|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Raczkowanie
|
Dot.: Od dzis biegam aby schudnąć!!!
Cześć Dziewczyny? Ja biegam od czerwca. Wcześniej chodziłam na zajęcia zumby, które na okres wakacji zostaly zawieszone. Nie chciałam "cofać się" z kondycją więc wymyśliłam biegi. I tu było zaskoczenie, kiedy mój pierwszy dystans miał tylko 1,2 km - przy czym większość była marszu a mniej biegu. Widać nawet bardzo intensywne zajęcia an sali (wychodziłam zziajana i spocona) to nie to samo co bieganie.
Obecnie biegam prawie 5 km - zwykle z dwoma krótkimi (1,5 min) przerwami. Pewnie mogłabym biegać więcej, bo siły jeszcze są. Mam jednak problem z bieganiem w wyższym tempie i pod górkę. Może któraś z Was ma jakieś sposoby jak wytrenować szybszy bieg, przy którym nie ma zadyszki. Teraz mam tak, że zwiększając tempo, momentalnie trace oddech i muszę wcześniej skończyć bieganie. To samo jest z dużymi podbiegami. Będę wdzięczna za jakieś wskazówki.
![]() |
#422 |
Przyczajenie
|
Hey Dziewczyny
![]() wiem że dawno mnie tu nie było, ale przez ostatnie dwa miesiące miałam wiele na głowie, jesli chodzi o bieganie to przez ostatni miesiąć nie ćwiczyłam zbyt wiele razy bo chyba nabawiłąm sie jakiejś kontuzji, ale bardzo bym chciała znowu wrócić do treningów. Mam nadzieję że Wy poradzicie mi coś w tej kwestii gdyż podobnie jak martolina1982 mam coś z piszczelami, wyczytałam gdzieś w necie że to może być zapalenie okostnej. Najlepsze jest to że ból sie uaktywnia podczas treningu kiedy przestaję biec i maszeruję, zaś kiedy biegnę to mniej boli a jak idę to ból jest mega. Próbowałam już sposobów z okładaniem lodem ale to pomagało tylko na chwilę a ból i tak powraca pomimo przerwy w treningach. Nie wiem już co mam robić, czy któraś z Was też miała podobny problem? Czy przyczyną tego może być to, że biegam na palcach albo że tylko po asfalcie? w tym drugim przypadku nie mam innej możliwości niestety:/ Dodam, że zakupiłam buty do biegania i że po treningu przynajmniej 20 min się rozciągam. Będe wdzięczna za każdą radę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kinkygirl mam tę samą zagwostkę ![]() z tymi odległościami czasem nawet google maps nie pomoze ani endomondo. ja np. wiem, ze trasa ma 5 km rowno, ale ja dobiegam do krzaka takiego i takiego i wracam ![]() ![]() Caroline mogę ci tylko powiedziec, czego sie sama dowiedziałam. to się nazywa SHIN SPLINTS. właśnie bieganie na palcach, twarde podłoże i słabo amortyzujące buty podają jako przyczynę, ale też że to normalne! bo miesnie, które nas bolą są niezmiernie rzadko wykorzystywane (tak mi powiedziala kolezanka fizjoterapeutka) i trzeba je trenować. dostały po tyłku bez przygotowania. ja jeszcze nie biegałam od niedzieli, ale jutro zamierzam. powiem ci czy mnie przeszło dzięki przerwie. koledze, ktory biega teraz po 10 km pomógł zwykły odpoczynek, a miał to samo. tu masz więcej o tym: http://www.bieganie.pl/?cat=25&id=939&show=1 bea kurcze nie chciałabym doradzać bardziej doswiadczonej, ale wg mnie twoja zadyszka wynika ze złego oddychania. gdy zwiekszasz tempo musi sie też zmienić oddech. pewnie się gubisz i stąd zadyszka. ja zupełnie na czuja wymyśliłam sobie, że oddycham: wdech krótki, wydech 3 razy dłuższy wolny. tym sposobem cwiczyłam przed rozpoczeciem biegania cardio i nauczyłam się wrecz odpoczywac w ten sposób. nie powiem, bym przy biegu mogła odpoczywać, bo tutaj mam ukształtowanie terenu zmienne, ale wg mnie grunt to oddech!
![]() |
![]() |
#424 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Bieganie przez godzinę jest jak najbardziej możliwe, wystarczy zapał i determinacja oraz regularne ćwiczenie od dzieciństwa - klasy sportowe, fitness, rower, basen itd. No i może troszkę uwarunkowania genetyczne. Dodatkowo taką wielką kluską nie jestem, ważę ok 70 kg przy 167 cm wzrostu, wymiary to około 100-80-100 (prawię jak modelka :P gdyby odjąć po 20 cm) ![]() Caroline, jeżeli chodzi o bóle łydek proponuję jakieś ćwiczenia wzmacniające przed snem robić? Może pomoże? Trzymam kciuki! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#426 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Chciałam się dołączyć i przyznać, że oficjalnie rozpoczęłam bieganie od wczoraj ![]() Chcę zwiększać dystanse stopniowo, poza tym po wypłacie planuję kupno specjalnych butów, bo bieganie w trampkach jest trochę nieprzyjemne ![]() Ogólnie rozpoczęłam walkę z tuszą ![]() ![]()
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." ![]() 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi ![]() www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No to trzymam kciuki za powodzenie Twojego planu. Ja też zaczęłam od bardzo krótkiego dystansu (1,2 km) - było to 3 miesiące temu. Dziś robię ponad 5 km. Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to polecam rozpiskę treningu na stronie http://www.biegaj40minut.pl/. Ja na początku biegałam bez żadnej reguły, a od pewnego czasu zaczęłam biegać zgodnie z harmonogramem na w/w witrynie. A co do butów, to zajrzyj do Lidla. W lipcu były buty do biegania i w niektórych sklepach jeszcze kilka par zostało. Kosztują 65 zł i jak na początki biegania to są całkiem dobre. W ofercie były też fajne wkładki (do butów) amortyzujące do biegania. ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- Do Martolina: Hej, chyba miałaś rację, że problem tkwi w niewłaściwym oddychaniu. Poczytałam trochę o tym (http://www.runners-world.pl/zdrowie/...s-biegu,4639,3) i dziś zaczęłam się stosować do reguły 2:3. Chyba podziałało, bo w tym samym czasie (co zwykle) zrobiłam znacznie dłuższy dystans. Dziękuję za cenną wskazówkę ![]()
![]() |
![]() |
#428 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A buty będę chciała wziąć w Decathlonie za ok. 60 zł ![]()
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." ![]() 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi ![]() www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ooo, nie widziałam takich tanich butów w Decathlonie, ale przyznam, że za bardzo się nie rozglądałam. Jak kupisz, to daj znać jakie to buty i jak się w nich biega.
![]() |
![]() |
#430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
Zakorzenienie
|
A na all w takiej samej cenie czy coś taniej?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
Zakorzenienie
|
bea super, że mogłam coś doradzić. jednak na moc do biegania ma wpływ kilka czynników, nie tylko siła mięśni ale głównie płuca, serducho...
a biegacie z pulsometrem? ja tak i niestety nie mieszczę się we wskazanych widełkach treningdu Fat burn. ciagle mi piszczy i staram się biec wolniej, ale tętno, myślę, że z niewytrenowania, mam powyżej 180, a czasem pow 190 nawet. nawet w przerwach na marsz mam pow 150, a optymalny do spalania tłuszczu przy bieganiu jest w okolicach 140. Cytat:
![]() ![]() Xarien a no widzisz, ty usportowniona dusza od dawna, ja odwrotnie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#435 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny
przepraszam, ale nie zdazylam przeczytac całego watku dlatego pytam czy jest tu ktoś kto spala tłuszcz na bieżni ? czy tylko dyskutujecie o biegach w terenie ? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No w trampach amortyzacji nie ma, ale biegam na razie niecałe 2 km i w przyszłym tyg. prawdopodobnie wezmę buty (czekam na wypłatę ![]() Nie chcę przerywać, bo potem ciężko byłoby mi znów się zebrać. Ale bucików i tak nie mogę się doczekać ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 |
Zakorzenienie
|
ja dzisiaj 8km w godzinkę ale po górach
![]()
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 Edytowane przez delfix10 Czas edycji: 2013-08-22 o 22:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja mam pulsometr (ten z Lidla) i w sumie cały czas leży w opakowaniu, ciągle sobie mówię "następnym razem go wezmę" i tak czas mija. Ta wartość 140 jest uniwersalna dla wszystkich czy jest liczona indywidualnie? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Przyczajenie
|
martolina1982, Xarien bardzo dziękuję Wam za rady, mam nadzieję że uda mi się zwalczyć ten ból i będę mogła wrócić do biegania. Na razie niestety muszę jeszcze odpocząć od treningów i poczekać. We wtorek mam wizytę u ortopedy więc zobaczymy. Zastanawiam się czy nie zapisać się na siłownię, bo jak w zimie chodziłam i biegałam na bieżni to nie miałam takich problemów (tak wiem, że to nie to samo co bieganie na świeżym powietrzu, ale cóż :/)
delfix10 piękny wynik, gratuluję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
Raczkowanie
|
Hej witam wszystkie biegaczki
![]() Ja też biegam żeby trochę ciało wyglądało lepiej i trochę kondycje poprawić. Ja biegam interwałami, znalazłam gdzies taki plan że całosc treningu ma trwac 30min i dązymy do ciagłego biegu 30min, zaczyna się od 1min biegu i 2min marszu i tak 10 powtorzen, teraz akurat juz biegam 3min i zawsze 2 min odpoczynku ![]() ![]() Pisałyscie o butach z dectahlonu, moj chlopak ma takie tylko meskie i bardzo sobie chwali a biega dużo czesto na obozach gdzies po górach. Tez zamierzam je sobie kupic w następnym miesiacu, narazie biegam w jakis adidaskach jeszcze z wfu z liceum. Jeszcze Wam opowiem jak się motywuje ![]() ![]() ![]() Nie czytałam całego wątku ale w razie jak byście o tym nie pisały wczesniej to dziewczyny pamiętajcie o sportowym staniku! żebysmy poźniej nie musiały zbierac piersi z podłogi, ja kupiłam mój stanik za 14zl w sklepie z bielizną ![]() ![]()
![]() |
#443 |
Przyczajenie
|
no właśnie co do tej bieżni: wiele razy próbowałam zacząć biegać w terenie , ale z marnym skutkiem po chwili zadyszka i nudzi mi sie szybko
a odkąd zaczęłam chodzić na siłownie to spędzam na bieżni 1h -1h40min oczywiście nie jjest to bardzo szybki bieg tylko robie tak że np 1 min szybki bieg i 3 min marsz na np 7.Tym sposobem spalam niby te 600-700 kcal.Nie wiem ile w tym prawdy, ale satysfakcja jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 |
Zakorzenienie
|
dziękuje kochane ![]() ![]() dziś przerwa a jutro znowu bieganie ![]() jutro jadę na zakupy,muszę upolować długie ,,getry'' do biegania bo jesień idzie a ja mam tylko krótkie spodenki.Mój tż upolował ostatnio w Martensie dla siebie długie getry z Nike z 99zł ![]() ![]() ![]()
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 Edytowane przez delfix10 Czas edycji: 2013-08-23 o 22:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() przyłączę się ![]() znalazłam na jakiejś stronie taki plan jak zacząć biegać i zaczęłam według tego ![]() Nigdy nie lubiłam biegac, w szkole to była katorga, więc jestem w szoku, że się do tego zebrałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
jeszcze o ile graliśmy w siatkę czy jakieś inne gry zespołowe, oprócz kosza, bo tam też trzeba za dużo biegać
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
Zakorzenienie
|
to widzę, że możemy sobie rękę podać. też nienawidziłam w-fu w szkole. zawsze tylko wyniki, czasy, osiągi się liczyły a ja byłam na szarym końcu. a teraz biegam i rozwijam sie swoim tempem.
ja też na bieganie troche się stroję ![]() wow, dla mnie też co wielkiego! Xarien to lubisz czy nie lubisz na bieżni? Ja długo sie opierałam przed bieganiem, bo wstydziłam się wyjść z domu. Przy mojej wadze gdy biegne jestem czerwona jak burak, biust duży to mimo stanika solidnego podskakuje trochę...ale ale, przelamałam się. w domu mam stepper, a teraz to juz raczej w garażu, podobnie rower stacjonarny i dla mnie to było mega nudne... co do pulsometru to wszystko zależy do twojego indywidualnego max. tętna (max HR). mój ulsometr Sigma ustala na podstawie masy ciała, wieku, płci ale rózne pulsometry mają rożnie. poza tym najlepiej ustalić max tętno podczas specjalnego testu, gdy dajesz z siebie 100% i wtedy mierzysz puls. ale to na bieżni raczej. Caroline i co nadal bolało jak biegłaś? ja Po 4 dniach przerwy wczoraj biegałam bez bólu. co wiecej odpoczynek dobrze mi zrobił, bo zamiast biec 3' bieg 3'marsz miałam siłę biec 10'i marsz3' i tak 3 serie. widzę wielki progres. czasem widocznie lepiej dac sobie czas na regenerację niz sie zarzynać.
...88-89-90-91-92 04.05.2017 start! ![]() Edytowane przez martolina1982 Czas edycji: 2013-08-24 o 14:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
BAN stały
|
Ja po kilkudniowej przerwie wróciłam do biegania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:17.