Kiedy zaręczyny, wspólne mieszkanie, jaki staż? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-19, 12:23   #91
dusiolka
Zakorzenienie

Kiedy zaręczyny, wspólne mieszkanie, jaki staż?

My ślub mieliśmy po 4latach związku , a zamieszkalismy 4miesiace przed ślubem

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
dusiolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-19, 20:47   #92
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Kiedy zaręczyny, wspólne mieszkanie, jaki staż?

Cytat:
Napisane przez mysza93 Pokaż wiadomość
a my jestesmy razem od listopada 2011 roku. zaręczyny byly 27lipca tego roku, slub planujemy na czerwiec bedziemy wtedy ze soba ponad 2,5roku nie mieszkamy ze soba, zamierzamy zamieszkac po slubie,ewentualnie miesiac przed
utrzymujecie się sami?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-20, 18:05   #93
basiczek24
Wtajemniczenie

Pisałam kilka postów wyżej, ze chciałabym żeby mój facet się określił co do mnie czuje i w końcu się stałoW grudniu były oświadczyny, a teraz malutkimi kroczkami szykujemy się do ślubowania, "TAK" powiemy sobie 28 czerwca Bardzo się cieszę, bo w końcu mam 30 lat już i przy boku wspaniałego mężczyznę, który będzie moim mężem

Weronikad2 i jak tam po ślubie??

Jestem mamą
basiczek24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 13:40   #94
201604261006
Konto usunięte

.

Edytowane przez 201604261006
Czas edycji: 2013-08-29 o 13:52
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 13:46   #95
chindarella
Zadomowienie

My jesteśmy ze sobą 8 lat (ja mam teraz 21, a narzeczony 25). Mieszkamy razem od 2 lat, zaręczyny były 2 lata temu, powoli planujemy ślub
chindarella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 19:23   #96
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
mnie utrzymuje moja mama. a D pracuje. a co ma to do rzeczy?
byłam ciekawa czy jesteś samodzielna finansowo w wieku 19 lat, że już bierzesz ślub.

Stary 2013-08-22, 12:18   #97
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
byłam ciekawa czy jesteś samodzielna finansowo w wieku 19 lat, że już bierzesz ślub.
nie biorę JUŻ ślubu tylko za rok

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-22, 16:45   #98
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
nie biorę JUŻ ślubu tylko za rok
no i...? niecały rok, a będziesz mieć tylko 20 lat.
jak dla mnie jesteś młodziutka, spod skrzydeł mamy pod skrzydła męża. no cóż.

Stary 2013-08-22, 17:34   #99
chindarella
Zadomowienie

Cytat:
no i...? niecały rok, a będziesz mieć tylko 20 lat.
jak dla mnie jesteś młodziutka, spod skrzydeł mamy pod skrzydła męża. no cóż.
A co Ciebie to interesuje, że się tak wyrażę? Ja np. zaręczyłam się jak miałam 19 lat, po 6 latach bycia razem.
Stary 2013-08-22, 20:11   #100
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez chindarella Pokaż wiadomość
A co Ciebie to interesuje, że się tak wyrażę? Ja np. zaręczyłam się jak miałam 19 lat, po 6 latach bycia razem.
no i cóż z tego? zaręczyny a ślub, czyli moment, kiedy ludzie tworzą własną rodzinę, to jest jednak różnica. tak samo uważam, że niezależnie od wieku, powinna być jakaś samodzielność. no nie potrafię ogarnąć, czemu młodzi ludzie biorą ślub, a nie są samodzielni finansowo.

Stary 2013-08-22, 21:54   #101
chindarella
Zadomowienie

A moze narzeczony dziewczyny zarabia wystarczająco duzo zeby utrzymać rodzine póki co dwuosobowa, a koleżanka narazie chce zająć się nauka. Kazdy chyba wie, ze slub to nie wybryk i zarty, a decyzja na cale zycie... Bez przesady, nie rozumiem jak mozna komentować czyjąś decyzje w tak ważnej sprawie kompletnie nie znając drugiej osoby

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-23, 09:45   #102
201604261006
Konto usunięte

.

