![]() |
#1171 |
Zakorzenienie
|
Odp: Filologia polska
Licencjat zrobiłam dwa lata temu. Hmm, a jak się tego dowiedzieć? Ja nawet nie wiem, gdzie mam kuratorium.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#1172 |
Zakorzenienie
|
W którym woj mieszkasz lub pracujesz? Jest to na tyle ważne, że nie każdy dyr jest obryty z prawa oświatowego. Ktoś mógłby Cię zbyc, a tak bedziesz uzbrojona w wiedze z kuratorium. W woj slaskim kuratorium jest w Katowicach. Ja mieszkam w Bielsku-Białej i u nas jest delegatura kuratorium w Katowicach. Ewentualnie możesz starać się o posadę polonisty lub historyka, a jak się spodobasz to dyr sam zadzwoni do kuratorium
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#1173 |
Zakorzenienie
|
Juz mam prace polonistki od września zapewnioną
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#1174 |
Przyczajenie
|
Dot.: Filologia polska
Hej czy odpowiecie na moje pytanie??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1175 |
Zakorzenienie
|
Jak masz zapewniona prace polonistki to nie masz sie czym martwic. Podpytaj dyr, czy moglabys dostać godziny z historii, bo masz w suplemencie napisane, że posiadasz uprawnienia do nauczania przedmiotu. Dyr sam sprawdzi w kuratorium
![]() |
#1176 |
Zakorzenienie
|
Aha
![]() |
![]() |
#1177 |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Filologia polska
![]() |
#1178 |
Rozeznanie
|
Filologia polska
Aż dziwne, że wcześniej nie znalazłam tego wątku
![]()
![]() |
#1179 |
Przyczajenie
|
Mam do was dwa pytania
![]() 1- Myślicie, że po mat-fizie mam szansę dostać się na filologie, jeżeli będę zdawała na maturze rozszerzony polski? (Do tego chce zdawać roz. matme, fize, angielski) ![]() 2 - W jakim zawodzie pracujecie po FP ? Czy w dzisiejszych czasach jedynym zawodem po tych studiach z całkiem niezłą pensją jest... nauczyciel? ![]() Pozdrawiam serdecznie ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1180 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam pytanie... skoro zdajesz R matme czy fizykę to po co "pchasz" się na FP ? 2- całkiem niezła pensja - rozbawiło mnie to ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1181 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1182 |
Przyczajenie
|
Witajcie.
Od października zaczynam właśnie studiować filologię polską ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1183 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy od osoby i uczelni. Dla mnie udręką były gramatyka historyczna i teoria literatury. Ale wszystko jest do przejścia
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#1184 |
Raczkowanie
|
Wiele tak naprawdę zależy od uczelni, jednak z doświadczenia mogę powiedziec, że na I roku najtrudniejsza jest gramatyka opisowa i literatura staropolska. Na pierwszym przedmiocie mnóstwo zasad, na drugim natomiast- ogromna lista lektur. Warto przede wszystkim postawić na systematyczność. Nauki i czytania jest naprawdę dużo, ale spokojnie, nie robi się tego non- stop. Myślę, że jeżeli z Twojej strony jest prawdziwa miłość do języka ojczystego to spokojnie dasz radę. Przyda się jeszcze trochę pasji i zdrowego rozsądku.
![]() ![]() Na razie mogę doradzić jedno- korzystaj z wakacji!! I nie przejmuj się- jeżeli język polski jest naprawdę Twoją pasją, to jestem pewna w 100%, że sobie poradzisz. Jeżeli będziesz miała jeszcze jakiekolwiek pytania dotyczące tego fantastycznego kierunku - pisz! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1185 |
Raczkowanie
|
Dawno, dawno temu...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1186 |
Raczkowanie
|
No cóż, jeżeli ktoś idzie na polonistykę z przekonaniem, że ... trafi do szkoły poetów to faktycznie bardzo szybko nastąpi zderzenie z rzeczywistością. Część moich znajomych porzuciła te studia zaraz w październiku. Ci co studiują dalej nie są na tym kierunku po to, by zrobić licencjat czy zrobić magistra i zastanawiać się, po co zmarnowali 3 lata czy 5 lat życia. Żadnej pracy nie znajdzie się, oczekując jej w blasku księżyca.
![]() Na polonistyce nikt nie zapewnia, że po skończeniu tego kierunku od razu zostanie się zarzuconym ofertami pracy. Ale o ile się nie mylę, to jest naprawdę mało kierunków, które taką gwarancję dają. Jeżeli jednak odnajdzie się prawdziwą pasję na tym kierunku, to studia naprawdę rozwiną. Trzeba pamiętać o jednym- studiowanie filologii polskiej to nie nauka fryzjerstwa czy mechaniki- nam zawodu nie zapewnią. Od tego są wszakże szkoły zawodowe- fach w ręku. Przekonanie, że idąc na filologię polską lekko, miło i przyjemnie 'przebrniemy' przez studia, a na końcu będzie czekała nagroda w postaci dobrze płatnej, ciepłej posadki jest błędem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1187 |
Raczkowanie
|
Czy to dziwne, że idąc na filologię polską marzyłam o trafieniu do szkoły poetów? Poza tym dzięki za wyjaśnienie, że polonista nie ma fachu w ręku, bo wg mnie ma go w głowie, chyba, że te studia spiorą mu mózg, co się zdarza. Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1188 |
Przyczajenie
|
Dot.: Odp: Filologia polska
Hej Kati123, mogę mieć do Ciebie kilka pytań (oczywiście jak nie chcesz odpowiadać, to nie rób tego)
![]() ![]() Ty piszesz, że udało ci się to zrobić! ![]() Faktycznie sytuacja jest taka jak ludzie mówią czy jednak są jakieś miejsca w szkołach? Jak przebiega taka rekrutacja/jak wyglądała twoja historia? I wreszcie - w jakiej szkole uczysz?! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1189 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dostałam pracę, ale umowę mam "na czas nieobecności nauczyciela zatrudnionego na stałe". Czyli przez rok, gdy kobieta będzie na macierzyńskim. Jest jeszcze szansa, że popracuję tam kolejny rok, ale nie wiem jak będzie... CV złożyłam aż... 2 :-D Miałam po prostu szczęście, bo szybko się okazało, że akurat szukają polonisty w szkole, którą odwiedziłam i od której mieszkam zaledwie 3 km. Więc byłam idealną kandydatką, ponieważ dostałam pół etatu (10/18) i jednocześnie jestem dyspozycyjna, gdy trzeba szybko przyjechać na zastepstwo. Wyglądało to tak, że w marcu bodajże złożyłam papiery, po jakimś miesiącu nieoficjalnie od znajomych ze szkoły dowiedziałam się, że polonistka poszła na zwolnienie. W maju zostałam zaproszona na rozmowę i kazano mi czekać do czerwca, gdy będzie wiadomo dokładnie ile godzin dostanę. Pod koniec czerwca znowu mnie zaproszono i dostałam informacje o tym, ile godzin będę mieć, że tylko lekcje (bez swietlicy i wychowawstwa), dostalam skierowanie na badania, papiery do wypełnienia i daty rady sierpniowej i szkolenia z e-dziennika ![]() Uczę w podstawówce ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1190 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedź!
![]() Tylko 2 CV? Ale masz szczęście! GRATULACJE! Byłaś jedyną kandydatką? Nie ma "konkurencji"? Rozumiem, że w ostatecznym rozrachunku pracujesz tylko na 10/18? Da się za to przeżyć? Nie masz problemów z uczniami? Ja się boję, że na początku "kariery" takie problemy mogą wystąpić ![]() Myślisz, że jest sens iść na filologię polską nauczycielską? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problemy jasne, że mam. Dodatkowo klasa, którą uczę, jest wyjątkowo trudna i wszyscy mówią, że takich uczniów w tej szkole nigdy nie było. Ale nie jest źle, jak chyba wszędzie są lepsze i gorsze momenty ![]() Czy poszłabym drugi raz na fp? Chciałam napisać nie... ale z drugiej strony czy jest jakiś humanistyczny kierunek, po którym miałoby się dobrą pracę? Wątpię. Nie widzę siebie na innych studiach. A praca w szkole mi odpowiada. Czy komuś bym te studia poleciła "z czystym sercem"? Nie. Po pierwsze: dużo zależy od tego, gdzie mieszkasz. Po drugie: czy naprawdę widzisz się w pracy jako nauczyciel? Praca oprócz plusów, które wszyscy widzą, ma też minusy, o których mało kto mówi. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1192 |
Przyczajenie
|
Jakie minusy? Ludzie mówią tylko o niskich zarobkach i o tym, że jest mnóstwo papierów do wypełniania...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1193 |
Zakorzenienie
|
No wspomniana papierologia, ja np. trafiłam na szczególnie trudny przypadek ucznia oraz klasę z przewrazliwionymi rodzicami. W szczegóły wchodzić nie będę, ale bywa naprawdę ciężko. Na szczęście mam dookoła cala kadrę, która służy mi pomocą jako "świeżakowi". Poza tym praca ogólnie funduje skoro stresów ;-) i w dzisiejszych czasach nauczyciel jest coraz gorzej postrzegany.
![]() |
![]() |
#1194 |
Zakorzenienie
|
Nie zdam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1195 |
BAN stały
|
Jestem absolwentką UP w Krakowie.
Skończyłam filologię polską i oligofrenopedagogikę. Jeśli są jakieś pytania, zapraszam ![]() P.S. Mam dużooooo materiałów dydaktycznych i opracowane pytania egzaminacyjne poszczególnych kursów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1196 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1197 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1198 |
Raczkowanie
|
Jak chcecie pracy, kierunki na których bynajmniej na uczelni zapewniają, że na 100 % jest praca to:
automatyka informatyka mechatronika mechanika i budowa maszyn bynajmniej u mnie, na uniwerku, bo na politechnikę mam za daleko. Serio widzicie się w tym? Osobiście zauważyłam, że moda na humanistyczne kierunki, że tak powiem przepada ostatnio, pozytywna tendencja, będzie mniejsza konkurencja xd I trochę optymizmu moi drodzy. Lepiej coś robić na 100 % , realziować się w tym i pracować za☠☠☠iście, bo cię wtedy ludzie zauważą i docenią niż męczyć się w czymś niby dochodowym, ciułać pomału i stać się średniakiem. Życie macie jedno, pewnego dnia obudzicie sie z poczuciem depresji, jak wielu moich znajomych .To były moje spostrzeżenia po wnikliwej obserwacji otoczenia. Polonistyka rządzi, zastanawiam się, czy się nie wybrać, aczkolwiek mnie bardziej chyba obce kraje kręcą niż polskie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1200 |
Raczkowanie
|
Na UWMie na rybactwie jest bodajże 6 osób. Tyle samo na jakimś dziwnym kierunku matmoinformatycznopedagog icznym, nie pamiętam jak to się zwało. O dziwo na fizyce również 10 osób. Otworzyć trzeba, profesorowie też muszą zarabiać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:02.