Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18 - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-26, 14:21   #2731
myboyismine
Zakorzenienie

Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

jeśli chodzi o upominki to u nas będą pudeleczka z ciastami
myboyismine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 14:23   #2732
niulka_1985
Zadomowienie

Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

Cytat:
Napisane przez gornek Pokaż wiadomość
Tak widze, ze ma rowniez po 2 kg, jednak wchodzac na strone krowek z milanowka, wychodzi taniej zamowic u nich, bo tam 1 kg kosztuje niecale 25 zl :P
a to też na all czy na ich stronie internetowej?
niulka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 14:26   #2733
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza93 Pokaż wiadomość
też nie chciałam kościelnego. ale Tż zawsze taki chcial, to jest jego marzenie wiec zamierzam taki wziac
tż chciał kościelny czy żeby jego żona brała kościelny? Bo jeśli to pierwsze to nic nie stoi na przeszkodzie do ślubu mieszanego - tż będzie miał kościelny a druga strona cywilny tyle że w kościele a nie urzędzie wilk syty i owca cała nikt nie musi nic udawać

I tak ogólnie mówiąc- żeby nie było nie naskakuję na nikogo i nie krytykuję tylko to strasznie męczące jest że osoby które się nie zgadzają i otwarcie mówią że one nie chcą kościelnego mają najwięcej ale.. i tego nie rozumiem... ktoś nie chce ale bierze z różnych powodów i tak marudzi. Przecież nikt takim osobom nie każe brać kościelnego i dalej za tym idąc chodzić na nauki, do poradni, dowiadywać się o NPR itp itd.. Same te osoby się na to decydują i jeszcze narzekają a same są sobie winne

A Verunka jak tam wasze warsztaty u Dominikanów?

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2013-08-26 o 14:28
anannke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 14:28   #2734
Anesthesia
Wtajemniczenie

U nas też na pewno będziemy rozdawać paczki z ciastami, bo taki jest "standard", przynajmniej tam, gdzie ja bywałam na weselach. Dlatego chyba zrezygnujemy z mnożenia kosztów i robienia np. pudełeczek z cukierkami - wygląda to przeuroczo i na pewno goście się ucieszą, ale jednak koszty rosną... niby ~3zł/os, ale jednak.

Poza tym byłam na weselu, gdzie były piękne pudełeczka ecru, w środku amerykańskie czekoladki Resees (czy jakoś tak), wiem że PMka dużo za nie dała, pudełeczka były przewiązane wstążeczką z imieniami pary młodej i datą ślubu... cudownie to wyglądało, ale przy naszym stole chyba 70% gości nie zabrało ich do domu, bo najnormalniej w świecie zapomnieli. Wzięłam ja, TŻ i nasza przyjaciółka - a wszyscy pozostali z naszego stolika zostawili...
Anesthesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 14:29   #2735
tinyheart
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aniuska18032 Pokaż wiadomość
Ona będzie u mnie robiła dekorację, zrobi też zaproszenia płacę jej oczywiście normalnie, będzie umowa itd
Ma bardzo fajne pomysły a ja nawet jakbym chciała to sama dekoracji nie zrobię bo w pt przed naszym weselem jest jakaś impreza w tym namiocie, możliwe, że ktoś ma wesele no i ja w sobotę nie będę miała kiedy dekorować salę
Kwiaty będę miała polne raczej, dzięki czemu będzie też taniej
Tez chce kwiaty polne, i wlasnie tez zastanawiam sie nad dekoracja sali bo nie wiem jak damy rade sami a mysle, ze dekoracja ktora mi sie marzy raczej nie bedzie w ramch ceny. Za to zatrudnienie dekoratora mi sie nie usmiecha bo mam jasna wizje tego czego chce i chce miec pewnosc, ze tak bedzie. Tak jestem kotrol freakiem :P

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
No to może trzeba wziąć ślub jako osoba niewierząca? mieszany? to że ktoś nie chce i nie zgadza się z tymi rzeczami i ma je gdzieś ale bierze kościelny bo rodzice/narzeczony/babcia/rodzina chce nie jest usprawiedliwieniem moim zdaniem. A już na pewno nie można mieć ale że są takie zasady. Przecież nikt nikogo nie zmusza. Ja tam uważam że dobrze że wychodzą z taką propozycją do młodych bo zwyczajnie można się czegoś nauczyć i poszerzyć swoją wiedzę.
Zastanawialam sie nad mieszanym, rzecz w tym tylko, ze ja jestem wierzaca ale z pewnego powodu mam spory zal do kosciola... Na prawde trudno mi to wytlumaczyc nie piszac poematu. Na nauki zamierzam normalnie chodzic i do poradni tez, ale nie widze powodu klamac, ze pigulek nie biore bo biore. kalendarzyka tez sie chetnie naucze, ale sadze, ze sie nie przyda. Ogolnie jestem zdania, ze nie nalezy klamac, hormony musze brac, zeby jak kolwiek fukcjonowac wiec biore. Moj TZ o tym wie, tak samo jak wie o tym, ze nie ma gwarancji, ze bede mogla miec dzieci...

Wychodze z zalozenia, ze nie bede klamac i zobaczymy jak to sie skonczy..

You're all I ever wanted
I didn't see how it could change
That something was missing until today
tinyheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 14:32   #2736
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mala_czarna_21 Pokaż wiadomość
zdecydowałas się jednak na Willę? była moim faworytem ale byłam w mniejszości jak głosowanie przeprowadzałaś
Zdecydowano za nas...
My chcieliśmy w Dworku, ale USC rozwiązało umowę z Dworkiem na 2014r, więc została nam tylko Willa
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 14:34   #2737
201605100
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Anesthesia Pokaż wiadomość
U nas też na pewno będziemy rozdawać paczki z ciastami, bo taki jest "standard", przynajmniej tam, gdzie ja bywałam na weselach. Dlatego chyba zrezygnujemy z mnożenia kosztów i robienia np. pudełeczek z cukierkami - wygląda to przeuroczo i na pewno goście się ucieszą, ale jednak koszty rosną... niby ~3zł/os, ale jednak.

Poza tym byłam na weselu, gdzie były piękne pudełeczka ecru, w środku amerykańskie czekoladki Resees (czy jakoś tak), wiem że PMka dużo za nie dała, pudełeczka były przewiązane wstążeczką z imieniami pary młodej i datą ślubu... cudownie to wyglądało, ale przy naszym stole chyba 70% gości nie zabrało ich do domu, bo najnormalniej w świecie zapomnieli. Wzięłam ja, TŻ i nasza przyjaciółka - a wszyscy pozostali z naszego stolika zostawili...

U mnie będzie tak samo zwyczajowo daje się ciasto i ciasteczka na odchodne więc nie widzę sensu dokładania jeszcze czekoladek czy co tam stałoby przed każdym gościem na stole czasami młodzi dają do tego jeszcze wódkę, ale z tego zrezygnujemy - i tak to wesele dużo nas wyniesie.
201605100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 14:35   #2738
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tinyheart Pokaż wiadomość
Zastanawialam sie nad mieszanym, rzecz w tym tylko, ze ja jestem wierzaca ale z pewnego powodu mam spory zal do kosciola... Na prawde trudno mi to wytlumaczyc nie piszac poematu. Na nauki zamierzam normalnie chodzic i do poradni tez, ale nie widze powodu klamac, ze pigulek nie biore bo biore. kalendarzyka tez sie chetnie naucze, ale sadze, ze sie nie przyda. Ogolnie jestem zdania, ze nie nalezy klamac, hormony musze brac, zeby jak kolwiek fukcjonowac wiec biore. Moj TZ o tym wie, tak samo jak wie o tym, ze nie ma gwarancji, ze bede mogla miec dzieci...

Wychodze z zalozenia, ze nie bede klamac i zobaczymy jak to sie skonczy..
Nie spoko dobrze że nie będziesz kłamać. W ogóle przecież każdy może iść do dowolnej poradni i na nauki gdzie chce- więc warto z tego skorzystać i poszukać fajnych, polecanych, takich z których się coś wynosi. Jak się trafi na normalną osobę to przecież zrozumie że jak ktoś musi z powodów zdrowotnych brać tabletki hormonalne to musi i tyle. I nikt nie będzie nikogo przeganiać miotłą ani kropić wodą święconą. Chodzi o podejście jak już mówiłam - każdy antykoncepcje będzie stosować jaką chce albo ni będzie żadnej stosować nikt nikomu do łóżka potem nie zagląda więc można to potraktować jakoś nauczenie się czegoś nowego i albo się przyda kiedyś albo nie. Może komuś przekażesz po prostu to czego się nauczysz i tej osobie się to przyda i taki będzie twój wkład w to? nie wiadomo ja tylko zwracam uwagę na to że bez sensu jest narzekać na coś co jest "naszą" winą...

Stary 2013-08-26, 14:36   #2739
kuli1986
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Jeśli uważasz że to fajny prezent i rodzice będą zadowoleni to Twój pomysł jest dobry. Mi się to nie podoba, moi rodzice mają już wystarczająco zagracone mieszkanie, rodzice TŻ też, więc kolejna rzecz na półkę nie jest im potrzebna.

My kupujemy kosze z ulubionymi smakołykami rodziców. Moim zdaniem te podziękowania to ma być gest a nie "kto da więcej". Na większości wesel były kwiaty, dla mnie kwiaty to spory wydatek który wyląduje w śmietniku. Stąd kosze.

Prezent dopasowuje się do charakteru osoby obdarowywanej a nie do opinii osób trzecich.

Właśnie do takich koszy o których piszesz, chciałam dołączyć też pamiątkę, wiadomo sugeruję się tylko moim zdaniem a pomysł może się przydać innym, wszystkim nie pasuje to samo ale wybór jest ogromny na podziękowania.

Kto myślał o wideo podziękowaniach? My chcemy zrobić takie i będzie dołączone do filmu, jak się uda załatwić projektor i znaleźć miejsce na sali do wyświetlenia to wczasie podziękowań, wyświetlić taki film.
kuli1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 14:36   #2740
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alucior Pokaż wiadomość
U mnie będzie tak samo zwyczajowo daje się ciasto i ciasteczka na odchodne więc nie widzę sensu dokładania jeszcze czekoladek czy co tam stałoby przed każdym gościem na stole czasami młodzi dają do tego jeszcze wódkę, ale z tego zrezygnujemy - i tak to wesele dużo nas wyniesie.
a my z jednego "regionu" więc u nas tak samo jest my też wódki nie rozdajemy bo to spory koszt.. ok 20zł/ parę dodatkowo...

Stary 2013-08-26, 14:39   #2741
tinyheart
Rozeznanie

My mamy na sali opcje kupienia takich malych slodkich sloiczkow dzemu i miodu z etykietka. Sklaniam sie ku tej opcji. Dawania ciasta w ogole nie znam juz mi tu dziewczyny tlumaczyly nawet. A dla mnie to jest nadal dziwne i inne :P Wiec u nas beda albo dzemy albo makaroniki w kolorach przewodnich elegancko opakowane.. No ewentualnie cupcaki

annake dokladnie na nauki chce isc do Dominikanow slyszalam, ze sa bardzo fajne

You're all I ever wanted
I didn't see how it could change
That something was missing until today

Edytowane przez tinyheart
Czas edycji: 2013-08-26 o 14:40
tinyheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 14:46   #2742
201605100
Konto usunięte

Cytat:
a my z jednego "regionu" więc u nas tak samo jest my też wódki nie rozdajemy bo to spory koszt.. ok 20zł/ parę dodatkowo...
właśnie, i tak worek pieniędzy potrzebujemy

a na nauki i do poradni w Bielsku będziecie chodzić/chodziliście? może wiesz, które są polecane?
Stary 2013-08-26, 14:55   #2743
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
tż chciał kościelny czy żeby jego żona brała kościelny? Bo jeśli to pierwsze to nic nie stoi na przeszkodzie do ślubu mieszanego - tż będzie miał kościelny a druga strona cywilny tyle że w kościele a nie urzędzie wilk syty i owca cała nikt nie musi nic udawać
On chciał żebym i ja miała kościelny.
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 14:56   #2744
ParisParisienne
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aniuska18032 Pokaż wiadomość
No ja ogólnie...nie wiem jak się zachowywać przed kamerą, mam wrażenie, że nie jestem sobą wtedy...tym bardziej, że często gęsto robię głupie miny

Ja początkowo też chciałam ślub i wesele w pt bo taniej ale TŻ nie chciał i została sobota

Jest problem bo TŻ szukał koszule IVORY w necie w sklepach typu Vistula żeby mógł przymierzyć (i musi mieć jak najwięcej bawełny w składzie, do tego TŻ planuje kupić ze 3 koszule takie same...) w salonie i nie znalazł nic! Albo biała albo ecru, ecru za żółta a biała...nie wiem ja mam suknię IVORY i pewnie będzie widać różnicę bo te białe koszule są zimne a ivory z tego co wiem to cieplejszy odcień bieli taka śmietankowa biel, kość słoniowa.
o nie!!! sa az takie problemy? ja tez na pewno bede miec ivory, najlepiej mi w tym kolorze i rzeczywiscie biel koszuli moze lekko pozolcic mi suknie....

Cytat:

o rany.... troszke mnie zmartwilas ja planowalam zrobic cos podobnego, tez bedzie nas to wiecej kosztowac niz powiedzmy migdaly w czekoladzie, ale w tej sytuacji nie wiem czy warto.... i czy jesli sie zdecydujemy, to wypada dac gosciom takie malenstwa przy dostawaniu od nich prezentow? - pod kosciolem?
druga kwestia: czy moze lepiej udac sie od razu na sale i witac gosci przed wejsciem ( to jest dworek wiec bardzo ladne miejsce),ale czy to nie bedzie wygladac w stylu "masz kopêrte wchodzisz - nie to nie " po prostu nie chce niegrzecznie...

Edytowane przez ParisParisienne
Czas edycji: 2013-08-26 o 15:31
ParisParisienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 14:58   #2745
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alucior Pokaż wiadomość
właśnie, i tak worek pieniędzy potrzebujemy

a na nauki i do poradni w Bielsku będziecie chodzić/chodziliście? może wiesz, które są polecane?
Oj niestety - nauki robiliśmy w Krakowie jak był rok akademicki to mieliśmy na miejscu mam polecaną poradnię w Andrychowie i całkiem możliwe że tam się wybierzemy jednak więc jakbyś była zainteresowana to daj znać podobno babeczka bardzo fajna z wykształcenia psycholog i ogólnie nie tylko o NPR ale takie różne sprawy szybko i bezboleśnie

a co do Bielska to możesz poszukać inf tutaj https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=412645
A w październiku mamy wesele jedno znajomych z BB to zapytam ich jak będzie okazja gdzie robili nauki i poradnię i jeszcze mam jedną znajomą co siedzi w temacie to mogę ją podpytać o to gdzie warto się udać

Stary 2013-08-26, 14:59   #2746
201605100
Konto usunięte

dzięki annanke, do Andrychowa nie będzie nam się chciało jeździć, za wszelkie informacje w tej sprawie będę wdzięczna

Edytowane przez 201605100
Czas edycji: 2013-08-26 o 15:04
Stary 2013-08-26, 15:00   #2747
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ParisParisienne Pokaż wiadomość
o rany.... troszke mnie zmartwilas ja planowalam zrobic cos podobnego, tez bedzie nas to wiecej kosztowac niz powiedzmy migdaly w czekoladzie, ale w tej sytuacji nie wiem czy warto.... i czy jesli sie zdecydujemy, to wypada dac gosciom takie malenstwa przy dostawaniu od nich prezentow? - pod kosciolem?
druga kwestia: czy moze lepiej udac sie od razu na sale i witac gosci przed wejsciem ( to jest dworek wiec bardzo ladne miejsce),ale czy to nie bedzie wygladac w stylu "masz kopêrte wchodzisz - nie to nie " po prostu nie chce niegrzecznie...
zawsze możecie zrobić życzenia na sali.. wszyscy wejdą zajmą miejsca i będę wam składać życzenia

Stary 2013-08-26, 15:02   #2748
Anesthesia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ParisParisienne Pokaż wiadomość
Mnie się takie prezenciki zawsze podobały i my z TŻ zawsze zabieraliśmy. No ale tak jak mówię, u mojej znajomej bardzo dużo tego zostało na stołach... wychodziliśmy późno, połowa gości już wyszła i widziałam na pustych stołach całe multum tych pudełeczek... Wiesz, to była sytuacja na jednym weselu, nie na każdym tak będzie - ale jednak jest ryzyko, że dużo tego zostanie.
A co do witania/życzeń, to z tym bywa bardzo różnie. Ja byłam na weselach, gdzie było i tak, i tak - choć jednak było albo pod kościołem, albo w sali - nigdy pod salą Więc może faktycznie to dziwnie wyglądać :P
Anesthesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 15:11   #2749
say-hello
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014

Cytat:
Napisane przez mala_czarna_21 Pokaż wiadomość
kochana ja Cię też rozumiem bo u nas koszt wesela też około 45-50 tys wyjdzie
za sam lokal mam 120osób x 195zł = 23400zł
a gdzie cała reszta jak suknia, foto, video itp
Ehh strasznie drogo nas wyjdzie ta impreza ) u nas za lokal też wychodzi koło 20 tys..

Cytat:
ha ha teraz ja będę top spamerką bo mam dziś luźny dzień to siedzę z wami ale zaraz zmykam

u mnie rozdawanie ciasta na koniec to zwyczaj więc u mnie nie może tego braknąć ale był wątek na wizażu że jedna dziewczyna na weselu właśnie jednym coś dawała a innym nie i potem goście byli zdezorientowani i nie czuli się miło bo jedni dostali paczkę z mięsem i czymś a inni wino a inni nic.. nie fajnie to wyglądało i bałabym się że przy takim rozwiązaniu może zaistnieć taka sytuacja

Na jednym wątku jakaś laska pisała, że rozdawanie jedzenia gościom to faux pass bo dajesz gościom do zrozumienia, że są biedni i nie mają co jeść
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 15:12   #2750
kuli1986
Raczkowanie

Cytat:
Mnie się takie prezenciki zawsze podobały i my z TŻ zawsze zabieraliśmy. No ale tak jak mówię, u mojej znajomej bardzo dużo tego zostało na stołach... wychodziliśmy późno, połowa gości już wyszła i widziałam na pustych stołach całe multum tych pudełeczek... Wiesz, to była sytuacja na jednym weselu, nie na każdym tak będzie - ale jednak jest ryzyko, że dużo tego zostanie.
A co do witania/życzeń, to z tym bywa bardzo różnie. Ja byłam na weselach, gdzie było i tak, i tak - choć jednak było albo pod kościołem, albo w sali - nigdy pod salą Więc może faktycznie to dziwnie wyglądać :P
Też się zastanawiałam nad czymś takim ale po tym co napisałaś to mam mętlik, bo rzeczywiście pewnie połowa gości to zostawi, to już lepiej pieniądze wydać na pudełka do ciasta personalizowane.

Dziewczyny mam taką sytuacje, zaniedługo rozdajemy zaproszenia. Zaproszenia mają wypisane gotowe imiona i nazwiska, oczywiscie odmienione nazwiska.
Przed zatwierdzeniem nazwisk do druku, sprawdzaliśmy w słowniku jakie nazwiska się odmienia, kosultowaliśmy z polonistą i okazuje się, że wszystkie nazwiska się w Polsce odmienia bezwzględu np. nazwisko CHYBA to zapraszam Państwa CHYBÓW, HYŻY to Państwa HYŻÓW itd.

Okazuje się, że większość polaków nawet nie wie, że ich nazwiska się odmienia i są przekonani, że to błąd ip. tymbardziej ludzie starszej daty.

Jak uświadomiliśmy rodzinkę, że ich nazwiska będą odmienione na zaproszeniu to spotkaliśmy się z wielkim oburzenie, że jak to ich nazwisk się nie odmienia i żadne argumenty nie trfiają, że to beznadzieja i beznadziejnie będzie to wygląać.

Jestm wściekłą już nie wiem jakich argumentów używać, przecież wszystko jest dokładnie sprawdzone z wielu źródeł, z polonistą, są programy na internecie, strony na któych się odmienia, smi tego nie wymyśleliśmy ale oni chyba tak uważają masakra jakaś.

Jak przemówić im do rozumu?
Stary 2013-08-26, 15:17   #2751
say-hello
Zakorzenienie

Odp: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014 cz.18

A co do prezencików dla gości, to my nie robimy. Wiem, że to fajnie wygląda, ale dla nas to wydatek, który można zaoszczędzić.

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ----------

Cytat:
Napisane przez kuli1986 Pokaż wiadomość

Dziewczyny mam taką sytuacje, zaniedługo rozdajemy zaproszenia. Zaproszenia mają wypisane gotowe imiona i nazwiska, oczywiscie odmienione nazwiska.
Przed zatwierdzeniem nazwisk do druku, sprawdzaliśmy w słowniku jakie nazwiska się odmienia, kosultowaliśmy z polonistą i okazuje się, że wszystkie nazwiska się w Polsce odmienia bezwzględu np. nazwisko CHYBA to zapraszam Państwa CHYBÓW, HYŻY to Państwa HYŻÓW itd.

Okazuje się, że większość polaków nawet nie wie, że ich nazwiska się odmienia i są przekonani, że to błąd ip. tymbardziej ludzie starszej daty.

Jak uświadomiliśmy rodzinkę, że ich nazwiska będą odmienione na zaproszeniu to spotkaliśmy się z wielkim oburzenie, że jak to ich nazwisk się nie odmienia i żadne argumenty nie trfiają, że to beznadzieja i beznadziejnie będzie to wygląać.

Jestm wściekłą już nie wiem jakich argumentów używać, przecież wszystko jest dokładnie sprawdzone z wielu źródeł, z polonistą, są programy na internecie, strony na któych się odmienia, smi tego nie wymyśleliśmy ale oni chyba tak uważają masakra jakaś.

Może dla świętego spokoju po prostu odmień te nazwiska? Jeśli ktoś całe życie twierdzi, że ma nazwisko, którego się nie odmienia, to go nie przekonasz

say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 15:18   #2752
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:

Po co w ogóle im to mówiłaś i po co chcesz im to tłumaczyć? Dajesz zaproszenie i tyle. Przeciez nie będziesz do wszystkich ze słownikiem chodziła. A jak komuś brak jakiejs ogłady i zacznie jazdę pt.:dlaczego moje nazwisko jest odmienione?! ... to nie wiem, chyba bym śmiechem zabiła
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 15:20   #2753
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Też się zastanawiałam nad czymś takim ale po tym co napisałaś to mam mętlik, bo rzeczywiście pewnie połowa gości to zostawi, to już lepiej pieniądze wydać na pudełka do ciasta personalizowane.

nijak - ja bym się tym nie przejmowała... jesteś kulturalna - odmieniłaś zgodnie z poprawną polszczyzną to co się przejmujesz? to już faux pass gości ani twoje

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
Na jednym wątku jakaś laska pisała, że rozdawanie jedzenia gościom to faux pass bo dajesz gościom do zrozumienia, że są biedni i nie mają co jeść

Stary 2013-08-26, 15:21   #2754
Aasikk
Zadomowienie

Kuli1986 doskonalę cię rozumiem. Czuję, że u nas będzie ten sam problem. A może spróbuj znaleźć treść zaproszenia gdzie nie odmienia się nazwisk gości?
Stary 2013-08-26, 15:23   #2755
rabbitka
Rozeznanie

Dot.: Odp: Teściowo! Oddaj syna, nie bądź głupia, bo przywiążę Cię do słupa ! PM2014

Cześć Dziewczyny,
My robimy podziękowania dla gości, bo tutaj jest to tradycją. Co prawda tylko drobne będą to słodycze, spersonalizowane M&M w kolorach przewodnich z naszymi imionami i datą ślubu
Co do podziękowań dla rodziców, również robimy ale jeszcze nie mamy pomysłu co dokładnie, napewno nie kwiaty, ze względu na dojazd.
W ogóle to zła jestem bo anginę dostałam po raz pierwszy w życiu i leżę w łóżku i zdycham ;( nawet mówić nie mogę co dla mnie jest udręką, bo jestem straszną gadułą

18.6.14

rabbitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 15:32   #2756
kuli1986
Raczkowanie

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ----------

[/COLOR]

Może dla świętego spokoju po prostu odmień te nazwiska? Jeśli ktoś całe życie twierdzi, że ma nazwisko, którego się nie odmienia, to go nie przekonasz

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Po co w ogóle im to mówiłaś i po co chcesz im to tłumaczyć? Dajesz zaproszenie i tyle. Przeciez nie będziesz do wszystkich ze słownikiem chodziła. A jak komuś brak jakiejs ogłady i zacznie jazdę pt.:dlaczego moje nazwisko jest odmienione?! ... to nie wiem, chyba bym śmiechem zabiła

Powiedziałam od tak jako ciekawostke przy jakiejś tam okazji, bo byli przekonani całe życie, że się nie odmienia i tak oto wyszły nieporozumienia.
Masz racje ze słownikiem nie będe chodzić ale wkurza mnie to jak mu mówie, że jest to sprawdzone itp to w odpowiedzi dostaje oburzenie/

Zaproszenia już są wydrukowane i czekają na rozdawanie więc nie mam możliwości zmiany.

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Aasikk Pokaż wiadomość
Kuli1986 doskonalę cię rozumiem. Czuję, że u nas będzie ten sam problem. A może spróbuj znaleźć treść zaproszenia gdzie nie odmienia się nazwisk gości?
Myślałam, że to nie będzie taki problem a jednak.

Zaproszenia wydrukowane, czekają tylko na rozdanie.

A większość treści zaproszeń są typu Z radością czy serdecznie ZAPRASZAMY Sz.P. Janinę i Jana Kowalskich

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

Cytat:
nijak - ja bym się tym nie przejmowała... jesteś kulturalna - odmieniłaś zgodnie z poprawną polszczyzną to co się przejmujesz? to już faux pass gości ani twoje

Właśnie dokładnie taki miałam zamiar kulturalnie odmienić ich nazwiska a wychodzi na to, że dla nich to nie kulturalnie

Edytowane przez kuli1986
Czas edycji: 2013-08-26 o 21:39
Stary 2013-08-26, 15:34   #2757
karoolecka
Zadomowienie

kuli nie przemówisz i musisz się z tym pogodzić.. moja polonistka także twierdziła, ze KAŻDE polskie nazwisko się odmienia. Weszła w konflikt ze swoją uczennicą, która twierdziła, że jej nazwisko się nie odmienia i w efekcie, gdy polonistka ją wzywała poprzez odmienione nazwisko ona nie reagowała uparciuch i już, nie przemówiła jej do rozumu więc pewnie i Ty nie przemówisz niestety.. taka jest nasza polska mentalność - zawsze mamy racje Pozostaje Ci śmiać się w duchu z ich 'zacofanego' myślenia
karoolecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 15:35   #2758
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Masz racje ze słownikiem nie będe chodzić ale wkurza mnie to jak mu mówie, że jest to sprawdzone itp to w odpowiedzi dostaje oburzenie, że beznadziejnie to będzie wyglądać i ogólnie beznadzieja. Czegoś takiego nie rozumiem ma jak na czarno na białym potweirdzone to będzie się kłócić, że tak nie jest.
Czepiają się dla zasady, szkoda nerwów. 'Beznadziejnie wyglądać' ? a co, ktoś sobie na ścianie zaproszenie będzie wieszał? Olewaj takie gadanie, nic nie tłumacz
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-26, 15:36   #2759
czekooczekolada
Zakorzenienie

Yellow Me
ale mój tż to znowu nie robi nic niebezpiecznego :P maluje sciany, tynkuje, gipsuje, kladzie płytki,panele,podwiesza sufity sratatata nie ma stycznosci z jakimis mechanizmami, które miałyby możliwość uszkodzenia mu ciała

Cytat:
Napisane przez Paulina170 Pokaż wiadomość
a świadkom też dziękujecie, że są świadkami?...
kurcze nam koszty też się coraz bardziej powiększają... tżta siostra ma koleżankę- fotografa i ona bierze ok. 3 tysi... a gdzie jeszcze kamerzysta i zespół ( obie mamy wolą zespół ja nie jestem przekonana bo nie znoszą zagranicznych piosenek z polskim tekstem a boję się, że zespół tak własnie będzie grał "zagraniczne hity"). Miałam nadzieję, że zamkniemy się w 20 tysiącach ale z tego co widzę, raczej nie ma o tym mowy. Chyba to faktycznie zależy od regionu... niestety jestem z Warszawy a tu większa konkurencja ale ceny też wysokie...
świadkom dedykuję piosenkę, i to wszystko.

anannke

u mnie też zwyczaj rozdawania paczek, tylko że zamierzam wprowadzić odnośnie znajomych coś innego. Tzn jeśli proszę koleżankę z osobą towarzyszacą, to paczke z ciastkami dostanie i ona, i jej osoba towarzysząca. wiem po sobie, ja dostane paczkę a nie mieszkam z tż, i pasuje mi oddać jemu tą paczkę, a ja wtedy zostaje bez. Calkiem co innego jesli jest jakas rodzina, np mąż, żona, córka z osobą i syn. Dostaną 2 paczki, mąz z żoną i córka z osobą - bo jeśli córka odda osobie tow. paczke, to i tak w domu bedą mieć drugą.

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2013-08-26, 15:36   #2760
kasia1201
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez niulka_1985 Pokaż wiadomość
kalendarzyk=metoda antykoncepcji (trzeba mierzyć temperaturę codziennie rano i zapisywać w tym kalendarzyku)
To co oddajemy to jest metoda pomiaru (indywisualna dla każdej kobiety i równie skuteczna co chociażby prezerwatywa) TO NIE JEST KALENDARZYK! Dlaczego taaaak wiele osób to wciąż myli? Wiem co mówię, już jedne nauki przedmałżeńskie miałam....ale do ślubu nie doszła młody się rozmyślił ...I DOBRZE
kasia1201 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości