Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-03-23, 22:37   #361
naila
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe

Cytat:
Napisane przez argissa Pokaż wiadomość
Ale ona sie sama układa...tzn wskakuje dokladnie na swoje miejsce...takie coś zaczynam odczuwać po kilku godzinach od załozenia.I ciągle na prawym oku,lewego nie czuje.To moj 3-ci dzien więc moze tak ma byc?
Jeśli nie ma żadego stanu zapalnego - spróbuj zamienić soczewki - na lewe oko nałóż to z prawego i odwrotnie. I zobacz, czy też odczuwasz na tym oku 'piasek', jeśli na tym samym - zrób przerwę w noszeniu soczewek na kilka dni, i potem spróbuj - jeśli nie przejdzie, to do okulisty marsz. Jeśli to uczucie piasku pojawi się na drugim oku, to wina soczewki i trzeba ją będzie zmienić. Soczewki czasem się przerywają i drażnią oko.

Milky_quartz, dobrze dobrane soczewki + dbanie o nieprzemęczanie wzroku nie powinno drastycznie wpływać na pogarszanie wzroku. Przecież to tak, jak okulary. Wręcz słyszałam, że soczewki hamują rozwój np. krótkowzroczności ... Moja rada: zmień lekarza i go o wszystko wypytaj

EDIT: Mikly, doczytałam, że nie masz takiej dużej wady wzroku, więc jeśli okulary nosisz tylko do okazji (TV, tablica, kino), to nakładanie na cały dzień soczewek może jednak rozleniwić oczy, które 'wysilają się', aby lepiej widzieć. Na tym etapie rzeczywiście może tak być, że lepiej nie nakładać. Ostatecznie lekarz decyduje, a czasem dla pewności warto zapytać jeszcze innego

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 21:12   #362
argissa
Raczkowanie

GG do argissa
Dot.: Soczewki kontaktowe

Naila bylam wczoraj u okulistki z tym okiem..obejrzała pod tą swoją machina i mówi ze soczewka dobrze leży na oku,nie jest uszkodzona,nie widac podrażnienia.Dała zupełnie nowa na to oko.Sprawdziła powieki od spodu czy tam czegos nie ma.Mowi ze zupełnie ok.Odczuwam nadal to samo,jakby jakies paproszki w oku,rzęse czy cos takiego.Kupilam sobie sztuczne łzy z bausha...może odrobine lepiej..ale na jakąs godzinkę.Dzis poszłam w soczewkach na uczelnie i po 6h musisłam sciągnac bo nie mogłam wyrobic...dodam ze przepisała mi acuvue J&J oasys..one maja krzywizne 8,4...wiem ze standardowe są chyba 8,7?Mozliwe ze są zle dobrane i mnie draznią?Moze powinnam mieć inne parametry,wtedy nie bede ich czuła?
argissa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-24, 21:54   #363
OlaNaomi
Raczkowanie

Dot.: soczewki toryczne-jest jakaś szansa?:(

Vivienne
Soczewki toryczne są przeznaczone dla osób,które mają astygmatyzm.
Jeżeli chcesz to możesz wejść na strone www.zdrowie.med.pl i dowiedzieć się o tym więcej

Pozdrawiam

OlaNaomi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-12, 10:41   #364
corcia
Przyczajenie

Dot.: soczewki kontaktowe

hej,
a czy możecie polecić jakieś sklepy internetowe, gdzie kupowałyście soczewki?
albo jakiś rzetelnych sprzedawców na allegro?
corcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-12, 18:21   #365
blue2003
Miuoshowa

GG do blue2003 Wyślij wiadomość przez Yahoo do blue2003

Ja kupowalam kiedys na www.optiva.pl , z tym ze odbieralam osobiscie. Ale wszystko bylo ok

"...nasza wielkość miała iskrzyć, a wygasa gdy tak teraz na nią patrzę a ty milczysz..."
blue2003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-12, 18:35   #366
kasia89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez corcia
hej,
a czy możecie polecić jakieś sklepy internetowe, gdzie kupowałyście soczewki?
albo jakiś rzetelnych sprzedawców na allegro?
Ja soczewki zamawiam na http://www.2soczewki.pl/ Wszystko jest w najlepszym porządku, polecam
kasia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-15, 11:15   #367
meggara
Wtajemniczenie

Witam,
noszę soczewki O2optix i muszę powiedzieć że sobie je chwalę. Planuję zmienić na takie do ciągłego noszenia, dlatego przeglądam posty, ale mam innego rodzaju pytanie.

Jakich kropli do oczu używacie? Chodzi mi o nawilżające, na soczewki stosowane (oczywiście jeśli w ogóle takowe stosujecie). Poszukuję jakiś dobrych i w przystępnej cienie.
Ale koty to potęga.
Co Wizaż robi z Kobietami?
Odpowiedź:
Farmaceutka
meggara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-15, 11:24   #368
jaszmurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meggara Pokaż wiadomość

Jakich kropli do oczu używacie? Chodzi mi o nawilżające, na soczewki stosowane (oczywiście jeśli w ogóle takowe stosujecie). Poszukuję jakiś dobrych i w przystępnej cienie.
Ja używam Visine (przeważnie niebieskie czasami pomarańczowe) .
Obecnie mam takie w malutkich fiolkach- i takie polecam bo przynajmniej się nie marnują jak te w wielkim opakowaniu - przynajmniej mi się nigdy nie udało do końca zużyć.

Jest ich 10sztuk i u mnie kosztują jakieś 19zł.
ale polecam .

Nie stosuję ich na soczewki- tylko na łyse oczy (ale na opakowaniu jest napisane że można ich używać na soczewki więc jak kto woli).

wyloguj
jaszmurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-15, 15:04   #369
heleane
Rozeznanie

Hej. Mam do was dwa pytanka. Niedawno zaczęłam nosić soczewki (od paru dni ) i dzisiaj rano zauważyłam , że pękło mi naczynko w oku. Czy to przez te soczewki i czy to coś poważnego?
No i drugie pytanie. Przy ściąganiu soczewek czuje taki jakiś taki lekki ból. Prawdopodobnie dlatego , że za mocno naciskam palcem na oko , ale inaczej się nie da.
A może robię to w zły sposób?
Zawsze najpierw palcem przesuwam soczewke na białą część oka , a potem to już wystarczy , że ją szczypnę i wyciągnę.
Ale to przesuwanie jest poprostu koszmarne. Muszę siłą tą soczewkę przesunać , a to trochę boli . Znaczy przesadzam trochę. Może nie boli , ale nie jest przyjemne.
A bez tego przesunięcia nie umiem jej szczypnąć.
Macie jakieś inne sposoby na wyciąganie soczewek?
Bardzo proszę o pomoc.

P.S czy na początku też musiałyście poświęcać 10 minut rano na włożenie tych soczewek czy tylko ja taka ciamajda jestem?
heleane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-15, 19:01   #370
jaszmurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez heleane Pokaż wiadomość

P.S czy na początku też musiałyście poświęcać 10 minut rano na włożenie tych soczewek czy tylko ja taka ciamajda jestem?
Nie, nie jesteś ciamajda - jesteś jak najbardziej normalna .
Ileż ja się namęczyłam przy pierwszym tygodniu zakładania soczewek .
Z czasem nabierzesz wprawy

Może to naczynko pękło Ci bo za bardzo podrażniłaś oko wsadzając paluchy do oka?

Ja nigdy soczewki nie przesuwam- tylko od razu szczypię -tak jak siedzi w oku i nic mnie nie boli.
Popróbuj troszkę- a będzie lepiej .

wyloguj
jaszmurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-15, 21:15   #371
meggara
Wtajemniczenie

Heleane, to normalne ze tak dlugo je zakladasz. U wszystkich na poczatku tak bylo. Kwestia wprawy . Moj brat raz sie meczyl 20min. nad jedna...
Co do peknietego naczynka to to nie jest grozne tylko nieladnie wyglada i za dzien dwa zejdzie.
Wyciagam tak samo jak Jaszmurka. Uczono mnie by wlasnie sciagac na bialko i wtedy szczypac ale jakos tak od siebie zaczelam od razu szczypac soczewke(na teczowce) i bez problemu sciagam .

ps. upomne sie jeszcze o jakies wiadomosci dot. kropelek nawilzajacych na soczewki. Jaszmurko dziekuje za odpowiedz. <cmok>
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-16, 14:31   #372
heleane
Rozeznanie

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi.
Uspokoiłyście mnie.
Wczoraj odkryłam nowy sposób wyjmowania soczewek.
Patrze w górę i delikatnie macam soczewke. A nastepnie szczypam ja palcami.
Zajmuje mi to góra minute
Nie mogę uwierzyc , że na poczatku meczylam sie z jakims przesuwaniem.
Teraz mam ciągle problem z tym wkładaniem. Czasem uda mi sie w ciągu minuty włożyć , a czasem muszę się męczyć 10 min.
Sama nie wiem od czego to zależy .
Wydaje mi sie , ze zawsze robie to samo.
heleane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-16, 15:33   #373
meggara
Wtajemniczenie

ja zauwazylam ze mi sie zle wklada jak nie mam odtluszczonych powiek, lub mam juz mokre palce od plynu do soczewek. Dlatego zanim wloze to przemywam oko (powieki i okolice) tonikiem lub innym srodkiem do demakijazu. A palce oczywiscie w husteczke lub reczniczek przykladam.
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2007-04-25, 13:50   #374
itrusta
Zadomowienie

Witam
Mam takie pytanie.
Otoz mam astygmatyzm nadzwroczny, od dawna mysle o soczewkach bo okulary sa moim kompleksem do tego stopnia ze wole chodzic jak slepa kura po drodze niz je wlozyc... Ale mniejsza z tym. Wiec jezeli udam sie juz do doktora i bede znala wszystkie potrzebne wiadomosci tzn ile mam diopri jaki kat itd to czy moge zamowic sobie pierwsze soczewki w necie?? Mysle ze p doktor dokladnie powie mi na spotkaniu jakie proponuje soczewki nazwa itd i czy nie taniej byloby po prostu zamowic sobie z internetu taniej, bo jak wiadomo u okulisty przebicie cenowe jest dosc spore... Czy powinnam pierwszy raz raczej od poczatku do konca wszystko zalatwic w gabinecie?Jak uwazacie?Jak to bylo z wami? I pytanie kolejne, czy mialyscie jakies probne soczewki gratisowo? Czy powinnam sie tego domagac? Bo jakby nie bylo nie wydaje 10 zloty tylko prawie 500 i jakas pewnosc bym chciala miec...
itrusta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-25, 15:47   #375
sema
Przyczajenie

GG do sema

Cytat:
Napisane przez itrusta Pokaż wiadomość
Witam
Mam takie pytanie.
Otoz mam astygmatyzm nadzwroczny, od dawna mysle o soczewkach bo okulary sa moim kompleksem do tego stopnia ze wole chodzic jak slepa kura po drodze niz je wlozyc... Ale mniejsza z tym. Wiec jezeli udam sie juz do doktora i bede znala wszystkie potrzebne wiadomosci tzn ile mam diopri jaki kat itd to czy moge zamowic sobie pierwsze soczewki w necie?? Mysle ze p doktor dokladnie powie mi na spotkaniu jakie proponuje soczewki nazwa itd i czy nie taniej byloby po prostu zamowic sobie z internetu taniej, bo jak wiadomo u okulisty przebicie cenowe jest dosc spore... Czy powinnam pierwszy raz raczej od poczatku do konca wszystko zalatwic w gabinecie?Jak uwazacie?Jak to bylo z wami? I pytanie kolejne, czy mialyscie jakies probne soczewki gratisowo? Czy powinnam sie tego domagac? Bo jakby nie bylo nie wydaje 10 zloty tylko prawie 500 i jakas pewnosc bym chciala miec...
Hej! Nie wiem jak to jest u Ciebie, ja swoje pierwsze soczewki dostałam gratis przy pierwszej wizycie u okulisty w salonie optycznym (40zł). Mam sporą wadę :-7,5 oraz -9. 15 lat się męczyłam z okularami, ehh te grube szkła, 10 lat trwało nim się zdecydowałam na soczewki, zastanawialam się jak to g... wsadzić do oka. Nie zrażaj się na początku, bo każdy ma problemy z wkładaniem i ściąganiem, raz mi nawet to zajęło 40min o mało się do pracy nie spóźniłam rano.
Używałam soczewek AirOptix CibaVision ale już ich nie ma, produkcja została wstrzymana do czerwca podobno , tak mi powiedzieli w każdym salonie optycznym. Musiałam szukać innych, w VisionExpress mają bandyckie ceny po prostu. w końcu udało mi się dostać 3 miesięczne - PureVision Bausch&Lomb na dzień i na noc. Dostałam też parę na próbę . Mam nadzieję, że będą pasować bo optyk mówił, że nie powinno się zmieniać. Jak nie będzię komplikacji to zaczne nast zamawiać na allegro, bo czytałam, że nie ma się czego obawiać.
Pozdrawiam
sema jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-25, 15:59   #376
itrusta
Zadomowienie

No ide prywatnie wiec mam nadzieje ze potraktuja mnie jak czlowieka ... (polskie realia)
Pogadam z pania doktor i sie dowiem wszystkiego.
Uwierz mi 40 minut to dla mnie pestka, wazne ze spelnie w koncu swe marzenie...
Boje sie tylko ze na moja skomplikowana wade bd problemy z doborem soczewek :/
Stary 2007-04-25, 16:02   #377
natalii87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylwia*** Pokaż wiadomość
Hej, melduje o postepach:

Dziwna rzecz sie jednak ze mna dzieje, bo zauwazylam, ze coraz czesciej nie widze, tzn. mam bardzo zamglone oczy, niewiele widac przez to, pocieranie oczu nic nie daje. I to niekoniecznie wtedy, kiedy dlugo nosze soczewki, albo niewystarczajaco mrugam. Wczesniej mialam tylko troszke takich problemow, a jesze wczesniej nigdy sie to nie zdarzalo. W sumie zaczelo sie ze 3 miesiace temu. Optyk mnie postraszyl, ze musze sobie zrobic testy na cukrzyce , bo szczuple osoby tez moga na nia chorowac... Ale testy robione rok temu niczego nie wykryly. To chyba nie jest wina soczewek, bo juz z poprzednimi tak mialam, wiec sie martwie.

hmmmmm....przypomniały mi się słowa okulistki<chciałam nosić soczewki ale mi odradziła> ,że po ich ściągnięciu mogę widzieć gorzej niżeli teraz , ponieważ się oczy "rozleniwiają". prawda czy nie- nie mam pojęcia

natalii87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-25, 16:03   #378
itrusta
Zadomowienie

Co do vision express mam negatywne odczucia.... Wiec tam na pewno soczewek nie kupie
Stary 2007-04-26, 11:26   #379
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sema Pokaż wiadomość
Używałam soczewek AirOptix CibaVision ale już ich nie ma, produkcja została wstrzymana do czerwca podobno , tak mi powiedzieli w każdym salonie optycznym.
Jak to wstrzymana? Tez ich uzywam i nic nie wiedzialam. Kupuje tylko przez allegro wiec tam sa caly czas i pewnie nie zauwazylam
Ale zwrocilam uwage ze jest ich mniej. Dawniej prawie wszyscy handlujacy soczewkami je mieli a teraz tylko niektorzy.
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-26, 14:09   #380
itrusta
Zadomowienie

Mozecie polecic jakies pewne strony albo sprzedawcow z allegro ktorzy zajmuja sie sprzadarza wysylkowa soczewek?
Stary 2007-04-26, 15:33   #381
meggara
Wtajemniczenie

Coz... ja zawsze wchodze i wyszukuje te soczewki, ktore mnie interesuja w najnizszej cenie(od razu patrze na cene+koszt przysylki). Obowiazkowo sprawdzam ilosc pozytywnych i negatywnych komentarzy. Jesli nie ma negatywnych lub na powiedzmy tysiac zdarzy sie 1 lub 2 to wtedy ogladam forme przesylki i wplaty i kupuje. Jest duzo allegrowiczow rzetelnych i uczciwych konkretnych raczej nie polece, bo kupuje u roznych-u tego, kto da taniej
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2007-04-26, 21:06   #382
Margarettka
Raczkowanie

Ja zaopatruję się w soczewki na allegro u sprzedawcy TwojeOko (Tylko on prowadzi soczewki Aquavision i cenę też ma konkurencyjną w porównaniu z optykami w moim mieście. Za parę tych soczewek w koszalińskim optyku zapłaciłam 40 zł - a na allegro - 25)
Stary 2007-04-26, 21:38   #383
beta-ina
Rozeznanie

A ja z innej beczki..uczulam was na ostrożne obchodzenie się z soczewkami.Wczoraj byłam u okulisty, bo odczuwam ból w prawym oku. Mam zrosty w oku, pozrastane naczynka krwionośne i brodawki w oku. Oczywiście powodem są soczewki, nosiłam przez ok 4 lata i sie dorobiłam tego cholerstwa.Lekarka pokazała mi zdjęcia typowego oka po soczewkach..I,II.III i IV stadium.Moje oko jest w IV Tragedia!! Przepisała mi antybiotyk sterydowy do oczu, mam go stosować miesiąc i może troszkę się zaleczy..wtedy ewentualnie po paru miesiącach mogę powracać do soczewek..ale chyba sie boję.Dziś byłam u optyka i zamówiłam śliczne okularkiNie chcę was odwodzić przed noszeniem soczewek..NOŚCIE..ale z głową, czyście je baaaaardzo często, odbiałczajcie te 3 miesięczne, zmieniajcie płyn co każde włożenie do pojemniczka, nie przedłużajcie ich przydatności( ja potrafiłam nosić 2 tyg Johnsony przez miesiąc).I nie jestem wyjątkiem.Moja koleżanka z pracy dziś przeszła operację korekty wzroku, bo 7 lat nosiła soczewki i tez ma zrosty. Nienawidzi okularów, i jedynym wyjściem była operacja.To jst przyjazny post i ma na celu tylko wasze dobro, niech to co mi sie przydarzyło nie przydarzy się wam.Tego wam życzę Pozdrawiam
beta-ina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-26, 22:11   #384
WioletaM
Zakorzenienie

Czy stosujecie krople nawilżające? Pracując długo przy komputerze soczewki wysychają mi i kłują mnie. Co polecacie?
WioletaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-27, 05:40   #385
itrusta
Zadomowienie

dzis sie wybieram do okulisty... wszystko sie okaze
Tylko nadal sie wacham czy zamowic soczewki wlasnie w tym zakladzie czy w necie o 60 zloty taniej za jedno oko prawie ze....Zastanawiam sie czy jezeli zamowie w necie czy moge wtedy spokojnie isc do okulisty proszac o pomoc np w nauce zakladania albo jak cos bd nie tak, czy ma wtedy prawo odmowic ?? cholera sama nie wiem co mam robic....
Stary 2007-04-27, 13:19   #386
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez WioletaM Pokaż wiadomość
Czy stosujecie krople nawilżające? Pracując długo przy komputerze soczewki wysychają mi i kłują mnie. Co polecacie?
Pytalam juz o to samo na forum ale jakos nikt sie nie kawpi do odpowiedzi na to Na samym poczatku okulistka polecila mi
  • krople PVP Comod. Sa bez konserwantow, nawilzajace, mozna stosowac na soczewki. (cena ok. 22zl w aptece). Musze dodac ze maja troche dziwne opakowanie, ale przy malym treningu dobrze sie je uzywa. Dzieki temu opakowaniu nie trzeba sie martwic o okres uzytecznosci po otwarciu.
  • Ale zamierzam sie przerzucić na krople ReNu Multi Plus firmy B&L. (na allegro cena ok. 16,50zl);
  • Krople AMO Blink Contact Eye Drops (na allegro ok. 24zl);
  • Krople Eyeye Hydraclair (20 ampułek po 0,35ml) (cena na allegro ok. 15-20zl);
  • Krople AQuify firma Ciba Vision (ceny nie znam);
  • Krople EYE SEE (silnie nawilżające) (cena na all. ok. 22zl);
  • są również krople homeopatyczne, ktore mozna stosowac na soczewki (pytalam sie farmaceuty, ceny nie znam ale beda raczej tanie).
Takie zestawienie moge tu napisac po tym, jak sie zainteresowalam kroplami na soczewki. Dużo buszuje na aukcjach, wiec wybaczcie, ale tylko takie ceny znam i moglam podac orientacyjnie
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka

Edytowane przez meggara
Czas edycji: 2007-04-27 o 15:19
Stary 2007-04-27, 13:27   #387
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez itrusta Pokaż wiadomość
dzis sie wybieram do okulisty... wszystko sie okaze
Tylko nadal sie wacham czy zamowic soczewki wlasnie w tym zakladzie czy w necie o 60 zloty taniej za jedno oko prawie ze.... cholera sama nie wiem co mam robic....
Przy moich pierwszych soczewkach trafilam na promocje: tylko za wizyte placilam a soczewki gratis. Wiec zaoszczedzilam 50zl jakby nie bylo. Ale pomysl czy moze nie lepiej zaplacic za pierwszym razem ciut drozej i miec pelen serwis a nie biegac, zamawiac, oczekiwac i pytac czy tak mozna? Nie wiem. Musisz zdecydowac sama. Trzymam kciuki!
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2007-04-27, 16:16   #388
katarzyna999
Przyczajenie

jutro ide do vision express zrobic badania i zamowic soczewki, ale teraz sie przestraszylam - tyle negatywnych opinii, a chce kupic toryczne i w dodtaku jednodniowe- ktos sie orientuje jaka bedzie tam cena? bo w normalnych optykach ok 115- 130 zl za 30 sztuk, bardzo prosze o odpowiedz... z gory dzieki
katarzyna999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-27, 16:50   #389
itrusta
Zadomowienie

Bylam, mam powazna wade, moze nie tyle powazna co skomplikowana...
Dalej upieram sie przy soczewkach, pani doktor powiedziala ze mnie pokieruje i jutro dokladnie sie wszystkiego dowiem bo ona sie zorientuje jak przy mnie dokladnie ma postepowac co i jak bo oni nie prowadza takiego rodzaju soczewek bo zapotrzebowanie na to jest minimalne i ze ona mnie skieruje co i jak ...
Wiec sobie mysle ze jak juz mam te badania to jednak zaryzykuje chyba z netu, bo po 1 pani doktor pow ze nie mam co liczyc na gratisowa 1 pare poniewaz wada jest taka a nie inna, po 2 na zywo bd miala wiecej latania niz z netu po 3 z netu bd mimo wszystko taniej.....
Stary 2007-04-27, 17:06   #390
itrusta
Zadomowienie

aha mam pytanie
Co znaczy skrot SPH na karteczce?? Bo cyl to wiem moc cylindra, ax to stopien nachylenia czy cos ale te SPH ??
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości