|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1351 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Dzięu dobry
![]() wydaje mi się że Ula zaczyna przesypiać noce tzn. budzi się na karmienie ok. 23 a potem spi do rana
|
#1352 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już do raczków rwie się dziatwa, choć to sztuka jest niełatwa. Mamusie XI-XII 2
Hej!
Cytat:
![]() A ja postanowiłam, że dzisiaj w nocy daję Tymkowi mm Ciekawe, jak on to przyjmie
|
|
#1353 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo na tym brzuchu za długo nie chce, zaraz piszczy to jak ma się nauczyć siadać i raczkować ![]() Cytat:
Cytat:
Tylko, że moja to nieraz chyba całą noc na cycku wisi, a jak jej wypadnie to się wierci i szuka ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- Cytat:
|
|
#1354 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieje że się to nie odwróci ![]() Gryzę sie z tym weselem Zastanawiam się czy jechać z Ulą i się z nią przemęczyć, czy ją zostawić w domu z kimś (a nie wiem za bardzo z kim) i się martwić Eehh dylematy, dylematy...A póki co to ide obfocić nosidło, bo jednak je sprzedaje Nie korzytam z niego to po co ma leżeć
|
#1355 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
od czasu do czasu tak robiłam (nie ciągle i codziennie) aż w końcu po podaniu rąk Jan zaczął sam się podciągać tyle że jak już usiadł to robił fik na glebę więc nie sadzałam non stop na siłę nadal co jakiś czas mu podawałam ręce i obserwowałam aż któregoś dnia zaczął siedzieć ładnie stabilnie ostatnio sąsiad był i pochwalił że dobrze sobie radzi itd nic mi nie mówił że tak nie wolno skoro dziecko samo z raczkowania nie siadło ![]() gorzej jakby się 4/5 miesięczne niemowlę na chama obkładało poduszkami by siedziało samo na siłę ![]() kurde, powiem wam że nie wyobrażam sobie spać z dzieckiem ![]() a mąż to by w ogóle tego nie przeżył tak więc mamy 8 miesięcy Goba dla Adasia
|
||
|
|
|
#1356 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
), to bałam się że go zgniotę, dlatego spał z nami a nie z nami, w sensie że mam taką dostawkę doczepianą do łóżka naszego, więc nie leżał między nami, a był na wyciągnięcie ręki. Teraz z reguły nie odkładam go do dostawki bo mi się nie chce później go dźwigać, śpi zwyczajnie albo między nami, ale częściej z mojego boku, od strony tejże dostawki właśnie więc nie ma ryzyka że mi spadnie na ziemię. Szczerze mówiąc, to ja sobie nie wyobrażam wstawać w nocy do dziecka śpiącego gdziekolwiek indziej A tak, nie wstałam ani razu w nocy z łóżka odkąd się urodził Może gdyby jadł mm to i tak bym musiała wstawać mieszać to mleko, to by mi było obojętne. A mąż? Mąż lubi go przytulać w nocy tak samo jak ja Poza tym, Franek ma bardzo mocny nocny sen, a my wielkie wyro
|
|
|
|
|
#1357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja bym po prostu nie chciała z dzieckiem spać ![]() wolę z mężem i wolę sypialnię mieć dla siebie i chyba troszkę bym się obawiała czy dałby się potem eksmitować jak podrośnie my na mm więc może prościej aczkolwiek mam koleżanki karmiące cycem, dzieciaczki mają swoje pokoje i jest luz ![]() początkowo wstawaliśmy co 3h ale zawsze odkładaliśmy do łóżeczka (stało w naszej sypialni) - nie był to dla mnie kłopot a teraz to już w ogóle Jan w swoim pokoju
Edytowane przez T'ai Czas edycji: 2013-08-12 o 10:52 |
|
|
|
|
