wesele zmarnowane pieniadze - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-12-30, 22:46   #91
Agniesia~
Raczkowanie

Dot.: wesele zmarnowane pieniadze

Wesele to cos wiecej niz kaseta video, czy zdjecia. To przysiega przy najblizszych. Radosc, ktora mozna sie podzielic!!!!!!!!!
Stary 2006-12-31, 08:44   #92
Olcia_rom
Rozeznanie

Dokładnie! Zgadzam sie w 100%!!!
Olcia_rom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-31, 11:21   #93
Helga20
Raczkowanie

Moje wesele jesli będzie to będzie bardzo skromne.Nie mam ochoty na zabawę w lokalu dla 300 osób z których 90% widziałam raz w życiu
Helga20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-01, 19:06   #94
Olcia_rom
Rozeznanie

Wesele na 300 osób???? To chyba powinno sie 'spend' nazywać, a nie wesele! Moje wesele bedzie dla 100 osób, a i tak uwazam że to ciut za duzo. Wszystkie te osoby znam, jesli nie znam to po prostu nie zapraszam, bo niby po co? Żeby sztuczny tłum zrobić???????
Stary 2007-01-01, 19:08   #95
bess
Zakorzenienie

zeby miec 100 osob musialabym chyba statystów wynająć-mam b.mala rodzine
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-01, 19:21   #96
Olcia_rom
Rozeznanie

no! A co dopiero 300??? Ja tez mam małą rodzinkę, ale mój luby ma bardziej liczna i stad ta setka.
Stary 2007-01-02, 08:16   #97
MARIKA.S
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
zeby miec 100 osob musialabym chyba statystów wynająć-mam b.mala rodzine

moge posłużyć jako statystka z checia sie pobawię na jakims fajnym weselu
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-02, 08:39   #98
MARIKA.S
Zadomowienie

bess tak poza tym równiez jestem fanka bollywoodu no i szaruka i kajol
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-06, 11:33   #99
melka 1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Helga20 Pokaż wiadomość
Moje wesele jesli będzie to będzie bardzo skromne.Nie mam ochoty na zabawę w lokalu dla 300 osób z których 90% widziałam raz w życiu
to tak jak ja
Stary 2013-08-11, 22:01   #100
Elfir
Zakorzenienie

Ja akurat lubię swoją rodzinę i chciałam się z nimi pobawić w ten dzień. Wesele było na 45 osób.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-11, 23:43   #101
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Ja akurat lubię swoją rodzinę i chciałam się z nimi pobawić w ten dzień. Wesele było na 45 osób.
Łącznie z Wami? Mieliście na weselu znajomych?

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-12, 22:11   #102
Elfir
Zakorzenienie

Nie.
Nie mam przyjaciółek, a znajomych zaprosiłam wyłącznie na ceremonię zaslubin a nie na wesele.
Mąz utrzymuje słaby kontakt ze swoim kuzynostwem, wiec zaprosił naprawdę niewielu, stąd na weselu przeważała moja rodzina.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-12, 22:59   #103
Must
Rozeznanie

Ostatnio uczestniczyłam w dwóch weselach, gdzie na każdym było po 130 osób. Wydaje mi się, to mega dużo.
Ja planuje swoje na około 200 osób i to jest meeeggaaa wyzwanie logistyczne
Must jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-13, 19:53   #104
kaledonia
zielony stworek

My nie żałujemy, że mieliśmy przyjęcie weselne (bo "tylko" 60 osób to wg rodziców nie wesele). Młody pokrył koszty ugoszczenia swojej rodziny, moi rodzice resztę za salę, a foto, DJ i całą resztę płaciliśmy wspólnie.

To nie wyszło jakoś kosmicznie drogo, było bez przepychu (nawet auta do ślubu nie wynajęliśmy, szliśmy pieszo ) i mamy co wspominać

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-13, 20:47   #105
zollla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
My nie żałujemy, że mieliśmy przyjęcie weselne (bo "tylko" 60 osób to wg rodziców nie wesele). Młody pokrył koszty ugoszczenia swojej rodziny, moi rodzice resztę za salę, a foto, DJ i całą resztę płaciliśmy wspólnie.

To nie wyszło jakoś kosmicznie drogo, było bez przepychu (nawet auta do ślubu nie wynajęliśmy, szliśmy pieszo ) i mamy co wspominać
Możesz napisać ile Wam wyszło jeśli to nie tajemnica?
My ciągle wybieramy czy uroczysty obiad czy skromne przyjęcie...

zollla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 21:42   #106
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez zollla Pokaż wiadomość
Możesz napisać ile Wam wyszło jeśli to nie tajemnica?
My ciągle wybieramy czy uroczysty obiad czy skromne przyjęcie...
Nie całe 12 tys zł za przyjecie calonocne bez alkoholu i dodatkow na 60 osób. Jak czytalam o takich imprezach za 50tys zl to duzo nie wydalismy

Nawet gdybysmy zrobili kolacje to i tak z fotografa bysmy nie zrezygnowali, a to dodatkowy koszt (ceny od 1200 do 4000 zł w Łodzi), muzyki (DJ to od 1200zł do max cen nie znam), naszych ubran, ofiary na kosciol (lub oplata USC), muzyki w kosciele (u nas skrzypce).

Nie bylo tylko kamery, samochodu, dekoracji sali (dekoratorki za 1tys zl! ), bo na to faktycznie szkoda nam bylo kasy

Ale na ceremonie slubna, ubrania, przyjecie dla najblizszych, nie szkoda, bo to sa wspomnienia. Nie duzo bysmy oszczedzili na kolacji poslubnej (moze z 50zl/ osobe to ile to jest? 3tys zł ), a pewnie bym zalowala. Wybawilismy sie, wytanczylismy, posmialismy, ze niektorym gosciom bylo malo

Zmarnowac pieniadze moglabym kupujac wg mnie zbyt droga suknie na 1 raz, ale na szczescie "ta jedyna" znalazlam w calkiem przyzwoitej cenie.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-14, 23:56   #107
Basia _W
Raczkowanie

Nie uważam, iż wesele to zmarnowane pieniądze. Nie lubię jednak wesel typu "zastaw się a postaw się". Byłam na jednym weselu na 130 osób, które było bardzo drogie, o czym dowiedziałam się na poprawinach; gdzie bliska rodzina Pary młodej przechwalała się "ile to oni nie wydali na wesele". Koszt ugoszczenia jednej pary na weselu czyli wyżywienie i obsługa kelnerska (bez ciasta, alkoholu, owoców, napojów, tortu, pieczonego dzika i innych "dodatków") wyniósł 800 zł na parę!!! Moim skromnym zdanie mega drogo. Szybko można sobie przeliczyć, że za samą salę, obsługę i wyżywienie (bez jakiegoś szałowego menu - nie było jakiś wykwintnych i egzotycznych dań) młodzi wydali ok. 60 tyś, a gdzie reszta wydatków takich jak: orkiestra, fotograf, kamerzysta itd. Z tego co słyszałam, "pozostałe" wydatki wyniosły niemalże drugie tyle. Szczerze mówiąc nigdy bym nie pomyślała, że to wesele aż tyle kosztowało. Bawiłam się na nim rewelacyjne, choć uważam, że za połowę tej sumy goście bawiliby się tak samo. Najważniejsze jest jednak to, że Młodzi sami uzbierali na swoje wesele i chwała im za to, tak więc uważam, że mogli wydać tyle ile chcieli i na to co chcieli, w końcu to ich Dzień i ich kasa. Goście bawili się znakomicie ale nie była to zasługa drogiej sali czy pięciopiętrowego tortu, lecz dobrze poprowadzonej zabawy weselnej i samych gości, którzy przybyli na nie by świętować ten dzień z Parą Młodą.

Uważam także, że to sama Para Młoda decyduje o formie i budżecie jakim dysponuje na ten Dzień. Jedni wolą skromny ślub i przyjęcie weselne, drudzy huczne i gwarne wesela z wielką pompą. Jednak uważam, że za nic w świecie nie powinno się barć kredytu na wesele; kto chciałby bawić się za kredyt?? Cieszę się także z faktu, że większość moich znajomych, którzy są już małżeństwem lub planują nim być sami zbierają na wesele, nie obciążają tym kosztem rodziców i sami decydują na co ich stać. My także sami zbieramy fundusze na Nasz Wielki Dzień; sami ustalamy na co nas "stać" a na co nie. Planujemy wesele na ok 9o osób, zapraszamy najbliższą rodzinę i przyjaciół, Tych z którymi chcemy dzielić się naszym szczęściem. Gdybyśmy chcieli zapraszać całą rodzinę to nie wiem czy zamknęlibyśmy się w 200 osobach. Na niektórych wydatkach można zaoszczędźcie, w inne warto "zainwestować" pewną kwotę np. fotograf.

Jeżeli komuś "szkoda kasy na wesele" to moim zdanie mnie powinien go w ogóle wyprawiać a przeznaczoną kwotę na ten cel przeznaczyć na coś innego. Ja z moim Przyszłym Niedoszłym Narzeczonym i Mężem, uważamy, że wesele to nie wydatek lecz inwestycja w wspomnienia, emocje, radość, że to Wyjątkowy Dzień dla Nas i dla naszych bliskich, dzień, w który ślubować będziemy sobie miłość, wierność i szacunek, dlatego chcemy by był Wyjątkowy i Taki jaki sobie go wymarzymy.

Reasumując, bo się rozpisałam i końca nie widać.... uważam, że każda Para powinna sam decydować jaki ślub i wesele jest ich marzeniem i na jakie wesele mogą sobie pozwolić, jaką formę uważa dla siebie najlepszą, by później nie żałować, że wydało się albo za duża albo za mało. W końcu decyzja należy do Państwa Młodych i to oni powinni stawiać przysłowiową kropkę na "i".
Basia _W jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 16:52   #108
CoffeeMonster
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Basia _W Pokaż wiadomość
Nie uważam, iż wesele to zmarnowane pieniądze. Nie lubię jednak wesel typu "zastaw się a postaw się". Byłam na jednym weselu na 130 osób, które było bardzo drogie, o czym dowiedziałam się na poprawinach; gdzie bliska rodzina Pary młodej przechwalała się "ile to oni nie wydali na wesele". Koszt ugoszczenia jednej pary na weselu czyli wyżywienie i obsługa kelnerska (bez ciasta, alkoholu, owoców, napojów, tortu, pieczonego dzika i innych "dodatków") wyniósł 800 zł na parę!!! Moim skromnym zdanie mega drogo. Szybko można sobie przeliczyć, że za samą salę, obsługę i wyżywienie (bez jakiegoś szałowego menu - nie było jakiś wykwintnych i egzotycznych dań) młodzi wydali ok. 60 tyś, a gdzie reszta wydatków takich jak: orkiestra, fotograf, kamerzysta itd. Z tego co słyszałam, "pozostałe" wydatki wyniosły niemalże drugie tyle. Szczerze mówiąc nigdy bym nie pomyślała, że to wesele aż tyle kosztowało. Bawiłam się na nim rewelacyjne, choć uważam, że za połowę tej sumy goście bawiliby się tak samo. Najważniejsze jest jednak to, że Młodzi sami uzbierali na swoje wesele i chwała im za to, tak więc uważam, że mogli wydać tyle ile chcieli i na to co chcieli, w końcu to ich Dzień i ich kasa. Goście bawili się znakomicie ale nie była to zasługa drogiej sali czy pięciopiętrowego tortu, lecz dobrze poprowadzonej zabawy weselnej i samych gości, którzy przybyli na nie by świętować ten dzień z Parą Młodą.

Uważam także, że to sama Para Młoda decyduje o formie i budżecie jakim dysponuje na ten Dzień. Jedni wolą skromny ślub i przyjęcie weselne, drudzy huczne i gwarne wesela z wielką pompą. Jednak uważam, że za nic w świecie nie powinno się barć kredytu na wesele; kto chciałby bawić się za kredyt?? Cieszę się także z faktu, że większość moich znajomych, którzy są już małżeństwem lub planują nim być sami zbierają na wesele, nie obciążają tym kosztem rodziców i sami decydują na co ich stać. My także sami zbieramy fundusze na Nasz Wielki Dzień; sami ustalamy na co nas "stać" a na co nie. Planujemy wesele na ok 9o osób, zapraszamy najbliższą rodzinę i przyjaciół, Tych z którymi chcemy dzielić się naszym szczęściem. Gdybyśmy chcieli zapraszać całą rodzinę to nie wiem czy zamknęlibyśmy się w 200 osobach. Na niektórych wydatkach można zaoszczędźcie, w inne warto "zainwestować" pewną kwotę np. fotograf.

Jeżeli komuś "szkoda kasy na wesele" to moim zdanie mnie powinien go w ogóle wyprawiać a przeznaczoną kwotę na ten cel przeznaczyć na coś innego. Ja z moim Przyszłym Niedoszłym Narzeczonym i Mężem, uważamy, że wesele to nie wydatek lecz inwestycja w wspomnienia, emocje, radość, że to Wyjątkowy Dzień dla Nas i dla naszych bliskich, dzień, w który ślubować będziemy sobie miłość, wierność i szacunek, dlatego chcemy by był Wyjątkowy i Taki jaki sobie go wymarzymy.

Reasumując, bo się rozpisałam i końca nie widać.... uważam, że każda Para powinna sam decydować jaki ślub i wesele jest ich marzeniem i na jakie wesele mogą sobie pozwolić, jaką formę uważa dla siebie najlepszą, by później nie żałować, że wydało się albo za duża albo za mało. W końcu decyzja należy do Państwa Młodych i to oni powinni stawiać przysłowiową kropkę na "i".
My zapraszamy na obiad 16 (ok. 1500 zl) osób, na ślub kto ze znajomych będzie chciał to przyjdzie, koszta kościelne (ok. 1000 zl) fotograf (ok. 1000), plus ubranie i obrączki i zostaje nam 25 000 na wymarzoną miesięczną podróż (planujemy Kubę, Dominikanę lub Azję). Sorry, ale nie sądzę żeby KIEDYKOLWIEK więcej było nas stać przepuścić tyle pieniędzy na wakacje. A ten miesiąc będzie na pewno miał w sobie o wiele więcej wspaniałych wspomnień niż weselicho. Na obiad zapraszamy tylko najbliższe nam osoby, a chyba najważniejsza w tym wszystkim jest przysięga, a nie impreza?
Łucja 15.10.2014
Aniela29.03.2016

CoffeeMonster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 18:41   #109
_dagusia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez coffeemonster Pokaż wiadomość
my zapraszamy na obiad 16 (ok. 1500 zl) osób, na ślub kto ze znajomych będzie chciał to przyjdzie, koszta kościelne (ok. 1000 zl) fotograf (ok. 1000), plus ubranie i obrączki i zostaje nam 25 000 na wymarzoną miesięczną podróż (planujemy kubę, dominikanę lub azję). Sorry, ale nie sądzę żeby kiedykolwiek więcej było nas stać przepuścić tyle pieniędzy na wakacje. A ten miesiąc będzie na pewno miał w sobie o wiele więcej wspaniałych wspomnień niż weselicho. Na obiad zapraszamy tylko najbliższe nam osoby, a chyba najważniejsza w tym wszystkim jest przysięga, a nie impreza?
l u b i ę to !!!

"Pieniądze szczęścia nie dają, dopiero zakupy" M.M
_dagusia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 15:46   #110
Deborah100
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Basia _W Pokaż wiadomość

O jaaa 120tysięcy na wesele JEDEN WIECZÓR, popijawę i tańce. Szok.
Ja za kilkanaście tysięcy więcej mam własne mieszkanie......W głowie mi się to nie mieści.....

Cytat:
Na obiad zapraszamy tylko najbliższe nam osoby, a chyba najważniejsza w tym wszystkim jest przysięga, a nie impreza?
Ludzie tego nie rozumieją....niestety.

Ja też jestem za skromnym weselem i tylko ślub cywilny. Wszystko elegancko i subtelnie. A wolałabym wydać więcej pieniędzy na wycieczkę To moje marzenie....chociaż z obecnym partnerem pewnie będzie niemożliwe....

Edytowane przez Deborah100
Czas edycji: 2013-08-20 o 15:49
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 16:46   #111
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Deborah100 Pokaż wiadomość
O jaaa 120tysięcy na wesele JEDEN WIECZÓR, popijawę i tańce. Szok.
Ja za kilkanaście tysięcy więcej mam własne mieszkanie......W głowie mi się to nie mieści.....

Ludzie tego nie rozumieją....niestety.

Ja też jestem za skromnym weselem i tylko ślub cywilny. Wszystko elegancko i subtelnie. A wolałabym wydać więcej pieniędzy na wycieczkę To moje marzenie....chociaż z obecnym partnerem pewnie będzie niemożliwe....
Czemu przysięga ma być najważniejsza? Może dla wierzących, którzy obiecują Bogu, że się będą kochać itp., ale dla osób laickich Myśmy sobie już tyle razy wyznawali miłość własnymi słowami- w bardziej intymnych sytuacjach niż przy gościach- że jakoś nie czuję magii w wypowiedzeniu formułki.

Też chcę elegancko i subtelenie. Niestety, to kosztuje więcej niż przaśne weselicho

Stary 2013-08-20, 17:44   #112
kami1984
Rozeznanie

Moim skromnym zdaniem decyzja o weselu jest uzależniona od kilku czynników. Najważniejszym są oczywiście pieniądze. Jeżeli kasa jest (nie trzeba się zapożyczać w bankach) i zgrana rodzina, znajomi to jak najbardziej warto taką imprezę zorganizować... Ja nie będę robiła wesela bo nie mam zamiaru później go spłacać przez rok czy dwa (moi rodzice byliby w stanie pokryć część kosztów ale tzeta niestety nie) ...ponadto nie utrzymuję kontaktów ze swoją rodziną na co dzień (mam udawać jak bardzo jestem z nimi związana?)... natomiast u tżta same rodzeństwo jest zaopatrzone w 13 małych dzieci, które musiałyby być na weselu gdyż starsze towarzystwo jest obraźliwe tzn. "jak to bez dzieci!?" - przedszkole murowane. Po rozmyślaniu wielokrotnym stwierdziliśmy, że wyślemy zawiadomienia o ślubie... kto będzie chciał to przyjdzie... a dziadków, świadków i rodziców zaprosimy na obiad po czym polecimy na Malediwy. Ślub planujemy w przyszłym roku.

Edytowane przez kami1984
Czas edycji: 2013-08-20 o 17:47
kami1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 18:07   #113
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kami1984 Pokaż wiadomość
Moim skromnym zdaniem decyzja o weselu jest uzależniona od kilku czynników. Najważniejszym są oczywiście pieniądze. Jeżeli kasa jest (nie trzeba się zapożyczać w bankach) i zgrana rodzina, znajomi to jak najbardziej warto taką imprezę zorganizować... Ja nie będę robiła wesela bo nie mam zamiaru później go spłacać przez rok czy dwa (moi rodzice byliby w stanie pokryć część kosztów ale tzeta niestety nie) ...ponadto nie utrzymuję kontaktów ze swoją rodziną na co dzień (mam udawać jak bardzo jestem z nimi związana?)... natomiast u tżta same rodzeństwo jest zaopatrzone w 13 małych dzieci, które musiałyby być na weselu gdyż starsze towarzystwo jest obraźliwe tzn. "jak to bez dzieci!?" - przedszkole murowane. Po rozmyślaniu wielokrotnym stwierdziliśmy, że wyślemy zawiadomienia o ślubie... kto będzie chciał to przyjdzie... a dziadków, świadków i rodziców zaprosimy na obiad po czym polecimy na Malediwy. Ślub planujemy w przyszłym roku.
Też dobry pomysł. Nie wiem, czy zamiast organizować imprezę za kilkadziesiąt tysięcy, nie lepiej całą kasę wydać na ekstra podróż. Zawsze ''rozsądniej'' jest spędzić 2 tygodnie w jakimś raju, niż jedną noc na zabawie

Sama zastanawiałam się, czy nie wziąć ślubu gdzieś za granicą (chciałabym w Sztokholmie), zabrać tylko fotografa, kamerzystę i 2 przyjaciół, żeby tam zafundować sobie tydzień atrakcji.

Stary 2013-08-20, 19:09   #114
kami1984
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Też dobry pomysł. Nie wiem, czy zamiast organizować imprezę za kilkadziesiąt tysięcy, nie lepiej całą kasę wydać na ekstra podróż. Zawsze ''rozsądniej'' jest spędzić 2 tygodnie w jakimś raju, niż jedną noc na zabawie

Sama zastanawiałam się, czy nie wziąć ślubu gdzieś za granicą (chciałabym w Sztokholmie), zabrać tylko fotografa, kamerzystę i 2 przyjaciół, żeby tam zafundować sobie tydzień atrakcji.
Też masz fajny pomysł.. Na podróż nie przeznaczymy kilkadziesiąt tysięcy ... byłoby mi szkoda tym bardziej, że chcemy zmieniać mieszkanie, ale na "coś" wyjątkowego na pewno sobie pozwolimy.... w końcu musi to być najpiękniejszy czas w życiu.
Stary 2013-08-21, 11:34   #115
CoffeeMonster
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _dagusia_ Pokaż wiadomość
l u b i ę to !!!
heheeh dziękuję

Ślub bierzemy przed świętami Bożego Narodzenia, wybieramy stary ale ładny kościółek przytrojony choinkami i świeczkami....moim zdaniem to, że będzie mało osób ma swój intymny urok (taki troche tajemniczy), że to tylko dla nas, a nie szopka dla rodziny! A póki co myślimy spędzić 3,5 tygodnia na Kubie jako, że tańczymy salsę, a ja mówię po hiszpańsku (w tym sylwestra w luksus0wym kurorcie Veradero w 4* lub 5*) a reszta zwiedzanie.
Łucja 15.10.2014
Aniela29.03.2016

CoffeeMonster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 15:52   #116
Deborah100
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Czemu przysięga ma być najważniejsza? Może dla wierzących, którzy obiecują Bogu, że się będą kochać itp., ale dla osób laickich Myśmy sobie już tyle razy wyznawali miłość własnymi słowami- w bardziej intymnych sytuacjach niż przy gościach- że jakoś nie czuję magii w wypowiedzeniu formułki.

Też chcę elegancko i subtelenie. Niestety, to kosztuje więcej niż przaśne weselicho
A to zależy Ja np. byłabym wstanie sama zrobić dekorację do restauracji, bo mam zdolności plastyczne, manualne i ogólnie sama chciałabym wszystko zaprojektować. Malutkie wesele- zaprosić tylko tych, którzy byli obecni w moim życiu przez cały czas, którzy wspierali... no i cywilny w plenerze.....
Cytat:
Czemu przysięga ma być najważniejsza? Może dla wierzących, którzy obiecują Bogu, że się będą kochać itp., ale dla osób laickich
Jestem niewierząca. Dla mnie to ma znaczenie, bo jednak przysięgam przed ukochanym miłość, wierność i przywiązanie aż do śmierci - trzeba do tego dojrzeć i zrozumieć powagę słów. Tak ja to odbieram

Ogólnie to nie przepadam za weselami. Kojarzą mi się z pijaństwem, którego nie znoszę, tandetnymi i często obraźliwymi zabawami, muzyką disco-polo przy której nie potrafię się bawić.
Raz byłam na nowocześniejszym weselu. Miło wspominam.
Nie jestem też osobą lubiącą być w centrum zainteresowania. Szybko męczą mnie ludzie a na takim weselu musiałabym 'zabawiać' rodzinę, znajomych przez całą noc. Bo jednak wypada podejść do każdego zapytać się jak zabawa, samopoczucie...
Cytat:
lub bierzemy przed świętami Bożego Narodzenia, wybieramy stary ale ładny kościółek przytrojony choinkami i świeczkami....moim zdaniem to, że będzie mało osób ma swój intymny urok (taki troche tajemniczy), że to tylko dla nas, a nie szopka dla rodziny! A póki co myślimy spędzić 3,5 tygodnia na Kubie jako, że tańczymy salsę, a ja mówię po hiszpańsku (w tym sylwestra w luksus0wym kurorcie Veradero w 4* lub 5*) a reszta zwiedzanie.
Świetny pomysł.....

My z Tż jescze nie planujemy ślubu ale już czuję, że nie byłby zadowolony z mojego pomysłu (skromniutkie wesele + długaaa zagraniczna wycieczka), chciałby sprostać wymaganiom matki i jej wyobrażeniom o wydaniu syna.....

Edytowane przez Deborah100
Czas edycji: 2013-08-21 o 15:56
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 16:49   #117
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Deborah100 Pokaż wiadomość
A to zależy Ja np. byłabym wstanie sama zrobić dekorację do restauracji, bo mam zdolności plastyczne, manualne i ogólnie sama chciałabym wszystko zaprojektować. Malutkie wesele- zaprosić tylko tych, którzy byli obecni w moim życiu przez cały czas, którzy wspierali... no i cywilny w plenerze.....
Jestem niewierząca. Dla mnie to ma znaczenie, bo jednak przysięgam przed ukochanym miłość, wierność i przywiązanie aż do śmierci - trzeba do tego dojrzeć i zrozumieć powagę słów. Tak ja to odbieram

Ogólnie to nie przepadam za weselami. Kojarzą mi się z pijaństwem, którego nie znoszę, tandetnymi i często obraźliwymi zabawami, muzyką disco-polo przy której nie potrafię się bawić.
Raz byłam na nowocześniejszym weselu. Miło wspominam.
Nie jestem też osobą lubiącą być w centrum zainteresowania. Szybko męczą mnie ludzie a na takim weselu musiałabym 'zabawiać' rodzinę, znajomych przez całą noc. Bo jednak wypada podejść do każdego zapytać się jak zabawa, samopoczucie...
Świetny pomysł.....

My z Tż jescze nie planujemy ślubu ale już czuję, że nie byłby zadowolony z mojego pomysłu (skromniutkie wesele + długaaa zagraniczna wycieczka), chciałby sprostać wymaganiom matki i jej wyobrażeniom o wydaniu syna.....
Jeżeli nie jestes wierząca, to niczego nie obiecujesz ''aż do śmierci'', bo nie znasz przyszłości i co najwyżej mozesz mieć taką nadzieję I nie obecujesz miłosci, wierności i tym podobnych. Dla mnie jednak wspólne życie x lat ma większe znaczenie, niż formułka.

Stary 2013-08-21, 19:19   #118
wioliix
Rozeznanie

My mamy wesele a z pieniazków które dostaniemy chcemy polecieć na podróż poślubną i z niczego się nie rezygnuje
wioliix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-22, 00:48   #119
frezja123
Rozeznanie

My podchodzimy do wesela bardzo praktycznie - więc go nie robimy.
Ważna jest dla nas przysięga, ślub, sama ta uroczystość. To co później - już niekoniecznie. Niedługo będziemy mieć przyjęcie weselne, lub inaczej - przedłużony obiad. Znaleźliśmy fajną restaurację, będzie sama najbliższa rodzina ok45osób.
Może to wynika z tego, że nie jesteśmy katolikami, więc także nie rozumiemy i nie mamy chęci na tradycyjne wesele (nie będzie zajeżdżania Pana Młodego po Pannę Młodą, błogosławieństwa, witania chlebem i solą, oczepin i innych zabaw).
Liczy się dla nas czas miło spędzony z rodziną, przyjęcie to obiad (IIdaniowy), deser, mnóstwo przystawek/przekąsek, dodatkowe ciepłe danie główne, napoje, alkohol i ciasta/tort. Trwać będzie między godz. 14 a 20 Nie będzie tańców. Koszt u nas to 120zł za osobę plus noclegi dla wszystkich (150zł za pokój 2 osobowy).

Nie rozumiem wesel w polskich wydaniu, siedzenia do rana i balowania. Nie lubimy tego i sami jeśli jesteśmy zaproszeni na wesele to nie bawimy się nigdy dobrze. Dla mnie to strata pieniędzy, ale tylko dlatego, że nie pasuje mi ten klimat.
Wiadomo, że jeśli ktoś lubi takie spędzanie czasu to wesele w pełnym wydaniu może być jego marzeniem !
frezja123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-22, 19:38   #120
_dagusia_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez frezja123 Pokaż wiadomość
My podchodzimy do wesela bardzo praktycznie - więc go nie robimy.
Ważna jest dla nas przysięga, ślub, sama ta uroczystość. To co później - już niekoniecznie. Niedługo będziemy mieć przyjęcie weselne, lub inaczej - przedłużony obiad. Znaleźliśmy fajną restaurację, będzie sama najbliższa rodzina ok45osób.
Może to wynika z tego, że nie jesteśmy katolikami, więc także nie rozumiemy i nie mamy chęci na tradycyjne wesele (nie będzie zajeżdżania Pana Młodego po Pannę Młodą, błogosławieństwa, witania chlebem i solą, oczepin i innych zabaw).
Liczy się dla nas czas miło spędzony z rodziną, przyjęcie to obiad (IIdaniowy), deser, mnóstwo przystawek/przekąsek, dodatkowe ciepłe danie główne, napoje, alkohol i ciasta/tort. Trwać będzie między godz. 14 a 20 Nie będzie tańców. Koszt u nas to 120zł za osobę plus noclegi dla wszystkich (150zł za pokój 2 osobowy).

Nie rozumiem wesel w polskich wydaniu, siedzenia do rana i balowania. Nie lubimy tego i sami jeśli jesteśmy zaproszeni na wesele to nie bawimy się nigdy dobrze. Dla mnie to strata pieniędzy, ale tylko dlatego, że nie pasuje mi ten klimat.
Wiadomo, że jeśli ktoś lubi takie spędzanie czasu to wesele w pełnym wydaniu może być jego marzeniem !
frezja123 zgadzam się z Tobą w caaałej rozciągłości.
my z TŻ mamy identyczne jak wy spostrzeżenia na ten dzień i na tradycyjne wesele.
Mimo, ze katolicy, też pominiemy błogosławieństwo, witanie chlebem i solą, podziękowania dla rodziców etc.
U nas również forma przyjęcia poślubnego zamiast weselicha. Ślub o 14stej, chciałabym aby przedłużony obiad zakończył się max o 22. By uciekać do hotelowego apartamentu na noc poślubną a następnego dnia wyruszamy w podróż poślubną.
tańców nie będzie, ewentualnie muzyka w tle.
cenowo u nas drożej wyjdzie, bo będziemy robić przyjęcie w hotelowej restauracji, również na ok. 45 osób, ale nie opłacamy noclegów, bo większość gości mieszka na miejscu, kilkanaście osób (może z 3-4 auta) mają 70 km do przejechania.
Uff.
fajnie, że są jeszcze ludzie, którzy też nie chcą wesela

"Pieniądze szczęścia nie dają, dopiero zakupy" M.M
_dagusia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości