|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Może trochę nie na temat
Może troszkę nie na temat, bo nie widzę tu takiego działu gdzie by to pytanie mogła zadać, a mianowicie chodzi o BÓL SERCA. Od kilku lat boli mnie serce tzn. to nie jest taki typowy ból, po prostu od czasu do czasu bije bardzo szybko, tak że czuje jego bicie w gardle. Byłam już kilka razy uu kardiologa i w szpitalu i przychodzi i prywatnie i ciągle słyszę że to nic takiego, że to może być z różnych przyczyn np. z zdenerwowania, z braku potasu, z powodu dojrzewania ( dodam że mam 18 lat), ale brałam potas i nic, w momentach kiedy nie byłam zdenerwowana też czułam to okropne przyspieszone bicie serca. Proszę pomóżcie i piszcie czy mieliście podobne doświadczenia
:pros i:![]()
Edytowane przez xxazjjaxx Czas edycji: 2013-08-13 o 23:52 |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Może trochę nie na temat
A robili Ci wszystkie badania? Mojego faceta też boli czasem serce (zaczęło się w podobnym wieku jak u Ciebie ) to jak poszedł do lekarza i o tym wspomniał (bo to nie było główną przyczyną wizyty) to babka od razu skierowała go na ekg. Jeśli nie miałaś badań tylko odsyłali Cię z kwitkiem, to ja bym chodziła tak długo aż bym trafiła na jakiegoś sensownego lekarza. Jeśli natomiast miałaś badania robione i nic nie wyszło to chyba po prostu taka twoja uroda...
Co do zdenerwowania to u mnie często objawiały się nerwobóle np dzień, albo kilka godzin po stresie. W sumie życzę Ci żeby to były nerwobóle, a nie żadna poważna dolegliwość
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Organizm potrafi zareagować na stres z dużym opóźnieniem.
Postaraj się, aby zrobiono Ci badanie holterem (to coś jak 24 godzinne EKG).
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Albo może to nie serce a nerwy? Czasem idzie jedno z drugim pomylić. Moja siostra miała zapalenie nerwów i też ją tak bolało...a ja miałam też bol a tle nerwowym... przez tydzień mnie bolało, doktor przepisał magnez z witaminą b6 jak pamiętam i ból ustąpił. Czasem też jak się zdenerwuję to boli, wtedy trzeba się uspokoić, opanować nerwy i równomiernie, głęboko oddychać. Może właśnie jakiś suplement lub jakieś napary z kozłka czy melisy pić. A i idz najlepiej do lekarza ,Pozdrawiam
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Miałam robione ekg, pani doktor tylko popatrzyła i powiedziała że faktycznie jest przyspieszone tętno momentami, również przepisała mi witaminy ( po badaniu krwi wyszedł niedobór magnezu, wapnia i witaminy B) ale to było już jakieś 2 lata temu, witaminy biorę do tej pory i nic, chodziłam też później do lekarzy różnych i do poradni kardiologicznych i do szpitali, ale ciągle to samo, że skoro witaminy nie pomagają to to na pewno z powodu dojrzewania :/ mam już 18 lat a bóle i szybkie bicie serce się nasila
trochę mnie to niepokoi ale obawiam się że jeśli znów pójdę do lekarza to odeślą mnie z kwitkiem :/---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- a badania miałam robione,ekg, mocz i krew. Raz też wiem że miałam "atak hiperwentylacji" nie wiem czy to ma coś wspólnego z tym |
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przebadano mnie i dano... łagodne tabletki uspokajające. Nie trzeba być bardzo wystraszonym, zdenerwowanym, zestresowanym, żeby serce i organizm reagowało wariacjami. U mnie przeszło jak o tym... zapomniałam bo się akurat "smiertelnie" zakochałam z wzajemnością. ))Oczywiście naley wykluczyć wady serca, niedobory tez mogą swoje robić a sztuczne suplementy nie zawsze się wchłaniają. Spróbuj odstawić całkowicie lub bardzo mocno ograniczyć do 4-5 wtygodniu kawę i herbatę (kazdy kolor!) , zwrócic uwagę na lepsze odzywianie, jesli lekarze nie widzą przeciwskazań - regularnie uprawiaj jakiś sport. Niestety, młodość ma to do siebie, że z jednej strony jest piękna, ale z drugiej strony to bardzo często wieloletni, emocjonalny koszmar. Życzę zdrowia.
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
ale właśnie w tym rzecz, już o tym prawie zapomniałam jak po kilku miesiącach ustąpiło, od czerwca znów wróciła i powtarza się wcześniej niż wcześniej
Jeśli chodzi o picie kawy to nie pije, herbat też mało ( przeważnie do śniadania, ale to też nie codziennie). Staram się żyć bezstresowo więc to też nie o stres tu chodzi dlatego właśnie nie mam pomysłu co i jak z tym
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:00.

:pros i:

trochę mnie to niepokoi ale obawiam się że jeśli znów pójdę do lekarza to odeślą mnie z kwitkiem :/
))