|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2311 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cytat:
![]() Cytat:
) i ma ją zawiązaną jak wieje, albo świeci słońce. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A co jak dzieci się rodzą z wagą 4500g? ![]() Cytat:
Karmić? Aaa to trzeba karmić? Wiedziałam, że o czymś zapomniałam. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() O. Muszę przemyśleć sprawę i obserwować tego smyka niedobrego. ![]() Cytat:
![]() Dziewczęta! Byłam w tesco ostatnio i są super bodziaki z F&F na krótki rękaw z napisami, m.in. Mummy is the best, I love Daddy. 5 sztuk za 29 zł! Wersja "dziewczynkowa" też jest. Oprócz tego są pajace z sówkami. 2 szt. za 49 zł. No i bodziaki dziewczęce z dysneya, ale tu już 5 szt. za 62 zł. Wrzucam fotki!Aaa! I nuna, napisałam pw, ale tu też napiszę. Na butelkowe problemy może pomoże butelka z łyżeczką? http://bejbi.eu/sklep/lovi-lovi-bute...cz-p-7755.html Zastanawiałam się już czy nie kupić Leonowi do wody, bo nic oprócz mleka z butli nie ruszy. ![]() Nadrobione. ![]() ---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Oczywiście nie wrzuciłam zdjęć. ![]() ---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- No i mi się nie chcą zdjęcia wrzucić.
|
||||||||
|
|
|
#2312 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Nikodem śpi już 2 godzinę
|
|
|
|
#2315 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakieś apogeum (ja w pierwszym momendcie myślałam, że stawy mi wysiadły od dodatkowych moich kg) ale wy szczuplaczki, wiec to moze i u mnie od dźwigania, schylania a może brak jakiś witamin? A ja też nie ogarniam a młoda ma w ciągu dnia dwie 2-3 godzinne drzemki Także nie Ty jedyna ![]() Cytat:
Oooo to nie widziałam tego tekstu ![]() : Ale aż tak chamska bym nie była :![]() ![]() A my się chwalimy.Ciągniemy głowę do siadu tak z dnia na dzień już 3 dzień, bo 4 dni temu nic a nic nie dźwigała. Żeby nie było, absolutnie jej nie ciągnę ![]() No i już od 2 tygodni gdzieś bawi się zabawkami Diabli a tam luźne ![]() może jej się uda albo muły nie mieszcza i dlatego jej zakładam ![]() kij wie ![]() Vil widziałam na mamuśkach 2014, że się nabijasz ze stóp ;> ![]() Nie doibraaaaaa Ty ![]() ![]() ![]()
|
|
#2316 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie też nie, bo poszłabym zakupić
|
#2317 |
|
Zadomowienie
|
Jeśli chcecie, to mogę kupić i wysłać.
Nie wiem ile taki polecony wyjdzie, ale pewnie nie więcej, niż 10 zł. Jeśli ktoś i tak by musiał do tesco dojechać (bilet, paliwo), to na jedno wyjdzie. ![]() Mój dziecior leży w łóżeczku i bawi się z ochraniaczem na szczebelki. ![]() ---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Na szybko ze strony poczty polskiej ekonomiczny 6,95 zł, priorytet 9,30 zł. Koperta bąbelkowa pewnie nie wyjdzie więcej jak 2 zł. A zawsze mogę te body wyjąć z opakowania i zajmie mniej miejsca.
|
|
|
|
#2318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale jeśli nikt się nie znajdzie to i tak się piszę najwyżej na 2 sztuki, jedną komuś sprezentuję ( jedną już w domku mam, ale chce mieć na zmianę 2, bo uważam, że to super śpiworek na zimę gdy wypuszczę rączki)
|
|
#2319 |
|
Zadomowienie
|
Rozmawiałyście o pieluszkach do pływania, w ross są po 9,99 zł / 11 szt.
http://www.rossnet.pl/Produkt/babydr...nia,98391,1666 |
|
|
|
#2320 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki ja już nawet tych tetrowych nie prasuję bo nie ma kiedy... Jutro, jak będzie w domku, to mu chyba dam pozmieniać cały dzień. Problem w tym, że jego rodzina jest za nimi i mi chodzi o ciągłe porównywanie... To już potem psychika trochę siada.Wiem, że powinnam mieć swoje zdanie, ale jak on się tak upiera
Anoxe dzięki Tyle, że to jest chyba od 4 msc Dziś z cycuchami już lepiej. Jeszcze tylko suty bolą i skóra schodzi z nich, ale to już 4 dzień antybiotyku, więc musi w końcu. Przy kp chcę zostać bardzo, bo to lubię, tylko to zapalenie dało w kość... Ale te tetrówki... Są dni jak mówię, że jest ok, a są, że mnie wkurzają.xal ale mnie rozwaliłaś z tym, że dobrze, że dziecko niepodobne do teściowej, bo Twoje tak MysiaMysz widzę, że obie miałyśmy super nockę Moja mała jak usnęła o 20 tak do 23 spała nakarmiłam i od 23.20 do 5:20 nakarmiłam i jeszcze do 8![]() Magiusia jak dziecko przesypia, to widocznie nie jest głodne. Mama mi mówi: Jakby była głodna, darłaby się w niebogłosy. Ogółem mała mimo, że ma kolki tak jak uśnie, to śpi po 4-5 h
|
#2321 | |
|
siedzę i myślę
|
Cytat:
O to musiałam przeoczyć... próbowałam podawać mu łyżeczką ale wypluwa
bla bla bla Edytowane przez karolina2121 Czas edycji: 2013-08-24 o 16:52 |
|
|
|
|
#2322 |
|
Wtajemniczenie
|
Mysia-
za to żeby wszystko się pięknie złuszczyło i poszło wpiz.du Co do woombie, to ja bardzo chętnie przygarnę jedną sztukę (czyli podzielę się z kimś tym dwupakiem) zwykłego, klasycznego dla chłopca ![]() Ash- mi to na aftę wygląda Nuna- doczytałam, że z cycochami już lepiej. To dobrze. Ja w zeszłym tygodniu też przechodziłam tę masakrę z prawym cyckiem. Tyle, że u mnie odpuściło dopiero po tygodniu brania antybiotyku i okładaniu kapuchą i altacetem. I powiem Ci, że starsznie się teraz pilnuję. Jak jest ciut chłodniej to noszę podkoszulkę, w staniku wkładki laktacyjne. W nocy nastawiam sobie budzik, tak żeby opróżniać cycki co 3-4 godziny, a jak przez sen wyłączę budzik i wstaję dajmy na to tak jak dzisiaj po 6h od ostatniego karmienia, to strach mam w oczach. Może przewrażliwiona jestem, ale dla mnie kuźwa chyba nie ma gorszego bólu niż ten przy zapaleniu piersi. Ale ja nie o tym chciałam- ja nie dajesz rady psychicznie, to rzuć to kp w cholerę. Ja chciałam, ale u mnie problem był taki, że laktator nic nie ściągał, a przecież trzeba jakoś cycki opróżniać, więc musiał to robić Kuba. Bolało jak cholera, ryczałam przy każdym karmieniu, przed i po też. Do tego Młody się wkurzał, że Mu słabo leciało i rzucał się makabrycznie przy jedzeniu i targał cyckiem... Teraz jest już lepiej, rany na sutku się powoli goją, opuchlizna powoli znika, mleczko zaczyna normalnie płynąć... Mam nadzieję, że uda mi się całkowicie tego pozbyć jak najszybciej. --- Na szybko Was przeleciałam i tak w skrócie odpisałam- wybaczcie, ale moje chłopy się budzą. Czas na amciu i na spacer, bo pogoda cudowna. Napiszę tylko, że rano mój synuś mnie rozczulił mega, aż miałam łzy w oczach. Nakarmiłam Go ok 3, przed 4 usnął. Przed 6 usłyszałam, że już nie śpi. Ale nie płakał, ani nie stękał, tylko coś tam gadał. Ja zaglądam do łóżeczka a mój skarb leży w poprzek łóżeczka. Nogi i główka na szczebelkach (dobrze, że mam ochraniacz), rozkopany, buzia w serwatce, leży na mokrej pieluszce na która Mu się ulało w dodatku cały chłodny z pełnym pampersem... Aż mnie serce zabolało. Szybka akcja ze zmianą pampa, zmiana pieluszki w łóżeczku, przytuliłam Małego, On się mega wtulił i od razu zasnął. Położyłam w łóżeczku na brzuszku, przykryłam dwoma kocykami (faktycznie chłodno w mieszkaniu było) i spał jeszcze ponad 2 godzinki. Biedne te dzieci, takie bezbronne są... Zależne od kogoś...
|
#2323 |
|
BAN stały
|
cudny Powrót z promocji pampków w biedrze, zmieniliśmy gondolkę na nosidełko, żeby więcej paczek weszło pomysł tż na transport, z domu wziął jeszcze taśmę by dobrze obkleić pampersy wokół wózkaP8249253.jpg Edytowane przez Elusiek Czas edycji: 2013-08-24 o 18:01 |
|
|
|
#2324 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakocha
Cytat:
co mozesz sprobowac, to np. mleko kozie bo to inne bialko... ja wlasnie dopijam mleko otwarte i potem przerzucam sie na "mleko" owsiane wzbogacone wapniem. dodatkowo mam kupione tabletki wapn+D3
|
|
|
|
|
#2325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odnośnie snu to ja wiem, że tak jest, ale jakoś nie mogę się przestawić, tym bardziej, że jeśli u nas w nocy karmienie byłoby co 6h to od razu spada nam też liczba karmień w ciągu dnia bo Daruś naprawde nie chce jeść częśćiej niż co 2,5-3,5h więc ja się martwie że wyszłoby nam może z 6 karmień, ale nieważne. Pora zaakceptować, że to dziecko decyduje i wlaściwie nie ma co gadać bo póki co nocki z 6h snu odeszły już w zapomnienie.
|
|
#2326 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mysia- ja poproszę tego woombie convertible, z którego zrezygnowała Magiusa i żółtego originala
|
|
|
|
|
#2327 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Cytat:
> i widocznie tak ma być bo pulpecik ładnie przybiera
|
||
|
|
|
#2328 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczęta. Czytam Was czały czas, ale głównie podczas karmienia i ciężko mi się odpisuje... A już do tylu rzeczy miałam się odniesć i zapomniałam
No nic, mam chwilę (choć nie wiem jak długą) to moze podzielę się z Wami reflekcjami po przeczytaniu "w głębi kontinuum". Generalnie zalecenia odnośnie traktowania niemowląt zawarte w książce są dość kontrowersyjne. Autorka idzie dalej niż dr Karp i radzi w zasadzie nie wypuszczać niemowląt z rąk w zasadzie do czasu aż mogą się poruszać same, czyli jak zaczynają pełzać. Argumentuje to tym, że przez miliony lat gatunek ludzki tak właśnie się zachowywał, że dzieci były noszone na rękach i były wciaż przy matce i takie są wdrukowane w nas oczekiwania i potrzeby (właściwe dla gatunku). Jeśli zostaną zaspokojone to kolejne etapy rozwoju będa odbywać się niezakłócone. Jeśli zaś nastąpi deprywacja tych wczesnych potrzeb to będzie to rzutować na dalszy rozwój. Autorka przedstawia też człowieka jako istotę z natury społeczną, więc dziecko, któremu pozwoli się rozwijać naturalnie będzie chciało spełniać oczekiwania grupy i nie potrzebuje narzucania mu norm, a jedynie przykładu do naśladowania, Całą swoją teorię, która moim zdaniem warta jest poznania (a książka ma zaledwie 108 stron), oparła na obserwacji życia pewnego indiańskiego plemienia żyjącego w południowo amerykańskiej dżungli. Książka została wydana w latach 70-tych i zastanawiam sie czy od tego czasu były prowadzone badania, które by potwierdzały tę teorię albo ją dopracowały. A dużo pojawiło się w mojej głowie przykładów, ktore nie pokrywają się z treścią książki, żeby ją przyjąć jako prawdę objawioną Ale nawet jeśli nie jest ona w 100% słuszna to muszę przyznać, ze rozumowanie jest dość przekonujące i do mnie przemawia. Cieszę sie, że ją przeczytałam bo przynajmniej mam argumenty na zbicie powszechnego: "nie noś dziecka, bo sie przyzwyczai" i mogę wytłumaczyć moją chęć biegnięcia na ratunek, jak tylko moje dziecko zapłacze, nie moją słabością, a głosem instynktu, który matka natura we mnie wdrukowała (i którego warto słuchać). Teraz mam zamiar poczytać trochę ksiażek państwa Sears. Jak znajdę w wersji elektronicznej to sie podzielę ![]() Wow, napisałam posta, a moje dziecko nadal śpi Znów cały dzień mi nie chciała spać, aż do czasu na godzinę przed kąpaniem I nie wiem teraz czy ją kąpać jak sie obudzi, czy dać cycka i pozwolić dalej spać ![]() ---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- O, jeszcze Wam pokaże listę zabawek wszechczasów http://www.dzikiedzieci.pl/index.php?strona=15 Edytowane przez Ashyshqa Czas edycji: 2013-08-24 o 19:39 |
|
|
|
#2329 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Czesc dziewczyny!
Podczytuje was od dluzszego czasu :p wiec wypadaloby sie przywitac ![]() jestem mama czerwcowa,ale udzielam sie glownie na watkow lipiec-sierpien. Widzialam,ze pare moich watkowych kolezanek tu zawitalo ![]() Mam corcie Hanie,ktora urodzila sie 23.06 przez cc. Porod mialam ciezki,po 12h w koncu mnie scieli,rodzilam w Katowicach w Bonifratach Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2330 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
Ale mało brakowało czyli mamy jeszcze troszkę czasu ![]() Cytat:
Cytat:
jak oceniasz pracujących tam lekarzy? === byłam z szwagierką na działce u dziadka i mam jeżyny dla Bartosza do mrożenia
|
|||
|
|
|
#2331 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Odp: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC
Cytat:
),nie byla mila. Za to bardzo spodobaly mi sie lekarki na noworodkach ![]() Widzialam ze na tapecie temat Woombie. Ktoras uzywa? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#2332 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
moze daj jej pospac ![]() Cytat:
![]() Cytat:
u mnie hmm chyba nam sie dziecko naprawilo ... mowie chyba bo 2 dni to za malo i nie chce zapeszac ale znowu na noc zasnal sam bez suszarki ![]()
|
|
#2333 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, ale kontrolujemy wagę więc dopiero jak mi przybierze mniej niż to 120gram w tydzień to zacznę się zastanawiać. Cytat:
Cytat:
A mieszane dlatego, że kiedyś moje dziecie budziło się co 1,5-2h, a obecnie co 3-6 h ( to 6 to w porywach) ale nie wiem na 100%czy to dzięki woombie czy może mu się wydłużył sen, ale nie będę testowała póki co życia bez woombie, jak zniknie odruch moro i problemy brzuszkowe to uwolnię rączki
|
|
#2334 |
|
Wtajemniczenie
|
Michaś zasypia bez wspomagaczy
![]() u nas dziecię śpi a my robimy nocną wyżerkę jutro chłopaki ida na paintballa a my jedziemy na wieś po warzywa dla małego
|
|
|
|
#2335 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
Ja wlasnie sobie zazyczylam woombie na chrzciny,bo u nas w nocy jest masakra.nie wiem czy to jest normalne,ale mala strasznie wierzga wszystkim. Rece pakuje kolo buzi,nogami tak rzuca jakby chciala sie odepchnac. Musze ja w kocyk wiazac,bo inaczej to ja wybudza Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#2336 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2337 |
|
Zakorzenienie
|
informuje, ze dialog ma jakas ogolnopolska awarie (korzystamy tu z jego usług, w starym domku była vectra) i podobno neta nie będzie do jutra do godzin wieczornych...na razie tz komorka sluzy za modem, wiec podczytuje
w każdym razie jak mnie nie ma to znaczy, ze jestem na przymusowym odwyku |
|
|
|
#2338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ze moze go to juz wkurzalo hehehe kto wie a my jechalismy z przyzwyczajenia , do tego to nam wzoraj bylo ciezko zasnac bez niej hehhe bo tak cichoo
|
|
#2339 | |
|
Raczkowanie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
ale jak mala sie zaksztusi to tez sobie daje rade tylko to bylo takie bez dzwieczne..takie dziwne![]() Pediatra nam powiedziala ze jednak chcemy zeby wiecej przybierala i dlatego kazala ja budzic,za malo je ogolnie i dla tego.. Dzis wsumie co 2.5-3.5h jadla 90 to wiecej zjadla,teraz zjadla o 20 to pewnie obudzi sie o 23 i pozniej juz rano,dzis o 8wstala ale wczesniej od 20 do 7spala i nic nie przytyla,dlatego ![]() Wysprzatalam dzis caly dom(dobrze ze malo m2 mielismy gosci niunia dzis byla aniol i UWAGA moja Kochana Kruszynka 2tyg temu zaczela przewracac sie na brzuch a dzis??a dzis z brzucha na plecy!!!le jestem dumnaB-)tyle mam energi przez to ze chyba zaraz drugi raz posprzatam;-)nie mam jak na kompa wejsc przeczytalam co nieco i spadam![]() Ile to radosci A nuna niedaj sie!!! ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2340 |
|
Zakorzenienie
|
szprotka u mnie laktator właśnie wyciągnął tylko 10 ml
A mała ciągła i40 minut...Ja dziś wyszłam pierwszy raz od 4 dni, ale antybiotyk biorę do poniedziałku. I miałam tak: stanik z wkładkami, pieluchę, podkoszulkę i bluzę po szyję![]() karolajn witaaj Magusia nie ważne ile karmień Ważne, że pięknie przybiera. Moja przez dzień też ma 2-3 h karmienia. Z ciekawości jutro policzę, ile nam wychodzi przez dzieńbańka ![]() Ashy coś w tej książce prawdy jest
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:27.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

wybieram się też na zdjęcie kręgosłupa, potrafi już zaboleć sam z siebie :/ mam taki kawałek między środkowymi plecami a dolnymi, że boli czasem jak się położę albo dotknę.. 

07.07.2012
Tyle, że to jest chyba od 4 msc
Dziś z cycuchami już lepiej. Jeszcze tylko suty bolą i skóra schodzi z nich, ale to już 4 dzień antybiotyku, więc musi w końcu. Przy kp chcę zostać bardzo, bo to lubię, tylko to zapalenie dało w kość... Ale te tetrówki... Są dni jak mówię, że jest ok, a są, że mnie wkurzają.

za to żeby wszystko się pięknie złuszczyło i poszło wpiz.du
I nie wiem teraz czy ją kąpać jak sie obudzi, czy dać cycka i pozwolić dalej spać
czyli mamy jeszcze troszkę czasu
Mojemu też się tak czasem robi, jakoś sobie radzi i kaszle. I tak go podnosze biedaka do góry. A jak sobie pomyśle, że mu sie tak zrobi i nie usłysze w nocy to mnie ciarki przechodzą...