|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#361 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe
Cytat:
Milky_quartz, dobrze dobrane soczewki + dbanie o nieprzemęczanie wzroku nie powinno drastycznie wpływać na pogarszanie wzroku. Przecież to tak, jak okulary. Wręcz słyszałam, że soczewki hamują rozwój np. krótkowzroczności ... Moja rada: zmień lekarza i go o wszystko wypytaj ![]() EDIT: Mikly, doczytałam, że nie masz takiej dużej wady wzroku, więc jeśli okulary nosisz tylko do okazji (TV, tablica, kino), to nakładanie na cały dzień soczewek może jednak rozleniwić oczy, które 'wysilają się', aby lepiej widzieć. Na tym etapie rzeczywiście może tak być, że lepiej nie nakładać. Ostatecznie lekarz decyduje, a czasem dla pewności warto zapytać jeszcze innego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#362 |
Raczkowanie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe
Naila bylam wczoraj u okulistki z tym okiem..obejrzała pod tą swoją machina i mówi ze soczewka dobrze leży na oku,nie jest uszkodzona,nie widac podrażnienia.Dała zupełnie nowa na to oko.Sprawdziła powieki od spodu czy tam czegos nie ma.Mowi ze zupełnie ok.Odczuwam nadal to samo,jakby jakies paproszki w oku,rzęse czy cos takiego.Kupilam sobie sztuczne łzy z bausha...może odrobine lepiej..ale na jakąs godzinkę.Dzis poszłam w soczewkach na uczelnie i po 6h musisłam sciągnac bo nie mogłam wyrobic...dodam ze przepisała mi acuvue J&J oasys..one maja krzywizne 8,4...wiem ze standardowe są chyba 8,7?Mozliwe ze są zle dobrane i mnie draznią?Moze powinnam mieć inne parametry,wtedy nie bede ich czuła?
|
![]() ![]() |
![]() |
#363 |
Raczkowanie
|
Dot.: soczewki toryczne-jest jakaś szansa?:(
Vivienne
Soczewki toryczne są przeznaczone dla osób,które mają astygmatyzm. Jeżeli chcesz to możesz wejść na strone www.zdrowie.med.pl i dowiedzieć się o tym więcej ![]() Pozdrawiam
#364 |
Przyczajenie
|
Dot.: soczewki kontaktowe
hej,
a czy możecie polecić jakieś sklepy internetowe, gdzie kupowałyście soczewki? albo jakiś rzetelnych sprzedawców na allegro? |
![]() ![]() |
![]() |
#365 |
Miuoshowa
|
Ja kupowalam kiedys na www.optiva.pl , z tym ze odbieralam osobiscie. Ale wszystko bylo ok
![]()
#366 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#367 |
Wtajemniczenie
|
Witam,
![]() noszę soczewki O2optix i muszę powiedzieć że sobie je chwalę. Planuję zmienić na takie do ciągłego noszenia, dlatego przeglądam posty, ale mam innego rodzaju pytanie. Jakich kropli do oczu używacie? Chodzi mi o nawilżające, na soczewki stosowane (oczywiście jeśli w ogóle takowe stosujecie). Poszukuję jakiś dobrych i w przystępnej cienie. ![]()
![]() |
#368 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Obecnie mam takie w malutkich fiolkach- i takie polecam bo przynajmniej się nie marnują jak te w wielkim opakowaniu ![]() Jest ich 10sztuk i u mnie kosztują jakieś 19zł. ale polecam ![]() Nie stosuję ich na soczewki- tylko na łyse oczy ![]() ![]()
![]() |
#369 |
Rozeznanie
|
Hej. Mam do was dwa pytanka. Niedawno zaczęłam nosić soczewki (od paru dni
![]() No i drugie pytanie. Przy ściąganiu soczewek czuje taki jakiś taki lekki ból. Prawdopodobnie dlatego , że za mocno naciskam palcem na oko , ale inaczej się nie da. A może robię to w zły sposób? Zawsze najpierw palcem przesuwam soczewke na białą część oka , a potem to już wystarczy , że ją szczypnę i wyciągnę. Ale to przesuwanie jest poprostu koszmarne. Muszę siłą tą soczewkę przesunać , a to trochę boli ![]() A bez tego przesunięcia nie umiem jej szczypnąć. Macie jakieś inne sposoby na wyciąganie soczewek? Bardzo proszę o pomoc. P.S czy na początku też musiałyście poświęcać 10 minut rano na włożenie tych soczewek czy tylko ja taka ciamajda jestem? |
![]() ![]() |
![]() |
#370 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ileż ja się namęczyłam przy pierwszym tygodniu zakładania soczewek ![]() ![]() Z czasem nabierzesz wprawy ![]() Może to naczynko pękło Ci bo za bardzo podrażniłaś oko wsadzając paluchy do oka? ![]() Ja nigdy soczewki nie przesuwam- tylko od razu szczypię -tak jak siedzi w oku ![]() Popróbuj troszkę- a będzie lepiej ![]()
![]() |
#371 |
Wtajemniczenie
|
Heleane, to normalne ze tak dlugo je zakladasz. U wszystkich na poczatku tak bylo. Kwestia wprawy
![]() ![]() Co do peknietego naczynka to to nie jest grozne tylko nieladnie wyglada i za dzien dwa zejdzie. Wyciagam tak samo jak Jaszmurka. Uczono mnie by wlasnie sciagac na bialko i wtedy szczypac ale jakos tak od siebie zaczelam od razu szczypac soczewke(na teczowce) i bez problemu sciagam ![]() ps. upomne sie jeszcze o jakies wiadomosci dot. kropelek nawilzajacych na soczewki. ![]()
![]() |
#372 |
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi.
Uspokoiłyście mnie. Wczoraj odkryłam nowy sposób wyjmowania soczewek. Patrze w górę i delikatnie macam soczewke. A nastepnie szczypam ja palcami. Zajmuje mi to góra minute ![]() Nie mogę uwierzyc , że na poczatku meczylam sie z jakims przesuwaniem. Teraz mam ciągle problem z tym wkładaniem. Czasem uda mi sie w ciągu minuty włożyć , a czasem muszę się męczyć 10 min. Sama nie wiem od czego to zależy ![]() Wydaje mi sie , ze zawsze robie to samo. |
![]() ![]() |
![]() |
#373 |
Wtajemniczenie
|
ja zauwazylam ze mi sie zle wklada jak nie mam odtluszczonych powiek, lub mam juz mokre palce od plynu do soczewek. Dlatego zanim wloze to przemywam oko (powieki i okolice) tonikiem lub innym srodkiem do demakijazu.
![]()
![]() |
#374 |
Zadomowienie
|
Witam
Mam takie pytanie. Otoz mam astygmatyzm nadzwroczny, od dawna mysle o soczewkach bo okulary sa moim kompleksem do tego stopnia ze wole chodzic jak slepa kura po drodze niz je wlozyc... Ale mniejsza z tym. Wiec jezeli udam sie juz do doktora i bede znala wszystkie potrzebne wiadomosci tzn ile mam diopri jaki kat itd to czy moge zamowic sobie pierwsze soczewki w necie?? Mysle ze p doktor dokladnie powie mi na spotkaniu jakie proponuje soczewki nazwa itd i czy nie taniej byloby po prostu zamowic sobie z internetu taniej, bo jak wiadomo u okulisty przebicie cenowe jest dosc spore... Czy powinnam pierwszy raz raczej od poczatku do konca wszystko zalatwic w gabinecie?Jak uwazacie?Jak to bylo z wami? I pytanie kolejne, czy mialyscie jakies probne soczewki gratisowo? Czy powinnam sie tego domagac? Bo jakby nie bylo nie wydaje 10 zloty tylko prawie 500 i jakas pewnosc bym chciala miec... |
![]() ![]() |
![]() |
#375 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Używałam soczewek AirOptix CibaVision ale już ich nie ma, produkcja została wstrzymana do czerwca podobno ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#376 |
Zadomowienie
|
No ide prywatnie wiec mam nadzieje ze potraktuja mnie jak czlowieka ... (polskie realia)
Pogadam z pania doktor i sie dowiem wszystkiego. ![]() Uwierz mi 40 minut to dla mnie pestka, wazne ze spelnie w koncu swe marzenie... Boje sie tylko ze na moja skomplikowana wade bd problemy z doborem soczewek :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#377 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hmmmmm....przypomniały mi się słowa okulistki<chciałam nosić soczewki ale mi odradziła> ,że po ich ściągnięciu mogę widzieć gorzej niżeli teraz , ponieważ się oczy "rozleniwiają". prawda czy nie- nie mam pojęcia ![]()
![]() |
#378 |
Zadomowienie
|
Co do vision express mam negatywne odczucia.... Wiec tam na pewno soczewek nie kupie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#379 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale zwrocilam uwage ze jest ich mniej. Dawniej prawie wszyscy handlujacy soczewkami je mieli a teraz tylko niektorzy. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#380 |
Zadomowienie
|
Mozecie polecic jakies pewne strony albo sprzedawcow z allegro ktorzy zajmuja sie sprzadarza wysylkowa soczewek?
|
![]() ![]() |
![]() |
#381 |
Wtajemniczenie
|
Coz... ja zawsze wchodze i wyszukuje te soczewki, ktore mnie interesuja w najnizszej cenie(od razu patrze na cene+koszt przysylki). Obowiazkowo sprawdzam ilosc pozytywnych i negatywnych komentarzy. Jesli nie ma negatywnych lub na powiedzmy tysiac zdarzy sie 1 lub 2 to wtedy ogladam forme przesylki i wplaty i kupuje. Jest duzo allegrowiczow rzetelnych i uczciwych
![]() ![]()
![]() |
#382 |
Raczkowanie
|
Ja zaopatruję się w soczewki na allegro u sprzedawcy TwojeOko (Tylko on prowadzi soczewki Aquavision i cenę też ma konkurencyjną w porównaniu z optykami w moim mieście. Za parę tych soczewek w koszalińskim optyku zapłaciłam 40 zł
![]()
#383 |
Rozeznanie
|
A ja z innej beczki..uczulam was na ostrożne obchodzenie się z soczewkami.Wczoraj byłam u okulisty, bo odczuwam ból w prawym oku. Mam zrosty w oku, pozrastane naczynka krwionośne i brodawki w oku. Oczywiście powodem są soczewki, nosiłam przez ok 4 lata i sie dorobiłam tego cholerstwa.Lekarka pokazała mi zdjęcia typowego oka po soczewkach..I,II.III i IV stadium.Moje oko jest w IV
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#384 |
Zakorzenienie
|
Czy stosujecie krople nawilżające? Pracując długo przy komputerze soczewki wysychają mi i kłują mnie. Co polecacie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#385 |
Zadomowienie
|
dzis sie wybieram do okulisty... wszystko sie okaze
Tylko nadal sie wacham czy zamowic soczewki wlasnie w tym zakladzie czy w necie o 60 zloty taniej za jedno oko prawie ze....Zastanawiam sie czy jezeli zamowie w necie czy moge wtedy spokojnie isc do okulisty proszac o pomoc np w nauce zakladania albo jak cos bd nie tak, czy ma wtedy prawo odmowic ?? cholera sama nie wiem co mam robic.... |
![]() ![]() |
![]() |
#386 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]()
![]() Edytowane przez meggara Czas edycji: 2007-04-27 o 15:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#387 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#388 |
Przyczajenie
|
jutro ide do vision express zrobic badania i zamowic soczewki, ale teraz sie przestraszylam - tyle negatywnych opinii, a chce kupic toryczne i w dodtaku jednodniowe- ktos sie orientuje jaka bedzie tam cena? bo w normalnych optykach ok 115- 130 zl za 30 sztuk, bardzo prosze o odpowiedz... z gory dzieki
|
![]() ![]() |
![]() |
#389 |
Zadomowienie
|
Bylam, mam powazna wade, moze nie tyle powazna co skomplikowana...
Dalej upieram sie przy soczewkach, pani doktor powiedziala ze mnie pokieruje i jutro dokladnie sie wszystkiego dowiem bo ona sie zorientuje jak przy mnie dokladnie ma postepowac co i jak bo oni nie prowadza takiego rodzaju soczewek bo zapotrzebowanie na to jest minimalne i ze ona mnie skieruje co i jak ... Wiec sobie mysle ze jak juz mam te badania to jednak zaryzykuje chyba z netu, bo po 1 pani doktor pow ze nie mam co liczyc na gratisowa 1 pare poniewaz wada jest taka a nie inna, po 2 na zywo bd miala wiecej latania niz z netu po 3 z netu bd mimo wszystko taniej..... |
![]() ![]() |
![]() |
#390 |
Zadomowienie
|
aha mam pytanie
Co znaczy skrot SPH na karteczce?? Bo cyl to wiem moc cylindra, ax to stopien nachylenia czy cos ale te SPH ?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:49.