|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2581 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18
|
|
|
|
#2582 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18
Hej!
Gadacie o dzieciach na weseleu, u nas to jest po czesci problem. Nie zapraszamy z dziecmi, ale juz moje dwie kuzynki stweirdzily, ze jak bez dzieci to one wcale nie przyjada. Problem jest taki, ze beda jechac z Polski do Belgii, ponad 1500km, bedzie dla nich (wszystkich gosci) oplacony autobus. Ja nie wiem jak one sobie wyobrazaja jazde z rocznym i dwuletnim dzieckiem w takich warunkach. Oczywiscie byl plan, ze moze samolotem, ale my nie bedziemy mieli kiedy kazdego z osobna odbierac z lotniska! Argumenty o wymeczeniu siebie i dziecka przez droge a potem zabawa na pol gwizdka jakos do nich nie dociera. Nie wiem co z tym fantem zrobic. Boje sie wrzeszczacych i krzyczacych dzieci, paletajacych sie podczas waznych momentow, czy to w kosciele czy na sali. :/ Macie jakies rady? Wszystko bylo przeprowadzone w kulturalny sposob. Po prostu zostalam przyparta do muru, ze bez dzieci to one nie przyjezdzaja w ogole. |
|
|
|
#2583 |
|
Rozeznanie
|
Wow, piękna ta suknia
ale cena faktycznie, zatrważająca
|
|
#2584 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do podziękowań, też się zaczynam zastanawiać... Kosze wydają mi się baaardzo oklepane, ale nie mamy też za dużego budżetu... Będę to musiała z TŻ obgadać. |
|
|
|
|
#2585 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tzn. do pracy żadne, na co dzień wszystkieSą zawody w których obrączka przeszkadza lub nawet wpływa na bezpieczeństwo. Mój TŻ już zapowiedział że obrączkę będzie ściągał do pracy, dla niego to akurat nie jest problem bo zegarek też ściąga codziennie. Ale są mężczyźni którzy w ogóle nie noszą obrączki lub noszą na łańcuszku. I nie ma co się obrażać bo naprawdę to ze względów bezpieczeństwa. Sama kilka razy zahaczyłam pierścionkiem o jakis stalowy element w pracy lub o klamkę w domu. W pracy może to się skończyć urazem lub nawet oderwaniem palca...
Edytowane przez justynkie Czas edycji: 2013-08-26 o 11:16 |
|
|
|
|
#2586 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2587 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
z uwagi na ich zdrowie i dobre samopoczucie dostaną albumy ze zdjęciami z sesji narzeczeńskiej (o której nie będą wiedziały) i zaproszenie do Spa Tylko co dla teścia jeszcze nie wiem
|
|
|
|
|
#2588 |
|
Wtajemniczenie
|
Opiumalfa ciężka sprawa z tymi kuzynkami. A to są bliskie kuzynki? Bo jeśli tak to wypada żeby jednak były z dziećmi. Jeśli z kolei nie masz z nimi super kontaktu to postaw sprawę jasno: zapraszacie bez dzieci ze względu na odległość. Jeśli nie zaakceptują tego to trudno. Jeśli mi ktoś stawiałby warunki to już wolałabym żeby nie przychodził wcale.
|
#2589 | |
|
Zakorzenienie
|
My teoretycznie dzieci nie zapraszamy. Nie wypisujemy ich na zaproszeniu. Jak rodzice wezmą dzieci ze sobą to trudno. Kuzynka od strony tż robi teraz wesele, właśnie tak zaprasza, zobaczymy jak to wyjdzie u nich w rodzinie.
Cytat:
|
|
|
|
|
#2590 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
czy za mało to zależy ile wynosi najmniejsza łaska. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Spróbuj z nimi jeszcze raz porozmawiać - jak nic to nie da to chyba pozostanie wykreślić je z listy. I nie rób wyjątków dla nich - jak one przyjdą z dziećmi a reszta bez to kaszana może się na weselu zrobić i ludzie się jeszcze poobrażają, że jedni mogą z dzieckiem przyjść, a drudzy nie |
||||
|
|
|
#2591 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Albumy to fajna sprawa, ale nie wiem, czy naszych rodziców aż tak by ucieszyły
|
|
|
|
|
#2592 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sama nie wiem czy beda u nas dzieci, poniewaz siostra mojego TZ ma 2 dzieci i z 3 jest w ciazy, wiec po prostu nie wiem, ze wstepnych rozmow niby bierze dzieci, mi to nie przeszkadza bo akurat one sa grzeczne i sluchaja sie rodzicow, jednka i tak musze sie zdecydowac do stycznia, bo wtedy musimy dac znac na sale czy bede dzieci i w jakim wieku.
Co do podziekowan, to ja mysle i moj TZ zeby zrobic to w domu, po blogoslawienstwie od rodzicow, chociaz zapewne jest to jeszcze do obgadania, bo nikomu wiecej dziekowac nie bedziemy. Mam jeszcze takie pytanie, poniewaz rodzice mojego TZ sa po rozwodzie, jego mama znikim sie nie spotyka, a jego tata tak, czy mamy dac mu zaproszenie z ta osoba towarzyszaca, czy nie? bo sami nie wiemy co zrobic.
|
#2593 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zapytaj się wprost czy dzieci wytrzymają taką długa podróż autobusem. Gdyby tylko te dwie rodziny przyleciały samolotem (ze względu na dzieci) nie moglibyście ich odebrać? |
|
|
|
|
#2594 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny! Witam Wszystkie Panny Młode 2014!
Nieco przyglądałam się Waszym wypowiedziom i myślałam, że tylko ja będę mieć takie duże koszty, ale jednak sama nie jestem :P Co prawda wydatki minimalizuję.... Wesele mam na 120 os - koszt 23 000 (bez tortu, wódki, wina) Suknia - Pronovias model Pergola - zakupiłam uzywaną w idealnym stanie, zero poprawek krawieckich - koszt 2700 - w salonie ok 6 000 ![]() ![]() dlatego jak naobardziej jestem ZA TYM, aby szukać wymarzonej używanej w idealnym stanie...Orkiestra - 3800 Oprawa muzyczna kościoła - 1100 fotografa i operatora kamery nie mamy, ale niestety fajne filmy kosztują trochę, macie do polecenia kogoś, kto nie bierze dużo a robi dobrą robotę? a i dekoracja sali, co myślicie o samodzielnym dekorowaniu sali? Dużo taniej to wyniesie? |
|
|
|
#2595 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pomysł z alkoholem też jest fajny
|
|
|
|
|
#2596 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bez dzieci, pobawic sie w spokoju, a kazda z nich ma z kim zostawic dzieci. Sa drugie babcie i rwa sie do opieki, ale argument, ze oni beda mysleli o dzieciach tylko bedac u mnie to sie jeszcze gorzej beda sie bawic niz z nimi...Cytat:
Cytat:
Tylko wiesz, jak skresle z listy to bedzie juz foch po grobowa deske. Ich ojciec jest moim chrzestnym a bratem mojej mamy. Jestesmy blisko. Tylko, ze wlasnie od czasu do czasu oni maja takie jazdy... |
|||
|
|
|
#2597 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moja przyjaciółka już zapowiedziała że do nas przyjedzie na 100%. Urodziła 2 miesiące temu więc pytam co z dzieckiem bo mają do nas 500 km. Powiedziała że zabierają ze sobą siostrę i to ona będzie pilnowała dziecka. Na swój koszt. Takie podejście rozumiem, więc na miejscu kuzynek Opiumalfy opłaciłabym na własny koszt transport zamiast stawiać wszystko na głowie bo MUSI być moje dziecko.
|
|
#2598 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytalam wprost na rozne sposoby... Odbior z lotniska nie wchodzi w gre niestety, jest ono oddalone godzine jazdy autem w jedna strone, i jest jeszcze kilka innych osob, ktore jakos sobie same radza z lotniska ( z hiszpanii czy holandii). Oni nigdy za granica nie byli a my nie bedziemy miec czasu w piatek przed slubem po nich jezdzic:/ Moja mam probuje rowniez lobbowac na "bez dzieci" ale tez jej to kiepsko idzie..
|
|
|
|
|
#2599 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2600 |
|
Konto usunięte
|
Opiumalfa a ile te dzieci mają lat?
Pozostali goście jak podchodzą do tego, że mają bez dzieci przyjść? Jeśli nie robią problemów, a Tobie grozi zerwanie kontaktów to chyba lepiej pozwolić kuzynkom przyjść z dziećmi... Najlepiej spróbuj z nimi porozmawiać jeszcze raz, może dadzą się przekonać
|
|
|
|
#2601 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z drugiej strony konflikt wisi w powietrzu: czuje sie troche zignorowana bo na save the date sa imiona tylko rodzicow, wiec od razu bylo pytanie: ALE BEZ DZIECI??? A teraz jedna z nich (sa siostrami) ciagle mi wysyla zdjecia jej coreczki w roznych sukienkach, ze przymiarki na nasze wesele. Wiec tak jakby, wpraszaja sie i to mnie doprowadza do szalu! ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
Cytat:
Z pozostalymi goscmi nie ma problemu, bo jest ich w sumie nieduzo ( tych z dziecmi). 7 lat - o nia sie nie boje bo duza juz. pozostala dwojka to rok i 2 lata. I takie dziecki potrzebuja najwiecej uwagi, krzycza, dwulatek to biega wszedzie, a zabwa konczyc sie bedzie dla nich o 22. Wiec przyjada tyle kilometrow, zeby pojsc spac o 22??? Bo kto zostanie ze spiacym dzieckiem w pokoju? Ja nie przewiduje opiekunek. |
|||
|
|
|
#2602 |
|
Wtajemniczenie
|
Opiumalfa po tych paru postach które napisałaś to stwierdziłam że dla dobra rodziny powinnaś jakoś zaakceptować fakt że przyjadą z dziećmi.
Będą zmęczone - ich problem. Zabawa się dla nich szybko skończy - ich problem. Męczenie dzieci - to ich dzieci i to one później będą pluły sobie w brodę że mogły je zostawić. Zakłócanie porządku imprezy - możesz poprosić kogoś zaufanego o przypilnowanie żeby w takich momentach zwracał uwagę rodzicom żeby pilnowali dzieci i je uspokajali. To nie kinder bal a wesele gdzie gwiazdą wieczoru nie jest dziecko kuzynki. U mnie w rodzinie była już historia z niezaproszeniem kuzynki i mojej rodzonej siostry z racji tego że one nie robiły wesela tylko kolację dla rodziców i chrzestnych. Efekt był taki że połowa rodziny zsolidaryzowała się z nimi i tez nie przyszła na to wesele, były kłótnie, spory itd. Jeśli to takie bliskie kuzynki to ich nieprzyjście może się wiązać z tym że ich rodzice i rodzeństwo też nie przyjadą.
|
#2603 |
|
Rozeznanie
|
Opiumalfa moze daj im chwile i porozmawiaj na spokojnie. Takie maluchy nie sa latwe do branie a juz autobusem to ja bym sie nie zastanawiala i zostawila u dziadkow... ale wiesz ostatnio pisalam o babce co to psa wziela bez pytania na slub i wesel bo dla niej to czlonek rodziny i potem afere robila, ze swiadek mlodego to skomentowal. Ja tez jestem strasznym kontroll freakiem i balabym sie dzieci zostawic.
Tylko, ze jak one przyjada z dziecmi to od razu beda pytania czemu one a my nie? Jestem za odczekaniem i pogadaniem skoro sa Tobie bliskie to powinny zrozumiec
|
#2604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2605 |
|
Zakorzenienie
|
Witam nowe PMki
Ja ostatnio nakręciłam się na tort z inicjałami i grzebie w tortach Zastanawia mnie tylko, czy zrobią mi u mnie w mieścinie taki. Muszę się rozejrzeć.Co do kosztów - w styczniu zrobiliśmy kosztorys na 42 tys, w tej chwili wyszło nam 45 tys na 110 osób z ubraniem moim i TŻ . Ciekawe jak wyjdzie ostatecznie ![]() Ja dzieci nie zapraszam, ale dlatego, że moje rodzeństwo nie ma dzieci, a kuzynów i dalszą rodzinę zdecydowanie bez dzieci. TŻ zaprasza dzieci, bo jego siostry mają dzieciaki i nie wyobrażam sobie, że miałoby ich nie być, ale kuzynostwo też zaprasza bez dzieci. |
|
|
|
#2606 |
|
Konto usunięte
|
Opiumalfa to chyba masz dwie opcje:
1. trwać twardo przy swoim i zaryzykować zerwanie kontaktów 2. ustąpić, zaprosić z dziećmi i znosić wrzaski. ja raczej wybrałabym opcje 1. Nie mieści mi się w głowie takie wpraszanie dzieci - tym bardziej, że mają z kim zostać. Przecież koło takich dzieci ktoś będzie siedział - narażają pozostałych gości na mało komfortowe warunki zabawy. Ja bym się wkurzyła gdybym musiała siedzieć na weselu w pobliżu krzyczącego rocznego dziecka |
|
|
|
#2607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2608 |
|
Zakorzenienie
|
gornek, ja bym dała z os. towarzyszącą, o ile mama TŻta wie o tym, jest na to przygotowana i jest babką z klasa, tzn. żeby nie było jakiejś awantury
Podziękowania: - dla rodziców zrobimy normalne podziękowania. Ale bez 'cudownych rodziców mam' i podobnych hitów ![]() - chyba też chcielibyśmy podziękować świadkom, w końcu jednak będą mieli dużą zasługę w zorganizowaniu wesela. - chrzestnym nie dziekujemy. Mój chrzestny nie żyje, chrzestnej nie zapraszam, bo od lat ma mnie gdzieś. TŻ z chrzestnym też nie ma kontaktu. Chrzestna to siostra jego mamy, często się z nią widujemy, ale robić podziekowania tylko dla niej, to słabo ![]() Prezenty dla rodziców: My chyba postawimy na biżuterię dla mam, a dla taty TŻta jakiś alkohol dobry (mojego ojca nie zapraszam). Nie chcemy koszy ze słodyczami, bo to nam się wydaje takie oklepane i 'niepersonalne', tzn. czy to mama, koleżanka, czy pani menadżer naszego hotelu, to każdy te słodycze mógłby dostać ![]() Anesthesia, kawa, kawa, tak tak, kupcie kawę Zapraszam ![]() A tak poważnie, to ostatnio miałam sporo klientów, którzy w podziękowaniu dla rodziców robili zestawy złożone z kilku rodzajów kaw i herbat na wagę + do tego np. zestaw 2 filiżanek A koszt wcale nie taki duży Powiedzmy: - rodzice PMki: mama-2 rodzaje herbat, tata 2 rodzaje kaw, zestaw 2 filiżanek z Porcelany Śląskiej - rodzice PM tak samo Koszt sumaryczny ok. 150zł, wydaje mi się, że nie tak dużo. Koszty: U nas na ten moment wygląda to tak: 10300 sala 3000 sukienka 1500 garnitur 500 dodatki Dotki - buty, bielizna, biżuteria 500 dodatki M. -buty, krawat, koszula, spinki, butonierka 700 ciasto 300 tort 2000 alkohol 200 makijaż 300 fryzjer 90 USC 500 soki/cola 2000 DJ 2500 fotograf 300 winietki,zaproszenia, zawieszki na wódki 100 manicure 500 kwiaty na auto, bukiet 0 obrączki 400 za ślub 300 auto / mycie, woskowanie etc./ Poniesionych kosztów mamy 2500: zaliczka za foto, zaliczka za salę, moje buty. Na ten moment daje to ponad 28tysięcy.. A i tak to nie wszystko, bo jeszcze: - prezenty dla rodziców - kurs tańca A kurde, ani nie mamy jakichś zbędnych rzeczy, ani nie mam sukienki za 8tysięcy.. Te koszty są orientacyjne, mogę kupić sukienkę za 2000, a TŻ garnitur za 600zł, ale zakładaliśmy większe kwoty, żeby jak coś, zdziwić się w drugą stronę. Dzieci: My zapraszamy z dziećmi ALE u nas dzieci będzie mało.. Dwoje od siostry TŻta /7 i 2 lata/, i po jednym od kuzynek TŻta /po 2 lata/ oraz syn szefa TŻta /6lat/. Opiumalfa, dużo zależy od rodziców i od dziecka, dla jednych zostawienie roczniaka na 4 dni to koniec świata, dla innych, normalna sprawa. Ja bym pozwoliła z dziećmi. A w piątek nie mogą ich odebrać nie wiem, Wasi świadkowie? Znajomi? Rodzeństwo TŻta? Rodzice? Ew. zaznacz, że zapraszasz z dziećmi, ale transport z lotniska na własną rękę /jakieś autobusy/pociagi chyba jeżdżą? /
|
|
|
|
#2609 |
|
Zakorzenienie
|
Yellow Me
mi by nie przeszkadzało, jeśli Tż by ściągał, tylko że znając jego, to on nie będzie ściągał bo będzie zapominał a w efekcie jeszcze ja zgubi anannke mi moja praca tez nie bedzie pozwalac na noszenie obrączki ( masowanie ), ale ja już jestem przyzwyczajona do ściągania bizuteri gdy masuję. ale z tz może być problem właśnie ![]() te z tym oczkiem bardzo ładne, i szczerze to właśnie tak się zastanawiałam, że ja ew jakies oczko będę mieć, a on czystą. te tytanowe mi się jakieś takie mega grube wydają
|
|
#2610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama, jezeli by widziala, ze jakies dziecko lazi gdzie nie trzeba albo krzyczy to ona sie nie patyczkuje tylko mowi wprost. Pamietam jak bylam mlodsza i jaka nam "siare" robila z kosciele. ![]() Tzn, jak jakies dzieciaki biegaly pod oltarzem przed dluzszy czas i nikt sie nimi nie interesowal to wrala takiego i kazala isc do mamy. Teraz oczywiscie widze to w kategoriach odwagi, ale wiem, ze jakby cos to ona zadziala. Tylko po co takie nerwy "in the first place"? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:47.

z uwagi na ich zdrowie i dobre samopoczucie dostaną albumy ze zdjęciami z sesji narzeczeńskiej (o której nie będą wiedziały) i zaproszenie do Spa