|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Pomocy!! Prusaki
Wynajmuję z narzeczonym mieszkanie. Mamy problem, gdyż od dwóch m-cy nie dajemy rady z prusakami. Właścicielka mieszkania wie o problemie od miesiąca, jedyne co zrobiła to kupiła płytkę twierdząc, że to napewno pomoże nam się ich pozbyć. Powiedziała też że sprzątając przed naszym wprowadzeniem się do tego mieszkania widziała kilka prusaków ale martwych... Mamy podpisaną umowę najmu na rok, z miesięcznym wypowiedzeniem. Mieszkamy piąty miesiąc-jednak ja już dłużej nie mogę, ponieważ obecność robali szkodzi mojemu zdrowiu(mam chore serce, problemy z układem oddechowym). Zaczyna się astma i alergia , co może być za "ich" przyczyną...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pomocy!! Prusaki
Kup preparat Globola SCHABEN-PASTE. Kosztuje w granicach 20 zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Nakupowaliśmy tych specyfików za ponad 200zł.Znikają na góra jeden dzień : ( nie chcemy już tu mieszkać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Tez mialam taki problem pomogla mi tylko plytka global na opakowaniu jest taki prusak.Poloz ja w kuchni albo pod zlewem u mnie przez 2 tyg wychodzily takie osowiale teraz ani jednego nie ma,sama sie zdZiwilam.Ale polecam naprawde
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
To znów u mnie płytki nic nie dawały. Dopiero podpisy zebrane od wszystkich moich sąsiadów z bloku wymusiły na spółdzielni mieszkaniowej wysłanie do domów speców i wypsikanie prusów preparatem. Może popytaj się sąsiadów czy też mają taki problem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Mieszkanie w bloku albo kamienicy? Na pewno sa wszedzie. Byl czas, kiedy prusaki opanowaly Warszawe Srodmiescie, robactwo lazilo po rurach od mieszkania do mieszkania, bylo nawet w kablach telefonicznych
![]() Dwie profesjonalne dezynskecje w kazdym mieszkaniu wytepily ta plage. Dorazne srodki niewiele dadza. Co do zasad wypowiedzenia niestety nie umiem pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dezynsekcję trzeba przeprowadzić w całym budynku. Prusaki przemieszczają się m.in kanałami wentylacyjnymi.
Należy powiadomić administrację.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Na dezynsekcję niestety nie wszyscy się godzą, ponadto my wynajmujemy to mieszkanie, a to myślę należy do właścicielki , bo niby czemu mamy jeszcze inwestować w jej mieszkanie. Miesiecznie dostaje ponad 1000zł
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Mieszkanie jest na parterze w wieżowcu;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Dezynsekcje trzeba przeprowadzić w całym bloku i robi to administracja a nie wy. Taki problem zadzwonić do spółdzielni i powiedzieć w czym rzecz?
Dezynsekcja polega na pokrywaniu żelem owadobójczym ciągów wentylacyjnych, piwnic i klatek schodowych.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
zapytaj tutaj - > http://prawnikow.pl/forum
tylko poszukaj odpowiedni dział, bo ja się nie znam na tym |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Właścicielka niby tam była, ale są lokatorzy którzy nie zgadzają się na dezynsekcję ( a ponoć trzeba to zrobić w całym pionie)-a dla mnie nie jest problemem tam zadzwonić !!! dla mnie problemem jest mieszkanie tutaj!
---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Loloo!Dzięki bardzo, zaraz tam zajrzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
produkty tej firmy sa bardzo bardzo skuteczne
Możesz wypowiedzieć umowę. Sprawdź art.11 ustawy z dnia 21.06 2001 o ochronie praw lokatorów. Zdaje się , że było tam coś o szkodliwym wpływie mieszkania na zdrowie lokatora.
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Stosowaliśmy tą płytkę, przez dwa dni był spokój, sporadycznie łąziły po kątach... Problem też w tym jaką mamy tu sąsiadkę. Jest handlarą z rynku (warzywa, owoce) i wszystko to przechowuje w mieszkaniu, mieszkanie ma z GMINY. Nie dba o porządek, nawet na klatce schodowej śmierdzi z jej mieszkania. Może to robactwo od niej przechodzi... Nie wiem. Przeglądam wszystkie kodeksy, żeby podpiąć jakiś paragraf i móc się wyprowadzić natychmiast.Bez tego miesiecznego okresu wypowiedzenia. To jest istna plaga
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
niestety mogą zdarzyć sie wszędzie niezależnie od wielkosci bloku. Uważnie sprawdzaj kuchnie zanim wynajmiesz - zwłaszcza szafkę pod zlewem.
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
myślę, że to zależy czy wynajmuje Wam to mieszkanie legalnie... czy odprowadza podatek
![]() Jeśli nie i nie zależy Wam na kaucji to ja bym się wyprowadziła ![]() Wątpie, że będzie chciała się z Wami sądzić, gdyby mogło wyjść, że nielegalnie czerpie korzyści finansowe z wynajmu ![]() ale prawnikiem nie jestem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
O tak, teraz będę bardzo dokładnie oglądać mieszkanie zanim podpiszę umowę! Niestety zgłosiła że wynajmuje i odprowadza podatek
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 01:00 ---------- Poprzedni post napisano o 00:57 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli procedura wynajmu odbywa się legalnie to gorzej dla was w tym wypadku ![]() ale nie możecie po prostu dać tego miesięcznego wypowiedzienia? albo dogadać się z babką, że znajdziecie kogoś na wasze miejsce i się wyprowadzicie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Jedyne wyjście to chyba porządnie posprzątać i wezwać ekipę, która profesjonalnie zajmuje się tępieniem tego świństwa.
Niestety prusaki lubią bród i syf i wszędzie tam się znajdą, gdzie mają dla siebie uciechę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=mon88;21245069]Jeżeli procedura wynajmu odbywa się legalnie to gorzej dla was w tym wypadku
![]() ale nie możecie po prostu dać tego miesięcznego wypowiedzienia? albo dogadać się z babką, że znajdziecie kogoś na wasze miejsce i się wyprowadzicie?[/QU Nikt tu nie chce zamieszkać:/ a wytrzymać miesiąc będzie cieżko ![]() ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Mamy wysprzątane na błysk, a one i tak wyłażą z pod listew i różnych zakamarków. Dzwoniłam do administracji, pani mnie wysłuchała-poczym powiedziała, że jako najemca nic nie zdziałam. Że właścicielka musi to zgłosić lub właściciel innego mieszkania w bloku... Że trzeba by zrobić w każdym mieszkaniu, łącznie z piwnicą, żeby to wytępić... Są tu tacy co nikogo do mieszkania nie wpuszczają, jednocześnie kategorycznie się nie godzą na dezynsekcję. Nie rozumiem, jak ludziom nie przeszkadzają robaki.Jak można mieszkać w takich warunkach... Edytowane przez molamennai Czas edycji: 2010-08-09 o 11:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
pozostaje Ci się wynieść i zapłacić za ten miesiąc wypowiedzenia...
albo już dziś dzwonić do babki, wypowiedzieć umowę i przecierpieć ten miesiąc... może przenieść się na trochę do rodziców/znajomych? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Mam dla Ciebie dobrą wiadomość.
![]() http://www.kodeks-cywilny.pl/ Art. 682 [Wady zagrażające zdrowiu] Jeżeli wady najętego lokalu są tego rodzaju, że zagrażają zdrowiu najemcy lub jego domowników albo osób u niego zatrudnionych, najemca może wypowiedzieć najem bez zachowania terminów wypowiedzenia, chociażby w chwili zawarcia umowy wiedział o wadach. A wiadomo że prusaki przenoszą choroby itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Pomocy !
![]() Z TŻ tutaj gdzie sie wprowadzilismy sa prusaki ;( widzielismy 2, ale kurna - są tutaj ! czytam na forach jak sie pozbyc i pisza ze: 1) dezynsekcja - spokoj na 3 mce, 2) domowe sposoby - zabija tylko czesc populacji, 3) a problem jest jak sasiedzi maja, a my tutaj mamy jakies menelskie sasiedztwo, pijakow smierdzielow fuuj i jeden przez balkon wszedl wlasnie od nich ;( --->i pisza na forach ze jak sie zabije to beda od sasiadow non stop przechodzic. Najlepiej sie wyprowadzic? My wlasnie konczymy malowac sciany.... Jestem zalamana. ![]() ![]() ![]() Czy da sie ich pozbyc w 100% ? Czy wyprowadzka jest nieunikniona? PS: wiecie czy za srodki do walki z prusakami placi wlasciciel mieszkania? Jutro bede dzwonic do rzecznika praw, bo nie chce placic za swoje za walke z nimi, skoro WLASCICIEL ZAPOMNIAL powieidzec ze w tym mieszkaniu sa te dziadostwa ![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
no przecież masz tutaj masę informacji, poczytaj a nie wklejaj ten tekst. Jest napisane co robić, podane nawet artykuły prawne, podany środek itd
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
oraz pytam czy wlasciciel placi za te srodki do usuwania czy ja musze? nie pisalam tutaj czegos, co juz jest w tym watku ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.