|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mama wymaga bym jej pomadała finansowo
Cytat:
Chwilowo nie ma pracy ale szuka, chwilowo polega na facecie ale nie planuje tego na wieczność. Naprawdę nie rozumiem czego się czepiacie. |
|
|
|
|
|
#242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bardzo proszę, postaraj się najpierw zrozumieć co piszę, a potem odpowiadaj. ![]() Wyraziłam swoje zdanie, oczywistym jest dla nie, że ktoś może się ze mną nie zgodzić, to tyle na ten temat.
|
|
|
#243 | |
|
ctrl alt delete
|
Mama wymaga bym jej pomadała finansowo
Cytat:
wtf? jakie to ma znaczenie w kontekście innych opisanych okoliczności? autorka ma sie nauczyć lepiej gospodarowac pieniędzmi, zeby mieć na wspomożenie matki, która bierze kredyty na prezenty na wesele? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie kłoci ci się to z tymi oszczęnościami i odkładaniem? Ona odkłada czy jej facet?
|
|
|
#245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#246 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#248 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Oboje odkładają. Z pracy.Ale autorka jest chwilowo na zasiłku, który wynosi 800€ i napisała, że nie utrzymałaby się za to samodzielnie. Że tak po prawdzie gdyby miała się z chłopakiem dzielić wszystkimi wydatkami na pół, to by jej nawet na własne potrzeby nie starczyło, a co dopiero pomaganie matce. Więc jeśli ma teraz wysyłać te 100€ matce co miesiąc, albo pożyczać 50 na wieczne nieoddanie, to robiłaby to z kasy faceta. I dodała, że miała podjąć pracę i obiecała matce przelew z pierwszej wypłaty. Na razie tych wypłat NIE MA, więc NIE MA również kasy dla matki.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-08-25 o 12:18 |
||
|
|
|
|
#249 |
|
Zakorzenienie
|
A nie, pewnie z moich
nieważne, że zaznaczyłam wyraźnie (wiedząc co zostanie mi zarzucone), że nie, nie powinna pomagać matce. naprawdę coraz częściej zauważam, że wizażanki nie czytają, albo interpretują posty rozmówców po swojemu, zamiast próbować zrozumieć co autor posta pisze. Aż tak mi się jednak nie nudzi, żeby po pare razy tłumaczyć to co raz wyraźnie napisałam.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-08-25 o 12:20 |
|
|
|
|
#250 |
|
ctrl alt delete
|
niech mnie ktoś poprawi, jeżeli sie mylę: oszczędności autorki pochodzą z czasu, kiedy pracowała i zarabiała 1200. Teraz jest na zasiłku, 800 euro. Gdzie tu jest coś niespojnego?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czego konkretnie nie rozumiesz? Bo nie pisała o żadnym dziadowaniu, żyją na przyzwoitym poziomie tam za granicą, bez zbytków ale jest ok, gdy pracowała było jeszcze lepiej. Nie rozumiesz nie wydawania na pierdoły kiedy się chce oszczędzić na swój biznes? |
|
|
|
|
|
#252 |
|
Konto usunięte
|
Ale nie poradzi sobie sama na zasiłku, tak napisała, z normalną pensją, jak znajdzie prace dałaby radę. Poza tym w razie najgorszego, jakby nie miala kasy na jedzenie - ma oszczędnosci. Jak dla mnie autorka jest gospodarna, wiekszosc osob ktore znam jak maja kase to to co im zostaje po zaplaceniu rachunkow i odlozeniu na jedzenie, wydaja na jakies drogie ciuchy, mcdonaldy itd., zamiast odlozyc te kase i oszędzac na jakis wazniejszy cel.
|
|
|
|
|
#253 | |
|
sissy that walk
|
Niespójne jest tu wybiórcze czytanie niektórych wizażanek, które na siłę starają się coś autorce udowodnić. A to że kłamie, bo na potrzeby odpowiedzi na pytanie rozdzieliła domowy budżet na dwie osoby, a to że od lat całą kasę odkłada jej facet, bo ona chwilowo ma 400€ mniej ze względu na brak pracy.
|
|
|
|
#254 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żenada.
|
|
|
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
A ty uważasz, ze ja uważam
, ze ona to tak na stałe na zasiłku i chłopie? że nie ma prawa do normalnego i fajnego życia za granicą? MA. Tyle że dziewczyna jest emocjonalnie uwikłana, bo matka zarzuca jej , ze jest złą córką, która "nie pomaga", a jako pomoc matka rozumie stałe opodatkowanie się na rzecz tej matki. I nie, wg mnie nie powinna odpalać matce regularnie tej kasy- nie przy podejściu matki do kasy i traktowaniu dziecka jako tego, kto ma teraz "dług" spłacić, bo pani raczyła dziecko urodzić i karmić/ubierać do jakiegoś czasu. Do tego chóru "mamusi się należy" dołączyła teraz babcia i najlepsze co byłoby dla dziewczyny, to spadanie z domu za granicę. Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-08-25 o 12:26 |
|
|
|
|
#256 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42438782]Jasne, rozumiem Twoja argumentacje. Nikt chyba jednak nie jezdzi z pieniedzmi wyliczonymi co do grosza. Sama zaplanowalas wyjazd madrze. Mialas pieniadze w zapasie. I to tym wlasnie pisalam. Jesli mialabym tylko te 400 euro wyliczone z gory co do grosza i niewielka kwota mialaby stanowic wyrwe w moich finansach to uwazam, ze w takim razie na wycieczke nie byloby mnie stac.
Zreszta tak rozgarnieta osoba przygotowuje sie do wyjazdu: mysli poniekad o przyszlosci. Krotkiej, bo krotkiej, ale jednak. (...)[/QUOTE] Oceniasz wszystkich tylko swoją miarą jak widać... A kreujesz się na taką światową doświadczoną obeznaną kobietę. Ciekawe ile osób uważa że skoro mają całą zaplanowaną kwotę to ich nie stać na coś... Czasem nie trzeba mieć zapasu w ręce a jedynie mieć plan że jakby coś się stało i potrzebne byłoby więcej pieniędzy (bo wszystkich sytuacji się nie przewidzi) to skąd je wziąć - może pożyczka, może skarpetka, może własne konto - możliwości jest co najmniej kilka... Cytat:
W ogóle większość strasznie spłyciła temat uczepiwszy się tego jednego wyjazdu i 50zł. A cała powaga problemu została sprowadzono do kpin i ironii. A to że matka autorki oczekuje comiesięcznego datku w postaci min. 100 euro to już nieistotne. Pomijając fakt że prowadzi gospodarstwo z babcią, wujkiem i zarabiającym synem to najważniejsze w tym wszystkim jest to że autorka dała matce tylko 1000zł przez dwa lata i pojechała sobie do Zakopca. Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-08-25 o 12:31 |
|
|
|
|
|
#257 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nijak się to ma do tego postu: Cytat:
Gdzie zgodziłaś się z Lubą co było jakimś zasugerowaniem dziewczynie że faktycznie jest niegospodarna czy nieodpowiedzialna+wdaje się w matkę. Ja tego nie widzę i kompletnie się z tym nie zgadzam i wybacz, ale to wygląda trochę tak jakbyś na siłę musiała sie z tą użytkowniczką zgodzic nieważne co by napisała ale oczywiście mogę się mylić. |
||
|
|
|
|
#258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O tym pisze Luba- żyjesz za tyle, ile masz i musi ci to wystarczyć. Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-08-25 o 12:42 |
|
|
|
|
|
#259 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
No ja uważam, że autorka niczego złego nie robi, a sama czytając wątek wczoraj aż przecierałam ze zdziwienia oczy czytając wypowiedzi jamestown. Przekręcanie faktów, dopisywanie jakiejś teorii spiskowej autorce na siłę itp Tak daleko zabrnęła w swoich oskarżeniach, że teraz ciężko się z tego wycofać
![]() Co do 800 e zasiłku, czyli środkow finansowych jakie teraz ma do dyspozycji autorka. Sama mieszkam za granica, i niestety muszę się zgodzić z autorką, że to wclae zawrotna kwota nie jest, przekładając na realia życia za granica. Faktycznie, wynajecie pokoju lub mieszkania kosztuje, im większe miasto, tym opłaty wyższe, do tego rachunki, jedzenie i niewiele z tej "zawrotnej" w przeliczeniu na złotówki kwoty zostanie. Ale autorka przeciez pisze, ze to tymczasowa sytuacja, bo ciagle szuka pracy. Bedąc na zasiłku w Pl z pewnościa z pewnością nawet na jedzenie by Jej nie starczyło. Nie wierzę, o czym pisała Luba, aby czteroosobowa rodzinka za granicą utrzymała się na dobrym poziomie za 1300 e i jeszcze straczyło jej na zagraniczne wakacje! Chyba, ze za dwie wypłaty w tej kwocie, wtedy i owszem! Chyba, że dochodzą do tego zasiłki na bezrobotną osobę i dzieci, wtedy byłabym skłonna uwierzyć. Co do pomocy matce, zgadzam się z dziewczynami, pomoc rodzicom się nalerzy, ale w sytuacji gdy NAPRAWDE tej pomocy potrzebuja, gdy bez tego nie beda w stanie sie utrzymac. Ale w 1 kolejnosci, o czym już tu pisała bardzo madrze mary poppins, matka powinna usiąść i przemyśleć swoją sytuację finansową, opracować budżet, uciąć zbędne wydatki, a gdyby i to nie pomogło, to mozna prosić o wsparcie córkę. Ale właśnie-prosić, nie żądać. Brak wdzięczności za okazaną pomoc i postawa roszczeniowa raczej bardzo żle świadczą o matce. A autorka jak najbardziej ma prawo wydawać swoje pieniądze wedle swojego gustu, nie szastała kasą na prawo i lewo, nie wybywała na zagraniczne wojaże, a przeciwnie, czuła się w obowiążku zakupić bez zbędnych upominań ze strony matki zywność do domu, przwozić prezenty licznej rodzinie a także zabierać młodsze rodzeństwo do zoo i inne atrakcje. Nie jest więc wyrodną córką, pomaga na miarę możliwości. A zresztą, moim zdaniem nawet jakby i zarabiała kokosy, to i tak odradzałabym jej finansowanie matki, bo ta przyjęłaby to jako oczywistość, i nic by się nie nauczyła, jak nalezy zarządzać finansami! Dodam jeszcze, z własnego doświadczenia, jak to mojego Tż rodzice czy moi rodzice, nie chcą, aby się im dokładać czy ich wspierać finansowo, mimo, że my jesteśmy za granicą. Matka Tż jest od dawna na emeryturze, ojciec stracił pracę w tym roku, więc jest na zasiłku. Mają oszczędności, ale nie chcą ich trwonić, zaczęli więc po prostu oszczędzać. Mimo to, są zbyt dumni, by przyjąć od nas jakąkolwiek kase, nie ma o tym mowy. Podczas pobytu w Pl zrobiliśmy kilka razy zakupy, czuli sie tym urażeni. Moi rodzice to samo. Co innego, jakby na prawdę na kromkę chleba nie było ich stać, ale skoro sobie radzą, nie oczekuja i nie chcą wsparcia od dzieci. Mamy dla siebie odkładać. To ich słowa... Edytowane przez ewelajna25 Czas edycji: 2013-08-25 o 12:48 |
|
|
|
|
#260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego postu nie wynika, że gdy autorka pracowała radziła sobie bez pomocy faceta. I nie widać tutaj, żeby, gdy pracowała, odkładała cokolwiek, bo nie miała z czego, po prostu. Ale za to widać, że bez faceta, czy pracuje, czy nie, nie poradziłaby sobie. naprawdę uważam, że dziewczyna w tym wieku powinna mysleć przede wszystkim o sobie i zacząć myśleć trochę bardziej oszczędnie i perspektywicznie. Uważam nadal, że autorka jest niegospodana i dla włsnego dobra powinna zacząć naprawdę oszczędzać lub chociaż nauczyć się żyć tak, żeby potrafić się samej utrzymać. Bo jak widac jak miała więcej niż 800 euro to też jej nie starczało. Mamie też nie starczają pieniądze, którymi dysponuje. I dlatego twierdzę, że autorka idzie tą samą drogą. Tyle. edyja. Tak jak pisze madana, powinno być tak krawiec kraje jak mu materii staje, trzeba od początk nauczyć się gospodarować tym co się ma, bo inaczej to będzie bardzo trudno, co widać na przykładzie mamy autorki. Kobieta ma niemało a ciągle jej brakuje. Autorka też nie ma marnych ochłapów a jednak gdyby coś tam, to jej nie starczy.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-08-25 o 12:48 |
|
|
|
|
|
#261 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
|
|
|
|
#262 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Kredyty skomentowalam od razu. Pisalam o nich parokrotnie. Dziwne, ze ani razu tego nei dostrzeglas. Porywajaca zmiane z "nie wiem, co robi moja mama z kasa, nie wydaje na glupoty z tego, co wiem" na "wiem na pewno, ze matka pali paczke dziennie i pije"" tez komentowalam wielokrotnie. Jesli ktos czegos nie wie, a chwile pozniej doznaje oswiecenia i jeszcze dochodza nowe fakty to dla mnie sciemnia. Ciezko sie wiec do wymyslow odnosic. O ile dobrze pamietam, matka bierze zasilek. Z pomocy spolecznej w szerokim zakresie korzysta. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zgadzam sie z dalsza czescia wypowiedzi. Uwazam jednak, ze skoro dla kogos 200 zlotych to taki ogromny wydatek to nie stac go na wycieczki. I tyle. Tez juz o tym pisalam, ale logicznej odpowiedzi nie bylo. |
|||||
|
|
|
|
#263 | |
|
sissy that walk
|
Przecież jest napisane jak wół, że jej zostawało w lepszych miesiącach 100-200€. Wierzę, że to odkładała, albo przeznaczała na inne swoje potrzeby. Jeśli napisała, że chłopak jej kupował kosmetyki to znaczy, że by sobie nie poradziła bez niego? Może po prostu nie odkładałaby tyle, albo kupowała tańsze, ale po prostu nie musiała, bo chłopak mógł i chciał jej te kosmetyki kupić?
|
|
|
|
#264 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#265 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a tu jest ten problematyczny post o kasie bo zdaje się że niektórzy mają słaba pamięć albo nie umieją czytać: Cytat:
Ot, wypadek losowy i szczęście w postaci mądrego faceta. Więc pisanie jej, że klamie i że idzie drogą matki jest dla mnie niedorzeczne po prostu. Edytowane przez maryanna3 Czas edycji: 2013-08-25 o 13:06 |
||
|
|
|
|
#266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Większość młodych ludzi w Polsce przeskakuje niejako z domu rodziców do wspólnoty z partnerem, nie mając okazji żyć całkowicie samodzielnie, to znaczy tak, żeby być zdanym tylko na siebie, żyć z własnej wypłaty. Tutaj także tak młodzi ludzie robią, ale jednak widzę też wielu młodych ludzi, którzy właśnie żyją z własnej wypłaty, wynajmują pokoje, radzą sobie wcale nie za jakąś wielką pensję i ... no właśnie, radzą sobie. Uczą się gospodarowania tym co mają. Sami. Oczywiście nie twierdzę, że autorka ma rzucić chłopaka i próbować sie utrzymać za to co ma, ale po prostu chcę jej powiedzieć, ze powinna trochę bardziej patrzeć na to co ma, jako na pieniądze, które musiałyby jej wystarczyć na samodzielne życie, a nie powtarzać ciągle "bez chłopaka sobie nie poradzę". Bo jej mama też ciągle "bez kogoś tam sobie nie poradzi" i do niczegoi dobrego jej to nie doprowadziło.
|
|
|
#267 |
|
Zakorzenienie
|
Również odnoszę wrażenie że autorka mogłaby nieco odpowiedzialniej podchodzić do kestii pieniędzy. W końcu jest na zasiłku, a poszukiwania pracy sobie odpuszcza i jedzie do Polski "na wakacje" na dłuzszy czas itp. Ja będąc na jej miejscu prawdopodobnie najpierw szukałabym nowej pracy no i starała się wyżyc z tego zasiłku, odmawiając sobie nawet tego niedrogiego przecież Zakopca. Fakt, Zakopiec niedrogi, ALE chwilowo można się z nim wstrzymać, znalezienie pracy ważniejsze czy nie? Tak więc uważam, ze niestety częściowo autorka powila zachowanie matki.
Co do matki jednak, kompletnie nie zgodzę się z zarzutem że autorka wspomogła matkę tylko 1 tys złotych. To bardzo źle świadczy o matce że przyjmuje jakąkolwiek pomoc, ba jeszcze jej wymaga. Ja próbowałabym najpierw kasę zarobić, potem skorzystać z jakiejś pomocy (państwa) ew. pożyczyc w banku czy od znajomych czy rodziny ale w ostatecznosci od dziecka. |
|
|
|
|
#268 |
|
Konto usunięte
|
Bo w polskich realiach mało kto potrafiłby się finansowo sam utrzymać. Albo z rodzicami, albo z partnerem związkowym, albo ze znajomymi. Sam jakby miał wynajmowac mieszkanie, oplacac wszystko to by musial zarabiac co najmniej 2500zł netto. A wiekszosc zarabia 1200-2000.
|
|
|
|
|
#269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z tego co kojarzę, to ona wręcz mieszka w kraju, gdzie młodzi ludzie bardzo wcześnie wyfruwają z domów rodzinnych i to wcale nie do partnerów.
|
|
|
#270 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Ja widzę np. po TŻ, że można wszystko jak trzeba, można przeżyć nawet za niecałe 200€ jak się MUSI. Ale nie nazwałabym niegospodarnością tego, że być może wcześniej zdaniem TŻ było takie, że się nie da
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-08-25 o 13:33 |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:42.

Oboje odkładają. Z pracy.