|
Notka |
|
Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 | |
Raczkowanie
|
Odp: Dot.: Biegle wladanie angielskim-samodzielna nauka ?
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Dot.: Biegle wladanie angielskim-samodzielna nauka ?
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o nadużywanie słowa "like", to Brytyjczycy wcale nie są lepsi ![]() Tak swoją drogą, trudno mieć B2/C1 jeśli nie potrafi się wiele powiedzieć w obcym języku ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Raczkowanie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Biegle wladanie angielskim-samodzielna nauka ?
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |||
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Biegle wladanie angielskim-samodzielna nauka ?
Cytat:
Aczkolwiek język kolokwialny, codzienny jest językiem bardzo prostym. Ksiązki to zupełnie inna bajka. Ja nie pamiętam kiedy użyłam w zdaniu po polsku imiesłowu przysłówkowego uprzedniego np. zrobiwszy, poszedłszy czy partykuły wzmacniającej -że: idźże, pójdźże. W ksiązkach spotykam się z tym nader często. Też chyba zależy od języka, ale np. w hiszpańskim już od poziomu A2 spokojnie człowiek dogada sie na codzień. Podobnie mam z portugalskim. Ale np. z francuskiem niet. Jak ktoś zna język na C1 to moim zdaniem powinen już dość swobodnie sie wypowiadać na każdy temat, ale nie na tyle z gracją co wyedukowany autochton- czyli brakuje płynności wypowiedzi, takiej lekkości słowa. Od czasu do czasu zaskoczy nas jakieś nieznane słowo. Czasem jakiś błąd sie zdarzy. A co do książek. Będąc kilka razy w USA zwróciłam uwagę, że ludzie jeżeli coś czytają (wtedy jeszcze Kindle nei było) to podkreślają to ołówkiem i potem sprawdzają co to znaczy. Byłam w szoku bo podkreślali dość znane mi słowa lub terminy. Jeszcze jestem w stanie zrozumieć mizoginizm, ale patriarchat, matriarchat, nazwy drzew z parku obok jakieś znane przymiotniki? Poza tym często fajne książki są naszpikowane archaizmami i zwrotami, które już daaawno wyszły z użycia albo kompletnie zmieniły znaczenie. Tak jakby ktoś chciał się uczyć polskiego na podstawie Trylogii Sienkiewicza. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Cytat:
Ja kiedyś wprowadziłam sobie taką zasadę, że gdy poznawałam jakieś słówko, które uznałam za ważne i że fajnie je znać (a należy do rzadszych i nieczęsto używanych) to wypisywałam kilka słówek w telefonie i podczas następnych dni starałam sie wpleść te słówka do zdań. Czasem bywało tak, że ktoś nie znał tego słowa (często rozmawiam z obcokrajowcami dla których eng nie jest językiem ojczystym), więc musiałam wytłumaczyć co to oznacza i dzięki temu mój mózg jakoś zapamiętywał sytuację i nowe słowo. Podczas nauki języka obcego bardzo ważna jest jej czynna strona czyli mowa. W końcu ojczystego języka uczymy sie od tej strony, a nei najpierw zasad gramatycznych czy czytania. Język mówiony jest swoistym miernikiem tego co umiemy. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Raczkowanie
|
Odp: Biegle wladanie angielskim-samodzielna nauka ?
Właśnie w tym problem, że nie mam zbyt wielu okazji do rozmów z obcokrajowcami, obecnie pracuję do późna i nie mam zbytnio czasu, ale po wakacjach postaram się założyć konto na interpals czy czymś podobnym.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Rozeznanie
|
Dot.: Biegle wladanie angielskim-samodzielna nauka ?
Czytam teraz The Polyglot Project i spodobała mi się historia jednego poligloty, który radzi, żeby koniecznie zacząć mówić! Najlepiej od zaraz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Raczkowanie
|
Hej
Czy macie może do polecenia jakieś dobre strony do podszlifowania wymowy? ale chodzi mi o brytyjską? (oprócz http://www.bbc.co.uk/worldservice/le.../grammar/pron/ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Poza tym, z kursem Pimsleur możesz się sporo nauczyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Pytanie o szkołę przygotowującą do FCE:
1/ czym się takie lekcje różnią od zwykłego kursu? 2/ z jakim poziomem trzeba iść na taki kurs? ![]() Pytam bo padła decyzja że w 2015 na stałe (albo na parę lat) do Kanady lecimy z TŻ. I każe mi (co też popieram choć jeszcze nie wiem o co chodzi dokładnie) zrobić certyfikat FCE. Sama raczej nie dam rady się przygotować... Chyba że ktoś próbował samodzielnie? ![]()
![]() |
#194 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
- czytanie - pisanie - mówienie - słuchanie - gramatyka Masz jeszcze sporo czasu, więc myślę, że spokojnie dasz radę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na jakim trzeba być poziomie? Im wyższym tym lepiej, bo mniej nauki. Nie ma jakichś określonych reguł w tym temacie. Ale myślę, że większość osób jest na poziomie co najmniej średniozaawansowanym (B1 lub B2), gdy zaczyna przygotowania do danego egzaminu. Pewnie, że można samemu się przygotować, ale wymaga to dużo samozaparcia, motywacji i przygotowania konkretnych materiałów. Zawsze można też iść na taki kurs i przekonać się "jak to się je". Warto poszukać szkół, które prowadzą takie kursy przygotowujące, może nawet proponują bezpłatne lekcje próbne.
![]() |
![]() |
#196 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A juz napewn www.ted.com ![]() ---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- Cytat:
![]() ![]()
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2013-09-04 o 22:01 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Rozeznanie
|
Kochana, jestem dalej niz w połowie książki i niestety nie wiem już kto co mówił
![]() ![]() Spróbuję odnaleźć historię tego delikwenta i dam znać ![]() --- Znalazłam! Benny Lewis, str. 218 ![]() Edytowane przez ahsen Czas edycji: 2013-09-04 o 22:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
Gdize mogę przeczytać fajne artykuły po angielsku nt psychiki, człowieka, zachowań ludzkich, czemu tak a nie inczaj się zachowują?
![]() Lub o życiu w Australii lub Kanadzie - bo tam przeprowadzam się za 6 miesięcy. ![]() Oglądam na TEDzie filmiki, super, ale chciałam jeszcze gdzieś... NY Times ma w dziale scientis duzo jakichs dziwnych rzeczy, a moze macie poleconą stronkę? moja metoda na ten miesiac: 1/ artykul --- wypisuje slowka i sie ucze na pamiec 2/ i piosenka --- wypisuje slowka, ucze sie na pamiec, i ucze sie na pamiec zdan i calej piosenki 3/ / potem ogladam przyjaciol bez napisow ![]()
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2013-09-09 o 14:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Rozeznanie
|
czy sa tutaj osoby, ktore moga polecic dobra szkole, badz dobrego korepetytora do lekcji indywidualnych w Krakowie?? wybieram sie na test do British Council, czytam rożne opinie w internecie, niektore dobre, niektore złe na temat tego jak kursy wygladaja i na ile to pomaga. szukalam tutaj na forum watku o szkolach w Krakowie, ale albo nie ma, albo ja zle szukam,a wydaje mi sie, ze byl podobny watek. pomoze ktos??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Konto usunięte
|
Co tutaj tak cicho??
Jestem już po poprawkach, więc zabieram się znowu. Wczoraj trochę Harry'ego przeczytałam, dzisiaj będzie etutor. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
BAN stały
|
Właśnie, fajny wątek, piszmy tu. Jest jeszcze jeden językowy, ale ten jest konkretnie o angielskim, więc warto się udzielić czasami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Przyczajenie
|
Dołączam sie do dyskusji
![]() ![]() Pozdawiam! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zadomowienie
|
ja tam się uczę z repetytoriów, a słówka we własnym zakresie, drukuję sobie listy, a później wkuwam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Raczkowanie
|
Odp: Dot.: Biegle wladanie angielskim-samodzielna nauka ?
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Żeby mówić jak native, musisz czytać, słuchać, oglądać to co native! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zadomowienie
|
dobra, dzięki dziewczyny. czytanie czas zacząć. pierw czasopisma, a w międzyczasie poszukam interesującej książki, żeby jeszcze bardziej się zmotywować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:01.