#1358 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u nas podobnie, jak już wyszedł ten ząb to druga noc z rzędu praktycznie przespana (obym nie zapeszyła )Cytat:
![]() dla Jana i Adasia
|
||
|
|
|
#1359 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i: ale ciiiiiiiiii nie chwal bo wiesz u nas dziś też super, zaczął się wiercić koło 24 to zatkałam smokiem (moje dziecko po 7 miesiącach polubiło smoka do spania ), obudził się koło 3, zjadł cyca, o 7 zaczął znów się wiercić, znów zatkałam smokiem i pospał do 8 Cytat:
![]() nie bój się, duże dzieci już są, krzywdy nie zrobisz ![]() Cytat:
mi to kompletnie nie przeszkadza bajer polega na tym, że gdybyś musiała od urodzenia wstawać co 1-1,5 godz, lub nawet częściej na cyca to nie wiadomo czy byś nie spała z Jaśkiem przy butli inaczej to wyglądaCytat:
o właśnie! |
||||
|
|
|
#1360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a teraz śpi w łóżeczku do pierwszej pobudki (różnie, czasem o 23, czasem o 1 lub o 3 tak jak dziś ), dojdziemy w końcu do tego że obudzi się dopiero rano ![]() STO LAT JASIU I ADASIU
|
|
|
|
|
#1361 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
(cos jak miala 6.5 miesiaca), a kiedy sie ciut wzmocnila i opanowala pozycje do raczkowania dopiero sadzalam, a chwile pozniej ona sama siadlaW spacerowce swoja droga siedziala , bez podparcia bo nie chciala, za to oparta na lokciu, probowalam ja inaczej usadzic ale ona wiedziala lepiej jak jej wygodnie, albo lapala palak z przodu. za 8 miesiacy
|
|
#1362 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i niech każdy śpi jak chce ![]() po prostu ja sobie siebie tak nie wyobrażam, tylko tyle ![]() nawet jak z mężem śpię to się przytulę trochę a potem i tak dupą odwrócę i na swoją połówkę bo lubię mieć kawałek przestrzeni dla siebie ![]() i miejsca nie widzę dla Jana między nami o! raz mi się zdarzyło z Janem przysnąć na kanapie w salonie ale w takiej dziwnej pozycji, nie chciałam go wybudzać i wstałam połamana normalnie ![]() dzięki ---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
a wiadomo że i tak najwięcej go układam na glebie i się kula na brzuchu czy plecach raz mi się zdarzyło Jana posadzić w spacerówce bo poszłam z kumpelą na spacer z jej 2-letnią córką, i Jan widział że ona się gdzieś kręci i gada ale nie mógł jej zobaczyć jak podniosłam to od razu był spokój
|
|||
|
|
|
#1363 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nam akurat Franek w kwestiach intymnych niczego nie utrudnia, ani fakt że śpi z nami, nic a nic... poza tym, nie czuję się ograniczona sypialnią ![]() Co do eksmitowania - serio nie znam żadnego osiemnastolatka śpiącego z rodzicami... czyli wszystkie dzieci DA SIĘ eksmitować do ich łóżek ![]() Nie pisałam też ze prościej przy mm - pisałam wręcz przeciwnie, że samo wstawanie w nocy żeby mieszać mm to już jak dla mnie byłby problem i dużo roboty, więc wtedy czy dziecko jest obok czy na drugim końcu domu to już jeden pies. Franuś też ma swój pokój, ale w tej chwili jest jedynie pokojem do przewijania Nie planuję eksmisji w najbliższym czasie, jestem ortodoksyjną wyznawczynią tzw rodzicielstwa bliskości
|
|
|
|
|
#1364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1365 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas nosidlo na klamry prawie codziennie w uzytku, jak mala nie lubila hustowania tak tego mei tai lubi
Jednak klamry a wiazanie to inna bajka. Sama ja pakuje w 30 sekund, jedyny - to ze jest za grube na upaly, ale zaraz lato sie konczy.
|
#1366 |
|
Wtajemniczenie
|
hej laseczki
dla chłopaków za 8 m-cymacie na mnie zły wpływ, ponadrabiałam Was wczoraj późnym wieczorem i co mi się śniło? no co? gofry.................... ........ ![]() w weekend przeżyłam swoją pierwszą noc bez dziecka, mała została z teściami. Dziwnie się czułam, jak wychodziłam to miałam łzy w oczach a potem wieczorem też trochę stresa. Trochę mnie to kosztowało nerwów ale ogólnie odpoczęłam. A wg dziadków Wiktoria to mega grzeczna dziewczynka
|
|
|
|
#1367 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja dziś nawet do 8 ![]() Cytat:
![]() Ja tak chciałam żeby starszy spał sam, męczyłam się strasznie wstawaniem do niego po kilka razy i jak miał ponad rok to wylądował z nami w łóżku. Młodsza od samego początku z nami, uwielbiamy to wszyscy i w niczym nie przeszkadza ![]() My po wakacjach (foto w albumie), powrót do szarej rzeczywistości
|
|
#1368 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak mówiąc szczerze myślałam o młodszych dzieciach ![]() że eksmitowanie 2-3 latka który spał dotąd tylko z rodzicami może początkowo sprawiać kłopot, no ale to wyjdzie pewnie "w praniu" jednakże jeśli ktoś ma zamiar spać z dzieckiem do 18-tki, nic mnie do tego ![]() my od początku na mm także wyjścia nie było ale sprawnie to szło początkowo Jasiek w swoim pokoju też tylko się bawił ale niedawno całkiem go przenieśliśmy Cytat:
teraz już będzie tylko z górki ![]() zostawiłam Jana na chwilę, podczołgał się do swojego pudełka, otworzył, powyciągał sobie zabawki ![]() aaaaaa i złapałam siuśki w nocnik |
||
|
|
|
#1369 |
|
Wtajemniczenie
|
Zycie to najlepszy weryfikator
![]() ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- sa siuski
|
#1370 |
|
Wtajemniczenie
|
no właśnie od wczoraj strasznego stresa złapałam w związku z tym siedzeniem, sadzaniem, staniem itp
aż zasnąć nie mogłam, bo myślałam, że młoda właśnie uwielbia sprężynować na nóżkach. I teraz nagle miałabym przestać. Właśnie z nią to nie idzie za długo nic na leżąco porobić, bo się szybko denerwuje.A tak to trochę poleży, trochę posprężynuje, trochę ją ponosimy, znowu poleży itp. Ale zaczęłam się bać, że ona w ogóle sama nie usiądzie ani nie stanie, jak będzie stawiana i czasami sadzana, bo nie będzie miała motywacji...Juz nie wiem co robić, żeby jej jakoś nie upośledzić przypadkiem
|
#1371 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja już to pisałam kiedyś - że jakby sytuacja mnie zmusiła to bym spała, ale na moje szczęście nie mam takiej sytuacji. Zresztą Iza też lubi swoje łóżeczko i sama chce żeby je odłożyć do niego jak jest zmęczona. Także może ma to po mnie. Ja również nikogo nie krytykuję. Przecież chodzi tylko o to, żeby się wyspać ![]() Cytat:
Cytat:
Jakby była taka sytuacja żeby z nami spała to pewnie byłaby wyłącznie druga opcja o której pisze Moonie. Z tym, że moja się niestety tak wierci, że nie wiem jakbym to zorganizowała. A jak wstaje rano i ją biorę do łożka z nadzieją, że może jeszcze się położy a ja przy niej to ona wtedy skacze przeze mnie, próbuje ściągać kwiatki z parapetu, ciągnie mnie za włosy. A jak jest u Was po przebudzeniu - nie boicie się, że obudzą się przed Wami, przeskoczą przez Was i spadną czy też macie to jakoś zorganizowane - pytam z czystej ciekawości.---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1372 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie niestety jest odwrotnie to ja jestem tą stroną budzoną ![]() A jak z Wami chodzi spać czy wcześniej? Jak śpi w łóżku to wierci się czy raczej śpi w miejscu? Bo moja pada najpóźniej o 21ej, a dla mnie to trochę za wcześnie na spanie i jak śpi to jest praktycznie w każdej pozycji i w każdym rogu łóżka. ---- Sto lat dla Jasia i Adasia |
|
|
|
|
#1374 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wtedy ją trochę przesuwam. Ogólnie jakoś bardzo mi to spanie z nią nie przeszkadza, ale chciałabym żeby spała w łóżeczku. Niestety nie wiem jak to zrobić, bo młoda się dosyć często wierci w nocy i szuka cycka. Nawet nie je wtedy tylko do zaśnięcia jej potrzebny...
|
|
#1375 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
różnie to u nas zupełnieNie wierci się, tzn zmienia boki, czasem nogami zarzuci gdzieś, ale nie "wędruje" po łóżku. |
|
|
|
|
#1376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja potrafi się obudzić jak wracamy o późniejszej godzinie i wyciągamy ją z fotelika czy z wózka, ale to raczej góra kilkanaście minut i idzie spać dalej. Musi przecież być wyspana na 6 rano
|
|
|
|
|
#1377 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzę że rozwija się podobnie do starszego więc jestem spokojna. przerwę od rehabilitacji mamy do września, pewnie się nasłucham jakie to moje dziecko słabe i ile powinno robić itp ale nie przejmuję się ![]() Cytat:
W nocy tez się nie wierci? Bo moja strasznie. Jak śpi to wygląda jak literka "L" i tymi nogami mnie kopie w plecy, nie wiem jak to robi ale często budzę się z jej stopami na mojej twarzy ![]() I nie znosi być przykryta a my tak i tez się ciągle z kołdrą siłuje.
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2013-08-12 o 14:24 |
||
|
|
|
#1378 | |
|
Zakorzenienie
|
super! gdzie byliście? w Tatrach? ale fryzura - pioruny były czy co
![]() Cytat:
![]() ![]() święta prawda
|
|
|
|
|
#1379 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dlatego ja postanowiłam, że nie będę przyzwyczajać dziecka, że śpi się z rodzicami. Chcę, żeby dla niego było naturalne, że mama śpi z tatą, a on w swoim łóżeczku. A co do problemu z wstawaniem, to większość moich znajomych, które odstawiły od piersi dziecko w wieku około roku, były zdziwione, że nagle przestało się budzić w nocy, bo wcale nie potrzebowało jedzenia. U nas też widzę już różnicę |
|
|
|
|
#1380 | |
|
Zakorzenienie
|
Tak
Fryzura też mnie rozwaliła, tak wiało przy schronisku na Kalatówkach ![]() ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ---------- Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:22.

tzn. budzi się na karmienie ok. 23 a potem spi do rana

bo na tym brzuchu za długo nie chce, zaraz piszczy to jak ma się nauczyć siadać i raczkować 
Zastanawiam się czy jechać z Ulą i się z nią przemęczyć, czy ją zostawić w domu z kimś (a nie wiem za bardzo z kim) i się martwić
Eehh dylematy, dylematy...
Nie korzytam z niego to po co ma leżeć
dla Adasia

aczkolwiek mam koleżanki karmiące cycem, dzieciaczki mają swoje pokoje i jest luz 

)
klask i: ale ciiiiiiiiii nie chwal bo wiesz
), obudził się koło 3, zjadł cyca, o 7 zaczął znów się wiercić, znów zatkałam smokiem i pospał do 8
(cos jak miala 6.5 miesiaca), a kiedy sie ciut wzmocnila i opanowala pozycje do raczkowania dopiero sadzalam, a chwile pozniej ona sama siadla