Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18 - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-26, 09:41   #2551
myboyismine
Zakorzenienie

Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

nie słyszałam o dziękowaniu rodzicom chrzestnym... ja swoją chrzestna widziałam dwa razy w życiu tak że nie mam po co jej dziękować
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 09:42   #2552
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

Cytat:
Napisane przez docik10 Pokaż wiadomość
Dlaczego aż tyle USC? My płacimy za 84zł za protokół. Doliczyć trzeba skrócony akt urodzenia w kwocie 22zł.
Bo An, jak i ja, nie bierze ślubu w USC, tylko w innym miejscu (Willa Decjusza), a tam opłata za ślub wynosi 400zł
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 09:45   #2553
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Anesthesia Pokaż wiadomość
noclegi. Zapłacimy im za autokar po prostu i zrobimy tak, jak sąsiad - umówimy się, że autokar odjedzie o określonej godzinie ze wszystkimi gośćmi z Krosna. Choć zastanawiamy się, czy nie proponować gościom z Krosna noclegu - bo mamy promocyjną cenę 60zł - ale na zasadzie jak chcecie, to wam zarezerwujemy, ale płacicie wy, tylko nie wiem, jak to załatwić, żeby było kulturalnie...
My też robimy podobnie. Goście TŻ po weselu, ok godz 5 rano, wracają do siebie 140 km. Nie organizujemy im noclegów ze względu na brak kasy, poza tym nie robimy poprawin. Gdybyśmy załatwili wszystkim nocleg to i śniadanie, a wiadomo że część gości jeszcze by sobie popiła wódeczki z rańca. Poza tym na weselach na których byłam rano się wracało i nikt nie miał pretensji że nie ma noclegu. Będą tylko pokoje dla gości z daleka lub z innej miejscowości niż rodzice TŻ.
My rozwożąc zaproszenia będziemy informować że będzie transport i rano powrót. Jak goście będą potwierdzać to będziemy pytać czy jadą autokarem czy na własną rękę. Jeśli ktoś będzie chciał się przespać to niech sam sobie organizuje nocleg. Jednak tekst: my organizujemy transport ale jak chcecie spać to płaćcie sami, może zostać źle odebrany.

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 09:45   #2554
misia880
Zakorzenienie

ja chrzestną TŻ na "podziekowanie" moge kopnac w dupe, tak mocno ze na kanary poleci :P

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 09:49   #2555
Aasikk
Zadomowienie

Cytat:
Mam do was pytanie. Dziękujecie na weselu rodzicom chrzestnym? Myślałam, żeby podziękować rodzicom, dziadkom (chociaż w moich stronach dziękuje się tylko rodzicom, ale z uwagi na tż podziękujemy)no i myślałam o świadkach, żeby im też podziękować. Wczoraj jak byłam u Tż to teściowa była niezadowolona, że na weselu chrześniaka nie dostała podziękowań. Moich chrzestnych nie będzie na weselu, bo nie utrzymuje z nimi żadnego kontaktu. Od Tż będzie chrzestna bo chrzestny nie żyje i myślałam, żeby nie robić podziękowań, tylko nie wiem jak zostanie to odebrane. U mnie w rodzinie nie ma zwyczaju dziękować innym osoba niż rodzicom. Pewnie dziadki moi się zdziwią, że im dziękuje ale co mam zrobić z tą chrzestną Tż?? Dziękowałybyście na moim miejscu? Dla wszystkich mam ułożone podziękowania więc i dla chrzestnej muszę coś wymyślić bo w tej kwestii na tż nie mam co liczyć Nie chciałabym oburzenia, że komuś nie podziękowaliśmy. Do tego wczoraj treściowej nie za bardzo spodobały się moje winietki (przypominam mam na kieliszki ptaka) zapytała "a to nie będzie, żadnych słodyczy w prezencie dla gości?" Irytuje mnie to, bo za każdym razem co my wybierzemy to ona porównuje nasze wesele do wesela brata Tż. Jest tym weselem zachwycona, ja oglądałam na płycie wesele i moim zdaniem dużo rzeczy my mamy bardziej dopracowane i zaplanowane.
U nas dziękuję się tylko rodzicom. Nie wydaje ci się, że za chwilę zrobi się taki łańcuszek, że trzeba podziękować rodzicom, dziadkom, chrzestnym, rodzeństwu, ciotkom i wujkom, orkiestrze, obsłudze... (no dobra trochę przegięłam) ale ja uważam, że dziękuję się tylko wym osobom, które rzeczywiście ci pomogły bo im masz za co dziękować. Czy matka twojego TŻ rzeczywiście ma prawo domagać się podziękowań bo np. ten pan młody zaznał dużo dobra od niej, wychowała go? pomogła w zdobyciu wykształcenia, które obecnie posiada, itp.?
Stary 2013-08-26, 09:52   #2556
justynkie
Wtajemniczenie

Byliśmy w weekend u rodziny TŻ - rewelacja! Były tańce, hulańce, wódeczka. Zrobili nam małe wesele. Zostałam obtańcowana za wszystkie czasy, oczywiście zaprosiliśmy ich wstępnie na wesele, z 6 planowanych osób zaproszonych zostało 12 i wszyscy zgodnie obiecali że przyjadą
Fajnie, cieszę się bo tak się baliśmy że goście nie dopiszą a po tym co zobaczyłam to jestem pewna że będziemy mieli świetne wesele

Mama TŻ pochwaliła się że babcia chce nam kupić serwis obiadowy i ma na to przeznaczone 1200 zł. Początkowo nie chciałam, ale później stwierdziłam że to rewelacyjny prezent. Zawsze marzyłam o dużym serwisie, żeby wszystko było do kompletu a takie rzeczy są jednak drogie i sama sobie prędko nie kupię, a tak to pamiątka od babci na całe życie. Wymyśliłam sobie zestaw na 12 osób Lubiana Victoria.

Stary 2013-08-26, 09:54   #2557
Verunka
Zadomowienie

Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014

Cytat:
Napisane przez ana909 Pokaż wiadomość
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post42451598
zapraszam dziewczyny z warszawy i okolic.
Przepraszam z gory za offtop

dziewczyny drogie macie te wesela! Szczerze jakby mialoby mi wyjsc 50-60tys to bym nie zrobila wesela... Albo bym zmniejszyła. Akurat dla mnie to by bylo juz za drogo. Jesli Was stac to na prawde zazdroszcze i ciesze sie ze jednak moja rodzina jest duzo mniejsza.
Zgadzam się, nam wychodzi za wesele 20tys a i tak mi się wydaje to kosmiczną kwota. Jakby miało być więcej to nie dalibysmy rady

Cytat:
Napisane przez myboyismine Pokaż wiadomość
ładny garniak, też podobają mi się takie jaśniejsze

jednak pojechaliśmy z Tż na weekend w moje strony, mieliśmy ustalić godzinę w kościele do czego nie doszło... wyszło jedno wielkie nieporozumienie, moja Mama obrażona na Tż, chciałaby nawet żeby z błahego powodu odwołać ślub, a wszystkiemu winna moja siostra... pięknie.
Jak to? ?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez Verunka
Czas edycji: 2013-08-26 o 09:57
Verunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 09:55   #2558
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam do was pytanie. Dziękujecie na weselu rodzicom chrzestnym?
(...)
Irytuje mnie to, bo za każdym razem co my wybierzemy to ona porównuje nasze wesele do wesela brata Tż. Jest tym weselem zachwycona, ja oglądałam na płycie wesele i moim zdaniem dużo rzeczy my mamy bardziej dopracowane i zaplanowane.
Nie. Dziękujemy tylko rodzicom i ewentualnie babci TŻ bo to jedyna babcia jaka została, dziadków oboje nie mamy.

Co do porównań, ja kilka razy usłyszałam coś w stylu: "no ciekawe jak u was będzie bo u A. to..." i inne wesela. Raz tylko przy cioci powiedziałam że każde wesele jest inne a wszelkie próby przywoływania innych wesel niech każdy zatrzyma do czasu naszego wesela. Jak można porównywać coś do czegoś czego jeszcze nie było?

Stary 2013-08-26, 09:57   #2559
natalia1011
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez missmalezji Pokaż wiadomość

ja zapraszam dzieci, mnoja restauracja jest z hotelem, goście mają zapewnione noclegi, tam mogą połozyć spać dzieci. dla mnie wesele bez dzieci jest smutne, maluchy daja dużo radości
Cytat:
Napisane przez Lemon_Drop Pokaż wiadomość

My rodzinę zapraszamy z dziećmi, czy będą chcieli je zabrać - ich sprawa. Natomiast znajomych chcę zaprosić bez dzieci - i tu trochę mamy zgrzyt z TŻ, ale myślę że go przekonam

szczęściara!

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
uj nas dzieci będą. Ale nie załatwiamy im żadnych zabaw opiekunek itp , na sali nie ma pokoju do spania ani nic... więc rodzice beda musieli sobie sami poradzic z pociechami
Cytat:
Napisane przez Isusia91 Pokaż wiadomość

U mnie będzie sporo dzieci ale cieszę się z tego powodu
też im nic nie załatwiam, bo jak byłam na rożnych weselach to nikt nikomu nic nie załatwiał przy sali jest dość dużo zabawek dla dzieci wiec będą miały co robić
chodzi mi raczej o miejsce dla takich maluchów? normalnie robicie im miejsca przy stole? czy maja jakiś osobny stolik, czy jak inaczej, mają koczować na kolanach u rodziców? generalnie jak mają mieć osobne miejsca to nie wiem gdzie bym miała te wszystkie dzieci pomieścić ;/

[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4245270 1]u mnie dzieci nie będzie w ogóle.[/QUOTE]
ale dlatego że nie masz ich w rodzinie czy nie zapraszasz?

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
My dzieci nie zapraszamy. Uważamy, że wesele to nie jest impreza dla dzieci. Chcemy, żeby goście sie wybawili, a nie latali za dziećmi i sie nimi zajmowali.
Normalnie piszesz w zaproszeniach ze zapraszasz pana tego i tą panią np tak? a co jeśli nie zrozumieją aluzji i przyjdą z dziećmi?

Generalnie uważam podobnie jak Ty, ale pół rodziny TŻ może sie poobrażać;/

zaręczyny 14.07.2011 r.

ślub 30.08.2014 r.

"uparcie i skrycie, och życie kocham cie nad życie!"

http://s1.suwaczek.com/20140830580113.png
natalia1011 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 10:05   #2560
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez natalia1011 Pokaż wiadomość
A co robice z dziecmi?
My zapraszamy z dziećmi. Uważam że każdy ma swój rozum i zostawi dzieci pod opieką w domu. Zapraszanie z zaznaczeniem "bez dzieci" niektórzy mogą uznać za niegrzeczne.

Stary 2013-08-26, 10:06   #2561
Anesthesia
Wtajemniczenie

Cytat:
Dlaczego aż tyle USC? My płacimy za 84zł za protokół. Doliczyć trzeba skrócony akt urodzenia w kwocie 22zł.
Tak, jak napisała Dotka - bierzemy ślub w Willi Decjusza, za to opłata wynosi 400zł.
Cytat:
Napisane przez missmalezji Pokaż wiadomość
no mi sam fryzjer,makijaz i pazurki wyszly okolo 600zl.. :/ bo doliczyc trzeba probn fryzure i makijaz

"co do wyprzedazy,u mnie zaczyna sie dopiero po goracym okresie slubnym czyli we wrzesniu. bylam i pytalam mam dzwonic na poczatku wrzesnia i zapisywac sie na srodek wrzesnia

Masakra, czemu to takie drogie... Korciło mnie, żeby malować się samej, ale stwierdziłam, że na kosmetyki dobrej jakości wydam więcej, niż na makijaż, a tak to przynajmniej będę miała pewność, że ja nie zawalę np. ze względu na trzęsące się ręce :P Ale ceny dobijają...

Cytat:
Napisane przez Aasikk Pokaż wiadomość
Powiedzcie po prostu, że "z racji tego, że są z daleka organizujecie im transport w postaci autokaru. W Krośnie będzie na godz. .... w tym i tym miejscu a spod sali weselnej autokar odjedzie o godz. np. 5.00 Jest też możliwość rezerwacji noclegu, ale ze względu, że wy i tak będziecie mieć dużo na głowie to nie ingerujecie w to czy ktoś chce zostać, możecie jedynie podać numer do managera niech sobie rezerwują ale wy w tym nie pośredniczycie. " Wydaje mi się, że tymi prostymi słowami nikogo nie urazicie, przedstawicie sytuację taką jaka jest w realu bez owijania w bawełnę.
Dzięki, za rady, chyba jakoś tak to rozwiążemy
Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
My też robimy podobnie. Goście TŻ po weselu, ok godz 5 rano, wracają do siebie 140 km. Nie organizujemy im noclegów ze względu na brak kasy, poza tym nie robimy poprawin. Gdybyśmy załatwili wszystkim nocleg to i śniadanie, a wiadomo że część gości jeszcze by sobie popiła wódeczki z rańca. Poza tym na weselach na których byłam rano się wracało i nikt nie miał pretensji że nie ma noclegu. Będą tylko pokoje dla gości z daleka lub z innej miejscowości niż rodzice TŻ.
My rozwożąc zaproszenia będziemy informować że będzie transport i rano powrót. Jak goście będą potwierdzać to będziemy pytać czy jadą autokarem czy na własną rękę. Jeśli ktoś będzie chciał się przespać to niech sam sobie organizuje nocleg. Jednak tekst: my organizujemy transport ale jak chcecie spać to płaćcie sami, może zostać źle odebrany.
Super, dziękuję za rady U nas będzie chyba tak samo, skoro wszyscy jadą mniej-więcej do tej samej miejscowości to nie będziemy się bawić w noclegi.
Anesthesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 10:16   #2562
dodaja
Zakorzenienie

GG do dodaja

Cytat:
Napisane przez Kishlaczkowa Pokaż wiadomość
Jutro idę mierzyć pierwsze w życiu suknie

I jak było ?

Cytat:
Mam do was pytanie. Dziękujecie na weselu rodzicom chrzestnym? Myślałam, żeby podziękować rodzicom, dziadkom (chociaż w moich stronach dziękuje się tylko rodzicom, ale z uwagi na tż podziękujemy)no i myślałam o świadkach, żeby im też podziękować. Wczoraj jak byłam u Tż to teściowa była niezadowolona, że na weselu chrześniaka nie dostała podziękowań. Moich chrzestnych nie będzie na weselu, bo nie utrzymuje z nimi żadnego kontaktu. Od Tż będzie chrzestna bo chrzestny nie żyje i myślałam, żeby nie robić podziękowań, tylko nie wiem jak zostanie to odebrane. U mnie w rodzinie nie ma zwyczaju dziękować innym osoba niż rodzicom. Pewnie dziadki moi się zdziwią, że im dziękuje ale co mam zrobić z tą chrzestną Tż?? Dziękowałybyście na moim miejscu? Dla wszystkich mam ułożone podziękowania więc i dla chrzestnej muszę coś wymyślić bo w tej kwestii na tż nie mam co liczyć Nie chciałabym oburzenia, że komuś nie podziękowaliśmy. Do tego wczoraj treściowej nie za bardzo spodobały się moje winietki (przypominam mam na kieliszki ptaka) zapytała "a to nie będzie, żadnych słodyczy w prezencie dla gości?" Irytuje mnie to, bo za każdym razem co my wybierzemy to ona porównuje nasze wesele do wesela brata Tż. Jest tym weselem zachwycona, ja oglądałam na płycie wesele i moim zdaniem dużo rzeczy my mamy bardziej dopracowane i zaplanowane.
Nie.

Moim zdaniem to już za dużo by było. Zaraz trzeba by dziękować każdemu z osobna.

Cytat:
chodzi mi raczej o miejsce dla takich maluchów? normalnie robicie im miejsca przy stole? czy maja jakiś osobny stolik, czy jak inaczej, mają koczować na kolanach u rodziców? generalnie jak mają mieć osobne miejsca to nie wiem gdzie bym miała te wszystkie dzieci pomieścić ;/
Stolik dla dzieciaków nie jest dobry- słyszałam od znajomych, którzy byli na takich weselach. Na kolanach absolutnie nie. Normalne miejsce im będę robiła. Dla maluchów z wysokim krzesełkiem, dla starszych normalne krzesło.

Cześć,

Ależ nie mam mocy.
dodaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 10:16   #2563
kuli1986
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hihihi Pokaż wiadomość
kupiłam używaną za 1450zł a koszt w salonie ponad 4000zł
Myślałam, że dużo więcej w salonie kosztuje taka sukienka, bo jak się orintowałam ale o inny model to ponad 7 tys.
kuli1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 10:21   #2564
nasturcja1308
Rozeznanie

Cześć po weekendzie

Cytat:
Napisane przez kuli1986 Pokaż wiadomość
Myślałam, że dużo więcej w salonie kosztuje taka sukienka, bo jak się orintowałam ale o inny model to ponad 7 tys.
zależy jaki model, ja mierzyłam JA 8663 i 8641 - każda za 6tys. a jakbym chciała na wypożyczenie to wtedy 3tys

nasturcja1308 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 10:28   #2565
myboyismine
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! P

Cytat:
Napisane przez Verunka Pokaż wiadomość
Zgadzam się, nam wychodzi za wesele 20tys a i tak mi się wydaje to kosmiczną kwota. Jakby miało być więcej to nie dalibysmy rady

Jak to? ?

w skrócie, mieliśmy po prostu pojechać do księdza a mama z siostrą zaczęły mieszać i wtrącać się sto razy zmieniając zdanie (kiedy i jak mamy to zrobić), że się wkurzyliśmy i Tż trochę nerwowo powiedział do siostry, żeby sie nie trącać, a ta jego wypowiedź bardzo wyolbrzymiła i przekazała ją Mamie, na co ta strasznie obrażona i że skoro tak to już w niczym się nie wtrąca i nie pomaga..
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 10:32   #2566
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ana909 Pokaż wiadomość
dziewczyny drogie macie te wesela! Szczerze jakby mialoby mi wyjsc 50-60tys to bym nie zrobila wesela... Albo bym zmniejszyła. Akurat dla mnie to by bylo juz za drogo. Jesli Was stac to na prawde zazdroszcze i ciesze sie ze jednak moja rodzina jest duzo mniejsza.
Ja wiem że drogie i wcale nie skaczę z tego powodu do góry że mnie będzie stać na opłacenie tego kosztuje nas to każdą złotówkę, wakacje, zaciskanie pasa i ciągle kalkulacje bo na rodziców nie możemy zbyt liczyć... mam nadzieję że na jesieni pójdę do pracy to moje oszczędności zaczną rosnąć bo póki co stoją w miejscu a niedługo trzeba OC na auto kupić przegląd itp... Ale to "wina" że mamy tak jeśli wszyscy dopiszą ok 100os i do tego cena nie jest niska w moim regionie. Bez porównania z Polską wschodnią czy północną.. ceny są wyższe a też nie zaproszę jednej ciotki a drugiej nie. Znajomych mamy 10 os takich bliskich a że każdy z osobą tow. to już jest 20 z tego.. Samych ich nie zaproszę przecież... niestety wybraliśmy najtańszą opcję jaką była możliwa - nawet nas sala + catering drożej wychodziło niż ta restauracja...

Cytat:
My o ile będę podziękowania to tylko dla rodziców a może nie będzie w ogóle. Z rodzicami mamy średni kontakt - dogadujemy się ale uważam że sporo dowalili nam a szczególnie tż i dziękować za wychowanie i urodzenie to dla mnie strasznie płytkie bo sami się decydowali na dziecko to jest w pakiecie razem.. więc nie wiem co zrobimy...

Cytat:

ale dlatego że nie masz ich w rodzinie czy nie zapraszasz?

Normalnie piszesz w zaproszeniach ze zapraszasz pana tego i tą panią np tak? a co jeśli nie zrozumieją aluzji i przyjdą z dziećmi?

Generalnie uważam podobnie jak Ty, ale pół rodziny TŻ może sie poobrażać;/
Był wątek na wizażu o tym.. możesz sobie poczytać jak dziewczyny też inne radzą
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=590590
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=707697
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=325396

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 10:40   #2567
anka1897
Wtajemniczenie

Cześć!
misia880 Twój Tż ładnie wygląda w tym garniturze, ale jakoś na ślub mi się nie widzi jest za jasny. Mój będzie miał ciemny granat, grafit lub czerń. Będziemy kupowali dopiero w przyszłym roku bo Tż ćwiczy i mógłby okazać się za mały w ramionach i klatce piersiowej.

koszty wesela - nie liczyliśmy ich jeszcze dokładnie, ale ok. 30 tyś (35) wyjdzie razem z poprawinami. Nocleg będziemy zapewniali gościom z daleka - koszt pokoju (2 osobowy z możliwością dostawki) 100 zł ze śniadaniem.
Rodzinę będziemy zapraszali z dziećmi natomiast znajomych bez.

W sobotę mierzyłam suknie w salonach Carmen, White i Madonnie w Warszawie. Całkowicie zmieniłam koncepcję - zaczęły mi się podobać księżniczki i o dziwo wyglądam w nich lepiej niż w prostych. Wieczorem dodam relację, niestety bez zdjęć bonie można było robić

Edit: będziemy mieli sesję narzeczeńską nad morzem tylko prognozy pogody na nasz pobyt tam nie są zbyt korzystne
do urlopu pozostały 4 dni robocze (dzisiejszego już nie liczę)

Aniołek 10 tc [*] 22.11.2019 r.

Edytowane przez anka1897
Czas edycji: 2013-08-26 o 10:43
anka1897 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 10:44   #2568
Ad rem
Zadomowienie

Dziewczyny, obiecałam sobie, że będę podczytywać i się już nie udzielać, bo spamuję, ale tylko krowa zdania nie zmienia (podobno) więc ja swoje tez zmieniła. Witam się zatem ponownie po kilkudniowej przerwie

poznanianko obejrzałam fotki z Twoich przymiarek. Każda z nas ma inny gust wiadomo, mi osobiście podoba się 1 suknia, bo jak widzę koronkę to mi się z miejsca oczy świecą Jeśli dobrze rozszyfrowałam Twoja wymarzona suknię - to ma przepiękny tył. Przód troszku za duży był, bo jesteś szczuplutka, ale myślę, że jeśli ładnie go dopasują do Twojej sylwetki, to efekt będzie fajny. Choć osobiście trochę bym go zmodyfikowała

U nas na weselu będą dzieci, zawsze się zapraszało dzieciaki, ale pilnowali ich rodzice. Jak ktoś nie chce dziecka pilnować, niech go nie zabiera. Prosta sprawa.

ana09 myślałam nad tymi piosenkami, o które pytałaś. Jeśli mają być ciężkie w wymowie to może jakiś Gangnam Style albo generalnie coś o trudnej wymowie, na przykład rumuńskie "Dragostea din tei" - kiedyś to był u nas wielki hit Albo bielyje rozy - na pewno kilka osób chętnie sobie zanuci Nie wiem czy o to chodziło, ale ja tak to widzę

Jeśli chodzi o koszty wesela, to jestem porażona..co chwilę coś dochodzi u nas wyjdzie około 30 tys. pewnie (wesele 120 osób) - nie umiem teraz dokładnie oszacować, bo nie wiem jeszcze ile mnie co będzie kosztowało. Staramy sie ciąć koszty, dekoracje na stoły zrobię po kosztach (jeśli sie uda) z ogólnodostępnej jarzębiny.

Widziałam tez dyskusję na temat napojów..my mamy zagwarantowane napoje już w cenie - nie mam przy sobie umowy ale jeśli dobrze pamiętam 1l soku i 1 l napojów gazowanych na osobę + kawa/ herbata bez ograniczeń.

30.08.2014
Nasz Dzień

Ad rem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 10:45   #2569
justynkie
Wtajemniczenie

Udało się trochę nadrobić

Pysia strasznie współczuję, trzymaj się

Verunka dobrze że wszystko dobrze się skończyło

Poznanianka a mi się w sukni podobasz. Jak pisałaś, to tylko wzór, za duży rozmiar. Twoja będzie fajnie dopasowana.
Moim zdaniem drobne dziewczyny fajnie wyglądają w dopasowanych wąskich sukienkach. Rozmiar 32 nie oznacza że PMka powinna mieć księżniczkę.

Koszt wesela - my liczymy 40 tyś na 80 osób. Niestety teraz zaczyna nam dochodzić więcej gości więc i koszt wzrośnie. Liczyłam z grubsza, nie znając wszystkich cen. Nie mamy poprawin, nie wypożyczamy samochodu, nie robimy super mega atrakcji. Liczymy że tak powiem po kosztach, żeby nie wydać za dużo. Jedyna fanaberia to szycie garnituru dla TŻ i oryginalne obrączki za ok 3000 zł.

Stary 2013-08-26, 10:49   #2570
201605100
Konto usunięte

Witam się po weekendzie, cześć i czołem wszystkim nowym PMką

Jaki tu spokój się zrobił

koszt wesela i około weselnych spraw ehhhhh ja chciałam albo 2dniowe wesele, albo żadnego wesela, więc na własne życzenie mam "trochę" wydatków. Nawet nie chcę o tym myśleć, próbuję szukać oszczędności, ale lwią część pochłaniają sala + zespół+foto/kamera, chciałabym obniżyć kosztorys o kilka tysięcy może jakimś cudem się uda. Ale na południu mamy koszmarne ceny
Moi rodzice płacą za talerzyki moich gości, resztę pokrywam ja i TŻ.

Co do dzieci na weselu, wolałabym, żeby nie przychodziły, ale decyzję pozostawiam rodzicom. Żadnych opiekunek wynajmować nie zamierzamy, dla mnie to już jest przesada. Dzieci do lat 3 mamy 2 na liście, do lat 12 - 5 więc tragedii nie ma. Na szczęscie ich rodzice są rozgarnięci i będą pilnować.

EDIT: co do podziękowań, za co rodzicom dziękować to akurat mam, ale nie lubię wersji kołeczka i "cudownych rodziców mam..." chętnie rozwiązałabym to jakoś inaczej, ale wolałabym uniknąć komentarzy innych gości "jak to tak bez podziękowań...:

chrzestnym/świadkom/dziadkom dziękować nie będziemy.

Edytowane przez 201605100
Czas edycji: 2013-08-26 o 10:52
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 10:49   #2571
Lemon_Drop
Zadomowienie

Cytat:
Na sali nie mamy żadnych atrakcji dla dzieci, jedynie ładny ogród przy sali. Gdyby był to ok, jak nie ma - to trudno, nie będę organizować nic dodatkowego. Myślę, że jeśli ktoś decyduje się na przyjście z dzieckiem, to liczy się również z tym, że tym dzieckiem będzie musiał się zająć. Nie mam nic do dzieci z rodziny na weselu, bo jakby nie patrzeć to są one też moją rodziną, wiec je zapraszam. Pomijam tylko dzieci znajomych - na zaproszeniach będą wypisanui oboje i będę mówić o tym przy zapraszaniu. I tak nam wychodzi spore wesele (zapraszamy ok 170), więc nawet kilkoro dodatkowych dzieci to spory wydatek.
Dzieci małe do 2-3 lat będą siedziały z rodzicami, podejrzewam że potem rodzice będą je odwozić, a te starsze będą miały swoje miejsca. Salę mamy sporą więc nie będzie problemu z pomieszczeniem ich.
Stary 2013-08-26, 10:49   #2572
kuli1986
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ijaa Pokaż wiadomość
Kosmiczna kwota jak dla mnie, a to nie wszystkie wydatki jeszcze.

Sam ślub to przecież pikuś, kosztuje to co jest PO!
Dużo zależy oczywiście od liczby gości, ale pomijając tą kwestię jest sporo punktów na których można zaoszczędzić, nie tracąc przy tym moim zdaniem na jakości, dla przykładu ja planuję zamknąć się w kwocie o połowie niższej ze swoim strojem.

My co prawda robimy trochę krótszą imprezę (8h), ale sporo kosztów jest standardowych, według kosztorysu zamykamy się z 18tyś, a może wyjdzie ciut niej.
Wiadomo wszystko zależy od tego co się wybiera i za jaką cenę, największe koszta można zaoszczędzić na orkiestrze, kamerzyście, fotografie i sali/liczby gości, a jednak u nas oni wszyscy dosyć sporo kosztują stąd takie koszty.

Nie chcieliśmy oszczędzać na weselu tylko spokojnie wszystko zorganizować i na koszty zbytnio nie patrzeliśmy(wiadomo bez przesady) tylko na to aby nam się podobało, bo to nasz dzień i mamy być zadowoleni w 100% ze swoich wyborów.

Można ślub zorganizować jeszcze drożej bo i przecież są kamerzyści, którzy biorą ponad 10tys, bardziej znane orkiesty które biorą tyle samo i lokale, których koszty to 300zł/ za osobe a nawet i drożej, kiecka od znanego projektanta ale myśle, że to już wersja super ekskluzywna i na takie wesele trzeba dać pewnie około 100tys przy 200os.
kuli1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 10:52   #2573
Elrosa
Zadomowienie

U nas za wesele dla ok. 85 gości wychodzi ok. 30 tys., z czego połowa to koszt wesela i poprawin (160/os.) i noclegów dla 50 z nich (35/os.). Do tego musimy jeszcze dokupić alkohol, tort i ciasta (te będą nam piec koleżanki mojej mamy, które same zgłosiły się na ochotnika, plus pewnie kilka ciast i tort od znajomej mojej mamy, która wprawdzie nie ma własnej cukierni, ale piecze na zamówienie) - na to liczymy ok. 3500. Do tego fotograf (2500), zespół (tu jeszcze nie jestem pewna, w sobotę dopiero będziemy wiedzieć na 100% - liczymy ok. 3500), dekoracje (500). Oczywiście koszty ślubu - nie wiem, ile daje się w mojej parafii, założyłam 1000 zł. To już razem 26 tys. Do tego jeszcze nasze stroje (moja sukienka 1900+dodatki pewnie w okolicach 500, garnitur - nie mam pojęcia). A to pewnie i tak tylko czubek góry lodowej
Stary 2013-08-26, 10:55   #2574
czekooczekolada
Zakorzenienie

dziewczyny, jakie obraczki będą najlepsze dla mojego tż - pracuje w wykonczeniowce , mi sie osobiscie podobaja "z czymś" chociażby np TE (btw za ta cene bym nie kupiła :P ). ale to nie dla mojego tż, zaraz będzie cała poniszczona, poobdzierana i pobrudzona z gipsów,tynków itepe...... zostaje nam tylko klasyk? zwykła najzwyklejsza w świecie?

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

Cytat:
Napisane przez kuli1986 Pokaż wiadomość
Nie chcieliśmy oszczędzać na weselu tylko spokojnie wszystko zorganizować i na koszty zbytnio nie patrzeliśmy(wiadomo bez przesady) tylko na to aby nam się podobało, bo to nasz dzień i mamy być zadowoleni w 100% ze swoich wyborów..
Popieram

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2013-08-26, 10:58   #2575
201605100
Konto usunięte

Ad rem nie za mało macie tych napoi w cenie? co Jak wykorzystacie "limit"? Kupujecie na własną rękę czy od loklau w którym macie wesele?

Elrosa o ranyyyy zakładasz 1000 zł żeby da ćksiędzu? Powiem Wam szczerze, że ostatnio się nad tym zastanawiałam, jeśłi ksiądz powiedziałby mi, że łaska u niego wynosi 1000 zł, to poszłabym do innego kościoła...
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 11:02   #2576
Elrosa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez alucior Pokaż wiadomość
Elrosa o ranyyyy zakładasz 1000 zł żeby da ćksiędzu? Powiem Wam szczerze, że ostatnio się nad tym zastanawiałam, jeśłi ksiądz powiedziałby mi, że łaska u niego wynosi 1000 zł, to poszłabym do innego kościoła...
Nie, to jest kwota, którą zakładałam jako całość - oprócz "co łaska" za ślub są też przecież zapowiedzi w obu parafiach, aktu chrztu i bierzmowania też raczej K. za "Bóg zapłać" nie dostanie. I oczywiście też organista i kościelny... Mi się wydaje raczej, że założyłam za mało dla nich wszystkich :P
Stary 2013-08-26, 11:04   #2577
nasturcja1308
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
dziewczyny, jakie obraczki będą najlepsze dla mojego tż - pracuje w wykonczeniowce , mi sie osobiscie podobaja "z czymś" chociażby np TE (btw za ta cene bym nie kupiła :P ). ale to nie dla mojego tż, zaraz będzie cała poniszczona, poobdzierana i pobrudzona z gipsów,tynków itepe...... zostaje nam tylko klasyk? zwykła najzwyklejsza w świecie? [COLOR="Silver"]
hmm. ładne te obrączki, ale faktycznie może być problem z doczyszczeniem jej później. A gdybyś Ty miała z jakimś wzorkiem albo kamyczkami, a Tż gładką jak np te ?

Mój Tż też pracuje fizycznie i do tego pomaga Tacie na gospodarstwie dlatego zdecydowaliśmy się na tytanowe obrączki jak te

Edytowane przez nasturcja1308
Czas edycji: 2013-08-26 o 11:06
nasturcja1308 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 11:05   #2578
Yellow Me
Rozeznanie

Cytat:
A co robice z dziecmi?
zapraszamy z dziećmi żeby nikogo nie urazić, ale większość z naszych rodzin zwykle na takie imprezy nie bierze dzieci bo chcą się pobawić. Jeśli już ktoś z nimi przyjdzie to każde dziecko będzie miało swoje miejsce przy rodzicach. Tuż obok naszej sali w holu jest taki mały kącik zabaw (stolik, kredki, zabawki, jest tam na stałe, nie my go organizujemy).
Cytat:
Mam do was pytanie. Dziękujecie na weselu rodzicom chrzestnym?
My dziękujemy tym którym mamy za co, a nie tym co wypada.
Moi chrzestni w ogóle się mną nie interesują, chrzestnego zapraszam ale chrzestnej nie bo nabroiła w naszej rodzinie że tak powiem Ale już chrzestny Tż bardzo się nim interesuje i pomagał w wychowaniu (bo Tż nie ma taty) i będziemy mu dziękować,podobnie jego Babci bo też go wychowywała.
Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
dziewczyny, jakie obraczki będą najlepsze dla mojego tż - pracuje w wykonczeniowce , mi sie osobiscie podobaja "z czymś" chociażby np TE (btw za ta cene bym nie kupiła :P ). ale to nie dla mojego tż, zaraz będzie cała poniszczona, poobdzierana i pobrudzona z gipsów,tynków itepe...... zostaje nam tylko klasyk? zwykła najzwyklejsza w świecie?
przy takich pracach powinno się raczej zdejmować obrączkę na czas pracy, wtedy możesz wybrać jaką chcesz i się tak nie zniszczy. Np brat Tż jest mechanikiem i zdejmuje do pracy bo to mus. Ja też bym chiała żeby Tż nosił obrączkę bez przerwy ale on mi wytłumaczył, że czasem trzeba zdjąć np. do naprawiania auta albo cyklinowania podłogi, a ja do mieszania mięsa mielonego na przykład ;-)

Edytowane przez Yellow Me
Czas edycji: 2013-08-26 o 11:10
Yellow Me jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 11:05   #2579
misia880
Zakorzenienie

Odp: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

ja planuje dla ksiedza 300 zl i organiscie 50 zl i tyle

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 11:07   #2580
Ad rem
Zadomowienie

alucior mam nadzieję, że wystarczy. Zawsze w tym lokalu wszystkim wystarczało.. Ale przedyskutuję to jeszcze z tżtem

30.08.2014
Nasz Dzień

Ad rem jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości