|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2731 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18
jeśli chodzi o upominki to u nas będą pudeleczka z ciastami
|
|
|
|
#2732 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18
a to też na all czy na ich stronie internetowej?
|
#2733 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? Bo jeśli to pierwsze to nic nie stoi na przeszkodzie do ślubu mieszanego - tż będzie miał kościelny a druga strona cywilny tyle że w kościele a nie urzędzie wilk syty i owca cała nikt nie musi nic udawać![]() I tak ogólnie mówiąc- żeby nie było nie naskakuję na nikogo i nie krytykuję tylko to strasznie męczące jest że osoby które się nie zgadzają i otwarcie mówią że one nie chcą kościelnego mają najwięcej ale.. i tego nie rozumiem... ktoś nie chce ale bierze z różnych powodów i tak marudzi. Przecież nikt takim osobom nie każe brać kościelnego i dalej za tym idąc chodzić na nauki, do poradni, dowiadywać się o NPR itp itd.. Same te osoby się na to decydują i jeszcze narzekają a same są sobie winne ![]() A Verunka jak tam wasze warsztaty u Dominikanów ?
Edytowane przez anannke Czas edycji: 2013-08-26 o 14:28 |
|
|
|
|
#2734 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas też na pewno będziemy rozdawać paczki z ciastami, bo taki jest "standard", przynajmniej tam, gdzie ja bywałam na weselach. Dlatego chyba zrezygnujemy z mnożenia kosztów i robienia np. pudełeczek z cukierkami - wygląda to przeuroczo i na pewno goście się ucieszą, ale jednak koszty rosną... niby ~3zł/os, ale jednak.
Poza tym byłam na weselu, gdzie były piękne pudełeczka ecru, w środku amerykańskie czekoladki Resees (czy jakoś tak), wiem że PMka dużo za nie dała, pudełeczka były przewiązane wstążeczką z imieniami pary młodej i datą ślubu... cudownie to wyglądało, ale przy naszym stole chyba 70% gości nie zabrało ich do domu, bo najnormalniej w świecie zapomnieli. Wzięłam ja, TŻ i nasza przyjaciółka - a wszyscy pozostali z naszego stolika zostawili... |
|
|
|
#2735 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Wychodze z zalozenia, ze nie bede klamac i zobaczymy jak to sie skonczy..
|
|
#2736 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2737 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie będzie tak samo zwyczajowo daje się ciasto i ciasteczka na odchodne więc nie widzę sensu dokładania jeszcze czekoladek czy co tam stałoby przed każdym gościem na stole czasami młodzi dają do tego jeszcze wódkę, ale z tego zrezygnujemy - i tak to wesele dużo nas wyniesie.
|
|
|
|
|
#2738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nikt nikomu do łóżka potem nie zagląda więc można to potraktować jakoś nauczenie się czegoś nowego i albo się przyda kiedyś albo nie. Może komuś przekażesz po prostu to czego się nauczysz i tej osobie się to przyda i taki będzie twój wkład w to? nie wiadomo ja tylko zwracam uwagę na to że bez sensu jest narzekać na coś co jest "naszą" winą...
|
|
|
|
|
#2739 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Właśnie do takich koszy o których piszesz, chciałam dołączyć też pamiątkę, wiadomo sugeruję się tylko moim zdaniem a pomysł może się przydać innym, wszystkim nie pasuje to samo ale wybór jest ogromny na podziękowania. Kto myślał o wideo podziękowaniach? My chcemy zrobić takie i będzie dołączone do filmu, jak się uda załatwić projektor i znaleźć miejsce na sali do wyświetlenia to wczasie podziękowań, wyświetlić taki film. |
|
|
|
|
#2740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my też wódki nie rozdajemy bo to spory koszt.. ok 20zł/ parę dodatkowo...
|
|
|
|
|
#2741 |
|
Rozeznanie
|
My mamy na sali opcje kupienia takich malych slodkich sloiczkow dzemu i miodu z etykietka. Sklaniam sie ku tej opcji. Dawania ciasta w ogole nie znam juz mi tu dziewczyny tlumaczyly nawet. A dla mnie to jest nadal dziwne i inne :P Wiec u nas beda albo dzemy albo makaroniki w kolorach przewodnich elegancko opakowane.. No ewentualnie cupcaki
![]() annake dokladnie na nauki chce isc do Dominikanow slyszalam, ze sa bardzo fajne
Pick Me, Choose Me, Love Me You're all I ever wanted I didn't see how it could change That something was missing until today Edytowane przez tinyheart Czas edycji: 2013-08-26 o 14:40 |
|
|
|
#2742 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2743 |
|
Konto usunięte
|
On chciał żebym i ja miała kościelny.
|
|
|
|
#2744 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
ja planowalam zrobic cos podobnego, tez bedzie nas to wiecej kosztowac niz powiedzmy migdaly w czekoladzie, ale w tej sytuacji nie wiem czy warto.... i czy jesli sie zdecydujemy, to wypada dac gosciom takie malenstwa przy dostawaniu od nich prezentow? - pod kosciolem? druga kwestia: czy moze lepiej udac sie od razu na sale i witac gosci przed wejsciem ( to jest dworek wiec bardzo ladne miejsce),ale czy to nie bedzie wygladac w stylu "masz kopêrte wchodzisz - nie to nie " po prostu nie chce niegrzecznie...
Edytowane przez ParisParisienne Czas edycji: 2013-08-26 o 15:31 |
||
|
|
|
#2745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam polecaną poradnię w Andrychowie i całkiem możliwe że tam się wybierzemy jednak więc jakbyś była zainteresowana to daj znać podobno babeczka bardzo fajna z wykształcenia psycholog i ogólnie nie tylko o NPR ale takie różne sprawy szybko i bezboleśnie![]() a co do Bielska to możesz poszukać inf tutaj https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=412645 A w październiku mamy wesele jedno znajomych z BB to zapytam ich jak będzie okazja gdzie robili nauki i poradnię i jeszcze mam jedną znajomą co siedzi w temacie to mogę ją podpytać o to gdzie warto się udać
|
|
|
|
|
#2746 |
|
Konto usunięte
|
dzięki annanke, do Andrychowa nie będzie nam się chciało jeździć, za wszelkie informacje w tej sprawie będę wdzięczna
Edytowane przez 201605100 Czas edycji: 2013-08-26 o 15:04 |
|
|
|
#2747 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2748 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do witania/życzeń, to z tym bywa bardzo różnie. Ja byłam na weselach, gdzie było i tak, i tak - choć jednak było albo pod kościołem, albo w sali - nigdy pod salą Więc może faktycznie to dziwnie wyglądać :P
|
|
|
|
|
#2749 | ||
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014
Cytat:
) u nas za lokal też wychodzi koło 20 tys..Cytat:
Na jednym wątku jakaś laska pisała, że rozdawanie jedzenia gościom to faux pass bo dajesz gościom do zrozumienia, że są biedni i nie mają co jeść Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2750 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziewczyny mam taką sytuacje, zaniedługo rozdajemy zaproszenia. Zaproszenia mają wypisane gotowe imiona i nazwiska, oczywiscie odmienione nazwiska. Przed zatwierdzeniem nazwisk do druku, sprawdzaliśmy w słowniku jakie nazwiska się odmienia, kosultowaliśmy z polonistą i okazuje się, że wszystkie nazwiska się w Polsce odmienia bezwzględu np. nazwisko CHYBA to zapraszam Państwa CHYBÓW, HYŻY to Państwa HYŻÓW itd. Okazuje się, że większość polaków nawet nie wie, że ich nazwiska się odmienia i są przekonani, że to błąd ip. tymbardziej ludzie starszej daty. Jak uświadomiliśmy rodzinkę, że ich nazwiska będą odmienione na zaproszeniu to spotkaliśmy się z wielkim oburzenie, że jak to ich nazwisk się nie odmienia i żadne argumenty nie trfiają, że to beznadzieja i beznadziejnie będzie to wygląać. Jestm wściekłą już nie wiem jakich argumentów używać, przecież wszystko jest dokładnie sprawdzone z wielu źródeł, z polonistą, są programy na internecie, strony na któych się odmienia, smi tego nie wymyśleliśmy ale oni chyba tak uważają masakra jakaś. Jak przemówić im do rozumu? |
|
|
|
|
#2751 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18
A co do prezencików dla gości, to my nie robimy. Wiem, że to fajnie wygląda, ale dla nas to wydatek, który można zaoszczędzić.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2753 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2754 |
|
Zadomowienie
|
Kuli1986 doskonalę cię rozumiem. Czuję, że u nas będzie ten sam problem. A może spróbuj znaleźć treść zaproszenia gdzie nie odmienia się nazwisk gości?
|
|
#2755 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014
Cześć Dziewczyny,
My robimy podziękowania dla gości, bo tutaj jest to tradycją. Co prawda tylko drobne będą to słodycze, spersonalizowane M&M w kolorach przewodnich z naszymi imionami i datą ślubu ![]() Co do podziękowań dla rodziców, również robimy ale jeszcze nie mamy pomysłu co dokładnie, napewno nie kwiaty, ze względu na dojazd. W ogóle to zła jestem bo anginę dostałam po raz pierwszy w życiu i leżę w łóżku i zdycham ;( nawet mówić nie mogę co dla mnie jest udręką, bo jestem straszną gadułą
|
#2756 | |||
|
Raczkowanie
|
---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ----------
[/COLOR] Może dla świętego spokoju po prostu odmień te nazwiska? Jeśli ktoś całe życie twierdzi, że ma nazwisko, którego się nie odmienia, to go nie przekonasz Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Cytat:
Powiedziałam od tak jako ciekawostke przy jakiejś tam okazji, bo byli przekonani całe życie, że się nie odmienia i tak oto wyszły nieporozumienia. Masz racje ze słownikiem nie będe chodzić ale wkurza mnie to jak mu mówie, że jest to sprawdzone itp to w odpowiedzi dostaje oburzenie/ Zaproszenia już są wydrukowane i czekają na rozdawanie więc nie mam możliwości zmiany. ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Cytat:
Zaproszenia wydrukowane, czekają tylko na rozdanie. A większość treści zaproszeń są typu Z radością czy serdecznie ZAPRASZAMY Sz.P. Janinę i Jana Kowalskich ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ---------- Cytat:
Edytowane przez kuli1986 Czas edycji: 2013-08-26 o 21:39 |
|||
|
|
|
#2757 |
|
Zadomowienie
|
kuli nie przemówisz i musisz się z tym pogodzić.. moja polonistka także twierdziła, ze KAŻDE polskie nazwisko się odmienia. Weszła w konflikt ze swoją uczennicą, która twierdziła, że jej nazwisko się nie odmienia i w efekcie, gdy polonistka ją wzywała poprzez odmienione nazwisko ona nie reagowała
uparciuch i już, nie przemówiła jej do rozumu więc pewnie i Ty nie przemówisz niestety.. taka jest nasza polska mentalność - zawsze mamy racje Pozostaje Ci śmiać się w duchu z ich 'zacofanego' myślenia
|
#2758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2759 | |
|
Zakorzenienie
|
Yellow Me
ale mój tż to znowu nie robi nic niebezpiecznego :P maluje sciany, tynkuje, gipsuje, kladzie płytki,panele,podwiesza sufity sratatata nie ma stycznosci z jakimis mechanizmami, które miałyby możliwość uszkodzenia mu ciała ![]() Cytat:
anannke u mnie też zwyczaj rozdawania paczek, tylko że zamierzam wprowadzić odnośnie znajomych coś innego. Tzn jeśli proszę koleżankę z osobą towarzyszacą, to paczke z ciastkami dostanie i ona, i jej osoba towarzysząca. wiem po sobie, ja dostane paczkę a nie mieszkam z tż, i pasuje mi oddać jemu tą paczkę, a ja wtedy zostaje bez. Calkiem co innego jesli jest jakas rodzina, np mąż, żona, córka z osobą i syn. Dostaną 2 paczki, mąz z żoną i córka z osobą - bo jeśli córka odda osobie tow. paczke, to i tak w domu bedą mieć drugą.
|
|
|
#2760 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiem co mówię, już jedne nauki przedmałżeńskie miałam....ale do ślubu nie doszła młody się rozmyślił ...I DOBRZE
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.

była moim faworytem ale byłam w mniejszości jak głosowanie przeprowadzałaś 

ja planowalam zrobic cos podobnego, tez bedzie nas to wiecej kosztowac niz powiedzmy migdaly w czekoladzie, ale w tej sytuacji nie wiem czy warto....