|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
ale to z tymi dodatkowymi 6 tyg? czy 4?
|
#2402 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cytat:
Dzisiaj już patrzyłam na all i nic nie znalazłam chrzcielnego zapinanego. Może sama dorobię zatrzaski, albo doszyję body ![]() Cytat:
Podjadę do sklepu w tygodniu i zobaczę co mają, na allegro podoba mi się taka http://allegro.pl/piekna-biala-koron...469700508.html delikatna i nie przesłodzona.
|
|
#2403 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Magiusa
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2404 |
|
Zakorzenienie
|
20+6. Moje dziecię urodziło się równo pół roku przed moimi urodzinami, mój macierzyński kończy mi się w urodziny, dlatego prosto mi zapamiętać.
Muszę sobie kupić kp po zmianach 2013 i napisać podanie o rodzicielski.
|
#2405 | |||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Dodatkowego jest 4 tyg.
![]() Cytat:
ide go zaraz sprobowac ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pomysl ze blizej niz dalej moze sprobuj suszarki ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na 2 tyg przed jego końcem mam złożyć wniosek o dodatkowe 6 tyg a potem o kolejne pół roku. ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Dziewczyny współczujęWam tych "przygód" z dziećmi ale na pewnoi będzie lepiej. My już 3 tyg temu odstawiliśmy dicoflor i kupku są codziennie. Wszystko wróciło do normy po ukończeniu 3 m-cy
|
|
|
#2407 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2408 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2409 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Ale weszlam na przepisy i nie ma jeszcze 6 tyg. Tylko sa 4
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2410 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC
Cytat:
Art. 182' (z jedynką) par. 1 pkt 1 Kodeksu pracy „Art. 1821 § 1. Bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego pracownik ma prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze: 1) do 6 tygodni – w przypadku, o którym mowa w art. 180 § 1 pkt 1, 2) do 8 tygodni – w przypadkach, o których mowa w art. 180 § 1 pkt 2–5."
|
|
#2411 | |||
|
Zakorzenienie
|
Obecnie już jest 6 tygodni dodatkowego przy urodzeniu 1 dziecka
![]() Na milion procent Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja wyniki krwii super, ale jak tak dalej pójdzie to i tak źle skończe- jestem totalnie niewyspana ( a wiadomo w dzień nie ma zmiłuj), dziś weszłam na wagę w pełnym rynsztunku tzn. jeansy ( wiadomo cieżkie), koszulka, pełne ubranie i waga mi pokazała 51 kg więc bez pewno mam 50 albo i mniej, co już przy moim 165cm wcale nie jest takie dobre.Suszarki próbowałam i dupa blada, nie daje rady, przynajmniej nie nad ranem. Acha, odnośnie tych kolek to w sumie u nas o tyle dziwnie, że u nas kupki są kilka razy dziennie. Tylko w nocy żadnej no i bączki to chyba problem nocny również... Piszecie, że już bliżej niż dalej, chciałabym w to wierzyć, ale jak czytam, że macie prawie 4mies.dzieci i dalej walczycie to jestem zwątpiona. Ash..a u Was z czego te nocki takie ciężkie/?
|
|
#2412 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC
|
|
|
|
#2413 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Magiusa, mi sie wydaje, ze u.nas mala sie tak czesto budzi w nocy (co 1,2 lub 3h) bo przez skok dostsje w ciagu dnia eiecej.bodzcow niz jest w stanie "przetrawic" I taka naladowana jest, ze sie ciagle wybudza... Ale to tylko moja teoria
no ale jakos zyjemy wierzac, ze czas jest lekiem na wszystko czasem tez mnie bierze zalamka ale wiekszosc dni staram sie godzic z moim losem ![]() Cloche, to bierz siwle za tlumaczenie - zarobisz miliony ![]() Moje dziecko spi spokojnie tylko na rekach ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2414 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC
a w ogole to sie zastanawiam, czy ja jako jedyna nie kapie mojego dziecka codziennie
wychodzi nam tak jakos 3 razy w tygodniu.aa, i tez sie rozgladam, w co by tu ubrac moje dziecie do chrztu... i te komplety, co mi sie podobaja, kosztuja min. 50 euro chyba nie bede szukac kompletow, tylko kupie jakies sztruksy, biale body i kamizelke sweterkowa
|
|
|
|
#2415 |
|
Zakorzenienie
|
Xal zobacz sobie na ZARA.com sukienki białe są prześliczne, idealne do chrztu!
Ja muszę załatwić to przedłużenie w końcu jak wrócimy no i becikowe. Magiusa, więcej niż dziewczyny Ci nie doradzę. Moją też skręcało jak Darusia na wszystkie strony, a teraz wali bez problemu dwie wielkie kupsztale na dzień i polepsza się. W końcu się poleszpa. Nie używam Windii ani esputiconu (tylko on ratował brzuchol) od hmm 3 tygodni w ogóle. Daję jej dicoflor, ale skończył nam się, więc też przymusowo został póki co odstawiony. Noce jednak nie są idealne, bo w nocy łapie ją głód i ssie rękę i chrzaka i mlaska i wierci się ale sie nie budzi, tylko budzi nas. Tylko nbiestety tak jak Ash pisze, kończą się problemy brzuszkowe as zaczynają inne. Tak jak już pisałam, nasza odłożona do wózka, na łóżku beczy jak zażynana, na szczęście jest to płacz do ukojenia, ale jak to mówią jak nie urok to sraczka. Mam głupie pytanie, ale czy mocz dzieci na mm śmierdzi? Czeka nas chyba badanie moczu, bo kurcze nie wydaje mi się, żeby mocz dziecka nawet na mm pachniał brzydko. Happy jakie to są ekologiczne zabawki? Podoba mi się u Ciebie ten minimalizm ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Doczytałam, że "wreszcie amoniakiem może pachnieć pielucha, która zbyt długo była mokra, bo nasiąknięte moczem pieluchomajtki to znakomita pożywka dla bakterii rozkładających mocznik do amoniaku" może to to nie zaszkodzi zbadać
|
#2416 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
taaa. jak znajde czas, to sie wezme za tlumaczenie
|
|
|
|
|
#2417 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a nie przejmowałabym się brakiem body ubrałabym białe majteczki ![]() Cytat:
trzymasz się jakoś? Cytat:
![]() zgadzam się, u nas też już typowo brzuszkowych historii nie ma, za to są inne, wciąż ten nerwowy układ nie jest dojrzały. jedyne co możemy dać naszym dzieciom to zrozumienie i spokój. mi puszczają nerwy przy wieczornym zasypianiu, ale co zrobić.....zaciskam zęby i bujam dalej. tak bardzo Ją kocham! http://pinterest.com/pin/52495151879502738/ http://cdn.shopify.com/s/files/1/016..._large.jpg?577 http://cdn.shopify.com/s/files/1/016..._large.jpg?577 http://cdn.shopify.com/s/files/1/016..._large.jpg?577 i milion innych ekologiczne zabawki to takie, które potem mogę wyrzucić bez wyrzutów sumienia, że kosztowały majątek, nie muszę się martwić komu oddać i nie będą zagracać połowy mieszkania w ogóle jestem fascynatką metody montessori, więc jak wydam pieniądze to raczej na jakieś przyrządy wspomagające rozwój w tym kierunku, a cholerstwa są drogie, tylko mogę wykorzystać później przy kolejnym dziecku. a połamanego plastiku z niedziałającym mechanizeme już raczej nie od roczku życia mam tysiące inspiracji, do roku mniej, ale szukam szukam ![]() co do minimalizmu to mi daleko do ideału
|
|||
|
|
|
#2418 | |||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Re: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZER
Cytat:
Cytat:
wiesz może faktycznie kup takie mleko i podawaj przez 2-3 dni i sprawdź jak będzie ![]() W między czasie odciągaj swoje by laktacje zachować:-* Cytat:
Co do ubranka to też mam ten problem i chyba również ubiorę kremowe spodenki,białego bodziaka i coś na wierzch tylko wynajdę;-)
|
|
|
#2419 |
|
Zadomowienie
|
Widzę, że rozmowa o urlopach. Ja wzięłam roczny od razu i mam do 26.06. Leon urodził się 28.08.
Ja nie o tym. Jestem na telefonie i wpadam napisać, że jeśli będzie zbiorowy zakup woombie, to ja się piszę (Justii dalej chętna? ;p). ---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Oczywiście Leon urodzony 28.06, tylko nie umiem edytować tego badziewia, wrrr! |
|
|
|
#2420 |
|
Wtajemniczenie
|
dobra głupoty piszę to kasuje
Edytowane przez vil84 Czas edycji: 2013-08-25 o 18:06 |
|
|
|
#2421 | |||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZE
Cytat:
![]() Cytat:
wydaje mi sie ze mocz to mocz i pachnie tak samo hii ![]() Cytat:
My wrocilismy z urodzin torciki pyszne a M. Spisal sie na medal nawet zasnal przy krzykach 5 dzieciakow , spodobal mu sie pokoj dzieciakow i ogladal go , nawet na brzuszku polezal dlugo.. Na fotce solenizantka Nadia chrzestnej M. Corka - jest sliczna :p A na ur. Byla jaks pani pedagog- psycholog ptacuje z dziecmi ktore maja jakie tyly w rozwoju , poogladala M. NaszcEscie wszystko ok z napieciem tez , narzekalam jej na trzymanie glowki ale powiedziala ze super radzi sobie a ciezwe mu bo ma wieksza troszke glowke i powiedziala nosic dziecko i jeszcze raz nosic dzieckobnie patrzec na i nnych ze mowia ze nie przyzwuczajac tylko nosic hehe A i o te tiki zapytalam powiedziala ze powinno przejsc mu i ze pewnie skrywa w sobie stres zwiazany z pojawieniem sie brata no i skoro bywalo ze wczesniej juz mial tiki to moze byc ze ten zniknie i za jakis czas moze pojawic sie nowy ale nie zwracac uwagi na nie a jak sie pojawia to odwracac uwage dziecka .. to sie nagadalam
|
|
#2422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli będzie lepsza to znaczy, ze mama je chleb, szynkę gotowaną i wodę i pewnie zleci do 48 kg albo i mniej.
|
|
#2423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czytalam, ze bialko mleka krowiego (nie mylic z laktoza!!!) jest raczej ciezkie i przechodzi do pokarmu. zazwyczaj jest dobrze tolerowane, ale niektore dzieci maja z nim problemy. nie musi to byc zaraz alergia (skaza bialkowa), moze byc zwykla nietolerancja. w takiej sytuacji lepiej poczekac, powoli wprowadzac mleczne produkty jak juz dzieciaczek nie ma problemow trawiennych. taka alergia lub tez "tylko" nietolerancja moze objawiac sie wlasnie wiekszymi bolami brzucha, sladami krwi w kupce, wysypkami,... ja nie wiem, czy Florek ma jakies wieksze bole brzucha. kupami strzela ladnie, ale czasem ma nerwa na nie. najlepiej jest go wtedy posadzic "na kibelku" czyli ja w pol-lezacej pozycji, kolana zadarte do gory, i Florek siedzi mi na brzuchu a podpiera sie plecami na moich udach. i wtedy ida armaty. ale zauwazam od czasu do czasu slady krwi... pewnie to od aspiryny, ale czasem tez widze takie brazowe kupy, ze ten kolor az podchodzi pod krwisty, i boje sie, ze przeocze wieksze krwawienie w razie czego. a taki brazowo-czerwonawy kolor kupki tez czesto od mleka moze byc. wiec zobacze, czy bedzie poprawa, jak mleko wyklucze z diety. jak poprawa bedzie niezadowalajaca (ale jakas bedzie), to wylacze dalszy nabial. a jak kupy dalej beda mnie martwic, to szturmuje znow lekarza z zapasem pelnych pieluch do obwachania
|
|
|
|
|
#2424 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakocha
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#2425 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach z
banka, a Michas to coraz doroslejszy! i coraz wieksza roznica miedzy nim a Florkiem. mozesz zatem byc spokojna, wspolnych genow nie maja
![]() w ogole uwazam, ze to niesprawiedliwe, ze w weekend jest tu tak cicho... wlasnie teraz mam pomoc od meza i moge poczytac, a wy sie lenicie. a w tygodniu musze sama "walczyc" i co? niby wielce zabiegane, dzieci placza, a pisza jak wariatki jak wy jeszcze w miedzyczasie gotujecie i sprzatacie to ja nie wiem
|
|
|
|
#2426 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Śliczna dziewczynka fakt i kurcze Michaś jak głowę wysoko zadziera. No szok. Matka już więcej nie mów, że nie chce i jaki elegancik ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Veronic my jutro z Niechorza wyjeżdżamy i jedziemy do teściowej na dwie nocki, będziecie w środę w Ciechocinku?
|
|
#2427 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach z
aha! i jeszcze chcialam sie pomadrowac na temat tego wkladu dla noworodkow do maxi cosi.
przejrzalam internet w poszukiwaniu informacji na temat, kiedy co mozna wyjac (czy to wagowo, wiekowo czy wzrostowo). no i informacje byly tylko: jak dziecko wyglada juz na scisniete w foteliku, to wklad wyciagamy. ale robimy to tak, ze najpierw wyjmujemy tylko ta poduszeczke-klin (dolna czesc wkladu to taka kieszonka i tam jest ten klinek). wtedy dziecko juz bardziej siedzi w tym foteliku i robi sie troche miejsca. a to cos dookola glowy jeszcze lepiej zeby bylo. jesli nie ma szans dziecka wcisnac, to to cos tez wyciagamy, a na wszelki wypadek robimy taka otoczke z pieluchy na przyklad. chyba ze dziecko juz tak stabilnie trzyma glowke, ze przy wstrzasach mu nie lata (ale dzieci czesto kimaja w samochodzie i lepiej, zeby cos do stabilizacji jednak mialy) ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- no ja nie wiedzialam, ze kupa to jak dobra wrozka, zawsze prawde ci powie ![]() ale serio, myslalam, ze to takie glupie gadki. a te kupy to faktycznie taki wskaznik zdrowia malucha. maluch nie mowi, za to kupka mowi za niego |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2428 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No nic zobaczymy jak dzisiejsza noc. Bylismy dzis odwiedzic kuzyna kyory ma 2tyg.synka i synek wazy kolo 3100. Nie moglam sienadziwic ze Darus tez byl taki maly. W ogole tego nie pamietam a to bylo ledwo 2mies.temu. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2429 | |||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszk
Cytat:
![]() ja tez caly tydzien do nirdzieli sama od rana do wieczora heee i Stwierdzam ze zrobilam sie leniem bo nabupartego moglabym codziennie cos ogarniac ale mi sie nie chce hii Cytat:
dla mnie pachnie jakos tak normalnie heeee No wlasnie dzisiaj zauwazylam ze dobrze mu idzie i w pionie tez wczoraj jeszcze kiwal nia a dzisiaj juz super hmm O to o szczecin zachacz hee Cytat:
|
|
#2430 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w m
Cytat:
![]() ja jak patrze na Florka na rekach meza, to nie moge sie nadziwic, jaka z niego kruszynka a jeszcze niedawno byl taki bezwiedny...no i rozgadal mi sie! kamera poszla w ruch. normalnie spiewal najpierw pink floydow, a potem gadal z zajaczkiem ![]() Cytat:
![]() ja tez mam zamiar Florka dluuugo w tym foteliku trzymac. bezpieczenstwo najwazniejsze
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:30.

więc bez pewno mam 50 albo i mniej, co już przy moim 165cm wcale nie jest takie dobre.
07.07.2012 
szkoda, bo zainteresowalo mnie bardzo...
wychodzi nam tak jakos 3 razy w tygodniu.
chyba nie bede szukac kompletow, tylko kupie jakies sztruksy, biale body i kamizelke sweterkowa