Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-27, 13:21   #361
granatowyprawieczarny
Rozeznanie

Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX

Cytat:
Napisane przez anex_1989 Pokaż wiadomość
a co powiecie na temat książki Kinga- Czarny Cadillac czy też Cadillac Dolana? na podstawie książki powstał film

ja byłam zafascynowana jednym i drugim
Ale to chyba jest opowiadanie, a nie książka (powieść)....Jeśli dobrze kojarzę
granatowyprawieczarny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-27, 13:35   #362
sadie
Zadomowienie

Hanna Krall - Sublokatorka
sadie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-27, 16:37   #363
Candy_lips
Zakorzenienie

Przeczytałam "Karuzelę uczuć" Jodi Picoult i muszę powiedzieć, że to będzie na pewno jedna z książek, która zapada w pamięć. Wzbudziła we mnie różne, często skrajne emocje, tak samo bohaterowie, nie są dla mnie jednoznaczni, raz ich lubiłam, raz nienawidziłam. Do końca książki czytelnik nie wie co ma myśleć. Bardzo ciekawa, pobudza do refleksji, jak mało która, pod koniec się popłakałam. Moim zdaniem zdecydowanie warto przeczytać, nie znam jeszcze wiele książek autorki, ale z tych co czytałam jedna z lepszych, dopracowana, świetna!
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-27, 16:40   #364
sowaaaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nada13 Pokaż wiadomość
A mi się ta książka (7 razy dziś) bardzo podobała, tzn taka typowo młodzieżowa ale ciekawa moim zdaniem

książka bardzo bardzo dobra, ale przez początek trzeba przebrnąć. Akcja zaczyna się po ok 200 stronach.
ja nie mówię , że jest zła
poprostu dziwnie się czyta ciągle to samo ale jest w miarę ok.. :P

co do Kinga właśnie zmierzam do 200 strony i faktycznie coraz bardziej wciąga idę czytać dalej
Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
A
Młodzieżowa, to fakt
Może ja za dorosła na tę książkę byłam, bo czytałam ja w wieku 25 lat
czytałam ją kilka miesięcy temu więc miałam tyle samo momemtami mi się wydawało, że chyba na nią jestem za stara
sowaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-27, 19:09   #365
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

skończyłam właśnie Zeznania niekrytego krytyka i bardzo mi się podobało

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-27, 19:34   #366
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Odpuszczam Aparatusa. Jestem na 70 stronie ( to chyba drugie opowiadanie) i nie przebrnę przez to
Jednak czytam. Jedne opowiadania lepsze, inne gorsze. Nie zaciekawiły mnie jednak na tyle, zeby rozglądnąć się za innymi książkami Pilipiuka

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-27, 19:41   #367
oh Mandy
Zakorzenienie

Zaczęłam "Pętla" Erica Spindler. Przeczytałam ponad 40 stron i póki co ciekawie, widzę, że jest wielowątkowa, dotyczy kobiety, która kilkanaście lat temu miała wypadek, ale także książka jest o jej siostrze, która jest policjantką i zajmują się sprawami kryminalnymi.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-27, 19:45   #368
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oh Mandy Pokaż wiadomość
Zaczęłam "Pętla" Erica Spindler. Przeczytałam ponad 40 stron i póki co ciekawie, widzę, że jest wielowątkowa, dotyczy kobiety, która kilkanaście lat temu miała wypadek, ale także książka jest o jej siostrze, która jest policjantką i zajmują się sprawami kryminalnymi.
Ja w ogóle polecam książki tej autorki Według mnie są świetne - "Pętla" też. Teraz czekam w kolejce w bibliotece na "Krwawe wino" Spindler
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-27, 19:46   #369
Biała Dama
Zakorzenienie

Mariusz Czubaj "21:37"
Biała Dama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-27, 19:49   #370
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
czy ktoś czytał Miasto Kości, Dary Anioła? fajne?
Cytat:
Właśnie też się zastanawiam czy czytać. Podobno fajne
Nawet fajna, taka typowa supernaturalna młodzieżówka. Momentami przewidywalna, aż do bólu, główni bohaterowie z każdą częścią stawali się coraz bardziej irytujący ale dla pobocznych postaci warto przeczytać, szczególnie dla Simona i Magnusa.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-27, 19:57   #371
oh Mandy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
Ja w ogóle polecam książki tej autorki Według mnie są świetne - "Pętla" też. Teraz czekam w kolejce w bibliotece na "Krwawe wino" Spindler
Szczerze mówiąc to pierwsza książka tej autorki, jaką czytam, ale jak mi się spodoba to wypożyczę kolejne

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-27, 20:26   #372
evvelinek
Zakorzenienie

[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;42488721]Nawet fajna, taka typowa supernaturalna młodzieżówka. Momentami przewidywalna, aż do bólu, główni bohaterowie z każdą częścią stawali się coraz bardziej irytujący ale dla pobocznych postaci warto przeczytać, szczególnie dla Simona i Magnusa.[/QUOTE]

ja słyszałam, że autorka równo kopiowała czyjś dorobek przy tej serii
evvelinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-27, 21:11   #373
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JJJustynAAA Pokaż wiadomość
Mam mieszane uczucia co do książek J. Picoult jedne mi się bardzo podobają innych nie mogę skończyć.

a jakie sa wasze wrazenia???
Ja kończę jak na razie trzecią książkę tej autorki i już mogę się z Tobą zgodzić. Najpierw przeczytałam "Deszczowa noc" - podobała mi się, wciągnęła mnie, następnie "Bez mojej zgody" - jak dla mnie rewelacja, nie mogłam się oderwać, teraz męczę "Głos serca" i jest to dla mnie książka po prostu nudna, bez żadnej konkretnej akcji.
Poza tym mam w domu jeszcze trzy jej książki - dwie z biblioteki ("Dziewiętnaście minut" i "Tam gdzie Ty") oraz jedną kupioną w kieszonkowym wydaniu, zaciekawił mnie opis - "W imię miłości". Po Waszych komentarzach wezmę się chyba najpierw za "Dziewiętnaście minut".
Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Ja tylko czytałam "Bez mojej zgody" i nawet ma się podobała, szybko przeczytałam. Dwie rzeczy mnie wkurzały:
koncówka była tak niewiarygodna, że mi ręce opadły, po drugie domyśliłyście się o co chodzi z tym psem? Bo ja od razu za pierwszym razem, gdy pies zaczął się dziwnie zachowywać. Zaczęło mnie denerwować, że nikt nie podejrzewa tej choroby, a wszyscy pytają po co facetowi ten pies - przewodnik, nikt też nie wpadł na to, żeby sprawdzić w internecie czy cos...
Jakieś kilka miesięcy przed tym, jak dostałam w ręce książkę, obejrzałam z chłopakiem film zatytułowany "Bez mojej zgody". Mimo to postanowiłam książkę w kieszonkowym wydaniu kupić i przeczytać (wszyscy się dziwili, po co chcę czytać, skoro oglądałam ). Moje odczucia: zakończenie bardzo mnie zaskoczyło, siedziałam i nie wierzyłam własnym oczom, myślałam, że coś mi się przywidziało pamiętałam, jak kończy się film i to był dla mnie jednak za duży zwrot akcji. Jakoś tak nie pasowało mi zakończenie. I teraz lepsza część - mimo, iz byłam 'na świeżo' po filmie, nie wiedziałam, o co chodziło z psem zastanawiałam się nad tym chyba 3/4 książki i nie mogłam sobie przypomnieć. To mnie akurat nie irytowało, uważałam to za dość przyjemny przerywnik.
malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-27, 21:50   #374
anczysko1
Zakorzenienie

GG do anczysko1

Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
Ja kończę jak na razie trzecią książkę tej autorki i już mogę się z Tobą zgodzić. Najpierw przeczytałam "Deszczowa noc" - podobała mi się, wciągnęła mnie, następnie "Bez mojej zgody" - jak dla mnie rewelacja, nie mogłam się oderwać, teraz męczę "Głos serca" i jest to dla mnie książka po prostu nudna, bez żadnej konkretnej akcji.
Poza tym mam w domu jeszcze trzy jej książki - dwie z biblioteki ("Dziewiętnaście minut" i "Tam gdzie Ty") oraz jedną kupioną w kieszonkowym wydaniu, zaciekawił mnie opis - "W imię miłości". Po Waszych komentarzach wezmę się chyba najpierw za "Dziewiętnaście minut".

Jakieś kilka miesięcy przed tym, jak dostałam w ręce książkę, obejrzałam z chłopakiem film zatytułowany "Bez mojej zgody". Mimo to postanowiłam książkę w kieszonkowym wydaniu kupić i przeczytać (wszyscy się dziwili, po co chcę czytać, skoro oglądałam ). Moje odczucia: zakończenie bardzo mnie zaskoczyło, siedziałam i nie wierzyłam własnym oczom, myślałam, że coś mi się przywidziało pamiętałam, jak kończy się film i to był dla mnie jednak za duży zwrot akcji. Jakoś tak nie pasowało mi zakończenie. I teraz lepsza część - mimo, iz byłam 'na świeżo' po filmie, nie wiedziałam, o co chodziło z psem zastanawiałam się nad tym chyba 3/4 książki i nie mogłam sobie przypomnieć. To mnie akurat nie irytowało, uważałam to za dość przyjemny przerywnik.
Dzisiaj skończyłam czytać "Dziewiętnaście minut" ja do końca nie potrafiłam przewidzieć zakończenia co na pewno uważam za duży plus.

Powiedz mi ja też oglądałam film "Bez mojej zgody" i podobał mi się bardzo i nie wiem właśnie czy warto sięgać do książki, tzn wiem, że książka zazwyczaj jest lepsza od filmu, ale jakoś nie mogę się przełamać.
Stary 2013-08-27, 22:26   #375
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anczysko1 Pokaż wiadomość
Powiedz mi ja też oglądałam film "Bez mojej zgody" i podobał mi się bardzo i nie wiem właśnie czy warto sięgać do książki, tzn wiem, że książka zazwyczaj jest lepsza od filmu, ale jakoś nie mogę się przełamać.
ja nie żałuję. ale w ogóle nigdy nie miałam takich dylematów czy czytać książkę, skoro widziałam film... na pewno film jest baaaardzo powierzchowny i pomija wiele wątków,w tym jeden moim zdaniem kluczowy (dotyczący syna państwa Fitzgerald) oraz jedną z dalszoplanowych postaci.

Edytowane przez malootka
Czas edycji: 2013-08-27 o 22:27
malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-27, 22:29   #376
sowaaaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez oh Mandy Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc to pierwsza książka tej autorki, jaką czytam, ale jak mi się spodoba to wypożyczę kolejne
ja tej autorki polecam "Złodziej tożsamości"

Cytat:

zdecydowanie warto mi się o wiele bardziej podobała książka niż film..
sowaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-27, 22:44   #377
oh Mandy
Zakorzenienie

Cytat:

Ja najpierw oglądałam film, potem z ciekawości przeczytałam książkę i uważam, że warto. Niektóre wątki się powielają, ale mimo to książka jest wzruszająca i zakończenie zupełnie inne, zaskakujące.
Stary 2013-08-28, 03:30   #378
anex_1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez granatowyprawieczarny Pokaż wiadomość
Ale to chyba jest opowiadanie, a nie książka (powieść)....Jeśli dobrze kojarzę
Tak tak zbiór kilku opowiadań zawarty w książce Marzenia i Koszmary

skoro kojarzysz to co powiesz na temat wrażeń z nią związanych?
anex_1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 07:23   #379
rozalia sz
Agnieszka Es

"Wojna światów" H.G.Wells

rozalia sz jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-28, 08:58   #380
nada13
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Acha, dzięki za radę
Dziś mam do odebrania "Kochanice króla"

Młodzieżowa, to fakt
Może ja za dorosła na tę książkę byłam, bo czytałam ja w wieku 25 lat
Ja 24 ogólnie mimo wieku lubię młodzieżowe książki
nada13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 09:05   #381
ellish
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? cz. IX

Cytat:
Ja 24 ogólnie mimo wieku lubię młodzieżowe książki
Podobnie mam

Teraz czytam "wszystkie stworzenia" J. Herriota

Przyjemna, z poczuciem humoru, gdzie autor opisuje swoje perypetie, kiedy to pracowal na wsi jako weterynarz.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 09:05   #382
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:

Ja też najpierw oglądałam film, aczkolwiek na tyle dawno, że połowy już zapomniałam. Właśnie szkoda, że się domyśliłam z tym psem o co chodzi od razu, też pytałam Tż czy wie, że epileptycy mogą mieć psa przewodnika i był zdziwiony i pytał po co. Więc faktycznie zwracam autorce honor co do tego wątku. A zakończenie nie pasowało ci w książce czy w filmie? Jak dla mnie w książce było troche przekombinowane, ale z drugiej strony zaskakujące.

Cytat:
ja nie żałuję. ale w ogóle nigdy nie miałam takich dylematów czy czytać książkę, skoro widziałam film... na pewno film jest baaaardzo powierzchowny i pomija wiele wątków,w tym jeden moim zdaniem kluczowy (dotyczący syna państwa Fitzgerald) oraz jedną z dalszoplanowych postaci.
Zgadzam się i co najważniejsze można czytać z zaciekawieniem, bo końcówka się różni.

Zostało mi zaledwie kilka stron "wichrowych wzgórz", przyjemnie się czytało, chociaż chwilami robiło się dziwnie
Następna w kolejce pożyczona "Noteka 2015" Kondrada T. Lewandowskigo. Dawno nie miałam w ręce fantastyki.

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 09:28   #383
imitate
Rozeznanie

skończyłam Zostań przy mnie Cobena, kiepska, chyba już wyrosłam z jego książek
jestem też przy końcówce Starcia królów Martina
imitate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 09:58   #384
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
Mam za sobą 'Krwawe wino' i muszę powiedzieć, że dobrze mi się czytało, dosyć szybko ją skończyłam, bo byłam ciągle ciekawa, co dalej. Z tego, co pamiętam, to warto.
Aczkolwiek czytałam też wiele lepszych książek od tej. Książki tej autorki chyba ogólnie są skierowane do kobiet, takie thrillery z wątkiem romansowym.
Z książek tej autorki przeczytałam jeszcze 'Opętanie' i chyba 'W milczeniu' i 'Zabić Jane'. Z tego, co pamiętam to były one jak dla mnie przeciętne.
Jednak wolę takie bardziej dopracowane, mocniejsze thrillery i kryminały.

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2013-08-28 o 10:07
syklamen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 10:13   #385
ewwwa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez imitate Pokaż wiadomość
skończyłam Zostań przy mnie Cobena, kiepska, chyba już wyrosłam z jego książek
jestem też przy końcówce Starcia królów Martina
Niestety, ta książka nie trzyma poziomu
Stary 2013-08-28, 10:21   #386
PinkVanille
Zakorzenienie

"Ręka mistrza" Stephena Kinga

PinkVanille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 11:23   #387
Paula_95
Wtajemniczenie

Skończyłam wczoraj ''Przejrzystość rzeczy'' Vladmira Nabokova. Powiem krótko, nic z niej nie zrozumiałam aż wstyd się przyznać... była tak skomplikowana, że już nie wiem, czy (SPIOLER) główny bohater zabił Armandę, czy tą kochankę młodą, czy sam podpalił to mieszkanie...no ja już nie wiem Chyba przeceniłam swoje zdolności i muszę się cofnąć do książek na poziomie ''Zmierzchu''
Jestem w trakcie Tadeusza Borowskiego ''Pożegnanie z Marią'' (cykl opowiadań)-to do szkoły. Czytam, bo muszę. Zaczęłam także ''Wojnę i pokój'' Tołstoja, ale z racji tego, że ciągle jestem czymś zajęta, to dopiero kilka kartek za mną.
Wypożyczyłam z biblioteki:
-opowiadania Balzac'a,
-cykl opowiadań Nabokov'a,
-''Zmartwychwstanie'' Tołstoja
i zapewne te książki jutro oddam, bo po ''Przejrzystości rzeczy'' zwątpiłam w siebie

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 11:44   #388
evvelinek
Zakorzenienie

czytała któraś z Was "Kolekcjonera kości" Deavera? męcze i męcze i zmęczyć nie moge.. spodziewałam się czegoś ciekawszego, napięcia, jakiejś akcji, a tu ciągle jakieś analizy, pitu pitu - niby interesujące, ale jakoś tak ze skrajności w skrajność poleciało nie wiem czy mam niemoc czytelniczą czy faktycznie jakaś mało fajna ta książka.
Stary 2013-08-28, 11:45   #389
candiess
Zakorzenienie

Dzisiaj zacznę "Szybki numer" Jamesa Pattersona

candiess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-28, 11:47   #390
evvelinek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość
Skończyłam wczoraj ''Przejrzystość rzeczy'' Vladmira Nabokova. Powiem krótko, nic z niej nie zrozumiałam aż wstyd się przyznać... była tak skomplikowana, że już nie wiem, czy (SPIOLER) główny bohater zabił Armandę, czy tą kochankę młodą, czy sam podpalił to mieszkanie...no ja już nie wiem Chyba przeceniłam swoje zdolności i muszę się cofnąć do książek na poziomie ''Zmierzchu''
Jestem w trakcie Tadeusza Borowskiego ''Pożegnanie z Marią'' (cykl opowiadań)-to do szkoły. Czytam, bo muszę. Zaczęłam także ''Wojnę i pokój'' Tołstoja, ale z racji tego, że ciągle jestem czymś zajęta, to dopiero kilka kartek za mną.
Wypożyczyłam z biblioteki:
-opowiadania Balzac'a,
-cykl opowiadań Nabokov'a,
-''Zmartwychwstanie'' Tołstoja
i zapewne te książki jutro oddam, bo po ''Przejrzystości rzeczy'' zwątpiłam w siebie
też tak czasem mam, wezmę się za coś "mądrego", jakaś klasykę, którą wszyscy doceniają i albo nie rozumiem co czytam, albo jest jakieś mega kiepskie dla mnie i sie zastanawiam czy jestem za głupia czy coś ze mną nie tak
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości