Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2 - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-24, 15:02   #2311
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Cytat:
Napisane przez puchatkowa Pokaż wiadomość
Piękny Leos i jaki duży
No i te butki.
Już wyjeliscie wkładkę w foteliku czy źle widzę
Dobrze widzisz. Od jakichś dwóch tygodni śmigamy bez wkładki, bo się nie mieścił.

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
u nas to samo, ale jak jest wiaterek to go ne wyciągam z wózka
a teraz to nie mam nawet żadnej pasującej na niego czapki, ratują nas czasem bluzy z kapturem
Ja kupiłam młodemu chustę z takimi dziurkami (jest w niej nawet na zdjęciu z adasiami ) i ma ją zawiązaną jak wieje, albo świeci słońce.

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
helooo
nie wiem kiedy i jak Was nadrobię ale melduję, że jeszcze tydzień i wracamy

Bartuś skończył wczoraj 3 miesiące

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
W jednej książce podają że od 3 miesiąca ma już nie jeść, w drugiej od drugiego albo po przekroczeniu 5kg nie ma już potrzeby nocnych, ale to chyba chodzi o 2 nocne posiłki z tą wagą.
O kurde. A co jak dzieci się rodzą z wagą 4500g?

Cytat:
Napisane przez puchatkowa Pokaż wiadomość
Mnie tez dużo osób o to pyta, że karmie mm to już w ogóle mogą sobie pogadać i podopytywac czemu. Jeszcze rozumiem rodzina, ok rozumiem znajomi, ale sąsiedzi? Mnie już 3 sąsiadki z klatki o to pytały a tak jak piszesz co je to obchodzi! Ostatnio się zdenerwowałam i dałam Młodej butle na ławce pod blokiem. Niech sobie wszyscy zobaczą i przestaną mnie pytać. Choć odpowiedź Motylka też jest dobra - muszę zapamiętać
Eee, tekst Justi jest lepszy. Karmić? Aaa to trzeba karmić? Wiedziałam, że o czymś zapomniałam. Ajlowju Justi.

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
To wisiadło

Anoxee ja to usłyszaam od neurolożki, że im więcej dziecko płacze tym ma więcej siły bo napina wszystkie mięsnie, choć pewnie są jakieś odstępstwa od reguły.

A co do skoków, to u nas też najlepiej na rączkach, kładzenie do wózka, na łóżku jest równe płaczu, ale nie daję się i jakoś walczę, zabawiam, gadam, wygłupiam, bo niestety dłużej niż 15 minut stojąc nie wytrzymam z nią na rękach.
Taaa. Właśnie dlatego młody od 12 jest w chuście. Marudził, marudził, ale zasnął w niej o 12:30. Chyba pora go wybudzić...

Cytat:
dostał pudełko na pamiątki, biblię dla dzieci, książkę z wierszami, papućki, szmatkę przytulankę, srebrnego Anioła Stróża, poduchę ROW Rybnik , zabawki i pieniądze
Ale fajowski prezent.

Cytat:
Ja bym wzięła z tobą na pół
O. Muszę przemyśleć sprawę i obserwować tego smyka niedobrego.

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Anoxe powaznie, takie miałam pierwsze wrażenie, że podobny twój Leonek do tatusia Zawsze to lepiej niż do teściowej (jak u mnie)
Niektórzy też mówią, że to tata, a my żadnego podobieństwa nie widzimy.

Dziewczęta! Byłam w tesco ostatnio i są super bodziaki z F&F na krótki rękaw z napisami, m.in. Mummy is the best, I love Daddy. 5 sztuk za 29 zł! Wersja "dziewczynkowa" też jest. Oprócz tego są pajace z sówkami. 2 szt. za 49 zł. No i bodziaki dziewczęce z dysneya, ale tu już 5 szt. za 62 zł. Wrzucam fotki!

Aaa! I nuna, napisałam pw, ale tu też napiszę. Na butelkowe problemy może pomoże butelka z łyżeczką? http://bejbi.eu/sklep/lovi-lovi-bute...cz-p-7755.html

Zastanawiałam się już czy nie kupić Leonowi do wody, bo nic oprócz mleka z butli nie ruszy.

Nadrobione.

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ----------

Oczywiście nie wrzuciłam zdjęć.

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

No i mi się nie chcą zdjęcia wrzucić. Nie wiem czemu, spróbuję później.

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-24, 15:26   #2312
ankaaa206
Wtajemniczenie

Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Nikodem śpi już 2 godzinę obiad zjedzony, teraz czekamy na tż aż powróci z pracy i idziemy na chuściany spacer

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-24, 15:29   #2313
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Są i zdjęcia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20130822_210704-male.jpg (106,6 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20130822_210710-male.jpg (91,0 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20130822_210758-male.jpg (114,9 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20130822_210726-male.jpg (87,1 KB, 23 załadowań)

Leon
Stary 2013-08-24, 15:36   #2314
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość
Są i zdjęcia
świetne! i jaka cena, szkoda że u mnie nie ma f&f w tesco

Julka
Stary 2013-08-24, 15:43   #2315
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez happy blue Pokaż wiadomość
Anoxee- mój mąż do mnie dzwoni zawsze jak zostaje z córką. A zostaje tylko gdy idę do sklepu. 10 minut drogi od domu. Już ustaliliśmy, że pod wieczór ich nie zostawiam, bo to Heleny kryzysowa godzina...

Kolana- co to ma być? obciążenie od noszenia czy jeszcze coś innego? wybieram się też na zdjęcie kręgosłupa, potrafi już zaboleć sam z siebie :/ mam taki kawałek między środkowymi plecami a dolnymi, że boli czasem jak się położę albo dotknę..

Dziewczyny, ja nie wiem jak Wy ogarniacie, jak Wasze dzieci nie śpią?! jesteście jakimiś nadprzyrodzonymi istotami..Moja je, pobawi się pół godziny do godziny, dwie, czasem trzy godziny śpi i tak na okrągło między 6 a 16, a ja... i tak mam zaległości- na wizażu, w sprzątaniu, w ogarnianiu spraw na zewnątrz...aaaaa...dobrze , że męża mam wyrozumiałego
kolejna z kolanami
Jakieś apogeum (ja w pierwszym momendcie myślałam, że stawy mi wysiadły od dodatkowych moich kg) ale wy szczuplaczki, wiec to moze i u mnie od dźwigania, schylania a może brak jakiś witamin?

A ja też nie ogarniam a młoda ma w ciągu dnia dwie 2-3 godzinne drzemki Także nie Ty jedyna
Cytat:
Dobrze widzisz. Od jakichś dwóch tygodni śmigamy bez wkładki, bo się nie mieścił.

Eee, tekst Justi jest lepszy. Karmić? Aaa to trzeba karmić? Wiedziałam, że o czymś zapomniałam. Ajlowju Justi.

Taaa. Właśnie dlatego młody od 12 jest w chuście. Marudził, marudził, ale zasnął w niej o 12:30. Chyba pora go wybudzić...

Ale fajowski prezent.

O. Muszę przemyśleć sprawę i obserwować tego smyka niedobrego.

Niektórzy też mówią, że to tata, a my żadnego podobieństwa nie widzimy.

Aaa! I nuna, napisałam pw, ale tu też napiszę. Na butelkowe problemy może pomoże butelka z łyżeczką? http://bejbi.eu/sklep/lovi-lovi-bute...cz-p-7755.html

Zastanawiałam się już czy nie kupić Leonowi do wody, bo nic oprócz mleka z butli nie ruszy.

Nadrobione.

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ----------

Oczywiście nie wrzuciłam zdjęć.

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

No i mi się nie chcą zdjęcia wrzucić. Nie wiem czemu, spróbuję później.

Oooo to nie widziałam tego tekstu : Ale aż tak chamska bym nie była :

A my się chwalimy.Ciągniemy głowę do siadu tak z dnia na dzień już 3 dzień, bo 4 dni temu nic a nic nie dźwigała.
Żeby nie było, absolutnie jej nie ciągnę
No i już od 2 tygodni gdzieś bawi się zabawkami

Diabli a tam luźne może jej się uda albo muły nie mieszcza i dlatego jej zakładam kij wie

Vil widziałam na mamuśkach 2014, że się nabijasz ze stóp ;> Nie doibraaaaaa Ty

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-24, 15:44   #2316
MoTyleKsw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
świetne! i jaka cena, szkoda że u mnie nie ma f&f w tesco
u mnie też nie, bo poszłabym zakupić

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png

Jestem W Niebie.

Kocham Was

MoTyleKsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-24, 15:54   #2317
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Jeśli chcecie, to mogę kupić i wysłać. Nie wiem ile taki polecony wyjdzie, ale pewnie nie więcej, niż 10 zł. Jeśli ktoś i tak by musiał do tesco dojechać (bilet, paliwo), to na jedno wyjdzie.

Mój dziecior leży w łóżeczku i bawi się z ochraniaczem na szczebelki.

---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------

Na szybko ze strony poczty polskiej ekonomiczny 6,95 zł, priorytet 9,30 zł. Koperta bąbelkowa pewnie nie wyjdzie więcej jak 2 zł. A zawsze mogę te body wyjąć z opakowania i zajmie mniej miejsca.

Leon
Stary 2013-08-24, 16:05   #2318
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:

Mysia, musisz mi pomóc. Załóżmy, że chciałabym to woombie (np. to http://www.woombie.com/convertible_woombie.html). Wtedy płacę 28$ + około 10$ (w zależności od ilości chętnych) + 10zł i mam 2 takie same woombie? Chcę się upewnić czy dobrze kombinuję.

Młody mi od dwóch nocy średnio śpi, widzę, że budzą go ręce. Nie wiem czy to skok, czy co. Muszę go przyobserować dzisiaj. Ale do sedna. Do ilu kg to jest? I ostatnia sprawa, to to, że mi te ewentualne 2 woombie nie byłyby potrzebne, czy jest możliwość, żeby np. te 28$ podzielić na dwie osoby i każda by miała po jednej sztuce?

Określę się na pewno do jutra.
Z góry dzięki za pomoc. I sorry, jeśli jest o tym dalej, bo mam jeszcze 2 strony do nadrobienia.
Ja też wezmę chętnie z Tobą na pół albo z kimkolwiek kto chciałby Convertible
Ale jeśli nikt się nie znajdzie to i tak się piszę najwyżej na 2 sztuki, jedną komuś sprezentuję ( jedną już w domku mam, ale chce mieć na zmianę 2, bo uważam, że to super śpiworek na zimę gdy wypuszczę rączki)

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-24, 16:29   #2319
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Rozmawiałyście o pieluszkach do pływania, w ross są po 9,99 zł / 11 szt.

http://www.rossnet.pl/Produkt/babydr...nia,98391,1666

Leon
Stary 2013-08-24, 16:30   #2320
nuna2
Zakorzenienie

Dziewczynki ja już nawet tych tetrowych nie prasuję bo nie ma kiedy... Jutro, jak będzie w domku, to mu chyba dam pozmieniać cały dzień. Problem w tym, że jego rodzina jest za nimi i mi chodzi o ciągłe porównywanie... To już potem psychika trochę siada.Wiem, że powinnam mieć swoje zdanie, ale jak on się tak upiera Spróbuję z nim na spokojnie porozmawiać, jak siostra pojedzie.

Anoxe dzięki Tyle, że to jest chyba od 4 msc Dziś z cycuchami już lepiej. Jeszcze tylko suty bolą i skóra schodzi z nich, ale to już 4 dzień antybiotyku, więc musi w końcu. Przy kp chcę zostać bardzo, bo to lubię, tylko to zapalenie dało w kość... Ale te tetrówki... Są dni jak mówię, że jest ok, a są, że mnie wkurzają.

xal ale mnie rozwaliłaś z tym, że dobrze, że dziecko niepodobne do teściowej, bo Twoje tak

MysiaMysz widzę, że obie miałyśmy super nockę Moja mała jak usnęła o 20 tak do 23 spała nakarmiłam i od 23.20 do 5:20 nakarmiłam i jeszcze do 8

Magiusia jak dziecko przesypia, to widocznie nie jest głodne. Mama mi mówi: Jakby była głodna, darłaby się w niebogłosy.
Ogółem mała mimo, że ma kolki tak jak uśnie, to śpi po 4-5 h
Stary 2013-08-24, 16:50   #2321
karolina2121
siedzę i myślę

Cytat:
Już właśnie ostatnio o tym mówiłam. Mój smyk nie chce pić ani wody, ani herbatki koperkowej w saszetkach, ani w granulkach, ani rumiankowej.

O to musiałam przeoczyć... próbowałam podawać mu łyżeczką ale wypluwa

Edytowane przez karolina2121
Czas edycji: 2013-08-24 o 16:52
karolina2121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-24, 17:15   #2322
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Mysia- za to żeby wszystko się pięknie złuszczyło i poszło wpiz.du
Co do woombie, to ja bardzo chętnie przygarnę jedną sztukę (czyli podzielę się z kimś tym dwupakiem) zwykłego, klasycznego dla chłopca

Ash- mi to na aftę wygląda

Nuna- doczytałam, że z cycochami już lepiej. To dobrze. Ja w zeszłym tygodniu też przechodziłam tę masakrę z prawym cyckiem. Tyle, że u mnie odpuściło dopiero po tygodniu brania antybiotyku i okładaniu kapuchą i altacetem. I powiem Ci, że starsznie się teraz pilnuję. Jak jest ciut chłodniej to noszę podkoszulkę, w staniku wkładki laktacyjne. W nocy nastawiam sobie budzik, tak żeby opróżniać cycki co 3-4 godziny, a jak przez sen wyłączę budzik i wstaję dajmy na to tak jak dzisiaj po 6h od ostatniego karmienia, to strach mam w oczach. Może przewrażliwiona jestem, ale dla mnie kuźwa chyba nie ma gorszego bólu niż ten przy zapaleniu piersi. Nawet poród to był lajcik...
Ale ja nie o tym chciałam- ja nie dajesz rady psychicznie, to rzuć to kp w cholerę. Ja chciałam, ale u mnie problem był taki, że laktator nic nie ściągał, a przecież trzeba jakoś cycki opróżniać, więc musiał to robić Kuba. Bolało jak cholera, ryczałam przy każdym karmieniu, przed i po też. Do tego Młody się wkurzał, że Mu słabo leciało i rzucał się makabrycznie przy jedzeniu i targał cyckiem... Teraz jest już lepiej, rany na sutku się powoli goją, opuchlizna powoli znika, mleczko zaczyna normalnie płynąć... Mam nadzieję, że uda mi się całkowicie tego pozbyć jak najszybciej.

---

Na szybko Was przeleciałam i tak w skrócie odpisałam- wybaczcie, ale moje chłopy się budzą. Czas na amciu i na spacer, bo pogoda cudowna.

Napiszę tylko, że rano mój synuś mnie rozczulił mega, aż miałam łzy w oczach. Nakarmiłam Go ok 3, przed 4 usnął. Przed 6 usłyszałam, że już nie śpi. Ale nie płakał, ani nie stękał, tylko coś tam gadał. Ja zaglądam do łóżeczka a mój skarb leży w poprzek łóżeczka. Nogi i główka na szczebelkach (dobrze, że mam ochraniacz), rozkopany, buzia w serwatce, leży na mokrej pieluszce na która Mu się ulało w dodatku cały chłodny z pełnym pampersem... Aż mnie serce zabolało. Szybka akcja ze zmianą pampa, zmiana pieluszki w łóżeczku, przytuliłam Małego, On się mega wtulił i od razu zasnął. Położyłam w łóżeczku na brzuszku, przykryłam dwoma kocykami (faktycznie chłodno w mieszkaniu było) i spał jeszcze ponad 2 godzinki.
Biedne te dzieci, takie bezbronne są... Zależne od kogoś...

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-24, 17:44   #2323
Elusiek
BAN stały

Cytat:
Nikson ze swoim przytulaskiem: Panem osłem

cudny

Powrót z promocji pampków w biedrze, zmieniliśmy gondolkę na nosidełko, żeby więcej paczek weszło pomysł tż na transport, z domu wziął jeszcze taśmę by dobrze obkleić pampersy wokół wózka

P8249253.jpg

Edytowane przez Elusiek
Czas edycji: 2013-08-24 o 18:01
Elusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-24, 17:56   #2324
cloche
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakocha

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
hmm.. nie wiedziałam, że jest takie mleko..
gdzie to można kupić ?
ale cie to mleko bezlaktozowe nie ratuje, bo problem lezy w BIALKU z mleka krowiego, a nie w laktozie... laktoza w twoim mleczku bedzie i tak i tak.
co mozesz sprobowac, to np. mleko kozie bo to inne bialko... ja wlasnie dopijam mleko otwarte i potem przerzucam sie na "mleko" owsiane wzbogacone wapniem. dodatkowo mam kupione tabletki wapn+D3
cloche jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-24, 18:02   #2325
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
Dziewczynki ja już nawet tych tetrowych nie prasuję bo nie ma kiedy... Jutro, jak będzie w domku, to mu chyba dam pozmieniać cały dzień. Problem w tym, że jego rodzina jest za nimi i mi chodzi o ciągłe porównywanie... To już potem psychika trochę siada.Wiem, że powinnam mieć swoje zdanie, ale jak on się tak upiera Spróbuję z nim na spokojnie porozmawiać, jak siostra pojedzie.

Magiusia jak dziecko przesypia, to widocznie nie jest głodne. Mama mi mówi: Jakby była głodna, darłaby się w niebogłosy.
Ogółem mała mimo, że ma kolki tak jak uśnie, to śpi po 4-5 h
Nuna, olej jego rodzinę i nawet TŻ'ta jeśli Ci to nie pasuje. Naprawde głównie Ty się zajmujesz i spędzasz czas z dzieckiem więc jeśli Tobie jest z czymś ciężko to sobie podaruj i nieważne co mówią inni. I jeśli nie rozumie TŻ to zgodnie z tym co piszesz zostaw go na cały dzień z tymi zmianami.

Odnośnie snu to ja wiem, że tak jest, ale jakoś nie mogę się przestawić, tym bardziej, że jeśli u nas w nocy karmienie byłoby co 6h to od razu spada nam też liczba karmień w ciągu dnia bo Daruś naprawde nie chce jeść częśćiej niż co 2,5-3,5h więc ja się martwie że wyszłoby nam może z 6 karmień, ale nieważne. Pora zaakceptować, że to dziecko decyduje i wlaściwie nie ma co gadać bo póki co nocki z 6h snu odeszły już w zapomnienie.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2013-08-24, 18:58   #2326
happy blue
Zadomowienie

Cytat:

Mysia, musisz mi pomóc. Załóżmy, że chciałabym to woombie (np. to http://www.woombie.com/convertible_woombie.html). Wtedy płacę 28$ + około 10$ (w zależności od ilości chętnych) + 10zł i mam 2 takie same woombie? Chcę się upewnić czy dobrze kombinuję.

Czytam dalej!
nie wiem czy Mysia Ci odpisała, ale do promocji "drugi taki sam gratis" włączone są tylko artykuły widoczne na stronie http://www.woombie.com/clearance_sale_bin.html

Mysia- ja poproszę tego woombie convertible, z którego zrezygnowała Magiusa i żółtego originala
happy blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-24, 19:25   #2327
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Elusiek Pokaż wiadomość
cudny

Powrót z promocji pampków w biedrze, zmieniliśmy gondolkę na nosidełko, żeby więcej paczek weszło pomysł tż na transport, z domu wziął jeszcze taśmę by dobrze obkleić pampersy wokół wózka

Załącznik 5376522
a to pomysłowy tata! pół biedronkowych pampków wykupiliście!

---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Nuna, olej jego rodzinę i nawet TŻ'ta jeśli Ci to nie pasuje. Naprawde głównie Ty się zajmujesz i spędzasz czas z dzieckiem więc jeśli Tobie jest z czymś ciężko to sobie podaruj i nieważne co mówią inni. I jeśli nie rozumie TŻ to zgodnie z tym co piszesz zostaw go na cały dzień z tymi zmianami.

Odnośnie snu to ja wiem, że tak jest, ale jakoś nie mogę się przestawić, tym bardziej, że jeśli u nas w nocy karmienie byłoby co 6h to od razu spada nam też liczba karmień w ciągu dnia bo Daruś naprawde nie chce jeść częśćiej niż co 2,5-3,5h więc ja się martwie że wyszłoby nam może z 6 karmień, ale nieważne. Pora zaakceptować, że to dziecko decyduje i wlaściwie nie ma co gadać bo póki co nocki z 6h snu odeszły już w zapomnienie.
jakbym czytała o sobie wcześniej, tj jak mały przestawił się że je tylko jak jest głodny i za żadne skarby nie possie jak nie jest glodny, a ja durna matka się martwiłam ze za mało je- bo było 6-7 karmień na dobę <teraz już jest ok 8 - nie licze skoku gdzie było co godzinę jedzonko > i widocznie tak ma być bo pulpecik ładnie przybiera

Julka
Stary 2013-08-24, 19:47   #2328
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cześć dziewczęta. Czytam Was czały czas, ale głównie podczas karmienia i ciężko mi się odpisuje... A już do tylu rzeczy miałam się odniesć i zapomniałam

No nic, mam chwilę (choć nie wiem jak długą) to moze podzielę się z Wami reflekcjami po przeczytaniu "w głębi kontinuum". Generalnie zalecenia odnośnie traktowania niemowląt zawarte w książce są dość kontrowersyjne. Autorka idzie dalej niż dr Karp i radzi w zasadzie nie wypuszczać niemowląt z rąk w zasadzie do czasu aż mogą się poruszać same, czyli jak zaczynają pełzać. Argumentuje to tym, że przez miliony lat gatunek ludzki tak właśnie się zachowywał, że dzieci były noszone na rękach i były wciaż przy matce i takie są wdrukowane w nas oczekiwania i potrzeby (właściwe dla gatunku). Jeśli zostaną zaspokojone to kolejne etapy rozwoju będa odbywać się niezakłócone. Jeśli zaś nastąpi deprywacja tych wczesnych potrzeb to będzie to rzutować na dalszy rozwój. Autorka przedstawia też człowieka jako istotę z natury społeczną, więc dziecko, któremu pozwoli się rozwijać naturalnie będzie chciało spełniać oczekiwania grupy i nie potrzebuje narzucania mu norm, a jedynie przykładu do naśladowania, Całą swoją teorię, która moim zdaniem warta jest poznania (a książka ma zaledwie 108 stron), oparła na obserwacji życia pewnego indiańskiego plemienia żyjącego w południowo amerykańskiej dżungli.
Książka została wydana w latach 70-tych i zastanawiam sie czy od tego czasu były prowadzone badania, które by potwierdzały tę teorię albo ją dopracowały. A dużo pojawiło się w mojej głowie przykładów, ktore nie pokrywają się z treścią książki, żeby ją przyjąć jako prawdę objawioną Ale nawet jeśli nie jest ona w 100% słuszna to muszę przyznać, ze rozumowanie jest dość przekonujące i do mnie przemawia.
Cieszę sie, że ją przeczytałam bo przynajmniej mam argumenty na zbicie powszechnego: "nie noś dziecka, bo sie przyzwyczai" i mogę wytłumaczyć moją chęć biegnięcia na ratunek, jak tylko moje dziecko zapłacze, nie moją słabością, a głosem instynktu, który matka natura we mnie wdrukowała (i którego warto słuchać).
Teraz mam zamiar poczytać trochę ksiażek państwa Sears. Jak znajdę w wersji elektronicznej to sie podzielę

Wow, napisałam posta, a moje dziecko nadal śpi Znów cały dzień mi nie chciała spać, aż do czasu na godzinę przed kąpaniem I nie wiem teraz czy ją kąpać jak sie obudzi, czy dać cycka i pozwolić dalej spać

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ----------

O, jeszcze Wam pokaże listę zabawek wszechczasów
http://www.dzikiedzieci.pl/index.php?strona=15

Edytowane przez Ashyshqa
Czas edycji: 2013-08-24 o 19:39
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-24, 19:50   #2329
karolajn1987
Wtajemniczenie

Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2

Czesc dziewczyny!
Podczytuje was od dluzszego czasu :p wiec wypadaloby sie przywitac
jestem mama czerwcowa,ale udzielam sie glownie na watkow lipiec-sierpien. Widzialam,ze pare moich watkowych kolezanek tu zawitalo
Mam corcie Hanie,ktora urodzila sie 23.06 przez cc. Porod mialam ciezki,po 12h w koncu mnie scieli,rodzilam w Katowicach w Bonifratach

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-08-24, 20:09   #2330
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Oooo to nie widziałam tego tekstu : Ale aż tak chamska bym nie była :

A my się chwalimy.Ciągniemy głowę do siadu tak z dnia na dzień już 3 dzień, bo 4 dni temu nic a nic nie dźwigała.
Żeby nie było, absolutnie jej nie ciągnę
No i już od 2 tygodni gdzieś bawi się zabawkami
Ja też nie byłam Ale mało brakowało

czyli mamy jeszcze troszkę czasu

Cytat:
cudny

Załącznik 5376522

Cytat:
Napisane przez karolajn1987 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny!
jestem mama czerwcowa,ale udzielam sie glownie na watkow lipiec-sierpien. Widzialam,ze pare moich watkowych kolezanek tu zawitalo
Mam corcie Hanie,ktora urodzila sie 23.06 przez cc. Porod mialam ciezki,po 12h w koncu mnie scieli,rodzilam w Katowicach w Bonifratach

heeej
jak oceniasz pracujących tam lekarzy?

===
byłam z szwagierką na działce u dziadka i mam jeżyny dla Bartosza do mrożenia

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-24, 20:27   #2331
karolajn1987
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC

Cytat:
heeej
jak oceniasz pracujących tam lekarzy?

===
byłam z szwagierką na działce u dziadka i mam jeżyny dla Bartosza do mrożenia
Srednio. Ogolnie jestem zawiedziona szpitalem. Lekarze faceci fajni ( jeden byl z lekarka ppd koniec akcji sn i potem mnie cial),lekarka z ktora mialam stycznosc fatalna (skad ona ma wiedziec jak boli skoro nie rodzila ),nie byla mila. Za to bardzo spodobaly mi sie lekarki na noworodkach
Widzialam ze na tapecie temat Woombie. Ktoras uzywa?

Stary 2013-08-24, 20:37   #2332
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Czesc dziewczyny!

witam najwazniejsze ze final szczesliwy
Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość
Cześć dziewczęta. Czytam Was czały czas, ale głównie podczas karmienia i ciężko mi się odpisuje... A już do tylu rzeczy miałam się odniesć i zapomniałam

No nic, mam chwilę (choć nie wiem jak długą) to moze podzielę się z Wami reflekcjami po przeczytaniu "w głębi kontinuum". Generalnie zalecenia odnośnie traktowania niemowląt zawarte w książce są dość kontrowersyjne. Autorka idzie dalej niż dr Karp i radzi w zasadzie nie wypuszczać niemowląt z rąk w zasadzie do czasu aż mogą się poruszać same, czyli jak zaczynają pełzać. Argumentuje to tym, że przez miliony lat gatunek ludzki tak właśnie się zachowywał, że dzieci były noszone na rękach i były wciaż przy matce i takie są wdrukowane w nas oczekiwania i potrzeby (właściwe dla gatunku). Jeśli zostaną zaspokojone to kolejne etapy rozwoju będa odbywać się niezakłócone. Jeśli zaś nastąpi deprywacja tych wczesnych potrzeb to będzie to rzutować na dalszy rozwój. Autorka przedstawia też człowieka jako istotę z natury społeczną, więc dziecko, któremu pozwoli się rozwijać naturalnie będzie chciało spełniać oczekiwania grupy i nie potrzebuje narzucania mu norm, a jedynie przykładu do naśladowania, Całą swoją teorię, która moim zdaniem warta jest poznania (a książka ma zaledwie 108 stron), oparła na obserwacji życia pewnego indiańskiego plemienia żyjącego w południowo amerykańskiej dżungli.
Książka została wydana w latach 70-tych i zastanawiam sie czy od tego czasu były prowadzone badania, które by potwierdzały tę teorię albo ją dopracowały. A dużo pojawiło się w mojej głowie przykładów, ktore nie pokrywają się z treścią książki, żeby ją przyjąć jako prawdę objawioną Ale nawet jeśli nie jest ona w 100% słuszna to muszę przyznać, ze rozumowanie jest dość przekonujące i do mnie przemawia.
Cieszę sie, że ją przeczytałam bo przynajmniej mam argumenty na zbicie powszechnego: "nie noś dziecka, bo sie przyzwyczai" i mogę wytłumaczyć moją chęć biegnięcia na ratunek, jak tylko moje dziecko zapłacze, nie moją słabością, a głosem instynktu, który matka natura we mnie wdrukowała (i którego warto słuchać).
Teraz mam zamiar poczytać trochę ksiażek państwa Sears. Jak znajdę w wersji elektronicznej to sie podzielę

Wow, napisałam posta, a moje dziecko nadal śpi Znów cały dzień mi nie chciała spać, aż do czasu na godzinę przed kąpaniem I nie wiem teraz czy ją kąpać jak sie obudzi, czy dać cycka i pozwolić dalej spać

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ----------

O, jeszcze Wam pokaże listę zabawek wszechczasów
http://www.dzikiedzieci.pl/index.php?strona=15
ciekawe spostrzezenia hmm
moze daj jej pospac
Cytat:

kchana u mnie bywalo ze mielismy tylko 4 karmienia, nie raz tak jest moj teraz tez je raz co 3 godziny a bywa ze po 4 nie chce jeszcze...

Cytat:
cudny

Załącznik 5376522
o matko heheh niezle pol Biedrony wykupiona heheh

u mnie hmm chyba nam sie dziecko naprawilo ... mowie chyba bo 2 dni to za malo i nie chce zapeszac
ale znowu na noc zasnal sam bez suszarki w dzien 2 drzemki w domu 20 min bez suszary i jedna na dworze ale dluga 2,5 godziny
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-24, 20:58   #2333
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
a to pomysłowy tata! pół biedronkowych pampków wykupiliście!

---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

jakbym czytała o sobie wcześniej, tj jak mały przestawił się że je tylko jak jest głodny i za żadne skarby nie possie jak nie jest glodny, a ja durna matka się martwiłam ze za mało je- bo było 6-7 karmień na dobę <teraz już jest ok 8 - nie licze skoku gdzie było co godzinę jedzonko > i widocznie tak ma być bo pulpecik ładnie przybiera
Hm...no u nas na pewno będzie 6-7 jeśli będziemy się w nocy karmić np.po 6h. Ja właśnie nie wiem jak to dziewczyny robią, że dziecko przesypia im 8h, a mimo to mają 8 karmień. U nas nie ma szans bo w dzień przerwy 2,5h to minimum, częściej nie chce, a czasami i wtedy się awanturuje i trzeba przeczekać jeszcze z 30-40 min.
No, ale kontrolujemy wagę więc dopiero jak mi przybierze mniej niż to 120gram w tydzień to zacznę się zastanawiać.

Cytat:
Czesc dziewczyny!

Hejka

Cytat:
Srednio. Ogolnie jestem zawiedziona szpitalem. Lekarze faceci fajni ( jeden byl z lekarka ppd koniec akcji sn i potem mnie cial),lekarka z ktora mialam stycznosc fatalna (skad ona ma wiedziec jak boli skoro nie rodzila ),nie byla mila. Za to bardzo spodobaly mi sie lekarki na noworodkach
Widzialam ze na tapecie temat Woombie. Ktoras uzywa?

Tak, ja używam. Uczucia mam mieszane, ale nie odważę się na razie przestać go używać.
A mieszane dlatego, że kiedyś moje dziecie budziło się co 1,5-2h, a obecnie co 3-6 h ( to 6 to w porywach) ale nie wiem na 100%czy to dzięki woombie czy może mu się wydłużył sen, ale nie będę testowała póki co życia bez woombie, jak zniknie odruch moro i problemy brzuszkowe to uwolnię rączki

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2013-08-24, 21:02   #2334
ankaaa206
Wtajemniczenie

Michaś zasypia bez wspomagaczy
u nas dziecię śpi a my robimy nocną wyżerkę
jutro chłopaki ida na paintballa a my jedziemy na wieś po warzywa dla małego

Julka
Stary 2013-08-24, 21:04   #2335
karolajn1987
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
Tak, ja używam. Uczucia mam mieszane, ale nie odważę się na razie przestać go używać.
A mieszane dlatego, że kiedyś moje dziecie budziło się co 1,5-2h, a obecnie co 3-6 h ( to 6 to w porywach) ale nie wiem na 100%czy to dzięki woombie czy może mu się wydłużył sen, ale nie będę testowała póki co życia bez woombie, jak zniknie odruch moro i problemy brzuszkowe to uwolnię rączki
A w jakim wieku masz malucha?
Ja wlasnie sobie zazyczylam woombie na chrzciny,bo u nas w nocy jest masakra.nie wiem czy to jest normalne,ale mala strasznie wierzga wszystkim. Rece pakuje kolo buzi,nogami tak rzuca jakby chciala sie odepchnac. Musze ja w kocyk wiazac,bo inaczej to ja wybudza

Stary 2013-08-24, 21:05   #2336
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
Hm...no u nas na pewno będzie 6-7 jeśli będziemy się w nocy karmić np.po 6h. Ja właśnie nie wiem jak to dziewczyny robią, że dziecko przesypia im 8h, a mimo to mają 8 karmień. U nas nie ma szans bo w dzień przerwy 2,5h to minimum, częściej nie chce, a czasami i wtedy się awanturuje i trzeba przeczekać jeszcze z 30-40 min.
No, ale kontrolujemy wagę więc dopiero jak mi przybierze mniej niż to 120gram w tydzień to zacznę się zastanawiać.

my mamy w środę szczepienie i zobacze ile mały przybrał na takim rzadkim jedzeniu, u nas mały śpi w nocy zawsze od 6 do 7 godz bez przerwy, za to w dzień potrafi się budzić co 10 min, bo obróci się na plecy lub poczuje że mamy nie ma obok

Julka
Stary 2013-08-24, 21:05   #2337
diabli
Zakorzenienie

informuje, ze dialog ma jakas ogolnopolska awarie (korzystamy tu z jego usług, w starym domku była vectra) i podobno neta nie będzie do jutra do godzin wieczornych...na razie tz komorka sluzy za modem, wiec podczytuje w każdym razie jak mnie nie ma to znaczy, ze jestem na przymusowym odwyku
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-24, 21:06   #2338
banka26
Zakorzenienie

Cytat:
Michaś zasypia bez wspomagaczy
u nas dziecię śpi a my robimy nocną wyżerkę
jutro chłopaki ida na paintballa a my jedziemy na wieś po warzywa dla małego
dokaldnie i dzisiaj tak sobie gadalismy z mezem ze Michal zasypia i sobie w myslach mowi w koncu wylacyli ta suszarke spac nie szlo
ze moze go to juz wkurzalo hehehe kto wie a my jechalismy z przyzwyczajenia , do tego to nam wzoraj bylo ciezko zasnac bez niej hehhe bo tak cichoo
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-24, 21:12   #2339
kociakZpazurem
Raczkowanie

Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,

Cytat:
Napisane przez Wis26 Pokaż wiadomość
Super! Tylko nie pamiętam w co go pierwszy raz ubrałam Ale pewnie zostało uwiecznione na jakiejś focie

już? Nelcia musi być naprawdę grzecznym dzieckiem

Dołączam się, też jestem pod wrażeniem i wychodzi, że jestem leń nad lenie, bo mi sie nawet ubranek nie chce prasować

I jak nie powtórzyło się? Mojemu też się tak czasem robi, jakoś sobie radzi i kaszle. I tak go podnosze biedaka do góry. A jak sobie pomyśle, że mu sie tak zrobi i nie usłysze w nocy to mnie ciarki przechodzą...

Pięknie

To widzę, że groźba eksmisji zdziałała cuda i młody już mamy nie męczy

W końcu na podkarpaciu słońce wyszło, więc jak się bąbel obudzi to idziemy korzystać
Juz nie byloale jak mala sie zaksztusi to tez sobie daje rade tylko to bylo takie bez dzwieczne..takie dziwne

Pediatra nam powiedziala ze jednak chcemy zeby wiecej przybierala i dlatego kazala ja budzic,za malo je ogolnie i dla tego.. Dzis wsumie co 2.5-3.5h jadla 90 to wiecej zjadla,teraz zjadla o 20 to pewnie obudzi sie o 23 i pozniej juz rano,dzis o 8wstala ale wczesniej od 20 do 7spala i nic nie przytyla,dlatego

Wysprzatalam dzis caly dom(dobrze ze malo m2mielismy gosci niunia dzis byla aniol i UWAGA moja Kochana Kruszynka 2tyg temu zaczela przewracac sie na brzuch a dzis??a dzis z brzucha na plecy!!!le jestem dumnaB-)tyle mam energi przez to ze chyba zaraz drugi raz posprzatam;-)nie mam jak na kompa wejsc przeczytalam co nieco i spadam
Ile to radosci

A nuna niedaj sie!!!

kociakZpazurem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-24, 21:42   #2340
nuna2
Zakorzenienie

szprotka u mnie laktator właśnie wyciągnął tylko 10 ml A mała ciągła i40 minut...Ja dziś wyszłam pierwszy raz od 4 dni, ale antybiotyk biorę do poniedziałku. I miałam tak: stanik z wkładkami, pieluchę, podkoszulkę i bluzę po szyję

karolajn witaaj

Magusia nie ważne ile karmień Ważne, że pięknie przybiera. Moja przez dzień też ma 2-3 h karmienia. Z ciekawości jutro policzę, ile nam wychodzi przez dzień

bańka przyznaj, że suszarka leciała dla Was

Ashy coś w tej książce prawdy jest Ja uważam, że wszystko z umiarem. Jak moja mała płacze to ją biorę na ręce a nie zostawiam do wypłakania, ale jak pokwękuje, to czekam, aż może sama się wyciszy i najczęściej działa. Chociaż sama gonię ludzi, żeby mi jej nie nosili, bo siedzę z nią potem sama muszę zrobić obiad posprzątać...

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości