![]() |
#511 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 3
Cytat:
![]() |
#512 |
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 3
Brzuszki - pierdziuszki
![]() (dziś zaczynamy 22t) |
![]() ![]() |
![]() |
#513 |
Zadomowienie
|
W lidlu od dzisiaj sa bajery dla maluchów- fajne małe dresiwo, spodenki takie grubsze i bodziaki (2 pak po 17 zł). Lidl ma dobre rzeczy i z certyfikowaną bawełną. A od czwartku są leginsy dla nas po dwadzieścia parę złotych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#514 | ||
Gang Iren
|
Cytat:
Ale już spory! Śliczny! Bardzo fajne ciuszki ![]() Cytat:
To do butelki z mlekiem dla noworodka też można trochę dolać winka? Tak dla zdrowotności... Oczyszcza nerki? Czyje? Płodu?
![]() |
#515 |
Zakorzenienie
|
twoje nerki i drogi moczowe przez swoje działanie moczopędne... a dziecko jest chronione przez łożysko które posiada funkcję filtra... poza tym móimy tutaj o małych ilościach i sporadycznie a nie o 0.5 litra co drugi dzień.
#516 | |||
Gang Iren
|
Cytat:
http://fotelik.info/pl/testy/ Cytat:
Cytat:
![]() Możesz podać jakieś naukowe opracowanie na ten temat?
![]() |
#517 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#518 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
zaczerpnięte ze strony http://domenazdrowia.pl/zyj-zdrowo/c...rzodujace.html tak a propo wina : "W Wielkiej Brytanii toczy się obecnie poważna debata na temat spożywania alkoholu przez panie przy nadziei. Dyskusję sprowokowały wyniki badania, według którego dzieci kobiet, pijących w ciąży niewielkie ilości alkoholu (150ml wina tygodniowo), pod żadnym względem nie różnią się od maluchów niepijących ciężarnych. "..... "– doktor Olivia Payne, specjalistka ginekologii, położnictwa i opieki przedporodowej. - Nie chodzi o zachęcanie ciężarnych do picia, ale o ustanowienie bezpiecznego poziomu spożycia napojów alkoholowych. Po pierwsze dlatego, że niewielkie ich ilości nie szkodzą" www http://fitness.wp.pl/zdrowie/wirtual...i-dziecku.html
![]() Edytowane przez senira666 Czas edycji: 2013-08-19 o 09:48 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#519 |
Zakorzenienie
|
Trzymajcie dzisiaj kciuki za mnie wieczorem. O 19.45 mam wyznaczoną wizytę a nie czuję się najlepiej
![]() Co do alkoholu w ciąży to ja jestem zdania, że jeżeli nie ma dowodów na to że nie szkodzi to nie powinno się go pić - nawet w najmniejszych ilościach.
#520 |
Rozeznanie
|
Z tym alkoholem każdy mówi coś innego. Jeden lekarz - że można, inny - że bezwzględnie nie. Jedna matka nie wypije w ciąży kefiru, bo coś w nim fermentuje, inna stwierdzi, że ona w ciąży wypiła szklaneczkę tego i tamtego i dziecko urodziło się zdrowe (z tym, że alkohol może powodować u płodu mikrouszkodzenia, które mogą objawić się dopiero w wieku szkolnym). Nie pozostaje nam nic innego jak kierować się swoim własnym rozsądkiem. Ja przed ciążą od alkoholu nie stroniłam, wypady ze znajomymi, dobre wino do obiadu, raz na jakiś czas szklaneczka whisky. W ciąży raz skusiłam się na kilka łyków radlera. Wyrzuty sumienia i strach, że mogłam zaszkodzić dziecku były u mnie tak silne, że nawet już dzióbka nie umoczę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#521 |
Zadomowienie
|
Może tak z czysto naukowego punktu widzenia dodam ze poziom 0,2 promila alkoholu to tzw poziom fizjologiczny który moze wystapic w organiźmie na skutek normalnej przemiany materii, czyli w ogóle nie musi świadczyć o spozyciu alkoholu. Dla porównania taka przeciętna 60 kg kobieta po wypiciu lampki wina będzie miała jakieś 0.13 promila. Po szklance piwa jakieś 0,16 (normalnego piwa ok 4%) ale po całym piwie już ponad 0,3.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#522 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Dokładnie tak i nie inaczej. Bo alkohol przenika w takiej samej ilości do płodu,wcale nie w mniejszej. Zrobicie jak uważacie,ale trzeba mieć świadomość,a nie bzdury gadać,że płód nie pije z nami,bo pije. Porównanie z kiełbasą jest głupie i nie będę tego nawet komentować. Co do picia w czasie karmienia to już jest inna historia,bo tu wiem na co można sobie pozwolić. Alkohol od wypicia znika z mleka w takim samym czasie jak z krwi,więc gdy dziecko ma długie przerwy czasem można coś tam wypić,bo już w mleku go nie będzie. Ale płód wypije z nami tą lampkę wina. I to nie podlega dyskusji. A jeśli ktoś chce mnie przekonać,że ma rację,to proszę o jakieś naukowe artykuły,bo ja takie mogę przytoczyć. Pewnie,że może nic się nie stanie. A jeśli się stanie? Umiałabyś sobie w oczy spojrzeć,że może jednak to od sporadycznie wypitego alkoholu? Bo ja nie.
![]() |
#523 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#524 |
Zakorzenienie
|
Ja z kolei jestem stanowczo na nie, jak znajdę źródło to podam, w tej chwili to info z drugiej ręki, ale osoby która ma bardzo dobrze poukładane w głowie, więc mam do niej ogromne zaufanie. Przyjmując na siebie dawkę X alkoholu na dziecko również przypada to samo X. Tylko jego organizm jest mniejszy od twojego...
Jako, że to info z drugiej ręki, nie mogę dać za to głowy znajdę artykuł, książe czy inne źródło - podam, jeśli ktoś coś o tym wie czytał to poproszę o obalenie lub potwierdzenie teorii. Nie interesowało mnie to zbytnio, bo ja z alkoholu zrezygnowałam całkowicie. Miałam chwilami chęć na piwo, ale nie na tyle, żeby później odczuć choćby cień wyrzutów sumienia
#525 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Powiedz mi ile promila będzie miał ważący kilka gramów płód w takim razie? Ja już kończę w tym momencie. Róbcie jak uważacie. Palcie,pijcie,niech łożysko ma co filtrować. Dla mnie dla szklanki % nie opłaca się mieć wyrzutów sumienia.
![]() |
#527 | ||
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 3
Cytat:
---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- Cytat:
![]() I oczywiscie ![]()
![]() |
#528 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#529 |
Gang Iren
|
Jest wiele artykułów,publikacji na ten temat. Np tutaj z konferencji naukowej:
http://www.glucholazy.pl/old/125/100...0909072325.php
#530 |
Zakorzenienie
|
Dziś w nocy mnie złapały dwa razy skurcze, ciągle mi słabo i brakuje mi powietrza. Nie jestem w stanie ustać 10 minut na nogach.
Dzisiaj idę jeszcze zapisać się do kardiologa, bo niby mam TYLKO wypadający płatek czegośtam w sercu i to podobno nic groźnego ale coraz częściej mam palpitacje serca - nawet jak nic nie robię. Może te bóle głowy to od tego też mam.
#531 |
Zakorzenienie
|
Co do alkoholu to każda z nas rozum ma i każda z nas postąpi tak ja uważa za stosowne.
Osobiście jestem przeciwna alko w ciąży choć sama wypiłam rax karmi a teraz piję tą bavarię. Owszem chce mi się wina i dobrze że trafiłam na te bezalkoholowe ![]() ![]() Nie przekonują mnie ani argumenty że piła i dziecko zdrowe bo nigdy nie wiemy co się stanie. Tak samo odwrotnie. Takie jest moje zdanie na ten temat ![]()
#532 |
Zakorzenienie
|
Ale tu nie chodzi o przekonywanie kogokolwiek bo opinie na ten temat są różne różniste i znajdzie się naukowe dowody w każdą stronę. JA wychodzę z założenia że nie powinno się popadać w paranoje i w skrajności ale każdy robi jak czuje i jak on woli. I to jest decyzja każdej z nas z osobna.
![]()
#533 | |
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 3
Cytat:
![]() |
#534 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#535 | |
Gang Iren
|
Cytat:
To przyjmijmy,że masz fizjologiczny poziom 0,2,dodatkowo wypijesz 0,2 i już jest 0,4,po którym pijany płód ma balangę w brzuchu. Laski pijcie jak chcecie,to wasza ciąża,wasze dziecko i wasza odpowiedzialność. Ale bądźcie świadome i nie gadajcie bzdur,że łożysko zatrzyma alkohol,że to dla zdrowotności. Dobre dla nerek są płyny,np woda,nie musi to być piwo.
![]() |
#536 |
Zakorzenienie
|
Na razie jest w miarę ok. Tylko tyle, że mi duszno. Skurczy już nie ma, brzuch mnie nie boli, plamienia nie mam to tez chyba nie mam za bardzo z czym jechać. Jak coś będzie gorzej to na pewno skoczę do mojej lekarki do gabinetu szpitalnego bo akurat ma dzisiaj dyżur do 15.
#537 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=mezaga;42327031]Trzymajcie dzisiaj kciuki za mnie wieczorem. O 19.45 mam wyznaczoną wizytę a nie czuję się najlepiej
![]() Nie smuć się na pewno wszystko bedzie dobrze ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#538 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#539 |
Zakorzenienie
|
Ja od początku ciąży wypiłam 2 karmi 0,5 %alk i jakoś tak mnie aż tak bardzo nie ciągnie chociaż czasami pomyśle o zimnym piwku z sokiem malinowym
![]()
#540 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.