Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17 - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-14, 12:36   #3391
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990
Dot.: Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17

tinyheart

Dla mnie to dziwne... pamiętam byłam dzieckiem po dworze latałam do okreslonej godziny, siedziałam u koleżanek, mama miała nr tel do ich rodziców i nigdy problemu nie było. Sama dzwoniłam na domowy gdzie jestem i było ok. Telefon w takim wieku nie był mi potrzebny...
Stary 2013-08-14, 12:36   #3392
velika
Winter is coming

Cytat:
Napisane przez tinyheart Pokaż wiadomość
jak dobrze, ze TZ jest z ksiegowosci nic nie kumam z tego co napisalas

W ustawie o podatku od spadków i darowizn są trzy grupy podatkowe i w zależności od tego, od kogo dostajesz coś w darowiźnie są różne kwoty wolne od podatku i różne progi, na podstawie których liczy się podatek.
Przykładowo jak dostaniesz od koleżanki 500 zł to nie podatku nie ma, bo możesz od niej dostać 4902 zł. Powyżej tej kwoty obliczasz i płacisz podatek.
Od rodziców, rodzeństwa czy męża możesz dostać każdą kwotę i nic nie zapłacisz pod warunkiem, że zgłosisz to do US w ciągu pół roku od otrzymania darowizny.

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-14, 12:36   #3393
madziara889
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
A nasze rodziny nie należą do zamożnych więc byłoby mi przykro jeśli goście odmówiliby tylko dlatego że nie mają pieniędzy na prezent. Bo patrząc w ten sposób to rodzina posiadająca 3 dzieci powinna dać jakieś 900 zł żeby zwróciło się za 5 osób...
Każdy daje tyle na ile go stać a jeśli ktoś robi wesele po to żeby mu się zwróciło to współczuję zabawy, cała noc w stresie i myślenie "ile zebraliśmy". A jakby po kolacji gdzieś policzyli kasę z kopert i by się okazało że zwróciło się 30% to impreza zwalona, do rana na wkur.wie
Moja rodzina też nie jest zamożna ale każdy stara się odłożyć na prezent tak, żeby chociaż pokryć koszt "talerzyka".

Cytat:
Napisane przez karoolecka Pokaż wiadomość
skoro wszedł temat prezentów.. w sob mamy wesele siostry tż. Ja jestem druhną honorową, tż drużbą.. ile powinniśmy dać w kopertę ?
Wg mnie ta kwota w zupełności wystarczy.

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
Dla nas też najważniejsze żeby goście byli z nami i dobrze się bawili ale ja tam się nie oszukuję że ktoś kto idzie na wesele i szykuje prezent nie będzie się głowić nad tym. Tym bardziej jak nie są w temacie to tym bardziej ludzie się zastanawiają.

Tym bardziej że dla mnie prezent ślubny dla młodych jest ważny - jak idę to zawsze się staram dać. dlatego lubię wiedzieć wcześniej o weselu bo sobie to rozłożę w czasie. Ja się staram dać taki prezent jak mogę ale też przykładam się do niego - odkładam kasę czy coś bo chcę dać jak najlepiej.

a chrzestni więcej tzn? dwa czy razy więcej? pytam bo mojej mamie szykuje się wesele chrześniaka za rok i się pytała mnie ile teraz się daje

a te ręczniki... no cóż.. dla mnie nie do pomyślenia. uważam że prezent świadczy też o szacunku gości do młodych - nie chodzi o zasobność tylko że no.. nie wiem ale dawanie jakiś gniotów albo przepychanie prezentów które się dostało samemu jest dla mnie poniżej poziomu zupełnie
Nie ukrywajmy, wesela nie robi się dla zysku ale ja bym nie potrafiła iść z pustą ręką
U mnie chrzestni dają około 1000zł.

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Przypomniałyście mi,że muszę jechać do gina :P Od razu dzisiaj załatwię i podskoczę po recepty.

Przy okazji lekarzy - dziewczyny, czy któraś z Was chodziła do endo z problemem wypadania włosów? Ja się wybieram, dostałam skierowanie, ale są takie kolejki, że pójdę prywatnie. W piątek robię morfologię i tsh. Chciałam od razu zrobić ft3 i ft4, ale jak dzwoniłam do endo to powiedziała, że ona na miejscu robi usg tarczycy i to wystarczy i nie robić ft3 i ft4

Wczoraj w pracy dostaliśmy zaproszenie na ślub koleżanki. Jedno ogólne, w którym zaprasza 'załogę x' na ślub i wesele. Nic nie ma o osobach towarzyszących. I tak pewnie nikt na wesele nie pójdzie bo to piątek, więc i tak na sam ślub musimy zamknąć,a w sobotę też ktoś musi pracować + prawie wszyscy mieszkamy w innej miejscowości. To normalne zapraszać ludzi z pracy bez os.towarzyszącej?

A teraz idę się ogarnąć, za godzinę jadę mierzyć kiecki, chyba ostatni salon na mojej drodze
U mnie też osobą z pracy daje się zaproszenia bez os. towarzyszących.
madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-14, 12:37   #3394
hihihi
Zakorzenienie

Cytat:
Mojego TZta kolega placi tymi pieniedzmi za delegacje bo wtedy firma zwraca mu w ramach zwrotow za delegacje :P to tez sposob
no i dobrze, trzeba sobie jakoś radzić
no bo sory ale dla mnie przesada, żeby płacić podatek od pieniędzy, które dostaniemy od gości. państwo tylko nas wyzyskuje na każdym kroku. ;/

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-14, 12:39   #3395
niulka_1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez missmalezji Pokaż wiadomość
a znasz ceny tych sukien? to dawaj,ja nie znam u mnie te suknie będą dopiero po nowym roku i wtedy będą wycenione,teraz panie nie znały ich cen.

mojej mamie tez bardziej 1, a mi druga chwila, na odwrót mi tez 1 bardziej, a mamie druga
Konkretnie to nie wiem, tylko jak patrzyłam na all, to dziewczyny podawały ceny salonowe. Są to sukienki za kilka tys zł.

O Boże!!!! Teraz zobaczyłam, że nie o tą firmę mi chodzi. Myślałam o sukniach Mon Cheri.............. przepraszam

Edytowane przez niulka_1985
Czas edycji: 2013-08-14 o 12:43
niulka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-14, 12:45   #3396
tinyheart
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hihihi Pokaż wiadomość
nie wiem po co takim małym dzieciom takie telefony?
chyba, żeby ktoś im je ukradł ;/
Widze, ze nie jestem sama , tez tak mysle

Cytat:
Napisane przez namisek1990 Pokaż wiadomość
tinyheart

Dla mnie to dziwne... pamiętam byłam dzieckiem po dworze latałam do okreslonej godziny, siedziałam u koleżanek, mama miała nr tel do ich rodziców i nigdy problemu nie było. Sama dzwoniłam na domowy gdzie jestem i było ok. Telefon w takim wieku nie był mi potrzebny...
Dokladnie, tez tak mialam. Zyje i mam sie dobrze... Nie mam zadnych urazow z dziecinstwa z powodu braku komorki

Cytat:
Napisane przez velika Pokaż wiadomość

W ustawie o podatku od spadków i darowizn są trzy grupy podatkowe i w zależności od tego, od kogo dostajesz coś w darowiźnie są różne kwoty wolne od podatku i różne progi, na podstawie których liczy się podatek.
Przykładowo jak dostaniesz od koleżanki 500 zł to nie podatku nie ma, bo możesz od niej dostać 4902 zł. Powyżej tej kwoty obliczasz i płacisz podatek.
Od rodziców, rodzeństwa czy męża możesz dostać każdą kwotę i nic nie zapłacisz pod warunkiem, że zgłosisz to do US w ciągu pół roku od otrzymania darowizny.
Dzieki, trafilo do lba

Cytat:
no i dobrze, trzeba sobie jakoś radzić
no bo sory ale dla mnie przesada, żeby płacić podatek od pieniędzy, które dostaniemy od gości. państwo tylko nas wyzyskuje na każdym kroku. ;/
no dokladnie

You're all I ever wanted
I didn't see how it could change
That something was missing until today
tinyheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-14, 12:45   #3397
madziara889
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
mnie rozwala to wszystko. ja się bawiłam jedną szmacianą lalką przez lata, bo nie miał mi kto kupić nowych zabawek. Ciotka ( chrzestna) dała 20 zł raz na 10 lat, chrzestny raz na 20 lat. A teraz ? Chrzestny MUSI ( jak nie, to ejst zły, samolubny, niedobry ) kupić na : urodziny, mikołaja, dzień dziecka, święta........... Nikt sobie chyba nie zdaje sprawy z tego, że taka głupota, kosztuje minimum 50 zł, a z jedną rzeczą na urodziny nie pójdziesz. i Wywalaj tak 200 zł co pare miesięcy....
Cytat:
czekooczekolada

Masz 100% rację. Wiecie co mnie wczoraj rozbroiło? Miałam zajęcia z dziećmi klasy 1-3... miały wszystkie lepsze telefony ode mnie... nie to, że zazdrość tylko pytam: skąd to się bierze? Dzieci chwaliły się między sobą telefonami, śmiały z tych, które miały starszy model. Może będę zbyt rystrykcyjną matką, ale nie widzę sensu w kupowaniu takiemu dziecku telefonu...
Szczerze to też tego nie ogarniam tak samo jak prezentów na I Komunię. bo na co dziecku w wieku 9 lat kino domowe czy telewizor Później się dziwią, ze młodzi ludzie są materialistami ale to starsi ich tego uczą.
Ja pierwszy tel miałam w ostatniej klasie liceum, tak jak większość znajomych i nikomu nic się nie stało.
Niedługo na chrzest będzie się kupować sprzęt RTV, na komunię samochody a na osiemnastki mieszkania.
Nie wiem jak u Was ale u mnie paradoksalnie na wesele, czyli na nową drogę życia gdzie potrzeby są największe, dostaje się najskromniejsze prezenty. Nie to, ze jestem materialistką tylko dla mnie to jest absurdalne.
Stary 2013-08-14, 12:46   #3398
aniuska18032
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdalenka_w_86 Pokaż wiadomość
Dobra idę się ogarniać, bo o 14.44 mamy ciapąg Mam nadzieję, że nic mi do łba nie strzeli i nic innego nie wynajdę, tylko przyjadę i powiem, że Sincerity zakupiona

http://www.etsy.com/listing/68273141...op_home_active

Zaręczczeni od listopada 2011

Nasz Wielki Dzień - 30.08.2014

Fotografia Anna Kolebuk
aniuska18032 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-14, 12:46   #3399
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziara889 Pokaż wiadomość
Moja rodzina też nie jest zamożna ale każdy stara się odłożyć na prezent tak, żeby chociaż pokryć koszt "talerzyka".

Wg mnie ta kwota w zupełności wystarczy.

Nie ukrywajmy, wesela nie robi się dla zysku ale ja bym nie potrafiła iść z pustą ręką
U mnie chrzestni dają około 1000zł.

U mnie też osobą z pracy daje się zaproszenia bez os. towarzyszących.

a ceny salonowe konkretnego modelu czasem można wyszukać w ogłoszeniach jak ktoś chce sprzedać swoją suknię ślubną to często dziewczyny piszą ile zapłaciły pierwotnie

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-14, 12:47   #3400
Ad rem
Zadomowienie

Cytat:
Ale jak dla mnie to jest serio niszczenie dzieci.. jak one sobie dadza rade jezeli cos pojdzie nie tak i straca wszystko... Moj TZ nie dostal ani jednego kupnego prezentu tylko wlasnie rozne recznie robione rzeczy
Zgadzam się. A jaka to frajda! Ostatnio kolega tż chciał mu podkraść tę poduszkę, bo tak się mu spodobała Uszyłabym jeszcze jedną, ale nie moge nigdzie tego materiału już dostać..

Cytat:
czekooczekolada

Masz 100% rację. Wiecie co mnie wczoraj rozbroiło? Miałam zajęcia z dziećmi klasy 1-3... miały wszystkie lepsze telefony ode mnie... nie to, że zazdrość tylko pytam: skąd to się bierze? Dzieci chwaliły się między sobą telefonami, śmiały z tych, które miały starszy model. Może będę zbyt rystrykcyjną matką, ale nie widzę sensu w kupowaniu takiemu dziecku telefonu...
Ja tez nie widzę sensu.

30.08.2014
Nasz Dzień

Ad rem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-14, 12:50   #3401
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze to też tego nie ogarniam tak samo jak prezentów na I Komunię. bo na co dziecku w wieku 9 lat kino domowe czy telewizor Później się dziwią, ze młodzi ludzie są materialistami ale to starsi ich tego uczą.
Ja pierwszy tel miałam w ostatniej klasie liceum, tak jak większość znajomych i nikomu nic się nie stało.
Niedługo na chrzest będzie się kupować sprzęt RTV, na komunię samochody a na osiemnastki mieszkania.
Nie wiem jak u Was ale u mnie paradoksalnie na wesele, czyli na nową drogę życia gdzie potrzeby są największe, dostaje się najskromniejsze prezenty. Nie to, ze jestem materialistką tylko dla mnie to jest absurdalne.
ja prezentów na komunię też nie ograniam - tym bardziej że to już w ogóle tylko duchowa, religijna uroczystość. Ślub jest bardziej podniosłym i więcej zmieniającym w życiu wydarzeniem niż komunia a często niewiele bardziej wystawnym

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-14, 12:55   #3402
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
No dokladnie Pamietam jak ja sie cieszylam z malych rzeczy jak bylam mala bo tylko takie byly. Moj wujek jest moim chrzesnym a moja mama chrzesna jego corki jednej... moj wujek nawet w urodziny i imieniny mi zyczen nie sklada ale moja mama musi wszystkim robic prezenty za ok 300 teraz wpadli na pomysl ze oni kupuja mama im zwraca... i sie daje naciagac
masakra ! uswiadom mame, że żerują tylko na niej :/

Cytat:
Napisane przez niulka_1985 Pokaż wiadomość
Masz rację, takie jest teraz podejście - jesteś chrzestnym/ną, to musisz dać. Moja chrześnica ma 11 lat, dostaje ode mnie tylko na Boże Narodzenie 50 zł i koniec! Jej matka jest taką materialistką, że szok. Twierdzi, że skoro pracuję i nie mam swojej rodziny, to muszę małej non stop coś kupować... I przez to jej gadanie T. dostaje 1 prezent w roku.
ja chrzesnicy/chrzesniaka jeszcze nie mam, ale ma mój tż. i on na urodziny daje jej 100 zł ( nie kupuje prezentow, bo ja mu nie kaze, mowie mu niech da im pieniadze, oni kupia jej co sie dziecku przyda, bez sensu kupoac zabawki , skoro wszystko juz ma ) a pozatym to ja tz jeszcze upominam, żeby na urodziny dawał jej 50 zł a nie 100, bo nauczy sobie ze stówki tylko daje, a jak zalozymy rodzine i ns nie bedzie stac dawac 100 to co ? beda potem mowic, ze ale mi to chrzestny, 50 zł daje.. a tak to sie przyzwyczaja do 50 :P

Cytat:
czekooczekolada

ja ostatnio siedze na balkonie, idzie taki dzieciak, może z 8 lat miał, muzyka przez telefon gra i słucha i idzie rodzice , chyba szczerze, to rozumu nie maja. bo ok, telefon, dziecko chce, kupimy, niech ma. ale nie bierze nikt pod uwage tego, ze telefony SZKODZĄ??? źle oddziałuja na człowieka ! dlatego ja mojemu dziecku kupie telefon ( wiem, niby sie tak mowi, ale co zrobie?) bede sie chociaz upierac przy tym , że dopiero bedzie miał telefon jak bedzie miał minimum 15 lat.

Cytat:
a ile tak w ogóle na komunie sie daje chrzesniakom? bo mi rodzice mowili, ze tak do 500 zł. a siostra tz i tż ostatnio mi mowia ze 500 zł to daje normalna osoba, chrzestny PRZYNAJMNIEJ 1000 ja mowie do tż, że " na pewno nie dasz chrzesnicy na komunie 1000, miesiąc harowania " a on " ja wiem ile dam, jak ty bedziesz miala chrzesniakow to mozesz im nic nie dac" i pogadane.. co powie siostra tz, to jest świetę. ale mnie to denerwuje

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2013-08-14, 13:04   #3403
madziara889
Zakorzenienie

Cytat:
masakra ! uswiadom mame, że żerują tylko na niej :/

ja chrzesnicy/chrzesniaka jeszcze nie mam, ale ma mój tż. i on na urodziny daje jej 100 zł ( nie kupuje prezentow, bo ja mu nie kaze, mowie mu niech da im pieniadze, oni kupia jej co sie dziecku przyda, bez sensu kupoac zabawki , skoro wszystko juz ma ) a pozatym to ja tz jeszcze upominam, żeby na urodziny dawał jej 50 zł a nie 100, bo nauczy sobie ze stówki tylko daje, a jak zalozymy rodzine i ns nie bedzie stac dawac 100 to co ? beda potem mowic, ze ale mi to chrzestny, 50 zł daje.. a tak to sie przyzwyczaja do 50 :P

ja ostatnio siedze na balkonie, idzie taki dzieciak, może z 8 lat miał, muzyka przez telefon gra i słucha i idzie rodzice , chyba szczerze, to rozumu nie maja. bo ok, telefon, dziecko chce, kupimy, niech ma. ale nie bierze nikt pod uwage tego, ze telefony SZKODZĄ??? źle oddziałuja na człowieka ! dlatego ja mojemu dziecku kupie telefon ( wiem, niby sie tak mowi, ale co zrobie?) bede sie chociaz upierac przy tym , że dopiero bedzie miał telefon jak bedzie miał minimum 15 lat.

a ile tak w ogóle na komunie sie daje chrzesniakom? bo mi rodzice mowili, ze tak do 500 zł. a siostra tz i tż ostatnio mi mowia ze 500 zł to daje normalna osoba, chrzestny PRZYNAJMNIEJ 1000 ja mowie do tż, że " na pewno nie dasz chrzesnicy na komunie 1000, miesiąc harowania " a on " ja wiem ile dam, jak ty bedziesz miala chrzesniakow to mozesz im nic nie dac" i pogadane.. co powie siostra tz, to jest świetę. ale mnie to denerwuje
Mój chrześniak ma na razie 3,5 roku i mieszkają póki co z nami więc większy prezent dostaje tylko na gwiazdkę i urodziny jako jeden, bo ur ma 23.12.

U mnie na komunię niektórzy od chrzestnych potrafią zażyczyć sobie np Quada , rowery czy komputery, a jak pieniądze to dają 500- 1000 zł tak jak na chrzest. Są też "normalniejsi" którzy np składają się na jeden większy prezent.
Moi chrześniacy mają złą, wyrodną i skąpą chrzestną bo młody dostał o wiele skromniejszy prezent a teraz chrześniaczce na chrzest kupiłam złoty łańcuszek i maskotkę
Stary 2013-08-14, 13:04   #3404
misia880
Zakorzenienie

Odp: Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17

ja na urodziny zawsze kupuje jakis prezent - malych dzieci nie mamy a tak to jakis swiecznik ladny itp.
nie stac mnie dac komus 100 zl, a 50 tez nie zawsze. a mam spora rodzine co chwile jakies urodziny.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-14, 13:04   #3405
niulka_1985
Zadomowienie

Na I Komunię dałam chrześnicy prezenty na łączną kwotę 700 zł. Był to telefon komórkowy + akcesoria dokupowane oddzielnie, doładowanie za 50 zł oraz złoty łańcuszek. Pieniędzy jej nie dawałam.
Stary 2013-08-14, 13:10   #3406
czekooczekolada
Zakorzenienie

Kurde.. A ja na komunię dostalam rower i to by było na tyle z moich prezentow

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2013-08-14, 13:13   #3407
hihihi
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Pierś do przodu i powaga - w noc poślubną będę naga! PM2014 cz.17

też dostałam na komunię rower i to był normalnie szczyt marzeń do tego złoty łańcuszek i kolczyki

Dexter w spódnicy
Stary 2013-08-14, 13:16   #3408
niulka_1985
Zadomowienie

Cytat:
Kurde.. A ja na komunię dostalam rower i to by było na tyle z moich prezentow

Ja też od chrzestnego rower, a od chrzestnej tradycyjnie złote kolczyki + łańcuszek.
No, a tu niestety byłam porównywana z ojcem chrzestnym, który również jeszcze nie założył swojej rodziny i kupił super wypasiony rower za prawie tysiaka..... no ale ja nie mam 50 krów i 30 ha ziemi, tylko wypłatę w wysokości najniższej krajowej ale co to obchodzi matkę mojej chrześnicy - ja MUSZE dać i już. Wkurza mnie.... Może ich na wesele nie poproszę nie przejdzie to, bo wujek jest bratem mojej mamy

Edytowane przez niulka_1985
Czas edycji: 2013-08-14 o 13:17
Stary 2013-08-14, 13:19   #3409
karoolecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KaEs Pokaż wiadomość
Karolecka dlatego nie będe mieć kilku druhen... Dls mnie proszenie kogoś o bycie druhna i od razu stawianie warunków, że musi być taka i taka suknia jest bez sensu, bo to generuje kolejne koszta... i widzisz jaki jest z tym problem... masz dodatkowe koszta na głwoie, PM to mało interesuje, bo przecież sie zgodziłaś... Dlatego bede mieć jedną jedyną piękną świadkową, która ubierze się tak jak chce jedyny warunek to zarezerwowana biel dla mnie, no ale tego nawet jej mówić nie musiałam...

całkowicie rozumiem Twoją sytuację. Nie przejmuj się, kwota którą ustaliliście na prawdę jest fajna, jeszcze do tego dochodzą te niepotrzebne koszta... i też bym nie odkładała i sobie odmawiała przez osobę, której nie lubię
dokładnie.. ona chce się pokazać i zrobić otoczkę w okół siebie.. nie pomyślała jednak, że skoro ma ochotę na druhny to powinna też mieć na to kasę.. nie było jeszcze próby w kościele, a główna zainteresowana nie jest w ogóle zainteresowana zrobimy z siebie pośmiewisko bo 8 osób nie wie gdzie ma siedzieć i co robić całą mszę możliwe, że całą godzinę będziemy stać jak posągi na schodkach ołtarza nie rozwlekam tematu bo nerwicy w końcu dostanę.. nie mogę się doczekać kiedy będzie po tym ślubie i będę mogła zająć się wreszcie swoim.. Trochę musiałam pobiadolić..
Dzięki Kochana
karoolecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-14, 13:20   #3410
namisek1990
Wtajemniczenie

GG do namisek1990

Dziewczyny modliszka z mojego balkonu pozdrawia...

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.n...65874571_n.jpg
Stary 2013-08-14, 13:20   #3411
czekooczekolada
Zakorzenienie

No bo teraz jest takie rozumowanie że jeśli się jest chrzestnym to jest obowiazkiem dawanie wszystkiego co najdrozsze....

🤍

Stary 2013-08-14, 13:21   #3412
hihihi
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie.. ona chce się pokazać i zrobić otoczkę w okół siebie.. nie pomyślała jednak, że skoro ma ochotę na druhny to powinna też mieć na to kasę.. nie było jeszcze próby w kościele, a główna zainteresowana nie jest w ogóle zainteresowana zrobimy z siebie pośmiewisko bo 8 osób nie wie gdzie ma siedzieć i co robić całą mszę możliwe, że całą godzinę będziemy stać jak posągi na schodkach ołtarza nie rozwlekam tematu bo nerwicy w końcu dostanę.. nie mogę się doczekać kiedy będzie po tym ślubie i będę mogła zająć się wreszcie swoim.. Trochę musiałam pobiadolić..
Dzięki Kochana
no co Ty będzie próba w kościele?
ale naprawdę jak chcę mieć tyle drużby i macie być wszyscy tak samo ubrani to powinna jednak pomóc Wam jakoś finansowo.. ;/

Dexter w spódnicy
Stary 2013-08-14, 13:23   #3413
kulbensikowa
Wtajemniczenie

Mało tego, chrzestnych się nie wybirea teraz ze względów że kandydat na chrzestnego/chrzestną np. jest najbliższą rodziną albo że jest dobrym człowiekiem...tylko albo robi dobre studia i będzie na pewno miał dobrą pracę i dużo kasy, albo już ma dużo kasy

POBIERAMY SIĘ !! 08.08.2015

Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją.

Edytowane przez kulbensikowa
Czas edycji: 2013-08-14 o 13:23 Powód: literówka
kulbensikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-14, 13:26   #3414
karoolecka
Zadomowienie

Cytat:
no co Ty będzie próba w kościele?
ale naprawdę jak chcę mieć tyle drużby i macie być wszyscy tak samo ubrani to powinna jednak pomóc Wam jakoś finansowo.. ;/
no może nie próba, ale musimy wejść do kościoła, ks nam pokaże gdzie mamy siedzieć, bo jest to nietypowa sytuacja.. nie mają więcej krzeseł jak 4, a na 1 ławkach chcą siedzieć rodzice i dziadkowe.. a co z resztą ? Dzieci mają sypać płatkami i podawać obrączki.. ale nie wiadomo czyje nikt nic nie wie w ogóle nawet nie wiem czy mają wódkę na wesele.. jeden wielki chaos, ale tak to jest jak się robi wszystko na ostatnią chwilę i na złość reszcie.. KARMA
Stary 2013-08-14, 13:27   #3415
madziara889
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niulka_1985 Pokaż wiadomość
Ja też od chrzestnego rower, a od chrzestnej tradycyjnie złote kolczyki + łańcuszek.
No, a tu niestety byłam porównywana z ojcem chrzestnym, który również jeszcze nie założył swojej rodziny i kupił super wypasiony rower za prawie tysiaka..... no ale ja nie mam 50 krów i 30 ha ziemi, tylko wypłatę w wysokości najniższej krajowej ale co to obchodzi matkę mojej chrześnicy - ja MUSZE dać i już. Wkurza mnie.... Może ich na wesele nie poproszę nie przejdzie to, bo wujek jest bratem mojej mamy
Współczuje takiej sytuacji. Ja mam z tym dobrze, ze rodzice obydwu chrześniaków mają podejście, ze prezenty kupujemy takie na jakie nas stać albo mniejsze i nic na siłę. Jeden w roku wystarczy. Przez takie podejście mam ochotę kupować dzieciakom co jakiś czas jakieś drobnostki, bo nikt tego na mnie nie wymusza anie nie oczekuje.
Stary 2013-08-14, 13:27   #3416
kulbensikowa
Wtajemniczenie

Cytat:
no może nie próba, ale musimy wejść do kościoła, ks nam pokaże gdzie mamy siedzieć, bo jest to nietypowa sytuacja.. nie mają więcej krzeseł jak 4, a na 1 ławkach chcą siedzieć rodzice i dziadkowe.. a co z resztą ? Dzieci mają sypać płatkami i podawać obrączki.. ale nie wiadomo czyje nikt nic nie wie w ogóle nawet nie wiem czy mają wódkę na wesele.. jeden wielki chaos, ale tak to jest jak się robi wszystko na ostatnią chwilę i na złość reszcie.. KARMA
hmm.. a kiedy ten ślub?:P

Stary 2013-08-14, 13:29   #3417
karoolecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kulbensikowa Pokaż wiadomość
hmm.. a kiedy ten ślub?:P
w tę sobotę
Stary 2013-08-14, 13:29   #3418
hihihi
Zakorzenienie

Cytat:
aaaa no w sumie tak, jak się chcę na ostatnią chwilę i takie udziwnienia, byle być chyba super fajnym i mieć nietypowy ślub to czuję, że może być niezła klapa

Dexter w spódnicy
Stary 2013-08-14, 13:30   #3419
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KaEs Pokaż wiadomość

ja to poniekąd rozumiem np. gdy polka wychodzi za obcokrajowca i wesele miałoby być w jego państwie w Polsce wydaje mi się to dziwne, no ale trzeba iść z biegiem czasu... wiecie... gdybym miała lecieć na ślub np. do Anglii i mieć w kopercie tą kasę to zdecydowanie wolałabym przelać na konto, bo bym dostała świra że gdzieś po drodze zgubię w tym biegu i wszystkim innym

Oj, chyba nie wolalabys przelewac kasy na konto zagraniczne
Mnie wszelkie przelewy do Polski/z Polski kosztuja ok. 50zl.

Poza tym znacznie wieksze sumy przewozilam przez granice (chociazby pieniadze na zaliczke za sale- 3 tys. zl, raz 5 tys.) i nigdy nic nie zgubilam

Przez granice mozna spokojnie przewiezc bodajze 15 tys Euro (nie jestem pewna na 100%), wiec nie ma problemu

Co do podawania w zaproszeniu ile kto placi za goscia na weselu, to moj brat ostatnio zartowal, ze w zaproszeniach nie powinno sie w takim przypadku pisac, ze sie zaprasza goscia, tylko zawartosc jego portfela z dopiskiem: BIELTY WSTEPU NA WESELE DO NABYCIA PRZED KOSCIOLEM PO UROCZYSTOSCI ZASLUBIN
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-14, 13:30   #3420
kulbensikowa
Wtajemniczenie

Cytat:
w tę sobotę
ło mamo no to faktycznie na ostatnia chwile:P ale nie przejmuj sie !!! nie warto

ja tez ide w te sobote na wesele

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości