Mama wymaga bym jej pomadała finansowo - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-25, 12:10   #241
maryanna3
Zakorzenienie

Dot.: Mama wymaga bym jej pomadała finansowo

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- o z tym akurat się zgadzam, bo to umiejętność, której warto się nauczyć. Zasada: żyję za tyle, ile mam- nie wpadam w długi, bo "muszę mieć..." albo szukam drogi do zwiększenia dochodów.
Jezu ludzie ale ona pisała parę razy, że odkłada kasę na swój biznes, ze ma do tego konto, oszczędności - to jest niegospodarność, to jest pójście drogą matki?

Chwilowo nie ma pracy ale szuka, chwilowo polega na facecie ale nie planuje tego na wieczność. Naprawdę nie rozumiem czego się czepiacie.
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-25, 12:10   #242
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maryanna3 Pokaż wiadomość
Aha i jeszcze co do tego: autorka ma problem z mamą i z takim problemem tu napisała tak w ogóle. Nie jest miłe wysłuchiwać i to jeszcze od osób innych z rodziny że się jest w domyśle wyrodnym dzieckiem, że wszyscy się na Tobie zawiedli podczas gdy człowiek stara się do czegoś dojść własnymi siłami, bez tzw. startu od rodziców. Nie jest miło być ofiarą takiego chorego wpędzania w poczucie winy bo wyraźnie żal matce dupę ściska że jej córka może coś osiągnąć więcej niż ona sama a przy tym nie ma ochoty wszystkiego jej oddawać i bardzo słusznie.

Niby jaką aluzję jej matka daje?Błagam

No i ładnych rzeczy jej życzysz, naprawdę milutko.

Że zacytuję ulubiony mój zwrot z tego wątku: wypisujesz kuriozalne głupoty tutaj az się wierzyć nie chce.

edit: są takie miejsca na świecie gdzie 800 euro to nie jest dużo, ona już uzasadniała jak gospodaruje kasą i na co tam muszą wydawać. Dobrze wiem jak wyglądało życie np. mojej siostry na emigracji i wyśmiałaby Cię z tym czepianiem się o 800 euro a jest to jedna z bardziej odpowiedzialnych i gospodarnych osób które znam. Porównywanie jej do matki która w jej wieku już miała dziecko a później trzasnęła sobie jeszcze parę z facetem w ogóle od początku dobrze nie rokującym to kpina.

To juz takie czepialstwo chyba tylko po to żeby czegoś się czepic, naprawdę.
naprawdę nie rozumiem dlaczego, nadal nie rozumiejąc tego co piszę, odpowiadasz mi w tak niemiłym tonie. Przecież nikogo nie obraziłam, nie wyśmiałam, wbrew temu co piszesz nikomu źle nie życzyłam. Ironią sie nawet nie posłużyłam
Bardzo proszę, postaraj się najpierw zrozumieć co piszę, a potem odpowiadaj.
Wyraziłam swoje zdanie, oczywistym jest dla nie, że ktoś może się ze mną nie zgodzić, to tyle na ten temat.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-25, 12:11   #243
cranberry juice
ctrl alt delete

Mama wymaga bym jej pomadała finansowo

Cytat:
Nie wypowiem się co do 800 euro i wyżycia za to- bo pojęcia nie mam o tym (już po rozmowach ze szwagierką bardziej orientuję się w funtach), ale nie wydaje mi się to sumą "nie do przeżycia".
Na to jest tylko jedna odpowiedź: zależy gdzie to przeżycie. Jest gigantyczna różnica w kosztach życia pomiędzy np. małym miasteczkiem w środkowych Niemczech a Paryżem. Natomiast zwrot w wątku jest przezabawny: autorka powinna nauczyć sie lepiej gospodarowac pieniędzmi, bo nie starcza jej na życie w Amsterdamie?

wtf? jakie to ma znaczenie w kontekście innych opisanych okoliczności? autorka ma sie nauczyć lepiej gospodarowac pieniędzmi, zeby mieć na wspomożenie matki, która bierze kredyty na prezenty na wesele?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-25, 12:13   #244
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Jezu ludzie ale ona pisała parę razy, że odkłada kasę na swój biznes, ze ma do tego konto, oszczędności - to jest niegospodarność, to jest pójście drogą matki?
Jednocześnie twierdzi, że to co ma to mało i bez swojego faceta sobie finansowo nie poradzi.
nie kłoci ci się to z tymi oszczęnościami i odkładaniem? Ona odkłada czy jej facet?

Stary 2013-08-25, 12:13   #245
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Na to jest tylko jedna odpowiedź: zależy gdzie to przeżycie. Jest gigantyczna różnica w kosztach życia pomiędzy np. małym miasteczkiem w środkowych Niemczech a Paryżem. Natomiast zwrot w wątku jest przezabawny: autorka powinna nauczyć sie lepiej gospodarowac pieniędzmi, bo nie starcza jej na życie w Amsterdamie?

wtf? jakie to ma znaczenie w kontekście innych opisanych okoliczności? autorka ma sie nauczyć lepiej gospodarowac pieniędzmi, zeby mieć na wspomożenie matki, która bierze kredyty na prezenty na wesele?

- aha i TO właśnie wyczytałaś z moich postów?
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-25, 12:15   #246
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
z Twoich to nie...

