|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2491 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cytat:
banka dzięki za skrót
|
|
#2492 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013, cz.2
Cytat:
Jak będę gdzieś z młodym jechać, to montuję z powrotem ochraniacz bez klina! Cytat:
Cytat:
Ja raczej nie chcę od razu po skończeniu 4 m-ca. Nowe standardy WHO mówią o 6 miesiącu, ale ze względu na wielkość L. pewnie wprowadzę od 5 m-ca. Cytat:
Czasem tak już jest, najważniejsze, że wyjaśnione. Ja Cię doskonale rozumiem. Nie wiem jak to się stało, że ani razu się jeszcze z tż-em nie pokłóciliśmy. Nie mam pojęcia skąd biorę takie pokłady cierpliwości przy tym wrzaskunie...Cytat:
Ważne, że każdy był zadowolony. Dzieciaki ze słodkości, wy ze środka. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Siemka. Musimy się pochwalić, że urodził nam się kuzyn. ![]() A tak poza tym, to moja kondycja psychiczna jest jakaś kiepskawa. Nie wiem czy to przez to, że Leon tak często się dzisiaj budził, czy przez jego płacz. Wczoraj robiliśmy tż-a urodziny i po drzemce L. płakał i płakał... i płakał. I wiecie co zauważyłam? Że ja już się tak do tego płaczu przyzwyczaiłam, że nie uświadamiam sobie, że on jak nie je i nie śpi, to płacze. Karuzela i mata potrafią go zająć na pół h MAX. Zazwyczaj to jest 10-15 min. Wczoraj mama i babcia zadając mi pytania odnośnie dni Leona właśnie to uświadomiły. Tzn. ja sama to zauważyłam opowiadając rytm dnia. Od urodzenia jestem z nim praktycznie 24h/dobę. 3x mama z nim była. 2 razy byliśmy na żużlu, to pierwszy raz caaały u niej przespał (jak go przywiozłam w wózku i postawiłam, tak jak wróciliśmy, to wciąż spał), drugi raz połowę czasu spał, później jadł i płakał... I w sobotę teraz jechaliśmy na zakupy, to mama już go chciała w wózku, żeby z nim jeździć (bo w wózku jest 8 na 10 razy spokojny). Podobno zrobiła z nim jedno okrążenie wokół bloku i musiała iść do domu tak zaczął płakać. I tak płakał z przerwą na jedzenie aż nie wróciliśmy. Zastanawiam się skąd mam tyle energii, a przede wszystkim cierpliwości, żeby to jeszcze znosić. Czasem jest chwila słabości, że kładę go do łóżeczka, on wrzeszczy w niebogłosy, a ja siedzę na kanapie obok, patrzę na niego i z bezsilności albo jestem na niego wściekła, albo łzy mi kapią jedna za drugą. Echhhh... chciałam jeszcze więcej napisać, żeby się wygadać, ale słyszę, że się L. budzi. Pakuję go do wózka i jadę na miasto. |
||||||||
|
|
|
#2493 |
|
Wtajemniczenie
|
anoxe - Leoś daje popalić
ale minie mu etap wrzaskuna Niki śpi już 2 godzinę, pomroziłam mu buraczki, kalafiora i selera, zrobiłam ciasto , posprzątałam a on dalej śpi, odkąd kupiłam chustę mały w ogóle nie płacze - wcześniej płakał tylko ze zmęczenia, więc jak już marudzi a nie chce zasnać przy cycu to hop do chusty i śpi jak wstanie to ruszymy na miasto, tż późno wróci więc pójdziemy na zakupy ![]() dzięki za info w sprawie tej wkladki w foteliku, bo ja ją wyjełam - mały się ledwo co mieścił i ta głowa mu dyndała strasznie bez niej, więc już ją z powrotem zamontowałam |
|
|
|
#2494 |
|
Zadomowienie
|
Pokręcił się, pokręcił i zasypia na drugim boczku.
Nooo... na czym skończyłam. Że mi ciężko kurde. Najgorsze jest to, że nawet tż się go boi. Jedynie karmi go bez problemu i bez stresu. Nawet przewijanie kończy się tym, że ma prawie łzy w oczach. Przebieranie pieluchy też zazwyczaj jest w towarzystwie płaczu i jak mówię... na mnie to już chyba nie robi wrażenia. A tż... dzisiaj się malowałam, a tż go przewijał. Skończyło się tak, że pielucha była zmieniona, ale pajac zapięty tylko chyba na trzy guziki od góry, a cały dół nie, bo tż nie miał serca go dłużej męczyć i z nim tak chodził, aż w końcu biedny zasnął mu na klacie. Ja mam strach gdziekolwiek wyjść sama. I nie chodzi o to, że tż sobie nie poradzi, tylko o to, że on się tego chyba panicznie boi. Tego, że L. się tak rozpłacze, że zacznie się zanosić i łapać bezdech (co znowu ostatnio mu się zdarza kilka razy dziennie I czasem sobie chodzę z L. w ramionach i popłakuję. A propos chodzenia w ramionach... on nie lubi się przytulać. Od razu się prostuje i płacze. No i jest to też pan niedotykalski, nie lubi jak się do niego mówi i go głaszcze po rączce, czy nóżce. ![]() Ogólnie najwspanialsze są poranki... Jak tylko któregoś z nas zauważy, to się tak szeroko zaczyna uśmiechać i kwiczeć. No ale jest też dużo plusów, np. taki, że dobrze je, przybiera na wadze (tzn. nie wiem, bo dawno go nie ważyliśmy, ale sądzę po bólu rąk jak go noszę, no i... dzisiaj zważyłam najpierw siebie na normalnej wadze, a później stanęłam z L. i wyszło mi, że waży ponad 6kg. ), dobrze zasypia zarówno w dzień, jak i wieczorem, uwielbia kąpiele, lubi jeździć w wózku, uwielbia spać w chuście...Pożaliłam się, to idę w końcu nas wyszykować na to miasto. Jakoś mi lepiej. Oby do trzech miesięcy... Buziak!
Edytowane przez anoxee Czas edycji: 2013-08-26 o 13:01 |
|
|
|
#2495 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
więc to minie zobaczysz
|
|
|
|
|
#2496 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Dziewczyny czy was też bolą kolana po ciąży? Ja od 2 tygodni ledwo dam rade chodzić Edytowane przez Elusiek Czas edycji: 2013-08-26 o 13:15 |
|
|
|
|
#2497 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
chyba że coś ewidentnie tego wymaga ![]() u nas z kp bardzo różnie i ciężko przyjąć jakiś schemat... w dzień karmię średnio co 2-3godziny, ale zdarza się co 1godzinę lub co 4 godziny ![]() w nocy jest dłuższa przerwa (ok 8 h ) w nocy przeważnie karmię ok 3.30, ale czasem mały prześpi aż do 5 ![]() Cytat:
no tak.. P. już duży przecież ![]() Biedny Przemcio, nacierpiał się.. może to faktycznie od gruszek.. |
||||||
|
|
|
#2498 |
|
Wtajemniczenie
|
.
Edytowane przez ankaaa206 Czas edycji: 2013-08-26 o 13:20 |
|
|
|
#2499 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. weź 3-6 ale śliczna ta co wstawiłaś ja chcę córeczkę dla chłopców nie ma takich cudnych rzeczy ![]() Cytat:
![]() 2. Bidulka 2 razy mama chrzestna Wiktorka wzięła na spacer.. za pierwszym razem nie wiedziałam w co ręce włożyć.. latałam jak poparzona.. malowałam paznokcie, depilowałam nogi, gotowałam obiad.. znowu czułam że żyję przy dziecku jednak ciężko zaplanować dzień,... ale wiadomo jakoś trzeba to sobie zorganizować. Nie oczekuję pomocy od nikogo, ale świadomość że moja cała rodzina jest daleko i to że nie mam za bardzo na kogo liczyć jest czasem przygnębiająca.. |
||
|
|
|
#2500 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
). Także chociaż taki plus, że u L. spacer mógłby trwać chyba pół dnia.Cytat:
|
||
|
|
|
#2501 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na razie kąpię małą codziennie. ODpuściłam tylko po chrzcie i szczepieniu Magiusia co mi przyszło do głowy: Ja już sobie folguję a mała też ma problemy brzuszkowe... Wczoraj zjadłam kiełbachę z grilla, bo prawda jest taka , że tak czy tak się drze. Po czym u nas było gorzej to po chlebie. Powaga... Ale to u nas. Nie wiem, jak to się ma do czego, ale z rodzinki kilka osób tak miałoo, że musiało wcinać bułki, bo chleb na zakwasie. Anoxxe-moja sąsiadka opowiadała, że jej mała ciągle płakała.... Była z nią nawet u neurologa i powiedziała, że niektóre dzieci poprostu tak mają i muszą z tego wyrosnąć. Trzymaj się. Masz prawo do słabości, bo i ja ją mam, kiedy moja mała płącze i płącze wieczorami i nigdzie z nią się nie wyjdzie, bo się nie da, bo kolka Diabli, dziś wraca siostra P do domu, to z nim pogadam, może go przekonam... Chociaż pewnie dla niego wyjdę na lenia. I tak: wpływ ma jego maama... No i u nas za wodę nie płacimy, bo mamy ze studni... siąde później, jak mąż wróci
|
|
#2502 | |||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
![]() Cytat:
tak napisalas jak bys o nas pisala ja do 3 ms balam sie swojego dziecka znaczy jego reakcji placzu zanoszenia sie bezdechow no masakra jakas byla :banghead: Pocieszam cie ze napewno sie to zmieni , jestem swinia ale powiem ze pokochalam na nowo moje dziecko - zawsze kochalam ale nie bylo w tym radosci tylko strach i przerazenie teraz jest usmiech radosc szczescie milosc achhh A z tym ze nie lubi jak sie go dotyka to staraj sie to robic mimo wszystko masuj glaszcz moj tak mial czytalam gdziec ze tak maja dzieco ze wzmozonym napieciem moj niby go nie ma ale niektore objawy wzmozenia widze , przyzwyczai sie do dotykania Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2503 | |
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
pojutrze idziemy na drugą dawkę szczepień.. nie mam pojęcia kiedy te 6 tygodni zleciało ![]() dziewczyny.. czy wasze pociechy śpią w łóżeczku na płasko czy na klinie, podwyższonym materacu ? ja mam klin dla małego i on bardzo lubi na nim spać.. leży na naszym łóżku lub na kocu na podłodze.. w dzień mały na nim śpi i leży, jak karmię go na leżąco to też na tym klinie.. a w łóżeczku Wiktorka miałam pod materacem położony ręcznik żeby pod główką było wyżej, ale już jakiś czas temu wyciągnęłam i śpi na płasko ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
dupcie przemywam wodą... wiadomo jak się obkupka albo opawikuje to kąpiel jest częściej, albo jak były upały... ale tak-nie widzę powodu by kąpać codziennie.. no chyba , że to rytuał, gdybyśmy mieli tak pięknie poukładany plan dnia to też pewnie kąpałabym codziennie. 2. mnie kolana nie bolą, ale za to stopy jak wstanę rano.. masakra.. jak już się rozchodzę to jest ok ![]() a o bólu kolan dziewczyny już pisały.. |
|
|
|
|
#2504 |
|
Zakorzenienie
|
a właśnie, na targach mother and baby dostałam ulotkę szkoły piłkarskiej dla maluchów od 6go miesiąca
![]() http://www.socatots.pl/soca-menu
|
|
#2505 |
|
Wtajemniczenie
|
wróciliśmy ze szczepienia, P. zniósł dzielnie, bardziej był zmęczony czekaniem bo nie spał od 9 a śpiący się robił, mleka nie wzięłam bo myślałam że zaraz wrócimy a siedzieliśmy tam godzinę. przy samych ukłuciach zapłakał tylko a jak wychodziliśmy to już było ok. ukłucia bo jak się okazało to nie były szczepionki skojarzone, a acelularne - czy jak to się pisze - myślałam że takie są tylko w skojarzonych a to było więcej ukłuć ale "lepsiejsze" darmowe szczepionki.
P. ma 68 cm i waży 7,5 kilo ![]() ponadrabiam potem, teraz szybo robię obiad bo się pewnie łobuz obudzi zaraz. |
|
|
|
#2506 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() fajnie macie z tymi szczepionkami, że za darmo.. my na środę znowu 200zł szykujemy
|
|
|
|
|
#2507 | ||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC 2013,
Cytat:
Cytat:
A to M na macie chyba jednak te 3 mc to magiczna data lezy na niej juz 15 min a wczesniej gora 3-5 min Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2508 |
|
Wtajemniczenie
|
mały śpi juz 3 godzinę - szok - chyba za noworodka zdażało mu się tyle spać, co chwilę chodze i patrze czy oddycha
![]() lonley my też w środę idziemy na szczepienia, ciekawe jak tym razem mały zniesie - bierzemy skojarzone - pierwsze były refundowane vil dla Przemusia dzielny chłopak z niego
|
|
|
|
#2509 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my za tydzień 500 :/
|
|
|
#2510 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Annoxe, przykro mi że tak to u Was wygląda, jesteś bardzo dzielna
![]() Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2511 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tylko w mojej zapyziałej mieścinie nie ma tego ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2512 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Wszystkie mamy niewyspane, lecz w maluszkach zakochane. MAJ-CZERWIEC
Załącznik 5378370
Cytat:
udało mi się nową za 150 kupić, a jest extra
Michaś 02.07.16 ![]() Edytowane przez Mysia mysz Czas edycji: 2013-08-26 o 14:25 |
|
|
|
|
#2513 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a jak siedzę sama w domu to muszę na kartce zapisywać rzeczy do zrobienia bo inaczej nie ogarniam niczego w wolnych chwilach łaskawie dawkowanych mi przez I. Cytat:
Cytat:
Cytat:
dla P. za wzrost i wagę
|
|
#2514 |
|
Zadomowienie
|
banka, dzięki, pocieszasz mnie.
Jak dobrze, że tu jestem... Ale fajnie się bawią dzieciaczki na macie. Leona mata interesuje o tak.
|
|
|
|
#2515 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- Cytat:
mój na początku szalał za matą, teraz wystarczy mu pielucha i własne palce i jest prze szczęśliwy ![]() ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- Cytat:
duży jest już chłopak---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Cytat:
etap kręgosłupa już przerabiałam miesiąc temu, teraz kolana, ciekawe co będzie dalej |
||||
|
|
|
#2516 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajny zestawik. my zachorowalismy na rowerki biegowe i od niego mloda zacznie ![]() dziewczyny podrzuccie sprawdzona metode na ciemieniuche, bo chyba cos zaczyna nam się wykluwac...wczoraj babcia czesala mala i albo jej wywrozyla te ciemieniuche albo tak zdrapala skore glowy, ze mi się dziecko zaczyna sypać |
|
|
|
|
#2517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w każdym razie przegapila, musiala im donosić jakies zasiad. od gina, ze nie była w stanie zalatwic tego wcześniej ogolnie masakra. kasa wstrzymana...PILNUJCIE DZIEWCZYNY TERMINOW!!! |
|
|
|
|
#2519 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2520 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
u nas pomogła oliwka, teraz myje mu włoski szamponem oilatum i od miesiąca nie ma ciemieniuchy |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.

mi w klinice mowili, zeby nie zmywac mlodemu naturalnej ochrony. co 2-5 dni wystarczy, a jak sie okupka, to czysta woda potraktowac.

Jak będę gdzieś z młodym jechać, to montuję z powrotem ochraniacz bez klina! 
na szczescie Anton z Sofia juz byli. Pozniej sobie wszystko.wyjasnilismy, a raczej przyznalismy sie do tego, ze kiepsko.z.nami.i jestesmy wykonczeni.i.zamiast sie wspierac.to.kazde.na wlasna.reke.probuje sobie z tym wszystkim.poradzic... Powiem Wam, ze do dzisiejszego.popoludnia nie zdawalam sobie sprawy z tego ile negatywnych emocji sie we mnie nagromadzili...
Czasem tak już jest, najważniejsze, że wyjaśnione. Ja Cię doskonale rozumiem. Nie wiem jak to się stało, że ani razu się jeszcze z tż-em nie pokłóciliśmy. Nie mam pojęcia skąd biorę takie pokłady cierpliwości przy tym wrzaskunie...
A wyłazi przeważnie przynajmniej jedną dziurą
ale się przeliczyłam). Na pudełku mm co kiedyś kupiłam w razie w pisze że już powinna mieć 6 karmień, ale to może się tyczy tylko mm i na cycu jest inaczej 

Od razu się prostuje i płacze. No i jest to też pan niedotykalski, nie lubi jak się do niego mówi i go głaszcze po rączce, czy nóżce. 
sypie sie 
no tak.. P. już duży przecież 

dla chłopców nie ma takich cudnych rzeczy
chyba nie bede szukac kompletow, tylko kupie jakies sztruksy, biale body i kamizelke sweterkowa