|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć II część naszego wątku? | |||
| Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz.2 |
|
21 | 38,18% |
| Przyszła wiosna będzie nasza, każda będzie miała swojego Bobasa - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
0 | 0% |
| Choć jesień już zagęszcza ruchy, to my się nie smucimy - podziwiamy rosnące brzuchy |
|
0 | 0% |
| Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
26 | 47,27% |
| Połowa jeszcze rzyga, za niedługo im przejdzie chyba -mamusie III/IV 2014 cz. 2 |
|
8 | 14,55% |
| Głosujący: 55. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Hej dziewczyny, jeszcze się nie dopisuję bo co prawda są dwie kreseczki a i objawy ciążowe również, ale czekam na wizytę u ginekologa.
A swoją drogą umawiałam się tydzień temu a termin mam dopiero na 30 sierpnia. Moim zdaniem trochę przesada zważywszy, że to prywatna wizyta... Ale zdecydowałam się na akurat tego lekarza bo ma dobre opinie. Boże ale się denerwuję przed wizytą A z drugiej strony tak sobie myślę, że może i tak za szybko ta wizyta, OM 4 lipca, wyraźne dwie kreski jakieś 1,5 tygodnia temu... Jak myślicie?
|
|
#2372 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Cytat:
Choć on jest oczywiście przeświadczony, że to wszystko przez ciążę. Czarnamadonna a powiedz, czy Ty karmisz piersią swojego synka? Bo ja jeszcze tak, i przymierzam się do odstawienia...będzie ciężko. ---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Cytat:
ale za szybko to też chyba nie będzie, ja już bym dłużej nie wytrzymała
|
||
|
|
|
#2373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurcze, myślicie, że będzie już słychać serduszko? I od razu będę prosiła o L4 bo mam ciężką pracę jak to w sklepie samoobsługowym, mam nadzieję, że nie będzie robił problemu i wystawi. Kierowniczka sama mnie wyrzuca na L4 bo musi mi dokładać pracowników na zmianę bo nie mogę nic dźwignąć itd.
|
|
|
#2374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2375 |
|
Zadomowienie
|
W takim razie muszę się zmusić do tej wody. 3 litry... Nie wiem jak ja to zrobię.
Co do witamin. Ja od zawsze i od wszystkich słyszałam że w I trymestrze tylko kwas foliowy, witaminy dopiero od II trymestru. Obecny lekarz też mi tak powiedział. Tego się trzymam. Dotrwałam do końca pracy. Hurrra!~Do jutra
|
#2376 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wypijam 2 litry, ale jak było ponad 30 stopni to lekko 3 litry
Ja biorę kwas foliowy i, magnez i witaminę d3, ale to dlatego , że magnez i d3 brałam przed ciążą więc kontynuuję, bo tego wiecznie mi brakuje
|
#2377 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też biorę kwas foliowy oraz vita-miner dla kobiet w ciąży. Co do witamin, to na razie biorę do pierwszej wizyty a potem zapytam lekarza co o tym myśli.
|
|
#2378 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to już 7 tydzień będzie spokojnie ![]() Cytat:
moje siostry brały, polecały, więc i ja biorę Z ich dziećmi wszystko w porządku, na dodatek mądrale jak nie wiem
|
|
|
#2379 |
|
Zakorzenienie
|
ela uśmiałam się
|
|
|
|
#2380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2381 |
|
Wtajemniczenie
|
hej!
Gratuluję szczęśliwym Mamusiom wizyt ![]() Ja wczoraj byłam umierająca, cały dzień w łóżku, nudności, senność brak apetytu a dziś ok.... właśnie zjadłam/wypiłam z pół litra rosołu wyszedł mi przepyszny.. a taką miałam ochotę, że szok!
|
#2382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez ostatnio nie mogłam jeść a dzisiaj normalnie nie do wiary, mam taki apetyt, że... Nie wiem czy samo przeszło czy dzięki migdałom, które tu polecałyście
|
|
|
#2383 |
|
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o witaminy to na pierwszej wizycie u gina usłyszałam, że mam brać obowiązkowo kwas foliowy caly I trymestr
. Na genetycznym zapytałam się czy mam od IItrymetru zacząć brać jakieś witaminy. Mój gin powiedział, że mam dobre wyniki badań i narazie nie widzi sensu bym się faszerowała dodatkowo . Mam jeść owoce, warzywa itp. Zaśmiał się, że z jego doświadczenia po łykaniu witamin tak zapobiegawczo rodzą się duże dzieci . Coś w tym musi być moja przyjaciółka byla zwolenniczką wszelkich maści witamin i urodziła córę 4,5kg |
|
|
|
#2384 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wciskam tez cytryne ale ilez mozna...Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ale brzuch by mi peknal ![]() Cytat:
Cytat:
O 3l. plynow nie ma mowy-nie dam rady w zyciu ![]() Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#2385 | |
|
Zakorzenienie
|
Będziesz następną Wielkanocną mamusią
![]() Cytat:
ja wczoraj po 21 robiłam zupę pomidorową bo miałam taką ochotę i tak mi się fajnie później zrobiło cieplutko że poszłam spać od razu
|
|
|
#2386 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie zalecana jest witamina D3 i DHA od poczatku ciazy. Sama ze wzgledu na wade mozgu u pierwszego dziecka biore 5mg kwasu foliowego zamiast 0.4 mg, a od 12 tygodnia ciazy ze wzgledu na gestoze w poprzedniej ciazy bede brala 75mg Aspiryny.
Wszystkim nowym Mamusiom gratuluje Milo czytac o wszysktich kolejnych wizytach, wszystkim innym wiec rowniez gratuluje
|
#2387 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja byłam wczoraj na wizycie, ale tylko dlatego że lekarz po wizycie kontrolnej po zabiegu w lutym powiedział że mam się zgłosić zaraz po zobaczeniu II, więc tak zrobiłam. Byłam zdziwiona że zobaczyłam pulsujace serduszko. Wręcz nie byłam na to przygotowana, ale to chyba przez to że przy poprzedniej ciąży na usg widziałam cały czas czarną pustkę. Uczucie mega!
|
|
#2388 |
|
Moderator
|
Odp: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014
Magdus - narobilas mi ochoty na rosol
Dzisiaj musimy lasagne z wczoraj skonczyc ale jutro na pewno sciagne od Ciebie
|
|
|
|
#2389 | |||
|
Raczkowanie
|
Heloł
![]() Dawno nic nie pisałam, bo jakoś nie miałam weny ale dzielnie podczytuję co jakiś czas i cieszę się, że się tak pozytywnie na wątku zrobiło Coraz więcej serduszek i zdjęć![]() Niedawno byłam na USG, to był 11 tydzień, i widziałam bąbelka (który już nijak bąbelka nie przypomina ), serduszko, rączki i nóżki i całą resztę 4,5-centymetrowego szczęścia Nawet mi gin wskazał pęcherz wypełniony moczem co sugeruje, że nerki pracują A machało do mnie do dziecię jak szalone No i zdjęcie do pokazania Małżowi dostałam![]() I jeszcze pan doktor przyuważył kość nosową Na przezierność karkową jeszcze było za wcześnie, więc idę 5 września, zanim mi dr na urlop ucieknie.Cytat:
My się z Małżem jeszcze po przeprowadzce jeszcze nie rozpakowaliśmy, a prawie miesiąc minął Więc wszystko jest w kartonach hehe. Po prawdzie, to niezupełnie mamy gdzie, bo mebli brak, poza jedną szafą na ubrania, no ale cóż I tak by mi się nie chciało tego rozpakowywać i sprzątaćCytat:
- to tak gwoli wyjaśnienia ) obok ławek takie oszklone skrzyneczki z książkami, które właśnie można sobie brać chyba na zasadzie bookcrossingu czy czegoś w tym guście. Pewnie w innych miastach też są jakieś takie punkty, tylko gorzej może je znaleźć....Padłam ze śmiechu A można jeszcze dopisać do tej wyliczanki: MYCIE: 1 dziecko: w wanience 2 dziecko: w misce 3 dziecko: w umywalce ![]() Cytat:
Od tego tygodnia wróciłam już do pracy. Na razie co prawda do jednej (a pracuję w 3 miejscach), ale tak mi się strasznie nie chciało, że masakra No ale jakoś to będzie. Ciekawa tylko jestem czy dam radę jak mi dojdą od września pozostałe roboty i np. będę w pracy od 8 do 18 czy nawet do 20, bo i tak się zdarzało. A nie czuję się aż tak źle, żeby iść na L-4. Zobaczymy.A tak w ogóle to witam wszystkie nowe mamusie ![]() I trzymam kciuki za wszystkie wizyty i samopoczucie nas wszystkich - żeby do końca ciąży było jak najlepsze ![]() Miłego dnia! |
|||
|
|
|
#2390 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
cały dzień wczoraj przez telefon płakałam do męża, że chcę pomidorową! nawet biedak szukał mi czegoś na dowóz ale nie było w okolicy no a jak zaczęłam dziś gotować to póki co stanęło na rosole bo wyszedł rewelacyjny![]() Cytat:
to ja jeszcze dodam, że na drugie mam pierś z kurczaka, którą wrzuciłam do tego rosołku z surówką...mniam!
|
|
#2391 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nawet sie ciesze jak jogurt zjem,bo to tez taki plynny posilek...
|
|
|
|
|
#2392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Póki co nie wiem czy wszystko w normie bo jestem jeszcze przed pierwszą wizytą. Już sama nie wiem... Chyba do wizyty będę brała bo mnie chłopak udusi, a on sobie nie da przegadac póki lekarz mu wyraźnie nie powie
|
|
|
#2393 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do picia wody |
||||
|
|
|
#2394 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet jak zobaczysz pęcherzyk to się trochę uspokoisz![]() Cytat:
Ja na razie biore prenatal complex, ale jak będę miala dobre wyniki to niepotrzebnie nie będę się faszerować
|
||
|
|
|
#2395 |
|
Zakorzenienie
|
Podzielę się tym co wiem na temat wody i jak ja robię.
Ja piję 2 litry czystej wody dziennie. Nie liczę zup. A herbat podobno nie powinno się liczyć, bo one też w jakimś stopniu wypłukują wodę z organizmu. Sama kiedyś piłam tylko 0,5l wody, później wskoczyłam na 0,7, później na litr, ale w końcu zrobiłam tak, że: Przykładowo wstaję o 9 rano i kładę się spać o 24. To daje mi 15 godzin czuwania. Wypijając jedną szklankę wody co godzinę daje mi (15*200) 3 litry wody Czyli żeby wypić dwa litry co półtorej godziny muszę wypić szklankę wody No i dwa dni tak robiłam, a teraz to bez zmuszania wypijam te 2 litry. ![]() Co do kąpania malucha ja się zastanawiam czy kupować wanienkę a to dopiero moje pierwsze dziecko ![]() Za granicą nie myją dzieci przez pierwsze tygodnie życia w ogóle. Dziecko jest chronione wodami płodowymi matki. Nie używa się szamponów i innych cudawianek. Jak już to tylko wodę. Ja też będę dziecko kąpała tylko w wodzie bo u nas automatycznie położne myją niemowlę po urodzeniu. To są odległe plany, ale już coś niecoś myślałam.
|
#2396 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mamy pierwszą kwietnióweczkę na liście brawa dla t(asi) edit: kolejna mamusia kwietniowa na liście zapraszamy resztę
Edytowane przez mona1 Czas edycji: 2013-08-20 o 17:46 |
|
|
|
|
#2397 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W domu używaliśmy wanienki. Dla nas wygodne a dla dziecka (po jakimś czasie) duża frajda
"Pieniądze szczęścia nie dają ale mogą sprawić, że w całym twoim nieszczęściu będziesz żyła niezmiernie komfortowo." Clare Boothe Luce Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj STOP OKRUCIEŃSTWU - klik |
|
|
|
|
#2398 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2399 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
). Muszę jej zapytać o te badania. Ja mam 31 lat i tak sobie myślę, że może powinnam jakieś dodatkowe badania zrobić. Coś słyszałam o jakimś usg 3D czy 4D ale kompletnie nie wiem o co chodzi i czy to to.
|
|
|
|
|
#2400 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja też muszę się wziąć za picie przyzwoitej ilości płynów Odliczam do piątku - moja druga wizyta, może tym razem będzie i serduszko i karta ciąży i wszystko na co liczyłam poprzednio
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:25.

Choć on jest oczywiście przeświadczony, że to wszystko przez ciążę.
ale za szybko to też chyba nie będzie, ja już bym dłużej nie wytrzymała 

Perfect Housewife 

. Na genetycznym zapytałam się czy mam od IItrymetru zacząć brać jakieś witaminy. Mój gin powiedział, że mam dobre wyniki badań i narazie nie widzi sensu bym się faszerowała dodatkowo 
Ja ledwo daje 1l.wypic