Stary 2013-08-25, 12:15   #247
madana
Zakorzenienie

Cytat:

Chwilowo nie ma pracy ale szuka, chwilowo polega na facecie ale nie planuje tego na wieczność. Naprawdę nie rozumiem czego się czepiacie.
- no i widzisz, nie rozumiem zasady odkładania , gdy dziaduje się na co dzień- i nie chodzi o rozrzutne życie, ale takie normalne, ze na rachunki, jedzenie i codzienność starcza- kiszenia kasy za wszelką cenę nie rozumiem. Nawet gdy mowa o potencjalnym biznesie, gdzie pierwszym pracownikiem ma być matka.
Stary 2013-08-25, 12:17   #248
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Jednocześnie twierdzi, że to co ma to mało i bez swojego faceta sobie finansowo nie poradzi.
nie kłoci ci się to z tymi oszczęnościami i odkładaniem? Ona odkłada czy jej facet?
Luba, czytaj Oboje odkładają. Z pracy.

Ale autorka jest chwilowo na zasiłku, który wynosi 800€ i napisała, że nie utrzymałaby się za to samodzielnie. Że tak po prawdzie gdyby miała się z chłopakiem dzielić wszystkimi wydatkami na pół, to by jej nawet na własne potrzeby nie starczyło, a co dopiero pomaganie matce. Więc jeśli ma teraz wysyłać te 100€ matce co miesiąc, albo pożyczać 50 na wieczne nieoddanie, to robiłaby to z kasy faceta.

I dodała, że miała podjąć pracę i obiecała matce przelew z pierwszej wypłaty. Na razie tych wypłat NIE MA, więc NIE MA również kasy dla matki.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2013-08-25 o 12:18
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-25, 12:17   #249
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
A nie, pewnie z moich nieważne, że zaznaczyłam wyraźnie (wiedząc co zostanie mi zarzucone), że nie, nie powinna pomagać matce.

naprawdę coraz częściej zauważam, że wizażanki nie czytają, albo interpretują posty rozmówców po swojemu, zamiast próbować zrozumieć co autor posta pisze.
Aż tak mi się jednak nie nudzi, żeby po pare razy tłumaczyć to co raz wyraźnie napisałam.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2013-08-25 o 12:20
Stary 2013-08-25, 12:18   #250
cranberry juice
ctrl alt delete

niech mnie ktoś poprawi, jeżeli sie mylę: oszczędności autorki pochodzą z czasu, kiedy pracowała i zarabiała 1200. Teraz jest na zasiłku, 800 euro. Gdzie tu jest coś niespojnego?

Stary 2013-08-25, 12:19   #251
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
- no i widzisz, nie rozumiem zasady odkładania , gdy dziaduje się na co dzień- i nie chodzi o rozrzutne życie, ale takie normalne, ze na rachunki, jedzenie i codzienność starcza- kiszenia kasy za wszelką cenę nie rozumiem. Nawet gdy mowa o potencjalnym biznesie, gdzie pierwszym pracownikiem ma być matka.
To jest sytuacja chwilowa że ona nie ma pracy ile razy ma napisać że nie planuje tam żyć wiecznie na zasiłku i utrzymaniu faceta? Kiedy znajdzie robotę to zapewne poprawi się status materialny ich obojga bo mają wspólną kasę.
Czego konkretnie nie rozumiesz? Bo nie pisała o żadnym dziadowaniu, żyją na przyzwoitym poziomie tam za granicą, bez zbytków ale jest ok, gdy pracowała było jeszcze lepiej. Nie rozumiesz nie wydawania na pierdoły kiedy się chce oszczędzić na swój biznes?
Stary 2013-08-25, 12:21   #252
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Ale nie poradzi sobie sama na zasiłku, tak napisała, z normalną pensją, jak znajdzie prace dałaby radę. Poza tym w razie najgorszego, jakby nie miala kasy na jedzenie - ma oszczędnosci. Jak dla mnie autorka jest gospodarna, wiekszosc osob ktore znam jak maja kase to to co im zostaje po zaplaceniu rachunkow i odlozeniu na jedzenie, wydaja na jakies drogie ciuchy, mcdonaldy itd., zamiast odlozyc te kase i oszędzac na jakis wazniejszy cel.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-25, 12:21   #253
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
niech mnie ktoś poprawi, jeżeli sie mylę: oszczędności autorki pochodzą z czasu, kiedy pracowała i zarabiała 1200. Teraz jest na zasiłku, 800 euro. Gdzie tu jest coś niespojnego?

Niespójne jest tu wybiórcze czytanie niektórych wizażanek, które na siłę starają się coś autorce udowodnić. A to że kłamie, bo na potrzeby odpowiedzi na pytanie rozdzieliła domowy budżet na dwie osoby, a to że od lat całą kasę odkłada jej facet, bo ona chwilowo ma 400€ mniej ze względu na brak pracy.
Stary 2013-08-25, 12:24   #254
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Niespójne jest tu wybiórcze czytanie niektórych wizażanek, które na siłę starają się coś autorce udowodnić. A to że kłamie, bo na potrzeby odpowiedzi na pytanie rozdzieliła domowy budżet na dwie osoby, a to że od lat całą kasę odkłada jej facet, bo ona chwilowo ma 400€ mniej ze względu na brak pracy.
Generalnie z tego wątku zrobił się po prostu burdel. Wiedziałam, że jak się skończy czepianie tego jaka jest wyrodna to zacznie tego jaka jest niegospodarna. Ale porównanie jej że kroczy drogą matki to moim zdaniem pójście krok za daleko i jest to zwyczajnie chamskie, zważywszy że dziewczyna stara się wyjść na prostą i osiągnąć coś więcej ma widać przyzwoitego faceta a tu się jej prorokuje, że on na pewno się rozpije/zostawi ją i tyle z tego wszystkiego będzie Żenada.
Stary 2013-08-25, 12:24   #255
madana
Zakorzenienie

A ty uważasz, ze ja uważam , ze ona to tak na stałe na zasiłku i chłopie? że nie ma prawa do normalnego i fajnego życia za granicą? MA.
Tyle że dziewczyna jest emocjonalnie uwikłana, bo matka zarzuca jej , ze jest złą córką, która "nie pomaga", a jako pomoc matka rozumie stałe opodatkowanie się na rzecz tej matki. I nie, wg mnie nie powinna odpalać matce regularnie tej kasy- nie przy podejściu matki do kasy i traktowaniu dziecka jako tego, kto ma teraz "dług" spłacić, bo pani raczyła dziecko urodzić i karmić/ubierać do jakiegoś czasu.
Do tego chóru "mamusi się należy" dołączyła teraz babcia i najlepsze co byłoby dla dziewczyny, to spadanie z domu za granicę.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-08-25 o 12:26
Stary 2013-08-25, 12:26   #256
anannke
Zakorzenienie

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42438782]Jasne, rozumiem Twoja argumentacje. Nikt chyba jednak nie jezdzi z pieniedzmi wyliczonymi co do grosza. Sama zaplanowalas wyjazd madrze. Mialas pieniadze w zapasie. I to tym wlasnie pisalam. Jesli mialabym tylko te 400 euro wyliczone z gory co do grosza i niewielka kwota mialaby stanowic wyrwe w moich finansach to uwazam, ze w takim razie na wycieczke nie byloby mnie stac.
Zreszta tak rozgarnieta osoba przygotowuje sie do wyjazdu: mysli poniekad o przyszlosci. Krotkiej, bo krotkiej, ale jednak.

(...)[/QUOTE]

Oceniasz wszystkich tylko swoją miarą jak widać... A kreujesz się na taką światową doświadczoną obeznaną kobietę.

Ciekawe ile osób uważa że skoro mają całą zaplanowaną kwotę to ich nie stać na coś... Czasem nie trzeba mieć zapasu w ręce a jedynie mieć plan że jakby coś się stało i potrzebne byłoby więcej pieniędzy (bo wszystkich sytuacji się nie przewidzi) to skąd je wziąć - może pożyczka, może skarpetka, może własne konto - możliwości jest co najmniej kilka...

Cytat:
Jak to mówią: "wizaż óczy"
Naprawdę będąc osobą mocno dorosłą już, żyję sobie (i takie przykłady mam wokół) w błogim przeświadczeniu, że to rodzice są odpowiedzialni za dzieci, że nie muszą wymagać, gdy dziecię lat 18 skończy, by dokładało się do rachunków, a najlepiej to by spadało z chałupy i głowy oraz "kieszeni" nie zawracało. Ba- widzę wokół , jak rodzice pomagają swoim dzieciom, które studiują, nie uważając, ze dzienne studia = pełne własne utrzymywanie (chociaż będę oczekiwać, aby dla własnej zaradności synowie wtedy już za jakąś pracą się rozglądali) - ba, jeśli mogą, pomagają w sposób różny.
I wg tego, co dalej widzę z kolei u starszych ode mnie znajomych z rodzicami w wieku powyżej 60/70+ - to wtedy z reguły oni pomagają rodzicom, bo często emerytury są niewielkie i np. wykupują leki, opłacają jakieś rachunki itp. - TAK widzę zasadę wzajemnego pomagania w rodzinie. Cóż, wg niektórych tak wcale to nie wygląda.
Bo nagle okazuje się, ze rodzic może spokojnie swoimi życiowymi decyzjami/wyborami (chłop alkoholik i 4 dzieci z nim) obarczyć dorosłe dziecko, które musi samo -lepiej/gorzej- startować w dorosłe życie.

Nie wypowiem się co do 800 euro i wyżycia za to- bo pojęcia nie mam o tym (już po rozmowach ze szwagierką bardziej orientuję się w funtach), ale nie wydaje mi się to sumą "nie do przeżycia".
Też mi się wydawało że taki jest mniej więcej cykl życia rodzinnego. Nie wiem ale zawsze myślałam że ludzie decydują się na dzieci nie po to żeby te ich potem sponsorowały a z wyższych pobudek... No ale widać że w dobie dużych zmian społecznych powinny zajść także takie zmiany że dziecko w dniu 18 urodzin powinno przyjść z umową o pracę tak aby nie żerować na rodzicach i dostać w prezencie listę jaki ma dług u rodzicieli począwszy od dnia urodzin przez te 18 lat ze wszystkimi nakładami jakie rodzice na nie poczynili (od pieluch i wyrównania strat jakie matka poniosła karmiąc piersią poprzez jedzenie zużycie mediów po ubrania, wycieczki kolonie ubezpieczenia i leki). Najlepiej jeszcze zasponsorować rodzicielce operację plastyczną przywracająca jej "stan" sprzed urodzenia.

W ogóle większość strasznie spłyciła temat uczepiwszy się tego jednego wyjazdu i 50zł. A cała powaga problemu została sprowadzono do kpin i ironii. A to że matka autorki oczekuje comiesięcznego datku w postaci min. 100 euro to już nieistotne. Pomijając fakt że prowadzi gospodarstwo z babcią, wujkiem i zarabiającym synem to najważniejsze w tym wszystkim jest to że autorka dała matce tylko 1000zł przez dwa lata i pojechała sobie do Zakopca.

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2013-08-25 o 12:31
anannke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-25, 12:30   #257
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
A ty uważasz, ze ja uważam , ze ona to tak na stałe na zasiłku i chłopie? że nie ma prawa do normalnego i fajnego życia za granicą? MA.
Tyle że dziewczyna jest emocjonalnie uwikłana, bo matka zarzuca jej , ze jest złą córką, która "nie pomaga", a jako pomoc matka rozumie stałe opodatkowanie się na rzecz tej matki. I nie, wg mnie nie powinna odpalać matce regularnie tej kasy- nie przy podejściu matki do kasy i traktowaniu dziecka jako tego, kto ma teraz "dług" spłacić, bo pani raczyła dziecko urodzić i karmić/ubierać do jakiegoś czasu.
Do tego chóru "mamusi się należy" dołączyła teraz babcia i najlepsze co byłoby dla dziewczyny, to spadanie z domu za granicę.
Piszesz rzeczy oczywiste, o których wszystkie tu pisałyśmy i oczywiście jak najbardziej się zgadzam
Ale nijak się to ma do tego postu:
Cytat:
- o z tym akurat się zgadzam, bo to umiejętność, której warto się nauczyć. Zasada: żyję za tyle, ile mam- nie wpadam w długi, bo "muszę mieć..." albo szukam drogi do zwiększenia dochodów.
*przed edycją
Gdzie zgodziłaś się z Lubą co było jakimś zasugerowaniem dziewczynie że faktycznie jest niegospodarna czy nieodpowiedzialna+wdaje się w matkę. Ja tego nie widzę i kompletnie się z tym nie zgadzam i wybacz, ale to wygląda trochę tak jakbyś na siłę musiała sie z tą użytkowniczką zgodzic nieważne co by napisała ale oczywiście mogę się mylić.
Stary 2013-08-25, 12:35   #258
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Gdzie zgodziłaś się z Lubą co było jakimś zasugerowaniem dziewczynie że faktycznie jest niegospodarna czy nieodpowiedzialna+wdaje się w matkę.
- widzisz, żyjesz za tyle, ile masz- masz 800 euro- nie ma bata, żyjesz za tyle, dopóki nie zwiększą ci się dochody- tniesz, co musisz- moja pierwsza wypłata sprzed wielu lat była tak mała, że śmiać mi się dzisiaj chce- ale musiała mi wystarczyć, w długi nie popadłam, za to okres mniejszych dochodów nauczył mnie gospodarowania kasą . Potem dochody mi się zaczęły zwiększać, gorzej jest za to, gdy ma się dochody większe, a zmniejszają się- to trudniejsze, bo do dobrego łatwo się przyzwyczaić, może dlatego teraz dziewczynie wydaje się, ze "nie da się".
O tym pisze Luba- żyjesz za tyle, ile masz i musi ci to wystarczyć.

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-08-25 o 12:42
Stary 2013-08-25, 12:37   #259
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)

No ja uważam, że autorka niczego złego nie robi, a sama czytając wątek wczoraj aż przecierałam ze zdziwienia oczy czytając wypowiedzi jamestown. Przekręcanie faktów, dopisywanie jakiejś teorii spiskowej autorce na siłę itp Tak daleko zabrnęła w swoich oskarżeniach, że teraz ciężko się z tego wycofać

Co do 800 e zasiłku, czyli środkow finansowych jakie teraz ma do dyspozycji autorka. Sama mieszkam za granica, i niestety muszę się zgodzić z autorką, że to wclae zawrotna kwota nie jest, przekładając na realia życia za granica. Faktycznie, wynajecie pokoju lub mieszkania kosztuje, im większe miasto, tym opłaty wyższe, do tego rachunki, jedzenie i niewiele z tej "zawrotnej" w przeliczeniu na złotówki kwoty zostanie. Ale autorka przeciez pisze, ze to tymczasowa sytuacja, bo ciagle szuka pracy. Bedąc na zasiłku w Pl z pewnościa z pewnością nawet na jedzenie by Jej nie starczyło.

Nie wierzę, o czym pisała Luba, aby czteroosobowa rodzinka za granicą utrzymała się na dobrym poziomie za 1300 e i jeszcze straczyło jej na zagraniczne wakacje! Chyba, ze za dwie wypłaty w tej kwocie, wtedy i owszem! Chyba, że dochodzą do tego zasiłki na bezrobotną osobę i dzieci, wtedy byłabym skłonna uwierzyć.

Co do pomocy matce, zgadzam się z dziewczynami, pomoc rodzicom się nalerzy, ale w sytuacji gdy NAPRAWDE tej pomocy potrzebuja, gdy bez tego nie beda w stanie sie utrzymac. Ale w 1 kolejnosci, o czym już tu pisała bardzo madrze mary poppins, matka powinna usiąść i przemyśleć swoją sytuację finansową, opracować budżet, uciąć zbędne wydatki, a gdyby i to nie pomogło, to mozna prosić o wsparcie córkę. Ale właśnie-prosić, nie żądać. Brak wdzięczności za okazaną pomoc i postawa roszczeniowa raczej bardzo żle świadczą o matce.

A autorka jak najbardziej ma prawo wydawać swoje pieniądze wedle swojego gustu, nie szastała kasą na prawo i lewo, nie wybywała na zagraniczne wojaże, a przeciwnie, czuła się w obowiążku zakupić bez zbędnych upominań ze strony matki zywność do domu, przwozić prezenty licznej rodzinie a także zabierać młodsze rodzeństwo do zoo i inne atrakcje.

Nie jest więc wyrodną córką, pomaga na miarę możliwości. A zresztą, moim zdaniem nawet jakby i zarabiała kokosy, to i tak odradzałabym jej finansowanie matki, bo ta przyjęłaby to jako oczywistość, i nic by się nie nauczyła, jak nalezy zarządzać finansami!

Dodam jeszcze, z własnego doświadczenia, jak to mojego Tż rodzice czy moi rodzice, nie chcą, aby się im dokładać czy ich wspierać finansowo, mimo, że my jesteśmy za granicą. Matka Tż jest od dawna na emeryturze, ojciec stracił pracę w tym roku, więc jest na zasiłku. Mają oszczędności, ale nie chcą ich trwonić, zaczęli więc po prostu oszczędzać. Mimo to, są zbyt dumni, by przyjąć od nas jakąkolwiek kase, nie ma o tym mowy. Podczas pobytu w Pl zrobiliśmy kilka razy zakupy, czuli sie tym urażeni. Moi rodzice to samo. Co innego, jakby na prawdę na kromkę chleba nie było ich stać, ale skoro sobie radzą, nie oczekuja i nie chcą wsparcia od dzieci. Mamy dla siebie odkładać. To ich słowa...

Edytowane przez ewelajna25
Czas edycji: 2013-08-25 o 12:48
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-25, 12:41   #260
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaabbbcccd Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o finanse mojego partnera i moje - żyjemy razem, nie rozliczamy się z tego, kto za co zapłacił, kto co kupił i kto teraz powinien.

Ale w przypadku gdybyśmy właśnie mieli dzielić się kosztami po połowie wyglądało by to ten sposób (przedstawię tylko i wyłącznie MOJĄ sytuację, bo on zarabia dużo więcej, ale w tym momencie nie ma to znaczenia żadnego):

Kiedys(tzn mając prace) zarabiałam około 1000-1200 euro miesięcznie (w zaleznosci od ilosci godzin pracy)
z czego 500 euro idzie na mieszkanie(po połowie)
100 euro - ubezpieczenie
około 200 euro na jedzenie (tylko dla mnie)
100-150 inne wydatki i opłaty
100 - dojazdy do pracy

co daje 100o euro, przy czym gdy bylo wiecej pracy mam 200 euro dla siebie, jak nie bylo godzin to praktycznie rzecz biorąc - nie mialam nic.

Jednak mogę sobie pozwolić na różne rzeczy typu kosmetyki czy ubrania tylko i wyłącznie dzieki mojemu facetowi, który bardzo dużo mi pomaga.

Obecnie to juz jest caaaałkiem inaczej bo zasiłku biorę 800 euro, wiec jak by nie patrzyc, gdyby nie chłopak nawet nie dałabym rady sie tu utrzymac.

W związku z powyzszym na poczatku napisałam, że ja odłożyłam kase na Zakopane, a pozniej ze chlopak prawie za wszystko zapłacił, bo analizując sytuacje i nasze finanse to własnie tak wygląda.
Cytuję post na którym się, między innymi, opierałam.
Z tego postu nie wynika, że gdy autorka pracowała radziła sobie bez pomocy faceta. I nie widać tutaj, żeby, gdy pracowała, odkładała cokolwiek, bo nie miała z czego, po prostu.
Ale za to widać, że bez faceta, czy pracuje, czy nie, nie poradziłaby sobie.
naprawdę uważam, że dziewczyna w tym wieku powinna mysleć przede wszystkim o sobie i zacząć myśleć trochę bardziej oszczędnie i perspektywicznie. Uważam nadal, że autorka jest niegospodana i dla włsnego dobra powinna zacząć naprawdę oszczędzać lub chociaż nauczyć się żyć tak, żeby potrafić się samej utrzymać. Bo jak widac jak miała więcej niż 800 euro to też jej nie starczało.
Mamie też nie starczają pieniądze, którymi dysponuje.
I dlatego twierdzę, że autorka idzie tą samą drogą.
Tyle.

edyja. Tak jak pisze madana, powinno być tak krawiec kraje jak mu materii staje, trzeba od początk nauczyć się gospodarować tym co się ma, bo inaczej to będzie bardzo trudno, co widać na przykładzie mamy autorki. Kobieta ma niemało a ciągle jej brakuje. Autorka też nie ma marnych ochłapów a jednak gdyby coś tam, to jej nie starczy.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2013-08-25 o 12:48
Stary 2013-08-25, 12:41   #261
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
- widzisz, żyjesz za tyle, ile masz- masz 800 euro- nie ma bata, żyjesz za tyle, dopóki nie zwiększą ci się dochody- tniesz, co musisz- moja pierwsza wypłata sprzed wielu lat była tak mała, że śmiać mi się dzisiaj chce- ale musiała mi wystarczyć, w długi nie popadłam, za to okres mniejszych dochodów nauczył mnie gospodarowania kasą . Potem dochody mi się zaczęły zwiększać, gorzej jest za to, gdy ma się dochody większe, a zmniejszają się- to trudniejsze, bo do dobrego łatwo się przyzwyczaić, może dlatego teraz dziewczynie wydaje się, ze "nie da się".
Nie wiemy czy się nie da, czy autorka tylko tak uważa. Wpisałam sobie w google hasło, które proponowała, i faktycznie ciężko znaleźć ofertę tańszą niż 600€, a nie sam wynajem mieści się w miesięcznych kosztach. Tak czy siak autorka w takiej sytuacji się nie znajduje, więc nie wiem, co niewłaściwego jest w tym, że na dzień dzisiejszy twierdzi, że nie utrzymałaby się za 800€. Może by się utrzymała, ale cały dzynks polega na tym, co chciała tym przekazać - że sama jako osoba ma niewiele, że i tak wydaje wszystkie swoje pieniądze na życie, a resztę musi na dzień dzisiejszy zapewnić chłopak, m.in. kwotę do odłożenia. Że nie czuje tego, bo mają wspólny budżet, ale nie może sobie pozwolić na dawanie kasy matce, bo gdyby rozdzielić ich dochody, to wychodzi na to, że albo płaciłaby matce z jego pieniędzy, albo on by ją utrzymywał.
Stary 2013-08-25, 12:44   #262
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Nie no, na wycieczkę byłoby Cię stać, bo ona kosztowałaby te 400€ - tak na logikę. Po prostu nie byłoby Cię już stać na danie komuś 50€, chyba że kosztem wycieczki. Myślę, że dobrze jest mieć zapas, ale jednocześnie dziwnie zakładać, że się będzie w sytuacji, w której trzeba komuś podarować 1/5 całego budżetu.
Tu sie po czesci zgadzam.

Cytat:
Napisane przez Black Rainbow Pokaż wiadomość

Dlaczego Jamestown tak mocno czepia się autorki? Dlaczego nie przyczepi się do matki, która pali, pije, bierze zbędne kredyty? Skoro matka jest w młodym wieku, ma dwie sprawne ręce, to dlaczego nie pójdzie do dodatkowej pracy, choćby na pół etatu? Dlaczego nie poprosi o pomoc swoich dzieci w wieku 16 i 19 lat? Spore dzieciaki, mogłyby pójść do roznoszenia ulotek chociażby. A dlaczego matka nie pójdzie do opieki społecznej po jakiś zasiłek? Skoro ma czwórkę dzieci, to na tak liczną rodzinę próg dochodowy jest znacznie większy, a mama pracując i otrzymując alimenty pewnie go nie przekracza. Jak nie dostanie zasiłku, to może dostanie pomoc żywieniową, która przysługuje znacznie większej liczbie osób? Może niech wniesie o podwyżkę alimentów?
A Ty czytasz moje posty, czy tylko zgadujesz co w nich napisalam. Chyba juz 5 razy o tym pisalam. Dla Ciebie zrobie wyjatek i powtorze wszystko po raz kolejny. Ostatni.
Kredyty skomentowalam od razu. Pisalam o nich parokrotnie. Dziwne, ze ani razu tego nei dostrzeglas.
Porywajaca zmiane z "nie wiem, co robi moja mama z kasa, nie wydaje na glupoty z tego, co wiem" na "wiem na pewno, ze matka pali paczke dziennie i pije"" tez komentowalam wielokrotnie. Jesli ktos czegos nie wie, a chwile pozniej doznaje oswiecenia i jeszcze dochodza nowe fakty to dla mnie sciemnia. Ciezko sie wiec do wymyslow odnosic.
O ile dobrze pamietam, matka bierze zasilek. Z pomocy spolecznej w szerokim zakresie korzysta.

Cytat:
W ilu wątkach naskakuje się na dziewczyny, które piszą, że rodzice są źli pieniądze mają/nie mają i nie chcą/nie mogą dać im na nowe spodnie? "Idź do pracy, usamodzielnij się, wystarczy, że rodzice dają Ci jeść i dach nad głową".
I co to ma do rzeczy? Piszesz o dwoch roznych sytuacjach. Skoro rodzice loza na dziecko przez te 18 lat lub dluzej to chyba korona dziecku z glowy nie spadnie, gdy drobna kwote okazjonalnie wspomoze rodzine?

Cytat:
Dziewczyna od kilku lat nie mieszka w domu rodzinnym, próbuje coś osiągnąć, uzbierać pieniądze, bo jej matka NIGDY nie będzie w stanie jej pomóc finansowo. Niestety, chwilowo nie ma pracy, chłopak ją w połowie utrzymuje, ale dowiaduje się, że jest podła, bo nie daje co miesiąc pieniędzy matce, która lubi sobie popalić i wziąć kredycik na czyjąś 18-nastkę
Pomoc finansowo? Matka dawala jej kase, kiedy tylko mogla. Nieco realizmu. To logiczne, ze wiecej da Kulczyk niz kobieta z czworka dzieci na karku. Nie znaczy to jednak, ze nie dala tyle, ile mogla i nie zrobila wszystkiego, co mogla.

Cytat:
Jamestown, fajnie, że chwalisz się tym, iż dajesz rodzinie kosmetyki za 600 złotych oraz perfumy. Tylko wiesz, naprawdę nie każdego na to stać. Dla niektórych 500 złotych to niewielka pomoc, a dla innych 200 złotych jest sporym wyrzeczeniem.
Nie chwale sie. Drabina zapytala szukajac w gronie hipokryty, wiec odpowiedzialam.
Zgadzam sie z dalsza czescia wypowiedzi. Uwazam jednak, ze skoro dla kogos 200 zlotych to taki ogromny wydatek to nie stac go na wycieczki. I tyle.

Cytat:
Tez juz o tym pisalam, ale logicznej odpowiedzi nie bylo.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-25, 12:45   #263
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Z tego postu nie wynika, że gdy autorka pracowała radziła sobie bez pomocy faceta. I nie widać tutaj, żeby, gdy pracowała, odkładała cokolwiek, bo nie miała z czego, po prostu.
Przecież jest napisane jak wół, że jej zostawało w lepszych miesiącach 100-200€. Wierzę, że to odkładała, albo przeznaczała na inne swoje potrzeby. Jeśli napisała, że chłopak jej kupował kosmetyki to znaczy, że by sobie nie poradziła bez niego? Może po prostu nie odkładałaby tyle, albo kupowała tańsze, ale po prostu nie musiała, bo chłopak mógł i chciał jej te kosmetyki kupić?
Stary 2013-08-25, 12:46   #264
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Cytuję post na którym się, między innymi, opierałam.
Ale za to widać, że bez faceta, czy pracuje, czy nie, nie poradziłaby sobie.
naprawdę uważam, że dziewczyna w tym wieku powinna mysleć przede wszystkim o sobie i zacząć myśleć trochę bardziej oszczędnie i perspektywicznie. Uważam nadal, że autorka jest niegospodana i dla włsnego dobra powinna zacząć naprawdę oszczędzać lub chociaż nauczyć się żyć tak, żeby potrafić się samej utrzymać. Bo jak widac jak miała więcej niż 800 euro to też jej nie starczało.
Mamie też nie starczają pieniądze, którymi dysponuje.
I dlatego twierdzę, że autorka idzie tą samą drogą.
Tyle.
Dokladnie.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-25, 12:50   #265
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiemy czy się nie da, czy autorka tylko tak uważa. Wpisałam sobie w google hasło, które proponowała, i faktycznie ciężko znaleźć ofertę tańszą niż 600€, a nie sam wynajem mieści się w miesięcznych kosztach. Tak czy siak autorka w takiej sytuacji się nie znajduje, więc nie wiem, co niewłaściwego jest w tym, że na dzień dzisiejszy twierdzi, że nie utrzymałaby się za 800€. Może by się utrzymała, ale cały dzynks polega na tym, co chciała tym przekazać - że sama jako osoba ma niewiele, że i tak wydaje wszystkie swoje pieniądze na życie, a resztę musi na dzień dzisiejszy zapewnić chłopak, m.in. kwotę do odłożenia. Że nie czuje tego, bo mają wspólny budżet, ale nie może sobie pozwolić na dawanie kasy matce, bo gdyby rozdzielić ich dochody, to wychodzi na to, że albo płaciłaby matce z jego pieniędzy, albo on by ją utrzymywał.
Chciałam Ci odpowiedzieć madana ale dokładnie to co chcialam napisać napisała mary

a tu jest ten problematyczny post o kasie bo zdaje się że niektórzy mają słaba pamięć albo nie umieją czytać:
Cytat:
Napisane przez aaabbbcccd Pokaż wiadomość
Może jeszcze wytłumaczę pewną kwestię, bo już mnie tu ktoś posądził o kłamstwo...

Jeżeli chodzi o finanse mojego partnera i moje - żyjemy razem, nie rozliczamy się z tego, kto za co zapłacił, kto co kupił i kto teraz powinien.

Ale w przypadku gdybyśmy właśnie mieli dzielić się kosztami po połowie wyglądało by to ten sposób (przedstawię tylko i wyłącznie MOJĄ sytuację, bo on zarabia dużo więcej, ale w tym momencie nie ma to znaczenia żadnego):

Kiedys(tzn mając prace) zarabiałam około 1000-1200 euro miesięcznie (w zaleznosci od ilosci godzin pracy)
z czego 500 euro idzie na mieszkanie(po połowie)
100 euro - ubezpieczenie
około 200 euro na jedzenie (tylko dla mnie)
100-150 inne wydatki i opłaty
100 - dojazdy do pracy

co daje 100o euro, przy czym gdy bylo wiecej pracy mam 200 euro dla siebie, jak nie bylo godzin to praktycznie rzecz biorąc - nie mialam nic.

Jednak mogę sobie pozwolić na różne rzeczy typu kosmetyki czy ubrania tylko i wyłącznie dzieki mojemu facetowi, który bardzo dużo mi pomaga.

Obecnie to juz jest caaaałkiem inaczej bo zasiłku biorę 800 euro, wiec jak by nie patrzyc, gdyby nie chłopak nawet nie dałabym rady sie tu utrzymac.

W związku z powyzszym na poczatku napisałam, że ja odłożyłam kase na Zakopane, a pozniej ze chlopak prawie za wszystko zapłacił, bo analizując sytuacje i nasze finanse to własnie tak wygląda.
Po 1. napisane jest to na 2 stronie czyli wcale nie tak późno, po 2. wytłumaczone na specjalne życzenie wizażanki(czyli odpowiedź na sugerowanie jej że jest kłamczuchą). Gdy pracowała zostawało jej czasem 200 euro na czysto co mogła przeznaczać na co chciała podejrzewam że były to oszczędności właśnie. Chłopak pomagał o tyle że kupował jakieś ciuchy czy kosmetyki ale nie są to rzeczy niezbędne-poradziłaby sobie bez niego. Teraz faktycznie po utracie pracy-nie poradziłaby sobie ale jak pisalam, jest to sytuacja przejściowa i ona nie zamierza już zostać bezrobotną.

Ot, wypadek losowy i szczęście w postaci mądrego faceta.

Więc pisanie jej, że klamie i że idzie drogą matki jest dla mnie niedorzeczne po prostu.

Edytowane przez maryanna3
Czas edycji: 2013-08-25 o 13:06
Stary 2013-08-25, 13:07   #266
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Przecież jest napisane jak wół, że jej zostawało w lepszych miesiącach 100-200€. Wierzę, że to odkładała, albo przeznaczała na inne swoje potrzeby. Jeśli napisała, że chłopak jej kupował kosmetyki to znaczy, że by sobie nie poradziła bez niego? Może po prostu nie odkładałaby tyle, albo kupowała tańsze, ale po prostu nie musiała, bo chłopak mógł i chciał jej te kosmetyki kupić?
Ja jeszcze dodam, że jestem gorącą zwolenniczką nauki gospodarowania forsą, ale trochę inaczej niż to obecnie się czyni.
Większość młodych ludzi w Polsce przeskakuje niejako z domu rodziców do wspólnoty z partnerem, nie mając okazji żyć całkowicie samodzielnie, to znaczy tak, żeby być zdanym tylko na siebie, żyć z własnej wypłaty.
Tutaj także tak młodzi ludzie robią, ale jednak widzę też wielu młodych ludzi, którzy właśnie żyją z własnej wypłaty, wynajmują pokoje, radzą sobie wcale nie za jakąś wielką pensję i ... no właśnie, radzą sobie. Uczą się gospodarowania tym co mają. Sami.
Oczywiście nie twierdzę, że autorka ma rzucić chłopaka i próbować sie utrzymać za to co ma, ale po prostu chcę jej powiedzieć, ze powinna trochę bardziej patrzeć na to co ma, jako na pieniądze, które musiałyby jej wystarczyć na samodzielne życie, a nie powtarzać ciągle "bez chłopaka sobie nie poradzę".
Bo jej mama też ciągle "bez kogoś tam sobie nie poradzi" i do niczegoi dobrego jej to nie doprowadziło.

Stary 2013-08-25, 13:09   #267
Linka25
Zakorzenienie

Również odnoszę wrażenie że autorka mogłaby nieco odpowiedzialniej podchodzić do kestii pieniędzy. W końcu jest na zasiłku, a poszukiwania pracy sobie odpuszcza i jedzie do Polski "na wakacje" na dłuzszy czas itp. Ja będąc na jej miejscu prawdopodobnie najpierw szukałabym nowej pracy no i starała się wyżyc z tego zasiłku, odmawiając sobie nawet tego niedrogiego przecież Zakopca. Fakt, Zakopiec niedrogi, ALE chwilowo można się z nim wstrzymać, znalezienie pracy ważniejsze czy nie? Tak więc uważam, ze niestety częściowo autorka powila zachowanie matki.

Co do matki jednak, kompletnie nie zgodzę się z zarzutem że autorka wspomogła matkę tylko 1 tys złotych. To bardzo źle świadczy o matce że przyjmuje jakąkolwiek pomoc, ba jeszcze jej wymaga.
Ja próbowałabym najpierw kasę zarobić, potem skorzystać z jakiejś pomocy (państwa) ew. pożyczyc w banku czy od znajomych czy rodziny ale w ostatecznosci od dziecka.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-25, 13:13   #268
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Większość młodych ludzi w Polsce przeskakuje niejako z domu rodziców do wspólnoty z partnerem, nie mając okazji żyć całkowicie samodzielnie, to znaczy tak, żeby być zdanym tylko na siebie, żyć z własnej wypłaty.
Bo w polskich realiach mało kto potrafiłby się finansowo sam utrzymać. Albo z rodzicami, albo z partnerem związkowym, albo ze znajomymi. Sam jakby miał wynajmowac mieszkanie, oplacac wszystko to by musial zarabiac co najmniej 2500zł netto. A wiekszosc zarabia 1200-2000.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-25, 13:19   #269
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Bo w polskich realiach mało kto potrafiłby się finansowo sam utrzymać. Albo z rodzicami, albo z partnerem związkowym, albo ze znajomymi. Sam jakby miał wynajmowac mieszkanie, oplacac wszystko to by musial zarabiac co najmniej 2500zł netto. A wiekszosc zarabia 1200-2000.
I dlatego przykładacie do autorki "swoją miarę" i tak się oburzacie, że ktoś jej śmie mówić, że jest niegospodarna. Ale ona mieszka w innych realiach.
A z tego co kojarzę, to ona wręcz mieszka w kraju, gdzie młodzi ludzie bardzo wcześnie wyfruwają z domów rodzinnych i to wcale nie do partnerów.

Stary 2013-08-25, 13:30   #270
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Ja jeszcze dodam, że jestem gorącą zwolenniczką nauki gospodarowania forsą, ale trochę inaczej niż to obecnie się czyni.
Tutaj także tak młodzi ludzie robią, ale jednak widzę też wielu młodych ludzi, którzy właśnie żyją z własnej wypłaty, wynajmują pokoje, radzą sobie wcale nie za jakąś wielką pensję i ... no właśnie, radzą sobie. Uczą się gospodarowania tym co mają. Sami.
Oczywiście nie twierdzę, że autorka ma rzucić chłopaka i próbować sie utrzymać za to co ma, ale po prostu chcę jej powiedzieć, ze powinna trochę bardziej patrzeć na to co ma, jako na pieniądze, które musiałyby jej wystarczyć na samodzielne życie, a nie powtarzać ciągle "bez chłopaka sobie nie poradzę".
Bo jej mama też ciągle "bez kogoś tam sobie nie poradzi" i do niczegoi dobrego jej to nie doprowadziło.
Ale w tym przypadku autorka przecież gospodaruje kasą - nie przepuszcza 1000€ na ciuchy, tylko wydaje kasę na podstawowe potrzeby, a potem jej ewentualnie coś zostaje i z tego odkłada albo kupuje sobie coś mniej istotnego. To, że chłopak jej kupuje ubrania za swoje, bo ona nie ma na to pieniędzy, znaczy że nie umie gospodarować? Gdyby nie było chłopaka to wnioskuję, że by tych ubrań po prostu nie miała - ot, tyle. Nie wiem, gdzie według Ciebie zaczynałaby się u autorki gospodarność - jakby nie pozwalała partnerowi wydać na siebie ani centa? Jakby jadła mniej, żeby z jej wypłaty zostało na buty? Jakby miała już zaklepany pokoik za 200€ na wypadek, gdyby facet ją rzucił? Nie rozumiem tego zupełnie - żyje teraz za ich wspólne pieniądze na poziomie, który sobie ustalili. Gdyby go nie było, to by sobie najpewniej poradziła, wielu ludzi uważa że nie da sobie rady, a udaje im się gdy muszą. W czym widzisz problem, w jej sposobie myślenia? Czy w tym, że pozwala sobie na przejedzenie 200€ bo wie, że jeśli nie zostanie jej na pastę do zębów, to chłopak pomoże? Z Twojego postu wynika, że widzisz problem w jej sposobie myślenia - no ale taki ma, i może póki co taki mieć, bo w podbramkowej sytuacji się nie znajduje. Nie wiem po co chcesz prawić morały i kogoś wychowywać.

Ja widzę np. po TŻ, że można wszystko jak trzeba, można przeżyć nawet za niecałe 200€ jak się MUSI. Ale nie nazwałabym niegospodarnością tego, że być może wcześniej zdaniem TŻ było takie, że się nie da

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2013-08-25 o 13:33
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości