![]() |
#3151 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
Cytat:
![]() ![]() ![]() przyjemne uczucie że ostatni raz Cię męczą wyrywaniem, prawda? mnie już nic nie boli i tylko opuchlizna została ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3152 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3153 |
Zakorzenienie
|
sylwia jest taka strona w tym momencie nie apamietam adresu i tam faktycznie widac zmaine ukladu twarzy bo jelsi np ktos mial wysunieta szczeke dolna bardziej do przodu niz dolna to oczywiscie bedzie to wygladalo potem inaczej. ponoc nie w kazdym przypadku zmienia sie twarz ale przy cofaniu/wysuwaniu szczeki zazwyczaj jakies zmiany nastepuja
emeczka myslalam ze masz raczej ciemne wloski:0 hehe nie wiem czemu jakos takos ![]() No fakt uczucie fajne ze juz koniec z wyrywaniem ![]()
38/40 ![]() ![]() Edytowane przez smv Czas edycji: 2007-04-29 o 10:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#3154 |
Raczkowanie
|
hejka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() trzymajcie za mnie kciuki ![]() mam nadzieje ze wszystko będzie dobrze ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3155 |
Rozeznanie
|
merry_ann koniecznie napisz jaka była Twoja reakcja bo pobejrzeniu siebie w lusterku
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3156 |
Zakorzenienie
|
merry ann czekamy na zdjecia hehe
![]() ![]() pozdrawiam!;*
#3157 |
Kokon pro
|
SMV hehe widze ze masz pytanko w podpisie TŻ to towarzysz życia hehe ;]
a uklad twarzy mi sie zmienil ale zobaczylam to dopiero na zdjeciach mam bardziej wysunieety podbrodek teraz i jest fajnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3158 |
Rozeznanie
|
Hej Dziewczyny
![]() Ja w piątek idę na zakładanie aparatu na górne zęby. Za jakiś czas będę też miała na dół i jeszcze jakieś coś z tyłu na zęby , bo mam wadę szczęki . No i dwie 7 będę musiała usunąć. ![]() a tak w ogóle to aparat ruchomy nosiłam 7 lat :< czy któraś z was nosiła też tak długo??
#3159 |
Raczkowanie
|
ja nosiłam taki na noc... ale nie tak długo.... tamten wypluwałam w nocy bo nie mogłam połykać śliny i oddychać..... eh....
ale ciesze sie na mój aparacik ![]() odliczam godziny!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3160 |
Rozeznanie
|
No, Ja też na noc + 4 godziny dziennie. Ale był on mały,że jak się go nosiło to się o nim zapominało
#3161 |
Zakorzenienie
|
ja nosilam ruchomy jakies 3 latka chyba, nauczylam sie w tym mowic i pic i nawet jesc niektore rzeczy....
wada mi sie zmniejszyla lecz po przestaniu noszenia wszystko wrocilo na swoje dawne miejsce, jak widac ruchome to kicz bo i tak trzeba staly zakladac;P u mnie jeszcze 18 dni;P tez odiczam:P
![]() |
#3162 |
Raczkowanie
|
a czy możne nosic aparat tylko na jednej szczęce ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3163 |
Raczkowanie
|
można
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3164 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Juz się nie moge doczekać kiedy bedziesz miała już załozony i napiszesz co nie co ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawwiaam ![]() ![]() i 3mam kciuki za TwóJ jutrzejszy aparacik ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3165 |
Zadomowienie
|
![]()
Cześć Dziewczyny
![]() ![]() Ale miałam tydzień, masakra ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Naprawdę - Kamień z serca ![]() EMECZKA ładna jesteś aparatko ![]() ![]() SAWA_SAWA bez paniki, to nie jest wcale takie straszne ![]() ![]() ![]() Katka_kra aparacik masz śliczny, widzę że ty masz raczej równe ząbki, więc pewnie zgryz korygujesz, zatem drucik już cieńszy nie będzie, tak jak Kasik pisze, ale przecież nie jest tak źle ![]() jest tu u nas taki "wątek widmo" to znaczy rysy twarzy - to jest tak: nie każdemu się zmieniają. Najczęściej dotyczy to tych którzy mają korygowane duże wady zgryzu lub przy dużych stłoczeniach z przemieszczeniami... mam taki zgryz ze cały mały palec mi wchodzi między zęby no i wychyloną do przodu 2L i w sumie już po 6 tygodniach widzę zmiany nawet właśnie w tym co się dzieje na buzi, ponieważ 2 już schowana i zgryz jakby ciut mniejszy ![]() ![]() ![]() Co do wizyty u orto to było spoko - zmiana drucika no i ligaturek. Nie miała zupełnie przezroczystych - dostałam półprzezroczyste mleczne i jakoś nie mogę się do nich przyzwyczaić. Do tego za krótko mi drut przycięła i mnie drażni jak się śmieję, a uśmiecham się ostatnio nader często i ochoczo ![]() ![]() ![]() Do tego mam okropny ściskoszczęk ![]() ![]() ![]() ![]() oj... nadrobiłam tygodniowe zaległości ![]() ![]() Dziubaski i kolorowych snów ![]()
#3166 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() szczęśliwie ta nieszczęsna zatoka to już przeszłość... ale jak widzę dentystę, serducho od razu szybciej mi bije... ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() muszę się pochwalić! po wyrwaniu ostatnich ósemek moje zęby od razu zaczęły się przesuwać ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3167 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() aha i jeszcze pytanie numeros tri; powiedz mi czy po zalozeniu aparatu bol jest duzy studiuje dwa kierunki mam teraz troche zaliczen potem sesja i nie wiem czy Qurcze nie bedzie mi to przeszkadzac w nauce .. hmmmm.. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3168 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do drucika to może idź do orto, zeby ci przycięła troche? nie ma sensu się męczyć 5 tyg ![]() Co do szczękościsku to też tak mam ![]() ![]() ![]() A za tydzień wizyta u orto ![]() ![]() ![]() ![]() Ja noszę więc chyba można ![]() Cytat:
![]() Ps. myślałam, żeby iść na ortodoncje ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3169 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ale widze ze sie dalej prostuja.... zgryz przy okazji tez.....-choc poki co plan leczenia mam narazie tylko góra ale widze ze orto juz mi mowi ze dol w sumie za niedługo... (i znowu bedzie trzeba sie przyzwyczajac ![]() ale powiem szczerze ze CZAS noszenia aparatu strasznie szybko leci!!! juz prawie 4 miesiece odkad ząłozyłąm!w wakacje bedzie pól roku ![]() ![]() a co do rysow twarzy- własnie bardzo sie poprawiaja...na wizycie drugiej u orto kazała mi wysuwac dolna szczeka do przodu i pokazywała mi w lustrze jak sie zmienia moje rysy twarzy...z racji tego ze mam dolna cofnieta do tyłu to teoretycznie po korekcie ma to super wygladac ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3170 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
trzeba isc na medycyne na Śląska Akademie Medyczna...a dokłądniej na stomatologie ![]() na maturze z tego co było 2 lata temu to wiem ze trzeba zdawac biologie,chemie i fizyke (chyba na rozszerzeniu)-> nie wiem dokładnie ale tak u mnie dziewczyny zdawały. nie wiem czy juz sie okreslili z rekrutacja na ten rok ale mozesz sobie poczytac na http://slam.katowice.pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3171 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
noszę górę od stycznia tego roku i efekty są duże, naprawdę. Generalnie wada jest mała, tyle, że ósemki scisnęły mi ząbki, jedynki się zaczęły chować jakby do tyłu, do środka, coś na kształt litery V (wiesz o co mi chodzi?), no i prawa jedynka zaszła za dwójkę, tak, że dwójki widać było tylko połowę. Reszta wszystko ok. Orto poradziła mi usunąć 5-ki tylko dlatego, że "gabarytowo" były znacznie mniejsze od 4-ek i stwierdziła, że taka ekstrakcja nam wystarczy, żeby poluźnić ząbki. Nie bój się wyrywania, ja po tych 5-kach nawet nie byłam spuchnięta, nic nie bolało, jedyny dyskomfort to lekkie krwawienie 2-dniowe, a tak to ok ![]() ciesz się, że ósemek nie musisz wyrywać chirurgicznie ![]() aha - jest naprawdę mało widoczny ![]() co do bólu - jest do zniesienia, kilka dni zęby się "buntują" podczas gryzienia, czy ściskania szczęki, ale to przechodzi i znowu można wszystko jeść. Wrażenie to jest po każdej wizycie kontrolnej, gdy orto podkręca Ci drut bądź zmienia drut stopniowo na coraz grubszy (w moim przypadku tylko ten drut widać, bo jest srebrny). Aha, jak będziesz miała gumki separacyjne przed założeniem aparatu - to odczujesz to samo co po założeniu aparatu i zobaczysz jak szybko przejdzie ![]() nie wydaje mi się, aby to przeszkadzało Ci w nauce, chyba, że lubisz przegryzać orzeszki czy inne snacki jak wkuwasz ![]() ![]() ja właśnie teraz noszę separatorki na dole i już za tydzień w poniedziałek idę założyć dół ![]() jakbyś miała jeszcze jakieś pytanka - śmiało, zawsze odpowiem ![]() powodzenia!
![]() |
#3172 |
Raczkowanie
|
mam pytanko.... ja o żadnych separatorkach nie słyszałam
![]() pani orto powiedziała ze już dziś (DZIŚ) założą mi aparat.... a może źle zrozumiałam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3173 |
Wtajemniczenie
|
To ja już nie wiem jak to jest z tym łańcuszkiem.
Ja miałam przez ostatni miesiąc na lewej jedynce i dwójce opleciony cieniutki drucik coś na kształt ósemek poziomych, żeby za bardzo się nie porozchodziły, bo już szpary były widoczne. Za to za tydzień mam mieć łańcuszek, ale na szpary po wyrwanych piątkach żeby szybciej sięzeszły– czy to też będzie z drutu? Widziałam na którejś fotce taki zwisający dosłownie – łanćuszek – czy to jeszcze coś innego? ![]() Bo już się zakręciłam ![]()
![]() |
#3174 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() p.s. ja przynajmniej mam na szóstkach.
![]() |
#3175 |
Raczkowanie
|
nie wiem.... może to zależy od wady ... eh... teraz sie zaczynam stresować.. ja mam jedynkę zachodząca na drugą jedynkę... reszta ząbków jest prosta.. no i nie mam 6 górnych.... wizyta na 14:30 ....
|
![]() ![]() |
![]() |
#3176 |
Zakorzenienie
|
jeny jestem po dentyscie...nie dosc ze wyrywanie czwóreczki to kurna jeszcze 2 zeby borowala bo okazalo sie jednak ze to prochnica nie zadne zapalenie dziasel(a szkoda).
znieczulila mnie pani z 2 stron.....i zaczelo sie borowanie jeny okropny dzwiek.7 zrobiona. 6 w polowie-mam trucizne, okazalo sie ze prochnica jest w srodku i tak go robila i robila i w koncu zatrula mowi ze moze da rade go uratowac i nie bedzie trzeba kanalowego...łeee ![]() druga czwórka usunieta ![]() konskie znieczulenie robi cuda;p swoja droga mial ktos kanalowo leczony zab???
#3177 |
Raczkowanie
|
kanałowo miałam jedynkę..... to nie fajne uczucie... przy kanałowym stwierdziłabym ze kocham borowanie.....
ale nie straszę... było to dawno i nadal żyje.... ciesz się ze to nie kanałowe ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3178 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam i miłego weekendu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3179 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() aa jeszcze takie pytanko mam a jeśli juz ma się wyrwane ósemki to potem ząbki się przesuwają jak sa w scisku?? ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() I tak wyglądam fatalnie;( jej ![]() I jeszcze to nie bedzie zbyt dobrze wygladało na krzywych zebach ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buziaki ![]()
![]() |
#3180 |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=sawa_sawa;4240867]Kochana miałaś juz wyrywane ósemki chirurgicznie??
![]() ![]() ![]() aa jeszcze takie pytanko mam a jeśli juz ma się wyrwane ósemki to potem ząbki się przesuwają jak sa w scisku?? ![]() ![]() ![]() Tak, miałam obie dolne i obie chirurgicznie i obie nie-wyrżnięte i obie zakotwiczone w korzeniach siódemek i obie rosnące poziomo ![]() Nie będę opisywać szczegółów, jest tu wątek o usuwanych ósemkach, gdzie wszystkie łączyłyśmy się w bólach: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=169953 Ale warto było się pomęczyć, o bólu szybko się zapomina, a my kobitki dzielne jesteśmy stworzenia ![]() Tak, z pewnością się przesuwają – po to orto zmusiła mnie do ich usunięcia właśnie.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:38.