|
|
#4891 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII
Cytat:
Zaczynam dziś "W naszym domu" Picoult
|
|
#4892 |
|
Zakorzenienie
|
Skończyłam Ciemniejszą stronę Greya, moim zdaniem dużo lepsza od pierwszej części, aczkolwiek momentami mnie męczyła.
Nie mam już nic w domu do czytania i nie wiem czy zaczynać online trzecią część Greya czy poczekać do jutrzejszej wizyty w bibliotece
|
|
|
|
#4893 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam czytnik od niedawna, ale jestem bardzo zadowolona. Niektórzy przekonywali mnie, żebym zdecydowała się na tablet, ale ja wiem jak bardzo jestem zmęczona po kilkugodzinnym wpatrywaniu się w ekran monitora. No i taki czytnik nie ma tylu bajerów, więc jak muszę coś przeczytać na studia, to przynajmniej zawsze jest o jedną pokusę mniej ;p
|
|
#4894 |
|
Raczkowanie
|
'Wrócę po Ciebie' Musso - przyjemnie się czyta
IzzieSt - też bardziej podobała mi się druga część, trzeciej nie miałam jeszcze okazji przeczytać
|
|
|
|
#4895 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś zaczęłam "zielona mila" steven'a king'a
|
|
#4896 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4897 |
|
Zadomowienie
|
a ktore czytałaś? bo trochę nie kapuję:P Fabrykantka jest ósmą częścią sagi Lackberg i tak jak i pozostale 7 części jest pisana podobnie, ten sam styl pisania, część obyczajowa jest kontynuacją ..bohaterowie w większości ci sami:P więc nie rozumiem jak może się podobać ta jedna a pozostałe nie:P no chyba, że sama historia...albo czytałaś zupełnie inne jej książki...
|
|
|
|
#4898 |
|
Zakorzenienie
|
Przytargałam
wczoraj z biblioteki 5 książek:"Sklepik z niespodzianką" K. Michalak "Bojową pieśń tygrysicy" A. Chua "Lepiej palić fajkę niż czarownice" Ks. A. Bonieckiego "Klub Mefista" T. Gerritsen "Lituma w Andach" Mario Vargas Llosa ![]() Nie było nic z tych książek co chciałam to wzięłam powyższe. W sumie prawie wszystkie poleciła mi bibliotekarka. I zaczęłam czytać Sklepik. Ot, taka lekka książeczka
Teoria - to kiedy wiecie wszystko, lecz nic nie działa. Praktyka - to kiedy wszystko działa, lecz nikt nie wie dlaczego. W tym miejscu łączymy teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki. |
|
|
|
#4899 | |
|
...po prostu być.
|
Cytat:
Teraz pobierają opłatę 5 zł za wyrobienie karty(ja wcześniej nie płaciłam), ale to jest taka karta jak np. do bankomatu i mając ją możesz wypożyczać książki w każdej filii w w swoim mieście. Te 5 zł nie tak wiele jak na chyba 7 bibliotek |
|
|
|
|
#4900 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie w bibliotece nic się nie płaci, za kartę też nie. chociaż te karty to tak średnio potrzebne, panie wpisują częściej nazwisko do wyszukiwarki
kieeedyś kiedyś pamiętam, że siostra musiała zapłacić za znaczek jak przysłali jej kartkę, że trzyma książkę ponad rok, ale to było jakieś 12 lat temu ![]() skończyłam 6 część Harrego, jakoś mi tak.. pusto czegoś mi brakowało, czytało się błyskawicznie - machnęłam w niecałe 2 dni, w międzyczasie doczytałam inną, zaczęłam jeszcze jedną.. no i ta końcówka - coś ostatnio nie można mnie zadowolić ![]() teraz chyba do "Jedzenia zwierząt" wezmę się za "Powstanie '44" Daviesa - to będzie dłuższa lektura
|
|
#4901 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A mieszkam teraz w małym miasteczku więc wyposażenie pewnie będzie skąpe ![]() Cytat:
Cytat:
U mnie raczej tych filii nie będzie ![]() To w końcu Kindle sie różni głównie tym, że jest nie doświetlony? Bo ja czytam głównie w nocy i by mi to chyba przeszkadzało... Ja czytam cały czas na tablecie. Z drugiej strony pewnie oczu tak nie niszczy
|
||||
|
|
|
#4902 |
|
Zakorzenienie
|
czytnik to czytnik - elektroniczna książka - dosłownie. to nie tablety, telefony czy komputery, które pełnią całkiem inna funkcję i mają nieprzystosowane do czytania wyświetlacze. czytnik tylko wyglądem przypomina tablet.
|
|
|
|
#4903 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) I czytanie na Kindlu nie męczy tak wzroku jak na tablecie
|
|
|
|
|
#4904 |
|
Przyczajenie
|
Są już czytniki z podświetleniem, ale nie wiem jak się z nich czyta, bo ja mam zwykły. Można też sobie kupić specjalną lampkę do czytnika, ale też z żadnej nie korzystałam.
|
|
#4905 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII
Są też różne czytniki, nie każdy jest wyposażony w elektroniczny papier i np te tańsze mają ekrany jak tablety.
|
|
|
|
#4906 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII
są najtańsze empikowe za 180 (o ile dobrze pamiętam
) i one właśnie mają wyświetlacz jak w telefonie, poza tym nie są dotykowe. ale wydaje mi się, że jak ktoś nie jest pewny czy będzie dużo korzystał, ale np tylko w czasie wyjazdów to powinien być ok
|
|
#4907 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czyli ogólnie na czytniku się czyta wam o wiele lepiej tak? Napewno gdybym miała, to bym używała go bardzo często. Bym musiała w lampkę nocną zainwestować. |
|||||
|
|
|
#4908 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie wiem ile w tym prawdy ![]() Ja mam Kindle 5 i jestem bardzo zadowolona! Cytat:
|
||
|
|
|
#4909 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dla mnie zaletą czytnika jest to że jest lekki, nie podświetlany więc nie męczy oczu tak jak tablet, tylko jak zwykła książka No i zapamiętuje stronę na której skończyłam więc nie wertuję książki w poszukiwaniu fragmentu na którym skończyłam. Bateria trzyma naprawdę długo, kupiłam go w marcu a ładowałam do tej pory ze 3 razy. Mieszkam w mieście w którym nie jestem zameldowana i nie chcieli mnie zapisać do biblioteki, a z czytnikiem nie mam problemu z dostępem do książek. Co do tego czy czyta się lepiej niż na tablecie - zdecydowanie tak, a jeśli chodzi o to czy lepiej niż książkę to uważam kwestia przyzwyczajenia. Edytowane przez Linka07 Czas edycji: 2013-08-14 o 10:30 |
|
|
|
|
#4910 |
|
Zakorzenienie
|
Zaczęłam Nowe oblicze Greya i Zawód: wiedźma Olgi Gromyko
Nad kupnem czytnika też się zastanawiam, ale postawiłabym na tańszy, bo lubię mieć książkę w ręku, a czytnik zabierałabym tylko w drogę, bo nigdy nie chcę mi się taszczyć kilku książek jak np wracam na święta do domu
Edytowane przez IzzieSt Czas edycji: 2013-08-14 o 10:31 |
|
|
|
#4911 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Aporpo 'podświetlanych' czytników - moja koleżanka posiadla Kindla paperwhite i to nie jest wcale rażące światło. Jest naprawdę lekkie i niezauważalne. Widać, że coś się świeci dopiero po wjechaniu w jakiś tunel bądź w nocy. Sama się zastanawiam nad wymiana mojego czytnika na paperwhite, bo ten mój wydaje mi się teraz taki brudny Co tematu: Gra o Tron - George Martin
|
|
#4912 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tak sobię myślę, że jeśli mnie nie będą chcieli zapisać do biblioteki to zastanowię się nad czytnikiem, bo teraz cały czas czytam sobie na tablecie. A niedługo mam urodzinki |
||
|
|
|
#4913 |
|
Zakorzenienie
|
Też nie jestem zameldowana w Krakowie, a zapisałam się tam bez problemu. Moim zdaniem nie powinni robić problemu w większych miastach, przecież wiedzą, że studenci nie zmieniają adresu zameldowania ot tak
|
|
|
|
#4914 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ostatnio mam mniej czasu na czytanie, dziś skończyłam Rio Anaconda - Cejrowskiego, bardzo fajna, zresztą książki podróżnicze są ciekawe, ja osobiście lubię te klimaty ![]() no i przyniosłam z biblioteki 3 kolejne do czytania: Echo winy - Charlotte Link, Terminal -Marek Bieńczyk, Całkiem nowe życie - Maria Ulatowska
|
|
#4915 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w osiedlowej bibliotece nie chcieli mnie zapisać, mogłam najwyżej skorzystać z książki na miejscu.
|
|
|
|
|
#4917 |
|
Zakorzenienie
|
"Tysiąc wspaniałych słońc" Khaled Hosseini
|
#4918 |
|
Zadomowienie
|
Co do czytników, ja mam ONYX Boox i jestem zachwycona.
Oczy męczą mi się od komputera czy od ekranu telefonu, a ekran czytnika jest dla oczu tak obojętny, jak kartka papieru. Nie jest dotykowy, ale to stanowi drobny problem tylko przy wybieraniu książki, przy czytaniu przyciski wystarczają. Polecam! ![]() Czytam teraz Nędzników Victora Hugo, Krok do szczęścia Anny Ficner-Ogonowskiej, Rekolekcje więzienne - pamiętniki ks. Franciszka Blachnickiego i krótkie opowiadania Bruno Fererro zatytułowane Kwiaty po prostu kwitną. |
|
|
|
#4919 |
|
Raczkowanie
|
Zakazane wrota - o tym, jak kolejne rzady niszczyly ksztaltowana przez wielki kulture Chin
|
|
|
|
#4920 |
|
Rozeznanie
|
Cały czas czytam ,,To" Kinga, bardzo wolno mi idzie z braku czasu, ale jestem zachwycona, jak zawsze Kingiem
![]() Na szybko też przeczytałam ,,Blondynka w Indiach" Pawlikowskiej - szybko, bo mała i krótka książeczka, i jeszcze bardzo dużo zdjęć. Teraz może trochę nadrobię czytanie, bo się bardzo rozchorowałam na oskrzela - latem I leże w łóżku.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:12.

czegoś mi brakowało, czytało się błyskawicznie - machnęłam w niecałe 2 dni, w międzyczasie doczytałam inną, zaczęłam jeszcze jedną.. no i ta końcówka - coś ostatnio nie można mnie zadowolić 

) I czytanie na Kindlu nie męczy tak wzroku jak na tablecie