Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18 - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-20, 20:42   #661
Elrosa
Zadomowienie

Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

Cytat:
Napisane przez kroooliczek89 Pokaż wiadomość
Podziękowania dla gości mamy takie:
http://www.slubnaalejka.pl/pl/p/Zest...ki-10-szt./698
z tego będą też zrobione winietki

Zawieszki na wódkę planowałam takie:
http://allegro.pl/zawieszki-na-alkoh...394416648.html
Duża kokardka w czerwieni, mniejsza na wierzchu - ecru.
Śliczne te pudełeczka ja próbowałam wyszukać w Allegro jakieś przykłady i znalazłam komplet, w którym się zakochałam - chyba teraz zajmę się robieniem bibułkowych różyczek

U nas coś powoli się rusza, jeśli chodzi o taniec - a jeszcze dziś marudziłam w szkole tańca, do której chodzę (co prawda na taniec brzucha) otwierają za miesiąc kurs tańca dla "lewonożnych miszczów parkietu". K. obiecał się zastanowić, a to więcej, niż udało mi się z niego do tej pory wykrzesać Najlepsze jest to, że zajęcia w sumie nie będą go kosztować... nic W pracy w ramach funduszu socjalnego dostaje kartę, dzięki której może chodzić na różne zajęcia sportowo-rekreacyjne, w tym również na naukę tańca. Ja za swoją już muszę płacić, zdziercy jedni :P
Stary 2013-08-20, 20:48   #662
ana909
Erudycja

Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

Cytat:
Napisane przez little_zosh Pokaż wiadomość
Nie chcę być za bardzo wścibska i niemiła, ale czy na pewno jest sens małżeństwa, jeśli już teraz niemalże zakładasz rozstanie? I uważasz, że TŻ nie upoważni Cię do domu, albo z niego wyrzuci?
Jeśli babcia ma Twojemu TŻtowi przepisać piętro (chyba tak pisałaś), to może pogadaj z TŻtem, żeby po ślubie ustanowił współwłasność z Tobą?
nie zakladam rozstania, ale rozsadek mi mowi ze nikt kiedy bierze slub tego nie zaklada, a i tak czesto wychodzi tak jak wychodzi. Moja ciocia po 20 latach malzenstwa po rozwodzie musiala sie wyprowadzic od meza bo dom byl na niego. Tak samo wujek. Tz upowazniłby, owszem, ale on odziedziczy dom tylko i wyłącznie po smierci babci a potem mamy. A ani jednej ani drugiej nie zycze rychlej smierci, mimo ze za bardzo za nimi nie przepadam. I podkreslanie na kazdym kroku ze nie mam tam nic do powiedzenia tez mnie nie zacheca. O przepisaniu góry tak wspomnialam ze to by bylo jakies wyjscie, ale wyszlabym na materialistke.
Stary 2013-08-20, 20:50   #663
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Nie chcę być za bardzo wścibska i niemiła, ale czy na pewno jest sens małżeństwa, jeśli już teraz niemalże zakładasz rozstanie? I uważasz, że TŻ nie upoważni Cię do domu, albo z niego wyrzuci?
Jeśli babcia ma Twojemu TŻtowi przepisać piętro (chyba tak pisałaś), to może pogadaj z TŻtem, żeby po ślubie ustanowił współwłasność z Tobą?
Podzielam..

U mnie po ślubie mieszkanie będzie TYLKO na TŻta (z pewnych przyczyn) no i co mam zrobić? No nic, mam po prostu nadzieję, że się nie rozstaniemy.
Nic na to nie wskazuje póki co.
Ja z tych co chuchają zawsze na zimne, ale odrobina zaufania i optymizmu nie zaszkodzi.

An, ja też w przyszłym tygodniu do Byszyc!

Ja napisałam @ do 3 salonów żeby się umówić na przymiarkę i żaden mi nie odpisał, fajnie
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 20:51   #664
ana909
Erudycja

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
Witam w nowym wątku

Rozumiem, że chodzi o przepis, że jeżeli dom zostanie przepisany na tż'a przed ślubem to w razie rozwodu będzie z powrotem jego?
Nie rozumiem trochę tego pogrubionego.
nie... bo on nie zostanie na niego przepisany nigdy, w tym sensie ze bedzie jego wlascicielem dopiero po smierci babci i mamy w drodze dziedziczenia. Czyli za X lat.

a w pogrubionym chodzi o to ze Tż przy wynajmie mieszkania czesto powtarza ze pcha pieniądze komus w tylek zamiast mieszkac w swoim domu. A dla mnie to bez roznicy bo inwestujac w wykanczanie domu Tżta pcham tez w dom ktory nigdy nie bedzie nawet w czesci moj.
Stary 2013-08-20, 20:54   #665
kroooliczek89
Zakorzenienie

GG do kroooliczek89

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Podzielam..

U mnie po ślubie mieszkanie będzie TYLKO na TŻta (z pewnych przyczyn) no i co mam zrobić? No nic, mam po prostu nadzieję, że się nie rozstaniemy.
Ja z tych co chuchają zawsze na zimne, ale odrobina zaufania i optymizmu nie zaszkodzi.

Ja napisałam @ do 3 salonów żeby się umówić na przymiarkę i żaden mi nie odpisał, fajnie
A ja czytam: JA NAPISAŁAM OKRES
Bo zawsze jak któraś dostaje okres to robimy @ xD

Razem od 27.06.2008r
Zaręczeni: 25.05.2012r
Wedding
kroooliczek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 20:55   #666
ana909
Erudycja

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
a dobra jest? Mają jakąś stronę/nazwę czy coś?

Siostra mojego TŻ mieszka na piętrze w domu u narzeczonego, też jest jedynym spadkobiercą. Jej tata za darmo im zrobił całe piętro, na którym będą mieszkać. Więc w razie rozstania to prezent im zrobił niezły ale ona rozstania nie przewiduje, więc się nie martwi
A u mnie i mojego TŻ najprawdopodobniej będziemy mieszkać na piętrze w domu moich dziadków. Tam dwa piętra należą do mamy, i albo wcale nie przepisze na nikogo, albo na mnie (ale wątpię)....
ja tez nie przewiduje ale ludzie sie zmieniaja i nie wiemy jacy sami bedziemy za 20 lat. My sami bysmy robili góre wiec inwestowalibysmy oboje. A w momencie kiedy Tż chce gore zrobic na wypasie... Juz teraz w jeden pokoj wladowalismy 20 tys... a przed nami jeszcze by bylo jakies 40-50tys. Z czego przynajmniej 15-20 to moj prywatny wklad.

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

Cytat:
a dobra jest? Mają jakąś stronę/nazwę czy coś?
Nie, na str jest tylko kontakt do salonu. Widzialam tylko kolezanke po makijazu, wiec sama chce isc na probny zeby ocenic.
Stary 2013-08-20, 20:56   #667
201605100
Konto usunięte

Cytat:
Nie wierzę... chyba nikt kto decyduje się wziąć ślub nie zakłada, że się rozstanie? Ana bardzo dobrze myśli, ja pewnie postawiłabym TŻtowi sprawę jasno - kupujemy mieszkanie. Ten dom i tak kiedyś będzie jego więc nic go nie ominie. Zycie to nie tylko spijanie z dziubków- różnie się układa.
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 21:00   #668
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ana909 Pokaż wiadomość
ja tez nie przewiduje ale ludzie sie zmieniaja i nie wiemy jacy sami bedziemy za 20 lat. My sami bysmy robili góre wiec inwestowalibysmy oboje. A w momencie kiedy Tż chce gore zrobic na wypasie... Juz teraz w jeden pokoj wladowalismy 20 tys... a przed nami jeszcze by bylo jakies 40-50tys. Z czego przynajmniej 15-20 to moj prywatny wklad.

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

Nie, na str jest tylko kontakt do salonu. Widzialam tylko kolezanke po makijazu, wiec sama chce isc na probny zeby ocenic.
Nie chcę Cię wprowadzić w błąd, bo nie każdy szczegół pamiętam z zajęć z prawa, ale wydaje mi się, że w razie rozwodu możesz się domagać zwrotu kosztów, które wniosłaś w dom, nawet, jeśli nie jest Twój na piśmie, tylko męża. Musiałabyś się zorientować, bo wiem, że coś w tym stylu istnieje, ale szczegółów nie znam

A jakiś link do salonu jest? Podaj jak możesz.

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 21:03   #669
wioliix
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anka1897 Pokaż wiadomość
Nie wymyśliłam sobie tego, podczas mierzenia sukni ekspedientka w salonie tak powiedziała. Według niej mierzona suknia w białym kolorze nie będzie już tak idealna jak na początku.

Nie mam nic przeciwko kupowaniu sukni pochodzących z manekinów. Wiem że są to oszczędności - nawet duże. Jednak wolę mieć tańszą sukienkę, ale nową, szytą dla mnie ot taka moja fanaberia

Jest plus kupienia z manekina bo jak się szyje to nie zawsze wyjdzie taka sama

Ja dałam zaliczke na suknie i chcialam doszyć tren a że była zmiana krawcowej i ta nowa powiedziała że się tego nie podejmie bo suknia wyglada jak nowa ale jak przyniosła z magazynu kawałek materiału to była różnica
wioliix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 21:04   #670
Anesthesia
Wtajemniczenie

Cytat:
Podzielam..

Fajnie, może pojedziemy razem? Ja niby nie planowałam, ale teraz przez ten wątek mnie korrrci i chcę się chociaż porozglądać co i jak...

A do jakich salonów pisałaś? Ja chyba będę dzwonić, bo wczoraj pisałam do Karoliny i zero odzewu...
Anesthesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 21:07   #671
wioliix
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez exist_ Pokaż wiadomość
Wkleję Ci opis mojego zwiedzania salonów:
1. Salon KAROLINA ul. Długa - miła, profesjonalna obsługa, przymierzyłam sporo sukienek, w tym jedną 7/8. Pani bez problemu donosiła kolejne, świetnie zorganizowana przymierzalnia - nikt obcy mi nie zerkał, widziały mnie tylko mama i siostra. Zauroczyła mnie ta: http://suknieslubne.pl/pl/produkt/496/8630/
Niestety kosztuje 4 tys. Pułap niby dla mnie osiągalny, ale szkoda mi tylu pieniędzy. Dało się dostać suknie i za 1000 zł, bo mają wyprzedaże.

2. Salon EVITA
ul. Długa - zdecydowanie nie polecam. Mam złe wspomnienia z Evity na Zakopiance, tutaj było podobnie. Dwie znudzone panie, jedna starsza, z pretensjami "ale co mi się nie podoba w tej sukience? Co ja chcę zrobić z tymi biodrami?". Młoda jakaś taka przestraszona, opisywała suknie na mnie jakby jakiś egzamin zdawała co najmniej. Ceny średnio 3000zł.

3. Salon CYMBELINE
róg Długiej i Filipa - totalny chaos. Wchodzimy (nie byłyśmy umówione), jakaś panna młoda stoi w sukni, pan biega i szuka sprzedawczyń, w końcu jedna wyszła z łaską. Nami się nikt nie zainteresował, jak wychodziłyśmy - pani sprzedawczyni rzuciła gdzieś w kosmos "X, mogłaś wyjść, klientki były". Ceny od 3000 zł średnio.

4. Salon MAJA w Pasażu Weneckim - bardzo miła pani, zaangażowana, pokazywała, doradzała (ale miała mało czasu dla nas). Spory wybór sukien, ceny od 1000 zł wyprzedaż, nowa kolekcja od 2000 zł. Jak bym była umówiona to na pewno zmierzyłabym więcej, aczkolwiek jestem zadowolona.

5. Salon MARIA I MAGDALENA w Pasażu Weneckim - weszłyśmy, wyszłyśmy. Pani nas kompletnie olała. Ceny od 750 - ale chyba tylko jedna taka była - za suknie z wyprzedaży. Nie umiem ocenić jak leżą bo nic nie mierzyłam.

6. Salon MONA na ul. Filipa - miło, kameralnie, przyjemnie. Spodobała mi się ta suknia - http://suknieslubne.pl/pl/produkt/861/arezzo/ całkiem miła odmiana bo gipura zamiast koronki. Cena chyba około 2500zł. Nic poza tym w tym salonie nie zwróciło mojej uwagi.

7. Dom w Wieżą
uła, kiepskie materiały, koronka gryzła, aplikacje uwierały. Średnio. Pani - taka starsza, nie próbowała doradzić, ot ubierała i tyle. Ceny mocno konkurencyjnie, od 1000 zł wzywż. Ale chyba max max 2500,

8. Evita ul. Zakopiańska
podobne wrażenia jak w Evicie z długiej. Inne suknie, większy wybór, ale nic mnie nie powaliło. A pani jak założy jedną suknie to wciska kit, żebyś tylko zamówiła.

Magdalenka fajnie, że udało Ci się trafić na taką super okazję

Misia bo tak sobie uroiłam.

Ślub ma się raz w życiu, mam kasę na nową suknię, uszytą tylko dla mnie, nie mierzoną przez nikogo - to ją kupię. Owszem, nie będzie to kiecka za niewiadomo ile tysięcy, ale wierzę że i tak będzie piękna
Śliczna ta z Karolinki

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
Witam się

U mnie dziś kiepska pogoda. Nie pada ale sie zanosi, rano troche pokapało... ale zapowiadaja ze jutro ma byc juz ładnie

WITAM NOWE PM
nasz wątek rośnie w siłe SIŁA PM 2014

wierszyki na zaproszeniu - jak najbardziej za jesteśmy. Będziemy prosili o jakiś alkohol - wino, wisky. Widziałam, że któras dała taki wierszyk jak nam sie tez podoba "ze wybor gosciu nalezy do Ciebie" cos w ten desen :PP

kolor przewodni - miał byc czerwony. Ale po zmianie sali juz chyba czerwieni nie bedzie bo tak srednio CHYBA pasuje do sali. Gdyby któras miała ochote mi doradzić co do koloru bede wdzieczna

co do przepisów - ja mam kilka ksiazek kucharskich ale takich tanich raczej :P np. moja ulubuona na ksiazka sosów ! przydatna akurat dla mnie
A tak to szukam w internecie

JADĘ DZIS WPŁACAĆ ZALICZKE ZA SUKNIE
biorę świadkowa, żeby jeszcze oceniła

A mam pytanko w jakim salonie zamawiasz suknie??

---------- Dopisano o 21:07 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

kroliczek89 sliczna ta Wasza sala
Stary 2013-08-20, 21:10   #672
pysia1987
Zakorzenienie

GG do pysia1987
Odp: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

Dziewczynki, jutro nadrobie bo mam wolne. Teraz sie tylko melduje z nowego telefonu bo TŻ mi kupił powinnam mieć dobry humor, ale przez Teściowa mam zwalony :-( jutro napisze o co chodzi. Dobranoc

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

będę mamą

kierowca od 7.02.2012
pysia1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 21:11   #673
wioliix
Rozeznanie

Cytat:
Nie chcę Cię wprowadzić w błąd, bo nie każdy szczegół pamiętam z zajęć z prawa, ale wydaje mi się, że w razie rozwodu możesz się domagać zwrotu kosztów, które wniosłaś w dom, nawet, jeśli nie jest Twój na piśmie, tylko męża. Musiałabyś się zorientować, bo wiem, że coś w tym stylu istnieje, ale szczegółów nie znam

Mozna ale musialabyś mieć na siebie faktury za materiały...

Ja tez inwestuje w mieszkanko a jest mojego narzeczonego ale powiem szczerze że gdybyśmy się kiedyś rozstali to nie wyobrażam sobie nawet mojego życia i nie chciałabym nawet żadnych pieniędzy...
Stary 2013-08-20, 21:14   #674
201605100
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wioliix Pokaż wiadomość

Ja tez inwestuje w mieszkanko a jest mojego narzeczonego ale powiem szczerze że gdybyśmy się kiedyś rozstali to nie wyobrażam sobie nawet mojego życia i nie chciałabym nawet żadnych pieniędzy...
faktury na nic sie nie zdadza
Stary 2013-08-20, 21:15   #675
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wioliix Pokaż wiadomość

No to albo się myśli o sobie i się zbiera te faktury, albo się nie marudzi i godzi z losem
Ja nie uznaję rozwodów, TŻ też, ale wiem, że ludzie się rozstają i różnie może się okazać. Tak sobie myślę, że gdyby TŻ mnie zdradził, to chciałabym pieniądze, a co!

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2013-08-20, 21:18   #676
monikkad
Wtajemniczenie

Czytając to wszystko to nawet cieszę się, że u nas nikt nie ma żadnych domów, mieszkań i że wszystko od samego początku będzie po prostu NASZE
Stary 2013-08-20, 21:21   #677
ana909
Erudycja

Cytat:

http://www.salon-fryzjerski-zielonka...r.pl/home.html

tu velika moze sie wypowiedziec, ale podobno trudno udowodnic swoj wklad nawet posiadajac rachunki na swoje nazwisko. A tym bardziej ze jak wspomnialam, Tż bedzie wlascicielem dopiero po smierci babci a potem mamy.
Stary 2013-08-20, 21:24   #678
wioliix
Rozeznanie

http://www.youtube.com/watch?v=uh3B-9Nd-Ds

śliczna oprawa ślubna
Stary 2013-08-20, 21:25   #679
ana909
Erudycja

Cytat:
No to albo się myśli o sobie i się zbiera te faktury, albo się nie marudzi i godzi z losem
Ja nie uznaję rozwodów, TŻ też, ale wiem, że ludzie się rozstają i różnie może się okazać. Tak sobie myślę, że gdyby TŻ mnie zdradził, to chciałabym pieniądze, a co!

ooo wlasnie! W sytuacji kiedy to facet zdradzi, zostawi, bedzie bił... no wtedy sie juz nie mysli o pogodzeniu z losem. Ja wiem ze Tż mnie nigdy nie uderzy, raczej tez nie zdradzi, bo to dla niego prywatnie byloby trudne, ale moze sie okazac ze za 20 lat nasze uczucia sie zmienia i bedzie chcial sie rozstac. No nie da sie niczego przewidziec.
Stary 2013-08-20, 21:25   #680
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
Nie nadrobię tej części, sorki (nadrabiałam 16 i padam )

Ja na bank wino, co mi z kwiatów... Ale wiem, że są pary, które zbierają np. zabawki dla domu dziecka. Fajny gest

A ja mogę być dopisana do kalendarza urodzinowego? 4 maja
I do ślubnego też bym poprosiła, bo wydaje mi się, że jestem z Wami ponad miesiąc już

---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

Mam jeszcze pytanko do PM z okolic Siedlec i Łochowa, a mianowicie:
czy macie już upatrzoną makijażystkę (i fryzjerkę)? Nie chciałabym brać z Warszawy, bo z dojazdem wyniesie mnie dużo drożej, wolałabym coś bliższego...
wyślij mi PW z data Waszego ślubu
edit: już widze

Cytat:
ogolnie sytuacja wygląda w skrócie tak, ze inwestujac w nasze przyszłe mieszkanie w domu Tżta (stan prawie surowy), w razie jakiegos rozstania za lat 5-10-15, moglabym sobie co najwyzej rachunki w *** wsadzic, i tak zostane z niczym a jesli Tż powie babci ze chciałby aby po naszym slubie przepisała na nas tylko góre, jako na malzentwo, wyjdzie pewnie tylko tyle ze lece na kase. Zreszta ona i tesciowa nigdy sie na to nie zgodza. Dała mi dzis jasno do zrozumienia ze po jej smierci tylko i wylacznie on dziedziczy dom. Wiec ja nie widze sensu inwestowac tam chociazby złotówki, a reasumujac, mieszkanie tam dla mnie nie ma sensu. Bo jak teraz pcham w tylek wynajemcy, tak tam bede w ich tyłek.
no ale jeśli Tż wpisze Cie jako współwlaściciela to będziesz miała takie sama prawa , wtedy gdyby doszło do rzekomego rozstania (odpukać) to co sie w małżeństwie "dorobicie" tż powinien zwrócić połowe. Z tego co się "coś tam" orientuje

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Edytowane przez czekooczekolada
Czas edycji: 2013-08-20 o 21:27
czekooczekolada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 21:26   #681
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
http://www.salon-fryzjerski-zielonka...r.pl/home.html

tu velika moze sie wypowiedziec, ale podobno trudno udowodnic swoj wklad nawet posiadajac rachunki na swoje nazwisko. A tym bardziej ze jak wspomnialam, Tż bedzie wlascicielem dopiero po smierci babci a potem mamy.
No z tym właśnie jest lipa. To może się nie przejmuj czy wyjdziesz na materialistkę czy nie, lepiej myśleć o przyszłości swojej i ewentualnych dzieci
Albo może pogadaj z TŻ, wytłumacz, że nie chcesz mieszkać z teściami (to jest zresztą niezdrowe ), że mu majątek nie ucieknie i zawsze zostanie dla dzieci jakby co, a mieszkanie można i wynajmować...

Ehhh same problemy z tym życiem po ślubnym, dużo bardziej wolę przygotowania Sama się zastanawiam, gdzie ja wyląduję w ogóle po własnym ślubie, nie stać nas na kupno mieszkania, nikt nam nie da kredytu, nawet nie mamy możliwości mieszkać z rodzicami, bo nie ma gdzie, a wynajmowanie to jest, jak już wspomniałaś, ładowanie komuś w kuper kasy

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2013-08-20, 21:28   #682
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
nie... bo on nie zostanie na niego przepisany nigdy, w tym sensie ze bedzie jego wlascicielem dopiero po smierci babci i mamy w drodze dziedziczenia. Czyli za X lat.

a w pogrubionym chodzi o to ze Tż przy wynajmie mieszkania czesto powtarza ze pcha pieniądze komus w tylek zamiast mieszkac w swoim domu. A dla mnie to bez roznicy bo inwestujac w wykanczanie domu Tżta pcham tez w dom ktory nigdy nie bedzie nawet w czesci moj.
Nie znam się na prawie, ale czy to nie jest tak, że w razie śmierci np babci to Wy jako małżeństwo dziedziczycie oboje? Chyba, że macie rozdzielność majątkową czy coś w tym stylu? Fajnie jak by np valika wypowiedziała się na ten temat bo sama jestem ciekawa.

Nadal nie rozumiem Twojego podejścia. Chcesz być przezorna i chciałabyś mieć jakieś zabezpieczenie - bardzo dobrze. Jednak z drugiej strony skoro chcesz razem z tż'em tworzyć gospodarstwo domowe, to jak to sobie wyobrażasz?
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 21:28   #683
ana909
Erudycja

Cytat:
Napisane przez monikkad Pokaż wiadomość
Czytając to wszystko to nawet cieszę się, że u nas nikt nie ma żadnych domów, mieszkań i że wszystko od samego początku będzie po prostu NASZE
ja somie moger gdzies wsadzic prosbe do tżta zebysmy po prostu kupili sobie nasze gniazdko.

Tesciowa dzisiaj oczywiscie do mnie ze wyrzucilam kase organizujac mu tatuaz... a babcia z tekstem "dlaczego Ty mu to zrobilas?". Normalnie jakbym go uspila i wydziargała mu tatoo bez jego wiedzy ;/
Teściowa ciagle nam powtarza zebysmy oszczedzali i nie wydawali kasy jakbysmy to jej kase wydawali ;/
na szczescie moja mama sie nie wtraca na co i ile wydajemy.
Stary 2013-08-20, 21:30   #684
Verunka
Zadomowienie

Cytat:
Króliczku, ładna sala
Dla mnie te pojedyncze kwiatki wyglądają jakoś smętnie (?) może wazony ze świeczkami i kwiatkami pływającymi wystarczą?

Widzę, że u Was też MPK (czy jak to się tam u Was nazywa) wynajmuje autobusy
u nas tez mpk wynajmuje znajomi tez na slub wynajmowali

Cytat:
http://www.fotografiaslubna.slubny-r..._hotel_henlex/

Reportaż z weselicha na naszej sali
ładna sala bardzo! Ale faktycznie mało tych kwiotków Za to podobają mi sie te wazony ze świeczkami przed PM, moze cos takiego na wszystkich stołach? Zapytaj sali co ma dostepne ze szkła, to cos poradzimy

Cytat:
Dziewczyny! Doradźcie mi!
Ja chcę mieć czerwone buty i róże. To napewno! A czy do tej sali pasuje ten ecru, czy na siłę staram się go tam wepchnąć? Bo z jednej strony chciałabym wszystko w czerwieni, a z drugiej strony ten ecru taki delikatny... Boje się że czerwień przytłoczy tą salę. Zawieszki na wódkę, czerwone róże, dodatki, winietki itd...
tak jak dziewczyny pisały, pasuje Dałabym pół na pół

Cytat:
ogolnie sytuacja wygląda w skrócie tak, ze inwestujac w nasze przyszłe mieszkanie w domu Tżta (stan prawie surowy), w razie jakiegos rozstania za lat 5-10-15, moglabym sobie co najwyzej rachunki w *** wsadzic, i tak zostane z niczym a jesli Tż powie babci ze chciałby aby po naszym slubie przepisała na nas tylko góre, jako na malzentwo, wyjdzie pewnie tylko tyle ze lece na kase. Zreszta ona i tesciowa nigdy sie na to nie zgodza. Dała mi dzis jasno do zrozumienia ze po jej smierci tylko i wylacznie on dziedziczy dom. Wiec ja nie widze sensu inwestowac tam chociazby złotówki, a reasumujac, mieszkanie tam dla mnie nie ma sensu. Bo jak teraz pcham w tylek wynajemcy, tak tam bede w ich tyłek.
Na Twoim miejscu nie pakowałabym sie w mieszkanie tam, głównie ze wzgledu na to jakie masz relacje z babcią i mamą TZta. Troszke inna byłaby sytuacja, gdybys miała mieszkac w domu przepisanym na TZta ale tylko z nim, a w tej sytuacji ja widze niestety duzo konfliktów. Dbaj o siebie. Dobrze ze teraz pojawił sie ten temat. Uwazam, ze dobrym pomysłem byłoby pójscie do prawnika, są różne darmowe porady prawne i zasiegniecie informacji jak to wszystko wygląda faktycznie, do czego bedziesz miała prawo, do czego nie.

Cytat:
Napisane przez Anesthesia Pokaż wiadomość
No niestety, choć na szczęście mam kontakt z dyrektor Willi, uczyła mnie na studiach, więc napisałam do niej i powiedziała, że salę może mi zarezerwować, tylko muszę zapytać w USC, czy się zgodzą przyjechać. Więc pojutrze wybieram się walczyć o swoje do USC.
Co do ślubu kościelnego - musicie to sobie sami dobrze rozważyć. Ja bym chętnie poszła na nauki do Dominikanów, ale mój TŻ jest bardzo na bakier z Kościołem... Ja ogólnie też, ale Dominikanów jednak cenię ogromnie. Ale samej na nauki nie chcę iść...
O super! To ja Ci poradze podzwonic po wszlekich okolicznych USC, nawet z wioch pod krakowem, bo czasem moze sie okazac ze zapłacisz kierownikowi do kieszeni jakąś kase i on przyjedzie... Ja juz swego czasu obdzwoniłam najwieksze dziury Włącznie z Liszkami itepe Slubu moze tez z tego co sie orientuje udzielic wójt, lub burmistrz, moze masz kogos takiego znajomego? Albo ktos kogos zna? Moze byc trudno to zorganizowac, ale trzymam kciuki!
A do Dominikanów mozesz isc z nami To nie sa nauki tylko warsztaty 4 godzinne - przygotowujace do małzenstwa, kurs robią osobno. Prowadzi to malzenstwo które juz kilka os mi polecało, zapytaj TZta moze jednak sie da namówic. http://www.krakow.dominikanie.pl/kur...lzenskiej.html

ja czuje ze musze spróbowac, jak mnie po tym odstraszy, poczuje sie jak kosmita, albo dostane wysypki, to moze dam sobie spokój, jak nie to bede myslec co dalej

Cytat:
nie zakladam rozstania, ale rozsadek mi mowi ze nikt kiedy bierze slub tego nie zaklada, a i tak czesto wychodzi tak jak wychodzi. Moja ciocia po 20 latach malzenstwa po rozwodzie musiala sie wyprowadzic od meza bo dom byl na niego. Tak samo wujek. Tz upowazniłby, owszem, ale on odziedziczy dom tylko i wyłącznie po smierci babci a potem mamy. A ani jednej ani drugiej nie zycze rychlej smierci, mimo ze za bardzo za nimi nie przepadam. I podkreslanie na kazdym kroku ze nie mam tam nic do powiedzenia tez mnie nie zacheca. O przepisaniu góry tak wspomnialam ze to by bylo jakies wyjscie, ale wyszlabym na materialistke.
słusznie polać jej!
Zadna z nas nie wychodzi za mąż z myślą, ze sie rozwiedzie, niemniej jednak uwazam, ze nie da sie miec 100% pewnosci, ze wszystko sie ułozy po naszej mysli. Mozna miec pewnosc na jakies 98% max, reszta to czynnik ludzki... różne rzeczy sie dzieją. Co innego, gdybyscie oboje zarabiali kokosy, mieszkałabys w domu TZta, ale byłoby Cie stac kupic sobie swoje mieszkanie tylko na siebie i je wynajmowac, gdyby sie cos posypało mialabys bufor, a tak... zostac na lodzie po iluś dziesięciu latach... wszyscy mysle znamy takie historie i mało kto wtedy mysli o wygodzie współmałżonka, kazdy ratuje swój tyłek, niestety.

Cytat:
Napisane przez alucior Pokaż wiadomość
Nie wierzę... chyba nikt kto decyduje się wziąć ślub nie zakłada, że się rozstanie? Ana bardzo dobrze myśli, ja pewnie postawiłabym TŻtowi sprawę jasno - kupujemy mieszkanie. Ten dom i tak kiedyś będzie jego więc nic go nie ominie. Zycie to nie tylko spijanie z dziubków- różnie się układa.
Dokładnie!

Tesciowa wyjęła złoto ze szkatuły dla nas na obrączki... Duzo tego, serio! Powiedziała ze moze sie okazac ze wiekszosc z tego to śmieci a nie złoto, ale w piatek mam sprawdzic. Juz sie temu przyjrzałam i 90% ma nabite próby, wiec jesli to sie potwierdzi to kurna chyba sobie kupimy obrączki po 5 sztuk każdy!

Verunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 21:30   #685
ana909
Erudycja

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
wyślij mi PW z data Waszego ślubu
edit: już widze

no ale jeśli Tż wpisze Cie jako współwlaściciela to będziesz miała takie sama prawa , wtedy gdyby doszło do rzekomego rozstania (odpukać) to co sie w małżeństwie "dorobicie" tż powinien zwrócić połowe. Z tego co się "coś tam" orientuje
owszem, ale dopiero kiedy zostanie jego wlascicielem, co moze nastąpic za 10 lat, albo za 30. A nikt z nas nie bedzie czekal w razie czego z rozstaniem do tego czasu... nawet sie smialam do Tżta ze w razie czego bedzie chcial sie mnie pozbyc jak najszybciej... no ale zarty zartami ale jest w tym ziarnko prawdy.
Stary 2013-08-20, 21:31   #686
poznanianka1990
Zakorzenienie

Mam newsa - zostałam przyszywaną ciocią
Mojego taty partnerki córka urodziła przed godziną 21 córeczkę - Lenkę

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 21:34   #687
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
ja somie moger gdzies wsadzic prosbe do tżta zebysmy po prostu kupili sobie nasze gniazdko.

Tesciowa dzisiaj oczywiscie do mnie ze wyrzucilam kase organizujac mu tatuaz... a babcia z tekstem "dlaczego Ty mu to zrobilas?". Normalnie jakbym go uspila i wydziargała mu tatoo bez jego wiedzy ;/
Teściowa ciagle nam powtarza zebysmy oszczedzali i nie wydawali kasy jakbysmy to jej kase wydawali ;/
na szczescie moja mama sie nie wtraca na co i ile wydajemy.
A TŻ nie przeszkadza takie gadanie, nic z tym nie robi? Ja bym tak nie wytrzymała, z moimi jak się kłócę to i TŻ się wypowiada, czasem się wszyscy drą aż ściany latają ale potem jest spokój, z teściową i siostrą TŻ miałam jedno spięcie, po czym teściowa mnie przeprosiła. Nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej, wszystko wyjaśniam nawet za cenę fochów i kłótni - lepiej szczere relacje niż żadne. No ale to u mnie, a odnośnie Ciebie - to liczyłabym na wsparcie TŻ.

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Stary 2013-08-20, 21:34   #688
ana909
Erudycja

Cytat:
Nie znam się na prawie, ale czy to nie jest tak, że w razie śmierci np babci to Wy jako małżeństwo dziedziczycie oboje? Chyba, że macie rozdzielność majątkową czy coś w tym stylu? Fajnie jak by np valika wypowiedziała się na ten temat bo sama jestem ciekawa.

Nadal nie rozumiem Twojego podejścia. Chcesz być przezorna i chciałabyś mieć jakieś zabezpieczenie - bardzo dobrze. Jednak z drugiej strony skoro chcesz razem z tż'em tworzyć gospodarstwo domowe, to jak to sobie wyobrażasz?
velika juz mi odpowiedziala na PW, dziedziczy tylko Tż a potem dzieci, ja nie.
No wlanie ciezko pogodzic myslenie o sobie na zaś z tworzeniem wspolnego domu.
Stary 2013-08-20, 21:35   #689
kroooliczek89
Zakorzenienie

GG do kroooliczek89

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
Mam newsa - zostałam przyszywaną ciocią
Mojego taty partnerki córka urodziła przed godziną 21 córeczkę - Lenkę
Gratuluję

Dzięki dziewczyny za miłe słowa, miło mi że sala się wam podoba

Razem od 27.06.2008r
Zaręczeni: 25.05.2012r
Wedding
kroooliczek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-20, 21:37   #690
201605100
Konto usunięte

Cytat:

po rodzicach/dziadkach dziedziczy tylko dziecko, małżonek nie ma żadnych praw. chyba, że Twój mąż dostanie w spadku dom i uczyni Cię współwłaścicielem, ale tego zrobić nic mu nie każe.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości