Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 21 38,18%
Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 0 0%
Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy 0 0%
Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 26 47,27%
Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 8 14,55%
Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-20, 15:44   #2371
przeklete_pragnienia
Zakorzenienie

GG do przeklete_pragnienia
Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Hej dziewczyny, jeszcze się nie dopisuję bo co prawda są dwie kreseczki a i objawy ciążowe również, ale czekam na wizytę u ginekologa.
A swoją drogą umawiałam się tydzień temu a termin mam dopiero na 30 sierpnia. Moim zdaniem trochę przesada zważywszy, że to prywatna wizyta... Ale zdecydowałam się na akurat tego lekarza bo ma dobre opinie. Boże ale się denerwuję przed wizytą
A z drugiej strony tak sobie myślę, że może i tak za szybko ta wizyta, OM 4 lipca, wyraźne dwie kreski jakieś 1,5 tygodnia temu... Jak myślicie?
Stary 2013-08-20, 15:47   #2372
Lewek
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
Ja przed zrobieniem testu mialam tylko dwa objawy ciązy-takie same mialam rok temu w pierwszej ciązy-pryszcze na twarzy (a nigdy nie mam pryszczy) i ciągłe w☠☠☠☠ienie.
Ja sie narazie nie dopisuje na liste, z powodu moich krwawien, zreszta czy będę na liście czy nie czasem tu zaglądne więc to nie ma wielkiego znaczenia
Ja się ze swoim chłopem zanim zobaczyłam dwie kreseczki kłóciłam ciągle, ale twierdzę, że to jego wina Choć on jest oczywiście przeświadczony, że to wszystko przez ciążę.

Czarnamadonna a powiedz, czy Ty karmisz piersią swojego synka? Bo ja jeszcze tak, i przymierzam się do odstawienia...będzie ciężko.

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------

Cytat:
Napisane przez przeklete_pragnienia Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, jeszcze się nie dopisuję bo co prawda są dwie kreseczki a i objawy ciążowe również, ale czekam na wizytę u ginekologa.
A swoją drogą umawiałam się tydzień temu a termin mam dopiero na 30 sierpnia. Moim zdaniem trochę przesada zważywszy, że to prywatna wizyta... Ale zdecydowałam się na akurat tego lekarza bo ma dobre opinie. Boże ale się denerwuję przed wizytą
A z drugiej strony tak sobie myślę, że może i tak za szybko ta wizyta, OM 4 lipca, wyraźne dwie kreski jakieś 1,5 tygodnia temu... Jak myślicie?
Ja wprawdzie ostatnią OM miałam deczko później 9 lipca, ale wizytę pierwszą też mam 28 sierpnia. A mówiłaś lekarzowi że chodzi o ciążę? Ja myślę, że jeśli nic się nie dzieje, nie plamisz, to można spokojnie poczekać, będzie więcej widać i słychać serduszko ale za szybko to też chyba nie będzie, ja już bym dłużej nie wytrzymała
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 15:51   #2373
przeklete_pragnienia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość
Ja się ze swoim chłopem zanim zobaczyłam dwie kreseczki kłóciłam ciągle, ale twierdzę, że to jego wina Choć on jest oczywiście przeświadczony, że to wszystko przez ciążę.

Czarnamadonna a powiedz, czy Ty karmisz piersią swojego synka? Bo ja jeszcze tak, i przymierzam się do odstawienia...będzie ciężko.

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------

Ja wprawdzie ostatnią OM miałam deczko później 9 lipca, ale wizytę pierwszą też mam 28 sierpnia. A mówiłaś lekarzowi że chodzi o ciążę? Ja myślę, że jeśli nic się nie dzieje, nie plamisz, to można spokojnie poczekać, będzie więcej widać i słychać serduszko
No, nie mówiłam, jakoś mi z tego ciążowego łba wypadło
Kurcze, myślicie, że będzie już słychać serduszko?
I od razu będę prosiła o L4 bo mam ciężką pracę jak to w sklepie samoobsługowym, mam nadzieję, że nie będzie robił problemu i wystawi.
Kierowniczka sama mnie wyrzuca na L4 bo musi mi dokładać pracowników na zmianę bo nie mogę nic dźwignąć itd.
Stary 2013-08-20, 15:51   #2374
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
To będzie gdzieś 7/8 tydzień? myślę, że dobry czas. Ja serduszko usłyszałam w 5ty.5d., ale zazwyczaj właśnie w 7 widać, więc poczekaj spokojnie

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 15:53   #2375
(t)asia
Zadomowienie

W takim razie muszę się zmusić do tej wody. 3 litry... Nie wiem jak ja to zrobię.
Co do witamin. Ja od zawsze i od wszystkich słyszałam że w I trymestrze tylko kwas foliowy, witaminy dopiero od II trymestru. Obecny lekarz też mi tak powiedział. Tego się trzymam.
Dotrwałam do końca pracy. Hurrra!~Do jutra
(t)asia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 15:57   #2376
Ela87
Zakorzenienie

Ja wypijam 2 litry, ale jak było ponad 30 stopni to lekko 3 litry

Ja biorę kwas foliowy i, magnez i witaminę d3, ale to dlatego , że magnez i d3 brałam przed ciążą więc kontynuuję, bo tego wiecznie mi brakuje

Stary 2013-08-20, 15:58   #2377
przeklete_pragnienia
Zakorzenienie

Ja też biorę kwas foliowy oraz vita-miner dla kobiet w ciąży. Co do witamin, to na razie biorę do pierwszej wizyty a potem zapytam lekarza co o tym myśli.
Stary 2013-08-20, 16:01   #2378
Karolcia2401
Zakorzenienie

GG do Karolcia2401

Cytat:
mam dokładnie ten sam termin OM i wczoraj usłyszałam serducho więc nie będzie za wcześnie za ponad tydzień to już 7 tydzień będzie spokojnie

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość

Ja biorę kwas foliowy i, magnez i witaminę d3, ale to dlatego , że magnez i d3 brałam przed ciążą więc kontynuuję, bo tego wiecznie mi brakuje
ja kwas foliowy i Femibion, narazie ten zwykły, od 2 trymestru taki z kwasami DHA będę brała moje siostry brały, polecały, więc i ja biorę Z ich dziećmi wszystko w porządku, na dodatek mądrale jak nie wiem
Karolcia2401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 16:07   #2379
cobra115
Zakorzenienie

ela uśmiałam się
Stary 2013-08-20, 16:07   #2380
przeklete_pragnienia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolcia2401 Pokaż wiadomość
mam dokładnie ten sam termin OM i wczoraj usłyszałam serducho więc nie będzie za wcześnie za ponad tydzień to już 7 tydzień będzie spokojnie

ja kwas foliowy i Femibion, narazie ten zwykły, od 2 trymestru taki z kwasami DHA będę brała moje siostry brały, polecały, więc i ja biorę Z ich dziećmi wszystko w porządku, na dodatek mądrale jak nie wiem
O jaaa, ale mnie podniosłaś na duchu ! Dziękuję
Stary 2013-08-20, 16:08   #2381
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

hej!
Gratuluję szczęśliwym Mamusiom wizyt
Ja wczoraj byłam umierająca, cały dzień w łóżku, nudności, senność brak apetytu a dziś ok.... właśnie zjadłam/wypiłam z pół litra rosołu wyszedł mi przepyszny.. a taką miałam ochotę, że szok!

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 16:15   #2382
przeklete_pragnienia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magduś2 Pokaż wiadomość
hej!
Ja wczoraj byłam umierająca, cały dzień w łóżku, nudności, senność brak apetytu a dziś ok.... właśnie zjadłam/wypiłam z pół litra rosołu wyszedł mi przepyszny.. a taką miałam ochotę, że szok!

Ja tez ostatnio nie mogłam jeść a dzisiaj normalnie nie do wiary, mam taki apetyt, że... Nie wiem czy samo przeszło czy dzięki migdałom, które tu polecałyście
Stary 2013-08-20, 16:17   #2383
kate1623
Zadomowienie

Jeśli chodzi o witaminy to na pierwszej wizycie u gina usłyszałam, że mam brać obowiązkowo kwas foliowy caly I trymestr . Na genetycznym zapytałam się czy mam od IItrymetru zacząć brać jakieś witaminy. Mój gin powiedział, że mam dobre wyniki badań i narazie nie widzi sensu bym się faszerowała dodatkowo . Mam jeść owoce, warzywa itp. Zaśmiał się, że z jego doświadczenia po łykaniu witamin tak zapobiegawczo rodzą się duże dzieci . Coś w tym musi być moja przyjaciółka byla zwolenniczką wszelkich maści witamin i urodziła córę 4,5kg

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 16:20   #2384
trihomonas
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez komciak Pokaż wiadomość
Pij herbatki smakowe, owocowe, ziołowe (tylko uwaga bo nie wszystkie ziółka można), kup syrop smakowy i doprawiaj wodę, albo kompoty własnej roboty dobrze rozcieńczone Mi woda dobrze wchodzi oprócz dni kiedy mam duże mdłości, bo wtedy kazdy łyk chce od razu uciec z żołądka... Wtedy bardzo pomagają mi herbatki
Dobry pomysl z tym syropem smakowym,bo zwykla woda juz mi przez gardlo nie przechodzi-od razu czuje,ze mi sie dzwiga Wciskam tez cytryne ale ilez mozna...

Cytat:
Napisane przez Wróżka_Dzyńdzyńdzyń Pokaż wiadomość
Sama chciałabym wiedzieć. Wypijam maksymalnie 1,5 l wody dziennie. Pewnie gdyby nie mdłości mogłabym się zmusić, a tak już po kilku łykach robi mi się niedobrze Do tego ciągłe siusianie mikro ilościami
Ja bym chciala chociaz te 1,5l. wypic

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Nic nie mów ja ostatnio popadłam w depresje, że nie damy rady, że zabraknie nam pieniędzy wszystko totalnie na nie
Ponoc taki stan mija...Wszyscy mi mowia,ze w koncu sie przyzwyczaje..Jestem w 10t,6d i nadal nie dociera do mnie,ze jestem w ciazy.Co gorsze ja nie potrafie sie cieszyc ale moze w koncu to sie zmieni...

Cytat:
Napisane przez nadzwyczajna Pokaż wiadomość
A mnie non stop chce się pić. Piję wodę nawet w nocy, jak tam latam siku to strasznie mi się potem chce pić i piję. I tak robię sobie błędne koło. Ale dzięki temu może pozbędę sie ostatecznie tych bakterii z moczu. Ostatniej nocy wypiłam prawie całą butęlkę sama. Drugie tyle piję w dzień. Tak myslę że nawet 3 l potrafię obrobić
A do tego herbata - piję rooibos bo wiem, że jest bez teiny i jest dobra własnie w ciąży, miętę i pokrzywę, bo przeczytałam w gazecie "M jak mama", że jest dobra pokrzywa w ciąży.
Rety tez bym chciala tyle pic ale brzuch by mi peknal

Cytat:
Napisane przez (t)asia Pokaż wiadomość
Załamałyście mnie z tą ilością wody.
Ja ograniczyłam zupełnie kawę. Może jedną rozpuszczalną dziennie sobie wypije, ale to tak chyba z przyzwyczajenia bo zupełnie przestała mi smakować. Od jutra chyba w ogóle zaprzestanę jej picia. Herbaty od zawsze pije sporo, przynajmniej z 4-5 dziennie.
Wody samej nie lubie, zawsze piję z jakiś sokiem. Zalicza się?
Samej chyba nie zdzierżę.
Woda z sokiem tez sie liczy liczy sie nawet zupa-wazne,ze plyny

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
Po przebojach z kolką nerkową to pije na siłe, co mi się szklaneczka skończy to nalewam następną. Pije wodę z sokiem-syropem owocowym, ze 2 herbaty dziennie i czasem mineralną z gazem. Co chwilę chodzę do toalety, ale co zrobić. To nie żarty z tym piciem, naprawdę musimy pić co najmniej 3 l dziennie, a w upały nawet 4.
Ja juz kupilam sobie maslanke,moze na jakis czas mi nie obrzydnie O 3l. plynow nie ma mowy-nie dam rady w zyciu Sprobuje najpierw dojsc do 1,5l. a potem do 2l.

Cytat:
Napisane przez uparta8210 Pokaż wiadomość

Druga sprawa - wypijanie 2-3 l wody. Mój sposób to, wlewanie (obecnie kompotu) do szklani i picie dotąd aż będzie pusta i tak min. co godzinkę się staram, lub częściej zależy od tego jak bardzo chce mi się wymiotować

Mam ptytanie: jakie bierzecie dziewczyny witaminy ?
mi ginka nic nie mówiła ale z poprzedniej ciąży wiem, że trzeba brać kwas foliowy i biorę zestaw witamin Vita min mama plus. Będę to konsultowała na kolejnej wizycie za ok. 2 tygodnie ale jak narazie biorę. Byłam tak zestresowana tym pustym jajem, że jak dowiedziałam się, że jest dzidziuś to się popłakałam i słowa nie mogłam wykrztusić...
Ja biore sam kwas foliowy.Chcialam tez jakis czas zazywac probiotyki po terapii antybiotykowej,to mi ginka zabronila mowiac,ze moje dziecko juz dosc bylo nafaszerowane lekami i lepiej na razie sam kwas foliowy..
trihomonas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 16:21   #2385
Karolcia2401
Zakorzenienie

GG do Karolcia2401

Cytat:
O jaaa, ale mnie podniosłaś na duchu ! Dziękuję
Będziesz następną Wielkanocną mamusią

Cytat:
hej!
nie ma to jak ciążowe smaki ja wczoraj po 21 robiłam zupę pomidorową bo miałam taką ochotę i tak mi się fajnie później zrobiło cieplutko że poszłam spać od razu
Karolcia2401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 16:31   #2386
mariolasl
Zakorzenienie

U mnie zalecana jest witamina D3 i DHA od poczatku ciazy. Sama ze wzgledu na wade mozgu u pierwszego dziecka biore 5mg kwasu foliowego zamiast 0.4 mg, a od 12 tygodnia ciazy ze wzgledu na gestoze w poprzedniej ciazy bede brala 75mg Aspiryny.

Wszystkim nowym Mamusiom gratuluje
Milo czytac o wszysktich kolejnych wizytach, wszystkim innym wiec rowniez gratuluje
Stary 2013-08-20, 16:34   #2387
(t)asia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość
Ja wprawdzie ostatnią OM miałam deczko później 9 lipca, ale wizytę pierwszą też mam 28 sierpnia. A mówiłaś lekarzowi że chodzi o ciążę? Ja myślę, że jeśli nic się nie dzieje, nie plamisz, to można spokojnie poczekać, będzie więcej widać i słychać serduszko ale za szybko to też chyba nie będzie, ja już bym dłużej nie wytrzymała
Lewek to zupełnie jak ja z OM!!
Ja byłam wczoraj na wizycie, ale tylko dlatego że lekarz po wizycie kontrolnej po zabiegu w lutym powiedział że mam się zgłosić zaraz po zobaczeniu II, więc tak zrobiłam. Byłam zdziwiona że zobaczyłam pulsujace serduszko. Wręcz nie byłam na to przygotowana, ale to chyba przez to że przy poprzedniej ciąży na usg widziałam cały czas czarną pustkę. Uczucie mega!
(t)asia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 16:36   #2388
teQiba
Moderator

Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014

Magdus - narobilas mi ochoty na rosol Dzisiaj musimy lasagne z wczoraj skonczyc ale jutro na pewno sciagne od Ciebie
Stary 2013-08-20, 16:51   #2389
runaway_star
Raczkowanie

Heloł

Dawno nic nie pisałam, bo jakoś nie miałam weny ale dzielnie podczytuję co jakiś czas i cieszę się, że się tak pozytywnie na wątku zrobiło Coraz więcej serduszek i zdjęć

Niedawno byłam na USG, to był 11 tydzień, i widziałam bąbelka (który już nijak bąbelka nie przypomina), serduszko, rączki i nóżki i całą resztę 4,5-centymetrowego szczęścia Nawet mi gin wskazał pęcherz wypełniony moczem co sugeruje, że nerki pracują A machało do mnie do dziecię jak szaloneCo prawda to są jeszcze tylko ruchy nieświadome, mimowolne, ale ja i tak je będę interpretować po swojemu hihi No i zdjęcie do pokazania Małżowi dostałam
I jeszcze pan doktor przyuważył kość nosową Na przezierność karkową jeszcze było za wcześnie, więc idę 5 września, zanim mi dr na urlop ucieknie.

Cytat:
Napisane przez trihomonas Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak Wy dajecie rade wypijac 2-3l.wody na dzien Ja ledwo daje 1l.wypic
Ale to chyba nie chodzi o to, żeby wypijać 2-3l wody konkretnie. Tylko 2-3l PŁYNÓW (tak mi się przynajmniej wydaje). Co znaczy, że jak zjesz zupę to to też się wlicza do tych litrów. Tak samo wszelkie herbatki, soczki, mleko z płatkami itp. Wyprowadźcie mnie z błędu, jeśli się mylę, ale tak mi się po prostu wydaje bardziej racjonalnie.

Cytat:
Napisane przez cobra115 Pokaż wiadomość
ja też muszę wziać sie za porządki a na razie wszystko stoi
My się z Małżem jeszcze po przeprowadzce jeszcze nie rozpakowaliśmy, a prawie miesiąc minął Więc wszystko jest w kartonach hehe. Po prawdzie, to niezupełnie mamy gdzie, bo mebli brak, poza jedną szafą na ubrania, no ale cóż I tak by mi się nie chciało tego rozpakowywać i sprzątać

Cytat:
Jedyne co to mam sentyment do książek, których w bibliotece za darmo nie chcą szkoda wyrzucić i nie wiem co z nimi zrobię.
We Wrocławiu ostatnio widziałam koło Hali Ludowej (tam jest też taka duża grająca i świecąca fontanna i pergola i ogólnie ładnie - to tak gwoli wyjaśnienia) obok ławek takie oszklone skrzyneczki z książkami, które właśnie można sobie brać chyba na zasadzie bookcrossingu czy czegoś w tym guście. Pewnie w innych miastach też są jakieś takie punkty, tylko gorzej może je znaleźć....

Cytat:

JAK ZACHOWUJE SIĘ MATKA PRZY PIERWSZYM, DRUGIM I TRZECIM DZIECKU?
Padłam ze śmiechu

A można jeszcze dopisać do tej wyliczanki:
MYCIE:
1 dziecko: w wanience
2 dziecko: w misce
3 dziecko: w umywalce

Cytat:
Ja też biorę kwas foliowy oraz vita-miner dla kobiet w ciąży. Co do witamin, to na razie biorę do pierwszej wizyty a potem zapytam lekarza co o tym myśli.
Mi gin powiedział, że teraz nie ma potrzeby brać witamin, tylko jeść owoce i warzywa. Tym bardziej jeśli wyniki badań są w normie. Chyba, że masz jakieś niedobory? Bo jeśli nie, to dodatkowe faszerowanie się witaminami chyba nawet nie jest wskazane.

Od tego tygodnia wróciłam już do pracy. Na razie co prawda do jednej (a pracuję w 3 miejscach), ale tak mi się strasznie nie chciało, że masakra No ale jakoś to będzie. Ciekawa tylko jestem czy dam radę jak mi dojdą od września pozostałe roboty i np. będę w pracy od 8 do 18 czy nawet do 20, bo i tak się zdarzało. A nie czuję się aż tak źle, żeby iść na L-4. Zobaczymy.

A tak w ogóle to witam wszystkie nowe mamusie
I trzymam kciuki za wszystkie wizyty i samopoczucie nas wszystkich - żeby do końca ciąży było jak najlepsze
Miłego dnia!
runaway_star jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 16:54   #2390
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Cytat:

nie ma to jak ciążowe smaki ja wczoraj po 21 robiłam zupę pomidorową bo miałam taką ochotę i tak mi się fajnie później zrobiło cieplutko że poszłam spać od razu

cały dzień wczoraj przez telefon płakałam do męża, że chcę pomidorową! nawet biedak szukał mi czegoś na dowóz ale nie było w okolicy no a jak zaczęłam dziś gotować to póki co stanęło na rosole bo wyszedł rewelacyjny

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Magdus - narobilas mi ochoty na rosol Dzisiaj musimy lasagne z wczoraj skonczyc ale jutro na pewno sciagne od Ciebie

to ja jeszcze dodam, że na drugie mam pierś z kurczaka, którą wrzuciłam do tego rosołku z surówką...mniam!

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 17:00   #2391
trihomonas
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez runaway_star Pokaż wiadomość

Ale to chyba nie chodzi o to, żeby wypijać 2-3l wody konkretnie. Tylko 2-3l PŁYNÓW (tak mi się przynajmniej wydaje). Co znaczy, że jak zjesz zupę to to też się wlicza do tych litrów. Tak samo wszelkie herbatki, soczki, mleko z płatkami itp. Wyprowadźcie mnie z błędu, jeśli się mylę, ale tak mi się po prostu wydaje bardziej racjonalnie.
Tak oczywiscie chodzi o plyny-ja zaliczam wszystko i srednio wypijam 1l.dziennie a to baaaardzo malo Ja nawet sie ciesze jak jogurt zjem,bo to tez taki plynny posilek...
trihomonas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 17:01   #2392
przeklete_pragnienia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez runaway_star Pokaż wiadomość
Heloł

Dawno nic nie pisałam, bo jakoś nie miałam weny ale dzielnie podczytuję co jakiś czas i cieszę się, że się tak pozytywnie na wątku zrobiło Coraz więcej serduszek i zdjęć

Niedawno byłam na USG, to był 11 tydzień, i widziałam bąbelka (który już nijak bąbelka nie przypomina), serduszko, rączki i nóżki i całą resztę 4,5-centymetrowego szczęścia Nawet mi gin wskazał pęcherz wypełniony moczem co sugeruje, że nerki pracują A machało do mnie do dziecię jak szaloneCo prawda to są jeszcze tylko ruchy nieświadome, mimowolne, ale ja i tak je będę interpretować po swojemu hihi No i zdjęcie do pokazania Małżowi dostałam
I jeszcze pan doktor przyuważył kość nosową Na przezierność karkową jeszcze było za wcześnie, więc idę 5 września, zanim mi dr na urlop ucieknie.

My się z Małżem jeszcze po przeprowadzce jeszcze nie rozpakowaliśmy, a prawie miesiąc minął Więc wszystko jest w kartonach hehe. Po prawdzie, to niezupełnie mamy gdzie, bo mebli brak, poza jedną szafą na ubrania, no ale cóż I tak by mi się nie chciało tego rozpakowywać i sprzątać

We Wrocławiu ostatnio widziałam koło Hali Ludowej (tam jest też taka duża grająca i świecąca fontanna i pergola i ogólnie ładnie - to tak gwoli wyjaśnienia) obok ławek takie oszklone skrzyneczki z książkami, które właśnie można sobie brać chyba na zasadzie bookcrossingu czy czegoś w tym guście. Pewnie w innych miastach też są jakieś takie punkty, tylko gorzej może je znaleźć....

Padłam ze śmiechu

A można jeszcze dopisać do tej wyliczanki:
MYCIE:
1 dziecko: w wanience
2 dziecko: w misce
3 dziecko: w umywalce

Mi gin powiedział, że teraz nie ma potrzeby brać witamin, tylko jeść owoce i warzywa. Tym bardziej jeśli wyniki badań są w normie. Chyba, że masz jakieś niedobory? Bo jeśli nie, to dodatkowe faszerowanie się witaminami chyba nawet nie jest wskazane.

Od tego tygodnia wróciłam już do pracy. Na razie co prawda do jednej (a pracuję w 3 miejscach), ale tak mi się strasznie nie chciało, że masakra No ale jakoś to będzie. Ciekawa tylko jestem czy dam radę jak mi dojdą od września pozostałe roboty i np. będę w pracy od 8 do 18 czy nawet do 20, bo i tak się zdarzało. A nie czuję się aż tak źle, żeby iść na L-4. Zobaczymy.

A tak w ogóle to witam wszystkie nowe mamusie
I trzymam kciuki za wszystkie wizyty i samopoczucie nas wszystkich - żeby do końca ciąży było jak najlepsze
Miłego dnia!

Póki co nie wiem czy wszystko w normie bo jestem jeszcze przed pierwszą wizytą. Już sama nie wiem... Chyba do wizyty będę brała bo mnie chłopak udusi, a on sobie nie da przegadac póki lekarz mu wyraźnie nie powie
Stary 2013-08-20, 17:05   #2393
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
Napisane przez uparta8210 Pokaż wiadomość
Mam ptytanie: jakie bierzecie dziewczyny witaminy ?
mi ginka nic nie mówiła ale z poprzedniej ciąży wiem, że trzeba brać kwas foliowy i biorę zestaw witamin Vita min mama plus. Będę to konsultowała na kolejnej wizycie za ok. 2 tygodnie ale jak narazie biorę.
Cytat:
Napisane przez (t)asia Pokaż wiadomość
W takim razie muszę się zmusić do tej wody. 3 litry... Nie wiem jak ja to zrobię.
Co do witamin. Ja od zawsze i od wszystkich słyszałam że w I trymestrze tylko kwas foliowy, witaminy dopiero od II trymestru. Obecny lekarz też mi tak powiedział. Tego się trzymam.
Dotrwałam do końca pracy. Hurrra!~Do jutra
Cytat:

Cytat:
Co do witamin i innych środków: mój lekarz te jest zdania żeby się zdrowo odrzywiać a po 10 tygodniu kwas foliowy i b6 zamienić na wybrany preparat. Wybrałam również Femibion bo podobno w tej chwili jest najlepszy na rynku. Fakt koszt nie may, bo na pierwszy trymestr 35zł ale potem po 60zł na ok miesiąc. Myślę, że witaminki dzieciaczkowi nie zaszkodzą na pewno.

Co do picia wody powraca temat gdyż pojawiło się wiele nowych wizażanek będących w 5,6,7 tygodniu. Wróćcie koniecznie do wcześniejszych postów z tego wątku, bardzo dużo o tym pisałyśmy i szkoda się powtarzać a padło wiele mądrych słów i ostrzeżeń w tym moich na temat picia wody. Dzidziuś pływa w płynach których trzeba dostarczać. To niezbędne. Przynajmniej dwie wizażąnki wylądowały na IP przez odwodnienie, a piły po 1,5l wody dziennie. Dlatego trzeba się zmuszać, pić, robić rosołki jak nie wchodzi woda, inne płyny poza gazowanym świństwem i kawą.
side85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 17:08   #2394
cobra115
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że to nie za szybko nawet jak zobaczysz pęcherzyk to się trochę uspokoisz

Cytat:
Jeśli chodzi o witaminy to na pierwszej wizycie u gina usłyszałam, że mam brać obowiązkowo kwas foliowy caly I trymestr . Na genetycznym zapytałam się czy mam od IItrymetru zacząć brać jakieś witaminy. Mój gin powiedział, że mam dobre wyniki badań i narazie nie widzi sensu bym się faszerowała dodatkowo . Mam jeść owoce, warzywa itp. Zaśmiał się, że z jego doświadczenia po łykaniu witamin tak zapobiegawczo rodzą się duże dzieci . Coś w tym musi być moja przyjaciółka byla zwolenniczką wszelkich maści witamin i urodziła córę 4,5kg
A z tymi witaminami to takie bajki słyszałam, że leję już na te opowieści o dzieciach gigantach co pytam koleżanki czy brały witaminy to zgodnie mówią że te co im lekarz kazał a dzieci rodzą im się 'normalne' tzn. ok.3kg
Ja na razie biore prenatal complex, ale jak będę miala dobre wyniki to niepotrzebnie nie będę się faszerować
Stary 2013-08-20, 17:11   #2395
Ela87
Zakorzenienie

Podzielę się tym co wiem na temat wody i jak ja robię.

Ja piję 2 litry czystej wody dziennie. Nie liczę zup. A herbat podobno nie powinno się liczyć, bo one też w jakimś stopniu wypłukują wodę z organizmu.
Sama kiedyś piłam tylko 0,5l wody, później wskoczyłam na 0,7, później na litr, ale w końcu zrobiłam tak, że:
Przykładowo wstaję o 9 rano i kładę się spać o 24. To daje mi 15 godzin czuwania. Wypijając jedną szklankę wody co godzinę daje mi (15*200) 3 litry wody Czyli żeby wypić dwa litry co półtorej godziny muszę wypić szklankę wody No i dwa dni tak robiłam, a teraz to bez zmuszania wypijam te 2 litry.

Co do kąpania malucha ja się zastanawiam czy kupować wanienkę a to dopiero moje pierwsze dziecko
Za granicą nie myją dzieci przez pierwsze tygodnie życia w ogóle. Dziecko jest chronione wodami płodowymi matki. Nie używa się szamponów i innych cudawianek. Jak już to tylko wodę. Ja też będę dziecko kąpała tylko w wodzie bo u nas automatycznie położne myją niemowlę po urodzeniu. To są odległe plany, ale już coś niecoś myślałam.

Stary 2013-08-20, 17:39   #2396
mona1
Zadomowienie

Cytat:
Nic nie mów ja ostatnio popadłam w depresje, że nie damy rady, że zabraknie nam pieniędzy wszystko totalnie na nie

Mona mogłabyś mnie dopisać do listy byłabym wdzięczna
Kasia 24lat OM 7.05.2013 TP 10.02.2014

Juliette gratulacje a co do objawów to miałam jak na okres ból podbrzusza i piersi, ale jak to trwało już ponad półtora tygodnia to zrobiłam test tak dla zasady i wtedy usiadłam z wrażenia

No ja z Tż bierzemy się za dawno planowany remont salonu i jakoś nam nie idzie
oczywiście, wpisałam. jesteś pierwsza

Mamy pierwszą kwietnióweczkę na liście brawa dla t(asi)
edit: kolejna mamusia kwietniowa na liście zapraszamy resztę

Edytowane przez mona1
Czas edycji: 2013-08-20 o 17:46
mona1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 17:40   #2397
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń
Zadomowienie

Cytat:
Co do kąpania malucha ja się zastanawiam czy kupować wanienkę a to dopiero moje pierwsze dziecko
Za granicą nie myją dzieci przez pierwsze tygodnie życia w ogóle. Dziecko jest chronione wodami płodowymi matki. Nie używa się szamponów i innych cudawianek. Jak już to tylko wodę. Ja też będę dziecko kąpała tylko w wodzie bo u nas automatycznie położne myją niemowlę po urodzeniu. To są odległe plany, ale już coś niecoś myślałam.
W szpitalu w którym rodziłam dzieci były myte tylko na wyraźne życzenie rodziców
W domu używaliśmy wanienki. Dla nas wygodne a dla dziecka (po jakimś czasie) duża frajda

Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj

STOP OKRUCIEŃSTWU - klik
Wróżka_Dzyńdzyńdzyń jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 17:50   #2398
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
oczywiście, wpisałam. jesteś pierwsza

Mamy pierwszą kwietnióweczkę na liście brawa dla t(asi)
edit: kolejna mamusia kwietniowa na liście zapraszamy resztę
Dziękuje

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 18:00   #2399
nadzwyczajna
Rozeznanie

Cytat:
Kochana USG genetyczne robi się między 11 a 14 tygodniem. Ja miałam koło 12tc robione. Więc najlepiej według mnie też tak się umów. Jeśli miałaś zrobione wszystkie badania typu morfologia grupa krwi cytomegalia czy toxoplazmoza to dopóki lekarz nie powie żę potrzebne są jeszcze jakieś badania to wystarczy.

Kiedy masz wizytę umówioną? chodzisz prywatnie czy na nfz?
Wizytę mam 3 września, to już będzie jakiś chyba 12 tydzień leciał czy jakoś tak. Chodzę od początku prywatnie, do lekarki u której leczyłam jajniki ( z powodzeniem jak sie okazało ). Muszę jej zapytać o te badania. Ja mam 31 lat i tak sobie myślę, że może powinnam jakieś dodatkowe badania zrobić. Coś słyszałam o jakimś usg 3D czy 4D ale kompletnie nie wiem o co chodzi i czy to to.
nadzwyczajna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 18:38   #2400
nivka
Raczkowanie

Cytat:
hej!
No ładnie tak.... Przez Ciebie będę musiała zrobić rosół, bo jak to przeczytałam, to ślinka pociekła

Ja też muszę się wziąć za picie przyzwoitej ilości płynów

Odliczam do piątku - moja druga wizyta, może tym razem będzie i serduszko i karta ciąży i wszystko na co liczyłam poprzednio
nivka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości