmitkę. Ani jeden z moich ex nie był wierzący. Nie mam zielonego pojęcia, kto mógłby być chrzestnym moich potencjalnych dzieci, bo w moim otoczeniu praktycznie nie ma osób wierzących.
W szkole niestety każdy kto odstaje od normy jest często wyszydzany i to jest b. przykre. Za 10 lat sądzę, że tymi odstającymi będą właśnie dzieci z rodzin katolickich.
morellova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 12:31   #1939
ana909
Erudycja

Cytat:
Kiedyś owszem, tak było, w szkole niby wszyscy na religię chodzili, ale po bierzmowaniu jakieś 90% moich znajomych przestało w ogóle zaglądać do kościoła i zaczęli na mnie patrzeć jak na kosmitkę. Ani jeden z moich ex nie był wierzący. Nie mam zielonego pojęcia, kto mógłby być chrzestnym moich potencjalnych dzieci, bo w moim otoczeniu praktycznie nie ma osób wierzących.
W szkole niestety każdy kto odstaje od normy jest często wyszydzany i to jest b. przykre. Za 10 lat sądzę, że tymi odstającymi będą właśnie dzieci z rodzin katolickich.
wsrod mojego otocznia na chrzestnych nie bierze sie osoby wierzace tylko... takie ktore beda sie interesowaly urodzinami, komunią, ślubem itp. To mowi samo za siebie.

Tak jak juz wyżej wspomnialam, nie jestem 100% katoliczką i nigdy nie bede bo z wieloma rzeczami sie po prostu nie zgadzam. Wspolzyję z narzeczonym, od zawsze sie zabezpieczam (bo w przeciwienstwie do dzieci ksiezy, kosciol nie da mi alimentow na moje), a państwo też tego nie ulatwia. Tak jak kolezanka wyzej gdzies wspomniala, podstawa do uniewaznienia slubu koscielnego jest brak mozliwosci posiadania potomstwa, bo malzenstwo ma tylko temu sluzyc. Wlasciwie gdzies kiedys czytalam ze wspolzycie ma prowadzic nie tyle do przyjemnosci co do powstania nowego zycia. Według takiego toku myslenia powinnismy sie bzykac tylko tyle razy w zyciu, ile chcemy miec dzieci. Chyba ze za pierwszym razem nie wyjdzie. A osoby ktore wiedzac ze są nieplodne lub moga nimi byc nie powinny ani brac slubu koscielnego ani uprawiac seksu bo toż to grzech.
Stary 2013-08-11, 12:31   #1940
tinyheart
Rozeznanie

widze, ze dyskusja o religi, ja jestem raczej srednio wierzaca. Mialam w zyciu iles problemow, iles razy rozmawialam z ksiedzem i za kazdym razem odpowiedzi mnie zalamywaly.. Co do innych religi nie bede sie wypowiadac bo wyjde na straszna rasistke ktora nie jestem

You're all I ever wanted
I didn't see how it could change
That something was missing until today
tinyheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 12:32   #1941
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ijaa Pokaż wiadomość
Mogłabyś pokazać o co chodzi z tą tasiemką jeśli masz jakiś przykład. Zaintrygowałaś mnie.
Sama nie planuję welonu i się zastanawiam, na co się zdecydować. Pewnie skończy się na jakiejś spince, ale każdy pomysł jest wart zastanowienia.
Coś jak w załączniku. Mi się bardziej podobają te ściślejsze upięcia, romantyczne zwiewne koki sa fajne ale bałabym się że wszystko się rozwali w trakcie zabawy.

Wywołalismy zdjęcia do zaproszeń, zdjęcie z kapeluszem wygrało.
Jeszcze raz dziękujemy za wszystkie opinie Nie mogę się doczekać kiedy będziemy dawać te zaproszenia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 19.jpg (14,3 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg fryzury_na_wesele_241697.jpg (26,5 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg galeria_we_dwoje_35.jpg (20,6 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg il_570xN.216311989.jpg (40,4 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg images.jpg (11,4 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg images (1).jpg (8,5 KB, 4 załadowań)

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 12:32   #1942
anannke
Zakorzenienie

Cytat:

Na temat wyznawców islamu nie będę się wypowiadać bo nie znam Koranu i nie wiem co w nim pisze. A słyszałam że pisze że mają niszczyć innowierców a więc zabijać tych którzy wyznają inną religię - ale nie będę twierdzić tak bo się na tym nie znam...

A co do księdza to owszem postępuje źle. Ale co on ma do twojej wiary? rozgrzesza cię to że on tak robi to ty też możesz grzeszyć i postępować źle? Tak jak dziewczyny piszą każdy sam zostanie oceniony potem dla mnie podawanie przykładu księdza jednego na 10000 jest bezcelowe.

Cytat:
Napisane przez pysia1987 Pokaż wiadomość
Temat wiary, to temat rzeka, wiele razy było to już poruszane na tym wątku ale idąc tym tropem, którym Ty napisałaś dziewczyny, które współżyją ze swoimi TŻtami też by nie mogły brać slubu kościelnego więc jakies 95% ktore biorą slub koscielny nie powinny Go brać bo to hipokryzja, nawet się spowiadając z tego, i mowiac, ze załujemy, a tak raczej nie jest jesli chodzi o to, to tak jestem hipokrytką wierzę w Boga, ale twierdze, że seks przedmałżeński (dla mnie) nie jest niczym złym, jeśli oboje ludzi się kocha i planuje załozyć rodzine i wziąć ślub. Tak samo in vitro. Mało tego, mówiłam, że mam kuzynkę, ktora ma syna dzięki metodzie in vitro. Dokładała się do tego Jej mama, bardzo wierząca osoba, ktora rozmawiała z księdzem na ten temat. Mówili o tym oficjalnie, powiedzieli jaka jest sytuacja i ta rodzina normalnie chodzi do kościoła, przyjmuje komunie św itp. Dziecko jest oczywiście ochrzczone i w przyszlym roku będzie szlo do komunii. Może trafili na wyrozumiałego księdza, ale oni zrobili to w dobrej wierze, kochają swoje dziecko ponad wszystko w świecie i to, ze maja dziecko dzieki metodzie in vitro nie czyni ich jak widać nawet w oczach kościoła złymi ludźmi. Z antykoncepcją też jestem hopikrotką i jej używam, Bo kościół nie zapewni mi środków na wychowanie dzieci to tak w skrocie. Dodam, ze sie spowiadam z tego. A na co dzien staram sie byc po prostu dobrym czlowiekiem i szanować inńych ludzi dla mńie to jest najwazniejsze

Oj dziewczyny, to jest sprawa kazdego indywidualnie. Naprawde nie znam nikogo chyba, ktorzy w tych czasach zyja w 100% w zgodzie z kościołem katolickim kazdy ma własne sumienie. Ja mam je spokojne i nie czuje wyrzutów sumienia mimo, ze z niektorymi rzeczami sie nie zgadzam
I tu docieramy do sedna wiary. Przecież nikt nikomu nie broni wierzyć w Boga. Tylko trzeba mieć odwagę i chęć przemyśleć pewne kwestie tak jak Verunka pisała. Można wierzyć w Boga tak jak opisuje go KK ale nie stosować innych zaleceń KK - to też wiara tylko że nie katolicka. Chyba nie doczekała się nazwy jeszcze ale po co to podpinać pod katolicyzm od razu? Po co? W końcu przynależność do tej religii nie jest obowiązkowa - nie trzeba do żadnej przynależeć. Tylko kiedyś ktoś mądrze powiedział że nie ma czegoś takiego jak "wierzący niepraktykujący". Albo się coś deklaruje i żyje zgodnie z tym a takie naciąganie że "ja wierzę ale.." to nie jest wiara.

A ja znam akurat takie osoby więc krzywdzące dla nich jest to że ludzie którzy tak na prawdę niewiele mają wspólnego z wiarą deklarują się jako wielcy wierzący. Są to normalne fajne na prawdę świetne osoby nie żadne dewotki czy nawiedzone - taki ich wybór był i nie współżyją przed ślubem, po ślubie stosują NPR dzieci mają tyle ile zaplanowali i tak jak chcieli, są szczęśliwi z tym.

Więc wydaje mi się że takie zmienianie Kościoła na siłę jest hipokryzją. W końcu kościół tworzą wierni którzy stosują albo i nie nauczanie w praktyce. Więc czemu nie zostawić go żeby żył swoim życiem i trzymał się tego co chce a nie na siłę go zmieniać podpinając się pod KK a robiąc na boku swoje?

Cytat:
akurat jest trend do laicyzacji i kiedyś pewnie dla dziecka wstyd będzie chodzić na religię niż na nią nie chodzić

Stary 2013-08-11, 12:35   #1943
ijaa
Zakorzenienie

Dobry
Ooooo wczoraj nie nie było, a tu się kiecki posypały.

Cytat:
Dziewczyny!
Znalazłam moją suknię!!!
Jednak nie będę szyła bo w podobnej cenie mam salonową suknię, będzie dopasowana na mnie. W poniedziałek dzwonię i ją rezerwuję a w sobotę podpiszę umowę miała być trochę inna ale....czułam WOW, byłam wzruszona i bardzo się sobie podobałam, w żadnej innej tego nie było, a to za cięzko a to za dużo wszystkiego...a w tej czułam się wyjątkowa. Wrzucam fotki, oczywiście suknia za duża bo to rozmiar 38
Pani, która mnie obsługiwała była świetna a suknia praktycznie wygląda jak nowiutka, będzie czyszczona i prasowana i oczywiście dopasują ją do mnie
Mam nadzieję, że Wam się spodobam w tej sukni . Będę robiła pewne modyfikacje z trenem
Znalazłam też buty, który raczej kupię, firmy La Boda

PS: Na zdjęciach tego nie widac ale bardzo ładnie podkreślała moją talię, będę miała do niej różową wstążkę związaną w kokardę, to co jest na zdjęciach było tylko do sprawdzenia czy kokarda i pasek będą pasowały
Kochana, prześlicznie wyglądasz. Suknia piękna.
Gratuluję zakupu.
P.S zazdroszczę figury

Cytat:
śliczna suknia, gratulacje!
Ja też dziś kupiłam
Firma Agnes, model 11410. Na zdjęciach bym nie zwróciła na nią uwagi, a na żywo miałam łzy w oczach a jak mi kobitka założyła welon to już w ogóle, ale będę piękna
http://twojasuknia.pl/suknia-slubna,...item,3500.html
Rodzice robili mi fotki, jutro sprawdzę co tam wyszło i wrzucę
Gratuluję.
Suknia nie w moim stylu, ale bardzooooooooo ładna.
Cieszę się, że znalazłaś tą 'jedyną'. Czekam na zdjęcia oczywiście.

Widzę, że znów ciężkie tematy na tapecie.
Nie będę swojego grosza dorzucać, bo chyba już wszystko zostało powiedziane, a po co się.. kłócić.

Do nas słońce wróciło, chociaż bez gorąca. Pogoda idealna jak dla mnie - ok. 20 stopni. Tak bym mogła mieć na ślub.

Ogarniamy się i wybywamy dzisiaj na obiad, do naszej nowej sali ślubnej. Zaprosiła nas managerka byśmy spróbowali wychwalanych tak przez nią potraw tamtejszego kucharza.
No to jedziemy sprawdzić czy ma rację.
Później jeszcze do mojej Mamy, na ploty i kawkę i tak pewnie dzień zleci.

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 12:36   #1944
tinyheart
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Coś jak w załączniku. Mi się bardziej podobają te ściślejsze upięcia, romantyczne zwiewne koki sa fajne ale bałabym się że wszystko się rozwali w trakcie zabawy.

Wywołalismy zdjęcia do zaproszeń, zdjęcie z kapeluszem wygrało.
Jeszcze raz dziękujemy za wszystkie opinie Nie mogę się doczekać kiedy będziemy dawać te zaproszenia
Super te upiecia, zapisze sobie niektore! Zdjecie w kapeluszu bylo najlepsze!

You're all I ever wanted
I didn't see how it could change
That something was missing until today
tinyheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 12:38   #1945
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze wątpię. Jeśli katolicy uczą dzieci do Boga i do Kościoła, to dzieci będą uczyć swoje dzieci i tak z pokolenia. Są przypadki że wystepuja, ale póki co to większą połowa naszego społeczeństwa to katolicy. A i rozpieprza mnie branie ślubu w kościele tylko po to, że to fajnie wygląda, i idzie do kościoła na ślub a wcześniej był tam ostatnio 10 lat temu.

🤍

Stary 2013-08-11, 12:39   #1946
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
wsrod mojego otocznia na chrzestnych nie bierze sie osoby wierzace tylko... takie ktore beda sie interesowaly urodzinami, komunią, ślubem itp. To mowi samo za siebie.

Tak jak juz wyżej wspomnialam, nie jestem 100% katoliczką i nigdy nie bede bo z wieloma rzeczami sie po prostu nie zgadzam. Wspolzyję z narzeczonym, od zawsze sie zabezpieczam (bo w przeciwienstwie do dzieci ksiezy, kosciol nie da mi alimentow na moje), a państwo też tego nie ulatwia. Tak jak kolezanka wyzej gdzies wspomniala, podstawa do uniewaznienia slubu koscielnego jest brak mozliwosci posiadania potomstwa, bo malzenstwo ma tylko temu sluzyc. Wlasciwie gdzies kiedys czytalam ze wspolzycie ma prowadzic nie tyle do przyjemnosci co do powstania nowego zycia. Według takiego toku myslenia powinnismy sie bzykac tylko tyle razy w zyciu, ile chcemy miec dzieci. Chyba ze za pierwszym razem nie wyjdzie. A osoby ktore wiedzac ze są nieplodne lub moga nimi byc nie powinny ani brac slubu koscielnego ani uprawiac seksu bo toż to grzech.
przeszkodą w zawarciu małżeństwa jest niezdolność do współżycia akurat. Nawet jeśli para jest niepłodna to może zawrzeć związek małżeński i nie będzie to grzechem dlatego że Kościół nie wyklucza możliwości cudu - czyli że może dziecko się pojawić jednak. Dodatkowo wg nowych głosów w Kościele seks ie służy tylko prokreacji ale też budowaniu więzi między małżonkami. Tak więc korzystanie z dni niepłodnych które sam Bóg "wymyślił" nie jest grzeszne bo tak jest człowiek skonstruowany. No ale nie można nawet wtedy wykluczać poczęcia nowego życia. Więc takie dorabianie teorii sobie jest bezcelowe.

Natomiast jeśli para wyklucza posiadanie potomstwa to ślub kościelny jest nieważny i będzie to podstawą do stwierdzenia nieważności.

Przykre jest to że osoby niewierzące lepiej wiedzą w co katolicy wierzą niż sami zainteresowani.

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2013-08-11 o 12:43
Stary 2013-08-11, 12:39   #1947
ijaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Dzięki
Podoba mi się 2 i 3, więc kradnę.

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 12:39   #1948
say-hello
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też poprosze te zdjęcia
Dobrze, jutro wyślę

Cytat:
szkoda ze tego nie przeczytalam zanim zaczelam... zrobilam 20 minut turbo i poszlam sie wykąpac bo nie mialam juz sily a lało sie ze mnie jak cholera... To istny dowod ze z moją kondycją jest bardzo kiepsko.
Spokojnie, kondycja niedlugo sie poprawi ja początkowo ledwo dawałam radę zrobić skalpel, a teraz jest dla mnie rozgrzewką, nie męczy mnie zbyt mocno także ćwicz regularnie, a niedługo dasz radę zrobić cały

say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 12:41   #1949
ana909
Erudycja

Cytat:
Na temat wyznawców islamu nie będę się wypowiadać bo nie znam Koranu i nie wiem co w nim pisze. A słyszałam że pisze że mają niszczyć innowierców a więc zabijać tych którzy wyznają inną religię - ale nie będę twierdzić tak bo się na tym nie znam...

A co do księdza to owszem postępuje źle. Ale co on ma do twojej wiary? rozgrzesza cię to że on tak robi to ty też możesz grzeszyć i postępować źle? Tak jak dziewczyny piszą każdy sam zostanie oceniony potem dla mnie podawanie przykładu księdza jednego na 10000 jest bezcelowe.
[...]
Głownie chodzi o to ze jak mam chodzic do tego kosciola (mowa o proboszczu i obecnie jedynym księżu tego kościoła), słuchac jego wywodów na temat wiary i prawosci, potem isc do niego do spowiedzi i sluchac kazania jak wiem ze sam nie zyje w zgodzie z tym co wyznaje i czego naucza? A Kościół tego nie potępia! Ma 3 dzieci i dostaje na nie pieniądze własnie od Kościoła. A tak gwoli ścicłosci to Kościoł opłaca alimenty na dzieci, że tak powiem do 4 sztuk, od 5 ksiadz musi sam płacić ;/ toż to chore.
Stary 2013-08-11, 12:43   #1950
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ijaa Pokaż wiadomość
Dobry
Ooooo wczoraj nie nie było, a tu się kiecki posypały.

Kochana, prześlicznie wyglądasz. Suknia piękna.
Gratuluję zakupu.
P.S zazdroszczę figury

Gratuluję.
Suknia nie w moim stylu, ale bardzooooooooo ładna.
Cieszę się, że znalazłaś tą 'jedyną'. Czekam na zdjęcia oczywiście.

Widzę, że znów ciężkie tematy na tapecie.
Nie będę swojego grosza dorzucać, bo chyba już wszystko zostało powiedziane, a po co się.. kłócić.

Do nas słońce wróciło, chociaż bez gorąca. Pogoda idealna jak dla mnie - ok. 20 stopni. Tak bym mogła mieć na ślub.

Ogarniamy się i wybywamy dzisiaj na obiad, do naszej nowej sali ślubnej. Zaprosiła nas managerka byśmy spróbowali wychwalanych tak przez nią potraw tamtejszego kucharza.
No to jedziemy sprawdzić czy ma rację.
Później jeszcze do mojej Mamy, na ploty i kawkę i tak pewnie dzień zleci.
Ja tak dziś do tz mówiłam, że taka pogodę możemy mec na ślubie

🤍

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości