![]() |
#31 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 228
|
Dot.: Rosół idealny
Przymierzam się do tego przepisu jak zbiorę mięsiwo ( połowę podanych ilości):
"Najpierw do gara wkładamy poporcjowaną kurę i 1/2-1kg wołowiny z kością. Zalewamy mięso zimną wodą, dodajemy liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu. Po zagotowaniu odszumowujemy, solimy i gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. Ma tylko pyrkać, nie wrzeć! Nie przykrywamy! Po tym czasie dodajemy szyję indyczą i gotujemy kolejną godzinę. Po upływie tej godziny dodajemy 1kg skrzydełek kurzych i włoszczyznę. Znowu godzina gotowania. Uważać, by tych korzeniowych nie było za dużo, bo rosół będzie za słodki. Ważna jest zielenina czyli dodanie zielonej części pora, gałązki lubczyku i kilku gałązek naci pietruszki." Warzywa trzeba obrać, ich skórka ciemnieje podczas gotowania .Poza tym w rosole chodzi o to, aby wyciągnąc smaki z wnętrza mięsa/warzywa do rosołu. No i lubczyk zalecają świeży: jest suszony zielony i suszony korzeń a tego ostatniego nie dawałabym na pewno, wygląda na taki co 'brudzi" na brązowo. To piszę ja, " miszczyni" nieklarownego cienkiego rosołku ![]()
__________________
oprócz błękitnego nieba.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
|
Dot.: Rosół idealny
Cytat:
nigdy nie wyszedł ciemny ani mętny, zawsze taki złocistożółty
__________________
smocza mama |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 5 729
|
Dot.: Rosół idealny
Ja znam takie triki.
-Cebulę się przypala przed wrzuceniem -Najsmaczniejszy wychodzi, gdy się robi na mieszanym mięsie (trochę kaczki, kurczaka, świni np.) -Bez przykrycia -Solimy na koniec. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
|
Dot.: Rosół idealny
O matko fuj, szyja indyka?
![]() ![]() ![]() ![]() Kurde jakbym miała nawrzucać tyle miecha ile chce to by mi garnka nie starczyło ![]() ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- ja mam taki garnek 10 litrowy boje się że jak tam nawrzucam tego co planuję to nie zmieści się już woda ![]() porcja rosołowa (mialam 3 kwadratowe sztuki mięcha), pałki, skrzydełka, tę szyjkę i coś wołowego.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 5 729
|
Dot.: Rosół idealny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
|
Dot.: Rosół idealny
No właśnie nigdy czegoś takiego nawet w rękach nie miałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 5 729
|
Dot.: Rosół idealny
Wołowe z kością.
A jak tylko drobiowe, to prawdziwa kura, wiejska. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
|
Dot.: Rosół idealny
całego kuraka dajesz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 5 729
|
Dot.: Rosół idealny
Tak, pocięte
![]() Jak ja robię rosół to w ogromnym garze, więc wszystko się mieści ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
|
Dot.: Rosół idealny
cholera nawet nie mam takiego gara i bardzo żałuję :/ może od rodziców zabiorę bo oni największego gara używali chyba tylko do robienia bigosu
![]() zrobiłabym bulionu i pomroziła na potem i byłby spokój. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 6 467
|
Dot.: Rosół idealny
A ja po około pół godziny gotowania mięsa (razem z liściem laurowym i zielem) przelewam przez sitko aby się pozbyć wszystkich szumowin, mam jakąś manię na ich punkcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2013-05
Wiadomości: 16 646
|
Dot.: Rosół idealny
Ja robię rosół tak:
- kilka nóg (całych, razem z udem) kurczaka lub indyka (wolę indyka), razem ze skórą oraz dwa kawałki wołowiny (takie o http://www.tesco.pl/produkty/var/tes...eview_full.jpg w internetach mówią, że to goleń w plastrach) myję, do gara i zalewam zimną wodą, stawiam na małym ogniu - po jakimś czasie (nie mam pojęcia po jakim, zaglądam do niego) zbieram szumowiny i wywalam. wtedy dodaję obrane (lub umyte, w przypadku pora) warzywa, dodatkowo przekrojone na pół wzdłuż (żeby lepiej oddały co kryją w sobie), konkretnie: trzy marchewki, spore; jedną dużą pietruszkę, korzeń; korzeń selera wielkości pięści; biało-zieloną (ale nie ciemno zieloną) część pora. - dorzucam też jeden/dwa grzybki suszone, najlepiej prawdziwki i dwa liście laurowe - sobie pyrka odkryty - i pyrka - i robi się go mniej więc dolewam wody zagotowanej w czajniku, ale nie tyle ile wyparowało tak połowę tego - i dalej pyrka więc dźgam mięso i warzywa. jeśli mięso jest miękkie ale nie kompletnie miękkie to solę. warzywa powinny być lekko twardawe jeszcze, oprócz pora, który lada moment się rozpadnie, więc go wyławiam i zjadam, bo jest pyszny. - się dalej pyrka i znów dźgam widelcem mięso, jeśli jest miękkie zupełnie to próbuję rosołu i albo dosalam odrobinkę albo nie. ostatnio nie bo ograniczamy sól i lepiej jak już na talerzu trochę dosolić. tak samo nie pieprzę, rodzice nie lubią pieprznych rzeczy więc dodaję go sobie na talerzu. - jeśli rosół wyszedł mi mętny to wyławiam pietruszkę i selera i wywalam, wyławiam marchewkę i odkładam na talerz i wyławiam mięsa i odkładam na drugi talerz. biorę duże sitko (nie durszlak), kładę na drugim garnku i przelewam do niego rosół. marchewki wrzucam do nowego garnka z rosołem bo rodzice lubią taki duży kawałek marchewki do rosołu. mięsa odkładam do zjedzenia, najczęściej dla rodziców bo mnie jakoś nie podniecają szczególnie, imo wszystko co z nich cennego jest w rosole. - jeśli rosół jest za tłusty to czekam aż trochę ostygnie i zbieram tę część tłuszczu, która zebrała się na powierzchni. Zdecydowanie trzeba obierać warzywa do zupy, myślę, że to załatwiło ciemny kolor. Nie chlipaj nad rosołem tylko dowal do niego soku pomidorowego ^^ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2013-07
Wiadomości: 109
|
Dot.: Rosół idealny
Jak napisał ktoś już wcześniej, najprawdopodobniej ciemny kolor to efekt dwóch czynności:
- nieobierania warzyw, - zbyt mocnego gotowanie rosołu. Jeśli chodzi o smak i aromat, to na pewno cebula musi być opalona, a nie smażona, oprócz tego przyprawy typu ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liść laurowy dodaję zawsze na początku gotowania. Warto dodać oprócz warzyw świeżą natkę, liście selera lub por związane sznurkiem, żeby łatwiej było wyjąć, gdy już trochę się pogotują, jednak nie za dużo, bo rosół może wyjść zbyt aromatyczny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 2 376
|
Dot.: Rosół idealny
Podobno rosol metnieje od gotowania pod przykryciem, ale sama zawsze o tym zapominam we wlasciwym momencie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Naczelna Nastolatka
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Podkarpacie
Wiadomości: 25 807
|
Dot.: Rosół idealny
dziewczyny, po co wy szumujecie rosół? Po odpowiednim czasie gotowania szumowiny znikają, z szumowinami pozbywacie się białka i smaku z rosołku.
__________________
Małgorzata i spółka. Matka natura to suka. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zasiedzenie
Zarejestrowany: 2007-04
Wiadomości: 5 625
|
Odp: Rosół idealny
Moja babcia, później mama zawsze pozbywały się szumowin. Mój rosół wychodzi raz mętny raz klarowny i kiedy jest mętny zawsze mam wrażenie że przez niedokładne wybranie szumowin. Ale może nie przez to. Tylko przez co w takim razie?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
__________________
Nie ma złych roślin, są tylko źli ludzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
|
Dot.: Rosół idealny
Nie wiem po co, robiła tak matka, robiła tak babka i babka jej babki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 5 729
|
Dot.: Rosół idealny
U mnie też zawsze wyciąga się szumowiny. Jest to taka brzydka, szara piana z fafrolcami. Wolę, jak jej nie ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Naczelna Nastolatka
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Podkarpacie
Wiadomości: 25 807
|
Dot.: Rosół idealny
od czasu, kiedy nie szumuję mój rosół zyskał na smaku. Jak się dostatecznie długo gotuje to szumowiny same znikają
__________________
Małgorzata i spółka. Matka natura to suka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 1
|
Dot.: Rosół idealny
Teraz ja napiszę jak ja robię swój rosół, wszystkim domownikom smakuje
![]() gotuję z różnego mięsa, zawsze daję szponder wołowy,skrzydło z indyka lub dwa, może być też szyja indyczka, żeberko wieprzowe, może być też udko lub korpus z kurczaka. Mięso zalewam przynajmniej na godzinę zimną wodą, odlewam wodę i jeszcze kila razy płuczę mięso. Gotuję w garnku 5-cio litowym. Zalewam prawie do pełna wodą. Po zagotowaniu obowiązkowo zbieram szumowiny. Następnie dodaję kilka liści laurowych i i ziaren ziela angielskiego oraz obrane warzywa: 3-4 marchewki, korzeń pietruszki, por, korzeń selera, kawałek białej kapusty, podpieczoną na ogniu cebulę, świeży lubczyk lub suszony. Nie solę. Rosół gotuje się przez 1 godzinę na wolnym ogniu, dopiero później dodaję sól, pieprz ziołowy, kawałek surowego buraka ćwikłowego, mielony pieprz kolorowy i vegetę natural bez konserwantów oraz łyżkę suszonych warzyw (gotowe do kupienia w sklepie). Rosół ponownie gotuje się przez 1 godzinę. Wychodzi zawsze bardzo dobry i klarowny. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 6 467
|
Dot.: Rosół idealny
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Naczelna Nastolatka
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Podkarpacie
Wiadomości: 25 807
|
Dot.: Rosół idealny
przecież to bez sensu, ten przepis powyżej, po licho takie kilkakrotne płukanie mięsa? przecież cały smak się wtedy wypłukuje
__________________
Małgorzata i spółka. Matka natura to suka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2013-05
Wiadomości: 16 646
|
Dot.: Rosół idealny
Też nie ogarniam tego płukania.
Ale to nic, na wizażu kiedyś przeczytałam, że ktoś gotuje mięso aż do szumowin, potem wszystko wylewa i znów wstawia mięso, potem jarzyny itd. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-03
Wiadomości: 5 729
|
Odp: Dot.: Rosół idealny
Cytat:
W takim rosole przecież nic już nie ma ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
|
Dot.: Rosół idealny
Ciemny rosół się robi, gdy intensywnie się gotuje wystarczy minuta gotowania na dużym ogniu aby kłebował i on sie robi taki brudny, rudy, ciemny. Czasem także gdy za dużo dodamy lubczyku ( inaczej mówiąc magi, jako listek zieleniny).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
|
Dot.: Rosół idealny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Naczelna Nastolatka
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Podkarpacie
Wiadomości: 25 807
|
Dot.: Rosół idealny
ja młodych jarzynek nie obieram tylko dokładnie myję
__________________
Małgorzata i spółka. Matka natura to suka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
Odp: Rosół idealny
Wlasnie pije swoj rosol, pyszny i ladny
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
__________________
Juluś 20.07.11 ![]() Kornelia 04.02.2016 ![]() Będę powtarzać zawsze: bieda to stan umysłu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 47 595
|
Dot.: Rosół idealny
Kto jeszcze daje czosnek? Ja nigdy nie dałam jeszcze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Naczelna Nastolatka
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Podkarpacie
Wiadomości: 25 807
|
Dot.: Rosół idealny
nie, czosnek do rosołu to nie, jak robię wywar na inne zupy to tak.
__________________
Małgorzata i spółka. Matka natura to suka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:55.