Edytowane przez 201604261006
Czas edycji: 2013-08-29 o 13:59
Stary 2013-08-23, 23:37   #103
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez chindarella Pokaż wiadomość
A moze narzeczony dziewczyny zarabia wystarczająco duzo zeby utrzymać rodzine póki co dwuosobowa, a koleżanka narazie chce zająć się nauka. Kazdy chyba wie, ze slub to nie wybryk i zarty, a decyzja na cale zycie... Bez przesady, nie rozumiem jak mozna komentować czyjąś decyzje w tak ważnej sprawie kompletnie nie znając drugiej osoby
forum jest od komentowania.

Stary 2013-08-24, 00:26   #104
ebedziebe
Raczkowanie

A ja ogólnie nie rozumiem problemu
Ślub świadczy o tym że chce się pokazać światu iż tylko z tą osobą chce się być (para jako para wie to między sobą , chodzi o symbol dla innych -by wiedzieli wszyscy ) w tym Państwu by w chwili wypadku nie mieć problemu z uzyskaniem informacji , załatwić rzeczy urzędowe itd

Mamy (ja i narzeczona) po 23 lata , oboje studiujemy do 2016 jesteśmy razem od końcówki 2006 , mieszkamy razem od początku 2011 , zaręczony to lipiec bieżącego roku a ślub planujemy na wrzesień następnego roku.
Co by się nie stało to i tak studia uniemożliwiają nam pracę zarobkową i do końca ich jesteśmy na utrzymaniu rodziców - a to czy mieszkam z kolegą czy narzeczoną jest identycznym kosztem
Wiec dlaczego mielibyśmy zwlekać kiedy w chwili ślubu będziemy niecałe 8 lat razem i mieszkać ponad 3.5 roku razem
ebedziebe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-24, 20:44   #105
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez ebedziebe Pokaż wiadomość
A ja ogólnie nie rozumiem problemu
Ślub świadczy o tym że chce się pokazać światu iż tylko z tą osobą chce się być (para jako para wie to między sobą , chodzi o symbol dla innych -by wiedzieli wszyscy ) w tym Państwu by w chwili wypadku nie mieć problemu z uzyskaniem informacji , załatwić rzeczy urzędowe itd

Mamy (ja i narzeczona) po 23 lata , oboje studiujemy do 2016 jesteśmy razem od końcówki 2006 , mieszkamy razem od początku 2011 , zaręczony to lipiec bieżącego roku a ślub planujemy na wrzesień następnego roku.
Co by się nie stało to i tak studia uniemożliwiają nam pracę zarobkową i do końca ich jesteśmy na utrzymaniu rodziców - a to czy mieszkam z kolegą czy narzeczoną jest identycznym kosztem
Wiec dlaczego mielibyśmy zwlekać kiedy w chwili ślubu będziemy niecałe 8 lat razem i mieszkać ponad 3.5 roku razem
dla niektórych, np. dla mnie, małżeństwo to samodzielna komórka społeczna. SAMODZIELNA, a nie bawiąca się w dom/dorosłość. no nie wyobrażam sobie mieć męża a prosić rodziców o pieniądze na nowe buty.

Stary 2013-08-24, 22:29   #106
tamtaglista
Zakorzenienie

Niestety nie wszyscy tak uważają...
Stary 2013-08-24, 23:31   #107
ebedziebe
Raczkowanie

Dlaczego niestety ?
Nie rozumiem tego problemu , jeśli ktoś ma inna wizję to spotyka się to z negatywnymi emocjami

Znam wiele przypadków że dorośli pracujący ludzie mieszkają wciąż z rodzicami i nie dokładają się do życia - tego nie rozumiem i nie wiem co o tym myśleć
Ale skoro ktoś decyduję się na posiadanie potomstwa to musi się liczyć z tym że dziecku trzeba zapewnić edukację

Edukację czyli zgodnie z ustawodawstwem (np obowiązek alimentacyjny) także studia wyższe

Studia dla syna z kolegami , syna z dziewczyną czy narzeczoną lub żoną to wciąż ten sam koszt

Wiec będąc długo razem , mieszkając razem po co zwlekać skoro można mieć więcej oficjalnych praw(formalnych) oraz dać sygnał np dalszej rodzinie(tej która nie zna panującej miedzy 2 ludzi relacji i jej powagi) by nie mieli wątpliwości że to nie zabawa
Stary 2013-08-25, 08:51   #108
tamtaglista
Zakorzenienie

Dla mnie mieszkanie z partnerem/ partnerką na studiach przy finansowym wsparciu rodziców jest w jakiś sposób zrozumiałe. Studiują, dorabiają sobie (pewnie), wspólnie gospodarzą -ok. Ale studiować i wyjść za mąż bez własnych pieniędzy, biorąc wszystko od rodziców od pieniędzy na skarpetki po sukienkę ślubną i salę weselną to dla mnie chora sytuacja. Dlaczego? Ano dlatego, że nie bez kozery jest to "nowa droga życia", w tym przypadku ta nowość to właśnie podjęcie pracy, usamodzielnienie się. I takie pokazywanie "światu" jak to się kochamy- wybacz, ale często się kończy szybciej niż się zaczęło to raz. A dwa, jak się na to nie ma pieniędzy i nie jest się samodzielnym to dla mnie dziecinada. Tak jak Ty masz prawo do własnej wizji tak i ja je mam. Skoro jest to forum publiczne to nie tylko Ty możesz wygłaszać swoje opinie
Stary 2013-08-25, 09:43   #109
mojakaren
Zakorzenienie

Ja też uważam, że narzeczeństwo i planowanie ślubu do czegoś zobowiązuje. Oczywiście każdy ma swoje przekonania i fajnie, że może liczyć w tej materii na wsparcie finansowe rodziny.
Ale ja nie wyobrażam sobie, abym każdą ślubną decyzję musiała konsultować z rodzicami, upewniając się, że zostanie przez nich zasponsorowana. Wiem, że wcześniej czy później Oni mi pomogą, ale chcemy pokazać, że jesteśmy dorośli i samodzielni. Razem mieszkamy, oboje pracujemy (UWAGA! Pracę zaczęłam na drugim roku studiów dziennych, harowałam, teraz jestem już mgr i nie zwalniam tempa, narzeczony utrzymuje się sam od zakończenia liceum, przez całe studia. Da się? Oczywiście, że się da ). Dzięki temu na ślub mogliśmy zdecydować się w dowolnym momencie i od razu przystąpić do przygotowań nie czekając kolejnych 10 lat aż będzie na to wystarczający budżet.
Tak jak pisałam na początku - każdy ma swoje przekonania.

Ja jestem narzeczoną, a będę żoną bo jestem już samodzielna finansowo i dojrzała emocjonalnie - proste
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-25, 10:13   #110
ebedziebe
Raczkowanie

Ależ oczywiście że każdy może wygłaszać opinie
Osobiście szanuję każdą opinię dostrzegam jednak ogólnie forumową tendencję do pewnego negatywnego podejścia do poglądów mojego typu

Sam kiedyś myślałem że ślub to tylko po studiach, jak już się zacznie pracować ale uświadomiłem sobie że to trochę stawanie sztucznych barier.
Oczywiście bardzo wiele zależy od roli tego ślubu dla państwa młodych i zmian jakie on dokonuje.

Ja (My) nie rozpoczynam nowej drogi życia bo nie dostrzegam żadnych sfer jakie miałby czy mógłby się zmienić "po ślubie"
Nie jest to przejście z randkowania do mieszkania ,przejście z zażyłości z rodziną (rodzice , rodzeństwo ) do utworzenia nowej rodziny - od dawna moją (i w/w rodzina jest tego świadoma ) najbliższą rodziną jest moja narzeczona i tworzymy taką mentalną oraz emocjonalną rodzinę od dawna.
I tu patrząc np przez pryzmat wypadku losowego szpital dzwoniłby do mojej matki a nie ukochanej kiedy to w pierwszej kolejności chce by ona wiedziała co mi jest .
Nie mówię już o sytuacjach planowych gdzie mógłbym nie chcieć ogólnie informować rodziny (biologicznej) o czymś , kiedy można jej powiedzieć (lub nie powiedzieć ) kiedyś przy okazji .
Wiem że są deklarację o informacjach medycznych ale to nie zawsze działa (wiem bo zawodowo/edukacyjne obracam się w tych kręgach )
Czekając do skończenia studiów i odłożenia na ślub musiałbym czekać do wieku minimum 27-28 lat i stażu związku 10 lub więcej lat
Związek z czasem ewoluuje i potrzebuje pewnych etapów wiec mimo że czujemy i czulibyśmy się jak małżeństwo to dla Państwa i dalszej rodziny byśmy nim nie byli wiec występowałby fałsz miedzy stanem faktycznym a oficjalnym

Nie na każdych studiach da się dorabiać lub dorabiać więcej niż tyle co kot napłakał (znaczy dorabiać kwoty które miałby znaczenie przy utrzymaniu a nie starczyły jedynie na jakieś drobiazgi ekstra) bez uszczerbku na poziomie nauki

A co do finansowania ślubu przez rodziców - oni i tak często(jeśli za ślub płaca młodzi) starają się w prezencie pokryć koszt ślubu wiec w ogólnym rozrachunku czy to ma aż takie znaczenie kto pierwotnie płaci .
Nasi rodzice na szczęście rozumieją naszą sytuację wiec nie widzą problemu a wręcz namawiali nas na ślub

Edytowane przez ebedziebe
Czas edycji: 2013-08-25 o 10:27
Stary 2013-08-25, 11:33   #111
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez ebedziebe Pokaż wiadomość

Wiec będąc długo razem , mieszkając razem po co zwlekać skoro można mieć więcej oficjalnych praw(formalnych) oraz dać sygnał np dalszej rodzinie(tej która nie zna panującej miedzy 2 ludzi relacji i jej powagi) by nie mieli wątpliwości że to nie zabawa
dla mnie dziecinadą jest pokazywanie dalszej rodzinie, że ktoś jest na poważnie. istotne jest to, że wy wiecie,że to poważny związek.

nawet jak się jest po medycynie to na stażu można spokojnie się utrzymać, za własne pieniądze. jak dorośli ludzie, a nie jak dzieci, które proszą rodziców o pieniądze na wszystko.

Stary 2013-08-25, 12:04   #112
ebedziebe
Raczkowanie

Twoje zdanie
Oczywiście że na stażu można się utrzymać ale to wciąż czekanie kilku lat
A ze stażu na ślub oszczędzić nie tak łatwo wiec dochodzi się do tak jak pisałem 27-28 lat...

Pokazywanie rodzinie to efekt uboczny , najważniejsze są prawa "formalne/biurokratyczne" oraz aspekt po co czekać na "w grudniu po południu "
Ale nie zaprezentowałem opinii by się spierać bo ja mam swoją ty swoją rację - i to normalne
Napisałem to by ktoś kto ma podobny problem - chciałby ale tak myśli "wszyscy mówią ze po studiach i z praca" by czuł się pokrzepiony ze może wcale nie musi tak być i nie jest sam w swoich rozważaniach
Stary 2013-08-25, 16:21   #113
skazana_na_bluesa
.

ale ja nie powiedziałam,że rodzice nie mogą np. zasponsorować ślubu. czym innym jest zafundowanie dzieciakom ślubu a czym innym utrzymywanie małżeństwa studentów.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-25, 21:18   #114
tamtaglista
Zakorzenienie

Dla mnie to tylko gadanie, że nie można się utrzymać. Sorry
Albo - albo. Utrzymywanie małżeństwa przez rodziców jest dla mnie uwłaczające. I nie chodzi tu o to, że ma to być nowa sytuacja - u mnie też za wiele by się nie zmieniło. Chodzi o to, by być za siebie w 100% odpowiedzialnym, w razie gdyby pojawiło się dziecko móc mu zapewnić godny byt. Nie dziw się, że tak tu podchodzimy negatywnie do Twojego sposobu myślenia - myślimy inaczej i tyle, choć nie zależy to od wieku a od dojrzałości.
Stary 2013-08-25, 21:28   #115
ebedziebe
Raczkowanie

Czekaj czekaj co ma ślub do pojawienia się dziecka ? :O
Stary 2013-08-25, 21:32   #116
najfajniejsza
Zakorzenienie

każdy żyje tak, jak mu pasuje
ja, szczerze mówiąc, najabrdziej dziwię się rodzicom - jako rodzic utrzymuję moje dziecko, póki się kształci dziennie, oczywiście jeśli stać mnie na to, chcę/jest taka konieczność itp., ale jeśli moje dziecko postanowi założyć nową rodzinę, to wtedy już nie jest moją rodziną - symbolicznie odchodzi od rodziców, by stworzyć oficjalnie nowe gospodarstwo domowe. I od tego momentu to na nim spoczywa odpowiedzialność za utrzymanie tej rodziny, którą postanowiło założyć.
Naprawdę dziwię się rodzicom. Choc w ogóle mi - jako córce - to przez myśl by nie przeszło, by w takiej sytuacji rodziców postawić. no ale jeśli - jako matka - usłyszałabym taki pomysł dziecka, to pogratulowałabym i poinformowała, że rodzinę się zakłada, gdy się ma ją za co utrzymać i koniec.

Edytowane przez najfajniejsza
Czas edycji: 2013-08-25 o 21:34
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 00:05   #117
MoniaS93
Rozeznanie

Chore jak dla mnie jest stawianie rodziców w sytuacji - mamo, tato, biorę ślub ale macie mnie utrzymywać. Dziwne.

Tutaj widzę dwie strony barykady i chyba nie jestem do końca po żadnej Ogólnie ja jestem teraz na 2 roku studiów, tż na 5 ale to już formalność bo ma pracę w zawodzie i to dobrą. Jesteśmy razem już prawie 4 lata, mieszkać przed ślubem nie zamierzamy i mamy zamiar się całkiem niedługo pobrać. Całkiem niedługo - mam na myśli przed końcem moich studiów ale nie wcześniej niż po licencjacie - na razie najważniejsza dla mnie jest nauka. Nie planowalibyśmy nawet czegoś takiego gdyby nie to, że on ma stałą, dobrą pracę a ja mam zamiar najpóźniej na 3 roku poszukać czegoś na stałe (do tej pory pracowałam dorywczo) - wiadomo, że nie będzie to praca w zawodzie ale coś w jakiejś galerii itp.

NIE WYOBRAŻAM sobie w ogóle brania ślubu i zdawania się w 100% na utrzymanie przez rodziców. Moi rodzice są dość dobrze sytuowani i wiadomo, że będą chcieli na pewno pomóc przy większych wydatkach ale to sytuacje wyjątkowe, w innych nie wyobrażam sobie brania od nich kasy po ślubie.

Natomiast jestem w 100% za tym, że rodzice finansują wesele dzieciom, o ile ich na to stać. W moim otoczeniu jest to zupelnie normalne, wesele to taka trochę pożegnalna impreza wyprawiana przez rodziców. Wśród moich znajomych wielu rodziców ma odłożone pieniądze ''na wesele'' itp. Jak kogoś stać to czemu nie
Stary 2013-08-26, 01:54   #118
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
dla niektórych, np. dla mnie, małżeństwo to samodzielna komórka społeczna. SAMODZIELNA, a nie bawiąca się w dom/dorosłość. no nie wyobrażam sobie mieć męża a prosić rodziców o pieniądze na nowe buty.
zgadzam się
i też nie ogarniam pomysłu 'dzieci bawią się w dom'
ślub się bierze, żeby założyć własną rodzinę, a żeby to zrobić trzeba być odpowiedzialnym i samodzielnym, a nie liczyć na rodziców
masakra
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-26, 09:31   #119
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
ale ja nie powiedziałam,że rodzice nie mogą np. zasponsorować ślubu. czym innym jest zafundowanie dzieciakom ślubu a czym innym utrzymywanie małżeństwa studentów.
moi rodzice nie dokladaja sie do NICZEGO i nie prosze ich zeby mnie utrzymywali po slubie. poki co sie ucze i nie jestem w stanie isc do pracy. a to ze moj Tż bedzie mnie utrzymywal przez pare mcy to cos strasznie zlego?

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4245257 6]zgadzam się
i też nie ogarniam pomysłu 'dzieci bawią się w dom'
ślub się bierze, żeby założyć własną rodzinę, a żeby to zrobić trzeba być odpowiedzialnym i samodzielnym, a nie liczyć na rodziców
masakra [/QUOTE]

i wg mnie "dzieci" to nie 21 i 24 letni ludzie.
Stary 2013-08-26, 09:56   #120
zollla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość
każdy żyje tak, jak mu pasuje
ja, szczerze mówiąc, najabrdziej dziwię się rodzicom - jako rodzic utrzymuję moje dziecko, póki się kształci dziennie, oczywiście jeśli stać mnie na to, chcę/jest taka konieczność itp., ale jeśli moje dziecko postanowi założyć nową rodzinę, to wtedy już nie jest moją rodziną - symbolicznie odchodzi od rodziców, by stworzyć oficjalnie nowe gospodarstwo domowe. I od tego momentu to na nim spoczywa odpowiedzialność za utrzymanie tej rodziny, którą postanowiło założyć.
Naprawdę dziwię się rodzicom. Choc w ogóle mi - jako córce - to przez myśl by nie przeszło, by w takiej sytuacji rodziców postawić. no ale jeśli - jako matka - usłyszałabym taki pomysł dziecka, to pogratulowałabym i poinformowała, że rodzinę się zakłada, gdy się ma ją za co utrzymać i koniec.
Zgadzam się
Ja nawet decydując się na zamieszkanie z chłopakiem wiedziałam, że pora dorosnąć a nie "bawić się w dom". Oczywiście nie mówię, że tak trzeba, ale inaczej ja sobie nie wyobrażałam.
Nie wyobrażam sobie ślubu i wołanie od rodziców na podpaski. Absurd! Pomijam juz fakt, że mój TŻ by się spalił ze wstydu i poczuł jak ćwierć faceta

Albo zakładamy nową rodzinę i jesteśmy za nią w pełni odpowiedzialni jak dorośli ludzie, albo studiujemy na koszt rodziców bo jeszcze "jesteśmy ich dziećmi i mają obowiązek nas utrzymywać".

No, ale Polska wolny kraj i każdy robi jak uważa

---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Co do finansowania wesela, jeśli rodzice tak chcą i mogą sobie na to pozwolić to ja nie wiedzę w tym nic złego

Ja i mój TŻ nie jesteśmy w takiej sytuacji i Wiem jak bardzo trudno młodym ludziom odłożyć na ten cel- kosztuje to wiele wyrzeczeń.

Dlatego zdecydujemy się na skromny obiad, ale też znowu wesele nie jest naszym marzeniem. Odkładanie ślubu w momencie jak pracujemy, utrzymujemy się sami i mieszkamy razem też wydaje mi się... zbyteczne.

zollla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości