Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-11, 18:12   #931
Magiusa
Zakorzenienie

Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
a no moj tez slodziak hehe
co do kolek to za bardzo nie wiem o co pytasz
powim tak moj mial spiny wypychanie nozkami brzuszka do gory , placz nei ukojony potrafil raz na jakis czas drzec sie 3 godziny, problem z bakami i kupa , dawalm saba albo do kazdego karmienia albo co druge ptem tylko na noc i rano a od paru dni nic bo widzialam ze jest m lepiej , bywa ze wygina sie ale juz bez placzu ze radzi sobie ale sa sporadycznie ..... i niezauwazalne nieraz
No wiesz co mniej więcej właśnie o to mi chodzi.
Bo generalnie jest tak:
Kolka = spinanie, wierzganie nóżkami, sapanie i płacz przy bączkach i kupce.

I teraz chodziło mi o to, że zakładając, że po 3cim mies.przechodzi to jak to wtedy wygląda? Czy tak, że dziecko sobie leży/siedzi/cokolwiek i zupełnie niezauważalnie idzie pierd czy kupka czy mimo wszystko jest to sapanie, wywijanie nóżkami tyle, że np. bez płaczu.

Pytam bo u nas najbardziej widzę te brzuszkowe problemy w nocy i zwyczajnie zastanawiam się czy to będzie tak, że którejś nocy nie będę już słyszała sapania/wierzgania ( a jeśli nie zdążę zareagować lub zareaguję akurat nie tak jak trzeba)płacz czy mimo wszystko będę widziała posapywanie i wierzganie tyle, że się dziecko nie obudzi bo go to tak nie będzie bolało

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 18:41   #932
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
No wiesz co mniej więcej właśnie o to mi chodzi.
Bo generalnie jest tak:
Kolka = spinanie, wierzganie nóżkami, sapanie i płacz przy bączkach i kupce.

I teraz chodziło mi o to, że zakładając, że po 3cim mies.przechodzi to jak to wtedy wygląda? Czy tak, że dziecko sobie leży/siedzi/cokolwiek i zupełnie niezauważalnie idzie pierd czy kupka czy mimo wszystko jest to sapanie, wywijanie nóżkami tyle, że np. bez płaczu.

Pytam bo u nas najbardziej widzę te brzuszkowe problemy w nocy i zwyczajnie zastanawiam się czy to będzie tak, że którejś nocy nie będę już słyszała sapania/wierzgania ( a jeśli nie zdążę zareagować lub zareaguję akurat nie tak jak trzeba)płacz czy mimo wszystko będę widziała posapywanie i wierzganie tyle, że się dziecko nie obudzi bo go to tak nie będzie bolało
Pewnie u kazdego dziecka inaczej moj tera puszcza baki.nieraz seroami jak z kzrabinu i widac ze on tego nie odczuwa no chyba ze zapach:banghead: hee kupy wali bez woekszej spiny a rano jak zawsze wywijal nogami i rxucal pupa to raz to robi a ma drugi dzien nie ale nie ma placzu teraz placze jak nie moze zasnac albo nudxi sie albo jest poirytowany karuzela
Takze jeszcE troszke i twojemu tez przejdzie
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 19:09   #933
Magiusa
Zakorzenienie

Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Cytat:
Pewnie u kazdego dziecka inaczej moj tera puszcza baki.nieraz seroami jak z kzrabinu i widac ze on tego nie odczuwa no chyba ze zapach:banghead: hee kupy wali bez woekszej spiny a rano jak zawsze wywijal nogami i rxucal pupa to raz to robi a ma drugi dzien nie ale nie ma placzu teraz placze jak nie moze zasnac albo nudxi sie albo jest poirytowany karuzela
Takze jeszcE troszke i twojemu tez przejdzie
O dokładnie o to mi chodziło
Dobra, czekam cierpliwie choć zaopatrzona w kropelki i z ogromną nadzieją, że będziemy w gronie szczęśliwców, którym przejdzie na 100% do 3 miesiąca.

Ten motoleżaczek to cudo. Koło 17:00 moje dziecie jest padnięte i rozryczane i nawet na rękach ma problemy. Rozwiązanie- wsadzamy w motoleżaczek z pieluchą tetrową i smokiem, włączamy tryb "jazdy" i śpi ładnie 2gą godzinkę, a wkrótce pobudka na kąpiel

Odnośnie Avent Soothie- może warto skorzystać z ebaya
http://www.ebay.pl/sch/i.html?_sacat...hie%26_arr%3D1

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Edytowane przez Magiusa
Czas edycji: 2013-08-11 o 19:23
Stary 2013-08-11, 20:04   #934
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość
Ja robieniem za smoczkowego nazywam sytuację w której dziecko wypluwa smoczek a potem ryczy bo nie ma go w buzi i tak podaje tego smoczka ze 20 razy aż uśnie
Na tym u nas właśnie ta funkcja polega.

Co do opłat za pobyt przy dziecku w szpitalu, to nie wiem czy rodzic dostaje łóżko. Ale się dowiem z ciekawości, bo koleżanki mały ostatnio leżał (rok i 9 m-cy).

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 20:52   #935
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
O dokładnie o to mi chodziło
Dobra, czekam cierpliwie choć zaopatrzona w kropelki i z ogromną nadzieją, że będziemy w gronie szczęśliwców, którym przejdzie na 100% do 3 miesiąca.

Ten motoleżaczek to cudo. Koło 17:00 moje dziecie jest padnięte i rozryczane i nawet na rękach ma problemy. Rozwiązanie- wsadzamy w motoleżaczek z pieluchą tetrową i smokiem, włączamy tryb "jazdy" i śpi ładnie 2gą godzinkę, a wkrótce pobudka na kąpiel

i wlasnie dlatego zazdraszczam
Napewno bedziecie nawet nie bedziecie wiedziec kiedy bedziecie smiac sie i wspominac tamten okres tak jak my teraz
Stary 2013-08-11, 20:59   #936
Elusiek
BAN stały

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
Na tym u nas właśnie ta funkcja polega.

Co do opłat za pobyt przy dziecku w szpitalu, to nie wiem czy rodzic dostaje łóżko. Ale się dowiem z ciekawości, bo koleżanki mały ostatnio leżał (rok i 9 m-cy).

Jak z Adim byłam w szpitalu to była kozetka dla mam, te które kp do 6 miesięcy dziecka to za free, te które karmiły mm lub dziecko miało powyżej 6 miesięcy 16 zł za dobę
Elusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 21:00   #937
komiksowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez antoinettee Pokaż wiadomość
Julka od kilku dni jest grzeczniejsza. Ładnie śpi mi w dzień, nie drze się tak jak wcześniej. Mam wrażenie, że po tych lekach brzuszek jej mniej dokucza. Mam nadzieję, że miną nam te kolki i problemy brzuszkowe.
Zaczyna robić bąble ze śliny, uśmiecha się, coraz ładniej podnosi główkę i zaczyna coś tam gadać. Średnio jej te gadanie wychodzi, podkurcza nóżki jakby ją brzuszek bolał żeby wydać z siebie jakiś dźwięk.
We wtorek skończyła 6 tygodni i chciałam ją zapisać na szczepienie, ale lekarz na urlopie, upały i kazała szczepić po 19 sierpnia. To nie za późno? Piguła powiedziała, że nie, ale ona skończy wtedy 8 tygodni. Szczepimy skojarzonymi + dodatkowe i nie wiem czy na coś nie będzie za późno.
My też szczepimy dopiero po 8 tygodniu, bo ktoś tam też jest na urlopie. Brawa dla Julki, spoważniała dziewczyna i już mniej grandzi, tak 3mać

Cytat:
No mi się też wydaje, że nie za późno

Odnośnie tego braku kolki to na jakimś środku tak fenomenalnie zadziałało czy po prostu już przeszły.

Kurcze, usiłuję znaleść gdzieś "dzieciozmagania" w pdf albo nawet płatny e book i nie mogę
Kurcze "Dzieciozmagań" też się naszukałam i nigdzie nie ma. Kiedyś kumpela dorwała na Tablicy, ale babka nie odpisywała na maila z zapytaniem i nie mamy tej książki. Z chęcią bym poczytała. Przy Ciężarówce pękałam ze śmiechu.

Cytat:
Dobry wieczór

U mnie nadal kiepsko z czasem, ale staram się podczytywać coś na telefonie jak robię za smoczkowego przy łóżeczku.

Pewnie temat już był poruszany, ale spytam. Czy któreś z naszych forumowych pociech będących na mm miało zielone kupki? Jakaś rada od pediatry? Znajduję sprzeczne informacje i nie wiem czy się martwić czy nie.
a u nas właśnie po Bebiko (to odnośnie Twojego późniejszego posta Anoxee) są musztardowe kupki i to super kupki. Problem był z Nan Pro 1 - zatwardzenia + głęboka zieleń.

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Ech... TŻ z nią właśnie spaceruje po mieszkaniu... Oj kiepsko te nasze wieczory wyglądają... Chciałabym znaleźć klucz do mojego dziecka...
A ja znalazłam taki mały kluczyk. Moje dziecię o niebo lepiej zasypia w chłodniejszym pokoju. Przenieśliśmy się z całym majdanem i zasypianie zajmuje mu czasem nawet 15 minut. W nagrzanej sypialni walczyłam z reguły 2 godziny o spokojny sen

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
aaa i znajomej rodzice hoduja króliki (mieso jest badane )- mam się zglosic jak będę potrzebowala. obiecala, ze tak go pocwiartuja, ze nie będę wiedziała, ze to siersciuch zaczyna mnie ten temat krecic
Eee...Diabli królik to tak jak kot, a kota bym nie zjadła

Cytat:
Napisane przez maarchewka Pokaż wiadomość
A i z wieści nosimy się w chuscie ale ciągle się boje ze on w tym źle jest umotany, że mu się coś w kręgosłup zrobi i ze mi się udusi.. co kilka kroków sprawdzam czy oddycha jak ma tak głowe w moja stronę a nie na boka....
Zastanawiałam się, jak sobie radzicie z chustą. To super, że Wojtek się daje nosić, czyli pozostaję jedyna, która wywaliła pieniądze na darmo za kawałek szmatki, bo Mieszko chusty nienawidzi

No to wrzucam zdjęcie swojego Elvisa, ciekawe czy to podobieństwo do Piotrusia Mysi sobie tylko ubzdurałam, czy Wy to tez widzicie?

Kurcze też bym musiała z Chodakowską pocisnąć. Wkurza mnie ta opona na brzuchu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 8 tygodni.jpg (21,9 KB, 44 załadowań)
Stary 2013-08-11, 21:01   #938
Elusiek
BAN stały

Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC

Cytat:
Moj nigdy moze ulalo mu sie a nie wymiotowal ? Witac bylo typowyodruch wymiotny?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
właśnie był ten odruch, ale podejrzewam że wsadził sobie ręke do buzi i pobudził tym wymioty- bo teraz po jedzeniu jak włoży paluchy to mu się ulewa, ale już jest oki

Edytowane przez Elusiek
Czas edycji: 2013-08-11 o 21:05
Stary 2013-08-11, 21:01   #939
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.n...25502987_n.jpg

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 21:04   #940
Elusiek
BAN stały

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Stary 2013-08-11, 21:06   #941
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez komiksowa Pokaż wiadomość
My też szczepimy dopiero po 8 tygodniu, bo ktoś tam też jest na urlopie. Brawa dla Julki, spoważniała dziewczyna i już mniej grandzi, tak 3mać

Kurcze "Dzieciozmagań" też się naszukałam i nigdzie nie ma. Kiedyś kumpela dorwała na Tablicy, ale babka nie odpisywała na maila z zapytaniem i nie mamy tej książki. Z chęcią bym poczytała. Przy Ciężarówce pękałam ze śmiechu.

a u nas właśnie po Bebiko (to odnośnie Twojego późniejszego posta Anoxee) są musztardowe kupki i to super kupki. Problem był z Nan Pro 1 - zatwardzenia + głęboka zieleń.

A ja znalazłam taki mały kluczyk. Moje dziecię o niebo lepiej zasypia w chłodniejszym pokoju. Przenieśliśmy się z całym majdanem i zasypianie zajmuje mu czasem nawet 15 minut. W nagrzanej sypialni walczyłam z reguły 2 godziny o spokojny sen

Eee...Diabli królik to tak jak kot, a kota bym nie zjadła

Zastanawiałam się, jak sobie radzicie z chustą. To super, że Wojtek się daje nosić, czyli pozostaję jedyna, która wywaliła pieniądze na darmo za kawałek szmatki, bo Mieszko chusty nienawidzi

No to wrzucam zdjęcie swojego Elvisa, ciekawe czy to podobieństwo do Piotrusia Mysi sobie tylko ubzdurałam, czy Wy to tez widzicie?

ale slodziaczek lovvv

Cytat:
Napisane przez Elusiek Pokaż wiadomość
właśnie był ten odruch, ale podejrzewam że wsadził sobie ręke do buzi i pobudził tym wymioty- bo teraz po jedzeniu jak włoży pluchy to mu się ulewa
No to nic nie poradzisz, moj dzisiaj gryzaka tak zapakowal do buzi ze myslam ze zwroci wszystko co ma w brzuszku

Cytat:
Stary 2013-08-11, 21:27   #942
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Dzięki za wiadomość. Człowiek kombinuje, wymyśla cuda na kiju, chce jak najlepiej, a tu się okaże, że najtańsze mleko będzie najbardziej tolerowane przez dzieciorka. Czy któreś z naszych dzieci wypijało w 6 tygodniu życia 150ml mm?

Leon
Stary 2013-08-11, 21:47   #943
salviae
Zadomowienie

Cały dzień nie działał nam internet, wiec spedzilismy fajny dzien

Cytat:
Witam się wyspana Czas na Chodakowską
Ja wczoraj robilam Kubie samolot tzn kladlam go na golenie () i leciał, a jak sie slodko cieszyl i dzisiaj mam takie zakwasy, ze bede to miala zamiat Chodakowskiej dzisiaj zjadłam ciasto czekoladowe, pol czekolady, pianki jojo i pol ppaczki chipsow, wiec to by bylo tyle mojego ograniczania
Cytat:
My nie mamy problemu z zasypianiem Leona w łóżeczku, więc nie będę się mądrzyć (no jest problem, że czasem 1,5h siedzę przy łóżeczku i wkładam mu wypadający smoczek ale taki problem, to nie problem ) ale kiedyś Leon zaczął płakać, jak była u mnie koleżanka. Ja akurat byłam w kuchni, więc ona go uspokajała i zastosowała starą metodę smoczka i pieluszki. Praktycznie pół twarzy miał wtuloną w pieluszkę, na początku miałam wrażenie, że się udusi, ale on tak się uspokajał. Teraz bez pieluszki nie ma mowy o usypianiu. Jak tylko mu ją przykładam do twarzy, to mruży oczy, albo od razu je zamyka. Być może próbowaliście, albo stosujecie - nie jestem na bieżąco. Tak mi się tylko przypomniało.
Kuba zasypia przytulony do takiej szmatki z glowa misia, tylko pielucha jest chyba lepszym wyjsciem bo mozna podmiienic, a jak ta szmatka sie zgubi, a maly do niej przyzwyczai to bedzie problem
Cytat:
Moje dzieciecie dzisiaj spi caly vzas albo jeczy:banghead:
Moj od 16 tak marudzil, ze nie dalo sie go sluchac nie wiem czy go dziasla nie swedza bo caly cza jezykiem po nich jezdzi
Cytat:
Moje dziecie też nieco marudne, ale co na niego patrzę to taaaki słodziak.
Wczoraj o 23:25 żona kuzyna urodziła synka Mateuszka
Synek zdrowy ma 54 cm i 3010 a rodziła idealnie w terminie prawie ( na dziś miała termin więc dość mały, ale pewno nadrobi jak Darek.
Ja już nie mogę doczekać się jutrzejszego wieczornego ważenia, co by sprawdzić ile mi przybrał...mam obsesję normalnie

A ja mam po raz kolejny pytanie o kolki. Zamówiłam sobie by mi tato przywiózł z Niemiec 5 butelek Sab Simplex, bo mam wrażenie, że 1 wystarcza na tydzień, więc akurat byłoby do 3 mc.
Ale chciałabym by mi Ktoś komu już się kolki skończyły napisał jak to wygląda? Tzn. bo moje dziecie nie ma takich kolek jak u niektórych tzn. 3 godziny spinania i płaczu. U nas w sumie w ciągu dnia jakoś tak spokojnie, czasami jakiś większy problemik przy bączku, ale ogólnie spokojnie i tylko w nocy ( trochę mam wrażenie, że to przez brak ruchu bo w ciągu dnia jednak wywija tymi nóżkami i rączkami) np.między 3 a 5 już ewidentnie większy problem z rozluźnieniem brzuszka i płacz. Ale udaje się to opanować w sumie do godziny z reguły ( chyba, że mama coś ewidentnie źle zje)No i zastanawiam się jak to wygląda po skończeniu?
Czy po prostu już nie ma spinania się tylko idzie bączek swobodnie czy nadal stękanie i spinanie tylko bez płaczu?
Po prostu mam nadzieję, ze np.po 4 buteleczkach będę mogła zmniejszać już dawkę i po 5tej już będzie super tylko zastanawiam się jak wygląda to u dzieci gdy wiadomo, że wszystko już jest ok z brzuszkiem.
Czy jakieś spiny mimo wszystko są czy żadnych?
Ale fajnie, ze bedziecie mieli w rodzinie bąka w tym samy wieku u nas juz nie ma prezenia sie, kupka idzie kilkoma pchnieciami i mały sięnawet nie wybudza w nocy, czasem mnie budzi wystrzał i go przebieram bo mi szkoda obsranca
Cytat:

Słodki no troche podobny do Piotrusia

Cytat:
jaka mina
I Like Me So Much Better WhenYou Are Naked... Ouooo
Kubuś

Edytowane przez salviae
Czas edycji: 2013-08-11 o 21:54
salviae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 21:49   #944
cloche
Zakorzenienie

Cytat:
tez widze! slodziak
(a chodakowskiej daj wytchnac, juz cwiczy z polowa wizazanek... )
Cytat:
ciekawe czy bedzie nam tak do smiechu za pare miesiecy...

a ja popelnilam zamowienie dla mlodego. nie wytrzymalam... pare drobiazgow.
no i uciachalam sobie palucha. sikalo 10 razy mocniej niz z moich cycow, ale chyba w koncu opanowalam sytuacje. mam taki baloniasty opatrunek, ze moj srodkowy palec wyglada jak kukla no ale ma trzymac...
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 22:08   #945
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość
Cały dzień nie działał nam internet, wiec spedzilismy fajny dzien

Ja wczoraj robilam Kubie samolot tzn kladlam go na golenie () i leciał, a jak sie slodko cieszyl i dzisiaj mam takie zakwasy, ze bede to miala zamiat Chodakowskiej dzisiaj zjadłam ciasto czekoladowe, pol czekolady, pianki jojo i pol ppaczki chipsow, wiec to by bylo tyle mojego ograniczania

Kuba zasypia przytulony do takiej szmatki z glowa misia, tylko pielucha jest chyba lepszym wyjsciem bo mozna podmiienic, a jak ta szmatka sie zgubi, a maly do niej przyzwyczai to bedzie problem

Moj od 16 tak marudzil, ze nie dalo sie go sluchac nie wiem czy go dziasla nie swedza bo caly cza jezykiem po nich jezdzi

Ale fajnie, ze bedziecie mieli w rodzinie bąka w tym samy wieku u nas juz nie ma prezenia sie, kupka idzie kilkoma pchnieciami i mały sięnawet nie wybudza w nocy, czasem mnie budzi wystrzał i go przebieram bo mi szkoda obsranca

Słodki no troche podobny do Piotrusia

jaka mina

no wlasnie tez mam ta szmatke i poki co schowalam hii jedziemy na pieluchach moj bez pieluchy nie zasnie i nie uspokou aie musi ja gniesc rekoma a do spania w kolo szyi stRszy tez wszedzie z pieluszka i smoczkiem chodzil jak sie wkurzyl na dziadka no sie z nim droczyl wsadzal smoka pieluchacw reke i te odglosy smieszne takkie ssanie z dzwiekiem i siadal na kanapie obrazony... poszedl do zlobka i be placzu rozstal sie ze smokiem i pielucha

Cytat:
Dzięki za wiadomość. Człowiek kombinuje, wymyśla cuda na kiju, chce jak najlepiej, a tu się okaże, że najtańsze mleko będzie najbardziej tolerowane przez dzieciorka. Czy któreś z naszych dzieci wypijało w 6 tygodniu życia 150ml mm?
Moj ma 3,5 i je 120

---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
tez widze! slodziak

no i uciachalam sobie palucha. sikalo 10 razy mocniej niz z moich cycow, ale chyba w koncu opanowalam sytuacje. mam taki baloniasty opatrunek, ze moj srodkowy palec wyglada jak kukla no ale ma trzymac...
Nastepna uciachala palucha
Dobrze ze opatrunwk profesjonaly hee wyobrazam sobie jak wyglada hee
Co tam za drobiazgi zakupilas???
Stary 2013-08-11, 22:24   #946
antoinettee
Zadomowienie

Ale mam dziś dupny dzień Rano pokłóciłam się z TŻtem, potem TŻ zbił syrop małej na jelitka - Debridat Teraz mała cały wieczór marudzi, płacze nie wiadomo o co jej chodzi Jakby chciała zasnąć a nie mogła ale zaśnie i po 15 minutach się budzi. Pielucha sucha, najedzona, utulona, brzuszek raczej nie boli a tu nam takie akcje robi Mała terrorystka.
Stary 2013-08-11, 22:28   #947
banka26
Zakorzenienie

Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

A wogole to gdzie jest druga zmiana ja sie pytam???
Bo pierwsza sie odmeldowuje spadam do wyra:p
Stary 2013-08-11, 22:33   #948
colorblue
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC

Cytat:
1) Dawałam od początku Bebilon. Było okej. Łącząc fakty doszłam do wniosku, że nasze zielone kupki zaczęły się po tym jak Bebilon ulepszył formułę na ProNutra. Zmieniliśmy na Bebiko, to kupka była taka żółto-zielona z przewagą zielonego. I być może po nim by się unormowało, ale od wczoraj próbujemy jeszcze Nan Pro 1 bo chcę sprawdzić jaka kupka będzie po nim, chodzi o kolor, ale też o częstość wypróżnień. Może po Nanie będzie kupa chociaż raz dziennie...
2)

My nie mamy problemu z zasypianiem Leona w łóżeczku, więc nie będę się mądrzyć (no jest problem, że czasem 1,5h siedzę przy łóżeczku i wkładam mu wypadający smoczek ale taki problem, to nie problem ) ale kiedyś Leon zaczął płakać, jak była u mnie koleżanka. Ja akurat byłam w kuchni, więc ona go uspokajała i zastosowała starą metodę smoczka i pieluszki. Praktycznie pół twarzy miał wtuloną w pieluszkę, na początku miałam wrażenie, że się udusi, ale on tak się uspokajał. Teraz bez pieluszki nie ma mowy o usypianiu. Jak tylko mu ją przykładam do twarzy, to mruży oczy, albo od razu je zamyka. Być może próbowaliście, albo stosujecie - nie jestem na bieżąco. Tak mi się tylko przypomniało.

Wiem, że u nas w szpitalu matka karmiąca może być przy dziecku bezpłatnie.

Matka zrobiła sobie śniadanie , Leon zabawiał się w łóżeczku, popłakiwał, więc obróciłam go na brzuszek i właśnie widzę, że zasnął, kurczak jeden.

Dzień dobry!
Tymek musi mieć pieluche żeby zasnąć, no chyba że uśnie przy cycu;-) a tak to wtula się w pieluche,smoczek i chwila moment dziecka nie ma

Cytat:
sasasasa:-D

Cytat:
A wogole to gdzie jest druga zmiana ja sie pytam???
Bo pierwsza sie odmeldowuje spadam do wyra:p
jezdem

Witam się wieczorkiem. Coś cały dzień nie miałam weny na neta,ale nadrobiłam i jestem;-)

min sierpnień 520/1000
Minuty lipiec 610/1000
Minuty CZERWIEC : 1205 /1000
Minuty MAJ: 1005 min/1000
colorblue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 22:39   #949
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elusiek Pokaż wiadomość
Jak z Adim byłam w szpitalu to była kozetka dla mam, te które kp do 6 miesięcy dziecka to za free, te które karmiły mm lub dziecko miało powyżej 6 miesięcy 16 zł za dobę
Dla mnie to chore, bo dlaczego mamy na mm mają płacić? Czy są gorsze? Co niby mają zrobić? Zostawić dziecko i powiedzieć to wy je karmcie mm tak długo jak będzie w szpitalu?
Dla mnie to chore traktowanie

Cytat:

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2013-08-11, 22:41   #950
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:

za kluczyk No i miodzio ten kolejny Elvis wątkowy

Cytat:
O tak, nasze dzieci szybko wyciągają wnioski

Cytat:
Napisane przez salviae Pokaż wiadomość
Też mamy tą szmatkę, ale nie robi furory Pieluszkę się łatwiej w paluszkach obraca.

Cytat:
tez widze! slodziak

za zakupy i współczuję pociętego palucha. Przy dziecku to masakra...

Cytat:
no wlasnie tez mam ta szmatke i poki co schowalam hii jedziemy na pieluchach moj bez pieluchy nie zasnie i nie uspokou aie musi ja gniesc rekoma a do spania w kolo szyi stRszy tez wszedzie z pieluszka i smoczkiem chodzil jak sie wkurzyl na dziadka no sie z nim droczyl wsadzal smoka pieluchacw reke i te odglosy smieszne takkie ssanie z dzwiekiem i siadal na kanapie obrazony... poszedl do zlobka i be placzu rozstal sie ze smokiem i pielucha
To mi się przypomiało jak nam siostra TŻa wczoraj opowiadała jak próbuja różnych sposobów by oduczyć ich dwulatkę ssania palców (ssie środkowy i serdeczy jak jest śpiąca) Mama pomalowała jej paznokcie, mała oczywiście mega zadowolona. Ale mama mówi jej, że teraz już nie będzie już mogła ssać paluszków bo są pomalowane. Wieczorem, jak kładła się spać to tak walczyła ze sobą, żeby paluszków nie jeść, że się z tego stresu rozpłakała, bidulka :głasiu: więc jeszcze trochę im zajmie oduczanie jej

A pokaże Wam co u nas ostatnio jest hitem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_9459.jpg (79,8 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_9460.jpg (78,2 KB, 41 załadowań)
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 22:56   #951
pearl87
Raczkowanie

Cytat:

o, rzeczywiście, o tym nie pomyślałam

Cytat:
Hmm a co yo za rozmiar ? 3+ czy 6-18 mc?
właśnie nie wiem, bo napisali oba

Cytat:
Też kiedyś chciałam mieć Małgosię - uwielbiam to imię (wszystkie Gośki jakie znam to super babki ). Ale angielska forma tego imienia mi się nie podoba, polska za trudna jest dla obcokrajowców. Mogliśmy dać Margarita albo Margot - obie mi się bardzo podobają Ale została Sofia Może jeszcze kiedyś przyjdzie i u nas czas na Małgorzatkę

A co do spania we trójkę to gdyby dla nas taki układ był wygodny to nie przejmowałabym się. Ale łóżko mamy klasyczne dwuosobowe (double a nie queen czy king size), do tego materac się bardzo ugina przy każdej zmianie pozycji co wybudza nasze maleństwo i wszystkim się źle śpi. Dziś wstawałam do Sofii na karmienia w nocy i jestem bardziej wyspana niż po nockach z nią w łóżku. Teraz tylko trzeba utrzymać ten efekt. Mam nadzieję, że wieczorne usypianie stanie się z czasem łatwiejsze.

Z tego co zrozumiałam to ten 3+ kiedyś był nazwany 6-18mc więc to tak jakby jedno. Pewnie wcześniej mieli je nazwane 0-6, 6-18, a teraz zmienili na 0-3, 3+

Witam się wyspana Czas na Chodakowską
to się nieźle złożyło, bo nasze drugie imię dla dziewczynki, to było Zofia może na następnym forum się wymienimy choć może się uda z chłopcem do kompletu

z tym spaniem to rozumiem, raz w gościach mieliśmy mniejsze łóżko i nie było nam z mężem komfortowo (w przeciwieństwie do rozwalonej na pół łóżka małej )

oo, dzięki za komentarz dot. tych smoków - tak jak Magiusa poradziła jeszcze, chyba jej na eBayu zamówię czy któraś z Was używa tego 3+? jest dużo większy od tego 0-3? Bo nie wiem który wziąć

i gratulujęCi determinacji z ćwiczeniami ja sobie na razie tłumaczę, że po cc nie mogę póki co

Cytat:
a propos cyca i kp... ja sie obawiam, ze po szpitalu mlodego znow bede miala kryzys laktacyjny. w nocy poszlam odciagnac cyca, bo kamien byl a mlody najadl sie z jednego. i nawet 50 nie odciagnelam! a mlody potem chcial i mu dalam i lykal... wiec laktator po prostu mnie nie kreci... jak nie bede miala Florka przy cycu, to mi laktacja padnie
ja też zupełnie nie współpracuję z laktatorem, jakbym miała określić ilość mleka na podstawie odciągniętego, to pomyślałabym, że prawie nie mam pokarmu
Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość
A jutro idę do fryzjera tak u mnie wygląda zapuszczanie włosów, wytrzymałam 5 miesięcy

udanych chrzcin oby impreza przebiegła spokojnie
A gest teściowej się chwali

Ja robieniem za smoczkowego nazywam sytuację w której dziecko wypluwa smoczek a potem ryczy bo nie ma go w buzi i tak podaje tego smoczka ze 20 razy aż uśnie
pochwal się potem fryzurą
dzięki - impreza udana, mała padła mi potem koło 18 (mieliśmy o 12 mszę, potem obiad i ciacho i koło 16 już w domku) i dalej śpi jutro zrzucę zdjęcia z aparatu. Ale wzruszona byłam bardzo moim małym urwiskiem

nie wiem czy nie wolałabym roli smoczkowego od cyckowego, który podtrzymuje sflaczały już sutek wybudzającemu się dziecku

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

Cytat:

A pokaże Wam co u nas ostatnio jest hitem
pearl87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 22:58   #952
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cytat:
Moj ma 3,5 i je 120
Widać mam żarłoka do potęgi. 120 to już jadł jak zaczęliśmy przechodzić wyłącznie na mm (ok. 4 tż). Po 90 wrzeszczał. No i teraz mieliśmy podobnie ze 120-stką. Jadł np. 3 razy pod rząd 120, a później musiałam mu dorabiać i tak w sumie był w stanie pochłonąć 190. Postanowiłam więc, że zwiększę mu porcje, żeby nie było takich powtórek. No i bez problemu wciąga 150ml. Je 6 razy na dobę.

Cytat:
Dla mnie to chore, bo dlaczego mamy na mm mają płacić? Czy są gorsze? Co niby mają zrobić? Zostawić dziecko i powiedzieć to wy je karmcie mm tak długo jak będzie w szpitalu?
Dla mnie to chore traktowanie
Uważam, że to bardzo słuszna uwaga.

Mąż zaczyna od jutra ranne zmiany (od urodzenia Leona takich jeszcze nie miał) i wspólną decyzją został wyeksmitowany do drugiego pokoju. Ale jest plus - młody śpi, a mama może urzędować przed komputerem.

Leon

Edytowane przez anoxee
Czas edycji: 2013-08-11 o 22:59
Stary 2013-08-11, 22:58   #953
Veronic
Wtajemniczenie

hej

komiksowa-
Twój Elvis faktycznie podobny do Elvisa Mysi
przystojniak

Ash- ale super Mała trzyma kulę !

mój też powolutku zaczyna coś łapać i coraz więcej gadać różnorodnie intonując dźwięki ale i tak na razie rączki są jego główną zabawką

w ogóle to przechodzi chyba skok rozwojowy, bo ciągle by chciał na rękach, dużo marudzi i je co 1,5-2 godziny... przez to ulewa (wręcz rzyga) na potęgę
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 23:02   #954
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pearl87 Pokaż wiadomość
o, rzeczywiście, o tym nie pomyślałam

właśnie nie wiem, bo napisali oba

to się nieźle złożyło, bo nasze drugie imię dla dziewczynki, to było Zofia może na następnym forum się wymienimy choć może się uda z chłopcem do kompletu

z tym spaniem to rozumiem, raz w gościach mieliśmy mniejsze łóżko i nie było nam z mężem komfortowo (w przeciwieństwie do rozwalonej na pół łóżka małej )

oo, dzięki za komentarz dot. tych smoków - tak jak Magiusa poradziła jeszcze, chyba jej na eBayu zamówię czy któraś z Was używa tego 3+? jest dużo większy od tego 0-3? Bo nie wiem który wziąć

i gratulujęCi determinacji z ćwiczeniami ja sobie na razie tłumaczę, że po cc nie mogę póki co

ja też zupełnie nie współpracuję z laktatorem, jakbym miała określić ilość mleka na podstawie odciągniętego, to pomyślałabym, że prawie nie mam pokarmu

pochwal się potem fryzurą
dzięki - impreza udana, mała padła mi potem koło 18 (mieliśmy o 12 mszę, potem obiad i ciacho i koło 16 już w domku) i dalej śpi jutro zrzucę zdjęcia z aparatu. Ale wzruszona byłam bardzo moim małym urwiskiem

nie wiem czy nie wolałabym roli smoczkowego od cyckowego, który podtrzymuje sflaczały już sutek wybudzającemu się dziecku

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

Fajnie, że się impreza udała,czekamy na fotki

A jakie masz zalecenia co do ćwiczeń po CC? Mi lekarka kazała się wstrzymać min.2 miesiące (zaczełam ćwiczyć po 3) Trochę odczuwam takie jakby ciągnięcie na dole, ale nie jakoś uciążliwie. Dużo bardziej odczuwam, jak mnie Sofia skopie po bliźnie
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 23:03   #955
Veronic
Wtajemniczenie

co do chodakowskiej- też miałam ambitny plan ćwiczyć, włączyłam sobie Turbo Spalanie i jaaaazda
wytrzymałam 10min i w dodatku ćwiczenia wykonywałam tak koślawo, że szkoda gadać;p
Stary 2013-08-11, 23:09   #956
pearl87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość

w ogóle to przechodzi chyba skok rozwojowy, bo ciągle by chciał na rękach, dużo marudzi i je co 1,5-2 godziny... przez to ulewa (wręcz rzyga) na potęgę
Małgonia normalnie w dzień je zwykle co godzinę (jak nie śpi) , w nocy co 3-6 godzin. Pani doktor mi kazała uszanować jej zwyczaje ale rozumiem, że u Was normalnie tak się nie przysysa chyba mi się cycunie dostosowują i mniej ma mleczka wtedy, bo już raczej rzadko ulewa

trzymam kciuki, żeby skok się uwinął szybko

dobranoc

---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

Cytat:
Fajnie, że się impreza udała,czekamy na fotki

A jakie masz zalecenia co do ćwiczeń po CC? Mi lekarka kazała się wstrzymać min.2 miesiące (zaczełam ćwiczyć po 3) Trochę odczuwam takie jakby ciągnięcie na dole, ale nie jakoś uciążliwie. Dużo bardziej odczuwam, jak mnie Sofia skopie po bliźnie
mi na pół roku lekarz dał bana, że niby zrosty mi się wcześniej mogą zrobić
z kopaniem u nas tak samo mąż mi podkłada poduszkę ochronną jak to widzi
pearl87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-11, 23:09   #957
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:

No my dziś zamówiliśmy na ebay'u aż 4 3+ ( bo to są dwupaki) ale dojdą do nas za 13-25 dni więc wcześniej nie odpowiem

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2013-08-11, 23:11   #958
Veronic
Wtajemniczenie

Cytat:
Małgonia normalnie w dzień je zwykle co godzinę (jak nie śpi) , w nocy co 3-6 godzin. Pani doktor mi kazała uszanować jej zwyczaje ale rozumiem, że u Was normalnie tak się nie przysysa chyba mi się cycunie dostosowują i mniej ma mleczka wtedy, bo już raczej rzadko ulewa

trzymam kciuki, żeby skok się uwinął szybko

dobranoc
W w nocy wytrzymuje już nawet do 8 godzin , a w dzień normalnie jadł co 2-3 godziny

moja idiotyczna pani doktor kazała absolutnie nie dawać mu jeść częściej niż co 2,5-3 godziny
taaa ciekawe jak mam to zrobić jak się Młody ewidentnie domaga...
tylko najgorsze jest to jego rzyganie... Wojtuś nie nadąża z trawieniem;p
Stary 2013-08-11, 23:16   #959
antoinettee
Zadomowienie

No i już wiem o co chodziło. Musiał delikatnie pobolewać ją brzuszek bo zrobiła małą kupkę i śpi Moje małe biedactwo. Musze jutro jechać do przychodni żeby wypisali mi receptę na syrop. Ah ten mój TŻ
Stary 2013-08-11, 23:35   #960
karota11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
http://ammniam.pl/pierwsze-dania-dla-maluszka/

widziałyście ten blog?

myślę, że pierwszą kaszką, którą zje W będzie właśnie kasza jaglana
mam nadzieję, że mu posmakuje
oo super, dzięki, napewno się zainspiruję

Cytat:
Napisane przez antoinettee Pokaż wiadomość
Ale mnie rozśmieszyłaś tym co napisałaś

---
Czołem laseczki U nas 3 dni bez kolki dziś jest już 4 i czekam co będzie Mała 2 dni nie robila kupki a zazwyczaj jak tak nie robi to później jest wielki płacz. Dziś zaaplikowałam sobie sok z buraka, marchwi i jabłka
Wczoraj załatwiliśmy chrzciny. Chrzcimy się 25 sierpnia o 11.00. Knajpa i kościół załatwiony. Płacimy 85 zł za osobę, mamy 3 gorące dania i 8 przystawek plus ciasta. Nie jest źle, dokupimy tylko tort i parę butelek wódki, wina i z głowy.
Julka od kilku dni jest grzeczniejsza. Ładnie śpi mi w dzień, nie drze się tak jak wcześniej. Mam wrażenie, że po tych lekach brzuszek jej mniej dokucza. Mam nadzieję, że miną nam te kolki i problemy brzuszkowe.
Zaczyna robić bąble ze śliny, uśmiecha się, coraz ładniej podnosi główkę i zaczyna coś tam gadać. Średnio jej te gadanie wychodzi, podkurcza nóżki jakby ją brzuszek bolał żeby wydać z siebie jakiś dźwięk.
We wtorek skończyła 6 tygodni i chciałam ją zapisać na szczepienie, ale lekarz na urlopie, upały i kazała szczepić po 19 sierpnia. To nie za późno? Piguła powiedziała, że nie, ale ona skończy wtedy 8 tygodni. Szczepimy skojarzonymi + dodatkowe i nie wiem czy na coś nie będzie za późno.
rewela, u mnie jest 100-130zł za osobę ( w zależności co chcemy na menu) zupa+drugie+deser, 7 przystawek, napoje, owoce;/ nawet ciastomusimy sami;/

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
ewidentnie ktoś był "w malej potrzebie"

pozdrawiamy i zazdrościmy! ahhh ta Solina, spedzilam tam fajne wakacje

obejrzeliśmy w końcu bejbi blues - ciezki film. najgorsze, ze naprawdę istnieja takie dziewczyny, a obecne nastoletnie zycie często wygląda podobnie
ja zaczełam ostatnio będę robić poejście nr 2

Cytat:

szybko zleciała ta niedziela, upałów nie ma, wiec mozna było trochę odpocząć
karota11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości