|
|
#301 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mama wymaga bym jej pomadała finansowo
No wiesz wybacz ale jakbym ja przeczytała taką analizę swojego związku którego praktycznie w ogóle nie opisałam bo go wątek nie dotyczył zbytnio i tak daleko popuszczone wodze fantazji to też bym o autorce takich analiz najłagodniejsze co pomyślała to właśnie że jest ...ekhem nie do końca rozsądna powiedzmy
|
|
|
|
|
#302 |
|
Raczkowanie
|
bylam w holandii w tym roku i niestety kokosow sie nie zarabia i do tego w tym panstwie jest wiekowka czyli do 23 lat za godz ma sie jakies 4 euro ! niestety mieszkanie tez jest drogie ja pracowalam przez agencje ktora za mieszkanie dla pracownikow pobierala co tydzien 75 euro !!!!! ktos mysli ze jak pojedzie za granice to kokosy zarabia taaa napewno wiec dobrze rozumiem autorke
|
|
#303 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Prawie codziennie byłam chociaż na pół godziny u niego w domu, on u mnie, znam jego rodziców dosyć dobrze i mam z nimi świetny kontakt, on z moją mamą nie przegadał aż tyle godzin, co ja z jego, ale mimo wszystko jest okej, natomiast z babcią się bardzo lubią. Więc jak w ogóle możesz jakieś głupoty wypisywać, snuć jakieś swoje własne historie, gdzie nawet nie było mowy o czyms takim i w ogole, dlaczego chodzisz tak z tematu? Ja tu nie mam problemu z moim chłopakiem, z jego rodzicami czy może z tym, że nie chce mnie im przedstawić, ja mam problem z matką, która chce ode mnie kasę ciągnąc! Dociera do Ciebie? ---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- Cytat:
to już trzecia w ciągu ostatniego tygodnia, mam nadzieję, że tym razem będzie wszystko okej.
|
||
|
|
|
|
#304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#305 |
|
Raczkowanie
|
nigdzie nie pisałam o dwóch róznych miastach, pisałam że on jechał do POlski swoim samochodem i powiedzmy, że się wbiłam przy okazji ZA DARMO, bo chciałam zauważyć, że ten jak to nazwała Jamestown TRIP PO EUROPIE mnie wyniósł dokładnie ZERO złotych.
|
|
|
|
|
#306 |
|
Raczkowanie
|
nie ma co sie denerwowac , watek zszedl juz na inne tematy niz na ten glowny . Wazne aby praca byla, glowa do gory
|
|
#307 |
|
Ha ha ha ha ha
|
Widzę, że niektórzy mają spore zdolności do nadinterpretacji
|
|
|
#308 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No i jesli on ma wyzsze dochody to normalne ze nie powinien Ci zgarniac calego zasilku na zycie, bo ten zasilek to chyba inna pula niz oszczednosci. Inaczej serio mozna rozumiec to jako wykorzystanie finansowe dziewczyny. |
||
|
|
|
|
#309 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2013-08-26 o 01:19 |
|
|
|
|
|
#310 |
|
Zakorzenienie
|
Rena zadaj sobie choć trochę trudu i przeczytaj wszystko od początku bo wypisujesz bzdury i rzeczy wyssane z palca.
Luba porównanie dziewczyny do matki, że idzie jej drogą jest obraźliwe i nie na miejscu.
|
|
#311 |
|
Rozeznanie
|
A ja jestem przeciwnikiem dawania pieniędzy jedynie w ostateczności, bo danie pieniędzy to rozwiązuje problem chwilowo.
Autorko nie daj szantażować mamie, żyj swoim życiem. Rena pomyliłem się bardziej chodzi o departament.
|
|
#312 |
|
Przyczajenie
|
Zgadzam sie! W moim wypadku postawa matki jest rowniez rozszczeniowa- BO MI SIE NALEZY. Moja matka ma 46 lat, nie pracuje juz, nie przyznano jej renty,gdyz "nie ma" przepracowanych lat. Porzucila prace na pol etatu, na wlasne zyczenie!!! Fakt,ze zachorowala na chorobe psychiczna w pewnym stopniu ja usprawiedliwia,ale nie usprawiedliwa jej lenistwa i egoizmu....!!!!To, w jaki przedzie los swiadczy o tym,co w swoim zyciu zrobila...
---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ---------- Dokladnie,ale jak wydostac sie z tego toksycznego zwiazku? Moj mlodszy brat wiedzial juz dawno,ze to manipulacja i szantaz emocjonalny,a ja niby taka "madra emocjonalnie" zrozumialam to dopiero teraz, po tylu latach. Mam wielka, nieodparta chec napisac wrecz ksiazke, o tym wszystkim,co mnie przez nia spotkalo. Byl czas, ze mialam do niej wielki zal za zepsute dziecinstwo, zbyt wczesne wydoroslenie i leki,ktore do dzis nosze...Staram sie zrozumiec jej postepowanie,ale naprawde nie potrafie uzasadnic jej postepowania- miala wszystko, jako dziecko nie musiala dzielic sie z nikim, nie sluchala krzykow etc. Nie wiem,czy nie miala szczescia, nie starala sie. .. W dalszym ciagu probuje sobie TO wszystko poukladac,ale nie wiem jak... Dzwonie rzadko, rozmowy z nia mecza mnie po prostu, nie czuje radosci. Ona do mnie rowniez nie dzwoni, a gdy juz zadzwoni to znak,ze cos sie stalo...Czasem napisze smsa,co slychac...Nie widze absolutnie zadnych podobienstw charakteru,niczym jak dwa bieguny. Jestem na nia zla,za to,ze ze swojej corki zrobila sobie MATKE;co jest po prostu chore!!!!! :-( :-( .-( :-( |
|
|
|
|
#313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://goniecpolski.nl/od-lipca-wyzs...cy-minimalnej/ (tu mozna sie zapoznac jak to wygląda dla roznych przedziałów wiekowych).
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
|
|
|
|
|
#314 | |
|
Zakorzenienie
|
wiem, ze jest przepis prawny, ktory mowi, ze dziecko musi pomagac swoim rodzicow, gdy popadna w biede.
Nie chce mi sie go szukac, ale jestem pewna, ze taki przepis istnieje, gdyz kiedys moj ojciec taka sprawe prowadzil. ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Cytat:
Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-08-26 o 10:31 |
|
|
|
|
|
#315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42430194]Czyli potepiasz mame, ze trwoni pieniadze i bezmyslnie bierze kredyty, podczasy gdy Ty nie mialas pracy i planowalas weekend w Zakopanym? Nie mam wiecej pytan. Zgadzam sie z mama. Skoro nie majac pracy mialas chec do Zakopanego pojechac, bo "cos Ci sie od zycia nalezy" to uwazam, ze te 200 zlotych powinnas pozyczyc mamie. Obie trwonicie bezsensownie pieniadze, ale na korzysc mamy przemawia to, ze dawala Ci, co tylko mogla, jak bylas mlodsza.[/QUOTE] Zgadzam sie Poza tym mysle, ze zabranie ze sobą 1000 zł na msc, kiedy chce sie wyjsc i pobawic i jechac jeszcze do Zakopanego, które jest bardzo komercyjne i dosłownie nic nie ma tam za darmo, jest zwyczajnie smiesznie małą kwotą. Uwazam, ze straszna z Ciebie autorka liczykrupa, 200 zł to naprawde nie majątek, zebys miała nad nimi płakać i powinnas była pozyczyc matce, trochę smieszne ze wyleciałas z 50 złotymi. 50 zł to jeden wypad po bułki, masło, cos do picia i cos do tych bułek, ewentualnie jeszcze zupka. |
|
|
|
|
|
#316 | |
|
Zadomowienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42430194]Czyli potepiasz mame, ze trwoni pieniadze i bezmyslnie bierze kredyty, podczasy gdy Ty nie mialas pracy i planowalas weekend w Zakopanym? Nie mam wiecej pytan.
Zgadzam sie z mama. Skoro nie majac pracy mialas chec do Zakopanego pojechac, bo "cos Ci sie od zycia nalezy" to uwazam, ze te 200 zlotych powinnas pozyczyc mamie. Obie trwonicie bezsensownie pieniadze, ale na korzysc mamy przemawia to, ze dawala Ci, co tylko mogla, jak bylas mlodsza.[/QUOTE] Cytat:
Kolejna kwestia jest taka: jakim prawem wytykacie niegospodarność autorce i porównujecie ją do matki? To nie autorka ma czwórkę dzieci na utrzymaniu, nie ona ma problem z brakiem kasy na jedzenie. Dziewczyna ma pieniądze na rachunki z zasiłku, który pobiera, na jedzenie też jej starcza. Nie ma na pomaganie matce i dodatkowe przyjemności, które funduje jej chłopak. A tu już tyrada i nazjeżdżanie na dziewczynę. Gwiazdeczka, jak się nie ma na jedzenie dla dzieci, to nie myśli się o wydawaniu kasy na stroje weselne i na wkładanie kasy do koperty. Mama mogła przeprosić chrześniaka i dać mu tańszy prezent + kwiaty zamiast zapożyczać się. Poza tym, jaka musi być kwota tego kredytu, skoro matka ma spłacać go przez 2 czy 3 lata Niby może to być 1000 pln rozbite na raty po 40 złotych, ale trudno mi w to uwierzyć. A jeśli tak, to nie jest to kwota, której nie dałoby rady zarobić przez miesiąc jedno z dzieci, czy ona sama (w domyśle matka) Nie musi z tego powodu żądać pomocy finansowej od córki. Mam na myśli oczywiście owe raty. Poza tym czy uważasz, że jak się nie ma na chleb, to powinno się rzucać 50 złotymi? Może i kasa nie duża, ale coś za to jednak kupić można, żeby w brzuchu nie burczało. Dziewczyna pisze, że jak przyjeżdża, to robi zakupy do domu. Jak bezdomny czy żebrak rzuci dwoma złotymi o chodnik, czy wyśmieje osobę, która mu ofiaruje taką kwotę - jest oburzenie społeczne. Bo jak to? Na bułkę starczy! A jak kobieta z czwórką dzieci parska na widok 50 pln i rzuca nimi o stół, to jest załamanie rąk: "no tak, za to nic nie kupi" To chyba powinność rodzica, czy może coś mi się ubzdurało? Rozumiem, że wniosek jakoby autorka "trwoni" pieniądze wysnułaś na podstawie tego, że chłopak zasponsorował jej dwa dni w Zakopanem?
Dziewczyna, która kocha lakiery do paznokci Edytowane przez Black Rainbow Czas edycji: 2013-08-26 o 10:51 |
|
|
|
|
|
#317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Komuś się chyba priorytety poprzestawiały. Dla mnie to głupota zapożyczać się, żeby potem o pieniądze prosić na jedzenie dla małych dzieci. I nie porównywałabym rozrzutności matki, do rozrzutności autorki. Autorka, nawet jeśli bezrobotna, to miała oszczędności na te swoje zachcianki. Nie zrujnowało to też jakoś szczególnie budżetu, skoro jej partner pracuje. Ona z partnerem mogli sobie pozwolić na ten wyjazd. Mają wspólne finanse, wspierają się wzajemnie, więc w takim wypadku bezsensowne są niektóre wyliczenia. Stać ICH, to sobie pojechali na wakacje i nie ma tu znaczenia, że autorka nie pracuje.
|
|
|
#318 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Wystarczy, że autorka przedstawi swoje wydatki, a matka w sile wieku powie że pracuje do 14, i będzie po sprawie.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-08-26 o 10:54 |
||
|
|
|
|
#319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jedni wydają mniej, inni więcej, różne mają ludzie potrzeby. Jak autorka z facetem za te pieniądze mieli fajne wakacje, to tylko pozazdrościć, a nie komentować, że twydali śmiesznie mało. Też nie masz się o co przyczepić. Blackraindow, piona.
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2013-08-26 o 10:59 |
|
|
|
|
|
#320 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi trudno sie utazsamiac, bo moja mama cale zycie mowila, ze lepiej dostac/zarobic mniej niz nic i jest ogromna roznica od bardzo malo pieniedzy od pustego konta. Cytat:
W dzielnicy w ktorej mieszkam w ogole nie ma ogloszen mieszkan do wynajecia, a jak juz sa to takie, ze ludzie odpuszczaja. Ludzie trzymaja mieszkania latami i nie puszczaja w wolny rynek nawet jak rezygunja tylko przekazuja po znajomych czy rodzinie. |
||
|
|
|
|
#321 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Nie rozumiem, czemu założenie jakiegoś funduszu na wyjazd i trzymanie się go to taka zbrodnia. Nie każdy w barze wydaje 50 zł w jeden wieczór, a w Zakopanem kupuje ciupagi na stoiskach.
|
|
|
|
#322 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
50 zł nie powinno sie rzucac w potrzebie, ale mnie by np upokorzyło takie zachowanie córki, wiec sie matce tez nie dziwie. Co do wesela, to to wesele chrzesniaka, uwazam, ze na ten jeden raz powinno sie bedąc chrzestnym dac cos w kopercie, a nie isc na wesele na krzywy ryj i jeszcze powietrze dac w kopercie. Cytat:
Poza tym smieszy mnie ten pogląd o pokazywaniu sie na weselu. Przepraszam bardzo, czy wy chodzicie na wesela jak obdartusy w starych sukienkach, obdartych butach? Wkładacie 50 zł w koperte i heja? Jakie pokazywanie sie masz na mysli? Zarobki w tym kraju sa nieadekwatne do wydatków i tyle, wiec co ma do tego jakies pokazywanie sie? Ciezko zrozumiec, ze ktos nie chce wygladac przy rodzinie jak ostatnia fujara? Co innego gdyby matka brała tysiac kredytów na jakies niepotrzebne rzeczy, alkohol, setna sukienke, czy bizuterie, czy na kochanka. Edytowane przez Gwiazdeczka1978 Czas edycji: 2013-08-26 o 11:18 |
||
|
|
|
|
#323 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziwi mnie, jak w ogóle można w takiej sytuacji usprawiedliwiać branie kredytu przez taką osobę. Chrześniak, nie chrześniak, ale chyba ważniejsze, żeby własne dzieci miały co jeść, prawda? Jak dla mnie matka zachowuje się skrajnie głupio i nieodpowiedzialnie. Autorka powinna raczej motywować ją do szukania pracy czy ewentualnie do zorientowania się, czy przysługują jej jakieś zasiłki. Coś w stylu dać wędkę, nie rybę. Chociaż z drugiej strony to przykre, żeby dziecko uczyło własną matkę, jak żyć i brać na siebie odpowiedzialność za swoje głupie decyzje. A ta jeszcze 'z wdzięczności' wprowadza ją w poczucie winy, bo jak to na wakacje jeździć, pizze na mieście jadać, jak młodsze rodzeństwo na obiad kanapki je i nie ma nowych książek do szkoły.
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2013-08-26 o 11:20 |
|
|
|
|
|
#324 |
|
Naczelna Nastolatka
|
ja nie potrafię pojąć dlaczego chcecie żeby dziecko było obciążone odpowiedzialnością za utrzymanie matki i reszty rodziny. Nie mieści mi się to w głowie, dziecko urosło, wyfrunęło z gniazda i sobie życie układa, taka jest kolej rzeczy. Wszystkie osoby o których jest ten wątek są DOROSŁE I PEŁNOLETNIE i powinny SAME BYĆ ODPOWIEDZIALNE za swoje życie i utrzymanie. Wpędzić dziecko w takie poczucie winy i w przekonanie, że robi źle bo dba o siebie, to jest mega świństwo ze strony rodziców.
|
|
#325 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#326 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#327 |
|
Naczelna Nastolatka
|
z tego co pisała autorka to matka oczekuje stałej pomocy, w jakiejś określonej wysokości. Dzieci nie są od tego żeby rodzicom pieniądze dawać, tylko mają sobie swoje życie ułożyć.
|
|
#328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Autorka nie chciała pozyczyc, jej prawo, matka miała czuc sie olana w potrzebie, zawiedziona. Nad czym tu deliberowac. Skoro nawet własna córka odmawia pomocy, ciezko nie byc zawiedzionym. Matka pracuje, utrzymuje 4 dzieci, nie dziwie sie kompletnie, ze była zmuszona wziac kredyt, zeby wogóle isc na to wesele. Pewnie bez kredytu wogole by nie mogła isc. Wtedy to chrzesniak mogłby poczuc sie zawiedziony i tez miałby prawo. Chodzi, ze autorka moze pomóc, tyle, ze nie chce i to moim zdaniem jest naganne. |
|
|
|
|
|
#329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inna sprawa. A to na każde wesele trzeba mieć nowiutką sukienkę i dodatki? W szafie same szmaty? Jak komuś zależy, to pożyczy od kogoś kieckę, albo ma w szafie jakąś nadającą się na tą okazję. Włosów nie trzeba robić u fryzjera, a makijażu u kosmetyczki/makijażystki. Serio- da się to zrobić małym kosztem i nie wyglądać jak lump. To, co ty opisałaś wcześniej, to dla mnie zwyczajne życie ponad stan. Może i autorka jest egoistką, ale matka jest zwyczajnie głupia i nieodpowiedzialna w moich oczach, skoro wesele chrześniaka przedłożyła nad dobro swoich dzieci. To ona ma problem, nie autorka. To matka MUSI się ogarnąć i wydorośleć- lepiej późno niż wcale; a nie autorka musi płacić za jej błędy i nierozsądne decyzje. A co do tego Zakopanego- ja w zeszłym roku znalazłam nocleg za 25zł/os.- własny pokój z łazienką. Nie ścisłe centrum, żadne luksusy. Ale jak wspominałam- różne ludzie mają potrzeby. Więc już nie przezywaj, że wszystko jest złe, bo drogie i trzeba kredyty brać. Jak ktoś nie umie ciąć kosztów, szukać tańszych opcji, to nie jest żadne usprawiedliwienie- nie stać cię, to se daruj. Bo w przypadku matki autorki to klasyczne 'zastaw się, a postaw się' nic więcej.
|
|
|
#330 |
|
Konto usunięte
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42456190]Ale gdzie mowa o odpowiedzialnosci za utrzymanie matki i rodziny? Mowa jedynie o okazjonalnej, drobnej pomocy.[/QUOTE]
Ponownie spytam? Od kiedy to dawanie kasy na alkohol, papierosy i słodycze, jest pomocą? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:23.

to już trzecia w ciągu ostatniego tygodnia, mam nadzieję, że tym razem będzie wszystko okej.

Wystarczy, że autorka przedstawi swoje wydatki, a matka w sile wieku powie że pracuje do 14, i będzie po sprawie.
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)